- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
Csipisz
tag
válasz
mikk2000
üzenetére
Szerintem, ha egy másik gépben kipróbálod sokminden kiderülhet, bár hallottam már szinte személyre-konfigra szabott anomáliákról, amik szinte megmagyarázhatatlanok.
Nálam A Geil Value memóriákkal voltak hidegindítási problémáim az Ultrával nem!
Most az A-Datá-val sincs gondom.
Most kopogtam alul az asztalon! -
H.O.D.
senior tag
válasz
mikk2000
üzenetére

Sokat tuningoltam már, azért teszem fel ezeket a kárdáseket, mert úgy érzem, hogy a DS3-mal kapcsolatban valamit nem értek... Ilyen még sosem volt, hogy egy X értéken betonstabil valami, 4MHz-cel feljebb pedig a gép a post képernyőig sem jut el, csak cöcögteti a ventiket és folyamatosan újraindulgat, az egér LED-jei pedig őrült diszkózásba kezdenek.
-
Vakegérke
félisten
válasz
mikk2000
üzenetére
Nem konkrét válasz megszólalásodra, de!
Cseréltesd már ki RAM párosodat. Rosz nézni vergődésed, és aki együtt érez veled, annak rosz érzés, amit átélhetsz.
Hibázik a memo? Igen. Bizonyítható? Igen. Idő számít? Lehet. Ám ha elég határozottan lépsz fel a ''bótban'', akkor cserélik a párost.
Másnak is tanácsoltam már. Ilyen ügyben viszem a gépet is az üzletbe. Működik a vásárolt bizgentyű? Nem. Csere, de azonnal. És óvatos vagyok, meg rá is érek, teszt indul. Lefut a progi? Ha igen, mosolyogva búcsúzom. Ha nem, akkor szemöldök összevon, (á'la Rózsa Sándor) és egyre gorombább leszek. Bejön, hidd el.
Mondták már nekem szervizben, hogy ''kellemetlenül erőszakos'' vagyok. Az idézet pontos. Ám sikerült kiharcolnom olyan jogot, mely egyébként természetes járandóság. Tehát küzdelemre fel, ha egyáltalán szükséges. -
Rusher
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Hmm...az alaplap Memory Support listájában pedig nem egyszer szerepel az A-Data, de egy próbát megér még ha ugyanolyanra is cserélik ki.... egész egyszerűen megmondod, hogy hibásak a ramok és kész

mod.:ebben a lapban nekem Geil Ultra 800 van a listában a Geil 1x szerepel az is 667-es....én nem hiszek ebben az inkompatibilitási dologban
[Szerkesztve] -
Rusher
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Miért használtok A-Data-t(most nem csak azért mert éppen hibás nálad)
Én soha nem vennék, régebben volt DDR1-es Vitesta Extreme Editionom 500+.....CL3.....450-en ment és csak CL3-at.....másnap vittem is vissza, én pl. akkor már inkább Corsairt vennék az legalább megbízható és boltban elég jó áron vannak még 2gb kitek vagy vannak itt ph-n elég jó tuning ramok szintén olcsón, az A-Data-ból 10-1 modul az ami jól tuningolható 
-
kumpl
aktív tag
válasz
mikk2000
üzenetére
Mi is jártunk már így. Ha memória teszt progi teledobja a képernyőt, ott nem csak tuning gond lesz majd. A windows fagyni fog, játékok lassabbak lesznek, cd olvasási hibák, programhibák, meg még sok furcsaság lesz!! Gariba vidd vissza, hogy cseréljék ki, de nagyon gyorsan.
-
ati2
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
A giga mérnökeiről jobb nem beszélni, ha tényleg olyan jók volnának akkor az F2-es bios tudta volna azt amit az F8
.
A legjobb beta bios az volt, ami eldobta a vinyóról a particiót
De mostanában minden elektronikus kütyüre igaz gyártó függetlenül, hogy túl bonyolult a szoftver és nem látják át az egészet. A másik meg, hogy általában 1-2 alap szoftver van amit a különböző gyártók minimálisan módosítanak. A mi bios-unkat se a giga csinálja valószínűleg, hanem az award.
De a legnagyobb gáz az egészben, hogy elsősorban nem a meglévő bugokat javítják, hanem új feature-öket raknak be, ami plusz bugokat hoz magával
Ez nagyon off de tanulságos a bugfix lista (egy régi munkám NEW AGE
segítségével): [link]
Ráadásul a az egyszerre kiadott firmware-ek gyártó függetlenül ugyanazokat a bugokat tartalmazzák!!!
Ez szinte igaz a mostani Giga/Asus biosokra is, mert ott is szinte egyforma bugok voltak egy jó darabig...
És nem utolsó sorban én is informatikus mérnök vagyok már 10 éve, és 20 éve programozok...
Többiektől elnézést a kisregényért. -
ati2
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Elolvastad mire válaszoltam először?
Hőtanilag lehetetlen, hogy a kupak melegebb legyen, mint a mag (100% terhelés alatt).
Pl:
- szoba: 25 °C
- 2 dl-es pohár: 25 °C
- 1 dl 50 fokos vizet bele öntesz
- hozzá öntesz még 1 dl 50 °C-os vizet (= 2 dl 50 °C-os víz)
A végeredmény: pohár hőmérséklete <= 50°C <= víz hőmérséklet
De nálad lehet, hogy az 50 magos procival 50*50 = 2500 °C lesz, és Nobel díjas leszel
Többiekenk: Elnézést az OFF-ért... -
ati2
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Vegyél egy hősugárzót, vagy akár kettőt is a kétkezes verzióhoz!!!!!!
Aztán teszteld a fűtőszálat a következő sorrendben:
1. 1 m-ről (~ hűtő)
2. 50 cm-ről (~ kupak)
3. fogd meg a fűtőszálat (~ magok)
4. jegeld le a kezed...
Mire eljutsz a 4-es pontig tudni fogod, hol van a legmelegebb
-
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000
üzenetére
Ház kiválasztásnál nem minden esetben a ventilátor dönt...gondolom kiképzése miatt szenved vagy épp 12es hely nemléte miatt. Sajna nem minden gyártó veszi figyelembe azt, hogy pl a venti rögzítését gumibakkal akarom megoldani...így lehet szopni nem is keveset.
A kürtő széles házban, leszabályzott ventinél alig ér vmit...max ha van beépített 8as venti.
Porszűrőt előlről szokás rakni így a ventinek semmi köze sincs hozzá!
''hidegebb levegőt eredményez a proci mellett az északi hídra is...'' Egy magas bordánál hogy gondolod? Sztem ez elég lap és bordafüggő...
[Szerkesztve] -
-
Muréna
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Jóember, ha nemtűnt volna fel 380 ról 10 esével tesztelem a stabilitást, hogy hol adja meg magát.. amugy se a te tanácsodra vettem ki az elemet, egyébként is 10x csináltam bios resetet és 400 on akkor se volt jó.. ugyanugy kidobott az orthos.. de te megint krva okos akarsz lenni..egyébként meg vissza olvasgathatsz, hogy hány embernek segitettem megoldani a gondját.. nem csak ebbe a ds3 topikba, az előzőbe is.. aztán vond le a következtetést, hogy te milyen szinten vagy..
de te megint csak idejössz okoskodni, amire senki nem kiváncsi, azthiszem páran elmondták itt rajtam kivül a topikba, hogy máshol boldogitsd a népet, ez egy jó közösség nélküled is..
[Szerkesztve] -
-
törölt tag
válasz
mikk2000
üzenetére
te hívod fel az én figyelmemet, és nagylelkúen felajánlod, hogy segítessz az alaplapi gondjaimmal kapcsolatban? nincs szükségem rá. kurvára nincs.
A két általam idézettet? Magyarul tanuljál meg, nem ''idézettet'', hanem ''említettet''. Továbbá itt nincs szó csodálatról, csak egyszerűen érdekes módon itt mindenki tőlük kérdez. Nemtom mér... Egyébként mutasd már meg nekem, hogy hol kezdtek el kekeckedni veled? Továbbá mit szűrtél le a velük való kommunikációból? Na halljuk, mi volt az a fenenagy probléma!
Most pedig én hívom fel a te figyelmedet arra, hogy ez a totyik minden probléma nélkül működik vagy 10000 hsz óta, mindenki segít mindenkinek, és nem szeretjük azt, aki köcsögözni jön ide. Még soha nem panaszkodott itt senki, hogy kötekednének vagy kekeckednének vele. Ez statisztikai bizonyíték arra, hogy ez a te hibád. Vagy változtatsz a hozzáállásodon, vagy eltűnsz innen. Ezt nem én mondom, ez nyílvánvaló, csak én írom le, bízva abban, hogy ha már egyszer disztingválni nem tudsz, hátha olvasni igen.
Ha meg akarsz fenyegetni, privátban tedd, azt nem adhatom közre... -
Zoza24
senior tag
válasz
mikk2000
üzenetére
''Röviden, én tartok tőle hogy ezekkel a ramokkal tuning esetén további értékromlással kell számolni, pl a 16 inkább 17,''
értem,de ha 400as fsb-t allitok a procinak akkor megy 1066on a ram,tehát gyári órajelen...magyarul a ramot nem tuningoltam semmit....
s így nem akar menni 
-
-
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000
üzenetére
Rosszul látod, mert elolvastam amit írtál és azt is amit én...személyes tapasztalat alapján szoktam szinte mindenre válaszolni és nem légből kapott hülye ötletekkel fárasztom a topiklakókat...ha meg vmi nem úgy van ahogy írtam, akkor szívesen fogadom az észrevételeket...a Tiédet is, de sajna fikázáson kívül nem kaptam semmit...szal nem lenne rossz, ha kötekedésen kívül ki tudnál böfögni magadból vmit ami tényeken alapul...de látom nagyon nehezedre esik...
[Szerkesztve] -
Pancsermeste
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Hát, 300MHz+10% FSB-vel sajnos nem stabil a gép.... és ez gyorsan kiderül Orthos-al is.
A +10% FSB teszt nem túlzás kicsit? Másik ugyanilyen gép, mint az enyém, ugyan ezekkel a beállításokkal, 310-es FSB-n el se indul, viszont 300MHz-en teljesen stabil.
Én a 9x300MHz-hez és a proci alapfeszhez mindenképpen ragaszkodom!!!
Azért köszi a választ! Majd kipróbálom ezt az OCCT progit.
-
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000
üzenetére
HP-val kapcsolatos mondokám mellett kitartok mivel arról volt szó...rajtad kívül senki nem szólt bele, pedig vannak nálam sokkal jobban hozzáértőbb emberek hűtés terén...de neked mindez kevés volt, hogy felfogj vmit is belőle...
Én speedfan-ról egy büdös szót nem írtam nem is értem ez hogy jön ide...pláne nem azt, hogy kell beállítani...2 éve nem élek vele mióta előlapi panelom van...Robi és siriusb leírta teljesen helyesen... -
Pancsermeste
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
Öööö... hát egyedül a ramnak adtam 2V-ot. De sztem az nem lehet gond, mert 800-as Geil csak bírja 800-on... ráadásul ezzel az időzítéssel megy 910MHz-en is stabilan!!??
De éppen ez a bajom! Hogy tudnám ezt tesztelni, ha a tesztprogik alkalmatlanok erre a feladatra, hetekig pedig nem érdemes/nem akarom lesni, hogy mikor és mi hibázik.
''Ahogy olvastam a géped egyáltalán nem stabil''
Végül is 2 hónap alatt volt 2 újraindulás, és egy mozilla fagyás. Azért ezt nem nevezném ''egyáltalán nem stabilnak'' Ha a procinak kéne +fesz, akkor csak ezért, nem fogok neki adni. Akkor inkább maradjon a havi 1 restart!
-
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000
üzenetére
Az a baj, hogy kicsit félre beszélünk egymás mellett mivel a HP elég mint hűtési forma, de jobbá tehető egy lefele fújó ventivel ellátott bordával és erről van szó...nos a lap által szabályzott AC Freezer ventivel sokra nem megy sztem az ember vagyis van sokkal jobb...gondolom a lap szabályozza vagy tévedek...mivel volt dolgom ilyen hűtővel így tudom miről beszélek aszhem!

bim ódákat tudna regélni a PWM blokk hűtéséről és hőfokáról...leszabályott venti alig forog és még a borda azon részéről löki tovább a levegőt ami azé nem langyos vagy épp hideg...tehát a PWM-ek elve melegebb levegővel vannak hűtve, mintha fentről kapná...egy keskeny ház esetén minek olyan kialakítása van, mint pl az enyémnek, akkor szobahőm levegőt teríti szét a lapon ezzel hűtve mindent.
Tehát magyarra fordítva, PWM-től még mindig nem kevés hő megy az NB, majd SB felé...ami sztem nem túl előnyös, mikor az NB nem pont egy kis hőtermelésű chip...
Uccsó mondatodban benne van minden...
tlac, bim: Vmi kimaradt volna vagy blőd dolgot írtam volna pls javítsatok ki.
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
válasz
mikk2000
üzenetére
Ugyanez a házban is igaz, még ha nem is fúj közvetlenül a bordára a ventillátor, hanem elfúj felette, a keletkezett légörvény kicseréli/megmozgatja a bordán levő levegőt is. Nyilván egy lapra merőlegesen fújó venti nagyobb erővel fúj a chipset bordákra, viszont az ott levő meleg levegőt nehezebb is kiszippantania a hátsó ventinek.
egyetértek
csak próbálj meg adni az mch-nak +0,5-öt, neked tűzforró lenne, nekem meg csak meleg
-
tlac
nagyúr
válasz
mikk2000
üzenetére
mindenképp kell huzatot csinálni, vagy legalábbis hátulra kell egy erősebb venti ami kihúzza a házból a levegőt. Erre rásegít/rádolgozik egy párhuzamosan fújó hűtő.
igen, kell hátra egy venti, de nem kell, hogy ''erős'' legyen
egy Scythe Infinity-nél talán meg lehetne úszni venti nélkül is
nekem is olyan hűtőm van, mint Qru-nak, előtte szintén gyári hűtő volt (de az nem is ért semmit)
amennyiért vettem kaptam volna Scythe Infinity-t is, választanom kellett, hogy most a lapot vagy a procit hűtőm jobban
itt vannak képek a hűtésről: [link] (Robi_73 képei)
én még leszedtem a gigabyte és silentpipe lemezkéket is, hogy oda is be tudjun fújni a venti
a te hűtőd a heatpipe-nak csak egy kis részét tudná hűteni közvetlenül -
Qru
MODERÁTOR
válasz
mikk2000
üzenetére
Igen nálam közvetlenül a procihűtő 12-es ventijére merőlegesen néz egy másik (ház hátán lévő) 12-es venti, ami 2200-at pörög(ne ha hagynám
). Meg előrről is szív egy ugyanilyen 12-es. Így szépen hűs/huzatos a cucc. Sajnos párhuzamos VS merőleges összehasonlítási adataim nincsnek, gyárit cseréltem erre. Az meg ugyan így merőleges volt.
Egyébként a nagy felület csak akkor ér vmit-t ha megtudod hűteni, különben tök mindegy. Max picivel lassabban melegszik fel. De ha ide veszem a heatpipe működési elvét akkor rosszabb, mert mint írtam korábban, csak körbemelegíti magát szellőzés nélkül.
mod: amúgy ha most vennék lapot, akkor tuti DS3-at vennék inkább egy AC Freezer 7PRO-val.
[Szerkesztve] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
mikk2000
üzenetére
tlac-nak igaza van. Ha lapal párhuzamosan fújó procihűtőd van, akkor rosszab, mint a DS3 chipsethűtése. Mivel a heatpipe így működik: [link]. Tehát a melegebb részről elvezeti a hőt a kevésbé meleg részek felé. Amivel itt csak azt érik el, hogy körbemelegíti az egész bordarendszer magát, vagyis a nem olyan meleg ráészeket is melegíti.
Ezért DS4-re érdemes lapra merőlegesen fújó procihűtést venni. Én pl ilyet használok:[link] Nagyon jól meghűti a környezetét is és így már van értelme a heatpipenak, hiszen sokkal nagyobb felületen tudaj leadni (és ez a lényeg, hogy le is adja, történik konkrét, érdemleges hőcsere a légáramlásnak köszönhetően) a hőt. -
seemany3
tag
-
c41r0^
őstag
válasz
mikk2000
üzenetére
FSB attól is függ, mekkora feszültséget adsz az NB-nek, nagyobb fesz miatt értelemszerűen több hőt is disszipál
400 MHz környékén kell a NB-nek plussz fesz, és szvsz ez az a szint, amikor már érdemes lehet cserélni, de már 450-nél biztosan (mert annyinál +0.2V kellhet)
(G)MCH feszültségről beszélek (Graphics and Memory Controller Hub), igazából a vMCH feszültsége ez
FSB fesz is kellhet ekkor már 0.2V
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
mikk2000
üzenetére
Mivel tlac szerint nem jó progikkal néztem így már nem is mondok semmit...
Egyébként alig lassabb a jmicron vezérlő az inteleshez képest...NCQ-val gyorsul, de nem annyit, hogy beérje az Intelest. De nálam valós felhasználásba alul maradt a jmicron+NCQ a sima Intelhez képest...everest, hdtach, másolás, tömörítés. Ennyi nekem elég...
Aktív témák
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2X16GB) KIT DDR5 6000MHz CL30 Beast White EXPO - 10 év bolti gari!
- G.Skill Ripjaws M5 RGB DDR5-6400 CL32 típusú memória 2 32GB(64GB) Kit.
- Új, bontatlan G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36 KIT memória. 5év gari.
- Szép, dobozos MSI PRO Z790-S WIFI PCIe gen5 garival
- Kingston FURY beast ddr4 3200mhz 64gb kit, x2 32gb
- REFURBISHED - DELL Universal Dock D6000 (452-BCYH) (DisplayLink)
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

és semmi ien ami nekem kéne.....