- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz rednifegnar #82919 üzenetére
Mint ha kicsit lemaradtál volna kábé csak a beszélgetés lényegéről, tessék gyakrabban frissíteni az oldalt.
Kitárgyaltuk hogy sds-es fúró-kalapácsot keresett eleve, nem ütvefúrót, csak kíváncsi volt milyen árkategóriában nézelődjön.
A többi a szószedetben megtalálod.Amúgy villanyszerelő kollegák is mondogatják hogy attól még mert 3J-os, inkább nem vésnek az aksis géppel, véséshez továbbra is vezetékest használnak.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
A Zéé
addikt
válasz rednifegnar #82919 üzenetére
De van akkus SDS ütvefúró is, és egészen jól lehet használni őket.
Nekem Lidl-ös X20-as van, 10-es furatot még simán tud csinálni betonba normális fúrószárral (4 élű Milwaukee), nagyobb akkuval. 12-est már annyira nem szereti, de lakásban, ház körüli babrálásnál ritkán kell 10-esnél nagyobb.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #82885 üzenetére
Nincs kérdés.
És ha elolvasod figyelmesen, ott van, hogy mi a gond.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Essejó
veterán
válasz rednifegnar #82866 üzenetére
Ez azért hűtő függő is, pl a mi Samsung hűtőnknek nincs hátul radiátora, hanem a két oldalán adja le a meleget. Érdekes történet lenne megfúrni.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
j.bravo
addikt
válasz rednifegnar #82854 üzenetére
+macilaci78:
Végig piperepolcot feltételeztem, mert nekem úgy jött át, hogy polcot írt a fórumtárs.
Kagyló eszembe se jutott; az szívatosabb, megfelelő ászokcsavarral, anyával, alátéttel, szilózással.
Szaküzlet persze itt is tud adni mindent, ha elmondja az ember, mit is akar rögzíteni otthon
A szilikon/gumi/vagy legalább műanyag alátét mindenképp indokolt kerámiánál , polcnál is; jogos, kifelejtettem.Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82852 üzenetére
Az, hogy mit adnak vele, nem tudni, de az biztos, hogy a dübelt a falazathoz választunk. Olyat még nem láttam, hogy mosdókagylót külön árulnának vasbeton falhoz, ytonghoz és könnyűszerkezetes falhoz.
A műanyag, vagy szilikon alátétet én is javasolni akartam, a fém csavarral, anyával könnyű megsérteni a porcelánt, esetleg megrepeszteni, összetörni.
j.bravo: részletes leírás. Annyit még hozzátennék a súlyhoz, hogy a mosdókagylón felül van ott még csap, pipere, a mosdókagylóban víz és esetleg támaszkodik rá is valaki. De igen, egy szaküzletben lesz szakképzett eladó is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz rednifegnar #82831 üzenetére
-
Panthera
őstag
Nekem is fekszenek már kifelé az akkuk, 1 hét alatt maguktól is. Jó ötlet. A mágnes is nagyon a pótfejnek!
-
PROTRON
addikt
Igen, ez így eddig nem csak hogy a házi barkács gányolás-tákolást, de még a megdöbbentő gépek kategóriát is kimaxolta.
És ott a zöccsárga vezeték.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Gézengúz
addikt
Pedig 4db. sorbakötött 18650-el, vagy ha elfér akkor, 2x4db-al gyönyörűen menne.
Persze jó akkukat kell találni, megérős áron, kell hozzá BMS, és még egy megfelelő töltő is.
Persze akkor az már nem a gányolás topikba való lenneAnnyira régi, hogy ahhoz még tutti NI-CD cellák voltak, na olyat nem is kéne erőltetni már.
[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82728 üzenetére
Ha még nem vettél, akkor 01.30-tól a Lidlben lesz 10l/napos 49999-ért!
Üdv Inhouse
-
Dani_kp
addikt
válasz rednifegnar #82811 üzenetére
Rég jártam erre, hoztam egy kis barkácsolásról képet.
Pár hete volt kapható parkside keresztvonalas lézer, már egy ideje nézegettem ezeket, szóval most be is ruháztam rá.
Csak sajna a nem volt tartója, szóval egy kész dologból csináltam neki egyet én elégedett vagyok vele .
Képek: [kép], [kép]https://ingatlan.com/33821564
-
Essejó
veterán
válasz rednifegnar #82792 üzenetére
A szegecsanya is pont olyan
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-igu-
addikt
A működési elvét ismerem, csak épp használnom nem kellett soha.
Vörösréz meg csak szerszám kérdése, lehet azt szépre is faragni.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Essejó
veterán
Ha a popszegecset megtartja az az anyag, akkor már a szegecsanyát is.
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #82789 üzenetére
Popszegecshez nem tudok hozzászólni, nincs vele tapasztalatom.
Viszont tegnap fúrtam ~1200 db menetet, M2 javarészt, de jutott M4 is. Nekem persze könnyű dolgom van, alu és vörösréz volt az áldozat. :)
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #82784 üzenetére
Csak egy oldalról fér hozzá a laphoz.
Ha ki lehetne venni, ezer megoldás lenne.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82773 üzenetére
Ezekből még az M4-es méretű is kb 8-10 mm magas, a 4-5 mm vastag lapban az nem annyira jó. Ritka a menetemelkedése, gyakorlatilag magának vájja ki a helyet, mint egy pozdorjacsavar. Ha ezt nem viseli a PVC, akkor annak meszeltek.
Ha van megfelelő vastagságban, akkor menetbetét ragasztanék be epoxyval, vagy menetjavító spirált. Utóbbi előnye, hogy könnyebb méretre vágni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82746 üzenetére
Van amelyik párátlanítónak ki is lehet vezetni a kifolyó vizét a lefolyóba, a mienk is ilyen.
Azért magában ez sem csodaszer. Ha a fal vizesedik, akkor az már nehéz ügy. A keletkező párát is lehet csökkenteni:
- vettünk szárítógépet, nem teregetünk ebben a szezonban bent
- a konyhában főzéskor megy a páraelszívó
- aki utoljára fürdik, mielőtt kiszáll a kabinból lehúzza a vizet a kabin faláról körben egy szilikonos lehúzóval
- szellőztetni muszáj így is
Minden fürdéskor be van kapcsolva és ha úgy látjuk, hogy kell, akkor napközben is megy vagy 2 órát, van benne időzítő.
Ez a megnyúlt átmeneti időszak nem kedvez az ilyen problémának. Ha megjönne a hideg, akkor kevesebb gond lenne.Üdv Inhouse
-
NeoPampalini
senior tag
válasz rednifegnar #82746 üzenetére
Nem kicsi, ha ürítve van.
Amúgy nálunk is hasonló a szitu, régi ház (vályog), ennek megfelelő (azaz nem létező) szigeteléssel. A hideg sarkokkal mi is küzdöttünk, a költözés utáni első télen sikerült is bepenészedni pár helyen, át kellett rendezni a fél lakást.
Hogy mennyire telik, az függ attól, hogy épp van-e mosva valami, és ha igen, akkor mi. Egy-egy mosás után 24 óra alatt 2x-3x kell üríteni általában. Viszont éjszakára kikapcsoljuk, engem ugyan nem, de páromat zavarja a hangja, nem tud aludni mellette, pedig a másik szobában van.
Mi akkor is járatjuk a párátlanítót, ha amúgy nincs mosás, úgy naponta 1x elég kiönteni belőle a vizet. Így nagyjából 45-50% körül lehet tartani átlagban a páratartalmat, de ez a luxus, hogy tudjam, már nincsen, mert ezen az Ariston gépen nincs ilyen kijelzés.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz rednifegnar #82739 üzenetére
Nem tudom, milyen és mekkora lakás, hány fős a háztartás, nálunk (2 fő, a lakás kb. 80m2) egy 10 liter/nap kapacitású párátlanító van (nemrég vettem egy újat - [link] Ariston Deos, 72e pénz - , mert nem találtam szakit, aki ránézne a bedöglött készülékre, csak klímást, az meg finnyogott, hogy ezzel nem foglalkozik... OK...).
A napi szellőztetés és a fürdőszobában résnyire nyitott ablak megvan továbbra is, viszont így a géppel együtt már nincs pára/penész.
-
Inhouse
őstag
Volt már sokszor téma...most azért aktuális, mert nincs hideg tél. Az őszi/tavaszi átmenet szokott párás lenni, ez most a téli szezonra is igaz eddig.
A só csak bohóckodás, valamint a peltier elemesek is, olyan, mint egy mécsessel felfűteni egy szobát.. Ami jó, azok a kompresszorosak, gyakorlatilag mint egy kis mobil klíma, csak nincs szétválasztva a hűtő/fűtő oldal. Megugrottak az árak, olyan 70.000Ft körül indulnak.
A legolcsóbb amit találtam, noname, de ez 20l/nap.
Illetve van egy 12l/napos olcsóbb, de itt még a weboldal is noname...Üdv Inhouse
-
pjen
félisten
válasz rednifegnar #82742 üzenetére
Kerülgeted a ruhaszárítót, a párátlanítót. Egy szárítógép megold mindent remélhetőleg és még praktikus is.
-
pjen
félisten
válasz rednifegnar #82739 üzenetére
Szerintem inkább egy szárító gépet vegyél.
-
Panthera
őstag
10+ éve van 2 db talán 2 (?) kg-os méretű sólámpám. Ezek soha nem engednek ki vizet. Sokszor jó meleg kikapcsoláskor, akkor sem. Az egyiket újkorában láttam izzadni, de akkor lehet hogy extrém csapadékos volt az idő is - már amennyiben ez lehet oka vagy talán benne volt "gyárilag" a sótömbben a nedvesség.
Szigetelés miatt lett egy páramentesítő, az a fürdőszobában üzemel a pára berántására. Egyébként baromi jó szolgálatot tud tenni, ruhaszárításkor (nem mindig van lehetőség vagy értelme szabadban) vagy szobafestés után is.
A szobákban általában 55-60% körül van páratartalom, 1-2 kitárt ablakos szellőztetés elegendő szokott lenni. Ha kint ~ fagy, akkor elő szokott fordulni párakicsapódás az ablakon, de a növényeket a fűtőtesttől távolabb téve ezen sikerült jelentősen javítani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82721 üzenetére
Most két darab nagyméretű asztalos szorítóhoz hasonlító eszközzel van leszorítva a két sarkánál a fedél, de Anyámban annyi erő sincs már, hogy meglazítani tudná. Ezért gondolkodunk másban.
A ládazárak jó kiindulási pont, első körben kellene olyan, ami 20 mm-ről tudja 0-ra összehúzni a két felet, emellett férjen is el a láda ajtaján. Ha ez megvan, akkor a karra már eszkábálhatunk hosszabbítót, hogy a nagyobb erőkarral könnyebb legyen kezelni.Ahogy keresgettem, párezer Ft a kész megoldás párja, tehát felesleges a nulláról építeni. A rögzítést kell kitalálni, de legrosszabb esetben a laposvasból pántolni elöl, felül erős és tartós megoldás. Hétvégén megyek szüleimhez, lemérek ezt-azt, beszélek Apámmal, mire hajlandó...
Fagyasztószekrényt élből elvetettem. Anyám csak 160 cm magas, fej feletti polc, rekesz nem is játszik. A 400 literes láda kiváltására kellene 2 db 250 literes szekrény, mert a fiókos rendezés miatt másként kell pakolni. És amilyen árak vannak...
-
Panthera
őstag
válasz rednifegnar #82695 üzenetére
Ha nagyon takarítani szeretné, arra a CD tisztító lemez is jó (ha van a közelben).
-
ACE-
addikt
válasz rednifegnar #82689 üzenetére
Abból már kifutottam, már csak az elállás marad. De most az Intel megint visszaírt, és kérte a lakcímemet meg újra a számlát, talán lesz valami...
Revolut (7000 Ft azonnal) Curve (1% visszatérítés 30 napig mindenre)
-
ACE-
addikt
válasz rednifegnar #82676 üzenetére
Így van erről beszélek, konkrétan ez egy távtartó, ha meg sincs húzva az sem nagy baj mert elmozdulni nem fog, de ha meg is húzod minimálisan kell. Az is érdekes hogy ha én húztam volna rossz irányba először, visszafele akkor is ki kéne tudnom tekerni, ha én húztam meg, nem? De nyilván van annyi tapasztalatom hogy tudom merre kell egy csavart oldani. Van egyébként másik M.2 hely a gépben és az minimálisan volt meghúzva...
Revolut (7000 Ft azonnal) Curve (1% visszatérítés 30 napig mindenre)
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82645 üzenetére
Ha éppen van ponthegesztője, akkor persze...
A ceruza elemet azért nem javasoltam, mert akármilyen jó fajtát rak bele, olyan sokáig bírná a gombelemhez képest, hogy mégis megenné az elemtartót, meg ki tudja még mit.Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82610 üzenetére
Paticsos házunk van, nem mérgezünk. Az egérfogózás bevált, amikor voltak, azóta nincs kint hozzáférhető kaja.
Jut eszembe, meg akartam már nézni, mert elvileg már van valami méreg, ami úgy mumifikálja, hogy nem is büdös, ha rossz helyen döglik is meg ...Üdv Inhouse
-
AssAssynn
őstag
válasz rednifegnar #82581 üzenetére
Az a baj egy pár kocsim már elrohadt az utcán, a fűben, és nem sokára új vas érkezne, és nem akarom, hogy az is így járjon. De most nem is az a kérdés, hogy kell-e garázs, vagy jó-e a garázs, hanem, hogy mi a tuti belőle.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82544 üzenetére
Nézzenek oda! Egy téglatest formájú lakat!
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82541 üzenetére
Vizsgáld meg azt a fogantyút, hogyan van felrögzítve. Ha kulcsa nincs is a tolvajnak, csavarhúzóhoz könnyen hozzáférhet.
Sima zárható zsanérok vannak, ha fúrni, szegecselni akarsz.
Anno amit Apám csinált a kolesz szekrény zárja gyanánt, az szerintem egyszerű és szeniális. A gyári zár a satnya M4 csavarral szerelt foggantyúknál zárta össze a két ajtót, a csavar meg könnyen tört. A két ajtólap közt kiálló laposvason lévő lyukon keresztül egy megfelelő méretű téglatest forma lakatot tettünk fel és megfelelt. Konkrétan a foggantyú előbb tört, mint a laposvas, vagy a lakat.
cinemazealot ötletét továbbgondolva két, egymásra merőlegesen hegesztett laposvasat fel lehet csavarozni a foggantyú felőli oldalra és a fagyasztó és hűtőajtó közé.
-
cinemazealot
addikt
válasz rednifegnar #82507 üzenetére
Nyitási irányukat tekintve a hűtőajtók általában átszerelhetők úgy, hogy a zsanér az ajtó egyik vagy másik oldalára kerül. A zsanérnak viszont van magán a szekrényen is valamilyen "foglalata". Én lehet ezt kezdeném el vizsgálgatni (akár csak felül, akár alul is felül is), hátha bele lehet szerelni valamilyen egyedileg kialakított záras megoldást.
-
macilaci78
nagyúr
Lánccal körbe és lakat, klasszikus megoldás.
Persze lehet ezt kifinomultabban is, hogy ne verje össze a felületet. Acél sodrony kábelharisnyába, hurokban végződve. A hűtő hátuljának élébe csavarhatsz valami patkót, ami hátul nem engedi leesni a földre, meg két oldalt akár csak valami öntapadós kampó, hogy elöl is egy vonalban legyen és egy műanyag bevonatos lakat. A hátsó furatokat leszámítva nyom nélkül eltüntethető, viszont a hátsó furatokba tehetsz a többivel megegyező küllemű csavart.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
senior tag
[ Szerkesztve ]
EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82462 üzenetére
Van olyan is, ahol van vezérlő chip LED csoportonként és szinte bármit le lehet rajta programozni, de szerintem a tied nem ilyen. Egyszerűen annyit csinál, hogy a 2 LED csoport ellentétes polaritással van kötve, ha így adja ki a feszültséget ezek világítanak, ha úgy, akkor a másik.
Üdv Inhouse
-
bexinho23
őstag
válasz rednifegnar #82297 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítő válaszát. Jó ötleteteket adtatok. A hétvégén meg is próbálkozom a helyreállítással. A szekrény már így nézett ki, amikor beköltöztünk, nem nálunk ment tönkre. A bérbeadó hölgy rám bízta a javítást, "jobbra" nem is bízhatta volna... A hibát csak annyira szeretném eltüntetni, hogy kívülről ne látszódjon. Így ha belülről át kéne fúrnom a másik bútorlapba, az sem lenne probléma.
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82297 üzenetére
Mivel megtörtént a baj, kicsit zsebbe kell nyúlni. Ha valakit kihív rá, valószínűleg el sem vállalják, vagy aranyáron. Vagy inkább cserélik az egész lapot, ha ragasztott, akkor az egész szekrényt...
Nemrég vettem a Lidl-ben óriás szorítót 2000-ért/db. Ennyiért biztosan van olyan méret, ami már jó ide, abból kell kettő, meg 2 lécdarab. Csavarhúzója van, mert leszedte az alsót is. Ragasztót így is, úgy is vennie kell. Tiplit sem biztos, hogy adnak neki darabra, lehet venni kell egy csomaggal. Fúrni is kell majd, sőt előtte mérni is kéne valamivel.
A bútorlapból is kitört egy darab, az átmenőcsavaros megoldásnál nem fog felfeküdni a kivetőpánt talpa. Elég komoly erők ébrednek szerintem ahhoz, hogy idővel szépen letörje magát a csavarokról, illetve nem is lesz egy síkban a lappal.
Még az jutott eszembe, ha dupla fal van egymás mellett, akkor ki kell vágni ezt a sérült darabot óvatosan. És a helyére rakni egy ép lapból egy ugyanolyan darabot. Ragasztó az élére, és reisserekkel összefogatni a szomszéd lappal. Máris van egy stabil új felület a kivetőpánthoz.Üdv Inhouse
-
Top cat
addikt
válasz rednifegnar #82303 üzenetére
Ő az érintkezőket akarta polírozni, nem az ellenálláspályát.
Persze ha a pálya van kikopva, akkor nem ment volna vele semmire. -
Satyricon
addikt
válasz rednifegnar #82303 üzenetére
Sajnos ebbe már nem vagyok jártas...
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
Satyricon
addikt
válasz rednifegnar #82301 üzenetére
Darabokra hullott kiforrasztáskor, és valami eltört benne. Azért forrasztottam ki, mert gondoltam felpolírozom az érintkezőit, mert se a wd40, se a kontakt spray nem segített rajta.
szerk.: Nemcsak recsegett, már kotyogott is
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz rednifegnar #82224 üzenetére
Valszeg o.5 - 5kg között. Süteményekbe, töltött csokiba, ilyesmik. Ha ennél több kell, akkor már vállalkozásban megy majd nagy üzemben komoly gépekkel. Kézivel nem szórakoznék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz rednifegnar #82096 üzenetére
A főzőlap eddig 2 fázisra volt kötve. A harmadikra a sütőt kötöttem. Így ment 3 fázisról a cuccos. Ezek beépíthető cuccok. Pultba / pult alá.
A főzőlapban megpusztult az egyik fázishoz tartozó fázis érzékelő.
A probléma az, ha egy fázisra kötöm, akkor sem lesz jó. Abban az esetben is működik mindkettő fázis érzékelő, mert ha az egyik fázis érzékelő nem érzékel, (akkor is, ha egy fázison van mindkét bemenet) akkor az ahhoz a fázishoz tartozó két fűtőbetét tiltásra kerül.
Igen erre fűtőbetétre gondoltam, de hogyan működik ebben az esetben a hőmérő?
A fűtőbetétre 2db vezeték van kötve amin a villanyórát pörgeti.
A hőmérőnek nincs külön vezetéke, de akkor hogyan mér vele a cuccos?
A fázis nulla átmenetében méri a vezérlő?[ Szerkesztve ]
40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
darvinya
titán
válasz rednifegnar #82099 üzenetére
Azért pár karos konzolt átnéztem, mire ez választva.
Ami nem tejlesen eredeti, mert alapból.egy fix konzollal van összeépítve.
Mostani modding már lazán elviseli a Tv-t, még ha mozgatom.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz rednifegnar #82097 üzenetére
Mozgatható az konzol, s csak ide fért el.
Anno 40"-os tv volt rajta, de ez a 55"-os már láthatóan nem bírta.
Képen lehet nem látni, de közép tartón kívül kapot 1-1 alul-felül létra zsanér lemezt.Kiinduló modding, s megpróbálok holnap ugyanonét fotót készíteni.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #82074 üzenetére
Köszi, hogy megnézted. Bár az is lehet, hogy nem minden gyártó volt ilyen "okos".
Üdv Inhouse
-
PitLee
őstag
válasz rednifegnar #82048 üzenetére
Ahogy a többiek írják, esetleg a fűtőbetétet kicserélni, az érzékelőt/ket meg át pozicionálni ha lehet.
Pl az átfolyósnál
felsőalsó
A képek forrása
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
Át lehet fordítani,de alul menjen be a hidegvíz,felül jöjjön ki a melegvíz,és alul legyen a fűtőszál
-
rednifegnar
senior tag
na a kep nem ment at...
A camera does not make art, the artist makes art.
-
RandomName
senior tag
válasz rednifegnar #82040 üzenetére
Kevesebb melegvized lesz, ami áramláskor tejesen hidegvízzel keveredik, mert felülről kap több fűtést, nem pedig alulról.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
PROTRON
addikt
Ebben a rendszerben jól gondolom hogy a jobb oldali hideb befolyócső, az alul rögtön beérkezik? mert ha ez a helyzet, akkor ugye leengedéskor eléggé egyszerű a történet.
De ha fejre állítod, akkor nem lesz rendes kifolyód.
Egyébként lehet a fűtő betét szempontjából is szuboptimális.
Az ilyen betétek azért nem egyenletesen adják át a hőt, a tövénél többet ad át. Na most fejre állított esetben a töve az már a forróvíznél lesz, amit lehet hogy ezáltal túlfűtesz.
No meg a hőszerzon elhelyezkedése is bekavarhat.Szal puding próbája, de óvatosan, semmiképp se tekerném maxra, hanem a hőfok skála alsó végről kezdeném az ellenőrzést.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Barret001
addikt
A baloldali a kifolyó,mert felül van a cső vége.Alul megy be a hideg,hogy nem keveredjen el azonnal a meleg vízzel.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #82037 üzenetére
A meleg vizet mindig felülről kell kivenni. Oda helyezkedik magától.Alul hidegebb víz van.Ha az neked jó,ám legyen.Hatásfokot rontod vele.
-
inf3rno
nagyúr
válasz rednifegnar #81992 üzenetére
Szerintem a zsanéron kell állítani, de majd kiderül.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz rednifegnar #81987 üzenetére
Elvileg a legalsó szorul a legjobban, azt külön be kell nyomni lábbal, hogy záródjon. Viszont azt nem tudom ezeknél a műanyag ablakoknál hogyan megy a javítás. Úgy emlékszem mindegyiken volt 1-1 csavar. Elég azt kihúzni, hogy szerelhető legyen vagy az egész ajtót szét kell bontani? Kelleni szoktak hozzá alkatrészek? Mindjárt kérek képet, hátha úgy okosabbak leszünk.
Buliban hasznos! =]
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #81939 üzenetére
50x100 cm Fél négyzetméter.
-
Utka
aktív tag
válasz rednifegnar #81846 üzenetére
OFF-->On
Csak a példa kedvéért volt és hogy érzékeltessem a helyzeti energia vs hőenergia mint tárolás közötti NAGYSÁGRENDI különbséget.
Egyébként meg :
Pl. szélerőmű/Stirling motor/napelem+villanymotor -> kompresszor ->>sűrített levegő ->tartály (~200 atm.)
Ebből akár lehetne járműveket is hajtani. Ok, hogy gyatra a hatásfok, de zéró emisszió, minimális környezetterhelés, majdnem korlátlan.OFF->Off
Igen, tudok még másféle szépeket is álmodni .....Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #81819 üzenetére
a vizet kvazi "csak" tarolnod kell
Jah, víz maradj ott és tárolódj!
Mániád a melegítés. Mekkora mennyiséget? Persze, van értelme puffernek, de ez a most házi fűtésrásegítés, vagy az energiatárolásra megoldás?
A sóolvadék is téma régóta, nem hallani a nagy elterjedéséről. A só is aranyárban lesz lassan, na az egyszer hűl ki egy üzemzavar folytán, az egész rendszer kuka. Ilyenről házilag nem is hallottam, de elképzelni nem tudom, hogy Mari néninek lenne otthon egy ilyen...
A napelemes rész üdítő kivétel...
A nyáron felfűtött vízzel mit csinálsz a használati meleg vízen kívül?Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #81813 üzenetére
Továbbra sem értünk egyet nagyon sok mindenben, de látom így marad.
Nem azért nem lesz elég, mert erre használják, de ha egyre kevesebb van, akkor ez is számítani fog, hiszen éppen arról beszélünk, hogy mocskos nagy tárolási kapacitást kéne kiépíteni. Medreket fognak ásni és feltöltik? Hegyet építenek?
Ha öntöznek is belőle, akkor fogy a víz, nem jut arra, amire használnák, energia tárolásra.
Ha folyó vizét használod, az nem tárolás, hanem termelés...az tényleg nem tartozik ide. Egyébként folyót is ásnak mindenhova? Olyan megoldás kell, ami bárhol alkalmazható, megbízható, megfizethető, tartós...stb.
A medence otthon megint relatív. Ha valakinek fűthető, feszített víztükrű 25m-es medencéje van ellenáramoltatóval, akkor az tényleg elég pazarlónak tűnik, főleg, ha közben el is jár strandolni, mert megteheti. De egy puha falú 3m körüli átmérőjű medence otthon a nyári szezonban, nyár elején feltöltve azzal a 4-5m3 vízzel és szezon végén kiengedve a kertes ház udvarára, semmi nem vész el belőle. Ellenben sok családnak ennyi a nyári strandolás, ezt is elvennéd tőlük. Főleg ebben a melegedő időjárásban, ahol egyre forróbbak a nyarak.az biztos hogy hamarabb csinalnek vizes eromuvet mint betontombot emelgessek magasba majd feneketlen kutba engedjem, mert az a legkevesbe hatekony modja az energia tarolasnak.
Ezt beszéld meg a mérnökökkel, akik ilyet építenek valami rejtélyes oknál fogva.
Üdv Inhouse
-
j.bravo
addikt
válasz rednifegnar #81797 üzenetére
Sztornó, vaksi voltam, meg lett már válaszolva.[ Szerkesztve ]
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Inhouse
őstag
válasz rednifegnar #81807 üzenetére
Úgy, hogy ez a víz másra nem jó. Nem lehetnek benne élőlények, hacsak nem úgy csinálják, hogy mindig megmarad az élővilág számára megfelelő medernyi víz, de ez rontja a hatásfokot. Nem lehet ivóvíz, mert a medres dolog nem alkalmas ilyen víz tárolására. A víz a jövő aranya, hasztalan ballasztnak használni, hát...
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
Mitől jó a víz erre és alkalmatlan a betontömb? Lassan a víz is akkora érték, hogy egy ilyen csak erre használható vízmennyiség óriási pazarlásnak tűnik. Persze a betonhoz is kell belőle, így vannak bajok mindkét oldalon...
Az, hogy mennyi járulékos eszköz kell hozzá, ez mindegyikre igaz, ebben sem látok akkora különbséget. Illetve ez sem igazi házilagos megoldás, ezt is nagyban akarják csinálni.
A legnagyobb gond a tárolás és ott sem az, hogy nappal süt a nap, sok az energia és este meg kell...hanem a tél és nyár. Hónapokra rohadt nehéz tárolni.
A nyáron melegítsünk vizet jó, de mennyit? Minél melegebbre? <100C... Egy átlag család napi melegvíz igénye 120l körül alakul, többet is melegíthet, de minek (nyáron)? Télen meg nincs meg az a többlet, ami nyáron keletkezik. Jelenleg a fő gond az, hogy az a napelem mennyiség, ami ellátja az adott háztartást nyáron kellő mennyiségű energiával, az ősszel/tavasszal már kevés, télen meg még kevesebb. Ha akkorát telepítenek, hogy télen is kiadja a fogyasztást, akkor az sokszoros árú és nyáron akkora túltermelés keletkezik, ahol megint beüt a tárolás problémája.A vakvágány lebetonozása lehet, hogy a gordiuszi csomó átvágása lenne, egyszerű és megfelelő megoldást ad.
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
PROTRON
addikt
Mint írtam is, horribilis munkával egy DIY házierőművel teljesíteni lehet a legnagyobb kihívást:
fényt vinni a sötétségbe, 1 db LED diódával!
De fontos hogy milyen a színe, mert lehet a sok munka után még se fog beindulni.Ezért érdekelt a kollega által is emlegetett betontömbös elképzelések, mert sejtettem hogy nem jutottak elég messzire, de azért hátha lemaradtam valamiről.
A kollektoros vízmelegítéses cuccal 1 nagy bökkenő van, nem fogja ellátni villamos energiával se a PC-t, se télen a fűtést...
Spórolásra jó, de nem világmegváltás...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Z_A_P
addikt
válasz rednifegnar #81798 üzenetére
en kiszednem azt a palackot aztan lebetoznoznam
Hmmm...
Van itthon XPS ragaszto, kulteri csemperagaszto, sot, cement is.
Keverjem be egyiket fentiek kozul, majd tomjem be az elagazas csobe?
(es kerjem meg a csaladot hogy vizszunet fel napra?)[ Szerkesztve ]
OK
-
mekker
őstag
válasz rednifegnar #81618 üzenetére
Igen, az már egy valós upgrade lenne, csak elég brutál méretű szekrény kéne, ha faltól-falig akarom. És akkor az ágyat sincs hova rakni, leszámítva a szoba közepét. Esetleg az ágyat körbe tudom bútorozni lapraszerelt elemekkel, és akkor már a fal 2/3-a fedve van minimális ráfordítással. Bár az nem tudom, hogy mennyit ér.
@Spec #81619
Index Fórumon van hangszigetelős topik, és eléggé vegyesek a tapasztalatok. Igaz, sokan ott is csak ötletszerű megoldásokkal próbálkoznak, részletes infó csak elszórva található magyar nyelven.
Az Airrock XD pl. nagysűrűségű (90kg/m^3) kőzetgyapot, de ha jól értelmezem az információkat, akkor nem ez a lényeges, hanem hogy legyenek nagy sűrűségű rétegek (pl. gipszkarton, vinil), és ezek légmentesen zárjanak le légréseket, opcionálisan csillapítóanyaggal töltve (kőzetgyapot). Plusz ahogy mondtad, ne legyenek extrém hanghídak.Szóval nagyjából elkerülhetetlen a gipszkartonozás. Ahhoz viszont kell valami tartószerkezet.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
cinemazealot
addikt
válasz rednifegnar #81501 üzenetére
Tudnál fényképet mutatni arról, hogy a nikecell lapok mennyire vannak hermetikusan osszeillesztve és beburkolva egy a hűtő testével egybezárt légtérré?
-
Gézengúz
addikt
válasz rednifegnar #81504 üzenetére
Hát ez elég megbízható mérésnek tűnik akkor.
-
Gézengúz
addikt
Milyen hosszú időtávban mértél? Előtte és utána is kérdezem, legalább 1 napok megvoltak?
-
Barret001
addikt
Rossz hír...
-
Beni2360
félisten
válasz rednifegnar #81467 üzenetére
Talán autó spray.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz rednifegnar #81467 üzenetére
A kétkomponensű termékeknél termékeknél a felhasználás előtt kell összekeverni. Vagyis 1-1 flakon jobb és bal kézben és egyszerre fújni. Nincs
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Satyricon
addikt
válasz rednifegnar #81416 üzenetére
Értem, köszönöm a tanácsot! Az ónszippantó mellé akkor beszerzem az említett cuccokat
Mindenképp cserélni akarom a potikat, nem akarom javítani őket
-
Thunderace
csendes tag
válasz rednifegnar #81387 üzenetére
Nem az, amire te gondolsz.
-
Lucas Kane
tag
válasz rednifegnar #81301 üzenetére
Megpróbálom, köszönöm.
-
Kence Fice
lelkes újonc
válasz rednifegnar #81271 üzenetére
Azon már túl vagyok, sajnos nincs eredmény, ezért kérdeztem.
-
Essejó
veterán
válasz rednifegnar #81145 üzenetére
Az áram nem játék.
Én ilyet raknék.
linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Spec
őstag
válasz rednifegnar #81121 üzenetére
Ezt übereljétek!
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
őstag
válasz rednifegnar #81116 üzenetére
Én nem messze lakom egy vasudvartól (kb. 8 perc séta) és már többször megfordult a fejemben, hogy gyalog hozom el a szálanyagokat, főleg mikor kis mennyiség kellett. Egyszerűen nem lehet velük alkudozni, simán rám akarják mindig varrni a városon belüli kiszállást, pedig máskor mondtam azt is, hogy ráérnek akkor hozni, ha útba esek. Nem, ők ilyet nem tartanak észben, meg nem tervezgetnek. Aztán végül mindig pont erre járt apám a futóval, és megoldottuk, de ha egyszer sürgős lesz, tuti bejátszom
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #81058 üzenetére
ez a méret tán fellelhető barkácsáruházakban is (már ha mm-ben gondolkodunk a keresztmetszet tekintetében)
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #81060 üzenetére
Tímárnál van házhoz szállítás is, persze pénzért. Viszont telefonon, e-mailen, előre utalással mindent el tudsz intézni a foteledből is.
Én tán a fóti telephelyről szállíttattam ki Zuglóba és az érdi telephelyen fizettem ki, ahová az újbudai munkahelyről mentem ki.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Essejó
veterán
Bóna vasker 18-ik kerület Besence utca.
linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
NeoPampalini
senior tag
Népligettől nem messze a Fertő utcában (99-es busz vonalán): [link]
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #81058 üzenetére
6 méteres szálban szokás ezt árulni, a belvárosban viszonylag kevés a vasudvar. Általában van gyorsdaraboló, valami minimális összeget tesznek rá vágásonként.
Tímár Vaskereskedés oldalát nézd meg, hol vannak telephelyei, illetve az adott telephelyen van-e készleten.Amíg még létezett, a Hungária-Vajda Péter utca sarkánál vettem 2×1,5 m hosszú 40×40×3 mm zártszelvényt. Fóliába is becsavarták nekem, villamossal vittem haza.
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #80960 üzenetére
Szétvágni én is szét tudom,de hátha van más megoldás is.
-
RandomName
senior tag
válasz rednifegnar #80907 üzenetére
Ha az enyém lenne, akkor simán visszaszabályoztam volna a nyomást a hidegvíz oldali sarokszeleppel, vagy ha nincs, akkor beépítek egyet, ha már így fel lett ismerve a probléma. Fajlagosan olcsóbb megoldás, mint boylert venni.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
Essejó
veterán
válasz rednifegnar #80750 üzenetére
7-9 évente cserés a bojler? Akkor régen tényleg minden jobb volt. 1985-ben amikor építkeztünk, felkerült egy 120 literes Hajdú. Amikor 2016-ban elköltöztünk még mindig az a bojler működött, és még az eredeti fűtőszál volt benne. Jó, elhasználtunk számtalan aktív anódot, volt hőfok szabályzó csere, és kötő kábel is, meg persze tömítés csere minden takarításkor. Ja és elfogyott két alaplap is. A villany bojlert 2 na max 3 évente ki kell takarítani a vízkőtől és annyi.
-
sisi22
aktív tag
válasz rednifegnar #80872 üzenetére
(jellemzoen 18 evesen es vezethetsz 90 evig azzal az eu vizsgalattal).
Ez nem igaz, tiz evenkent kell hosszabbitani a jogositvanyt,es legfeljebb 70 eves korig ervenyes.
Ha nem volt azalatt jelentos egeszsegi allapotbeli romlas, akkor csak 70 eves korban van egy komolyabb egeszsegugyi vizsgalat, es annak eredmenyetol fuggoen hatarozzak meg a kovetkezo ervenyesegi idoszakot, jellemzoen egy-ket evente kell ismetelni.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz rednifegnar #80872 üzenetére
asszem muszaki vizsga sincs olyan mint itthon.
Nincs bizony. Ahogy az auto beall a vizsgaztato helyre, radugnak minden kutyut es km-ora allastol kezdve minden adat megy a szamitogepes rendszerbe, es csupan webes lekerdezessel meg vasarlas elott lehet tudni, hogy az adott autonak milyen problemai voltak a korabbi muszaki vizsgakon.
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
Z_A_P
addikt
válasz rednifegnar #80860 üzenetére
Ja, ezt javasolta mas is, de nincs ra idom/tudasom => jo vastagon kihuztam ujra sziloval ma reggel. Par evig ellesz rendben (remelem), aztan ha peneszedni kezd ismet, akkor a vastag fugara kihivom aki anno csinalta.
OK
-
Top cat
addikt
válasz rednifegnar #80802 üzenetére
Amikor kiveszik akkor kell ékkel, nagykalapáccsal szétverni. A tiszta részeket már lehet fűrészelni. Nem könnyű meló, de száraz tuskót szétverni még rosszabb.
Vagy hagyni kell korhadni, akkor is könnyebb lesz elbánni vele. Persze úgy csökken a fűtőértéke és évekbe telik.
-
darvinya
titán
válasz rednifegnar #80714 üzenetére
Milyen nagy áram?
1/2kW-ról beszéltem, s cső indukciós.
2000W÷230V=8.7A, ennyit lazán elbír a hálózat, még a 16A-es is, mivel alapból külön áramkörös, ráadásul ez max. 88°C-nál.
Mivel indukciós a cső rendszer, így fokozatossan oszlik el a cső melegítés.
Ne hidd 50cm cső van benne.
Tehát nincs nagy hőkülönbség.Amit te szeretnél a hőtárolós bojler, aminél min.100L-től éri meg a takarékosság.
Tehát 100L/60L-es kád, s nuku mosogatás, mert ahogy kinyomja a meleg vízet keveredik a hideggel, tehát sima bojlerként fog működni.
Nálad minden kiszolgáláshoz 200L/60L kád/mosogatás.
És így.tovább.
Már 200L-es 16A-es, efelett hálózat bővítés kell.
Persze, ha van nappali napkollektor, a segít.Nálam úgy szabályzom kézzel sima 80L-es bojlert, hogy csak fürdés előtt kapcsolom be a kivánt hőfokra, különben minden melegvíz megnyitás után rámelegít.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz rednifegnar #80696 üzenetére
30L-es átfolyó melegítő.
Ilyet akartam, de szerelő az sem tudta mi fán terem ilyen, pedig van pár helyen.
Újabb verzió már tudja 1kW/60°C-ot folyamatos átfolyással, mert a csövek indukciós hevítésű.
80L-es kádat 15 perc alatt teli tölti (külső hőmérséklettől függően) 47-60°C-al.
Nagyobb teljesítményű (méret azonos, azaz felakkora, mint egy 60L-es bojler) 2kW-os már tudja a 88°C-ot is.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Beni2360
félisten
válasz rednifegnar #80707 üzenetére
Azzal kezdtem a hsz-t.
Valami hasonlóra gondoltam.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz rednifegnar #80707 üzenetére
Azzal kezdtem a hsz-t.
-
Beni2360
félisten
válasz rednifegnar #80704 üzenetére
Keressel egy fél " váltó kapcsolot. És kézi vezérléssel egyikből ha kifogy a meleg víz jöhet a másikból. De az Amper felvételre figyelni kell mivel 2x1200W fűtés is mehet elvileg egy szerre. Ki kell építeni a másik hozatott is a másik bojlerre.
-
mephi666
nagyúr
válasz rednifegnar #80699 üzenetére
fogyasztásban nem térülne meg a modernebb+nagyobb+újabb? főleg ha el lehetne adni a régi kicsit? nincs villanybojlerünk, de józan paraszti ésszel gondolkozva tuti hogy jóval kevesebbet eszik 1 nagy, mint a 2 kicsi közösen (amit nem is tudom hogy lehetne rendesen közös rendszerre hozni) ...mit mutat a matek konkrét típusokat nézve?
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz rednifegnar #80696 üzenetére
...vagy esetleg egy darab nagyobb fekvő bojlerrel kiváltani?
...de mivel ez a gánytopik, át kell ütni a plafont és feltolni egy nagy bojlert félig a padlásra, majd körbefújni purhabbal
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #80472 üzenetére
Unokabátyám Szegeden alkatrészgyártó üzemben dolgozik, ha jól emlékszem, épp wolfram-ból gyártanak valamit az Audinak. A fémet nem veszik, hanem kapják, nem egyszerű beszerezni azt a minőséget, ami nekik kell és el is kell számolni a maradékkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest