Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• orbanka

csendes tag

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni Tőletek. Nagyon sok fórumot és cikket olvastam el az FTP szerver készítéséről, de lényegében mindenhol csak ugyanazt találtam, de teljesen lépésről lépésre sehol nincs minden leírva, és nekem van egy két sötét folt még a dologban, szerintem ezért nem tudom megcsinálni. Szóval:

a következő hálózati felépítés van:
    van egy otthoni asztali gépem, amire feltettem egy FileZilla Server programot. Van egy notebookom, amire feltettem egy FileZilla kliens programot. Jelenleg a két számítógép egy router mögött, ugyanabban a helyi hálózatban található. Első körben azt szeretném megcsinálni, hogy a helyi hálózaton belül a kliens gépen a FileZilla klienst futtatva, mondjuk le tudjak tölteni fájlokat a FileZilla server-ről. Jelenleg ez sem működik. Később, ha már ez működne, akkor azt is szeretném, hogy ha a notebook-kal elmegyek valahova, és van nálam Web'n'walk USB stick, akkor felcsatlakozva a netre a notebook-kal, az otthoni asztali gépemen lévő fájljaimat elérjem.

Jelenleg magán a szerver gépen a FileZilla klienssel bejelentkezve látom az engedélyezett mappát.
    Nem tudom mi a hiba, miért nem látom a notebook-ról a szerveren lévő fájlokat.
    A routeren (TP-Link TL-WR340G/TL-WR340GD) a "Forwarding / Virtual Servers" menüben beállítottam az alábbit:
    Service port: 21
    IP Address: 192.168.1.104
    Protocol: ALL
    Status: Enabled

Bár ha jól tudom, ez a port forwarding tulajdonképpen csak akkor kell, ha kívülről, az internetről szeretném elérni az FTP szervert. Tehát, most amíg először a helyi hálózat másik gépéről szeretném elérni az FTP szervert, úgy gondolom, ezt nem is kell beállítani a router-ben. Ebben is kérnék megerősítést, illetve magyarázatot, ha valamit rosszul gondolok.

Az FTP szerver IP címe a belső hálózatban: 192.168.1.104.
    A gépemen (FTP server) az ESET Smart Security és a Windows tűzfal fut, és a Windows tűzfalban beállítottam a Kivételek hozzáadtam egy portot:
    név: FileZilla Server 21-es port
    port száma: 21
    és a programot is:
    név: FileZilla Server Interface
    elérési út: C:\Program Files\FileZilla Server\FileZilla Server Interface.exe

(egyébként ezt már régóta nem értem:
    mivel fel van telepítve az ESET Smart Security, ilyenkor tulajdonképpen 2 db tűzfal program fut a gépemen, vagy az ESET ilyenkor "kiváltja" és helyébe lép a Windows tűzfalnak?

Igazából az a bajom, hogy rengeteg helyen olvastam, hogy a tűzfalon át kell engedni a kommunikációt, de egyáltalán nem értem, hogy melyik oldalon (kliens, szerver) pontosan mit kell csinálni egészen pontosan? Kell-e mind a szerver, mind a kliens oldalon állítani valamit a tűzfalon, vagy csak a szerver oldalon kell?

Aztán olvastam erről a passzív és aktív módról. Annyit megértettem azt hiszem, hogy az a különbség a kettő között, hogy passzív mód esetén a kliens kér port számot a szervertől, amire a szerver válaszban megküldi a kiválasztott portszámot a kliensnek, és az adat kapcsolat ezen a porton fog zajlani,
    ezzel szemben aktív módban az FTP kliens közli a szerverrel a kiválasztott portot az FTP szerverrel, és a szerver azon a porton fog adatot küldeni a kliensnek.
    De nem értem azt, amit több helyen is leírtak, hogy aktív illetve passzív módban, kliens illetve szerver oldalon mikor beszélünk bejövő és kimenő kapcsolatról????
    http://hu.wikibooks.org/wiki/FileZilla/Hálózati_beállítások
    https://wiki.filezilla-project.org/Network_Configuration

Ahol a router-van, ott jelenleg nincs fix-IP cím szolgáltatás, de ez nem baj, mert első körben a:
    http://whatismyipaddress.com
    honlapon, illetve a router WAN menüjében meg tudom nézni az IP címet.
    Aztán majd később foglalkoznék a dinamikus DNS-sel, és akkor nem kell az IP-cím, hanem helyette egy nevet tudok behelyettesíteni.

Szóval ha ezekben a kérdésekben tudnátok bővebb információt irni, azt nagyon megköszönném, mert a leírásokat olvasva úgy érzem, hogy valamit még nagyon nem értek, és így nem tudom működésre bírni az FTP-szervert.

Új hozzászólás Aktív témák