Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Szokásos fikázás. Ma néztem a mókás linux action show-t, abban is minden release-t lehúznak, de most különösen vicces volt. A vélemény kb ennyi volt: ami jól néz ki, az a gnome design-ja miatt van, a boot szerinte csúnya, a grub2-is (nem akarom megjegyezni, de én amennyi ubuntu install-t eddig láttam, alapból ott sem témázott a grub, debianon sem, nem is lényeges egyébként)
Ezután még sikerült oda eljutni, hogy a h264-es codec-et nem tudja automatikusan installálni, és átirányít a wiki oldalra. Egy linux felhasználótól nekem mindig olyan fájdalmas amikor látványosan nem akarja ezt megérteni (és nem teszi mellé azt hogy a proprietary OS-ek sem tartalmaznak codec-eket alapból, és azokon is dolgozni kell hogy felpakold őket)
Mindenáron bele akarják mantrázni az emberekbe, hogy ez egy RHEL béta teszt (nem, de evidens hogy a RH számára fontos fejlesztések ide kerülnek be nagyon hamar), meg azt hogy nem való desktopra, és hogy használhatatlan is desktopon. Én meg erre annyit tudok mondani, hogy nekem prímán működik, és abszolút kézreáll.
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007
üzenetére
valahol a linkelt cuccban is leírt helyeken csak meg kellene lenni annak :-)
menüszerkesztőt szerintem nem fognak csinálni, mert a shellben szerintem nincs értelme. minden alkalmazásnak követni kell a freedesktopos standardot, és aszerint kezelni a desktop file-okat :-) -
rokefeller
senior tag
válasz
body007
üzenetére
a gnome-shell-re gondolsz egészen pontosan? ott nem lehet ilyen direkt módon szerkeszteni a menüt. .desktop file-ok alapján rakja össze a menüt, ha valami hiányzik, akkor legyárthatod kézzel (nem egy nagy cucc átírni egy másikat) de leginkább riportold bugként az adott csomaggal szemben
a fallback módot nem ismerem, de szerintem az is erre épül.
a gnome shell esetében szerintem nincs értelme eltávolítgatni a fölös ikonokat a menüből, fallback esetén lehet hogy lenne értelme, de szerintem ha a .desktop file-okat elkezded irtani, azzal csak magad lövöd lábon
lenne ha nem halt volna meg az SSD-m. a közhiedelemmel ellentétben a gnome 3 siker, sok júzer van, csak hát ők vígan csendben használják a gépüket, a haterek meg telerinyálják a netet :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Nekem is az SSD dobott nagyot, de akkor is 15-20 másodperc marad, pedig eléggé kicsontoztam a service-eket. a 15 másodperc az ahol már majdnem instant a boot, kb mire bedugom az egeret, meg meg leülök, már megy :-)
Az SSD-vel viszont óvatosan, ha értékes adatról van szó, vettem fél éve egy OCZ Agility2-t, és egyszercsak nyekk... van rá három év garancia, és megérte, mert veszettgyors volt, de amikor becserélem garanciában, első dolgom lesz, hogy a régi vinyón kialakítom a backup-ot
-
rokefeller
senior tag
Szerintem kifejezetten jó, hugom nyüzöge laptopjára tettem fel hétvégén (a gyerek fél éve rinya nélkül nyomul fedorán), gyors, jól néz ki a gdm greeter, és faszányos az online accounts.
a grub2 ronda, de ki nézegeti azt? debianban mindig is ronda volt, asszem ubuntuban is.
szerintem a fekete plymouth jobban néz ki, de az enyémen majd átállítom spinfinity-re, ha az is feketea gnome-shell meg... én imádom, most nyekkent meg az ssd-m ezért a céges win7-tel nyomulok, és szétvet az ideg, annyival jobb a gnome-shell. 1 hónap megszokás, utána ultiumate királyság, productivity meg bling.
a shutdown hiányáról. tényleg olyan releváns a shutdown? csak mert ha nem dual bootos tesztelős játszós horrorgép van, hanem egy amit csak használni akar a user, akkor a reboot-okat nyomja akkor, amikor a csomagtelepítő vagy az updater jelzi, egyébként meg miért nem suspendel? én ezzel teljesen tudok azonosulni, 18-19 napos uptime-jaim szoktak lenni laptopon. az ALT-os trükkel meg tele a net, szóval szerintem ez a kérdés vihar a biliben, kötekedéshez jó alap, de másra nem igazán
Az egyetlen hiányérzetem a packagekit gui-ja, amióta megvan, azóta olyan kis béna. az ubuntu software centere sokkal profibb kinézetű, trendibb. azt sem tudom pl megérteni, hogyha megjelölöm mondjuk a libreoffice valamelyik elemét telepítésre, rányomom hogy gyí, akkor miért nem lehet közben bogarászni a csomagok közöt, és bedobálni egy sorba a következőt, amit fel akarok tenni. ez annyira tipikus első telepítés utáni magatartás pedig...
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
http://fabian-affolter.ch/blog/index.php/gnome-shell-extensions-for-fedora
Ott van pár kiegészítő, hasznosakTémázni is lehet a user theme-es cuccal:
[Itt] van pár jó téma -
rokefeller
senior tag
Hozzátenném, bajom nincs vele, semmi nincs elreccsenve pedig első nap frissítettem preupgrade-del (ott volt egy kis brékelés, mert az anaconda miért is ne reccsenne el ha a temped tmpfs). Azt nem tudom hogy ez rutin, vagy azért tényleg javul a release minőség.
Az előbb néztem meg, daily-re van állítva a frissítés, de nekem nem tűnik úgy mintha naponta reggel próbálkozna is, és volt vagy két frissítés amikor nekem jutott eszembe hogy na, van már valami új, és volt is.
-
rokefeller
senior tag
válasz
audi100td
üzenetére
A szebb betűkhöz érdemes feltenni a freetype-freeworl csomagot.
A gnome-shellben alapvetően nem lehetne állítani azokat amiket írtál, de van a gnome-tweak-tool, azt felteszed, és azzal tudod variálni a betűket, élsimítást, hintinget.A rendszerbeállításoknál ennyi van, amit látsz, mert ez is új a gnome3-ban, viszont a fedorában vannak a system-config-* csomagok, azokat fel lehet tenni, és azokkal lehet értelmes dolgokat művelni (services, firewall pl elengedhetetlen)
A fejlécet alapból nem lehet beledolgozni a felső panelba, de itt egy link, ahol össze van szedve az összes gnome-shell extension ami eddig létezik, és azok között, ha jól tudom, van ilyen. [link]
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
nem tudom pontosan mire gondolsz, de a packagekitd fut, azt hiszem ő csekkolja hogy van-e update, de szerintem nem érdemes (talán nem is lehet gui-ról) kilőni, hanem a software updates vagy update software (ami a frissítési beállításokat tartalmazza és nem a frissítést magát csinálja) ott ki lehet kapcsolni az automatikust, ha azt szeretnéd
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
fel kell tenni a system-config-services-t, és azzal megy.
-
rokefeller
senior tag
válasz
Hokoyumi
üzenetére
Hát... ez a duron ma már eléggé sovány:-)
Nekem is van egy, pont 1100-es, 512 ramot valahogy vadásztam bele, és amit sikerült kihozni belőle, az egy minimál arch openbox-szal, meg chromium.Megyeget, filmet játszik le mint a szélvész, de ha 3-4 alkalmazást megnyitok, akkor már recseg, flash lejátszás meg ugye hehe youtube-hoz, nem tudom a HTML5-ös verzió jobb-e, amikor használtam a youtube-without-flash script még ment, és azzal egész jól használható volt.
Egyébként nem értem hogy annak idején rendszeresen használt, jó gépeket manapság miért nem lehet használni még ezekkel a kicsontozott könnyű OS-ekkel sem... Öregszem
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Itt kernel a neve
yum list kernel és már bogarászhatsz is, de itt annyira nem kell ezt karbantartani, mert összesen default 3 kernelt tart meg (ez állítható) tehát nem jellemző a 10 kerneles rendszerVan egy plugin ami tud autoremovehoz hasonlót, asszem remove leafs vagy leaves vagy valami ilyesmi, de amikor néztem, kicsit hogyismondjam, aggresszív volt nem ajánlanám.
A próbálgatós problémár a yum history parancsot ajánlanám (yumex azt hiszem tudja)
A yum historyval tranzakciónként tudod nézni a telepítéseket, és "visszavonhatod" a tranzakciót, kb.yum history ilistázza az összeset
yum history info <tranzakció szám> megmutatja mi történt a tranzakcióban
yum history undo <tranzakció szám> visszavonja a tranzakciót -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Félreértettél. Nem így értettem hanem úgy hogy ami egy linux disztribúción nem lehetséges, az általában a linux-on nem lehetséges (persze ez ritka). Ha érted hogy mondom :-)
Személyes tapasztalatom egyébként egy ősrégi ATI kártyával, hogy az Ubuntu egy klikkes fglrx-ével is használhatatlan szar volt (mármint nem az Ubuntu úgy en bloc, hanem a megjelenítés), míg a fedora az open driverrel ment szépen. De ez csak az én tapasztalatom. A mondandóm lényege nem ez volt.
Ma sokat magyarázkodok :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
Hokoyumi
üzenetére
Bár nekem nincs AMD kártyám, de szerintem olyan nem létezik hogy felejtős a Fedora:-) Illetve ha Fedorán felejtős, akkor valószínűleg más linux disztribúción is.
"As said already, for the Linux graphics support you will need to use the very latest bits (Mesa, xf86-video-ati DDX, Linux kernel) for the open-source Gallium3D / classic Mesa support and even then it may be a buggy experience with Linux 2.6.38. For the Catalyst driver you need Catalyst 11.2 or later for the best experience."
Szóval menni kell neki, és még mindig Fedora 15-tel megy talán leginkább.
Frissítettél install után, és utána próbáltad a leírást?
-
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti
üzenetére
yum install freetype-freeworld
ez elvileg valami más kapcsolóval fordított freetype, és elvileg szebb.
A másik pedig, a hinting és az antialiasing meg dpi variálás.
Fedora 14-en az appearance/fonts/advanced, vagy valami ilyen helyen volt, fedora 15-ön a gnome-tweak-tool-lal tudod állítgatni. -
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti
üzenetére
Én a tar.gz-s megoldástól inkább távol tartanám magam. Az adobe oldalára átirányít a firefox, amikor telepítenéd a plugint, és ott a yum-os verziót ha kiválasztod a listából, akkor felteszi neked az adobe flash repo-ját.
Utána flash-plugin install, vagy yum-mal, vagy a grafikus csomagkezelővel
a ez megvan, akkor nem tudom hogy most automatikusan megcsinálja-e, de a /usr/lib/mozilla/plugins-be be kell symlinkelni a libflasplayer.so fájlt a /usr/lib/flash-plugin könyvtárból
A leírás ellenére az egészet egy perc alatt megcsinálod.
Java:
sunos oldalról letöltöd az rpm-et, felteszed, és akkor jön a játék. /usr/java/.. be teszi a telepített runtime-okat (nekem szokott lenni 1.5 és 1.6-is)
Van a faék verzió, amikor a java jre/plugins könyvtárából libjavaplugin.so-t (64 biten a libnpjp2.so-t) besymlinkeled a mozilla plugins könyvtárába.
A tisztességesebb megoldás ha használod az alternatives megoldást.
Szívás lehet a selinux-szal. Nagyon részletes leírás: [link]
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Én a fallback módot sajnos/szerencsére nem használtam.
Ami biztos, a gnome-shellben, ha megy rendesen, nincs tálca a programoknak, így lett tervezve, és nem is lesz benne.
És nekem úgy tűnik, hogy ezzel nincs is baj, alapvetően belőlem kikényszerítette a masszív alt-tab használatot, és ezzel felgyorsított. Ha mégis egerezek, az overlay-be lépés animációval, és a program kiválasztása nem tart tovább, mint a tálcán kibogarászni hogy melyik ablakot kell eltalálni, az overlay-ben ugye nagyobbak az ablakok mint a tálcán, szóva az ainmált váltáson bukott időt visszanyerem a könnyebb célzáson. Az is hozzátartozik mondjuk, hogy én sokat touchpadezek, lehet hogy egérrel az igazi profiknak gyorsabban megy, nekem nem tűnt fel úgy sem differencia.
Lényeg a lényeg, használható, jól használható, de máshogy használandó. User két dolgot tehet, adaptálódik, és kihasználja az új rendszer előnyeit, vagy forradalmat hirdet, és elpártol. Én el tudom fogadni az utóbbit is (csak ne nekem hisztizzenek :-)), de az előbbit tartom konstruktívnak :-)
-
rokefeller
senior tag
Pont ez a hiszti, hogy a gnome3-ban nem lehet, de hát ez linux, mindig körbe lehet járni a témát. Most nincs gnome panel. Lehet installálni, és futtatni, vagy lehet tint2 panelt használni. És kész. Meg lehet ugye hisztizni, meg fenyegetőzni a levlistán hogy elmegy a userbase :-)
Ugyanez megy a system monitor appletekkel. Nincsenek. Conky, alulra egy csíkban, megoldva, szebb, jobb, csak nem része a desktopnak.
-
rokefeller
senior tag
Csak el ne kezdjük itt is a flamewar-t :-) Erről a nincs tálca, nincs nyitott ablakok listája témáról született kb 10000 levél már a shell levlistáján.
Alapvetően nem értem ezt a flame-et, az emberek elfogadták hogy gnome2-ben nincs dock, meg global menü, viszont ha akartak, installáltak egyet, és használták. Ezzel szemben gnome3-ban nincs task bar, és ahelyett hogy feltolnának egy tint2 panelt, és 2 perc alatt belőnék, inkább megy a hiszti a levlistán, meg a legviccesebb, amikor a fenyegetőzés, hogy én akkor többet sosem, hát who cares
Egyébként nemcsak a super fog elkoni, hanem az alt-tab is, meg minden más rendszeren is rángatod majd az egeret a bal felsőbe :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
a gnome3-as fejlesztésekhez én a jhbuild-es megoldást választottam.
Nekem még f14 van, este lehet hogy updrade-elek egyet.
F14-en, nálam egy core2duo T5400 on 4 giga rammal netezés, dolgozgatás mellett egy olyan 15-30 perc egy teljes build, de ha rendszeresen buildeled, akkor rövidebb egy alkalom
ami még hiányos, az a gtk3 téma meg a networkmanager ikon f14-en, ha f15-ön vagy, akkor szerintem ezek nem parásak, és akkor a shell-t tudod forgatgatni kedvedre
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Ha nem vagy fejlesztő vagy tesztelő, akkot ne csináld!
Baromijó QA-ja van most a Fedorának, köszönhetően annak hogy állandóan leinstabilozták meg lebétázták, és manapság sokkal stabilabb package-ek kerülnek be a repo-kba de a rawhide nem alkalmas napi használatra, ez szinte biztos.
Miért lenne rá szükséged? Ha esetleg adott package frissebb verziója kell, érdemes a koji-ban kotorászni, vagy updates-testingből update-elni.
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Amikor a live-usb-t csináltad, milyen paramétereket adtál meg?
Fedora 14-nél kellett egy --reset-mbr mert egyébként nem bootolt, lehet hogy ennél is az van.
Én a 15 alphát tettem fel valamikor, az ment USB-ről, de nem emlékszem kellett-e valamit brékelni -
rokefeller
senior tag
van egy tartalék laptopom fedora 15-tel meg gnome-shell-lel, a haverom bennhagyta a saját windowsos gépét a cégnél hétvégén, második napja a nyúzza az f15-öt, és semmi hiszti :-)
elég alacsony a szidábilitása, az eddigi legjobban sikerült fedorának tűnik, dehát a shell miatt fog kapni hideget rendesen
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
ez nem az a port forward. a legtufább de talán leggyorsabb mód, ha letiltod, kipróbálod az ekigát így megy-e, és ha igen, akkor véletlenül se felejtsd így, hanem kapcsold vissza, és nyisd ki a kért portokat :-)
oldalmenüben felülről a másodikban felveszed a tcp meg udp portot, és kész is
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
nem jól van felvéve, vagy nincs engedélyezve rendesen
a non-free-t is felvetted külön?[user@extensa08 bin]$ yum search unrar
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks, presto, refresh-packagekit, yum-fast-downloader
Adding en_US to language list
Loading mirror speeds from cached hostfile
* fedora: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-free: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-free-updates: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-nonfree: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-nonfree-updates: ftp.ntua.gr
* updates: ftp.ntua.gr
================================================================================= Matched: unrar ==================================================================================
libunrar-devel.i686 : Development files for libunrar
libunrar-devel.x86_64 : Development files for libunrar
libunrar.x86_64 : Decompress library for RAR v3 archives
unrar.x86_64 : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
dtrx.noarch : Intelligent archive extractor
qcomicbook.x86_64 : A viewer for comic book archives
--------
yum info unrar-ra meg:
Installed Packages
Name : unrar
Arch : x86_64
Version : 3.9.10
Release : 3.fc14
Size : 188 k
Repo : installed
From repo : rpmfusion-nonfree
Summary : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
URL : http://www.rarlab.com/rar_archiver.htm
License : Freeware with further limitations
Description : The unrar utility is a freeware program for extracting, testing and
: viewing the contents of archives created with the RAR archiver version
: 1.50 and above. -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Az a vicc, hogy ilyen market szinten mehetne a cross distro is könnyen, mert mondjuk míg a libeket máshogy nevezik el, a deluge meg a banshee mindenütt ugyanaz, szóval elég lenne annyit dobni hogy pk-install deluge, aztán majd a packagekit eldönti hogy apt vagy yum van alatta. a pluginek telepítése alkalmazásbúl ugyanígy mehetne, de hát, mégsem így megy. azt pont lesz*rom hogy most kernel header vagy linux-dev vagy akármi kell forgatáshoz, azzal én eljátszok, csak endjúzernek ne kelljen már :-)
A software centert ubuntun én csak egyszer láttam. Van egy olyan perverzióm hogy az okos, fogékony, tanulékony húgom próbálom linux-szal fertőzni, és mindig azt hiszem hogy neki jobb lesz az ubuntu, mert nem kell root, meg felhasználóbarátabb, aztán persze mindig rájövök hogy egyszerűen nem megy (biztos velem van a baj, ati videókártya ősrégi, broadcom wifi, adsl, valami alapvető sosem ment, xorg.confot is csak azokon kellett reszelnem mindig)... na egy ilyen kaland alkalmával sikerült látni, jól néz ki, de lassú, és nekem bénának is tűnt, reméltem hogy ott végre meg van oldva hogy amíg csomagok települnek, addig legalább tudom böngészgetni a többi alkalmazást (bazz, ez mennyire lame, hogy ilyet egyik sem tud, jé, ez a torrent kliens tetszik, felteszem, tölti, addig nézek valami zenelejátszót, jahogy addig a metaadatokat sem tudom searchölni? OMG... )
A yumex meg... iszonyat lassú lett a metaadat load, és ahogy nézem annyira idióta hogy minden egyes alkalommal letölti, és bedolgozza az xml-t. emellett elvesztette a rendes filterező képességét. nem tudom a telepített csomagokat nagyság szerint sorbarakni... nem tudom a telepített kernelek közül kényelmesen eltávolítani a régieket, mert ha keresőszót használok, mint pl kernel, akkor nem engedi hogy az installed filtert beállítsam, ha meg az nincs, akkor a kernel keresőszóra visszaad az égen a csillagtól kezdve mindent... utoljára fél éve már kb hogy néztem, de előtte fél évig sem javultak ki ezek, úgyhogy kuka, amit most tud, annál a packagekit-gui jobb, gyorsabb, amit meg az sem tud, arra marad a yum meg grep, meg okosságok...
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
hát, meg alapvetően, amikor már tudod melyik programokat használod, akkor nem nagy cucc a grafikus telepítő. Az elején amíg ismerkedsz, akkor jó ha látod a kategóriákat, vagy akár software centeren képernyőképet, ilyesmit... de előbb utóbb úgyis a yum install-hoz jut vissza az ember :-)
Apropó ember, régen volt egy projekt, Amber néven. Az lett volna az hogy webről nyitható legyen a packagekit. Azt hiszem a legjobb módszer az lenne, egy szép kis Alkalmazás tár (appstore, ja :-)) weben, és ha a felhasználónak tetszik a leírás, akkor klikk, és telepítés repo-ból. Nem lenne egy nagy só, de nem lett belőle semmi, pedig a packagekit-tel ez lehetne akár cross disztró megoldás is
-
rokefeller
senior tag
Sziasztok, egy ilyen érdekességre bukkantam:
[link]Yum fast downloader plugin. Több szálon tölt, több mirrorról, és elvileg a gyorsabbakról. Én kipróbáltam, nem tudom gyorsabb lett-e vagy sem, de az ötlet díjazandó, aki kíváncsi, játsszon vele :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Gondolom a bash profile-ban lehet valamit behúzni? :-)
megtaláltam, itt leírják: [link]
Skype-ra, fel kell tenni a "64" bitest, de sajnos vannak 32 bites függőségek, amit nem tesz fel. Lehet azt amit Vladi írt felpakolni, vagy én úgy szoktam, hogy elindítom parancssorból, és ott sikít hogy mit nem talál, azt megkeresem yum whatprovides-szal, és felteszem. 4-5 kör, és elindul. És ami a durva hogy még megy is rendesen, nem csinálja azt amit írtál :-)
-
rokefeller
senior tag
Két éve a vodafone-ban 10 percig imádkoztam az eladónak hogy bontsa nekem ki a modemet, hogy kipróbálhassam, aztán belement, éppen a cd-t hámozta ki a tokból mikor mondtam hogy ok, elviszem :-)
Nem értette hogy hogy megy a net a driver cd nélkül :-)
Utána persze volt szívás vele később, mert egy frissítés beokosította az usb drivert (ezen volt mass storage is, amin volt driver meg telepítő meg ilyenek) vagy nem tudom mit, és onnantól mindig inkább scsi cdrom akart lenni a modem :-)Ami fun: n900 linuxon bedug, modem, ok, win 7-en nem találom a drivert, ajjaj
-
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti
üzenetére
Igen, és a folyamat automatikus. Az alpha vagy a béta megjelenése után a rawhide ág a következő lesz, a bátából meg stabil, ha jól emlékszem.
A régebbi tapasztalatokkal ellentétben nálam egy épp elfekvő nem új, de nem is ősöreg lenovo laptopon hiba nélkül fut a béta. Gyakorlatilag minden glitchmentesen működik. Egy próbát megér.
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Ja, de ezzel a KDE és Gnome dologgal nincs vagyis nem lenne semmi baj, ha nem lenne mindig valaki (most épp töbnyire KDE fanboyokat látok) aki kikiáltja hogy a másik szar, ez meg tuti... nemár, ez opensource, a választás meg a szabadság sokszor fontosabb mint a tuti :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Na, az a csúszkáló ikon-név sdolog engem is halálra gyilkolt, de az már ki van javítva, kb egy hónapja már jó, mostmár a szövegre is lehet kattintani, szóval az nem para.
A listán a fejlesztők szerintem már frusztráltak, mert vannak dolgok, amiket már ezerszer megindokoltak, miért jó úgy ahogy elképzelik. Másrészt sokan nem ajánlanak, javasolnak, hanem utasítják őket, fenyegetőznek hogy elpártol mindenki, és KDE fog folyni a csapból is, meg ilyenek, de indokuk sokszor nincs, csak az hogy ők így nem szeretik. Nehéz dolog ez, néha tényleg bunkók a fejlesztők, de nem mindig.
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Ja, a PPA hiányozhat, nem kétlem, és sajnos sok csomag van, ami csak deb, és nincs rpm. Én próbálom a kereslet-kínálatot összehangolni, szóval ha nincs rpm, keresek alternatívát, vagy ugye lehet nyígni bugzillában, meg pár helyen, hogy kerüljön be rpm-ként valamelyik tárolóba. PPA-hoz hasonlóan vannak egyébként személyes tárolók, de nem olyan sok. (Egyébként a PPA-val szerintem az a baj, hogy azzal lehet szétgányolni a rendszert, mert nem tudsz QA-t a PPA variációkra)
A Shell meg egy tök képlékeny dolog még, érdemes olvasni a shell levlistát, meg gyakran nézni a wiki-t, még akár beledumálni is lehet. Az értesítések: nekem úgy tűnik, hogy ha nem vagy sokáig aktív, akkor amikor visszajössz a géphez, automatikusan feldobja a message tray-t :-)
Nekem ami hiányzik, az a letöltési sebesség monitor, de szerintem belövöm rá a conky-t majd.
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Pont olvastam ma egy blogot, ahol azt ecseteli a posztoló, hogy ubunturól fedorára vált, és a kommentek közt is van sok hasonló álláspont, de páran említik az rpm alapú csomagkezelést ott is. én használtam párhuzamosan fedorát és debiant, és nem értem az rpm ellenességet. meg egyáltalán, mi a különbség az rpm alapú és a dpkg alapú csomagkezelésben a végfelhasználó szempontjából? úgyis yumot vagy aptot használ az ember, azok között nincs akkora különbség (apt gyorsabb, yum okosabb kb, de kicsit csak)
A shell szerintem megszokható, el kell fogadni, hogy más, és a saját módján kell használni. Saját meglátásom, hogy addiktív. Ritkán futok bele olyanba ami hiányzik a régi módiból, ha viszont épp elcseszik a git-et, és nem fordul, és metacity-t kell használnom, akkor kifejezetten hiányzik. Tipikus hogy metacity-ben rángatom az egeret a hot cornerbe, és szomorkodok hogy nem csinál semmit. Meg a alt-tab is jobb a shellben.
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007
üzenetére
akkor próbálhatsz egy 'yum update --enablerepo=rawhide kernel'-t, de ez elképzelhető hogy a fél világot magával rántaná a rawhide ágból dependency-ként, szóval éles gépen nem biztos hogy jó ötlet. Simán a kernelt ha update-eled, akkor az szerintem nem elég, mert a KMS óta a videokártya driver, kernel és X verzió eléggé szorosan kapcsolódik egymáshoz, ha jól tudom.
-
rokefeller
senior tag
Halódó diszk miatt összezuhant kicsit a rendszerem, ezért vettem egy ssd-t, és hogy ez miért érdekes?
A live installer USB-ről, 64 bites, amikor a grub config után rányomok a nextre, és elkezdi másolni a live image-et... konkrétan az install 1 perc 52 másodpercig tartott :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Elemlámpa, zseblámpa
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Arc Raiders
- Gaming notebook topik
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- Exkluzív órák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- HP Dell, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás - frissítve: 01.03
- Razer Blade 17" i7-12800H / 32GB / 1TB / RTX 3080 Ti 16GB / 4K 120Hz
- Apple iPhone 14 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
yum list kernel és már bogarászhatsz is, de itt annyira nem kell ezt karbantartani, mert összesen default 3 kernelt tart meg (ez állítható) tehát nem jellemző a 10 kerneles rendszer