- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28993 üzenetére
Tudnál az általad felsorolt lehetőségekhez hangszórókat ajánlani?
Mind a két lehetőséget eltudnám képzelni. Megnézném mi mennyi.
A 30-as mellé mehet 25-ös is ha azt mondod úgy járhatóbb.
Esetleg annyi kiegészítéssel hogy az adott hangszóró tapasztalatod alapján,
kb. mekkora térfogatban érzi jól magát. -
tupolev
csendes tag
válasz
shalafi66 #28995 üzenetére
Csak a gyári frekvenciamenetek álltak rendelkezésemre a tervezésnél.
A keresztezési frekvenciát pont a mélyközép problémás felső része miatt vettem 2000 Hz-re.
Ebből a hangszóró párosításból valószínűleg sokkal jobbat nem lehet kihozni, ma már máshogy kezdenék neki, mint 10 évvel ezelőtt.
Anno az egy pár hangfal anyagköltsége mindennel együtt olyan 30 ezer Ft körül volt, ahhoz képest szerintem jó hangja lett :-) De nem tökéletes, ezt érzem én is. -
shalafi66
veterán
válasz
tupolev #28994 üzenetére
ez a TVM(Tesla) másolat mélyközép. Jó rosszat választottál.
Egyébként ennek a pont a mélyei hangsúlyosabbak a kelleténél, a gyenge mágnes miatt, középtartományban meg durván berezeg, több frekvencián is, amit lehet, azt kezelni kellene ezek közül.
A DT-99 nem alkalmas 2kHz-es váltásra.
Ezt a modellezést milyen mérésből kiindulva készítetted?
-
tupolev
csendes tag
Sziasztok!
Elérkezettnek láttam az időt a múltkori kontakthiba után, hogy megosszam veletek saját tervezésű és építésű hangfalamat.
10 éve kezdtem az építést, a cél egy olcsó, de jó hangú polchangszóró volt kisméretű szobába, a lehetőségekhez képest alacsony alsó határfrekvenciával. A választás a Monacor DT-99 és SPW-150/8S hangszórókra esett, utóbbi 15 literes reflex dobozzal 40 Hz-es határfrekvenciát ígért -3 db-nél. Elég meggyőző volt és utólag azt kell mondjam, nem is csalódtam.
A végeredmény többszöri hangváltó átalakítás után évekkel később alakult ki, nagyon szép részletező hangja lett, pontos színpadképpel.
Ami picit zavaró, hogy továbbra is eléggé kiemeli az énekhangokat a mélyek viszont nem valami erőteljesek. De összességében imádom a hangját. Hihetetlen, amikor komolyzenénél minden hangszert külön hallok a térben különböző helyekről. Ilyet a nagy hifimen lévő gyári Wharfedale hangfalak képtelenek produkálni.Pár kép az építésről:
A hangváltó és a kalkulált átviteli görbe:
A Kondik Remix C316-osok, a tekercsek Monacor és Intertechnik gyártmányok.
A kész hangfal:Minden véleményt illetve hasonló hangszóróval szerzett tapasztalatot szívesen várok. :-)
-
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28992 üzenetére
Az 5,6 liter egy 130-150mm-es hangszóróhoz lenne elég.
A dobozt rendesen merevíteni kellene, és a bajok azzal fokozódnak, hogy nem fogsz tudni rendes hangváltót készíteni a háromutashoz.
Minél alacsonyabb az alsó határfrekvencia, annál halkabb a hangsugárzó. A 300mm-es mélyhsz ekkora térfogatban, lehet, hogy közel járt a 35Hz-hez, bár nem tudni, hová volt hangolva, és a gyenge mágnes miatt csúnyán kiemelt mélytartományban, 60-80Hz körül.
Igazából nem tudom, hogy mit kellene csinálni, úgy, hogy meg is tudd valósítani. Talán kétutas, két darab 250-es méllyel, de ehhez meg drága a magashangszóró.
Esetleg marad a mostani felállás, de akkor a 300-as mélyeket párszáz Hz-nél váltani kell, hogy gyakorlatilag kétutas maradjon, mélyben kiegészítve.
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28990 üzenetére
Igen, mikor elkezdett recsegni a mély már akkor elkezdtem utána járni a dolgoknak.
Többször olvastam már ha jól emlékszem tőled, hogy 30-as kb. 70l. Mikor szétszedtem láttam, hogy azért komolyabb átalakításra lenne szükség. Az első képen talán látszik, hogy mekkora hely áll
rendelkezésre és ahogy javasoltad egy új felállásban tudnék csinálni belőle megfelelő méreteket.Valóban én sem a nagyon minőségi hangszórókban gondolkodtam. Inkább az (leg)alja.
Mivel azt már tudom, hogy minden kompromisszumokon múlik, az elvárás az annyi, hogy hozza azt
amit eredetiben (gondolok itt a pl. hangerőre), esetleg jobb minőségben és nem tudom mennyire lehet hinni a 35Hz-nek talán a mozi miatt mehetne lejjebb. Úgy gondolom aki ért hozzá és látta a képeket, illetve a méreteket egy hozzá vetőleges képet feltud állítani mi a cél.
(egyébként hazudnék ha azt állítanám, hogy rossz lett volna hallgatni őket)
A 30-as 20-as felállást megtartanám persze nincs kőbe vésve, és nyilván ahogy az eredeti tervben,
akkor az elindult úton olyan hangszórókból építkeznék, center és hátsó rész. -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28989 üzenetére
Ha megvannak a pontos térfogatok, akkor tudunk továbblépni.
Elöljáróban, valószínűleg túl nagy a doboz egy 300mm-es mélyhangszóróhoz, a közép doboza meg túl kicsi a 200mm-hez. És nem az a kategória, amihez nagyon jó hangszórókat kellene venni. Sejtésem szerint egy új előlap lenne a járható út.
-
Predator.3
csendes tag
válasz
shalafi66 #28988 üzenetére
Igen külső méretek, illetve az előlap anyagvastagsággal beljebb van kb.2cm.
Hasznos, szerintem 70x40x40 amiből lejön a közép doboza.
Most nem vagyok ott nem tudom pontosan megmérni.Valóban, pontosabban 5.0 lenne(van) és az erősítőn állítanám a vágást, ha jól emlékszem
20Hz-ig állítható. -
shalafi66
veterán
válasz
Predator.3 #28987 üzenetére
Ezek külső méretek?
A szub az külön csatorna, az nem biztos, hogy megegyezik mélytartományban a frontokkal.
-
Predator.3
csendes tag
Hello Mindenkinek!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni. Előre leszögezném, hogy teljesen kezdő vagyok a témában. Már egy ideje olvasom a fórumot és ismerkedek a témával, talán most jutottam el odáig, esetleg meg is fogom érteni az észrevételeket, tanácsokat. Ezelőtt kb. 20 éve csinált nekem egy ismerősöm 2db 3 utas hangfalat Somogyi alapokon bulihangfalnak, imádtuk. Azóta is használatban vannak jelenleg 5.1 két frontjának használom egy 5*4,5 szobában. Az egyikben már javított mély van, természetesen utána nem volt olyan, mint az előtt, a másik most döglött meg. Ezért a nagyon régóta halogatott, rendszer megvalósítás, aktuálissá vált. Erősítő Yamaha RX-V365.
Az első lépés a két hangfal gatyába rázása lenne:
Méretek (cm):74x44x45, közép doboza 30x24x12, refl. átmérő 9 hossz kb 10
30-as mély, 20-as közép, és a magas.
Képek:
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
A kérdés milyen hangszórókat vegyek bele.
Szeretném ha a 5.1-ben mélysugárzó feladatit is eltudnák látni.Előre is köszönöm
-
Kiss Janó
újonc
válasz
shalafi66 #28982 üzenetére
Miért lenne jobb a Peerless 810921 fs=700Hz Sd=7mm2, mint a 27tdfc fs=550Hz Sd=7,2mm2 ? (Ez utóbbihoz azért "ragaszkodom", megt már meg van.
) A tdfc, az er18 ebben a konstrukcióban jól működik, sokak örömére, bevált doboz. http://www.zaphaudio.com/SR71.html Most ez szól nálam.
Valamikor olvastam, hogy a 25R672N jobb középtartományban, mint az ER18. Kíváncsi lennék, mennyire? Az előzőekben említett háromutas változatról mi a vélemény? 27 TDFC- MCA12RC- 26R672 hármas, talán jól működne. A váltón, szerinted hol kellene igazítani?
-
shalafi66
veterán
válasz
Kiss Janó #28981 üzenetére
Megoldható, de szerintem nem jó ötlet. Azon a frekvencián, ahol használni szeretnéd, rosszabbul szól a magas, mint a 25-ös mélyközép, és a dómnak picike a terhelhetősége. Minimum egy SS Classicos dóm kellene ehhez, vagy valami még nagyobb átmérőjű dóm, vagy egy szintén nagyobb, papírmembrános magas. Kisebb terhelhetőség mellett elfogadható lehet a 810921.
17-eset szokták használni mellé középnek.
(#28979) terapeuta007
A fémlemez nem a legjobb anyagválasztás, főleg, ha vékony.Valamilyen kompozit jobb, vagy ha fém, akkor szendvicsben.
(#28980) Giot
Majd. Nemsokára. Van róla kép, de még nem töltődött fel magától. -
Kiss Janó
újonc
válasz
shalafi66 #28978 üzenetére
Végre gépen, és nem a telót kell pötyögnöm.
Szóval adott, egy SEAS 27tdfc magas, amihez szeretném társítani a 26R672 hangszórót. Tudom, hogy elég alacsonyan kell vágni a magasat, de történt már hasonló, egy másik , jól működő konstrukcióban ( SEAS ER18RNX esetében). Talán a 26R672-vel is megoldható hasonló képpen. Ezzel a váltóval így néz ki a hangszórók vágása.
Esetleg, lenne egy másik megoldás, háromutas változatban. Itt, a két hangszóró közé kerülne SEAS MCA12RC. Ennél is van egy konstrukció, ami az ötletet adta, és talán szintén össze lehetne hozni. http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm A magas cseréje ebben az esetben nem okoz nagy gondot (értve, hogy a 27TFFC, 27TDFC-re lenne cserélve) Talán a mélyek cseréje ismegoldható! (SEAS CA22RNX, 26R672-re) A doboz mérete is maradhatna, de ebben az esetben zártra gondolnék, mivel feltételezésem szerint ez az új Pázmándi hangszórótól kellemes mélyek várhatók. Várom, az építő jellegű véleményeket, javaslatokat, hozzászólásokat, kritikákat!
-
terapeuta007
aktív tag
Ha egy doboznak a hangszoros oldala meg az azzal szemkozti oldala fémlemezbol van az jo vagy rossz? Vekony lemez vagy vastag ?
-
Kiss Janó
újonc
Rendben, az úrazást mellőzni fogom.😉 Ma kaptam a hangszóróról pozitív véleményt is. Az lenne a kérdésem, hogy megrendelést követően, mikor vàrható a szállítás? Hifi célra szeretném, zárt, kétutas dobozba ,seas 27tdfc mellé. Talán, elsőrendű váltóval megoldható, bár a magast , lehet másodrendűvel lehet jól összehozni. Véleményt erről szívesen olvasnék!
-
shalafi66
veterán
ez még nem az enyém volt. A HA25-ös fehérvári változatoknál volt ragasztási probléma is. A kompresszió miatt tapasztalt zaj természetes. Ezért van a vasmagon keresztül kiszellőztetve a porvédő alatti üreg az enyémeknél.
Alukosarasokat is készítettem már, volt, aki korábban ezt kapott, másféle már nem is lesz. -
Giot
addikt
válasz
Kiss Janó #28971 üzenetére
Szia.
Nekem csak az első szériással volt dolgom. Egy szubot építettem rá.
A hangjával semmi bajom sem volt szép, precíz kellemes. Mélyre lement élmény volt.
A gond ott kezdődött amikor komoly munkára fogtam, egy mélysugárzó alapfeltétele a jó terhelhetőség, hogy jól viselje a nagy kitéréseket. Az hogy ez összeszerelési probléma volt vagy alultervezettség nem tudom nem az én szakmám. De szeretett zörögni, szuszogni. A bevezető szál bevert a membránba gyors mozgásoknál nagy kitérésnél.
Amit tudtam elkövettem vele, mert szerettem a hangját, de feladtam. Akkor vettem egy szutyok SAL hangszórót érzéketlen borzalom volt ahhoz képest, viszont semmi mellékzörej sem volt. Aztán eladtam az egészet mert nem szerettem az érzéketlenségét és a hangját a sal nak főleg a ha25 után amit aztán évekig a szekrény alatt tároltam mert sajnáltam eladni.
Ismétlen ez az első verzió volt.
Az upgrade-elt verziókat már nem próbáltam. Szellőztetett lett a tekercs a porvédő által, gondolom a mellékes zajok kiküszöbölésére. De nem látok bele a hangszóró lelki világába egyéb változtatás lett e. Nem is a szakterületem.
Láttam hogy érkezik az alu kosaras változat erre is kiváncsi vagyok de még nincs róla fent kép sem.
Kevés a fórum visszhang is róla.
Sok sikert ha bepróbalkozol.
Írd meg a véleményed mert én is kiváncsi vagyok.... -
shalafi66
veterán
válasz
fero02 #28972 üzenetére
"a gyártó hozzászólására is, shalafi66 úr"
(#28971) Kiss Janó
Szia. :-)
Én senkit nem biztatok semmivel.A gyártási minőséggel nálam nem volt probléma. Az a székesfehérvári HA25-672 lehetett.
Olyan volt, hogy arra használták volna, amire nem képes, olyan is, hogy sokat kellett várni. Más nem jellemző. Egyébként jó hangszóró, mindig jó volt.
Az urazást sem szeretem annyira.
-
Kiss Janó
újonc
Üdv, Köztetek!
Többször szemeztem már, a Pázmándi féle 25R672N hangszóróval. Jónak tűnik, de sok negatívumot is hallottam, a gyártási minőséggel kapcsolatban.Valaki, mindig lebeszélt, így nem mentem bele a bizonytalanba. Akinek van tapasztalata ezzel a hangszóróval, kérem ossza meg velem! Tudom, most már az utódját lehet kapni, 26R672 típusszámmal, de gondolom, hasonló lehet. Természetesen, kíváncsi lennék a gyártó hozzászólására is, shalafi66 úr biztató véleményére is.
-
stultus78
tag
Egy fórumtárs felhívta rá a figyelmem. Ezért utánna néztem jobban. Rengeteg a panaszos. E-mail ra sem válaszolnak telefont nem veszik fel. A faceboockon végleg bezárt felirat van. A veblap még él. Én kerülném.
-
stultus78
tag
-
shalafi66
veterán
válasz
terapeuta007 #28964 üzenetére
Egyszerű olcsó freeair hangszóró, kicsit gyenge mágnessel, és nagyjából 150W névleges terhelhetőséggel.
(#28963) McSico
Hja igen, az előbb elnéztem, az átmérőre gondoltam a 140mm-t. Nagyobb átmérőjű csövet, pl. 88 helyett 110mm-t, azonos frekvenciára hangolva, általában nyugodtan lehet használni, ha elfér a dobozban. Ha csak mélytartományban működik a hangsugárzó, akkor főleg nem lehet baj.De amit a program neked kiszámolt, a valóságban nem biztos, hogy 26,5Hz lesz. Ezt mindig méréssel ellenőrizzük.
-
terapeuta007
aktív tag
ezekről tudsz véleményt mondani?
nek fontos csak kiváncsiság.
(L:https://www.ebay.com/itm/QTX-Sound-902-559-18-Inch-Replacement-Speaker-Driver-900W/222680133291?epid=561213865&hash=item33d8c52eab:g:fgYAAOSwIJlaDxqP:rk:2:pf:0)[link](/L) -
McSico
senior tag
válasz
shalafi66 #28962 üzenetére
Ez a hangszóró:
Mac Absolute 304 -
McSico
senior tag
Sziasztok!
A tanácsotokat kérem. Építek egy mélyládát. Ennek az űrtartalma 134.6 liter. A program kikalkulált nekem 88mm átmérőjű és 140mm hosszú reflex csövet. Ezzel 26,5 Hz-re van behangolva a doboz.
Na most én ekkora csövet nem találtam semelyik áruházban.
Helyette berakhatok-e gond nélkül egy 110mm átmérő és 235mm hosszú csövet?
Ezt egy másik kalkulátor dobta ki a térfogat és frekvencia alapján, így elméletben marad a behangolás 26,5 Hz-en. -
Giot
addikt
Sziasztok!
Egy jbl cs1214 után ez (downloadable) a jbl mélysugárzó mennyire előrelépés hangban? Otthoni hifi, zenehallgatás indőnként házimozi.
Köszi! -
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #28950 üzenetére
Én elhiszem neked, de a gyártási doksikban nem találom, és hosszútávon egyik hangsugárzóba sem szerelték.
Limitált szériák nem voltak.
Valószínűleg csak a porvédője más, azért kapott új számot.
De azt, ezen a képen nem látom.
Mindenesetre, adatlapja, se a 1018-nak, se a 1028-nak nincs.
Miért lenne rá szükség? Egyszerű zárt dobozos hangszórók, 20-35 literes térfogatban működnek jól.
-
hugi0
őstag
válasz
SlyChocolate #28950 üzenetére
Telefonnal fotoztad ? - milyennel ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sweet.tv - internetes TV
- World of Tanks - MMO
- Milyen autót vegyek?
- LEGO klub
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Laptop csatorna inditasa 2023 vegen YouTube-on?
- További aktív témák...
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X Dobozában
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest