Aktív témák

• quinlan

tag

Szeretnék írni pár szubjektív véleményt (illetve tapasztalatot) is egy számomra kedves szoftverről: SRS Circle Surround II

Azoknak akik nem akarják végigolvasni az egész hozzászólásomat:
    Ez egy beépülő modul a Windows Media Player 9/10-hez. Telepítés után a dekódolást teljesen átvállalja az alapértelmezett Fraunhofer dekódertől. A szoftver mp3-ak, wma-k és bármilyen sztereó hanggal rendelkező filmeket alakít át valós időben térhangzásúvá.
    A centerben többnyire a vokál fog szólni, a két elsőben az instrumentális háttér, a hátsókban pedig az 5.1-es filmekben megszokott késleltetett ''visszhang''. A mélyben meg nyilván a mély. :)

Az SRS CSII gyakorlatilag ugyanaz mint a Dolby Prologic II, a végeredmény szempontjából legalábbis. Annyi, hogy talán a CSII inkább a zenére, a Prologic pedig a filmekre van kihegyezve. Nekem egyébként (összehasonlítás után) határozottabban jobban tetszik a CSII.

Az összkép szerintem nagyon kellemes, de nagyon kíváncsi vagyok ki mit gondol, várom a tapasztalatokat!

Kipróbálható verzió letöltése: Bővebben: link

------------

Sokan említették hogy gondjuk van a center vagy a mélyláda megszólaltatásával, esetleg nem is szól valamelyik. Ez utóbbi egyébként természetes és sokan azon a véleményen vannak hogy jobb is ha kihagyjuk például a centert amikor zenét hallgatunk. Az SRS CSII a centerbe csak a vokál frekvenciatartományban küld jelet, ezért leginkább az énekhang jön csak innen. Igen kelemes kiegészítő a Dialog Clarity, ami még egy plusz kellemes csillogást ad ehhez a csatornához. Azért természetesen a centerből is szól ugyanaz mint a frontokból, mert nyilván a vokál terjedelemben vannak más hangok is.

Egyébként hasonlóan a Prologic-hoz ez is dinamikusan (és automatikusan) változtatja ezt a terjedelmet -számon belül is, de nyilván mást és mást állít be magának Lukács Lacihoz meg Dukai Reginához. :)

Ez vesz le némi processzoridőt, de nem vészes.

A hátsó hangfalak szerepéről már kevesebbet hallhatunk. Alapértelmezésben ezek ugyanazt a jelet kapják mint az első hangszórók. Winampnál, Windows Media Playernél és JetAudiónál legalábbis. Ez utóbbinál egyébként még akkor is ugyanazt hallhatjuk a hátsókon, mikor be van kapcsolva a MultiChannel. A jetAudió térhangzását tehát joggal nevezhetjük fake térhangzásnak, hiszen csak annyit tesz, hogy lekeveri a centernek is ugyanazt a jelet meg a mély hangokat átirányítja a mélyládába.

Az SRS megoldása a legjobban talán a MatrixMixer nevű programéhoz hasonlítható. Aki használta már ezt a DirectShow filtert filmnézésre, az hallhatta hogy a hátsókból tényleg csak a háttérzajok, visszhangok stb szóltak. Ugyanez van itt is csak ez zenével csinálja ezt.

Nyilván nem tud a szoftver tökéletes térhangzást keverni egy mp3-ból, de ahogy észrevettem annál könnyebb dolga van minél magasabb bitrátájú anyagról van szó!

Akit érdekel próbálja ki, nekem nagyon bejött és gondoltam megosztom veletek.

Sziasztok

Aktív témák