Keresés

Aktív témák

• quinlan

tag

válasz Tobika1 #219 üzenetére

Akkor örülj, a legjobb ha a fülednek hiszel :)
    Használd egészséggel!

Szerk:
    Annak aki most olvassa először a fórumot:
    mindenképpen olvassátok el a fórum további részeit is, úgy gondolom hogy sok hasznos kiegészítést írtunk Krila leírásához!

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz Tobika1 #217 üzenetére

Ha jól látom akkor hangelnyelő vattát használtál a kamra beborítására...
    Ez nem a legjobb megoldás, a hangja mindenképp kissebb így, a levegő pedig kevésbé tud benne ''mozogni''
    Amit erre a célra szoktak használni: többrétegű gyapjú, tömör kőzeggyapot/üveggyapot, hangfalszivacs.

Kár hogy nem olvastad tovább a fórumot, ott leírtuk hogy a vatta csak tömítési célokat kell hogy szolgáljon. Slussz-passz.

• quinlan

tag

válasz ejha #202 üzenetére

Szia!

Ha megengeded javasolnék egy teszt avi-t amit kiírhatsz DVD-re az Avi2DVD programmal

Bővebben: link

Avi2DVD letöltés: Bővebben: link

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz racing01 #195 üzenetére

Újrabélelés után a sub hangja picit kissebb lesz, szóval szerintem ez nem lenne megoldás a problémádra.

Nagyobb hangerőnél sajnos tényleg egyenletlen kicsit a hangerőeloszlás.
    Két megoldás van: vagy a mély hangerejét veszed fentebb, vagy a többiét lentebb :)

• quinlan

tag

Szeretnék írni pár szubjektív véleményt (illetve tapasztalatot) is egy számomra kedves szoftverről: SRS Circle Surround II

Azoknak akik nem akarják végigolvasni az egész hozzászólásomat:
    Ez egy beépülő modul a Windows Media Player 9/10-hez. Telepítés után a dekódolást teljesen átvállalja az alapértelmezett Fraunhofer dekódertől. A szoftver mp3-ak, wma-k és bármilyen sztereó hanggal rendelkező filmeket alakít át valós időben térhangzásúvá.
    A centerben többnyire a vokál fog szólni, a két elsőben az instrumentális háttér, a hátsókban pedig az 5.1-es filmekben megszokott késleltetett ''visszhang''. A mélyben meg nyilván a mély. :)

Az SRS CSII gyakorlatilag ugyanaz mint a Dolby Prologic II, a végeredmény szempontjából legalábbis. Annyi, hogy talán a CSII inkább a zenére, a Prologic pedig a filmekre van kihegyezve. Nekem egyébként (összehasonlítás után) határozottabban jobban tetszik a CSII.

Az összkép szerintem nagyon kellemes, de nagyon kíváncsi vagyok ki mit gondol, várom a tapasztalatokat!

Kipróbálható verzió letöltése: Bővebben: link

------------

Sokan említették hogy gondjuk van a center vagy a mélyláda megszólaltatásával, esetleg nem is szól valamelyik. Ez utóbbi egyébként természetes és sokan azon a véleményen vannak hogy jobb is ha kihagyjuk például a centert amikor zenét hallgatunk. Az SRS CSII a centerbe csak a vokál frekvenciatartományban küld jelet, ezért leginkább az énekhang jön csak innen. Igen kelemes kiegészítő a Dialog Clarity, ami még egy plusz kellemes csillogást ad ehhez a csatornához. Azért természetesen a centerből is szól ugyanaz mint a frontokból, mert nyilván a vokál terjedelemben vannak más hangok is.

Egyébként hasonlóan a Prologic-hoz ez is dinamikusan (és automatikusan) változtatja ezt a terjedelmet -számon belül is, de nyilván mást és mást állít be magának Lukács Lacihoz meg Dukai Reginához. :)

Ez vesz le némi processzoridőt, de nem vészes.

A hátsó hangfalak szerepéről már kevesebbet hallhatunk. Alapértelmezésben ezek ugyanazt a jelet kapják mint az első hangszórók. Winampnál, Windows Media Playernél és JetAudiónál legalábbis. Ez utóbbinál egyébként még akkor is ugyanazt hallhatjuk a hátsókon, mikor be van kapcsolva a MultiChannel. A jetAudió térhangzását tehát joggal nevezhetjük fake térhangzásnak, hiszen csak annyit tesz, hogy lekeveri a centernek is ugyanazt a jelet meg a mély hangokat átirányítja a mélyládába.

Az SRS megoldása a legjobban talán a MatrixMixer nevű programéhoz hasonlítható. Aki használta már ezt a DirectShow filtert filmnézésre, az hallhatta hogy a hátsókból tényleg csak a háttérzajok, visszhangok stb szóltak. Ugyanez van itt is csak ez zenével csinálja ezt.

Nyilván nem tud a szoftver tökéletes térhangzást keverni egy mp3-ból, de ahogy észrevettem annál könnyebb dolga van minél magasabb bitrátájú anyagról van szó!

Akit érdekel próbálja ki, nekem nagyon bejött és gondoltam megosztom veletek.

Sziasztok

• quinlan

tag

válasz PonPon #191 üzenetére

Szia!

Legelőször kapcsold ki a rendszert a főkapcsolóval, majd a konnektorját tedd (ideiglenesen egy önálló aljzatba! Ezután csak egyetlen hangbemeneti kábelt hagyj meg, az összes többit húzd ki

Ezek a lépések azért kellenek, hogy meggyőződj hogy a búgás földhurok miatt van e.

Ha ezzel megvagy, próbáld ki ismét a rendszert!

Ha még mindig búg stand-by módban is, akkor 99% hogy trafó gond lesz neked is!

Viszont ha már nem búg, akkor földhurok miatt volt a zaj, talán ez ellen is lehet valamit csinálni, asszem a Genius topikban írtak erről valamit!

Nálam is nagyon hangosan búgott! De szerencsére már nem, egy ügyes műszerész úgy helyrehozta 2000 ft-ért a trafót, hogy most már abszolút semmi hangja nincs!

Beidézem egy korábbi hozzászólásomat:

''
    Akit zavar a ''búgás'' a mélnyomóban, és aki biztos benne, hogy nem a földhurok miatt búg az próbálja ki a következőt:

1. trafó kiszerel
    2. elvinni egy elektronikai műszerészhez, aki beáztatja spec. folyadékba, ami megszilárdulva rugalmas anyagként nem adja át a trafó belsejében lévő lemezek rezgéseit
    3. készíteni méretre vágott gumibakokat, megfelelő lyukakat kifúrni a csavaroknak és erre jöhet rá a trafó.
    ''

További jó tuningolást mindenkinek! ;)

ps: és tényleg csak a fületeknek higgyetek! Megéri!

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

Update!

Akit zavar a ''búgás'' a mélnyomóban, és aki biztos benne, hogy nem a földhurok miatt búg az próbálja ki a következőt:

1. trafó kiszerel
    2. elvinni egy elektronikai műszerészhez, aki beáztatja spec. folyadékba, ami megszilárdulva rugalmas anyagként nem adja át a trafó belsejében lévő lemezek rezgéseit
    3. készíteni méretre vágott gumibakokat, megfelelő lyukakat kifúrni a csavaroknak és erre jöhet rá a trafó.

Egy-két jótanács:

1. Mivel lespóroltak egy védelmet az elektronikában, ezért ha lehet csak riktán használjátok a főkapcsolót. Ugyanis ha ilyen módon kapcsoljátok be, a hirtelen többletfeszültséget az elektronika egyenesen a sub hangszórójába vezeti és ez bizony egy hangos pukkanással manifesztálódik.. Mondanom sem kell, ez NEM tesz neki jót.

2. Szelelési problémákra FBS tömítőanyagot használjatok, műgyantát csak kiöntésre illetve az illesztésekhez

3. Hangfalszivacsot csak módjával, a turbulencia csökkentése hangerőveszteséggel is jár.

4. Havonta legalább egyszer tekergessétek alaposan az összes potenciométert (master volume, center, sub, surround)

5. Szőnyegre és a szoba sarkába tegyétek a mélnyomót

6. Használjatok jetAudiót, 5.1 Multichannelt és a BBE MP-t engedélyezzétek benne. (ez utóbbit csak minimumon) -> ezek előtt természetesen kapcsoljátok ki a Bass Redirectiont a Surround Mixerben és nem árt ha 5-10%-al lentebb veszitek a sub hangerejét (szintén a mixerben)

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz DDL #100 üzenetére

''ezermillió sebből vérző géniusz''

Nos, erre annyit mondanék, hogy a mai napig nem találtam még 60-ért, sőt 70-ért sem olyan 5.1-es hangszettet, ami ilyen tisztán, dinamikusan szólna. Arról nem is beszélve, hogy a Genius mellett amit ma kapsz 40k-ért azok általában csak nevetséges kis műanyag _hangszórók_ nem pedig _hangfalak_. Mert számomra ez is elég döntő volt a vásárláskor, hogy ennek legalább hangfal kinézete van...

Csak ismételni tudom magam, én nem használtam semmilyen csillapító anyagot...Két fő módosítást végeztem el, de ezek egyike sem volt (lehetett) bármilyen hatással a kamra légmozgására:

1. Réstömítés (csak a szükséges helyeken, a kamra belsejében nem)
    2. A gyári szivacs megtoldása

A gyári szivacsot pedig hidd el, hogy lespórolták, ha látnád szétszedve a dobozt, te is észrevennéd, hogy az egyik oldalon rövidebb, míg a másikon hosszabb helyen hagyták meg...Szóval én csak pótoltam az apró hiányt, és biztos vagyok benne hogy ezzel nem befolyásoltam semmi lényeges dolgot. (A mélnyomó hangereje, dinamikája legalábbis nem változott)

Az a mellékes körülményt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a belső részek hűtése is a reflexnyíléson keresztül történik. Ha nagyon lecsillapítod, akkor nem mozog eléggé a levegő a dobozban

Hol írtam én ilyen hogy a reflexnylást lecsillapítottam? Ennyire hülye azért nem vagyok, tisztában vagyok a léghűtéssel, és a reflexnyílás szerepével...

Vattát el kell felejteni, túlságosan könnyű akusztikailag.

Ismétlem: vattát nem használtam hangszigetelésre, akusztikai jellemzők befolyásolására. Erre a célra csak és kizárólag a gyári szivacs toldását végeztem el, normális MNC hangfalszivaccsal.

Az oldalapok közötti ragasztóhiányt én nem pótolnám, hanem a sarkokba az élek mentén egy 2x2cm-es saroklécet ragasztanék, hogy merevebb legyen.

Ezen is látszik, hogy még nem láttad a mélnyomót belülről, ugyanis mindenhol vannak gyárilag saroklécek ;)

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz Xero #98 üzenetére

Már írtam fentebb is, hogy hozzáértő véleménye alapján mertem ezt kijelenteni. Konkrét (fizikai) magyarázata is volt erre. (Egy hangfalbolt vezetője a városban)

Nekem ennyi, és az hogy a drágább kábelek is mind sodortak, elég volt ahhoz, hogy meggyőzzön.

UI.: Ha jól tévedek van vhol neten egy összehasonlítás a tömör és a sodort rézkábel hangtechnikai alkalmazásáról, majd ha lesz időm, utánnanézek.

• quinlan

tag

válasz Foobar #99 üzenetére

Nem kell a kábeleket kihúzni a helyéről...Felesleges teljesen leszedni a hátlapot, én így is elég jól hozzáfértem a kamra belsejéhez. A hátlapot kicsavaroztam, és amennyire a kábelek engedték, eltettem oldalra, hogy ne zavarjon.

A 220V bilincsben lévő lyukhoz természetesen csak a hátlap külső részén férhetsz hozzá, ezért a tömést is itt kell elvégezni.

Nagyon jó kábelt vettél, és ne keseredj el, semmi baj, hogy nem megy bele a mélnyomóba! Egyszerűen csak vegyél ki pár szálat arról a kis részről, ami a mélnyomóhoz megy! De éppen csak annyit, hogy jó szoros maradjon.

Én rendes M'N'C hangfalszivacsot ajánlok Bővebben: link Ehhez korrekt áron hozzájuthatsz bárhol. A lényeg: csak annyit vegyél, amennyit Geniusék lespóroltak. Többet csak akkor vegyél, ha az _egész_ gyári szivacsot le akarod cserélni sajátra.
    Megveszed a szükséges anyagot, és akármilyen ragasztóval néhány ponton (nem kell az egész felületen) felragasztod a kamra falára.

A műszálas vattával CSAK a fekete dobozt, a 220V bilincsét, a trafó alját, és az előlapi panel felé vezető két vastag kábel farostlemezen áthatoló lyukát kell kitömni. A kamra belsejébe, a hangszóróra, a rácsra még véletlenül se tegyél...

A hátlap belső részét esetleg beboríthatod még hangfalszivaccsal, de vigyázz hogy az IC panelek közé ne kerüljön, mert ott fontos szerepe van a léghűtésnek.

A kábelek végeit érdemes szigetelőszalaggal körbetekerni.

Nem tudom, szerintem sokan félreértelmeztek valamit, de itt szeretném leszögezni, hogy én sehol nem írtam olyat, hogy ''az egész kamrát teletömtem vattával''.... Vattát csak réstömítésre használtam, semmi többre.

• quinlan

tag

válasz Foobar #96 üzenetére

A lehető legvastagabbat vegyed, és mindenképpen SODORT réz legyen, ne tömör.... A legdrágább van den Hul, Siltech, vagy AudioQuest kábelek (amik általában 5-8 ezer forint/méter !!!) is sodort rézből készülnek.

Hogy miért jobb a sodort réz hangfalkábelhez, ne kérdezd, én is csak mások (hozzáértők) véleménye alapján választottam.

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz Foobar #92 üzenetére

Hidd el, nem kell hozzá semmilyen szaktudás, egyetlen dologra van szükség: türelemre. Ha ideges vagy, akkor inkább bele se fogj, hanem várd meg míg lenyugszol :) Én egy egész hétvégét rááoldoztam, ebből fél nap volt csak a kamra kiöntése (azért volt ennyi, mert a különböző illesztésekhez különböző módon kellett fektetni a mélnyomót, és meg kellett várni amíg megszilárdul a gyanta)

Hangfalszivacs: ez egy olyan anyag, amivel célszerű minden _komolyabb_ hangfal belsejét beborítani. Az apró szélzajokat, a sarkokban keletkező turbulenciákat és egyéb zörejeket hivatott megszüntetni. A gyári szivacs viszont nem ér le a négy alsó sarokhoz, ezért itt keletkezhetnek oda nem illő hangok. Készítettem egy rajzot is, hogy jobban szemléltessem mire gondolok:

A képen a mélynyomó belseje látható a hátlapot leemelve. Az alsó nagy fekete doboz a trafó, ehhez ne nyúljatok, csak az alatta lévő réseket tömjétek ki jó szorosan vattával.

Kábelek: az összes front, rear, center kábeleket szélszerű kicserélni. Esetleg ha van több pénzed, a jackdugókat is kicserélheted aranyozott csatlakozókra, hogy még kevesebb legyen a jelveszteség.

Az Uverapid 20-at nem ismerem, ha képes tömíő funkcióra is, akkor használd nyugodtan.

Más: A 220V bemeneténél lévő bilincsbe jobb ha egy gyantával, vagy ragasztóanyaggal átitatott vattát tömtök, mert a rés itt akkora, hogy sima kiöntéssel nem biztos hogy tökéletes lesz a munka. Az átitatott vattának pedig meglesz az a jó tulajdonsága, hogy szilárdulás közben folyamatosan nő a térfogata, és így jobban lehet használni tömítésre. (Mint egy fogtömés, csak itt amalgán helyet átitatott vattát használunk :)

Sok sikert mindenkinek a modhoz, várom a beszámolókat én is :)

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz krila #76 üzenetére

Én inkább a folyékony műgyantát ajánlanám...Ennek ugyanis a térfogata is folyamatosan nő a szilárdulás során, és így az esetleges réseket sokkal jobban be lehet tömni. Az előre formázott gyanta könnyen elmozdulhat, pláne egy mélnyomó belsejében, arról nem is beszélve hogy ezt nem réstömítésre találták ki...

Nos, én már fentebb írtam, hogy én mit használtam, nekem nagyon bevált: Albonczy féle kétpólusú műgyanta.

• quinlan

tag

válasz Gambit #66 üzenetére

UP

Aki tud Budapest belvásorában hangfalboltot, az írjon!

• quinlan

tag

válasz Gambit #64 üzenetére

Nem tudom, nem ismerem Budapestet. Remélem valaki más tud neked segíteni ebben.

• quinlan

tag

válasz Gambit #62 üzenetére

Szerintem lennie kell az OBI-ban is műgyantának. Ha mégsem találsz ott, akkor nézz be egy kissebb festékboltba, ott biztos hogy lesz.

• quinlan

tag

válasz Gambit #60 üzenetére

Szinte bármelyik barkácsboltban/áruházban, esetleg festékboltban. Én egy festékboltban vettem Albonczy féle kétpólusú műgyantát, ez állítólag a legjobb. 940 Ft a kisdobozos változat, a nagy nem tudom mennyi. A modhoz egyébként bőven elég a kisdobozos is. Sárga dobozáról és nagybetűs ''MŰGYANTA'' feliratról fel fogod ismerni :)

A hangszigetelő vattát egy hangfalboltban vettem. Iszonyat olcsó, egy nagy zsákkal mindössze 150 Ft. (ez is bőségesen elég lesz a modhoz)

[Szerkesztve]

• quinlan

tag

válasz hunluigi #58 üzenetére

Nem esik a teljesítmény egy decibelt sem, mivel csak a résekbe, és a leválasztó dobozba kell tenni vattát, ami egyébként is zárt. A megfelelő helyekre rendes hangfalszivacsot kell tenni (kiegészítve a gyári hangfalszivacsot).

• quinlan

tag

válasz turbo78 #55 üzenetére

Már többször is elmondtuk, de elmondom még egyszer: NEM lehet tönkretenni. Nem nyúlsz az elektronikához, a trafóhoz, és a kábelekhez. Egyedül a csatlakozókat szigeteled le műgyantával, és szivaccsal meg vattával betömöd az összes rést, ami szuszogást okozhat. Én ennek tetejében még számos más dolgot is csináltam (lásd fentebb), de ezekkel sem lehet elrontani semmit.

Kép? Minek? Majd ha szétszeded, rájössz hogy mennyire egyértelmű bennt minden :)

• quinlan

tag

válasz ithomas #54 üzenetére

Műgyantát nagyon sokféleképpen lehet kikeverni. Két pólusú adalékanyag van, melyet ízlés szerint keverhetsz össze. Ha több B anyagot keversz bele, akkor gyorsabban megkeményedik a gyanta, ha pedig kevesebbet akkor lassabban.

''Az első tuningodhoz képest HALLHATÓAN jobban szól,vagy csak egy kis lelki megnyugvást nyújtott hogy végül tökéletes munkát végeztél???''

Természetesen van különbség. A szuszogást, zörgést már korábban megszüntettem, ez utóbbi módosítás inkább a basszus tisztaságára, dinamikájára volt hatással. Elég profi minőségű DTS hanganyagokkal teszteltem a mod előtt és utánna a rendszert, és nagyon érezhető volt a különbség. Főleg az instrumentális zenéknél, ahol a basszer finom játéka már sokkal dimanikusabban szólt, igen jól lehetett érezni a legapróbb hanghullámokat is. Egyszóval a kamra kiöntése rengeteg apró rést betömött, és nem kell hozzá botfül, hogy meghalld a különbséget. Tegnap este egyébként egy kisebb party volt nálunk, és azok az emberek akik korábban hallották a cuccot, csodálkoztak a rendszer változásán.

Egyébként egy hétvégén szívesen megcsinálom neked a ládát. Írj mailt, és megbeszéljük a részleteket.

• quinlan

tag

Update!

Újra szétszedtem a mélnyomót, mivel úgy gondoltam, hogy jobb ha eltávolítom a vattát a két IC panel közül. Elég meleg volt a hőleadó radiátor, és ez valószínűleg a vatta miatt volt.

És ha már szétszedtem, akkor gondoltam egyet, és csináltam még néhány modot :)

Először is kikevertem egy újabb adag műgyantát, majd eltávolítottam a gyári hangszigetelő szivacsot. A farostlemezek találkozása elég igénytelenül volt kivitelezve, ezért kiöntöttem az egész kamrát az illesztések mentén. Az apró rések így biztosan betömődtek. Elég sok műgyantát elhasználtam erre, és egy egész délutánom elment erre az egy műveletre, de szerintem nagyon megérte.

Ezután észrevettem, hogy ahol a két kábelköteg áthatol az elülső farostlemezen az előlapi panel felé, az két nagy méretű lyukkal van megoldva. Namármost, ezek a lyukak a kábelek átmérőjéhez képest sokkal nagyobbak, ezért ezen a helyeken hatalmas rések voltak. Ezeket jó szorosan kitömtem vattával, majd szigetelőszalaggal leragasztottam, hogy még véletlenül se tudjon kimozdulni a vatta az erős légáramok miatt.

Ezután vsiszaragasztottam a gyári hangszigetelő szivacsot a helyére. Ilyenkor döbbentem rá, hogy ezek a Geniusék azon spóroltak, hogy rövid szivacsot tettek bele. A szivacs ugyanis nem ér le a kamra aljáig egyik oldalon sem. Én éppen ezért ezt a hiányt kipótoltam és két, méretre vágott hangfalszivaccsal pótoltam a hiányt. A hátlapra sem került gyárilag szivacs, éppen ezért én oda is tettem. Itt elég macerás volt a méretrevágás, mivel a sok csatlakozó, és az IC panelek miatt különböztek a méretek. De végülis nagyon szépen meg tudtam csinálni, elég igényesre sikerült. (mindenesetre igényesebbre, mint a gyári megoldás...:)

Fontos! Akinek van jó minőségű hangfalszivacsa, az akár teljesen ki is cserélheti a gyári hangfalszivacsot. Ezen kívül akinek nincs ragasztója a szivacs ragasztásához, az használhat nyugodtan műgyantát is! Ez ugyanis a tömítő funckiója mellett igen erős ragasztóként is használható.

Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a modot, szinte gyerekjáték megcsinálni...Én azelőtt soha nem csináltam ilyesmit, mégis nagyon könnyen ment. Ahogy Krila is írta, elrontani semmit nem lehet..:)

• quinlan

tag

Hosszas előkészületek után elkészítettem a Genius csodámon ezt a módosítást, amit krila javasolt. El kell mondjam, tényleg sokkal jobb lett a mélnyomó hangja :)
    Sőt....azt kell mondjam, hogy tényleg olyan, mintha plusz 40 ezret ráköltöttem volna... Viszont sok saját módosítást is csináltam, amit majd lentebb megosztok veletek.

Vettem hangszigetelő műszálas vattát, műgyantát, majd mindent megcsináltam úgy, ahogy krila kolléga írta. A vattából nem érdemes spórolni, jó szorosan kell tenni mindenhova. (Én pl alig bírtam visszacsavarozni a fekete dobozt a vattától :D)
    Emellett tettem vattát a kamra sarkaiba, a trafó alatti résbe, és az IC rengeteg közé is. Utóbbi nem tudom hogy szerencsés húzás volt-e, remélem nem fog túlmelegedni, vagy ilyesmi. Mindenesetre jól teletömtem a két IC panel közötti rést is. Krila leírását abban egészíteném ki, hogy érdemes a kábelek végeit szigetelőszalaggal is körbetekerni, mert a gyári, ráégetett műanyag megoldás nagyon gányul van megoldva. A 220V-ot leszorító bilincsbe én kívülről is csepegtettem, mert így sokkal jobban hozzáfértem a bilincs belsejében lévő lyukhoz. (Ide egyébként óriási mennyiségű gyanta került...)

Végeredmény: Tényleg minden szuszogás, zörgés, és egyéb oda nem illő hang megszűnt, és még a legnagyobb hangerőn sincsenek ezek már meg! Csak a tiszta, erőteljes basszus, semmi más!

Más: Érdemes a gyári kábeleket lecserélni, én egy MNC hangfalkábelt vettem, viszonylag olcsó volt (85 ft/m) Nagyon vastag sodortréz van benne, alig fért be a csatlakozókhoz :D Viszont tényleg nagyon megéri venni ilyen kábelből, én sem hittem volna hogy ennyit számít a jó kábel....

Nos, ennyi, képeket sajnos nem készítettem, de remélem hogy leírásommal a többieket is ösztönözni tudom eme remek modhoz :C

Aktív témák

Hirdetés