- TCL LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
Hello!
HP ProDesk 600 G4 SFF, Pentium G5500-zal alkalmas lehet home servernek? Ebbe a házba valahogy bele lehet erőltetni 2db 3,5"-os HDD-t?
-
djherby
tag
Sziasztok, kaptam egy mini Dell Optiplex gépet. Azt szeretném kérdezni, lenne e értelme NAS-ként használnom. Külső tárat csak USB 3.0-n köthetnék rá. Egyébként van már egy épített NAS-om, azt akkor elraknám tartalékba. Köszi
-
fonok87
aktív tag
válasz
gabesszor1 #7643 üzenetére
Devops és rendszergazda munkakörben dolgozó barátom összefoglalója: "Én hardveres raiddel még csak sz*ptam"
A HBA mód egy raid kártyánál a Host Bus Adaptert jelenti, magyarul csak összeköti a lemezeket az alaplappal. Így nem a bővítőkártya, hanem az operációs rendszer kezeli a diszkeket (és ha van, a szoftveres raidet)
Ahogy előttem is írták (legutóbb AiRLAC, meg a topicban kb 100x), a raid nem backup, amit te szeretnél (meg én is), az a rendszer hibatűrésének növelése. Illetve létrehozása, mert jelenleg 0
Én erre ZFS-t használok. 3 meghajtó, 1 lemezes redundancia (elbírja ha egy meghal, kettőt már nem).
Ha Linuxban kezdő vagy, tudom ajánlani a mások által is emlegetett Openmediavault-ot (OMV), vagy a TrueNAS core-t. Van hozzájuk grafikus felület, szóval kezdőként is emészthető. Én használtam mindkettőt, amíg megtanultam merre vagyok arccal előreMostanra van annyi fogalmam a linuxról meg a kialakult igényeimről, hogy egy sima Debiannal meg tudtam oldani ami nekem kell.
-
válasz
A RAID nem backup, legyen a fontos adatokról külső mentésed. Milyen az a RAID kártya pontosan?
-
Essejó
veterán
válasz
Az OMV tud soft Raidot nem kell neki hozzá kártya
-
válasz
A kártya vezérelt Raid-del az a probléma, hogyha elszál a kártya, akkor egy ugyanolyan kártyával sem biztos a tömb visszaállítása.
Nem tusom milyen kártyád van, de az a legjobb, ha tisztán (smart adatokkal együtt) átadja a lemezeket az opprendszernek. -
gabesszor1
tag
válasz
Kiratheonly #7642 üzenetére
Na várjunk, kezdő vagyok a témában, nem akarok nagy dolgokat, csak azt, hogy amim van, azzal működjön ami nekem kell.
Jelenleg egy win10 fut a 14 éves kolis laptopomon, amibe löktem egy 4tb-s hddt, és ssd-t. Semmi raid. Ezen fut plex és torrent.Akarok egy biztonságos (ezért gondoltam a raidre, de nincs tapasztalatom vele) megoldást, hogy behalna a vinyó akkor legyen backup (laptopban volt rá példa sajnos).
Távolról akarom tudni managelni a dolgot amit most windowsos rdp-vel és ddns-sel tökéletesen megoldok.
Gondolom erre a célra nem a win10 a legjobb, ezért hajlamos vagyok váltani, de azzal oldanám meg amim van. Van hozzá 2x4 sata átalakító kábelem, úgyhogy nem vennék már mást.
-
Kiratheonly
tag
válasz
gabesszor1 #7641 üzenetére
Plex futtatható dockerből, illetve rengeteg más alkalmazás is. Ha nincs elég SATA az alaplapon, akkor vehetsz SATA bővítő kártyát is, akár 8 portosat is. Ellenőrzid le, hogy milyen PCI-E csatolód van az alaplapodon, így vegyél hozzá kiegészítő kártyát.
-
válasz
gabesszor1 #7639 üzenetére
ha van alaplapi SATA port elég akkor dobd ki a kártyát (vagy ha nincs akkor használd HBA módban). Nézd meg az OpenMediaVault-ot, Proxmox-ot is.
-
válasz
gabesszor1 #7637 üzenetére
Miért a RAID kártya? Manapság erre remekül megfelel egy linux softraid, nem vagy a hardverhez kötve, könnyebb adatot menteni vagy költözni új vasra.
Milyen szoftver fog futni rajta? -
gabesszor1
tag
Hali! Van egy ezer éves laptopom amin plex és torrent fut már 2 éve. Ki akarom váltani, ehhez vettem egy J4105B Ascrock alaplapot. Van benne egy raid kártya és raid1-ben akarok kezdésnek 2x8TB wd red vinyót, majd később még 2x8, ahogy telik.
Ehhez kérnék segítséget.
Milyen gépház lenne ideális 4 3,5ös hdd-nek és 1db 2,5ös ssd-nek?
Férjen el benne a raid kártya is a pcie slotban.Illetve gondolkozok pico tápon/3d nyomtatott gépházon is, ha ezek nagyon sokba lennének. (Nyomtató van itthon). A pico táp mennyire jó megoldás, fogja bírni?
Kolink satellite gépházat néztem.
Vagy fractal design node 304 de ezt nem találok már sehol.
Köszi! -
szbalogh
addikt
Szia!
Köszi a kérdéseket.
Elég 1db SSD drive. Ehhez elől van egy adapter, ami 2db 2,5 colos drive-ot tud fogadni.
Hálózat nem kell arra, amit akarok. A kérdés, hogy kell-e neki a az interconnect modul a bootoláshoz és oprendszer indításhoz? Vagy bebootol-e ha nem kap visszajelzést a táptól (pmbus) vagy a ventilátorotktól?
Amint írtam a hűtést megoldom. Egyébként se szerverszobában lenne hanem kint asztalon így halk hűtés kell neki. Rendes hőcsöves torony CPU hűtés pl.
Ha ki tudnánk találni melyik pin a fesz és a föld tennék vele egy próbát, hogy beindítható-e önmagában. Jó, a földeket ki tudom mérni de nem vagyok biztos, hogy nem-e megy be pl 3,3V is (a dedikált táp 12V-ot (208A) és 3,3V-ot (5A) állít elő). És az is kérdés, hogy 12V vagy 24V. -
válasz
szbalogh #7631 üzenetére
Tápod lehet lesz, de hálózat/storage kapcsolat hogyan? Hűtés?
Ehhez kell egy chassis legalább, abban vannak a fan modulok, meg a tápegységek, meg a két IO modul. Azok pedig kettő Fabric Interconnecthez csatlakoznak, azok meg a hálózathoz/storage-hoz. Ez így önmagában felejtős. -
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki network KVM-et? Van egy elég egyedi use case-em, amikor nem szervert vagy PC-t kellene rákötnöm, hanem egy notebookot.Elvileg 3 lehetőségem van:
TinyPilot Voyager 2a - Ez elég borsos.
PiKVM v4 - Sajnos még nem elérhető.
BliKVM CM4 - Ez elérhető és árban sem annyira vészes.Utóbbihoz árulnak egy általa vezérelhető KVM Switchet is, így akár 4 gépet is rá lehetne kötni. [link]
A PiKVM mellett szól a támogatottság, ha jól sejtem ezzel nem lenne gond. A BliKVM-től félek egy kicsit ebből a szempontból.
-
Essejó
veterán
válasz
ilovedigweed #7619 üzenetére
Xpenoval kapcsolatos kérdésekkel meg gyere a topikjába.
-
trance89
őstag
válasz
ilovedigweed #7617 üzenetére
Pl "lenovo tiny"-ra keress rá hardveraprón, pár napja állítottam üzembe egy M700 tiny-t (Pentium G4400T, 4G RAM) xpenology rendszerrel. Az xpeno topicban írtam róla: [link]
-
trance89
őstag
válasz
ilovedigweed #7615 üzenetére
Szia
Egyszerű nas célokra 1 HDD/SSD-vel egy hp/dell/lenovo minigép is megfelel hasonló méretekkel, sokkal tartósabbak és erősebbek mint a kínai kisgépek, lényegesen olcsóbban is megkapod némelyiket
Rendszernek xpenology-t ajánlom -
ilovedigweed
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Zyxel nsa325 V2 pörget egy 2 Tb-os WD Red-et. Torrentre van csak használva, semmi másra. Elavult már és a 10 Mb/s is kevés sajnos. Szeretném lecserélni.
Megrendeltem egy BMAX B2 Pro Mini PC, Intel J4105 minipc-t és erre szeretnék valami nas felületet varázsolni. Az lenne kérdésem, hogy mit ajánlotok rá, illetve, hogy nem volt e meggondolatlan vásrlás az ötlet megvalósítására?
Köszönöm!
-
yanpec
senior tag
Nekem a Synology rendszerét ajánlják nagyon. Sokkal felhsználóbarátabb elvileg és mérföldekkel egyszerübb. Még gondolkodom rajta.
A programokkal nem lesz gond mert pikk-pakk beállítom, mert csak trooent meg plex szervert futtatok egyenlőre. A kérdés az, hogy a háttértárakat simán tudom-e importálni?
-
yanpec
senior tag
A FAMP csomagot próbáltam telepíteni a pluginok között, valamint sellben is külön-külön installáli a programokat. Nem vagyok egy linux mágus tehát simán lehet, hogy rosszul csinálom, a TrueNAS szolgáltatásaiból is csak azokat ismerem amiket már használok. Dehát azért vagyok itt, hogy tanuljak, és ezért is szeretném bővíteni a szerver szolgáltatásait, igaz csak saját célra egyenlőre. Youtube vidókat nézegetek, de nem igazán van olyan ami nekem kellene.
-
yanpec
senior tag
Sziasztok
TrueNasra szeretnék telepíteni egy webkiszolgálót, szeretnék rátölteni egy weblapot, de a FAMP csomagot nem engedi telepíteni, 75%-l hibával leáll. Külön Shellben is próbáltam telepíteni de hozzáférés megtagadva nem telepít semmit, pedig rootban vagyok belépve.
Tudja esetleg valaki, hogyan tudnám a webes futtatókörnyezetet felerőszakolni a szerverre?
Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Google Pixel topik
- Napelem
- Melyik tápegységet vegyem?
- Indián keresztül kerülné meg Trumpot az Apple
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest