Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
prmcsk
addikt
válasz
Thulcandra #97 üzenetére
Nem címeztem senkinek.
Sejtettem,hogy ez lesz a vége.
Magamból indultam ki,mert én így kezdtem és bevált.
Általánosságként írtam -
Baliszoft
csendes tag
Latom vannak itt akik ertenek a forrasztashoz! A kovetkezo kerdesem lenne: Lejart a szavatossaga az SMD folyasztoszeremnek (fel eve), ettol fuggetlenul lehet meg hasznalni? Eleg huzos az ara es ritkan (keves) kell, nincs kedvem egy csipp ki/be forrasztasa miatt ujat venni.
-
prmcsk
addikt
Ezért írtam már az elején:
Gyakorolni !
Gyakorolni !
Gyakorolni ! -
Thulcandra
senior tag
válasz
Jim Tonic #91 üzenetére
Hát azért forrasztani sokkal nehezebb mint kezet mosni. Néhányan még 2 vezetéket se tudnak úgy összeforrasztani, hogy ne maradjon rajtuk egy bunkó. Komolyabb áramköri lapokról nem is beszélve... Na ott aztán vége mindennek ha folyik a cucc... Vagy neadjisten szétégeti a lapot... Igen is jó ez a topik.
-
Most kicsit csúnyát írok, de ne vedd sértésnek:
Soha a büdös életben nem nyitottam volna ennek topikot. Az már csak hab a tortán, hogy nem ide való. Vagy keresek a neten irodalmat (,de inkább ez sem), vagy nekiállok, és kitapasztalom.
Én mindig éreztem annyi erőt magamban, hogy nekiálltam magamtól. Ugyanis annyit tud az ember, hogy meleg, meg cin, meg folyasztószer. Onnantól kezdve pedig mindenkinek saját technikája van, és ami a legfontosabb, saját tapasztalata.
Szóval ez itt egy kicsit olyan, mint hogy ''hogyan mossunk kezet'', van-e valami technikája.
A másik topikban én is segítettem neked, de ez már nagyon .... -
fasyrt
őstag
válasz
Thulcandra #82 üzenetére
-
fasyrt
őstag
80, 81: Értem, és kreatívabb leszek!
Azt meg tudjátok mondani, hogy forraszás után a pákáról mivel tisztítsam le az ónt? Folyasztószerrel? Egyéb forrasztás utáni tennivaló? -
Bobbacsi
veterán
Az alkatrészek lábait forrasztás elött célszerü felónozni ,mert ki tudja meddig álltak valahol
és eloxidálódtak a lábak !
Ugy célszerü hogy az ónból letekersz egy jó darabot a nyitott tenyeredre ,és lehúzod !
lesz egy ovális tekercsed ,leteszed az aztalra megkeresed a végét és függölegesen felállitod !
Odatartod az ellenállás lábát az ón végéhez és a pákát és folyamatosan az ónhoz érve a lábat ,és pákahegyet beónozod a lábakat ! -
Bobbacsi
veterán
Az SMD alkatrészek azok a kis bizbaszok
miket az alaplapon,vid kártyán ,hangkártyán látsz !
Ezek felületszerelt alkatrészek,a mai technológiának megfelelöen
Régebben ( de még most is )voltak az alkatrészek amiknek voltak kivezetései ( lábai)
Ellenállás ----[____]---- ,kondi ,tranyó ,stb .
Ezeknek már nincsenek lábai csak fém kivezetései kivéve az IC-ket ( meg egy csomó mindennek)
Ezeket mielött beforrasztja a gép odarögzitik a nyákhoz ,és ugy küldik az ónfürdöbe -
biker
nagyúr
-
Bobbacsi
veterán
válasz
Thulcandra #75 üzenetére
A nyákkészités az egy másik történt
egyenlöre azt most hagyjuk !
A kész nyákon rengeteg luk vanamibe beledugjuk at alkatrészeket ,de nam csak ugy össze vissza ,hanem módszeresen
A lukak töbnyire 0,8 -1mm átméröjüek ezekbe kell az alkatrészeket beletuszkolni -
Bobbacsi
veterán
Elöször is mit akarsz forrasztani ?
Én balkezes vagyok melóba,írásban nem
Páka bal kéz ,letekert ón jobb kéz,asztalon a nyák ha sima nyák ,nem SMD alkatrészek azok bedugva a nyákba a forr.oldallal ,De csak a legalacsonyabb alkatrészek ! ellenállások elöször.A lábak felfelé állnak ( nem kell levágni az alkatrészek lábait csak forrasztás után !
Ón odanyom a lábhoz ,páka odanyom láb tövéhez 2-3mp ,mig megfut az ón ,és kész -
Undead
csendes tag
szerintem vegyél heggesztő pisztolyt, azt biztos segít, de azért a 300amperes heggesztőtrafót ne a maxon járasd, lehet baja esik a a kicsi integrált 90millió tranzisztornak azon az egy négyzetcentiméteren
-
Bobbacsi
veterán
Addig jó hogy a pákát felmelegitjük !
a forrasztandó tárgyat nem kell elömelegiteni ( kondi,tranyó,ellenállás IC stb
Nem visszük fel az ónt !
Elöször az ónt odaérintjük a forrasztandó tárgyhoz,és utánna a pákahegyet érintjük az ónhoz és a forrasztandó tárgyhoz 2-3 mp-re látni hogy megfut az ón akkor jó a forrasztás
2 Az áram a forrasztóónon ne menjen keresztül ,mert az egészségtelen és hülyeség(bocsi)
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
Akkor tehát a forrasztóhuzalban van az ón, némi folyasztószer társaságában. A folyasztószert csatornákban szokás mérni 1mm átmérő alatt a ~ 3 csatorna a jó. Felett 5-6 csatorna. Forrasztás előtt a felületek legyenek tiszták, amit denaturált szesszel v. külön megvásárolt folyasztószerrel lehet/érdemes elérni. A forrasztás menete:
páka felmelegít
forrasztandó tárgyak felmelegítése
az egyik forrasztandóra felvisszük az ónt
összeforrasztjuk
a forrasztás denaturált szesszel való tisztítása
A 2 forrasztandónak kell érintkeznie, vagy úgy is jó, hogy az áram a forrasztóónon megy keresztül?
Egyéb tudnivaló?
(Denaturált szesz = 96%-os gyógyszertári etil-alkohol?) -
biker
nagyúr
nagyon szépen lehet ónozni a köv. módon, akár nagy felületeket is!
- fogsz egy koax kábelt, és a külső szig. lebontod, majd a belső eret kihúzod a harisnyából. lehetőleg rézszövetesre gondolj, ne alufóliásra
- a harisnyát kilapítva kapsz egy ~10mm-es szövetet, jó hosszan.
- kell még egy tégelyben gyanta! jó bőven, ne sajnáld
- harisnya gyantába, beolvaszt, pákára egy borsónyi cin.
- mikor elég meeg, a harisnyán elfut az ón, lehet a nyákon húzni. gyantát ne sajnáld! annyit amennyit csak tudsz, mert ekkor fogy elég szép vékonyan elfutni az ón, kvázi annyi marad, ami a fémes kötés, a többit a harisnya mint az ónszívó zsinór felszívja.
mikor kész, a nyákot leosod denaturált szesszel. (ha ezt tálkában teszed, majd megtartod, akkor ha jól besárgult, később előkezelheted vele a lapot, nem kell annyi gyanta a futtatáshoz, illetve utólag a löttyel bekent nyák tartósabb, könnyen forrazstható lesz, és szép is lesz!)
ennyi, sok sikert! -
biker
nagyúr
hegyből én az R=1mm használnám általános célra, és R=0.5 finom célra.
lapos gagygi...
bobbacsi: szalakáli is jó, az még a zománcozottról is leszedi a zománcot, trafótekerők álmanem kell a 0.0x-es drótot tépkedni.
-
Bobbacsi
veterán
Bővebben: link
Függ a páka hömérsékletétöl -
fasyrt
őstag
Ez jó 5let... akkor nekem is vékony való.
Bobbácsi: Ki fogtok nevetni ,de ha nincs a közelben folyasztószer ,akkor jó a Kalmopyrin ( feloldva )
is -> anya csak Quarelint használ.
Prmcsk: 6-os,7-es hegy -> tudsz adni egy képes táblázatot a hegyekről?
Őőő.. a gyanta minek kell bele? Az a sárga trutyi, ami pár nap múlva a forrasztás tetején lesz?
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
válasz
Pisti_zzZZ #43 üzenetére
Kellemetlen? Szvsz jó illata van.
-
gery03
senior tag
válasz
Pisti_zzZZ #43 üzenetére
Még jó, hogy most szóltok.
Énmeg nagyba szoktam beleszippantgatni a finom gyantagőzbe. Tök jó illata van sztem. Kár, hogy nincs ilyen füstölő, vennék...
Amúgy többször volt már nekem is olyan, hogy nem volt fémtiszta az anyag -> nem ragadt rá az ón. Szerencsére van itthon egy kis folyasztószer. Nagyon jó ilyesmire. Faszául lepucolta, és felfutott rajta az ón. -
fasyrt
őstag
Mit akarok forrasztani? LCD-t, hőmérőt, ventiszabályozót.
Hőérzékenységükről nem tudok Neked mit mondani.
De valami okosat modhatnátok a pákahegyre... Eddig az egyenes - lapossal szimpatizálok, mert ha letámasztom, akkor az egyszerőbb ott tartani rajta a melegítendő cuccost... -
Pisti_zzZZ
tag
válasz
Thulcandra #37 üzenetére
Természetesen károsak, de azért nem kell megijedni, nem lesz tőle bajod ha véletlenül beszívod, inkább csak kellemetlen.
-
fasyrt
őstag
válasz
Thulcandra #30 üzenetére
Már leejtettem s azontúl, hogy anya tiszta ideg volt, már nem lehet szabályozni... Ergo csak pamutot vasal..
-
fasyrt
őstag
válasz
Thulcandra #29 üzenetére
A hiba az én készülékemben van?
-
Thulcandra
senior tag
Ja tényleg, halottam valami olyasmit is, hogy a forrasztás közben keletkező gőzök, gázok, füst belégzése cseppet káros az ön és környezte egészségére, közvetlen belégzést kerüljük. Ez igaz ? Vagy csak részben ?
-
válasz
Thulcandra #33 üzenetére
egyátalán nem az.
csak ha kész vagy nem árt átnézni mikroszkóppal, nincs-e esetleg zárlat a forrasztások között
/bár nekem jó még a szemem/ -
Bobbacsi
veterán
válasz
Thulcandra #33 üzenetére
Nem ez egy próbanyák volt és ha mozgott keze lába kiprobálás után ,mehetett sorozatba
-
ftc
nagyúr
válasz
Thulcandra #33 üzenetére
Én 1 1x A/D átalakitoval szenvedtem mert kisebbet küldtek le mind kértem
KB 1/3a volt annak amit én kérdtem -
ftc
nagyúr
Ugye neem.Ezt csinálltam éjjel nappal fél éven át.Nem akarok fél évig hozzá nyulni.
-
Bobbacsi
veterán
Én már 30 éve gyakorolom ezt a szakmát
Több 2 odalas nyákot kellett megforrasztanom SMD alkatrészekkel tele + IC-kel
természetesen nagyitóval ( mert különden kifolyt volna a szemem)
-
fasyrt
őstag
Jó páka (hőfokszabályzós) -> jó minőségű lesz Weller, de nem lesz hőfokszabályozós... nincs rá most 15-20k-m rá.
Jól megválasztott forrasztó ón (olvadáspont-keresztmetszet) -> Segíts, melyik a jó ón! 25w-os wellerhez kéne, ha ez számít.
Érzék. -> Hát ez majd kiderül...
Gyakorolni ! -> Meglesz!
Gyakorolni ! -> Meglesz!
Gyakorolni ! -> Meglesz! -
fasyrt
őstag
válasz
Thulcandra #24 üzenetére
De amfóra vagy! -
prmcsk
addikt
válasz
Thulcandra #24 üzenetére
Igen. PS-2 átalakítás.
-
prmcsk
addikt
A forrasztástudás feltételei:
Jó páka (hőfokszabályzós)
Jól megválasztott forrasztó ón (olvadáspont-keresztmetszet)
Érzék.
Gyakorolni !
Gyakorolni !
Gyakorolni !
Ha az 1mm-es smd ellenállás (nagyítóval jól látható )mindkét végére feltudjuk
forrasztani a 0,1mm-es madzagot úgy,hogy nem mozdul ki,nem ég el és még érintkezik is,no akkor tudunk forrasztani. -
WillChi
őstag
válasz
Thulcandra #10 üzenetére
-
sirály12
őstag
válasz
Thulcandra #10 üzenetére
-
fasyrt
őstag
Kötelező irodalom:
Sajó Jenő: Lágyforrasztás az elektronikában (1984)
Forrasztásnák a felületeknek fémtisztának kell lenniük.
Sorrend:
- páka felmelegít
- forrasztandó felülethez érint, és felmelegíti azt
- ón hozzáérintése
Biker, esetleg a #1-es (a 2-esre) kérdésre tudsz mondani vmit?
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
válasz
Thulcandra #15 üzenetére
ja, és helyes soorend:
- páka felmelegít
- forrasztandó felülethez érint, és felmelegíti azt
- ón hozzáérintése
nem pedig teszek a pákára ónt, majd odanyomom... -
biker
nagyúr
válasz
Thulcandra #15 üzenetére
én csak a klór rézre gyakorolt hatására gondoltam, nem a forrasztás tanulásra.
-
Thulcandra
senior tag
7-8 ban nem tanultunk forrasztani, technikaórán se. Virgonc gyermekkorom miatt 8.-ban annyira szar jegyeket tettem le az asztalra, hogy de. Ezért továbbtanulás alatt is leginkább élelmiszerismeretet meg vállalkozásit tanultam
mondjuk élelmiszerismeretben is van rendesen kémia, szerencsére már mind elfelejtettem
-
biker
nagyúr
válasz
Thulcandra #13 üzenetére
hát, 7-8 ban mit csináltál kémia és fizika órán???
meg utána a továbbtanulás alatt? -
biker
nagyúr
válasz
Thulcandra #11 üzenetére
a klasszikus, forrasztózsir nevű sárgás szar az mind cink-klorid.
amugy ugyanez igaz a gumikábelre is...
azokban azért van a réz ér-szövet és a gumi közt is síkpor, vagy celofán szerű réteg, mert a gumiból kén-származék kölcsönhatásba kerül a rézzel.
ha gumikábelt leforrasztaszm megsérül a védőréteg, és hasonló efffektus jön létre, szépen zöldülni fog a vezeték. -
biker
nagyúr
a forrzsír a legjobb dolog...
ha ideiglenes kötést csinálsz
miért?
mert a forrzsír az ZnCl (cink-klorid) ami melegítéskor rendkívül jól tisztítja az anyagot, és kiválóan fut rá az ón a rézre, csak épp pár év alatt megeszi a klór a forrasztás tövénél a rezet.
tehát ha muszáj, akkor vagy gyanta, oldott állapotban, vagy a degufit család, 20-30g-os tételben már 10k alatt is elérhető -
neduddki
nagyúr
válasz
Thulcandra #2 üzenetére
HI!
A reszelozsirool sem szabd mekfeleltkezni!!!:- )))
udv
neduddki -
kgyorgy
csendes tag
válasz
Thulcandra #2 üzenetére
Forrasztó zsír nem kell, a forrasztó ón belsejében van 3-5 ''cső'' ami meg van töltve vele, ez elég. Anyagok fémtiszták, oxidmentesek legyenek, arra, hogy mi nem forrasztható elég hamar rájön az ember, ott trükközni kell egy kicsit, de általában ha az ember fia elektronikai alkatrészekkel dolgozik ilyennel ritkán találkozik (megfelelő felületelőkészítést feltételezve). Két kéz elég
[Szerkesztve] -
vottokar
senior tag
Ajánlanák egy könyvet a lágyforrasztás után érdeklódóknek. Sajó Jenő: Lágyforrasztás az elektronikában. című könyvét, Nem egy újdonság (1984), de a benne leírt dolgok, a mai napig érvényesek. Otthol használatos technológiák azóta nemigen változtak, SMD mondjuk nincs benne, de aki jól tud forrasztani hagyományos alkatrészeket, az szerintem elboldogul a még kézzel szerelhető SMekkel is.
-
Fade_Away
őstag
jaja ajánlom a forrasztó viasz, zsír beszerzését amióta használom azóta tudok forrasztani...
-
fasyrt
őstag
Szisztok!
Nerég nyitottam egy pákabeszerzős topikot, ami Bővebben: link megtalálható. Ezen topik rendeltetése a forrasztás mikéntjéről szólna, biztos sokakat érdekelne. Alapból a beginner kérdésekre szakodna a topik, de lehet szó pro kérdésekről is.
Az már bizonyos, hogy számunkra a 25-30 w-os páka elegendő.
Akkor hát kezdeném a kérdezősködést:
1.: Van-e valamilyen kötelező szakirodalom érthető formában? (Netes, magyar előnyben)
2.: Milyen pákaheggyel ellátott pákát vegyek? Melyik mire jó?
3.: Forrasztásnál ugye 4 dolog működik közre (+mi): a 2 összeforrasztandó anyag, cin, páka. De csak 2 kezem van. Hogyan csináljam? 2-en csináljuk? (Vagy gruppen?
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- Óra topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Canon EOS DSLR topic
- World of Tanks - MMO
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Cooler Master H500P Mesh ARGB White
- Ultramegabrutal EVGA1600w T2 80 PLUS TITANIUM
- Dideregne a CPU-d? Itt jó cooler Kolink Umbra EX180 ARGB CPU COOLER INGYÉ FOX
- CORSAIR HX Series HX1200 - 1200W 80 PLUS PLATINUM Fully Modular - ALZA garancia 2033.01.16.
- EVGA SuperNOVA 1600 G2 1600W 80 PLUS Gold Fan-Stop 120-G2-1600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest