Hirdetés
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Androidos fejegységek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Milyen nyomtatót vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Megint a segítségeteket szeretném kérni...
Kaptam két excel munkafüzetet amiben vannak a költségek. Az egyikben tételesen minden megrendeléshez mikor mennyi költség volt, a másikban pedig hogy egy megrendeléshez mennyi az össz költség.
Megpróbálom kiszedni csak a lényeget, leegyszerűsítve csináltam egy kis másolatot hogy tudjam szemléltetni.
Tehát itt van hogy melyik megbízásra (Munkaszám) mikor (Dátum) pontosan mire (Milyen) mennyit (Ár) költöttünk.
A másik excelben pedig az van, hogy az egyes munkaszámoknál mennyi volt az össz költség az egyes típusokra. (pl abc munkaszámra mennyi fuvarköltség volt összesen)
Megkaptam ezt a két excelt és az összesítettnél a második képen a C1 cellában, ott a következő képlet van{=SZUM(HA((A2='[koltseg2010.xls]Munka1'!$F$2:$F$8000)*
($C$1='[koltseg2010.xls]Munka1'!$P$2:$P$8000);
'[koltseg2010.xls]Munka1'!$L$2:$L$8000))}tehát megnézi hogy másik excelben (koltseg2010) az F oszlopában az A2-nek megfelelő munkaszámú és a C1-nek megfelelő típusú költség van, akkor az L oszlopban lévő árakat összeadja. Tehát a C1-ben nekem 3000-ret kell látni, mert az abc munkaszámhoz 2 anyagkoltség volt 2000+1000.
Ez műxik, valaki megcsinálta egy éve, nekem most ezt kellene frissíteni... annyi lenne a modositas hogy a koltseg2010.xls helyett koltseg2011.xls legyen... azt hittem kis naivan hogyha átírom a 2010-et 2011-re akkor műxik, de nem.. -.-' ha bármelyik képletbe javítok az eredmény 0 lesz -.-' (a második képen lévő eredményeket kézzel írtam be) emellett ami szúrja a szemem hogy miért van kapcsoszárójelben a képlet, azt hogyan csinálhatták?
persze ha belekattintok akkor eltűnik a kapcsos zárójel, ha entert nyomok végleg és az eredmény 0 lesz, ha esc akkor megmarad.
Ha egy működő képletet átmásolok egy üres excelbe akkor sem működik, az eremény nulla. Már egy ideje gondolkozok rajta, hogy ez hogy működhet, de nem igazán jöttem rá a titok nyitjára...
egyik az hogy azt a képletet hogy varázsolták oda hogy így műxik illetve hogy miért is van az kapcsos zárójelben? biztos vmi apróság amit nem veszek észer
vagy lehet mélyebben vannak a probléma gyökerei és bonyolultabb ez az egész mint ahogy én értelmezem 
Vagy javasolnom kéne hogy az első képen levő adatokat ne excelbe hanem adatbázisba tegyék és onnan jobban lehetne az ilyen számításokat végezni...?

mert végülis akkor a C1 cellába makróba egy sql lekérdezés 'select sum(tabla.ar) as össz from tabla where tabla.munkaszam=abc and tabla.milyen=fuvar'
csak az meg mondjuk nem olyan dinamikus mert ha új munkaszám jön a táblázatba...meg szvsz rettentő lassú is lenne mert sok a munkaszám...Remélem érthető voltam, próbáltam érthetően leírni a problémát

Előre is köszönöm a segíség(ek)et!
Új hozzászólás Aktív témák
- Crypto Trade
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Napelem
- Autós topik
- Androidos fejegységek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- World of Tanks - OFF topic
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
- Dell Latitude Core i5 - i7 - 6-7-8-10-11-12-13. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

persze ha belekattintok akkor eltűnik a kapcsos zárójel, ha entert nyomok végleg és az eredmény 0 lesz, ha esc akkor megmarad.
egyik az hogy azt a képletet hogy varázsolták oda hogy így műxik illetve hogy miért is van az kapcsos zárójelben? biztos vmi apróság amit nem veszek észer
vagy lehet mélyebben vannak a probléma gyökerei és bonyolultabb ez az egész mint ahogy én értelmezem 
csak az meg mondjuk nem olyan dinamikus mert ha új munkaszám jön a táblázatba...meg szvsz rettentő lassú is lenne mert sok a munkaszám...
Fferi50