- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisskd
tag
Sziasztok!
ARM alapú "célcsodák" után szeretnék egy olyan home servert összetákolni, ahol nem kell mindig agyalni, vajon a kütyü lassú, vagy máshol van a hiba, illetve hogy épp milyen szoftver nincs rá/nem frissül/stb..
Alapvetően SD (ritkábban HD) videókat szolgál ki a TV-re (DLNA/SMB), torrentezik, VPN kiszolgáló, ha "haza kell telefonálni", és kisebb selfhosted szolgáltatások próbálgatnék rajta a családnak, van hozzá gigabit LAN + gigabit DIGI.
Egyelőre úgy sejtem, proxmox+OMV lesz az én megoldásom, egy Intel 2390T + 8GB RAM + 128GB SSD-re. RAID nem kell, smi értelme nálam. Proxmox célja lenne a hardverfüggetlenség, és hogy az azzal, valamint selfhosted cuccokkal végzett kísérletezgetés minél kevesebb "üzemszünetet" okozzon a videók kiszolgálásában, nyugisabb úgy dolgozni, hogy nem nyaggat a család.
Kénék megerősítést szoftver ügyben:
Az OMV az az egyetlen NAS rendszer, ami egyszerre:
- "bevett", frissen tartott, nem egy ingatag mókolástól függ (Xpenlology)
- megoldható, akár egy "akármilyen" új adatmeghajtó hozzádobása JBOD stílusban, úgy h az adatok maradnak
- bármikor újra tudom 0-ról telepíteni a rendszert úgy, hogy az adatvinyót nem törlöm, csak átrakom az új rendszer alá
- az adatvinyót "vész esetben" linux alapokon simán tudom olvasni egy liveCD-vel
Proxmox alapokon:
- nem lesz komoly teljesítményvesztés a fenti felhasználás mellett OMV-vel
- "pár klikkesen" át tudom rakni a kész, összerakott OMV-t egy teljesen más hardverre
- ha jól sejtem a HDD passthrough lenne a jó opció arra, hogy később esetleg másik hostra/fizikai vasra visszaköltöztetve, esetleg rendszert váltva, vagy vész esetén liveLinux-szal böngészve is tuti elérhető legyen az adatvinyó?
Előre is köszi a segítséget, remélem ezzel az amúgy is lassú projekttel nem kell legalább fölös kitérőket tennem. -
-
Nem tudtok 4x vagy 8x PCIe riser pluggot, ami balra hajlik, neten csak jobbosok vannak.
HP t610 mini clienthez -a 1 topikkal feljebb is látható- balos kellne.Ilyen van a t610 t620 plusban
t610 simában is meg van a PCIe 4x port (t620-ban már nincs ráforrasztva csak a plusban)
-
válasz
trance89 #6042 üzenetére
Köszi
Én is most játszok velük pont amiatt, mert bagóért szerezhetők be. ( 5-10e FT)Még a Synology NAS-okban (a PC alapúakban) sincs sokkal izmosabb hardver..
Egy biztos HP t610 Plus jól működik Xpenology-val, olcsó és a CPU ereje bőven elég ehhez (nem egy erőgép, Core 2 Duo-nál is jóval lassabb, de erre elég)
Fiúk lakásában 1-1 ilyen gépecske a homeserver, 1 HDD 2.5" kényelmesen berakható.
Plusos verzióban nagyobb a hely, 2 HDD is beletehető belülret610 , 620 Pluszszal próbáltam egy mipiPCIe to SATA kártyát Ilyet
Chipset támogatott Xpebnlogy alatt is, Windows is látta.Gond az ha benn van nem mindig kapcsol be egy miniclient, hol igen hol nem.
610 be sem bootol ha be is kapcsol a boot megakad. t620-ban windows is látjat610-ben van egy PCI 4x hely, de egy 90 fokos PCI 1x vagy 4x riser kellene, de csak olyat látok ami ellenkező irányba fordul: ( az meg nem jó mert a PCIe a lap tetején van
Pedig hátlapot beszerelve akár egy PCIe sata kártya is belemehetne talán
Persze 4 HDD-ből 3 csak a kis házon kívül helyezhető el. (max 2.5" azok megtápolhatók USB-ről), vagy ha 3.5" akkor azokhoz külön 12V táp kellene
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
Használt itt valaki hp t620 vagy t620 plus mint otthoni szerver? Ha igen akkor mennyire ajánlott ma egy ilyen gép? OMV lenne a fő rendszer smb, torrent, pár docker (hassio, pi hole..) elég jo áron mennek ma már. Egy rpi3b valtana ami eddig csak hassio volt fenntartva. -
bambano
titán
válasz
Véreshurka #6038 üzenetére
a fő eltérés, hogy ez a második usb-n grabbel, az előző meg kameraporton. az sokkal stabilabb.
-
Véreshurka
senior tag
Egy újabb Raspberry Pi alapú KVM over IP megoldást dobnék be a fórumba: TinyPilot. Az előzőleg linkelt megoldástól annyiban tér el (ha jól értelmezem mindkét megoldást), hogy a pikvm le tudja kapcsolni a szervert, míg a TinyPilot nem. De azért hasonlítsátok össze ti is, hátha én értelmeztem félre valamit.
-
trance89
őstag
válasz
szpeti40 #6035 üzenetére
Végül aztán találtam nagynehezen egy ilyen modult a környéken, 20€-t megér:
SK Hynix 8GB DDR3-1600 ECC UDIMM 2Rx8 PC3-12800E-11-13-E3 HMT41GU7BFR8C-PB T0 AD 1453
Vagy aliról sem vészes, oroszok megállapították hogy nem koppintások (mind öregebb szerverből van):
€ 5,78 | HYNIX 2GB 8GB 4GB ECC DDR3 PC3 12800E 14900E 1600MHZ 1333Mhz 1866Mhz Server desktop Memory 1600 1866 1333 MHZ 8G DIMM RAM
[link] -
-
trance89
őstag
Egy érdekes kérdéssel fordulnék a szakikhoz:
A minap szereztem egy Fujitsu PRIMERGY TX1310 M1 szervert vadiúj nem használt állapotban bagóért(55€), i3-4130 cpu és 4x1GB 1333 ECC unbuffered ram modulokkal, pontos típus Micron MT9JSF12872AZ-1G4F1
xpenology-val van használva ami tökéletesen fut is rajta viszont ha ramot szeretnék bővíteni csakis unbuffered ECC modulokat keressek vagy jó a registered ECC is? A neten abszolút semmi infót nem találok ezzel kapcsolatban, viszont ezt a szerver szériát csakis unbuffered ECC-vel árulják, nincs egyáltalán megemlítve hogy a registered is jó lenne hozzá
Nemnagyon értek a szerver hardverekhez de így nagyjából utánaolvasva nekem a registered is megfelelne, semmi különbséget nem tapasztalnék a 2 között az én felhasználásom mellett, csakhogy a használtpiacon a registered ECC-ből annyi van mint a szemét, unbuffered ECC-ből jelenleg egyáltalán nem találok (külföldi vagyok) 8GB(2x4 vagy 4x2) kivitelben. Újan is alig találni valahol 1333 vagy 1600-asakat de azok elég horror áron mennek, esetleg ott az ali
Szóval nagyon örülnék ha valami hozzáértő tisztázná ezt a kérdést
Köszönet -
stigma
addikt
Hát sikerült egy ilyet beszereznem : ASRock Beebox N3150
#6019trance89: Igaz nem 50 euro volt, hanem 30k, de 1TB-os HDD + 120-as SSD + 4GB ram van benne, ennyit simán megért.
Elvileg holnap vagy a napokban megjön, most már csak az a kérdés mi legyen rajta
Lehet kipróbálok egy Xpenology-ot, mert olyat még úgysem csináltam. -
bambano
titán
válasz
racskobalazs #6027 üzenetére
a 2.5-ös és a 3.5-ös diszkek válaszideje különbözni szokott, ezért nem javasolt őket raid5-be tenni.
usb-s diszkeket meg egyáltalán nem érdemes, az usb folyamatosan nem bírja a diszkek terhelését. -
racskobalazs
senior tag
válasz
tradeelek11 #6028 üzenetére
Tehát akkor tegyek fel snapraid plugint, s akkor inkább napi mentést csináljak a vinyókról mintsem szórakozzak az összefűzésükkel realtime?
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
racskobalazs #6027 üzenetére
Ez nem lenne jó OMV alatt: [link]
benne van gyárilag a kiegészítőkben.
Én ezt használom "direkt": Snapraid+mergerfs -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék home storage-t építeni, de venni nem feltétlen szeretnék semmit, van elfekvőben itthon pár dolog.
Csak annyi lenne a lényeg, hogy minimális adatbiztonság, valamint távoli elérés legyen megoldott.Jelenleg van egy "használaton kívüli" asztali gép, amin VM-ben fut egy OMV Egy 2,5" 500GB vinyóval rádugva külső házban USB-n. Ezt router VPN-en keresztül érem el kívülről, működik nincs vele gond.
Van még 2 500-as vinyóm, ellenben azok 3,5"-osak.
Két kérdésem lenne, elsősorban, hogy megérné-e valahogy őket külső dokkolóval (hasonlóan mint a jelenlegit) rádugni a gépre, s így üzemeltetni a "storage szervert"? A gond, hogy a gépben nincs elég sata port/ táp csatlakozó 3 vinyónak.
A másik kérdés pedig, hogy valahogy jó lenne őket raidba kötni (raid 5-re gondolok) mert így semmiféle adatbiztonságom nincs. Ezt azonban az OMV nem engedi, mert USB drive-ra nem enged raidet. Szóval arra gondoltam, hogy a windows-on belül (ha engedi) csinálnék egy raid5 meghajtót a 3 usb vinyóból és azt adnám át a VM-nek. Nagyon elvetemült ötlet, vagy működhet?
Igen tudom, hogy egyszerűbb/jobb/praktikusabb/stb lenne venni NAS-t meg minden, de nem feltétlen akarok költeni rá, hamár itt van ennyi használaton kívüli eszközöm, és sokkal "viccesebb és érdekesebb", ha magamnak szórakozom össze a dolgokat.Előre is köszönöm!
-
válasz
marchello1 #6009 üzenetére
Erre a célra mondjuk egy I5-ös Intel NUC, pl. NUC5i5RY(H/K), bele 16GB ram és egy 500-1000GB NVMe SSD. Viszonylag csendes lesz, ESXi fut rajta, pár VM-el elfut szépen.
-
Rez_Grof
őstag
válasz
marchello1 #6009 üzenetére
A NAS-t felejtsd el lassu és megbizhatatlan.
Ha csak a hang a gond, akkor nagy ventis hűtő vagy AIO viz huto.
SSD-nek nincs hangja, és az uj 7200 HDD-k is elég halkak.
27-30 dBa-t gyakorlatilag nem fogsz meghallani.. max egy kis szél zajt
Nekem egy 4790K fut 6 éve éjjel nappal 6 HHD-vel, meg játékhoz egy 1070.
Szünet mentesből meg venti nélkület vegyél. pl EATON ellipes eco 1200
az idő 95%-ban idle-be fog menni.... -
trance89
őstag
Egy intel nuc nagyonis jó választás 1 lemezes nas-nak, feltéve ha jó áron jut hozzá
Néha elkapni 50 eur körül celeron-os (7w tdp) nuc-okat, usb-re mehet az xpenology bootloader és bele a hdd/ssd de simán megy omv-vel is, teljesítményben párszor körberöhögi az arm-os megoldásokat és alig eszik többet (1 belső lemezzel <10w) -
stigma
addikt
Köszi meglesem, honnan tudom beszerezni olcsóbban és gyorsan.
#6016Vektor77:
Ezek nem rossz cuccok, igaz ARM lapokon alapulnak: Link
Rendszer SD-ről fut, ami lehet elég sokfajta OS :Linux,armbian, Dietpi, OMV, stbA legolcsóbban ezzel jársz vagy egy nagyon olcsó NUC-al, de egy olcsó NUC esetén csak 1 db sata van, így a rendsz vagy USB-ről megy, vagy fordítva (sata=rendszer | tárolú külső usb-s házról)
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Itthon már van egy jó szereverem ( OMV5 + docker konténerek @ J4105-ITX+8GB ram+SSd-n a rendszer + 2-4TB HDD) , viszont a fontosabb képeimet és adataimnak gondoltam tárolnám vagy nálam még egy másik eszközön ami kb 2-300GB-nyi fontos adat.
Ez az eszköz nem biztos hogy véglegesen nálam lesz , ha gond lenne a mostani géppel pl: HDD lehal, villámás ,stb) akkor a nagyon fontos rész megmaradjon másik eszközön.Erre keresek hardver-t én az alábbiakra gondoltam:
- Árban max olyan 30k-ra
- Csak a NAS-ról lévő 2-3 mappaszintkronizációra kellene
- Van saját domain-em lehet netre kiengedném
- mindenképp kis helyet foglaljon, pl: ITX gép vagy ARM board.
- Oprendszernek valami Linux ( Ubuntu|Debian|Armbian) vagy épp Xpenology lenne
- 1TB-os HDD-m adattárolásra már van, ami 2,5-es noti HDDEnnyi pénzért az alábbiakra gondoltam:
- ARM boxot (S905x2 ) esetleg rpi 4-et(4GB) melyen armbian,linux,omv akármi futna
- x86-os NUC-ot 4GB rammal : pl: N3160,J3160, J1900
- Esetleg DIY ITX : J1900\Q1900 gép, E350M1 vagy valami integrált lapos használt kisgépetEzenkívül van bármilyen olyan megoldás amit előnyben részesítetek?
Felhő szolgáltatást néztem - tudom nem ez a topic - de ha bármi plussz programot akarok futtani az nem jó megoldás vagy ha nő a tárhályem akkor már a csomagban oylan jól nem jövök ki.
Esetleg még használt 1 lemezes Synology/qnap Nasokat nézegettem realtek procival hátha használtan 30k környékén :p.: Qnap TS-128AMinden olyan HW-t támogatok amin egy alap linux + Docker fut, mert manapság ezt támogatom/részesítem előnyben, mert itt tényleg bármit feltehetek az eszközre amit választok, csak az adott architekrúta vagy épp a konténerek támogatottsága az ami hátráltat. pl: ARM-re kevesebb image van dockerben.
Nekem itt a max 30k, kis helyigény és kis fogyasztás ami nagyon számít, illetve hogy a 1TH-os HDD-m fel tudom e használni vagy sem (küólső USB3.0-s Orico házam is van hozzá)
Segítséget előre is köszönöm.
-
marchello1
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Szeretnék egy otthoni kis szervert építeni azonban elakadtam a processzor választásánál.
Amire szeretném használni:
- NAS / Virtualizálás gyakorlása, tesztelés / média szerver / Windows szerver futtatás gyakorlásraSajnos a gépet nem tudom kirakni garázsba, pincébe így a lakásban kell tárolni, és emiatt minél halkabb gépet kell összerakjak, ha nem akarok mindenkit elüldözni a lakásból
Néztem több hozzászólást az alacsony TDP-s procikkal kapcsolaotasn, de nem volt egyértelmű számomra, hogy akkor érdemes vagy sem ilyet keresni. Arról nem is beszélve, hogy alig találni ilyeneket itthon.
Illetve amit írtam felhasználáshoz elég egy 4 magos is szerintetek?
Vagy érdemesebb lenne egy Synology NAS-t venni, azon is elfutnak ezek a dolgok amit írtam?Előre is köszönöm a segítséget!
-
MrSealRD
veterán
#6002bpx: Volt egy hiba amit a mostani gépnél elkövettem.(De hát első házi szerver belefér...) Szóval az a helyzet, hogy nem figyeltem az eljövendő vSphere verziók támogatására. Így lett az, hogy most 6.7U1-nél meg kellett állnom. Így most húztam egy idősávot ami ~5év. Ennyi ideig kellene mennie platfrom upgrade nélkül. Úgy, hogy eközben legrosszabb esetben is a 4. évben fusson ki a supportált hardverek közül.
Bár a Xeon v3 és DDR3 tekintetében teljesen igazad van és a linkelt fórum topikot is elolvastam 8 hónapra visszamenőleg ahol ezt megerősítik, ennek ellenére ebbe a vonalba már nem futnék bele. (Mármint az olcsóság ellenére.)
Ami fura lehet, mert próbálom alacsonyan tartani az árszintet de nem mindent feladva. Mostani 6/12 CPU helyett egy 8/16 vagy 12/24-es Xeon v4 szerintem bőven ki fog szolgálni. Memóriából sem fontos az extrém mennyiség. Így kezdetben 2x16 elég. Viszont a 4 csatorna miatt ideális 4x16 a végső cél. Ezt fokozatosan is hozzá tudom venni. Illetve a 8 slot-ot feltételezve ha igény lenne rá akkor tudom bővíteni... Viszont 64 fölé csak akkor mennék, ha tényleg kitöltöttem ezt a mennyiséget.Az X99-es kínai lapokat nézegettem...főleg MasterDeeJay tapasztalatai alapján... Elég csábítóak az áruk miatt. Meg elég jó a felszereltség is...de nem érzem azt, hogy full 100%-hogy ilyen lapban meg üzembiztonság terén meg tudnék bízni. Még kicsit olvasgatom ezt a vonalat...
Brand workstation vonalról meg pont van tapasztalat a lehetséges nyűglődésekről a mostani gép miatt. Sok paraméter nem feltétlen szabványos...ezért nehéz cserélni vagy upgradelni bizonyos részeket. Csak a példa kedvéért a T3500-nál ezekkel kellett foglalkozni:
- A táp nem volt valami hatékony. Ezért a gyárit cseréltem egy 80+ bronze-ra...
- Memóriából 4x1GB volt benne alapból. Ezért akkor az árakat is figyelembe véve sikerült 6x4GB-ra upgradelni. Lehetne menni 6x8GB-ra még...és pont a DDR3 árak miatt viszonylag olcsón..és még ECC sem szempont nekem és 1333-as a max amit tud a lap. De ebbe az irányba csak akkor mennék ha ki akarnám nyújtani az élettartamát.
- CPU-ból 3505 volt benne...ami helyett X5670-jött. Erősen szem előtt tartva a TDP és telejesímény egyensúlyt.
- DVD meghajtót szintén kivettem és eladtam, mert foglalta az értékes helyet. Ugyanis jelenleg 3 HDD + 1 SSD van benne...de ha megnézel egy belső fotót akkor látszik, hogy ebbe kényelmesen 2 meghajtót terveztek... a többi igazából küzdős meg adapteres.
- A CPU hűtő a gyári megoldások közül a jobb változat ami hőcsöves...Viszont sok ellentmondásos infó volt, hogy mit lehet rátenni a kompatibilitás miatt. Amit láttam biztosan, hogy a CM Hyper 212 RGB rámegy... de utánajárást igényelne a téma...viszont van jelentősége mert a hűtő maga nem rendelkezik saját aktív hűtéssel hanem a két első gyári 12cm-es venti fújja rá a levegőt...
- Ha már gyári 2x12cm-es venti... hangos...lehet élni mellette de simán ki lehetne cserélni..ha nem lenne ennek is gyökér módon saját Dell-es 5 ágú csatlakozója. Egy videóban láttam egy adaptert de ezt is meg kéne keresgélni, hogy honnan lehet ilyet venni, hogy egy tök átlag boltban megkapható de halkabb jobb minőségű ventit is be tudjak kötni.
- Fentebb írtam arról, hogy kevés a hely...hát most belül elég barkács megoldással vannak behelyezve a fenti részbe az egyik HDD és az SSD. Rögzítve vannak de azért nem 100%-os a dolog. Ráadásul a másik két WD Gold ami az oldalsó helyeken van, alig kap érdemileg a front hűtésből. Ezért elég melegek tudnak lenni nyáron...Az ezeket összerakod, akkor azért látható, hogy miért nem rohanok bele a következő workstation gépbe annak ellenére, hogy elismerem jó minőségben készülnek.
Rack formátum tök jó...meg viszonylag árban is jól dobálják ezeket a gépeket...de egyszerűen nem tudom hová tenni.
AMD-s vonalat csak azért kerülöm, mert Intel LAN-al egyszerűbb a driver élet vmware vonalon... Realtek kártyákkal meg azért van szopás bőven..még azon kívül is.
Szóval most így árban az X99 sem olcsó de hosszú távon nézve még mindig talán ez lesz az aranyközépút DDR4 és Xeon v4 vonalon...
Tetszene egy egy foglalatos ATX Supermicro is...főleg a távmenedzsment funkciók lehetősége miatt... Ezekből meg kicsit nehéz felmérni a kínálatot. Meg olyan lapot keresek amiben azért nem luxus legalább 4 PCIE port.
#6005Vektor77: Köszi az ajánlást. Árban nem rossz...Viszont gyakorlatilag a lapon kívül minden mást eladnék belőle.
És ha valami akkor ez a bajlódás ami kevésbé hiányzik...
-
Stanley-B.
őstag
"Bármihez hozzá kell nyúlni, rögtön meg vagy lőve, mert más szabvány, kevés van belőle, honnan szerzel másikat, hogyan cseréled, hogyan bővíted."
Ebay pl. rogyásig van pl. használt Dell szerver alkatrészekkel.... de HP-val és Supermicroval is.
"Még a Supermicro alaplapokat is néztem, mert igazából tök jól lehetne rájuk ilyen rendszert építeni, de természetesen nem szabvány formátumúak, tehát nem tudod csak úgy bárhova beépíteni, és már megint csak a probléma van vele."
éppen a múlt héten vettem egy Supermicro szerver alaplapot, ATX méretű, már bent is van egy 4U házban... a 2 foglalatos Supermicrok pedig jellemzően eATX méretűek.
-
Stanley-B.
őstag
válasz
racskobalazs #5995 üzenetére
freenas jo lesz teljesen
-
bpx
őstag
válasz
MrSealRD #5996 üzenetére
Mennyi CPU és RAM kell? Mennyit akarsz költeni rá?
A használt Xeon E5 V3/V4 egyre olcsóbb és több lesz. X99 alaplapból eleve kevés volt, az nem lesz olcsóbb. Ugyanez eljátszódott az X79-nél is.
Pl. a Xeon E7 8890 V3 meg nevetséges áron megy, mert azt sincs mibe belerakni.Ugyanezeket a köröket futottam én is. 2018-2019-ben néhány havonta megjött a kedvem hozzá, és olyankor minden alkalommal napokig néztem, hogy mit, hol, mennyiért.
Igen, nagyon csábító egyes használt Xeon E5 V3/V4 procik ára, és a használt ECC DDR4 ára is (ha éppen találsz kimondottan olcsót, még itt a Hardveraprón is volt néha jó áron). A körítéssel együtt már annyira viszont nem.
X99-et már 1-2 éve is alig lehetett kapni, a használt lapok mentek az újkori árakon akkor is. Igen, lettek közben nagyobb mennyiségben az olcsó, kínai X99 lapok, de nekem az nem volt alternatíva az akkor még csak 2 RAM slot miatt.Jelenleg ott tartunk, hogy boltban bruttó 20k-tól indul az olyan AM4 alaplap, amelybe bele lehet rakni egy 1/2/3 generációs Ryzen CPU-t meg 128 GB RAM-ot. Ez vadonat új, több évnyi garanciával, és még lesz pár évig utánpótlás.
40/45k (hardverapró/bolt) egy új Ryzen 2600 több évnyi garanciával, ami feleakkora TDP-vel tud annyit, vagy akár többet is, mint a legtöbb 6-12 magos Xeon E5 V3/V4.
Ezt a CPU teljesítményt simán lehet akár több, mint duplázni egy 3900X procival, ami egy E5 2699 V4-nél is erősebb, kevesebb maggal. Ezek a használt CPU-k is szintén még évekig menni fognak.
Marad a RAM, amiből ott tartunk, hogy a tavalyi első néhány példány után végre nagyobb választékban vannak desktop vonalon is 32 GB-os DDR4 modulok, bruttó 40k/darab, boltból, több évnyi garanciával. Ebből is még évekig lesz.És akkor van az az irány, amit elkezdtél nézni.
Lehet venni a kibelezett használt brand workstationt, amihez adnak 8-16 GB memóriát meg valami low-end CPU-t, amiket rögtön cserélhetsz is. Vagy kérheted eleve erősebb CPU-val meg több memóriával, csak az már lehet olyan áron megy, hogy rögtön nem annyira kedvező. Rosszabb esetben van benne valami nem standard tápegység, meg nem standard formátumú alaplap. Bármihez hozzá kell nyúlni, rögtön meg vagy lőve, mert más szabvány, kevés van belőle, honnan szerzel másikat, hogyan cseréled, hogyan bővíted.
Vannak a használt 1-4U szerverek, hasonló eset, csak még hangos is és tárolni is kellene valahol. Nekem a nappaliban vannak a gépek az 5. emeleten, nincs melléképület meg pince/padlás, ahova eldugnám akár egy rack szekrénybe. (Persze, tudom, IKEA-s asztal... : [link])
Még a Supermicro alaplapokat is néztem, mert igazából tök jól lehetne rájuk ilyen rendszert építeni, de természetesen nem szabvány formátumúak, tehát nem tudod csak úgy bárhova beépíteni, és már megint csak a probléma van vele.
Ott van még a RAM, amiből lehet venni mondjuk 25-30k/darab áron használt 32 GB-os ECC DDR4 modulokat (20k ha kifogod), és megint az utánajárás, hogy vajon fog-e menni, kompatibilis lesz-e, ha nem működik, akkor hogy cseréled vagy küldöd vissza. Ebből a DDR3 van még jobb áron, de az még régebbi CPU, alaplap, azért ne visszafele fejlődjünk már.Igen, biztosan lehet jobb ár/érték arányú rendszert kihozni ezekből, és majd biztos írja valaki, hogy na de bezzeg ez meg az, elhiszem.
Én sem néztem végig az összes E5 V3/V4 árát és teljesítményét, meg az ECC DDR3/DDR4 választékot, és a hirdetéseket sem figyelem állandóan.
Teljesen elment a kedvem az egésztől, egyszerűen számomra nem éri meg a sok utánajárást, kísérletezést és kompromisszumot az, hogy spóroljak néhány ezer vagy néhány tízezer forintot, hogy aztán legyen egy valami sok éves, használt, többet fogyasztó (, esetleg még hangos is) rendszerem.
Ezen kívül még a személyes mániám az 1 szálas teljesítmény, mert a felhasználásomnál az adja a "felhasználói élményt", a minél jobb válaszidőt, amiben szintén gyengébbek a régi Xeonok az újabb desktopnál.De hogy valami pozitívat is mondjak, ha mégis az X99 érdekel, és van kedved utánajárni, próbálgatni, kísérletezni, a minél alacsonyabb költséget szem előtt tartva:
- kínai X99 DDR3 alaplap - 25-30k, pl.: [link]
- E5 2620 V3 (vagy nagyobb ízlés szerint) - 7k, pl. [link], i7 4770 - i7 6700 körüli szint
- használt ECC DDR3 mennyiség ízlés szerint, ebből pl. Hardveraprón is van most 32 GB-os modul 12-16k/darab áron, az szerintem elég jó, csak ugye kompatibilitás...
Nyilván van DDR4-es lap is a V4-hez. Akár "bundle"-t (lap + CPU + RAM) is lehet venni.Itt volt ilyenekről szó az elmúlt hetekben: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bestbuy játékok
- BestBuy topik
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- APC Smart-UPS XL 48V (SU) Akkumulátor csomag
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Samsung Galaxy A54 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest