- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
yohnsee
tag
Szia,
mit értesz pontosan nehézkes működés alatt? Megolvad az ón, csak nem futja be rendesen a hegyet? Vagy nem olvad meg rendesen? Milyen ónt használsz, ólmosat vagy menteset? Folyasztószer van-e benne? A hézag, amit látsz a fűtőbetét és a test között nem kívánatos, de a gyártási toleranciában benne van. Én a régi solomon pákámmal csináltam olyat, hogy vékony rézfóliát tekertem körbe a fűtőbetéten, hogy passzos legyen a hüvellyel és heggyel. Itt nálad nem tudom, hogy ez megjátszható-e? -
yohnsee
tag
válasz
fehér_ember #555 üzenetére
Szia,
ez már nagyon profi megoldás, sokan csak otthagyják úgy, ahogy van. Én úgy szoktam, hogy ha egyébként nem kell a csatlakozónál attól tartani, hogy normál használat esetén összeérnek az erek, akkor csak nyomok egy kis melegragasztót rá, mielőtt összetolom a csatlakozót. Nem lesz szerelhető, de ott biztos nem törik meg a kábel. -
yohnsee
tag
válasz
Harman Dénes #524 üzenetére
Szia,
na ehhez most nekem is fel kellett menjek a wikipédiára. A vasat alapvetően lágyforrasztással sehogyan sem tudjuk forrasztani, az ATX tápegységek vékony lemezét ponthegeszteni szokták. Ellenben a tudástár azt írja, hogy a vas ezüsttel jól forrasztható, viszont ezt még soha életemben nem próbáltam. A nálunk dolgozó műszerészek állítják, hogy ilyen (és ehhez hasonló, makacs anyagokat) tudtak sikeresen forrasztani sima forrasztóhuzallal AZUTÁN, hogy foszforsavval felmarták kicsit a felületét. Ezt szintén nem tudom se megerősíteni, se cáfolni, mert személyesen ezt sem próbáltam még ki. -
yohnsee
tag
válasz
MasterDeeJay #525 üzenetére
Szia,
a folyasztószer nem extra, hanem minimum elvárás egy reflow-nál. Ha eddig sikerült megmentened elektronikákat anélkül, hát le a kalappal. Amtech 559 és társai nagyon jók ebben a mezőnyben, amit feljebb linkeltél semmire nem jó reballozás/reflow esetén. Hőprofil elején ráég az alaplapra, utána meg csak nézhetsz. Youtube-on rengeteg videót találsz a "hogyan juttassunk folyasztószert a chip alá" témában, érdemes egy kis időt rászánni, megnézni őket. Továbbá, ha reballal szeretnél foglalkozni a továbbiakban, akkor lebeszélnélek a félmegoldásokról, meg a nagyon olcsó gépekről, ugyanis csak szívni fogsz vele, és csak megutálod a dolgot, ahelyett, hogy sikerélményed lenne. Hőprofilok tanulmányozása, egyediek kialakítása elengedhetetlen, ehhez jó ha van otthon egy zsák kidobni való alaplap, amin gyakorlatozhat az ember. Továbbá azt is el kell döntened, hogy infrás, meleg levegős, vagy kombinált állomásra lesz-e szükséged a javításokhoz (miket fogsz főleg javítani). Kezdésnek ajánlanám olvasgatni a BGA topikot, esetleg ott megkérdezni, milyen állomást ajánlanak a srácok beugrónak, stb. Illetve az 528-as hsz-ben pont hirdetnek egy állomást, szerintem néhány kérdést megér a dolog. -
yohnsee
tag
válasz
Bence199713 #521 üzenetére
Szuper, igen, a Metcal-nál nem a megszokott, klasszikus értelemben szabályzod a hőfokot, hanem a betét határozza meg. Én most gyűjtök egy csipeszpákára, de ebben a kategóriában ez elég húzós áron van.
-
yohnsee
tag
válasz
Harman Dénes #520 üzenetére
Szia,
ezt egy kicsit bővebben kifejtenéd? Nem igazán értem. A vas burkolatot szeretnéd forrasztani? -
yohnsee
tag
válasz
Bence199713 #517 üzenetére
Szia,
nagyon jó felszerelés, csak dicsérni tudom. Nekem 5200-as állomásom van, de még nem csalódtam benne. A konzol és a kontroller javítás elég széles skálán mozog, kontroller javításhoz feltehetően elég lesz maga az állomás, néhány pákaheggyel, de ha a konzolnál belefutsz egy nagyobb teliföld részbe, oda kell az elő-alá melegítő, forrólevegős állomás, esetleg reball állomás. Szépen, apránként fel lehet építeni, és én is ezt ajánlanám. -
yohnsee
tag
válasz
AXisBOLD #514 üzenetére
https://www.aliexpress.com/item/32641145656.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2e8f17dbuCGFyJ&algo_pvid=4392c157-52b4-40d1-94f6-ffe870894f27&algo_expid=4392c157-52b4-40d1-94f6-ffe870894f27-8&btsid=2100bde716171723515436956eafcc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Van mindenféle kontrollerhez alkatrésze az eladónak, böngéssz -
yohnsee
tag
válasz
AXisBOLD #512 üzenetére
Szia,
elég specifikus, amit keresel, ezeket általában ebay-ről, aliexpressről rendelem, ha ráér megvárni. Ha sürgős, akkor keresni kell, biztos van MO-n is bolt, aki ezeket árulja (szerencsére soha nem kellett keressek, mindig meg tudták várni a javítást). Ha gyakorolni kell, akkor van 1-2 PS és xbox kar szétberhelve nálam, szívesen odaadom őket ingyen, hogy ne élesben próbálkozz. -
yohnsee
tag
válasz
MasterDeeJay #509 üzenetére
Használom néha, alapjában véve nem rossz, DDR3 RAM chipeket is tudtam golyózni vele. Egy trükköt mondtak nekem régen: tegyem ki egy kicsit levegőre száradni, mielőtt használom, mert sok benne a folyasztószer, és hamar szétszalad mindenfele, amerre nem kell. Szárazon kicsit jobb a "tapadása".
-
yohnsee
tag
válasz
douggutaby #498 üzenetére
Szia,
ilyen esetben ajánlanám a szemes saru + csavar kombinációt. -
-
yohnsee
tag
válasz
JoceeHunt #480 üzenetére
Szia, ahogy korábban írtam másra való a kettő. Pákával leginkább lábas alkatrészekeket forraszt az ember, forró levegővel meg láb nélkülieket, smd-ket. Ez most borzasztóan elnagyolt kategorizálás, rengeteg kivétel van, de ha most ismerkedsz a forrasztás rejtelmeivel, akkor ajánlom, nézz meg pár youtube videót. Az alapokat el lehet sajátítani videóról gyakorlással, ami meg spéci, azt megbeszéljük. Kisregényeket tudnék írni a miértek-hogyanokról, de többre mész, ha látod is.
-
yohnsee
tag
Szia, ebbe én is beleestem anno. A nyák többrétegű, nagy rézfelület lehet a köztes rétegekben, ami iszonyat nagy hőelvonásra képes. A pákád nem képes ilyen kicsi kontakt felületen ilyen nagy teljesítményt leadni. Javaslom, ha van hőlégfúvód és egy plusz kezed (barát/barátnő keze is megteszi) melegítsd fel a nyákot kb. 150 fokra, és így próáld meg kiforrasztani. Egyébként javaslom az ólmos forraszanyagot, alacsonyabb az olvadáspontja és rugalmasabb.
-
-
yohnsee
tag
válasz
WildBoarTeam #474 üzenetére
Hát ez kb. nesze semmi fogd meg jól. A ciripelő hang száz okból adódhat. Ha van a panelen kapcsolóüzemű trafó, folytó, jó eséllyel az ad hangot, és azt nem is fogod tudni megszüntetni.
-
yohnsee
tag
válasz
WildBoarTeam #472 üzenetére
Szia.
Először is tisztázni kellene a fogalmakat. A reballozás azoknál az alkatrészeknél használatos, ahol a chip teste alatt vannak a forrpontok és golyókon "ül". Ehhez az eljáráshoz 99%-ban nem elegendő egy forrólevegős állomás (kivéve a nagyon kicsi chipeket, pl. iphone töltésvezérlő és hasonlók), spéci reball felszerelés kell hozzá. Különben csak gányolás lesz belőle, nem sikerül és még fel is idegesíti magát vele az ember. A reball állomás precízen beállított alsó/felső fűtéssel kell rendelkezzen.
Ezt a kérdést és a másik felét annak, amit kérdeztél ki lehet fejteni több oldalon keresztül, így megkérdezném, mi lenne a pontos cél, és akkor elmondom mit tudok arról a műveletről. -
yohnsee
tag
Szia!
Ha nem ömlik meg a forraszanyag rendesen, annak több oka lehet:
-nem megfelelő nedvesítés a felületi korrózió miatt
-nincs elég teljesítménye a pákádnak, és a hőt elvonja a forrasztani kívánt alkatrész/nyák (ez nem egyenlő a páka hőmérsékletével, bár sokan a fűtőszál tehetetlenségét próbálják kompenzálni a magasabb hővel, de ezzel veszélyeztetik az alkatrész épségét)
-esetleg mire felmelegszik a láb és a forrpont is, minden folyasztószer elpárolog a forraszanyagodból.Ezeket próbáld meg:
-pluszba adagolj forrasztás előtt/közben egy kis folyasztószert
Ha ez nem segít, és így sem terül szépen, akkor kevés a pákád teljesítménye, vagy nagyon rossz minőségű a forraszanyag. Ólmosat vagy menteset használsz? Van benne folyasztószer?Üdv, János
-
yohnsee
tag
Szia!
Én próbáltam pár különböző típust, a nagyon olcsó nekem nem jött be.
Ami nekem eddig a legjobban szuperál, az a Pro'sKit márkájú. Kicsit ducibb, de ezáltal nagyobb a szívó térfogata. Kicsit drágább ugyan, de én úgy vagyok az eszközökkel, amikkel dolgozom, hogy inkább egyszer veszem meg, lehet, kicsit többe kerül, de hosszútávon nem eszek meg annyi ideget, mint rossz szerszámmal. -
yohnsee
tag
Nos igen, ritkán járnak erre mások
A páka problémára sajnos nem tudok mit mondani, én hobbiból forrasztgatok és javítok, de azt a nézetet vallom (a munkámban is) hogy inkább veszek drágábban egy szerszámot, amivel lehet is dolgozni, mint 5 olcsót, amikkel lehetetlen dolgozni. De ez csak az én nézőpontom.
Jack: egyenként el kell szigetelni egymástól a jobb és bal oldal pozitív jelét. Ezt legegyszerűbben és legszebben zsugorcsővel tudod megoldani, de a szigetelőszalag sem rossz. Ha zsugorcsövet akarsz használni, vigyázz, hogy mindig forrasztás előtt húzd fel a vezetékre. Illetve ami még fontos: a jack dugókból is létezik nagyon vacak (volt, amit megforrasztottam és szét is esett az első bedugás után) és létezik jó jó áron.
Ezzel nem azt sugallom, hogy vegyél drágát belőle, de ha van választék, akkor válogass. -
yohnsee
tag
Hello!
Ha pesten keresel boltot, én személy szerint a HQ video-t ajánlanám.
Forrasztáshoz: ajánlanám, hogy vagy szerezz be folyasztószert az ónodhoz, vagy vegyél folyasztószerrel töltöttet.
Youtubon rengeteg oktató videó van forrasztás témakörben, viszont a technikádat saját magadnak kell kialakítani.
Egy kis angol nyelvismeret előny. Nem biztos, hogy mindig tudunk szóban segíteni, sokszor látni kell, mi történik.
Ami esetleg még jól jöhet: hegy aktivátor. Ez a dolog szürkés színű, ha jól tudom szelén tartalmú, regenerálja a hegy külső borítását. Néha-néha meg kell benne forgatni a hegyet egy kis ónnal, és kész.
Remélem tudtam segíteni. -
yohnsee
tag
Először is köszönöm a doksikat, nagyon jó olvasnivalók lesznek.
Ez a Star Tweezer, amit belinkeltél,-noha nem volt még vele dolgom - ránézésre kevésnek tűnik nekem a 60W teljesítmény, főleg a legnagyobb lapát mellett, amit rá lehet akasztani. Lehet, hogy rosszul gondolom, de így a 60W kétfelé oszlik, és olyan, mintha 2db 30W-os pákával próbálnál operálni. Kisebb SMD dolgokhoz elég is lehet, de mi van akkor, ha pl. egy 16 lábú DIP tokos IC-t szeretnél kivenni, és az egyik oldalon egy nagy kiterjedésű földszigetbe van 3-4 lába beforrasztva?
Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy rohanj a boltba és Metcal, JBC vagy Weller cuccokat vegyél, de szerintem egy ilyenre kár pénzt kidobni (ha hosszútávra tervezel). Plusz, amit megtanultam az évek során: inkább egy kicsivel tovább gyűjtök valamire, de jobb minőséget veszek, mert sokat ér az, hogy munka közben nem idegeskedem amiatt, hogy a szerszámmal nem lehet dolgozni. -
yohnsee
tag
válasz
Day 'n' Nite #396 üzenetére
Helló!
Volt régebben egy ilyen pákám, de nekem a hegy bevonata jött le hasonlóan. Az a hegy hibás volt, visszavittem oda, ahol vettem, és kicserélték. Az, hogy neked a hegy testén van ez, nem hiszem, hogy cserés, főleg, ha nem tapasztalsz visszaesést a hőátadásban. Mindazonáltal gusztustalan az a bevonat, nem tudom, hogy pontosan milyen ötvözet akar lenni. Én váltottam egy egyszerű 50W-osra, solomon pákával és weller hegyet tettem bele. Alaplapoknál kicsit megizzad, de minden mást nagyon szépen visz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen routert?
- Politika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Motoros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Diablo IV
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest