- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drone86
tag
Sziasztok!
Sajnos elhalálozott a kisebbik merevlemezem, ezen volt a Windows is, így csak egy 3 és egy 4 TB-os HDD maradt. A rendszer-partícióról van biztonsági mentésem. Jó lenne innen folytatni, viszont a régi lemez MBR volt, és most nem tudok új meghajtót venni, ezért a 3Tb-osra szeretném visszatenni. Ezután lehetséges MBR lemezt GPT-vé alakítani, úgy hogy az adatok megmaradjanak,és a rendszer se omoljon össze tőle? Mert gondolom, így csak 2TB-ot tudnék használni
Előre is köszönöm a segítséget! -
kkf
aktív tag
sziasztok!
olyan problémám volna, hogy újra akartam húzni a win 10-et egy toshiba xg4 nvme ssd-re, de amikor a Windows telepítésének a helyét kell megadni, ott nem hajlandó az SSD-re települni.
töröltem minden partíciót a diskről, majd visszakonvertáltam GPT-ről MBR-re, de a telepítés helyének kiválasztásakor így is azt az üzenetet kapom, hogy "nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. további információt a telepítő naplófájljaiban talál." - na ezek vajon hol vannak....
bios-ban storage-ot legacy és UEFI módra is próbáltam állítani.
ja és próbáltam eszközillesztővel (OCZ RD400 64bit) és anélkül is.minden tippet köszönök elrőre is.
-
siko5
csendes tag
Az SSD-t nem akarom otthon megbuherálni, csak a garanciajegy érvényesítéséhez le kellett töltenem egy jegyzőkönyv szerű dokumentumot, melyen van egy olyan rész, hogy cserélni szeretném a terméket, vagy javíttatni. Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán SSD-t lehet-e javítani, vagy sem, mert akkor célszerű cseréltetnem.
-
King Unique
titán
Ha már a BIOS sem ismeri fel az SSD-t és a Windowst sem lehet rá telepíteni, valamint más gépeknél is ez a helyzet, akkor nem érdemes vele szórakozni... Otthoni SSD-barkácsolással meg pláne nem, mert a szétszerelés stb. miatt a garancia is ugorhat. Szóval, ha még van 2 év garancia az SSD-re, akkor nyilván vissza kell vinni a vásárlás helyére és kérni egy cserét.
Ha visszaolvasol pár hozzászólást, akkor nemrég a GPT-re történő konvertálásról is volt szó. Vagyis, mivel a DiskPart csak destruktív módon képes átkonvertálni lemezt, ezért sikeresen letörölted róla a másik partíciót és az azon lévő adatokat... Olyan pedig nyilván nincsen, hogy a lemez egyik fele GPT, a másik meg MBR. Ugyanis az MBR / GPT partíciós tábla nyilván a teljes lemezre vonatkozik, illetve 1 lemezen egyszerre csak az egyik lehet.
Egyébként az SSD-ket érintő általános / speciális kérdések (nem vásárlás) megtárgyalásához a Flash SSD topik a legalkalmasabb. A HDD-ket érintő problémákat pedig elsősorban a HDD probléma (nem adatmentés) topikban célszerű feltenni, ami látogatottabb és pörgősebb is a jelen topiknál.
-
siko5
csendes tag
Sziasztok!
Látom, ez aktívabb fórum, leírok ide pár problémát, hátha tudtok segíteni benne.
A gépemben volt egy 120GB-os SSD, melyre Win10 volt telepítve, és volt mellette egy 320GB-os HDD, melyet régen egyedül használtam, és 2 partícióra van osztva. Az egyik partíción volt régen az op.rendszer, a másikon az adataim. Ahogy az SSD bekerült a gépembe, az adatokat a HDD-n tároltam, többnyire azon a partíción, amelyiken eddig is az adatok voltak.
Térjünk a lényegre. Az SSD-m egy hete kb felmondta a szolgálatot. Egyik pillanatról a másikra feladta. Annyit láttam az egészből, hogy a gépházamon a HDD munkáját jelző fény folyamatosan világított, majd a Win10 megpróbálta megjavítani a lemezhibát, sikertelenül. Újraindítás után a Bios-ban találtam magam, és az a kép fogadott, hogy a HDD okés, viszont az SSD helyén egy PS3111 elnevezésű, 0.0GB-os cuccot ismer fel a SATA porton. Van rá még 2 év garancia, egyenlőre azon gondolkodom, hogy cserélem-e, vagy ezt egyáltalán lehet-e javítani? Ez az egyik dolog, amiben várnék ötleteket, hogy esetleg javítható-e az SSD, vagy csere?
A másik dolog.
Tehát megmaradt az ezer éves Hitachi 320GB-os HDD-m, amire gondoltam feltolom a Win10-et, természetesen arra a partícióra, amit eddig is operációs rendszernek tartottam fent, szóval az adataim megmaradnak a másik partíción. Természetesen én is belefutottam az MBR/GPT partíciós séma okozta problémába, de ezt parancssorral megoldottam, és fel is települt szépen a Win10. Viszont azzal a meglepő dologgal találkoztam, hogy a HDD másik fele ( kb. 50-50%-ra volt partícionálva a HDD ) nem mutatkozik meg nekem a rendszerben. azaz a rendszernek GPT-re váltott része frankó, viszont a másik partíció MBR, így azt nem látom a Windowsban. Arra lennék egyenlőre kíváncsi, hogy hogy a bánatba jeleníthetem meg a tartalmát? Van rajta pár fontos dolog, amit használni szeretnék. Egyenlőre ez az elsődleges, mert a tárhelyem is elég szűkös így.
Pár info: Alaplap : MSI B250 PC MATE, minden SATA porton kipróbáltam az SSD-t, egyiken sem megy. -
StormMan
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni.
Korábban vásároltam 2db WD blue merevlemezt 4TB-os méretben backup célra amiket a windows lemezkezelővel formáztam meg GPT partíciósra. Volt mellé egy Sharkoon Sata QuickPort XT USB 3.0 dokkolóm. Használtam is rendesen a fenti két merevlemezt probléma nélkül külön külön. Most az a helyzet állt elő, hogy mind a két merevlemezt rá kellene kötnöm USB 3.0-keresztül a gépre, ezért vettem még egy dokkolót, egy ugyan olyan Sharkoon-t.
A probléma csak az, hogy a korábban használt dokkoló esetén a merevlemezeken lévő adatokat látom, addig az új dokkolóba csak egy 16 TB-os és egy 830 MB-os partíciót látok, ezeket is csak a lemez kezelőben.
Találkozott már valaki hasonló hibával? A fórumon visszaolvasva nem találtam ilyen problémát.
ASUS M5A99X-EVO R2.0 alaplap és Win10 prof 64bit.
Segítségeteket köszönöm.
ST -
MikaVejneGI
aktív tag
válasz
King Unique #232 üzenetére
500 GB , adatnak , GPT-re partiztam.. Azért köszi a választ.
-
King Unique
titán
válasz
MikaVejneGI #231 üzenetére
Arról nemrég volt szó, hogy pl. Windowsnál a boot módhoz köthetően a kötelező MBR / GPT csak a rendszerlemezre vonatkozik. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet attól eltérő partíciós tábla is. Illetve, hogy a másik SSD-n milyen legyen, az már függ attól is, hogy mire lesz használva (rendszer / adattár), valamint mekkora a tárolókapacitása.
-
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
A meglévő rendszer ssd mellé tennék be egy nagyobb ssd-t , azt mire érdemes particionálni? -
King Unique
titán
válasz
Tappancs2001 #229 üzenetére
Van az UEFI-s telepítésről a neten számos angol, illetve akár magyar nyelvű leírás és videó is. A rendszer topikjában nemrég volt szó pl. az utóbbiakról. Ahogyan a telepítő letöltéséről és telepítési adathordozó elkészítéséről szintén. Az MCT egyébként az innen letölthető program, illetve az alábbi kép jobban szemlélteti.
-
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem: a meglévő SSD-m (Samsung 850 pro 128 GB) kinövése miatt egy újonnan beszerzendő Samsung 960 EVO 250 GB SSD M2 csatlakozós meghajtóra szeretnék telepíteni egy teljesen legális Windows 10 pro 64 bit op. rendszert UEFI módban. Az alaplapom GA-H170 D3HP. Ha valaki leírná ennek a módját nagyon röviden, azt előre is nagyon szépen köszönöm.
-
Jolly87
tag
válasz
King Unique #225 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
Nem tudom mi kavart be, de végül win10 pendrive, javítás funkció helyrehozta a rendszert. -
King Unique
titán
Üdv!
A 2 TB még általánosan OK MBR-nél is, de afelett már szükséges a GPT. Ha klónoztad a 500 GB-os lemezt a 2 TB-osra, akkor a fennmaradó rész nem lefoglalt (unallocated) lesz. Normál esetben ott létre lehet hozni újabb partíciót, vagy kiterjeszteni a már meglévővel. Viszont MBR-nél max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges + 1 kiterjesztett partíción belül több logikai. Tehát, ha ez a limit már ki van használva, akkor azért nem engedi a lemezkezelő a fennmaradó területet particionálni.
A kérdésre a válasz, hogy technikailag megoldható a MBR
—►
GPT átkonvertálás adatvesztés nélkül. Viszont egy rendszerlemeznél az lesz a helyzet, amiről nemrég egy másik válaszban volt szó. Vagyis az adatok ugyan elvileg megmaradnak, de a Windows jó eséllyel már nem fog bebootolni... -
k_petya
tag
Sziasztok.
van nekem egy müködő, belakott windows 7-m amit nem szeretnék újra telepíteni. A windows most egy 500gb vinyon van 4 másik partició társaságában (C:, D:, E:, F:ez a Win7 particióm, és H:, ). Alaplapot szeretnék cserélni és ha már lúd legyen kövér alapon vinyót is 2Tb-re. Odáig már eljutottam, hogy Acronis universal restorral feláll az új gép tökéletesen, de az MBR particionálás miatt nem tudom a 1.5TB allokálatlan területet használatba venni. A fizikailag utolsó F: windows particiót nem tudtam a lemez végére tolni (bár ez lehet hardver hiba miatt)
A kérdés az, megoldható-e ennek a vinyonak a GPT-re való alakítása, úgy hogy a windows erről bootoljon? -
King Unique
titán
Üdv!
Az addig OK, hogy a 4 TB-os HDD-t GPT-re inicializáltad. Sőt, kötelező is, ha egyben akarod használni a teljes tárolókapacitást! Viszont arról már volt szó több helyütt, hogy a Legacy boot MBR és UEFI GPT párosítás csak a rendszerlemezre vonatkozik, annál kötelező. Legalábbis Windows esetében így van. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet ettől eltérő partíciós tábla is. Tehát, ha esetedben Legacy módban és MBR alapon lett telepítve a Windows 10, attól még egy adattár HDD-n lehet GPT partíciós tábla is.
Szóval ennek normál esetben nem kellene gondot okoznia. Viszont, hogy most nálad mért nem bootol a rendszer, mért nem található boot eszköz, az jó kérdés. A BIOS-ban a boot sorrend és egyéb ezzel kapcsolatos beállítások, valamint a fizikai csatlakozások biztosan rendben vannak? A Windows telepítőjével a rendszerindítás javítását próbáltad már?
"parancssorba átállítom GPT-re?"
A diskpart csak destruktív módon képes erre, vagyis a lemezen lévő összes adat törlésre kerül! Adatvesztés nélkül csak külső programok tudják megoldani, mint pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. De azoknak is a pendrve-ról bootolható WinPE változatát célszerű ilyenkor használni. Vagy olyan komplett WinPE-alapú rendszereket, amelyekről pl. ezen hozzászólás végén volt szó.
Viszont egy rendszerlemez MBR
—►
GPT átkonvertálása eleve kockázatos! Valamint attól még nem fognak maguktól létrejönni a rendszer számára, illetve annak megfelelő működéséhez szükséges Legacy / UEFI módban létrehozott kisebb partíciók. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy ugyan az adatok megmaradnak a lemezen, de maga a rendszer már nem fog elindulni. Illetve még akkor sem, ha a BIOS-ban át van állítva a boot mód. Vagyis az ilyen átalakítást max. végszükség esetén szabad csak próbálgatni (rendszermentés után), de egyébként nem igazán / feltétlen érdemes szórakozni vele. Ha van rá lehetőség, akkor célszerűbb inkább rendesen újratelepíteni a rendszert vagy egyik, vagy másik boot mód szerint. -
Jolly87
tag
Sziasztok!
Az alábbi kérdésem lenne:
Tegnap vásároltam egy 4 terrás vinyót. Partition magic-el GPT-re formáztam.
Viszont az SSD amin 2 éve win 10 van telepítve MBR-be van, ezt nem is bántottam.
Ma reggel, mikor bekapcsoltam a gépet, azt írta, hogy nem talál bootolható lemezt.
Kábel okkés, biosba látja, bootolás elsődlegesre állítva. Kiszedtem a 4 TB-t, ugyanez a hiba.
Gondolom a GPT-MBR párosítás nem volt szerencsés. Lehet, hogy a rendszer vinyót is átállította GPT-re?
Vagy épp a baj, hogy MBR-en van?
Eddig rendben működött..
Biosba mindent próbáltam, nem jártam sikerrel.Az megoldás lehet, hogy bootolható pendrive-win10, és parancssorba átállítom GPT-re?
Videó alapján erre látok esélyt, hogy működhetne?!
Ilyen esetben elveszhetnek az adatok?
Van esély hogy megússzam a reinstallt?Köszönöm!
-
Szabi2121
tag
válasz
King Unique #222 üzenetére
Köszönöm a választ, igen uefi módban is telepítettem de úgy sem. Viszont csak azért aktuális a win7 mert az van legálisba és onnan akartam volna upgradelni. De mostmár mindegy is mert úgy néz ki hogy a benne lévő m2-s ssd megfőtt a nagy melegben. És mint találtam róla teszteket ki is emelték, hogy gázos a melegedése. Már be is adtam a szervízbe. Majd meglátjuk! Azért köszönöm mégegyszer.
-
King Unique
titán
válasz
Szabi2121 #220 üzenetére
Ez egy viszonylag újabb típusú laptop, amelynél Windowsból is az újabb rendszerek támogatottak. Tehát erre nem feltétlen W7-et kellene telepíteni, amelynek ráadásul nem is teljes az UEFI támogatása. Nemrég egy hasonló esetnél szintén a tieddel megegyező hibaüzenetet kapott egy illető UEFI-s telepítésnél.
Erre a gépre W7-et max. Legacy (CSM) boot módban lehetne telepíteni, már ha tényleg van benne ilyen opció. De akkor még ott vannak a driverek is, amelyek terén rendszerint szintén az újabb Windows-verziókhoz szokott lenni támogatás. Szóval erre a gépre legtisztább lenne inkább pl. egy W10-et telepíteni, illetve elvileg gyárilag előtelepített formában is már azzal árulják (példa).
Egyébként ez a kérdés nem feltétlen ebbe a topikba való. Célszerűbb lett volna az Acer notebook topic / Windows 7 topikok valamelyikében feltenni, de most már mindegy. De esetleg az előbbiben lehetne tovább érdeklődni, ha van még valami speciális kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Indián keresztül kerülné meg Trumpot az Apple
- Megújult a PROHARDVER!
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Politika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- iPhone 15 Pro 128GB, Szép állapot, Független, 100%, Garanciával!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest