- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Androidos fejegységek
- Bluetooth hangszórók
- Egérpad topik
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
Új hozzászólás Aktív témák
-
t256
őstag
Sziasztok!
Kezdésnek milyen pákát tudtok javasolni? Mi az a minimum szint, ami alá nem érdemes adni?
Nyák forrasztáshoz kéne, konkrétan először PS3 kontrollert szeretnék javítani.Mindennel (forrasztó, ón, ónszippantó, stb) együtt összesen 10ezer Forintot szánnék rá.
Az is érdekel, hogy hol érdemes beszerezni. Conrad, Edigital? -
flymi
addikt
Reggelt. remélem jó helyen éŕdeklödõm. alaplapról,szeretnék foglalatokat (vga, ram) eltávolítani. ehhez kell nekem forrasztó,vagy hôlégfúvóval is fel leheg melegíţeni annyira az anyagot, h az szépen, a mũanyag foglalat sérülése nélkül eltávolítható?
elõre is kõsz a segítséget és válaszokat!
Van aki csinált már ilyet? -
raidx
őstag
Van nekem egy kütyüm aminek a kábele szénszál. Azt kellene jak csatira valahogy rögzíteni. A komplettet nem akrom szétszedni tanulmányozás céljából mert nehezen és drágán pootolhstó. Valami vezetőlépes ragasztó? Ettől jobb ötletem nincs, de olyat sem ismerek. Nem ártana, ha aránylag gyorsan kötne. Vagy valakinek jobb ötlete?
-
Batistuta7
tag
sziasztok
jack dugó forrasztáshoz kellene nekem valamilyen eszköz. van egy pákám ,de szerintem borzalmasan rossz vagy nem erre való.valamilyen fahrenheit. mindig a hegyén marad az ón és úgy kell vele kínlódni.persze tudom hogy ez nem csak az eszköz hibája lehet, de hoztam hozzá már jó minősígű ónt is ,azzal is ugyanolyan. olvastam hogy vannak pillanat forrasztók .ilyen kellene nekem? ajánljatok nekem valamit légyszi. másra nem lesz használva. és természetesen árban örülnék ha nem lenne drága.
előre is köszi. -
PetX
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalat ezekkel a Weller pákákkal?
Érdemes beruházni rá? NYÁK forrasztáshoz, vezetékforrasztáshoz keresek leginkább olcsó, minőségi pákát. -
Sziasztok! Tudtok valakit innen a PH!-ról vagy megbízható helyet, ahol egy kiszakadt SIM olvasó lábait vissza tudják a mobiltelefonom alaplapjába forrasztani? Nagyon megköszönném, mert szegény Mi3-asom megadta magát.
Köszi!
-
Vidual001
tag
Sziasztok!
Egy LED panelbe ezt kellene beforrasztanom.
Kérdés: ezekből valamelyikkel helyettesíthető?Előre is köszi a tippeket.
-
kurion
senior tag
Lenne egy TDk fejhallgatóm amiben megtört a kábel. Amit tudni kell róla hogy egy beépített erősítő van benne a jobb odlalon ami 2 ellemről megy, na és itt jönnek a gondok mert így jóval több kábel van benne mint kéne. ezt csak úgy tudom eldönteni mit hova forrasszak hogy próbálgatom hogy mikor hol mi szól?
-
plaschil
aktív tag
Sziasztok!
Egy ilyet kéne nekem összeforrasztani, meg lehet ezt oldani vhogy, vagy csak gyárban lehetséges ilyen "mikroforrasztás"?
Ez egy GPS panelje, aminek a szalagkábelére rá kéne forrasztani a touch digitizer szalagkábelt 4 helyen.
Még egy kép, hogy a méretekkel tisztában legyünk (4.3" a panel)
-
pimmi
senior tag
igen az de a forrasztás fent van utánna tört ketté a lemez, a gyári forrasztástól ez kb 1 centire van még kifelé, a levegőben áll, utánna jön rá a saru, szoval gondolom ott már csak nincs olyan melege? ezért gondolom hogy jó lehet, már megcsináltam csak kérdés meddig bírja,
-
pimmi
senior tag
Sziasztok, lenne egy full amatőr kérdésem, adott egy philips vasaló aminek a fütőbetét végére van rögzítve, forrasztva? egy kb 2 cm hosszú lemez ami eltört kb a felénél, ezt ha összeforrasztom a forrasztó ón nem olvad el vasalásnál? a saru erre megy rá és máshogy nem oldható meg, köszönöm
-
törölt tag
válasz
kalozhun100 #435 üzenetére
Üdv!
Ledeket és egyéb kondikat szeretnék cserélni egy két terméken.Teljesen kezdő vagyok de olvasgatom a fórumot és mindig összeszedek valamit, de egyvalamit nehéz mert mindenki mást mond.
Ez a beszerzendő szerszámok listája
Pl: ajánlhatna valaki egy forrasztót ami ehhez kell, nem kell a legprofibb csak ritkán fogom használni.Gondolom kell egy ónszippantó is, de az mindegy milyen ha nem tévedek. -
bajaki
őstag
Sziasztok!
Látom eléggé kihalt a topik, de azért próbálkozok.
Ez most elég butyután fog hangzani a hozzáértők számára.
Az utóbbi napokban kellett forrasztanom 1-2 kábelt és jack dugót (előtte sosem forrasztottam még életemben) és egészen tetszett a dolog. Arra gondoltam, hogy komolyabban is bele kellene ásnom magam a témába.
Létezik valamilyen próbapad, vagy nyák ami hobbi célra jó és lehet rá forrasztgatni, létrehozni egyszerűbb áramköröket? Illetve ezekhez valami kapcsolási rajzokat, leírásokat találni kezdőknek?
-
Sziasztok!
Érdekelne, hogy egy Fahrenheit 28003 forrasztópáka hegyét hogyan tudnám cserélni? Szétcsavartam, de valahogy nem tudom, hogy hol van az a pont ahol szétjön.
-
TAKÍÍ
tag
Eléggé ritkán látogatott topik, de hátha tud majd valaki segíteni. A lényeg hangkártyát akarok forrasztani.
Adva van egy Sound blaster Adigy 4 hangkari. Elég régi, de nekem még jó lenne, csak nem működik megfelelően. Ez egy 5.1 es hangkártya, így ugye több jack kimenettel a hátulján. Régen rendes 5.1 es hangfalakkal használtam, de túl hangosak voltak, kevés filmet néztem, így eladtam inkább őket. így egyre többet használtam fülhallgatóval, meg sima kis "stereo hangfallal" A lényeg hogy tönkrement a "zöld" (front) kimenet. Valszeg túl sokszor dugtam ki be a jack dugókat és mostanra tönkrement. Konkrétan pl az egyik oldal azt hiszem (a bal fele) olyan hangosan szól mint a másik. Meg az egész olyan iszonyú gyengén szól, mint amikor nincs teljesen bedugva a jack dugó. Ja és biztos, hogy ez a hiba. Mind a másik kettő kimenet jobban szól, csak a stereo front jack gyengélkedik.
Tehát a zöld jack foglalatot ki akarom forrasztani, és egy újat berakni.1) Mennyire lehetetlen vállakozás ez?
2) milyen alkatrészt rakjak fel és honnan szerezzem be? Fontos nem kell hiperszuper Hifi kategóriás aranyból. Csak jó minőségű és méretben bele illő. (ja úgy láttam 3 ponton van felforrasztva.) a lényeg hogy azért ne gagyi kínai legyen.Ja veszteni valóm nincs. Ha ez így nem működik, dobhatom ki, így is úgy is. Eladni, másnak átvágni mást ezzel nem akarok. Tartaléknak ott az alaplapi hangkari, kb az is jobban szólna mint ez. De előtte megpróbálkoznék ezzel a lehetőséggel..
-
kalozhun100
őstag
Mannesmann forrasztópáka 30w 6dboskészlet 230v rol üzemeltethető vélemény róla? 2700Ft
-
MTbc
senior tag
Sziasztok, én is iphone 4 smd forrasztásra keresek megfelelő személy vagy céget tudnátok segíteni?
Bp közelében. -
mark777
csendes tag
Sziasztok
Valaki vállal miniatűr SMD forrsztást?
Egy iPhone 4 "leesett" SMD ellenállásának beforrasztásáról van szó
Nagyon picikösz
-
yohnsee
tag
Nos igen, ritkán járnak erre mások
A páka problémára sajnos nem tudok mit mondani, én hobbiból forrasztgatok és javítok, de azt a nézetet vallom (a munkámban is) hogy inkább veszek drágábban egy szerszámot, amivel lehet is dolgozni, mint 5 olcsót, amikkel lehetetlen dolgozni. De ez csak az én nézőpontom.
Jack: egyenként el kell szigetelni egymástól a jobb és bal oldal pozitív jelét. Ezt legegyszerűbben és legszebben zsugorcsővel tudod megoldani, de a szigetelőszalag sem rossz. Ha zsugorcsövet akarsz használni, vigyázz, hogy mindig forrasztás előtt húzd fel a vezetékre. Illetve ami még fontos: a jack dugókból is létezik nagyon vacak (volt, amit megforrasztottam és szét is esett az első bedugás után) és létezik jó jó áron.
Ezzel nem azt sugallom, hogy vegyél drágát belőle, de ha van választék, akkor válogass. -
TAKÍÍ
tag
Vicces azóta se nagyon írt ide senki. Ezért leírom, azóta hogy mi történt.
Hát először is a régi 15 wattos Weller hegye tönkre ment. A lényeg rájöttem, nem szabad vésővel, meg csiszoló pappírral "tisztítani". Az volt a gond, hogy lejött a körülötte levő nikkel és ott maradt rezes felület helyette. Erre meg én szépen ráforrasztottam az Ón-t ami kb soha nem jön le.stb. stb.
Apám a vésővel leszedte a nikkel 70% kb. Én meg nem tudtam mi a baja a hegynek, hogy így"tapad rá" az Ón. Éritek valahol jónak tűnt a hegy valahol meg már rátapadt a hegyre az ón és amikor forrasztottam vele nem akart átmenni az Ón a forrasztandó felületre. Én hülye ezután ledörzspapíroztam a hegyet vele együtt a maradék nikkelt is.
Itt megjegyezném, hogy persze ilyen forrasztószivacsunk, meg "pamacsunk" se nagyon volt itthon. Így érthető, ha a 10 év alatt bekoszolódik a hegy.
Kerestem pót hegyet, ami nem volt olyan egyszerű. Ez egy régi típus. SI 15 volt a neve, így neten nem találtam rá semmit. Kiderült az SP 15 az utódja és az ehhez való hegy jó ehhez is. A conradban nem tudtak adni. Elmentem a weller Páka szakboltba C+F bíró. Ott kiderült, hogy 3000 Ft +Áfa a hegy.
Én erre nemet mondtam, mert mondom veszek, új weller pákát 6-7 ezerért heggyel együtt. ( A conrádban láttam ilyen 15-25 wattosakat ennyiért.ja fontos én itt most a "villámpákára" vagyis rögtön a konnektorba csatlakoztatható verziókról beszélek. (lehet jó dolog a forrasztó állomás, de mivel még nem forrasztók komolyan nekem elég ez.) Meg az alapbajom, hogy elvileg csak jack dugót akarok javítani és ennyiért egyszerűbb lenne talán új fülhallgatót venni.Aztán leütöttem vaterán egy 300 Ft os hegyet. Persze a méret nem volt jó, majd találtunk bele egyet ami 800 ft volt, de vágnom kellet volna a páka hegy végéből, mert túl hosszú volt. És akkor én vettem egy Vadi új 30 wattos pákát kemény 1600 Ft ért. A bolt komolynak látszott a páka meg németnek rajta mindenféle tanúsítvánnyal. Egye fene megvettem. Az elején füstölt egy jó 5 percig
Aztán azóta nem nagyon és a páka nekem eddig tökéletes.semmi bajom nincs vele, a hegye is tökéletes, nem tapad rá az ón. Ja és persze vehetek ott tartalék hegyet olcsón hozzá. (de ez az én laikus véleményem) És persze vettem "forrasztó kenőcsöt" is.
Jack dugó probléma
A forrasztás sikerült, mindegyik vezetéket odaforrasztottam ahova kellett és amikor újra halottam hogy szól az nagyon jó érzés volt. DE rátekertem a jack dugó külső házát és minden szar lett. Néha szólt néha nem. És nem a forrasztásom lett rossz. Hanem az hogy a vezetékek összeérnek és csavarodnak a jack dugó házán belül.
Van az a jack dugó külső háza alatt az a rész ahol a vezetékek szabadon vannak és ha véletlenül érintkeznek egymással,akkor rögtön elnémul a hang. Ráadásul ahogy a Jack dugo házát fölcsavarom
a vezetékek elkezdenek egymásra tekeredni.
Először ezt annak tudtam be hogy túl hosszú részt blankoltam le meg rosszul forrasztottam. Mármint hogy a vezetékek keresztezték egymást.
De most forrasztottam még egyet, rövid vezetékekkel és odafigyeltem mindenre, de hiába. Úgy érzem, hogy ahol leblankoltam (ahonnan kilépnek a rézvezetékek a külső borításból) rögtön ott is érintkeznek. ráadásul elég ha kicsit csavarodnak, miközben a jackdugó külső házát rátekerem és rögtön kámpec.Ezt a problémát, hogyan lehetne kivédeni???
-
yohnsee
tag
Hello!
Ha pesten keresel boltot, én személy szerint a HQ video-t ajánlanám.
Forrasztáshoz: ajánlanám, hogy vagy szerezz be folyasztószert az ónodhoz, vagy vegyél folyasztószerrel töltöttet.
Youtubon rengeteg oktató videó van forrasztás témakörben, viszont a technikádat saját magadnak kell kialakítani.
Egy kis angol nyelvismeret előny. Nem biztos, hogy mindig tudunk szóban segíteni, sokszor látni kell, mi történik.
Ami esetleg még jól jöhet: hegy aktivátor. Ez a dolog szürkés színű, ha jól tudom szelén tartalmú, regenerálja a hegy külső borítását. Néha-néha meg kell benne forgatni a hegyet egy kis ónnal, és kész.
Remélem tudtam segíteni. -
TAKÍÍ
tag
Hát igen. gondoltam hogy a vastagabb vezetékhez gyenge lesz. De ez nem baj. Hál istennek nem olyat kell
Viszont akkor a hegyén jól láttam hogy réz van....néhol. Úgy képzeljétek el, hogy a hegye az úgy néz ki mint egy csavarhúzó. Az alja az még nikkeles, de a lapja már néhol rezes sárgás volt.
Az elején még csak a nikkeles végével olvasztottam az ónt, de később már feljebb is került a hegy lapjára /oldalára. Szóval valszeg kéne egy új hegy meg egy forrasztó szivacs.
Még egy dolog érdekelne. forrasztó zsír vagy forrasztó gyanta. Melyik mire jó? És biztos ez a pontos nevük? kerestem Vaterán nem találtam. De persze webshopokban találtam. Megint a nagy kérdés hol van fizikailag is létező bolt Bp -n belül, ahol ezt megvehetném. (és az olcsóbbik megoldásnak örülnék persze)
Jah akkor az ón nem baj ha régi és a belsejéből zöld valami folyik ki? Remélem nem, mert nem tudok venni több ezerért egy nagy egész tekercset. nem lehet venni ilyet valahol méterre?
Hirtelen most ennyi. -
kts88
aktív tag
Szia!
Szerintem nem egy jó dolog annyira letakarítani a forrasztópáka hegyét. Az gyárilag nikkelezett réz, ha lecsiszolod a nikkelt el fog égni a hegy! A hegyet inkább nedves szivacson takarísd (nem műanyagon, rendes forrasztó szivacs.)A vastagabb vezetékek nem is fognak menni egy ilyen kis teljesíményű pákával. Oda illik egy 40-50W-os (de az sem acélos)
A fülhallgató ezeték meg lehet nem is réz, vagy valamilyen ólommentes technológiával forrasztható csak. Én is találkoztam olyan csatlakozóval amit nem lehetett forrasztani. Illetve olyan kábellel amit meg az ólommentes hegyekkel nem lehet forrasztani.
Illetve az óllommentes forrasztáshoz nem árt egy min 80W-os páka. 380-400 fokra tekerve.
-
tornas
őstag
A forrasztandó felületeket "előónozás" előtt, mindig kezelem egy kis forrasztóvízzel vagy forrasztókrémmel. A maradék anyagokat érdemes eltávolítani (pl. letörölgetni egy ronggyal) a felületekről, mert korróziót okozhat. A kezelés után gyönyörűen felfut az ón. Ha rendesen előónozzuk a felületeket, akkor már nem szükséges további ónt felvinni a pákára.
A páka hegyével (forrón is lehet) azt szoktam csinálni, hogy szintén bele mártom a forrasztózsírba vagy a forrasztóvízbe (ekkor eltávolítódik a szenny vagy gyanta egy része is, majd egy ronggyal még melegen letörlöm), hogy egy kevés ón azon is szétfutva legyen.
-
TAKÍÍ
tag
Muszáj megosztanom az első tapasztalatokat.
Először is lecsiszoltam dörzspapírral a hegyet, teljesen tisztára. Nem tudom számít-e de leírom, hogy a hegy néhol sárgás volt. Nem rozsda volt, inkább mintha réz lenne.
Ezután van itthon Ónunk, de az kb 20 éves (és tényleg) természetesen inkább fekete, mint fehér. Én ezt is szépen lecsiszolódtam a külsejét.
1) gyakorlat: volt itthon egy vastagabb réz vezeték (aszt hiszem hangfal kábel). Mérföldekkel vastagabb és nagyobb mint a füles kábele. Gondoltam először ezzel próba. Lehet nem próbáltam elég ideig, de hiába érintettem a páka hegyét a réz vezetékhez nem melegedett annyira fel hogyha a vezetékhez érne az Ón, akkor szépen minden ráolvadna. Gondolom mivel ez egy 15 wattos , de weller páka (nem hőfok szabályzós ) De az ón szépen olvadt a páka hegyén és valahogy így "bekentem" a vezetéket. Megjegyzem fontos. ilyen zöld geci jött ki az ón közepéből. Úgy tudom ez normális2) gyakorlat Füllóhallgató vezeték vékonyka és egy Mono Jack dugó. kiakartam próbálni erre csak szimplán megy e forrasztás. DE nem ment....
Természetesen a vezetéket öngyújtóval/lánggal kezeltem. Ledörzspapíroztam, becsavartam.... a lényeg ne legyen semmi a felületén. Gyanta forrasztó víz nincs itthon.ÉS ezután jön a rémálom: Nem tapad az Ón Próbáltam a vezetéket melegíteni és úgy rárakni semmi...
Azt látom hogy a páka hegye magába szívja az Ónt. folyik ki a a zöld cucc kb. ráég a hegyre csodaszépen be van fedve ónnal ÉS ez egyszerűen nem akar lejönni róla.
Konkrétan a páka bekapcsolva az ón forró a végén és hiába huzigálom a vezetéket a forró Ónban egyszerűen nem tapad rá....
Próbáltam durvulni fogtam a vezetéket és a Jack dugót (természetesen az is lecsiszoltam) Odaraktam a kábelt és a "pákával pedig össze nyomtam a kettőt" Páka bekapcsol" forró az ón is olvad a végén, de egyszerűen nem hajlandó megtapadni a Jack dugón se. Ja és a forró Ónt próbáltam egy újságba "bele törölni" a hegyről és úgyse jön le. Mintha a hegyet forrasztottam volna meg....Szerintem ez valami alaphiba, amit csinálok várom a javaslatokat.
-
TAKÍÍ
tag
Igen most azzal próbálkoztam, hogy sima "sniccerrel/pengével" finoman körbe vágtam, majd lehúztam. Nem is lett rossz, csak nagy türelem kell hozzá.
Na de gyakorlati kérdéseim lennének. youtubon találtam jó pár videót amik hasznosak szerintem.
először is 3 rész lesz: egy vörös egy kék meg egy sima réz. De van benne ilyen fehér "szövet szálak".
Ha jól értem ezzel nem kell törődni, csak öngyújtóval finom leégetni. Ezzel együtt pedig lejön a kábelek "színe is" Magyarul ez a szín is csak egy "felületkezelés/jelzés, amivel nem nagyon szabad forrasztani. Majd az égetés után le kell finoman dörzspapírozni. Hm....ezután pedig használom a szuper memóriám, mert elfelejtettem melyik milyen színű volt ..Ja és a Jacknek a "házát" ne felejtsem el felhúznia vezetékre forrasztás előtt, különben verhetem a fejem a falba.
Páka: Weller van itthon, de nem hőfokszabályzós. Sima konnektorba dugós. 15 wattos. Mennyire féljek tőle? Mármint hogy pl túl forró lesz. Hallottam olyat, hogy elég a vezeték? (ja és most csak a JAk dugó forrasztásáról van szó semmi profibbról....
NA de maga a forrasztás. Sokszor mutatták, hogy ne a pákára olvasszuk az ónt és utána azt a forró ón cseppet vigyük föl, mert azt nem úgy kell. Hanem felforrósítom mondjuk a vezetéket és az ónt a forró vezetékhez érintem. Így ráolvad az ón. Tehát hogy a forrasztandó felületet melegítsem. Ez OK. JA van egy hegye. Ezzel kezdjek valamit? Mondjuk dörzspapírral ledörzsölni? Apám neki esett vésővel. Gondolom ennek is "tisztának kell lenni"?
De csomószor láttam hogy a forrasztandó dolgokat "fölónozzák" ( nem tom másképp mondani), tehát egy vékony réteg ónt visznek fel a vezetékre és forrasztandó felületre. De itt ellentmondást érzek.
Ha felónozom a csatlakozót és a kábelt. Ilyenkor nincs nagyon mit melegíteni. Mármint nem a jack dugó fémét fogom felmelegíteni mikor összeforrasztom a kettőt hanem a Jacken lévő Ónt..... Mindegy biztos túlbonyolítom. meg lehet két külön dologról beszélek. Mert valamikor NYÁK-on (asszem így mondják) láttam hogy a pákával melegíti a felületet és az Ónt a forró részhez érinti és ráolvad mint a mesében. Máskor meg mind a vezetéket és mind a felületet Ónozza külön külön, aztán a kettőt egybe "varázsolja". -
TAKÍÍ
tag
Bár nem konkrétan a forrasztásról lenne szó, de szerintem ide kapcsolódik.
Milyen blankolót? (kábelcsupaszító)
Fülhallgató Jack-et akarok forrasztani. NA most van itthon egy ősrégi 20 éves oldal csípő fogó. Faterom szerint ez jó erre acélra szerintem nem. Olyan jó életlen. Ezzel el lehet "vágni"/ tépni a kábelt, de szerintem blankolni nem nagyon. (talán vastagabb vezetékekhez jó, de vékony kis fülhallgató zsinórhoz szerintem nem.
Az zavar hogy egyszerűen ha blankolni próbálok vele akkor féli meddig sikerült is, viszont a fülhallgató kábeléből jó néhány szálat is "kitépek" Az egésszel inkább "tépek" mint vágok. Kerestem a neten sikerült találnom akciósan egy blankolót. DE Sza@r kínai Az egész használhatatlan nincs éle ennek se. Ráadásul fogónak néz ki, de nem az hanem két fém lap.... mindegy szerintem nem jó.A gond nem akarok drága szerszámot venni, mert annyira nem érné meg. Ami még fontos hogy kis vastagságú a zsinór. Tehát ehhez megfelelő blankolót keresek.
Linkelek két típust amit találtam:
[link]
[link]Az elsőt azért linkeltem, mert csomó youtubos videóban láttam, hogy ilyen kis " műanyag semmivel blankolnak". De most így elnézve nem biztos, hogy olyan rossz ötlet. Mivel a fém penge, ha éles benne, akkor elehet hogy nekem elég lenne.
A másikban egy klasszikusabb fogó amit linkeltem. Ez kép alapján nem tűnik annyira gagyinak.Vélemény? Melyiket vegyem? Vagy mást?
Ja és a másik nagy kérdés a bolt? Hol? BP-n belül. fontos lenne hogy ne csak webshop legyen hanem fizikailag is létezzen tehát át tudjam venni személyesen a terméket ne kelljen Postázni. -
Algol
senior tag
Meglehetősen régi könyveket tudok ajánlani:
Sajó Ernő: Lágyforrasztás az elektronikában
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1984. ISBN 963 10 5381 4Felületi szereléstechnológia Főszerkesztő: Dr. Ripka Gábor
Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1990. ISBN 963 10 8547 3Ezenkívül Google kereséssel találhatsz a kérdéssel foglalkozó szakdolgozatokat, például: ezt.
-
Ever007
csendes tag
Sziasztok,
Munka miatt képbe kellene kerülnöm nagyon alaposan PCB forrasztási technológiákból (SMD, THD forrasztása). Tudtok szakirodalmat ajánlani? Műegyetemi könyvesboltban nem volt semmi ezzel kapcsolatban...
Köszike
-
Algol
senior tag
válasz
#46372352 #408 üzenetére
Mint már írtam, a Lomex-ben minden alkatrészt is megkapsz.
Forrasztó pákát nem ajánlok, inkább leírom, hogy mit használok. Itt sem a konkrét típust adom meg, mert azok már beszerezhetetlenek, lévén több mint 20 évesek.
Egyik egy 50 wattos, hőfokszabályozós, kisfeszültségű, transzformátorról működtetendő páka. Ezt használom az elektrosztatikus kisülésre érzékeny áramköri elemek, például IC-k beforrasztásához és minden olyan apró alkatrész beforrasztásához, ahová kicsi lapos pákacsúcs kell, pl: SMD alkatrészek. Kevésbé alkalmas csatlakozók és egyéb nagy hőtehetetlenségű alkatrészek forrasztásához, ahhoz kicsi a teljesítménye. Például egy jack dugó forrasztásakor, hogy rendesen megfusson az ón rajta, olyan sokáig kell odatartani a pákát, hogy közben a dugó műanyag részei kezdenek felpuhulni, deformálódni. A kevés hőt elvezetik a dugó fém részei. Ilyen feladathoz nagyobb teljesítményű páka kell.
Másik egy 90 wattos, úgynevezett pillanat páka. Ez lényegében egy 230V-ról táplált, szekunder oldalon mindössze két menetes tekercset tartalmazó transzformátor, aminek a végére 1,8 - 2 mm átmérőjű tömör rézdrótot lehet csavarral rögzíteni, ami egyúttal pákacsúcsként funkcionál. Az egész pisztolyszerű kialakítású, a ravasz helyén egy nyomókapcsoló van, azt meghúzva kezd átfolyni az áram a pákacsúcson, egy másodpercen belül felmelegítve azt. Ez már elegendő hőt tud leadni, hogy gyorsan megfolyjon a forrasztóón a a jack csatlakozó végén, de a hővezetéssel még nem jut elég hő a műanyag részek megolvasztásához. Fontos a gyorsaság.
Elvileg ez a páka nem lenne használható elektrosztatikus kisülésre érzékeny alkatrészek forrasztásához, mert bekapcsoláskor, de különösen a kapcsoló felengedésekor a primer tekercsben keletkező induktív feszültséglökés a primer- és szekunder tekercsek közötti parazita kapacitáson átcsatolódik a pákacsúcsba. Én mégis használom ilyen célra is és egyetlen alkatrészt sem tettem vele tönkre. A módszer: előbb meghúzom a kapcsolót, csak ezután érintem a kívánt helyre a pákacsúcsot, elvégzem a forrasztást, elemelem a pákát az alkatrésztől és csak ezután engedem fel a kapcsolót.
Mint fentebb írtam a páka csúcsa egy tömör rézdrót. Mivel a réz oldódik az olvadt forrasztóónban, ezért ezeknek a csúcsoknak a hegye viszonylag hamar elfogy. Az eredetileg hozzá adott csúcsok nikkelezettek voltak, így tovább tartottak, de végül is mind elfogytak. Amit használok helyettük az közönséges tömör réz villanyvezeték, 12 cm-es darabot vágok le belőle (kikísérletezett hossz), a szigetelést lehúzom, formára hajlítom és felcsavarozom.
Persze forrasztásnál a gyakorlat nagyon sokat számít, tapasztalt ember a megszokott ósdi szerszámával is szebb forrasztásokat tud csinálni, mint a kezdő a legdrágább eszközzel.
-
Algol
senior tag
válasz
#46372352 #406 üzenetére
Ahol mindent megkapsz: Lomex 1134 Budapest, Lehel u. 17.
Forrasztóanyagok: Lomex.
Forrasztóanyagok: Conrad.
Forrasztóónból én a Sn60/Pb40, azaz 60% ón 40% ólom tartalmú, maximum 1 mm átmérőjű, több csatornában folyasztószerrel töltött huzalt javaslom. Kerüld el a környezetbarát jelzővel illetett termékeket. Külön pasztára nincs szükség.
-
yohnsee
tag
Először is köszönöm a doksikat, nagyon jó olvasnivalók lesznek.
Ez a Star Tweezer, amit belinkeltél,-noha nem volt még vele dolgom - ránézésre kevésnek tűnik nekem a 60W teljesítmény, főleg a legnagyobb lapát mellett, amit rá lehet akasztani. Lehet, hogy rosszul gondolom, de így a 60W kétfelé oszlik, és olyan, mintha 2db 30W-os pákával próbálnál operálni. Kisebb SMD dolgokhoz elég is lehet, de mi van akkor, ha pl. egy 16 lábú DIP tokos IC-t szeretnél kivenni, és az egyik oldalon egy nagy kiterjedésű földszigetbe van 3-4 lába beforrasztva?
Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy rohanj a boltba és Metcal, JBC vagy Weller cuccokat vegyél, de szerintem egy ilyenre kár pénzt kidobni (ha hosszútávra tervezel). Plusz, amit megtanultam az évek során: inkább egy kicsivel tovább gyűjtök valamire, de jobb minőséget veszek, mert sokat ér az, hogy munka közben nem idegeskedem amiatt, hogy a szerszámmal nem lehet dolgozni. -
tornas
őstag
Erről mi a vélemény? [link]
-
dany27
őstag
Hi!
Van egy ADSL modemem amiben kiszeretnék cserélni pár púpos kondit.
De nem igazán tudok mit kezdeni a gyári forrasztással. Ón szívó szalagom van itthol de az nem igazán akarja felvenni.
Mivel tudnám egyszerűen eltávolítani?Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Opel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest