- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Asztrofotózás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Speeedfire #28290 üzenetére
Egyrészt a cső torkánál kevés kereszmetszet maradt a cső és a dobozfal jözt. Jóval kisebb a csőkeresztmetszetnél. Másrészt a doboztérfogatból komolyan elvesz ez a cső.
Átvitelét mérted?
-
badxgirl
aktív tag
válasz
shalafi66 #28297 üzenetére
Tényleg nem lehet sokat nyerni a keverőn...egy egy zenei stílushoz oda lehet kicsit finomítani kicsit, de tény hogy nagy varázslat nincsen 😃
A végfok egy crest audio powerline series 400...hát mondjuk úgy hogy nem mai darab, jó kis békebeli.
Igazából amíg egy hangfal volt és abból próbáltam mélyet kicsikarni, addig az az oldal villant pirosat nagy hangerőn rendre a basszus ütemére. Ha a másik oldalra pl bekötöm a mélyet, a mach-ről pedig visszább veszem az alacsony frekvenciákat, akkor a mélyláda oldalán villan pirosba a basszusok ütemére. Ergo szerintem simán én vezérlem túl...
A keverőt mindig úgy állítom hogy tiszta jel jöjjön át rajta, clip ledje nem villan, level indikátorok sem mennek pirosba. A végfok meg háromnegyeden van kb, hangerőt a keverőn adom.
Vélhetően user error van, mert igazából első keverőm és végfokom, ez előtt egy nad 3020i stereo erősítővel muzsikáltam meg kisebb hangfalakkal, az úgy lényegesen egyszerűbb volt, már amennyire lehet a hangtechnikát azzal sértegetni, hogy egyszerű 😊 -
shalafi66
veterán
válasz
Ear001 #28295 üzenetére
Attól függ milyen dobozba, és milyen helyiségben.
(#28292) MrChris
A szivacsok többsége értelmetlen, a parafa nem csillapít dobozon belül állóhullámot, a szálas rezisztív csillapítóanyagok többnyire jól használhatók, de az oldalfalakon nem hatékonyak. Méteráru üzletekben árulnak vatelinszerű PE szálas, párna-paplantöltő anyagot. Az teljesen megfelel, az általános célokra.(#28296) MrChris
Szép lenne, de nem sokat segítene az esztétikán kívül.(#28294) badxgirl
Gyenge mágnes, és magas jósági tényezők, túl magasra hangolt doboz, ezeket keverőn nyilván nem lehet módosítani.Pedig az egy darab hangszórótól jobb terhelés nem kifejezetten létezik a végfokozat számára.
Kivéve pl. egy ellenállás, de az meg nem szól.
Vagy simán torzításba vezérled, vagy a minimumimp. túl alacsony, vagy a végfokozat nincs felkészítve ennyire induktív terhelésre.
(#28293) Speeedfire
Úgy, hogy ismered a várható hatásokat, és hozzászámolod. -
badxgirl
aktív tag
válasz
shalafi66 #28291 üzenetére
Nem bírtunk a kíváncsiságunkkal, így beledobtuk a salt a bandpass ládába. Hát, fene tudja. Igazából döng benne mint a hülye, a két hangfal így együtt elég bizarr páros, az fix....még nem tudom hova tenni, van egy kicsi olyan beütése, mintha egy hardcore metál énekes és egy operett előadó állna neki duettezni 😃
Igazából még nem döntöttem el, hogy ez a furaságuk együtt így tetszik vagy inkább elborzaszt 😃
Holnap még játszok velük a keverőn egy sort, meghallgatom több zenével, mert amúgy mindent hallgatok kb...
Egy fix, a végfokom egyiket sem nagyon szereti, bezony lazán bevillan az az átkos kis piros Clip led ha elszállok a hangerővel...bár azért ez napi használatban nem jellemző. -
MrChris
nagyúr
Milyen hangcsillapító anyagot érdemes a dobozba tenni? Nyilván ismeritek, szivacsok, bordázott szivacsok, vatelin, ... parafa? Sima textil boltokban kapható valami alkalmas dolog?
-
shalafi66
veterán
válasz
badxgirl #28287 üzenetére
A SAL-nak adatokat biztos nem tudsz, azok között nincs két egyforma, és a forgalmazó adatai teljesen biztos, hogy nem érvényesek rá.
Egyébként a 2540 gondolom vagy az SA vagy valamelyik autós mély lesz, az nem jó egy érzékeny mélyközép mellé.
30 centis mélyből, még ha PA hangszóró, akkor is ki lehet hozni kb. 60Hz-et.
Általában. Talán nagyobb dobozzal. A 88Hz elég magasnak tűnik, de ha a Harman ezt írta rá, akkor vszeg az eredetire igaz.
(#28290) Speeedfire
Na ez 100%, hogy nem úgy működik, ahogy modellezted.Teljesen más a hangolás a valóságban ilyen elrendezéssel.
(#28288) APONE
EU-ból rendelhető, ha van neted, akkor te is meg tudod rendelni.(#28289) APONE
Attól függ. Mert egy nagy MNC driver pl. leégni nem fog. Tehát, amit szeretnél, az teljesül. Csak nem szól szépen. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
még a nyáron írtam, hogy a mélyládámmal variálgatok. Akkor nem sikerült épkézláb megoldást találni. Végül ez lett. 125-ös szennyvíz cső (le lesz majd fújva feketére), és ~50-60cm. Nem tudom, hogy kellene mérni pontosan. 20x40-es. Eddig 10-es átmérővel volt 30cm.Szerintem jobb lett a hangja, nem annyira nyúlós, bufogós, mint amilyen a 10-es csővel volt. Valahol 40Hz körül lehet most ezzel a csővel a kick. Kérdés, hogy jó lehet ez így? Illetve ez a tölcsér így mennyire jó/rossz? Igazából nem nagyon tölcsér már ez így.
-
badxgirl
aktív tag
Közben kibújt a szög a zsákból. Nagy vonalakban azért nem sikerül értelmes mélyet kicsikarni a hangszóróból mert nem is egészen arra van ő kitalálva...a régi láda maradványait előkukázva egy fél címkéből nagy nehezen kinyomoztuk, eredetileg egy mach 125i topládában muzsikált ő, amin a gyári adat 88hz-22khz.
Igazából 80 hz-től fölfelé szépen muzsikál, az alatt meg nem sok mindent lehet belőle kicsalni, vagy ha igen, az már ránézésre is kínzás neki nagyobb hangerőn.
Leginkább az lesz hogy kap testvérkének valami mély ládát, ami még a jövő zenéje, tekintve hogy jelenleg egy üres bandpass ládát, egy 20 centis kis heco mélyet és egy sal 2540-et sikerült a pince és padlás felforgatásával lelnem...ebből a heco felejtős, irtó gyenge a már meglévő dobozhoz, a salt meg még nem hallottam szólni, de a bandpass ládával szerintem nem lennének barátok, csinálni meg nem tudom milyet lehetne, vagy érdemes-e neki.Esetleg ha valaki lát némi fantáziát a dologban, tudok szerintem adatokat dúrni a sal-nak és a ládának is, ez esetben ötleteket elfogadok, kísérletezni szeretünk.
(Mellesleg vágom hogy vannak boltok és esetleg vehetnék gyári vagy jól összeválogatott dolgokat, de abban semmi izgi nincs 😃)
-
shalafi66
veterán
Egyik sem. És azok az adatok hülyeségek. És ezek (Monacor - Visaton) eleve nem jó hangszórók.
A beyma kicsit ordibálós, de valóban hangos. Persze ez erősen kompromisszumokkal jár.
Magashangszórót a dobozon kívülre is lehet építeni. Olyan magashsz, amivel jól meg lehetne csinálni, szerintem nem létezik, legfeljebb valamelyik 30-38mm-es. Félmegoldás lehet a Vifa H26. És kb. ennyi.
Ha olcsón akarsz normális dóm magasat, akkor az a BC25, de ehhez a mélyközéphez az sem elég.
Hogy ne égjen le, csak annyit kell tenned, hogy nem vezérled a magashangszóró elektromos terhelhetőségén túl.
-
APONE
tag
-
shalafi66
veterán
Egyik sem. A Beyma mellé tölcséres magas mehet esetleg. Vagy középhangszóró is kell. Kétútban legfeljebb PA célokra felelhet meg, 1,5-2kHz-től magasabb keresztezési frekvencia mellett, igényesebb zenehallgatásra alkalmatlan.
(#28283) Aty10
A mérés legyen megbízható.
Inkább. Egyébként hozzávetőleges adat is elég. És jobbat még most sem tudok mondani az előzőnél.
-
APONE
tag
üdv!! melyiknek lehet szebb hangja: vagy melyik lehet jó választás?
Beyma 8p300fe/n mély/közép mellé kellene!!egyik: Monacor DT-28n
másik: Visaton TW 6 NG
a monacor bőven dupla annyiba kerül.. köszönöm ellőre is..
-
shalafi66
veterán
válasz
MrChris #28279 üzenetére
Épp az olcsóbb alternatívára akarlak rábeszélni.
Ha értesz hozzá, akkor tudsz olcsón jót csinálni, ha nem, akkor nehezeb az ügy, de a gyári átgondolatlan dolgoktól jobbat össze lehet hozni.
(#28280) martin66
Fogalmam sincs. Hallgasd meg jelgenerátorral, szinuszal, akkor kiderül milyen frekvenciákon zörög. Aztán szedd szét, és nyomozd ki mitől. Igazából ez a legjobb lehetőség.Cserehangszórót is lehet kapni hozzá.
-
shalafi66
veterán
válasz
MrChris #28277 üzenetére
Nem lehet, és őszintén, nem ér 5500,-Ft-ot darabonként, annyira nem jó hangszóró. De nincs más. Illetve, ha valaki meglátja a Vifa márkanevet, "sznobságból" és hagyománytiszteletből ennyiért is megveszi.
És megrendelhető EU-n belülről, szóval semmi gond, ha azt választanád.
Bármekkora eretnekség, én biztos, hogy a 9 centis autós mellett döntenék. Sokkal jobb mélyben, kevesebb THD, potenciálisan nagyobb lehetőségek. És legalább nem műanyag a kosara. Cserébe lehet hozzá hangváltót tervezni.
-
shalafi66
veterán
válasz
MrChris #28270 üzenetére
Az jó ha levédték, bár én fordítva érzem szükségét. Ettől a doboztól kellene védeni az embereket. Egyáltalán nem jó a dobozterv. Bár sok ilyet csinálnak, csak nincs meg az elméleti háttér, és anélkül így sikerül.
Akkor neked is az autóhangszórót ajánlom. [link]
Ebben a méretben, jobbat drágábban sem, vagy sokkal drágábban esetleg, talán. A Vifa TC9 vagy TG9 még használható szokott lenni.(#28269) kissge
[link]Vagy ARTA-val ugyanígy.
-
shalafi66
veterán
Mivel nem magában szól, a többi elem ismerete nélkül, lehetetlen megmondani.
(#28274) Primary92
Hjaaa, meg is fogom csinálni.(#28273) tamasgal
Helyiségtől és elhelyezéstől függ. Van némi irányítottsága, bár minél kisebb a doboz, ez annál kevésbé érvényesül.(#28271) martin66
Valószínűleg van valami mechanikai sérülése annak a kettőnek, kevésbé valószínű, hogy hozzáér valami a membránhoz belül. Magától biztos nem javul meg.Kinek mi a vállalható. az átlag HiFi színvonalhoz közelíthet, alulról, de nem éri el.
-
tamasgal
senior tag
Srácok, egy elméleti kérdés hátha van véleményetek, hogy ne csináljak badarságot! Adott egy kis reflex hangfal aminek a reflex csöve előre felé néz. Ha minden paraméter marad (térfogat, reflex cső hossz stb) de olyan dobozt építenék belőle ahol a cső hátra felé néz akkor csorbulni fog a mély hangok lesugárzása, esetleg ellen fázisba kerülnek egymással?
Köszönöm szépen! -
APONE
tag
üdv!! egy AES Power Rating: 130W 8ohm 85Hz - 6.0kHz középsugárzóra milyen kondenzátort kellene?
-
martin66
senior tag
sziasztok, remélem jó topikban vagyok.
Van egy Creative INSPIRE I-Trigue 3400 2.1 hangfalam melynek a jobb oldalsó hangfal elkezdett cicregni zenék közben. Ha kicsit rá helyezem az ujjam a képen látható két részre, akkor ez megszűnik. Ezzel szerintetek tudok valamit kezdeni vagy ez már ilyen lesz vagy rosszabb lesz?
(Amúgy ez egy vállalható minőségű hangafalnak számít?)
-
MrChris
nagyúr
válasz
shalafi66 #28268 üzenetére
Jaja, jó kis doboz hang.
Pedig ez egy levédett belső kialakítás.
Mélységet, szélességet azért nem írtam, mert gondoltam ez a hangszórótól/bevált oldalarányoktól függ. Amúgy keskenyet képzelnék el, hasonló arányút, nem ilyen kacifántos belsejűt. Hangszóróra, erősítőre kb.15-20e-re gondoltam. -
kissge
csendes tag
válasz
shalafi66 #28255 üzenetére
9*12*25-ös belső térfogatra gondoltam, ami 2,7 liter, amiből még lejön az akksi, meg a két hangszóró által kiszorított térfogat, saccra 2,4 liter lenne a két hangszórónak, majd később pontos adatokat is hozok, a kompaktság fontos szempont, ezért is kellene nem túl nagyra tervezni. Esetleg még valamelyest lehet növelni a térfogaton.
Az impedanciaméréshez hogyan fogjak hozzá?
-
shalafi66
veterán
válasz
MrChris #28265 üzenetére
De idegesítő hangja lett az új dobozzal.
Mint egy UFO leszállópálya (mondjuk a dobozt elnézve, nem is csoda
).
Magasság maximum 30cm. Szélesség mélység maximuma?
A hangszórókra fordítható legnagyobb összeg?
(#28266) Aty10
Sejtettem.Ezeket te mérted a hangszóródról? Mert elég változatosak voltak a gyártás eltérései miatt. Hol így sikerült, hol úgy.
A zárt 90 liter kb. jó hozzá, de egy 20m^2-es szobában lehet, hogy még így is kicsit sok lesz, a gyenge mágnes miatt.
-
shalafi66
veterán
válasz
badxgirl #28262 üzenetére
Így már más a helyzet. A hangváltót/szűrőket sosem a hangszórókhoz készítjük, hanem a teljes hangsugárzóhoz. Ahhoz, hogy valamit ajánlhassak, ismerni kell a többi hangszórót és a dobozt is. Legjobb esetben meg kellene mérni az egészet.
Alapból félreértés van nálatok. Olyat szeretnél, ami nem létezik. A mélytartományt a szűrők (hangváltó) csak relatív módon változtathatják. Az alacsonyabb frekvenciákat egy aluláteresztő szűrövel nem befolyásolhatod. Nem is erre való. Az a doboz feladata. Tehát az ütős mélyet nem ezzel tudod előállítani.
Leírom, hogy működik ez. A mélynél LP szűrő, a váltási frekvencia környékét formázza, mint a neve is mutatja, a többi, alacsonyabb frekvenciát csak átengedi. A középnél BP szűrő, ez szinte teljes sávban hat, a magasnál HP szűrő, ez szintén a váltás környékén működik. Az utóbbi kettő állítja be a szinteket és az átvitel egyensúlyát is, kezeli a hangszórók eltérő érzékenységeit. Nálatok is valószínűleg ezzel lesz probléma. Vagy a dobozzal (attól, hogy a gyárit másoltad, még lehet félrehangolva).
-
MrChris
nagyúr
Kis méretű aktív hangszórót szeretnék építeni. Kb 20-25 max 30cm magas méretben. Elsősorban a bele való hangszóró és erősítő kiválasztásában kérném a segítséget. A doboz elkészítése motivál,
sokat dolgozom fával... azért az se baj, ha elfogadhatóan szól egy PC mellett. Árban nem szeretnék versenyezni a stúdió monitorokkal. Ez a videó (is) felkeltette az érdeklődésem, 1500-ért megvehető itthon
Ha tízszer ennyiért egy jobb összehozható az már bíztató lenne.
-
badxgirl
aktív tag
válasz
xxlongikaxx #28263 üzenetére
Úgy, hogy mivel eredeti dobozában került hozzánk, ami eszméletlen ramaty volt, arról mintáztuk a mostanit. Tehát literben, méreteiben egyezik, levegő kivezetésb7gyanott van, ugyanolyan mélyen benyúló csővel, tehát ez elvileg nem lehet hibaforrás. Csak az eredeti doboz, hát mondjuk úgy, erősen viseltes volt...
-
badxgirl
aktív tag
válasz
shalafi66 #28261 üzenetére
Hát ő most egy saját építésű dobozban van, egy közép és egy magas társaságában. Említett 2 egy teljesen külön hangváltón, velük nincs is baj. A 30asból pedig valami ütős mélyet szeretnénk kicsalogatni, de többnyire nem sok sikerrel. Hajtva egy 250-300 watt/ch végfokról lesz vélhetően, éppen hidalva kaphat többet is, de szerintem kár volna. Zeneileg kap minden stílust. Kisebb házibulikon fog előkerülni, meg ilyen kis zenélgetős szobába, szóval semmi extra terv nincs vele.
-
shalafi66
veterán
válasz
badxgirl #28260 üzenetére
Dehogynem. Számolás nélkül is megmondom. Semmi. Ilyen hangszóróhoz, akkora kimenőteljesítményeknél nem használunk passzív szűrést, ha mélyben vágunk. A kondikat tekercseket 200Hz alatt, és 200W fölött kb. el lehet felejteni.
Egyébként ki lehet számolni adatok nélkül is, és meg is lehet mérni, nincs ezzel semmi baj. Csak tudni kell, hogy mire használjátok ezt a hangszórót. A szűrés a felhasználástól és körülményektől függ.
-
badxgirl
aktív tag
válasz
xxlongikaxx #28259 üzenetére
Hát mi eddig kb találomra pakoltuk, baj az is hogy a hangszóróról szinte semmit nem tudni, így nem nagyon lehet kiszámolni mi lenne neki a jó
-
Primary92
senior tag
válasz
badxgirl #28257 üzenetére
A kondenzátor és a tekercs se nem alul-, se nem felüláteresztő szűrő.
Sarkítva:
Sorosan kapcsolva a kondi felüláteresztő, a tekercs aluláteresztő. Párhuzamosan kapcsolva meg fordítva, de így önmagukban nem igazán használjuk.
Azért van egy hangszórón tekercs és kondi is, mert azt szeretnék, hogy meredekebben vágjon. -
badxgirl
aktív tag
Sziasztok.
Ezer kérdésemből az elsők. Ha azt tudjuk hogy a tekercs egy aluláteresztő szűrő, a kondi pedig egy felüláteresztő szűrő, akkor egy mély hangszóróra minek mind kettő? Illetve mi alapján lehet kiszámolni hogy adott hangszóróhoz milyen tekercs és kondi kell? Van ugyanis egy bivaly kis hangszóróm, amiről kb annyit tudni hogy a márkája martin mach, 8 ohm, 30cm, és a maximum pillanatnyi terhelhetősége 1290w. Ez ugye kb semmi lényegi infó, de kíváncsiságból már ezer féle volt rápakolva, azt úgy érzékelni hogy sokat ki lehetne hozni belőle de valahogy nem találjuk el. Dörrent már hatalmasat, volt hogy csak cincogott, de hol ezért hol azért eddig semmi nem volt tökéletes. Eddig a legígéretesebb egy 50v 188uF kondi és egy "semmitnemtudunkróla" tekercs volt, amit ismerős kötött nem tudjuk már hogy, de azzal olyat szólt hogy csak na, amíg a tekercs valami úton módon elhalálozott, ment, kivettük, visszaraknánk nem megy... -
Mikisys
őstag
válasz
shalafi66 #28255 üzenetére
Lehet. Pedig elég nagy képen néztem a 4db átvitelét és nem olyan rossz az, legnagyobb eltérés is belül van 6dB-en. A konstrukciós hiba miatti kiemelést nem számítva, az 1kHztől fölfelé durva +10dB-nyi többlet. De lehet bírkózni vele, csakis szólógitárhoz, hangsugárzónak. Jellegzetes hangja lenne, az biztos.
Egy lapos álló-hasáb, vagy négyzet alakú dobozban elég jól elzenélne, kb. 100W-os végfokot még elbírja és olcsóbb lenne, mint az említett EVM12B.
Kisebb teremben ez elég lenne, vagy klub-zenéléshez, amatőröknek.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #28253 üzenetére
Lehet, hogy nem ugyanazt látjuk, ezek egyáltalán nem futnak együtt, mindegyik mást csinál. nagyon széles sávban.
Gitárhoz pici a terhelhetősége és halk. Illetve a zenészek szerint nem jó az ennyire szélessávú hangszóró a hangszerhez sem feltétlenül. Pl. az EVM12 lenne nagyjából a standard, átvitel 5kHz-ig, nagyon nagyon hangosan (érzékenység+terhelhetőség).
(#28254) fero02
A hangolás nem fix. A helyiséghez-elhelyezéshez érdemes beállítani.(#28252) kissge
Ezt úgy kellene megközelíteni, hogy megnézed, mekkora térfogatod van. És ahhoz próbálsz egy jó hangolást találni.Az alaplapi is jó lehet, régebben kipróbáltam, és működött. Hozzávetőlegesen jó eredményeket mutat, az alacsony DF ellenére is.
-
kissge
csendes tag
válasz
shalafi66 #28250 üzenetére
Akkor ha reflex kivitel lenne, mérjek hasznos membránfelületet (ugye a Blaupunkt gtx92-ről van szó, gondolom a habszél és a magas tartóoszlopa közötti rész)? A gépem alaplapi hangkártyája megteszi impedancia méréshez (maga a gép, mint sztereó bemenet, valamint jack csatin kimenet)? Esetleg ha reflexre tervezzük, nem kell nagyobb térfogat a zárt dobozénál?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Ukrajnai háború
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Telekom mobilszolgáltatások
- Asztrofotózás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One mobilszolgáltatások
- Carl Pei megmondta nagyjából, hogy mennyi lesz a Phone (3)
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest