Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Azonnali fotós kérdések órája
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
válasz
bandus #108996 üzenetére
Kb. nekem is ez jött le a tavalyi/idén tavaszi saját tapasztalatok alapján, hogy szintet gyűjtögetni nem elég, kell olyan is bele amikor rendesen megküldöd azt az emelkedőt edzésen is
mint ahogy síkon sem elég a laza km gyűjtés.
Azért ez a Schneeberg felfelé útvonal már közelebb volt a "fell running" kategóriához mint a klasszikus terepfutáshoz. (ennek ellenére nagyon sajnálom hogy nem tudtam végül elmenni
)
Én ma kezdek egy Runna félmaraton tervet, kíváncsi vagyok segít-e a konziszteciát megtartani, mert nekem azzal (is) van folyamatosan problémám.
-
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #108993 üzenetére
Így van. Kombinálni szoktam őket, a 15km Z2 után jön a lépcsőzés. Az utána következő nap vagy hídra futás, vagy küszöbtempó. A harmadik nap pihenő.
A héten 1200m lesz küszöb tetején és Z5 alján, majd 400 Z2 regeneráló. Próbának jó lesz, hogy 400m elég-e.
Azt lenne jó tudni, hogy az ingereknek mennyire kell közel lenniük egymáshoz. Teszem azt egy küszöbtempó után mennyivel következzen a másik ilyen futás.
A 400 síkot ki is szedtem, mindent nem lehet. -
tomcica
Topikgazda
válasz
bandus #108996 üzenetére
Igen,sajnos ezt a rovid emelkedos dolgot en is ismerem
ugye itt nalunk max 100m a leghosszabb emelkedo,hiaba futottuk meg fel-le orrverzesig a terepes hosszu emelkedoket nem tudtuk megfeleloen beedzeni (lejtokkel nekem akkora gondom nem volt,meg faradas utan sem).
Viszont ekkor olvastam,h sikon a japan ultrasok ilyen gumit huznak,na azzal lehetett mar sikon is hosszu emelkedot edzeni. -
válasz
tomcica #108991 üzenetére
szerintem az volt a gond, hogy nagyon kevés emelkedős futás volt "megtolva". a szintes futások nagy része alacsony intenzitáson volt, mellette rövid emelkedős futások pihenővel, 30 sec - 2 perc között. semmi hosszabb, keményebb menet mondjuk z3-ban, akár z4-ben, mint versenyen.
egy kedves ismerősömtől kaptam másfél órát..
és idén kb teljesen ugyanannyit edzettünk időben, távban, szintben is. mégis megevett reggelire. szóval nagyon javulni kellene az emelkedőkön.
-
jimpo
senior tag
válasz
Pttypang #108980 üzenetére
Az alvás egy része a dolognak, az meg egy másik hogy mi van és volt korábban beedzve.
Bár az is igaz, hogy érzem már, hogy mikor, mi, mennyire fog jól menni. Na akkor tolom főként a felmérőket jobban...
Ezt "plusz" pihenéssel /lehet alvás oldalról plusszos és/vagy terhelés oldalról mínuszos/ megfejelve, már szinte biztos vagyok benne, mire is vagyok, leszek képes adott helyzetben, távon.Amíg a görcs össze nem ránt, van levegő, nem mar szét a sav... Mi baj lehet?
Mondjuk pocak. -
-
hétvégén sikerült letudnom a schneeberg trail versenyt, ami sajna elég nagy csalódás volt. a 6 km-es frissítőpontnál nagyon közel voltam hozzá, hogy visszaforduljak, de túl jól mutatott az előttem lévő holland csaj, hogy ezt megtegyem. végtelenül gyengének éreztem magam, és az is voltam az emelkedőn. valószínűleg valami nem volt teljesen rendben az elmúlt két évben a felkészülésben, mert nagyon lassan mentek most ezek a hegyek. oké, mászós volt, de nagyon lemaradtam a mezőnyhöz képest. erre nem tudott zsófi felkészíteni, szóval nem is annyira baj, hogy már nem dolgozunk együtt.
a lavaredo kicsit jobb lesz talán, mert ott nincsenek ilyen 25-30%-kos emelkedők, de ebben a hónapban nagyon rá kell gyúrnom az erőre, hogy maradjon kraft a lábakban a végére is. a hétvégi verseny utolsó 10 km-e átlagban 15%-kot lejtett, teljesen felzabálta a lábakat. 8-5 km között minden lépés meglepetés volt, nem tudtam, hogy a következőnél csak elsírom magam, vagy össze is csuklok
de aztán érdekes módon az utolsó 5 km elég dinamikusan ment, ahol lehetett ott toltam neki, sikerült pár embert megelőzni még a végén. a következő szezontól új edzővel szeretnék majd nekivágni a versenyeknek, remélhetőleg ez majd hoz változást is az emelkedőzési képességeimben.
-
zzola
titán
Van egy dekás HRB500-as pántom, lassan szétmálik. Weboldalon már nem kapni, nem tudjátok mivel lehet pótolni? Valami után gyártott cucc esetleg? Köszi
-
tisn
addikt
válasz
jackbacsi87 #108984 üzenetére
kolbis szenyo, en azt viszek, ha nem csak ch-t akarok (pogit, peksutit betolni)
-
tomcica
Topikgazda
válasz
jackbacsi87 #108984 üzenetére
Aszalvanyok szenhidratnak,magvak feherje + szenhidratnak.
Fott tojas,ha aznap eszed, es a rizs is elall,amig nincs 40fok...vagy ha van hutoladad.
Teljes kirolesu kenyer + kemeny sajt szinten jo kombo,esetleg dobsz ra valami szaritott marhahust v. egyeb tartos szaritott hust (csikokban kaphato,mondjuk aranyarban,lehet erdemesebb lenne otthon kesziteni).
Babkonzerv,vagy egyeb huvelyes konzerv is jo,leontod a levet es eheto.
Feherjeport az tudsz vinni,felontod vizzel,ha gyors uzsonna kell.
Hany napot vagy uton? -
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Kajában tudnátok picit segíteni? Chatgpt-nél már érdeklődtem, neten is nézelődök de kíváncsi lennék az ötleteitekre.
Igyekszem normálisan kajálni, nem feldolgozott dolgokat enni. Eddig fix munkám volt. Vittem dobozban a cuccokat, hűtöben elvolt, mikro aztán ment be a szervezetbe. Rizs, csirke, bulgur, tojás, zöldségek, gyümölcsök, zabpehely stb
Most elég sokat utazom, hűtő, mikro nem mindig van. Ezekre a napokra szeretnék valamit kitalálni. -
válasz
xy.zsolt #108981 üzenetére
Kvazi ez a WU nekem, latom, hogy terhelesre meddig megy a hr, mennyire izzadok, mennyi ido utan mennyire megy vissza. Ez alapjan a heti ajanlott edzesekbol valasztom azt, amire idom van es amelyiket aktualisnak erzem az allapothoz.
Megyek pl ma is vivni, azt is beleszamolom, hogy az egy magas pulzusos intervall szeru 1-1,5 ora lesz, amit a futas utan jo lenne ertelmes minosegben. -
válasz
jimpo #108974 üzenetére
En inkabb ezen a reszen vagyok kiakadva veled kapcsolatban, hogy ilyen keves pihenessel jonnek ezek a szamjegyek...
Nekem tavaly volt az elso "teljes szezon" futasban, a vegere kiprobaltam, milyen, ha kialszom magam, meglepoen kiegyenesiti az eletet, te meg mar eleg reg csinalod
A reggeli tornak jo benchmarkok, hogy milyen allapotban leszek aznap, csak vegye ra magat az ember... -
jimpo
senior tag
Van kereső, könnyen kiderül ki volt az....
-
tisn
addikt
BlitzWolf v49
sracok, mar nem emlexem ki kuldte az utolso darabos linket, de a multkori kocinal megint eszembe jutott, barki is volt
annyira jo ez a fules
nem esik ki mint az agybadugos
nem gyujti undoritoan a fulzsirt, mint az agybadugosfutas utan attorlom az izzadsag miatt es mar tiszta is
es meg tan jobban is szol
nagy nagy koszi.
-
Never79
tag
Bár nem egy tudományos cikk, de érdekes:
-
jimpo
senior tag
válasz
jimpo #108963 üzenetére
Ha már "szép számok"
Itt van az összes rögzített aktivitás, alvás is mellé.
Az Others lényegében rögzített vásárlós séta, amit néha elfelejtek leállítani az üzletbe lépve.Ezeken kívül csak a melóba sétálás van, meg itt helyben a boltba. De az is oda-vissza 10 perc sincs... Többnapos túra ~ egy évben egyszer. Se súlyzózás se semmi.
Be lehet próbálni a 90, 100 kilis heteket ennyi alvásmennyiséggel, napközbeni szundi nélkül.
Viszont nem valószínű, hogy lesznek ott hetek!
-
válasz
bandus #108961 üzenetére
Az erdekelt, hogy mi alapjan hatarozzuk meg, mert a max es a % is mozog, de a fix pontok igy megvannak, ha a laktat a fix elem. Koszi a kepet, #108964 ezt talaltam a konyvben nalam is kb, csak eddig pont ott nem neztem.
#108962tomcica
Mindig orrlegzes van nalam180-as hr-nel is.
#108963jimpo
Szep szamok, felmeroket en altalaban el szoktam sunnyogni
-
jimpo
senior tag
Gyereknapi futás.
Egy kis bozótharccal, csövezéssel és egy kevés térdig érő gazban futással.
A "vegen meg ahogy kell", tüskével!
A tegnapi után kicsit merész...Viszont, holnaptól úgy is 3 12 órás munkanap.
-
--Robi--
kezdő
Haladtam pulzus terén ismét.
[kép]
[kép]
Aztán jött a lépcső ismét: [kép]
Meglepődtem, hogy milyen jól ment az ötös, mert kimerült vagyok, testi, de főleg idegi alapon. Szembeszél is volt a felétől és térkő, ami lassított, mégsem szállt el annyira a pulzus.
Az irány az, hogy 4:05 körül, amire rááll most a lábam, levigyem a pulzust állandó 150-re, hosszú távon is.
Talán sikerül, türelemmel állok hozzá, ha nem, abba sem őrülök bele. -
jimpo
senior tag
A "zónáim", 197 maximummal. Amit Novemberben sikeredett lőni.
Tehát z1 2 3 4A felmérők, keményebb futások az elmúlt hónapból:
Április 28 egy cooper 3:40 /km 185 bpm (93,9%) átlag, 190 bpm (96,4%) max pulzusÁprilis 30 még egy cooper 3:43 /km 183 bpm (92,8%) átlag, 186 bpm (94,4%) max pulzus
Május 6 1 mérföld PB 3:22 /km 183 bpm (92,8%) átlag, 188 bpm (95,4%) max pulzus
Május 10 Tiszakeszi félmaraton PB 4:06 /km 180 bpm (91,3%) átlag, 184 bpm (93,4%) max pulzus
Május 17 5 km 3:50 /km 185 bpm (93,9%) átlag, 193 bpm (97,9%) max pulzus, de nem ám csak egy pillanatig...
Az ezek mellé társított érzet is csalóka, edzettség és pillanatnyi állapot függvényében változik. Meg persze a mozgatott test, de főképpen az izomtömeg sem mindegy. Több izomba többet kell pumpálni, a zsír meg csak van "mint hal a szatyorban."
Hidratáció, vagy annak hiánya, továbbá a meleg és párás levegő is tud érdekességeket művelni...
Hosszabb távon persze több ideje van elmászni, felmászni a pulzusnak. De rövidebb távon sem lehetetlen szinte csúcsra járatni, megfelelő erőkifejtés mellett, elég egy pici domb. Lásd fentebb az 5 km maximumát...
Oszt vagy bírod, vagy nem!Természetesen, nem a pulzus, nem a cipő...
Levegőt vegyetek, de az sem lép helyettetek! -
tomcica
Topikgazda
válasz
bandus #108961 üzenetére
viszont,ha nem akar evente erre kolteni,akkor parosithatja hozza a legzest meg egy tampontnak:
z1 - orrlegzes,egesz nap birnad csinalni
z2 - orrlegzes,de mar futasnak nevezed
z3 - orrlegzes felso hatara,egyre kellemetlenebb
z4 - szajlegzes (de nem zilalas) ha ez a zona jol be van edzve (ugy ertem hozza van edzve a mozgas) akkor akar 3-4 lepes alatt tortenik a belegzes,es 2-3lepes alatt a kilegzes
z5 - zilalas illetve azt erzed mindenhol is vennel levegot,csak jojjonNa most,attol fuggoen mire is keszul ezeken kulonbozo edzesmennyiseget kell eltolteni. Neki ha 50K+ tavok a celja akkor a Z1-Z2-ot igen gyors sebessegre kell feledzeni
Cserebe valoszinu a Z3 tetejetol a Z4 es Z5 szinte osszemosodik...ezt ugy ertem X temposebessegig ugy erzik futna egesz nap (kicsit lassitva akar tobb napon at is),de ha feljebb kell csavarni akkor par perc alatt lefol a kave. Az a par perc az eros tempotol a sprintig osszetolva az egesz.
Felenk igy neznek ki az ultrasok. -
válasz
Pttypang #108955 üzenetére
ezzel csak az a baj, hogy teljesen statikus. edzel kemenyen egy ideje es meg mindig azt gondolod, hogy a 60-70% a z2-d, kozben pedig jo esetben ez eltolodott joval feljebb. nem helyettesiti semmi a merest, ha ennyire erdekelnek a zonak, egy cipo arat meger szerintem.
-
LanyUs
senior tag
válasz
Lajmund #108953 üzenetére
Lajmund: ez most tényleg az volt! De jól látod!
Alapvetően nem vagyok még a tavalyi magamhoz képest sem gyors, de a szintekre éppen ezért jobban edzettem. Minden lépésemben benne van a max. figyelem, mert ha még egyszer lesérülök, akkor a futásnak vége. Elején csorogtam a tömeggel, ott azért ment el idő, de Tom is mindig ilyen futást kért volna, hogy az eleje nem egy nyélgázas elfutott sprint.
Pttypang: eddig rosszul kezeltem a sérüléseim. Ki akartam "nyújtani" a húzódást nyújtással + nem tudtam a konkrét, specifikus gyakorlatot sem. Eljutottam az angol nyelvű videókig, de valami nem működött, majd ahogy megkaptam a részletes leírást a 30-40-60s laza, célzott nyújtást, rohamosan feljavult + ami fontos volt még a nyújtás előtti óvatosan aktiválni gyakorlatokkal a húzódott területet. Ezzel pl. ez az ágyéki sérülésem, - aminek valójában köze sincs az első ágyéki izmomhoz, csak a gluteus kapcsolódása révén húzza azt a részt, akár éles fájdalommá is alakulva ha nem kezelem ki - napok alatt sikeresen kezelhető volt.
Péter, Norby: köszönöm, ha van érdemi még jövök. Jobban szeretek itt megosztani! A strava csak egy edzés -és cipőnapló számomra, de ennek itt van egy hangulata
+ Tom is látja!
-
Visszaugorva a korabbira, amikor Zsolt zonait nem ertettem, azt gondoltam, hogy a strava automatikus szamitasa alapul valamire, amit nem ismerek, amit viszont Zsolt igen, valami nagy varazslatkent.
Nalam pl 186-os max pulzusnal:De ugy tunik, hogy a stravas szamitas kvazi eleg fura:
A vegeredmeny, hogy talalja ki az ember a valos max pulzusat es allitsa be manualisan a zonakat.
-
LanyUs
senior tag
válasz
LanyUs #108949 üzenetére
Ezzel vegyes 170-ből 20. lettem ezen a számon, majd gyúrok még rá. Ebben a rövid 2 hónapos felkészülésben ennyi volt, márciusban tanultam meg újra járni
De tisztán látszik jól működik a törzserősítés, a comberősítés, gluteus gyakorlatok -> maximális térdvédelem. A munka folytatódik!
-
LanyUs
senior tag
válasz
tomcica #108947 üzenetére
1 hete bekaptam egy gluteus medius húzódást a 80s 400m közben, de a chat gpt tanácsaival úgy regeneráltam 1 hét alatt, mint magamtól 3 hónap alatt., ezért a mai verseny sem maradt el!
Alapvetően a meniscus és a gluteus volt a verseny előtti bemelegítés fő célpontja. Lazának tűnt ez a bemelegítés, közben nagyon hasznos volt! Éhes voltam verseny előtt és közben is, de elhessegettem :) Óvatosan kezdtem egy barátommal ( 154-158 hrm ), de elmaradt 1 km után, így nem vártam rá. Lazának tűnt a 165-ös zóna, ezért 170 körüli limitet engedtem meg. Egyenesben előztek, lejtőn és felfelé én előztem. Sokan voltunk telt házas rendezvény. Volt egy 130m szintes egyben domb is, azt is megfutottam, igaz hr maxon
. Egy métert nem sétáltam. Az utolsó dombon előztem 4 futót, a befutóig további hármat. Szép maradt a mozgásom, még bőven maradt számomra rakéta módra is. A térd oké volt! A kímélés miatt Pega 39. Drop 10 kevésbé terheli a térdet.
9 km 255m szint fel és le, 49 perc, átlag 5:27
Képek: lépésütem, pulzusszám [kép]
másik Tempó és magasság [kép] -
válasz
Studi #108942 üzenetére
Láttam már ezt a képet, de ami durvább, élőben is láttam.
Felálltak négyen a pályára. Hűdevagány csávó is, meg egy láthatóan atlétikus csaj. Mikor ez utóbbi elhúzott, és hűdevagány barátunk láthatóan nem bírta a tempót a lánnyal, hírtelen erős késztetést érzett a sérülés mímelésére (bár a léptein látható volt, hogy nem fáj).
Persze 10mp múlva már nem volt semmi baja, ami bizonyosan a rendkivüli regenerálódó képességének volt köszönhető.
Azért a biztonság kedvéért a köv versenybe nem szállt be, nehogy esetleg újfent megsérüljön, csak akkor futott megint, mikor a fent említett lány épp elment hosszabb futásra. -
Alg
veterán
válasz
Pttypang #108941 üzenetére
Közelebb is van, Pitztal Gletschermarathon.
-
Studi
veterán
Egy erős 800m stratégiája...
-
Hehe, kis csalassal a mai dombos futasomon lett uj 10k pr
A moszatjaro terrex pro meg mindig halalos aszfalton, azt a szenvedest, amit kaptam azon az 5 km-en oda meg vissza is...
-
zzola
titán
válasz
fateless #108935 üzenetére
A karbon betétes cipő nem egy napi tréner cipő. De ezt megmondták már a nálam jobban hozzáértők, hogy versenyen vagy versenykörülmények között érdemes használni, akár 5 másodpercet is hozhat (állítólag 4:00 vagy gyorsabb tempónál). Nekem nem fájdult meg semmim a Pumától, igaz én tényleg csak versenyen vagy versenytempós futásnál használom.
-
norby_42
aktív tag
-
tisn
addikt
válasz
Peterhappy #108931 üzenetére
az inhuvelygyulladasom is meggyogyithatnad mester
-
tisn
addikt
bodocs:
A szénhidrát, a hasmenés és a futótempó misztikus háromszöge:Na, gyerekek, figyelem, mert most jön a sportélet nagy igazsága, amit se az iskolában, se a Decathlonban nem tanítanak:Ne egyél olyan szénhidrátot versenyen, amit edzésen nem próbáltál ki! Ez nem gasztronómiai kalandtúra, nem a Gundel menüje, hogy „nézzük, mit hoz a séf ma a 30. kilométernél!”Mert ha csak úgy odanyomod magadnak azt a kis zselés pempőt – ami úgy néz ki, mint egy űrbéli csótány lekvárja –, aztán lefojtod egy kis maltodrextinnel, a szervezeted előbb csak néz, mint boci az új kapura, aztán dönt: evakuálni kell! És nem Budapestet, hanem a beledet.És miközben te a PB-re hajtasz, a tested azt mondja: „Haver, most nem a célba mész, hanem bokorba!”Szóval: Gyakoroljátok a frissítést, mert ha nem, abból nem dicsőség lesz, hanem szaros futócipő. -
Peterhappy
őstag
válasz
Studi #108930 üzenetére
+1
A bokanak, sot altalaban terdtol lefele az egesz also labi szakasznak teljesen lazanak kell(ene) lennie.A hirtelen megnovelt futasmennyiseg is szerepet jatszhat, plane ha a mennyisegnovekedes mellett temponoveles is tortent (marpedig itt fennall mindketto, nem is kis mertekben).
@Anorche: az lehet meg erdekes, futason kivul sportolsz-e mast, vagy napkozben pl mit dolgozol.
En tavaly januarban kuzdottem hasonlo problemakkal, ket het teljes szunet jelentette a megoldast, viszont az onmagaban keves lett volna, ha nem jovok ra a gyokerokra. Akkoriban masodallasban epuletgepeszkedtem, es pont akkor nagggyon sokat letraztam. Munkacipot valtottam, es jobban odafigyeltem, hogy setalgatok a letraval, vagy milyen pozban, milyen labtartassal alldogalok rajta orakon at. Nem jott vissza a problema (van mondjuk masik szaz helyette, de ez pont nem
)
Ludtalp hangzott meg el feljebb, ezt Te tudod megnezni (es lehet bokasullyedes is, ami hasonlo, de nem ugyanaz).
Az biztos, hogy fuggetlen attol, van-e egyik vagy masik, ha a heti, vagy akar a napi rutinodba beepitesz egy ~10 perces ludtalptornat, azzal artani nem artasz, csak erosodni fog a labboltozatod, ami ugyebar elsokent kapja a terhelest.
Ami futasnal a teljes testsulyod 2.5-3-szorosa. Egy labra, nem kettore... -
Studi
veterán
válasz
anorche1 #108922 üzenetére
A sípcsont problémát jó eséllyel az okozza, hogy "emeled" a lábfejed az ugró fázisban. Arra próbálj figyelni, hogy amikor a levegőben van a lábfejed, akkor legyen lazán, csak "lógjon". De a gyógyulása sajnos lassú, nehézkes, lehet érdemes lenne egy kis pihenőt tartani.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Aze' karbontalpas cipoben napi szinte nem edzenek
igaz nalam csonthartyagyulladast nem okozna,de a merevsege vegett a talpam sajogna,majd egyre jobban fajna par het utan
Szoval erdemes par cipot hasznalni rotalva oket.Fuggetlenul attol,hogy a mostani fajdalmat cipo okozta vagy sem.
Amit a fiuk irnak az jo tanacs:
RICE - rest,ice,compress,elevate
Feketenadalyto kremmel (vagy ha tudsz akkor tinkturaval) erdemes meg probalkozni.Amikor mar setalva nem faj,akkor ovatosan el lehet kezdeni terhelni,puhabb feluleten...ha van fuves resz az jo.
-
válasz
zzola #108925 üzenetére
orulok, hogy ilyen magabiztossaggal ki tudod ezt jelenteni. egyebkent is sok fele serulest okozhat egy nem megfelelo, nem passzolo cipo, pl. ha stabilitas kellene de nincs. ha pedig be van gyulladva a sipcsontod, biztosan nem segit, hogy folyamatosan a kemeny karbonlapra vered oda a labad. futottal egyebkent mar ilyen cipoben? vagy lattal mar a boltban?
-
válasz
cipo tema: valoszinuleg nem ez a fo kivalto ok, de biztosan nem segit az, hogy minden futasod kemeny, karbonlapos cipoben tolod. mehetnek benne a temposabb edzesek, de amikor lazabb futasod van, akkor hasznalj egy jol parnazott cipot. sok ilyen van, vedd amire van penzed es tetszik. pl.: asics novablast 5, nike vomero 18, new balance 880, 1080, es van meg egy par hasonlo puha daily trainer.
a masik pedig valami gyengepont a mozgaslancban, amit egy fizioterapeuta meg tud hatarozni. a sipcsont valoszinuleg csak egy tunet, valahol kompenzalni kell valamit, aminek ez a tulterheles az eredmenye. vannak joparan akik ezzel foglalkoznak budapesten, en takacs kingat tudom peldaul ajanlani.
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Idén januárban úgy döntöttem, hogy az októberi spar maraton alkalmával lefutom életem első maratonját.
Decemberben 200km-t futottam, idén igyekeztem ezt a lendületet tartani havi 150-160km -ekkel.
Idáig sikerült is, viszont jó ideje egyensúlyozok a bal sípcsontom feltételezett csonthártyagyulladásával.
Ahogy megjött a tavasz és a jobb idő a téli lassú 5:30-6:00 futásaim felgyorsultak, és 4:30-5:00 lett belőlük, amit már nem bírt a lábam.
Elején csak a futás elején fájt, de ahogy bemelegedett elmúlt.
Rekortánon és futópadon futok, világéletemben talpközére érkezve.
Sajnos már ott tartok, ha nem csinálok semmit is fáj. Nem annyira, hogy ne tudnék futni, de annyira, hogy érezzem, hogy nem kellene, mert csak rosszabb lesz.
A tavalyi decathlonos carbon talpú cipőben futok, ami egyébként félmaratoni távig nekem kényelmesnek bizonyult.
Jelenleg napi 4x kenegetem flector extrával, és 1-2x jegelem.
Hogy a mozgás ne maradjon el, kondiban futópadon gyaloglok tempósan emelkedőnek, de futni jobb lenne.
Illetve gondolkodom hogy eljárok spinningre.Tehetek még valamit maratonra felkészülés érdekében?
Tippre fog érkezni decathlonos cipőket szidó komment, de inkább a lábammal, technikámmal lehet valami, mert 5 éves is ugyanez volt, vsak akkor asics cipőben.Milyen gyakorlatok javasoltak erre?
A bal sípcsontom belső oldaláról van szó, a bokám első egyharmadánál.Előre is köszönök minden segítséget!
Orvos nem látta, mert bármikor elmentem egyhez megbántam (fogorvost leszámítva), mert elmondta azt, amit egyébként is tudtam, sejtettem, csak elb@sztam az időmet vagy magán esetén a pénzemet. Nekem a jelenlegi eset is egyértelműnek tűnik, terhelés miatti fájdalom, sípcsontom mellett szorosan, külső tünet nélkül.
-
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #108913 üzenetére
Gratulálok és a futóidnak is. Ezt így emelkedőn megcsinálni azért szép teljesítmény.
Igyekszem gyakrabban csinálni és próbálgatom a tempót is.
Csináltam intervallumot.
A következtetés: a keringésem jócskán lehagyták a lábak.
Könnyedén gyorsulok 4p és 3:50-közé, viszont a pulzus nincs ezzel arányban.
Evett a fene miatta, mert jó lett volna hosszan kitartani.
Van valami ötleted hogyan tudnám a pulzust lejjebb vinni ezeken a tempókon?
Érzésre olyan volt a 4:05, mint régen a 4.40. Csak 4.40-nél 150 volt a pulzus, itt meg 160-165.
A cél a 155-ös pulzus 4.05-4.10 között. Lehetséges, vagy engedjem el? -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi-- #108912 üzenetére
Sebessegre 3:20-3:15 lehetett a gyors fele, 4:30 kornyeke a piheno
Nem kell profinak lenni,ahhoz hogy ilyen suru darabolasban igen gyors sebesseget sokszor tudj futnisikon csinaltunk anno 100x100metert is (100m lazaval) nem is egyszer.
Abban viszont igazad van,hogy fel kell epiteni,es ovatosan a lassabb felerol,kevesebb darabszammal. 2x10db,majd egyben 15db,utana 2x15db,majd egyben 20db igy lehet lepdelni felfele -
--Robi--
kezdő
válasz
tomcica #108856 üzenetére
Én nem a pulzusra gondoltam, hanem a sebességre. Ma megint volt egy ilyen hídra futás.
12X210m: [kép]
A tempó volt nálam Z5-re felhúzva. [kép]
Ami nálam 3:50, az nálad mennyi lehet? 3:20-3:00
Most abba gondolj bele, hogy arra a tempóra felgyorsulva kellene neked 50X felfutni 210m-t.
Egy biztos, én ezt képtelen leszek megcsinálni.
Ahogy az AI írta, ez már a pro atléták edzése. Hol vagyok én azoktól?
A reális 15-20 között lehet, vagy ledobom a Z4 közepére, felső harmadára és akkor még több.
150m-ig elvagyok, aztán jön a neheze, tartani a 4p-3:50 közötti tempót. -
HKorn
veterán
válasz
ígyvanferi #108909 üzenetére
Ezen látszik, hogy mennyire tud tükröződni egy Fenix 6 nem solarhoz képest, plusz amelyik zafírüveges, az méginkább.
[kép] -
válasz
ígyvanferi #108909 üzenetére
De az adatlapokon meg rovidebb uzemidot irnak a solar panelesre, mint a simara gps hasznalattal. Ertheto technikailag, de megis fura.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
HKorn #108908 üzenetére
Én azt hittem csak az a kb. 2 mm vékony pirosas-barnás csík a kijelző szélén a szolár 'panel'. De valóban mintha rémlene DCrainmaker tesztjéből, hogy a teljes kijelző is panelként funkcionál, csak kisebb teljesítménnyel, mint az a csík. Nekem sincs összehasonlítási alapom, nem tudom, hogy ez most jobban tükröződik-e, mint egy nem szoláros. Zavarni ilyesmi még nem zavart engem sem.
-
INTELligent
senior tag
tisn,Nand_i: koszonom!
tomcica: fura is lett volna, de ki akartam zarni mindenkepp. Talan kezdek rendbe jonni, tegnap letoltam 2 szettnyi 5x2:00/2:00 VO2Max intervalt bringan, es hat azert sikerult taposni
. Utana meg idiota modon osszevontam a brick edzest a mezitlabas futassal (fuvon, szoval nem volt gond). Es itt jegyzem meg, hogy a futomuveimet sokkal stabilabbnak es erosebbnek erzem.
Peter:
-
HKorn
veterán
Fenix 7 Solar-t használ valaki? Mennyire zavaró a solar filmréteg tükröződése?
-
--Robi--
kezdő
válasz
Peterhappy #108899 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Játékmenet bemutatót kapott a MindsEye
- Azonnali fotós kérdések órája
- Router gondok
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- DIRT Rally 2.0
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest