- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ziog
aktív tag
válasz
imre123456 #685 üzenetére
Szerintem a kérdés relevánsabb a router saját topikjában. Bár valószínű meg fogja hajtani. Nekem egy TP-Link WR1043nd routerem volt. Azon csak usb 2.0 van, de egy noti vinyót az is meg tudott hajtani.
-
imre123456
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
Van egy TP-LINK Archer C8 routerem, amin van egy USB 3.0-ás port. Ehhez szeretnék külső merevlemezt vásárolni, így a lemezt tudnám használni mint FTP szerver. Írtam a supportnak, hogy van-e valami limit, és írták, hogy max. 2TB-ig támogat FAT/FAT32/NTFS fájlrendszert. Ez eddig nem is baj de a port csak max. 500mA áramot ad.
Kérdésem: Milyen külső merevlemez felelne meg a követelményeknek?
Ezt néztem ki, ha esetleg ez is jó akkor meg is veszem: [link]
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
zulu_mester
tag
Egy régebbi gépet szeretnék átalakítani (ideiglenesen) FTP "szerverré". A gépezetre egy Arch linux disztribúció kerülne. Hogyan kell linuxra gyorsan és egyszerűen egy FTP szervert konfigurálni?
-
Ziog
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #681 üzenetére
jogos aktív kapcsolathoz nem árt az oda vissza szabály.
esetleg még az segíthet, hogy a két FTP-t külön mappába tenni.
lenne egy FTP a 21-es porton két mappával
folder1 -> az eddigi ftp
folder2 -> az új tartalommalaztán mar csak jogosítás és kész is.
-
Core2duo6600
veterán
Közben rájöttem, hogy a kliens oldalon nem megy megy a történet
mert az alapértelmettől különböző portokról nem enged be a tuzfal / nat semmit sem, ftp esetében
vagy azt kell csinálni, hogy alapértelmezettet használni, ekkor bukom a 2 ftp lehetőséget, vagy mindenkinek be kell állítani a tüzfalát ez sem várható el, így marad az első változat
ráadásul nem is mindegyik kliens támohatja az alaptól eltérő portok használatát sem.
Többek közt a Total Commander sem, az általam is tapasztalt helyzet alakul ki.Belső lan on nincs gond, hiszen nem megy keresztül semmien nat eszközön.
-
Ziog
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #679 üzenetére
Szerintem a tűzfal logjában nem fog látszódni semmi, mivel ott átmegy a kapcsolat. A probléma ahogy te is írtad a mappalista letöltésekor lesz. Esetleg lehet hiba, hogy nincs folder list jogosultság, bár szerintem akkor passzívban sem menne. Ennek érdemes lehet utána nézni, illetve belső hálóból megpróbálni, valamit ha lehet akkor az FTP szerveren logoltatni, hogy hol áll meg a dolog.
-
Core2duo6600
veterán
Hello
A céges hálózaton a meglévő ftp szerver mellé szeretnék egy másikat is csinálni, másik "vason"
A jelenlegi a 21 es porttal megy kivülről probléma nélkül !A másodikat a 2121 es porttal gondoltam elérni, ezt beállítottama filezilla serverben is, és a tufalban is rá írányítottam a port forwarddal valamint a forgalmat is engedtem neki, a másik beállításához haosnlóan.
Kivülről próbáltam csatlakozni aktiv módban erre a 2121 esre
Az azonosításig eljut felhasználó , jelszó, majd amikor a mappa listát töltené le, akkor egyszerűen megáll, egyik oldalon sincs a tuzfalban semmi log, és áll és még mindig áll.
Ha passziv módban próbálok rá kapcsolódni, akkor beenged !
De aktivban kéne, hiszen a távoli passziv nem mindig lehetséges -
OldAkita
aktív tag
Mindkét router DHCP szervere megy. Mivel a Cisco-ra semmi nem csatlakozik csak az Asus, ennek az Asusnak oszt egy 192.168.0.10-et.
Ezt a címet ki is mutatja az Asus, mint Wan irányból érkező IP cím.
Asus-ra van csatlakoztatva 2 pc egy TP-Link router ami tovább osztja a netet, valamint egy TV és néha laptop, tablet, telefonok wifi-n.
Az Asus DHCP-je saját hálózatán belül 192.168.1.1- 192.168.1.255-ig osztja a címeket.
Saját belső IP címe az első azaz 192.168.1.1.
Ezen érem el az FTP-t is persze csak hálózaton belül. Kívülről nem vagyok képes elérni. -
Ziog
aktív tag
válasz
OldAkita #675 üzenetére
Szerintem, ha a routeren lógó USB-s eszközt akarod FTP tárhelyként használni, akkor nem kell port forward sehova, mert így magára a routerre kellene megcsinálnod a port forwardot. Ahhoz, hogy el tudd érni szerintem a CISCO-ban kellene túrkálni.
Belősleg milyen IP-n éred el az FTP-t?
-
OldAkita
aktív tag
Asus AC56U routerem USB 3.0-ás portjára egy AdataHD710-es HDD van csatlakoztatva. A routeren a gyári firmware fut ami tartalmaz egy Download Master torrent kliens programot ami teszi a dolgát és engem kielégít, alapfunkcióival. Ennek a routernek a Wan portja a T-s Cisco EPC3925 egyik Lan portjától kapja a netet. Cisco-ban a DMZ-ben megadtam az Asus MAC címét és fix 192.168.0.10-es belső IP címet rögzítettem. Minden tökéletesen működik, Torrent-le-fel, TV-m szépen látja az USB-s hdd tartalmát. Most jött el az ideje hogy távoli gépről is megpróbáljam elérni a HDD tartalmát a FileZilla FTP kliensprogrammal. A belső hálózaton probléma nélkül működik az FTP elérés, csakhogy ide nem kell portot niytni. Megpróbálkoztam a PortForward-al, de nem jártam sikerrel.
Asus IP címe 192.168.1.1
Erre az IP címre szeretném beállítani a porttovábbítást.
Ez a kezelőfelület:
Ahogy ott olvasom gond lehet ha 21-et állítok be. Volt is, egyáltalán nem nyitja meg, hiába adom hozzá amit most a képen még nem látni, mert közben adtam én már tücskör bogarat a 21 helyett. Persze nem hasamra ütve hanem lestem egy you tube videot ahol az AC66U-t mutatták be és az majdnem olyan mint az enyém. Itt jelezték hogy a 27014-27050-ig tartó tartomány állítható TCP-hez és néhány számot, többek közt az 1500-ast és a 3005-öst UTP-hez lehet beállítani. Nekem ezeket a portokat se sikerült megnyitni, amit a PFPortChecker-el ellenőriztem, valamint egy laptoppal mobil internetről működtetve, szóval az Wan irányból próbálta elérni az USB-s wincsimet de nem megy ez nekem.
Hogy kellene ezt a port nyitást csinálni? -
nevo
aktív tag
válasz
zulu_mester #673 üzenetére
Nem hinném, hogy bármi buktatója lenne, illetve csak annyi ha nem a gyári szoftvert használod a routeren, akkor valami jól kipróbáltat tegyél fel. Ezzel itt a fórumon is tudsz érdeklődni, informálódni a routered topicjában, hogy ki hogyan használja.
-
nevo
aktív tag
válasz
zulu_mester #671 üzenetére
Teljesen életképes és kivitelezhető.
-
zulu_mester
tag
Sziasztok!
Otthonra szeretnék egy ftp szervert létrehozni és azt szeretném megtudni, hogy a következő elképzelés mennyire életképes. Úgy terveztem, hogy ez az egész egy TP-Link TL-WR1043ND routerből, egy mobil rack-ből és egy 1 terrás vinyóból fog állni. A vinyó a routerre lenne kapcsolva közvetlenül és erre lenne beállítva a szerver.
Ez mennyire megvalósítható, mennyire életképes? -
Toolfan
csendes tag
A TC- ben az ftp://admin@192.168.0.1 alatt elérem a belső hálózatot, de ha az IP- címemmel(88.132...) akarok kapcsolódni, akkor semmi. Szerintem a routerben lehet valami probléma. Az USB beállításokban az FTP szerver meg van csinálva, szerver status: Started, Internet access: Enable Service port: 21 Internet address: 88.132...., illetve be vannak téve a megosztani kívánt mappák. A DDNS- ben be vannak írva adyndns-adatok, connection status: Succeded!, tehát OK.
Mi lehet még elállítva a routerben??? -
Toolfan
csendes tag
-
Ziog
aktív tag
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Próbáld meg megnézni, hoyg a port nyitva van-e? Ha nem akkor router, tűzfal átnézés fog kelleni.
-
Ziog
aktív tag
DynDNS-t elvileg elég lenne beállítani a routerben, ha tudja. A desktop kliens nem szükséges az IP cím frissítéshez. Érdemes lehet megpróbálni IP alapján elérni a gépedet ezzel kizárható a DynDNS hibájából fakadó hiba. Az Internet irányából elérhető címed biztosan megtalálható a routerben, vagy a http://whatismyipaddress.com/ oldalon is meg tuodod nézni.
TC-ben ide kellene csatlakozni, vagy akár egy sima böngészőből is. Kérdés még, hogy az anonymous csatlakozás lehetséges-e vagy kell felhasználói név és jelszó az FTP eléréshez.
Ha böngészőből próbálsz ftp-hez csatlakozni akkor az alábbi módon tudod megtenni:
ftp://felhasználói_név:jelszó@szerver_címe:portszám
-
Toolfan
csendes tag
Sziasztok! ftp beállítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. dyndns- be regisztráltam, klienst feltelepítettek hozzá, ez rendben van. A routerben van ftp szerver, azt megcsináltam, belső hálózaton működik is. A routerben a DDNS sikeresen be van állítva, de mégsem érem el a szervert sem TComm- ben sem böngészőben. A tűzfalon a 21- es port átengedve minden irányban. Mi lehet a gond? Előre is kösz a válaszokat!!!
-
Kovabe
csendes tag
Sziasztok
Kb. egy hete telepitettem egy Cerberus FTP kliens programot de nem tudok rá csatlakozni csak a localhost az elérhető, ha TC_vel probálkozok akkor folyamatosan kidob 521-es hibára. Van valakinek ötlete vagy tapasztalata? -
Bjakuja
újonc
Sziasztok segítséget szeretnék kérni nagyjából nekem is az lenne a gondom mint orbankanak
A saját gépemen szeretnék FTP-szervert csinálni, és egy havernak megosztani hogy kozvetlen az én gépemről tudja leszedni a kb 30GB-t.D-Link DIR-615 routerem van azon keresztül megyek az UPC netre
AVG-m + windows tűzfalam vanKérdésem az lenne hogy le tudnátok írni ilyen pontról-pontra szerűen mint egy analfabétának hogy mit hogy kell beállítani routeren, tűzfalon milyen ftp-server progit ajanlottok stb
Ja és routeren kívülről netről kellene hozzam csatlakoznia a havernak
Próbálkoztam már összevissza de sehogy sem akar sikerülni
Köszönöm! -
Ziog
aktív tag
az első kérdés ami felmerül, hogy a szervernek használt gépen milyen operációs rendszer van? win 7-8?
az ESETben és a windows tűzfalon is engedélyezni kell a portokat 21 alapból bejövő és kimenő kapcsolatokhoz is. Routeren mint ahogy írtad is csak akkor kell port forward ha az Internet irányából is el szeretnéd érni. Belső hálón nincs jelentőssége.
Érdemes lehet még a szerver gépen megnézni, hogy localhost lehet-e csatlakozni? Ha ott igen, akkor érdemes a notival próbálkozni.
-
orbanka
csendes tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni Tőletek. Nagyon sok fórumot és cikket olvastam el az FTP szerver készítéséről, de lényegében mindenhol csak ugyanazt találtam, de teljesen lépésről lépésre sehol nincs minden leírva, és nekem van egy két sötét folt még a dologban, szerintem ezért nem tudom megcsinálni. Szóval:
a következő hálózati felépítés van:
van egy otthoni asztali gépem, amire feltettem egy FileZilla Server programot. Van egy notebookom, amire feltettem egy FileZilla kliens programot. Jelenleg a két számítógép egy router mögött, ugyanabban a helyi hálózatban található. Első körben azt szeretném megcsinálni, hogy a helyi hálózaton belül a kliens gépen a FileZilla klienst futtatva, mondjuk le tudjak tölteni fájlokat a FileZilla server-ről. Jelenleg ez sem működik. Később, ha már ez működne, akkor azt is szeretném, hogy ha a notebook-kal elmegyek valahova, és van nálam Web'n'walk USB stick, akkor felcsatlakozva a netre a notebook-kal, az otthoni asztali gépemen lévő fájljaimat elérjem.Jelenleg magán a szerver gépen a FileZilla klienssel bejelentkezve látom az engedélyezett mappát.
Nem tudom mi a hiba, miért nem látom a notebook-ról a szerveren lévő fájlokat.
A routeren (TP-Link TL-WR340G/TL-WR340GD) a "Forwarding / Virtual Servers" menüben beállítottam az alábbit:
Service port: 21
IP Address: 192.168.1.104
Protocol: ALL
Status: EnabledBár ha jól tudom, ez a port forwarding tulajdonképpen csak akkor kell, ha kívülről, az internetről szeretném elérni az FTP szervert. Tehát, most amíg először a helyi hálózat másik gépéről szeretném elérni az FTP szervert, úgy gondolom, ezt nem is kell beállítani a router-ben. Ebben is kérnék megerősítést, illetve magyarázatot, ha valamit rosszul gondolok.
Az FTP szerver IP címe a belső hálózatban: 192.168.1.104.
A gépemen (FTP server) az ESET Smart Security és a Windows tűzfal fut, és a Windows tűzfalban beállítottam a Kivételek hozzáadtam egy portot:
név: FileZilla Server 21-es port
port száma: 21
és a programot is:
név: FileZilla Server Interface
elérési út: C:\Program Files\FileZilla Server\FileZilla Server Interface.exe(egyébként ezt már régóta nem értem:
mivel fel van telepítve az ESET Smart Security, ilyenkor tulajdonképpen 2 db tűzfal program fut a gépemen, vagy az ESET ilyenkor "kiváltja" és helyébe lép a Windows tűzfalnak?Igazából az a bajom, hogy rengeteg helyen olvastam, hogy a tűzfalon át kell engedni a kommunikációt, de egyáltalán nem értem, hogy melyik oldalon (kliens, szerver) pontosan mit kell csinálni egészen pontosan? Kell-e mind a szerver, mind a kliens oldalon állítani valamit a tűzfalon, vagy csak a szerver oldalon kell?
Aztán olvastam erről a passzív és aktív módról. Annyit megértettem azt hiszem, hogy az a különbség a kettő között, hogy passzív mód esetén a kliens kér port számot a szervertől, amire a szerver válaszban megküldi a kiválasztott portszámot a kliensnek, és az adat kapcsolat ezen a porton fog zajlani,
ezzel szemben aktív módban az FTP kliens közli a szerverrel a kiválasztott portot az FTP szerverrel, és a szerver azon a porton fog adatot küldeni a kliensnek.
De nem értem azt, amit több helyen is leírtak, hogy aktív illetve passzív módban, kliens illetve szerver oldalon mikor beszélünk bejövő és kimenő kapcsolatról????
http://hu.wikibooks.org/wiki/FileZilla/Hálózati_beállítások
https://wiki.filezilla-project.org/Network_ConfigurationAhol a router-van, ott jelenleg nincs fix-IP cím szolgáltatás, de ez nem baj, mert első körben a:
http://whatismyipaddress.com
honlapon, illetve a router WAN menüjében meg tudom nézni az IP címet.
Aztán majd később foglalkoznék a dinamikus DNS-sel, és akkor nem kell az IP-cím, hanem helyette egy nevet tudok behelyettesíteni.Szóval ha ezekben a kérdésekben tudnátok bővebb információt irni, azt nagyon megköszönném, mert a leírásokat olvasva úgy érzem, hogy valamit még nagyon nem értek, és így nem tudom működésre bírni az FTP-szervert.
-
xors
senior tag
Sziasztok!
Elég zöldfülű vagyok a témában, ezért írok ide, hátha tudtok segíteni. Már régóta szívok ezzel. A szituáció az lenne, hogy adott egy ASUS RT-N13U router, amire rákötöttem USB-n egy Samsung 1TB-os HDD -t. szeretném beállítani, hogy el tudjam érni a HDD-n tárolt fájljaimat legalább otthon laptopról WIFI -n keresztül.(Persze az mégjobb lenne, ha a neten keresztül bárhonnan elérném.) Bárhogy próbálkozok megakadok annál a pontnál, hogy DDNS Host Name megadás. Utánanéztem, és itt azt írják, hogy nem kell semmi, csupán megadsz egy tetszőleges nevet. Nekem ez sehogy sem akar sikerülni.
kép
Kitalálok egy nevet nyomom hogy Query, kiírja hogy Complete, majd Apply, és ilyenkor semmi. Rámegyek a linkre amit dob, hogy ott az FTP -m és csak hibát dob a böngésző..
Segítségeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG LCD és LED TV-k
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kuponkunyeráló
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Xbox Ultimate előfizetések
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest