Ez pedig egy félig Power Query-s megoldás, de csiszolni kell.
1) A második sorban kategória neveket adtam meg.
2) PQ-ben csinálunk egy Transpose-t, majd Unpivot és csoportosÍtunk. A hasonló kategória elemeit összefűzzük egy hosszú szöveggé (itt a pipe jelet használtam, mert az ritkán szokott előfordulni hétkönapi szövegben). Majd visszaforgatjuk és munkalapra töltjük. E1:G2-ben lévő érték.
3) A végén a TEXTSPLIT (SZÖVEGFELOSZTÁSSAL) sorokba szedjük az értékekeket és
adatérvényesítéshez az =E5# képletet használjuk.
A PQ kód:
let
Source = Excel.CurrentWorkbook(){[Name="Table1"]}[Content],
#"Changed Type" = Table.TransformColumnTypes(Source,{{"Név", type text}, {"Nem", type text}, {"Kereső", type text}}),
#"Transposed Table" = Table.Transpose(#"Changed Type"),
#"Unpivoted Columns" = Table.UnpivotOtherColumns(#"Transposed Table", {"Column1"}, "Attribute", "Value"),
#"Removed Columns" = Table.RemoveColumns(#"Unpivoted Columns",{"Attribute"}),
#"Grouped Rows" = Table.Group(#"Removed Columns", {"Column1"}, {{"AllData", each _, type table [Column1=text, Value=text]}}),
#"Added Custom" = Table.AddColumn(#"Grouped Rows", "List", each Text.Combine( List.Distinct([AllData][Value]), "|")),
#"Removed Columns1" = Table.RemoveColumns(#"Added Custom",{"AllData"}),
#"Transposed Table1" = Table.Transpose(#"Removed Columns1"),
#"Promoted Headers" = Table.PromoteHeaders(#"Transposed Table1", [PromoteAllScalars=true])
in
#"Promoted Headers"
Ha sok adatod van (50k sor felett) akkor ez talán jobb megoldás, mert a GROUPBY nekem sokszor fagyasztotta le a gépemet. Persze PQ is megizzad sok adat transzponálásával és unpivottal (egyedi értékekre bontás).
Ez ugye nem frissül automatikusan (még csak tesztelőknek van kint az automatikus frissítés opció), míg a másik valósidejű.
Sok adat esetén a fájl mérete is megnő a PQ változat esetén, míg a másiknal szinten nincs fájlméret változás.
üdv