Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30036 üzenetére
Értem, hogy bug, de ez így nettó használhatatlan, mert nem fogod látni mennyit írtál rá. Nem kell az egész laptopot visszaküldeni garba, elég csak az SSD-t. A legtöbb laposból ki lehet venni teljes szétszerelés nélkül, csak a laptop alján lévő szervizpanelt kell lecsavarozni, és hozzáférsz az SSD-hez, nem jár megbontással meg garivesztéssel. Ha kell, előtte írj a boltnak vagy a szerviznek e-mailt, hogy nem az egész laptopot küldöd, mert nem akarod kockáztatni, ehhez az ügyintézéshez elég az SSD egymagában.
Nagyon kínos bug, ez most engem is elriasztott, hogy SanDisket vegyek a jövőben, pedig épp szemeztem én is vele, igaz nem ezzel a modellel. Így a továbbiakban a márkát sem fogom sehol ajánlani.
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30031 üzenetére
Ezek az értékek valóban durván nincsenek összhangban. A Feladatkezelő ilyen 2-3 gigányi írást mutat, az SSD számlálója meg 150 gigát. Első körben nézd meg, hogy van-e X4120006-osnál újabb firmware (lusta vagyok utánakeresni), ha van, akkor frissítsd, ha nincs, én visszadobnám gariba. Nagyon gáz, hogy x adat felírása kb. 50*x írást ad a meghajtónak. Hiába mutat még 100%-os kondíciót, ilyen ütemben néhány hónap alatt le lesz amortizálva a meghajtó. A gariba küldés előtt azért ejtsd meg, hogy nagy fájlokat másolsz rá, és pontosan megnézed hányszorosan jelez több írást.
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30023 üzenetére
Ezek teljesen rendben vannak. Ne kapcsold ki, ne bootoltasd újra a gépet 2-3 napig, a szokásos alkalmazások fussanak folyamatosan (böngésző, Steam minden egyéb menjen megszakítás, kilépés nélkül), rendszeresen nézz rá Feladatkezelővel mi ír sokat, néha HD Sentinellel is nézz rá, hogy kb. annyival növekedett-e az összírás mennyisége, mint amit a Feladatkezelő oszlopai mutatnak. Ez ilyen műfaj, türelem kell hozzá, de megéri vele egyszer szívni, hogy utána ne kelljen szétnyírt SSD-t kidobni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30000 üzenetére
Erre még reagálok: még egyszer megnéztem a második videót, a feladatkezelőset, és nem egy tera írást mutat, hanem egy gigát kb. összesen, az azért nem olyan vészesen sok. A tera az az a mennyiség, ami a legutóbbi screenshot óta felmászott az SSD-re, de az néhány nap volt, nem fél óra.
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30008 üzenetére
Szerintem akkor be van kapcsolva a TRIM. Gyanús volt, hogy a SanDisk gyári programja túl gyorsan TRIM-elte végig a meghajtót, szerintem már eleve TRIM-elve volt. Csak azért szóltam, mert megéri az ilyet ellenőrizni.
Az különböző gyártók SSD-i mind máshogy számolják a kondíciót. Van, amelyiknél gyorsabban kezd el esni, más modelleknél meg lassabban, mivel máshogy veszik figyelembe a felírt össz adatmennyiséget, van, amelyik más SMART adattal is kombinálva számolja ki. Alapvetően a 91% is egy jó kondíció még. Nem hinném, hogy bármi is meg van billenve ott. A screenshotok és videók tanulsága szerint tényleg sokat ír nálad valami, ki kell deríteni mi.
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #30000 üzenetére
Az első videó időrablás, semmi nem történik rajta. Ránézel a SanDisk SSD-re a gyári programjával és 100%-osnak mutatja, SMART értékek rendben. Csak hogy időt spóroljak a nagyérdeműnek. Egy gyanús dolgot láttam még, SSDOK-kal nézz rá, hogy tényleg megy-e a TRIM, mert a SanDisk gyári programja szerint nincs bekapcsolva.
A második videón a Feladatkezelőben az látszik, hogy az mp-s folyamatok írnak sokat, Google szerint ezek a Windows Defenderhez tartoznak. Mondjuk az a SYSTEM nevű folyamat is elég sokat ír, 100 MB fölött. Process Explorerrel kéne ránézni fa-nézetben, hogy mit futtat ez a folyamat. Lényegében csak ezek írnak sokat, a többi folyamat írása normálisnak tűnik. Viszont ahogy nézem, az AdGuardot nem sikerül lesikálni a gépről, pedig első körben arról derült ki, hogy az is brutálisan sokat írogat feleslegesen, tettél be róla screenshotot múltkor. Azóta még egy terabájt felkúszott arra a szerencsétlen SSD-re néhány nap alatt.
-
törölt tag
válasz #41133696 #29955 üzenetére
No az extra írásra két extra videó:
SanDisk SD8SN8U 128G 1006 - SanDisk SSD Dashboard - Youtube
Feladatkezelőben I/O írt bájtok száma - Youtube
félóra - óra alatt terabyteos írás! Ti mit láttok a videó alapján?
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29944 üzenetére
Na, akkor meg is lett mi ír sokat. Eleve gyanúsan hangzott ez az Adguard. Legalább most már tudjuk, hogy ilyenek is okozhatnak túlzott írást. Bár még futtassad a Feladatkezelőt, mert ez a 66 giga írás egy folyamathoz sok, de arra nem elég, hogy 4-5 nap alatt 2,5 terát felírjon, fog ott még valami szutyok folyamat sokat írogatni.
Még az az svchost gyanús a maga 21 gigájával, meg kéne nézni, hogy pontosan mit futtat, ezt más füleken tudod ellenőrizni, mert több is szokott belőle futni. Bár még ez a kettő folyamat a maga 87 gigájával még mindig nem indokol 2,5 tera írást.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29929 üzenetére
Ezek közül csak az svchost-nak van több írása, 7 giga, de még ez sem abnormális kategória, ez még egy nap alatt benne lenne az átlag felhasználás erős átlagában (20-30 giga/nap). Lehetőleg ne kapcsold ki a gépet 2-3 napig, fussanak a szokásos dolgok, ne zárd be a programokat. Ezt leszámítva használd a gépet úgy, ahogy szoktad.
Ha valami írási loopba kerül, azt gyorsan észre fogod venni, mert több száz gigát, vagy akár 1-2 terát is felír naponta.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz #41133696 #29918 üzenetére
A másik dolog pedig, hogy a 2,5 TB extra írást nálam gyűjtötte be. Csak éppen úgy, hogy a Hard Disk Sentinel-t szerint, mióta nálam van 52 GB írás volt rajta... Az összesítőben pedig látható, hogy TB- os eltérés van.
A harmadik dolog, hogy a Plextor PX-256M8PeG NVMe SSD is érdekes írás mennyiségeket produkál, de ott legalább 8 hónap alatt jött össze. A Samsung 500 GB SSD Series 850 EVO az tényleg 0 byte írással jött, de az ADATA XPG SX930 480GB SSD-nél szép kerek 1,75 TB írás volt, és más is megjegyezte akkor, hogy Ő is így kapta, pontosan ennyi írt adattal, mert természetes, az is, hogy a gyártók tesztelés után adják ki.
A negyedik, hogy a SATA-s SSD-imnél nem tapasztaltam túlzott írást, csak az M. 2 NVMe meghajtóknál. Ráadásul a kettő két külön gépben van.
-
Doky586
nagyúr
válasz #41133696 #29911 üzenetére
Ugye a törvény szerint 2hétig bárki ingyen tesztelgetheti, használja, aztán visszaviszi a boltba hogy mégse kell adják vissza a pénzt. Lehet hogy nem te vagy az első tulajdonosa, de lehet nem is a második, esetleg nemis a harmadik..
Van aki direkt tesztelni veszi az eszkozöket, hogy mennyit bírnak rá írni napi 24/7-ben, aztán 2 héten belül visszakérik a pénzt és megírják a tesztelt eszközökről a cikket..
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29911 üzenetére
Az én új SSD-im gyárilag 0 írással érkeztek. Csak az az írás van rajtuk, amit ért írtam rá. De még a használtan érkezett külső SSD-n sem volt 1,7 TB-nál több írás, pedig az több éves SSD.
Mindenképp nézegessétek Feladatkezelővel, kapcsoljátok be az IO írás oszlopot, menjen folyamatosan, progikat se zárjátok be. Ha nem csináltál rajta semmi különlegeset, akkor 1000%, hogy valami feleslegesen írogat vadul. Az ilyenre figyelni kell, mert így lehet pár hónap alatt szétnyírni egy MLC-s SSD is.
-
törölt tag
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29664 üzenetére
Nyilván, amelyikhez nincs gyári program, ahhoz nem kell. Amelyikhez adnak, annál viszont nem dísznek van, de ez csak az NVME-sekre vonatkozik.
(#29663) Supernova555: hiába csavarozod be sziklaszilárdan, attól még a csatlakozó forrasztása lehet hibás, ami miatt érintkezési hibás lesz. Vagy az érintkezőkre telepedő kosz, szennyeződés is lehet ludas. A melegedés is simán lehet, hogy azért volt, mert a laptopban nem tudott szellőzni. Amúgy hány fok volt az a nagyon meleg? 50-55 fokig semmi probléma nincs, SATA SSD-k meg nem melegednek efölé. Nálam 50 volt a csúcs (MX300).
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29647 üzenetére
Nincs szükség a Samsung Magicianra, felesleges marketinghulladék. Mindegy mi van az SSD-n, meg hány SSD van a gépben. Kíváncsiságból felteheted persze, arra jó, hogy ránézz, hogy a Samsung szerint hogy áll az SSD-d, mennyire vág egybe a HD Sentinel és a Magician megállapítása a meghajtó adatait, kondícióját, stb. illetően, de nincs rá szükség, hogy mindig fusson. Egyszerűen nincs semmi haszna.
-
Frawly
veterán
válasz #41133696 #29338 üzenetére
Félreértettem a 102-őt. Viszont a 15 TB írás 2462 óra alatt is baromi sok. Nézz szét a Feladatkezelőben, hogy melyik folyamat ír sokat, mert a topikban volt már 1-2 emberke, akiknél valami speciális alkalmazás bug miatt állandóan írta a háttérben a meghajtót, és néhány hónap alatt kinyírta az SSD-jüket, a neten is lehet olvasni hasonló eseteket. A játékok ekkora írást nem okoznak, ezt biztosan tudom. Azok csak addig írnak, amíg települnek, utána már csak elég keveseket mentéskor.
Az ADATA SSD-d statisztikája viszont teljesen reális, átlagos felhasználáskor kb. annyi szokott összejönni. Nálam azért ilyen kevés az írás, mert csak netezésre és szövegszerkesztésre használom a gépet, meg nagyon régi játékokkal játszok, és a Linux eleve sokkal kevesebbet is ír a meghajtóra, így én még az átlagnak is jóval alatta vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
-
Emperor_
addikt
-
Emperor_
addikt
válasz #41133696 #28434 üzenetére
Nem értem, hogy mi a probléma. Az SSD működésével tisztában vagy ?
Ezt feltétlen ajánlom elolvasni.A különböző típusú SSD-k elhasználódása nem összevethető, a gyártók belső algoritmusa dönti el, hogy milyen SMART adatot szolgáltatnak magukról az az adott típusok. A SMART adatok alapján számolódik az kondíció.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz #41133696 #28110 üzenetére
Úgy 5 évvel ezelőtt még kellett biztonsági mentés SSD firmware frissítés előtt.
"Shutdown confirmation
The drive will not properly function until you shut down and reboot the system. If you continue to shutdown the system now, press Yes button. Or if you do not shutdown now but manually do later, press No button" -
törölt tag
-
törölt tag
válasz #41133696 #27981 üzenetére
Acronis True Image 2015 - Backup 3 SSD tartalmának biztonsági mentése HDD-re 4K!
Az SSD-k átviteli sebessége, és hőmérséklet monitorozása.
-
törölt tag
válasz #41133696 #27980 üzenetére
ADATA XPG SX930 SSD 480GB SATA III ASX930SS3 480GM C - HDS sebességmérés
Olvasási átviteli sebesség és művelet közbeni hőmérséklet monitorozás Hard Disk Sentinel 5.0.1 PRO verzióval.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz #41133696 #27496 üzenetére
No akadt pár BSOD az utóbbi napokban:
A Google szerint jobb a gyári MS AHCI, hiába 10 éves...
Így visszakerült az (Megoldás, Youtube 4K ):
Az eredmény pedig láthatóan jobb:
Settings - Text Data - All 0x00 (0 fill)
Settings - Text Data - Random
BitLocker mellett!
-
-
törölt tag
válasz #41133696 #27496 üzenetére
Videón:
Plextor M8PeG SSD meghajtó Crystal Disk Mark sebességteszt
ADATA XPG SX930 SSD 480GB SATA-III ASX930SS3-480GM-C - Crystal Disk Mark
[ Módosította: radi8tor ]
-
törölt tag
válasz #41133696 #27486 üzenetére
Megjöttek az SSD-K.
https://prohardver.hu/tema/hogy_is_neznek_ki_a_gepeink/hsz_61115-61115.html
Erre látom, hogy van friss Firmware. Nem tudjátok mik a változások? Mert frissen húzott Windows...
-
dugo_
veterán
válasz #41133696 #27455 üzenetére
Kisebb modelleknél többen számoltak be 500-600giga gyári írásról, ilyen nagy SX930 szerintem még nem fordult meg a topikban, valószínűleg azért több a tied.
Limitmentes darab, nem múlik semmi ezen a kis mennyiségen. Legalább kizárják a DOA lehetőségét.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Ukrajnai háború
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Steam Deck
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest