- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dunorg
csendes tag
Hogyan lehet megoldani az excelben, hogy a cellában a ctrl+shift+. ne csak az egész percre kerekített statikus óra-percet adja (pl: 16:32:00), hanem a percen belüli értéket másodpercben vagy századpercben, azaz a percen belüli értéket (16:32:23, vagy 16:32,38) ?
Hogyan lehet 0 percről induló stoppert generálni az excelben úgy, hogy az indítás (0:00,00) óta eltelt időt adja az aktuális cellákban (percben két tizedesig, vagy/és másodpercben), amibe behívom? -
spe88
senior tag
Sziasztok!
Ismét az egyik legidegesítőbb Excel-tulajdonság fog ki rajtam. Valamilyen oknál fogva egy cellát nem számként kezel, ráadásul olyat, ami egy képletet tartalmaz, tehát nem copy paste adatok valahonnan. Hiszen akkor elő szokott fordulni.
1. 4 megoldást ismerek, hogy lehet ezt számmá alakítani, de jelen esetemben egyik sem működik. Meg tudnátok mondani mit tegyek?
2. Meg tudnátok mondani ez miért van? Elég veszélyes szitu, hiszen csak a szerencsén múlt, hogy észrevettem és alul a szummánál már bele sem számolta, hisz ez egy szöveg. Ha nincs balra zárva a cella sose jövök rá.Itt a vidi.
Köszönöm
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
válasz Fferi50 #41660 üzenetére
Megnéztem, mindenhol szám van. Ezért sem tudom hova tenni. Ez volt az első, amit csekkoltam. Valami olyanra gyanakszom, hogy amikor a képleteket lehúztam, akkor már rossz volt, de kérdem én miért nem tudom utólag átállítani? Ugyanaz a formátuma mint a felette lévő cellanak, ez mégis szövegként jelenik meg.
-
Delila_1
veterán
Jobb híján szorzással rendbe teheted. Beírsz egy 1-est egy üres cellába, és másolod (Ctrl+c). Kijelölöd a képletet tartalmazó oszlopot, Irányított beillesztés, a Műveletnél Szorzás. Az 1-est törölheted.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Samus
addikt
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem. Biztos nagyon bagatell lesz a kérdés, de nagy problémát okoz. Excel 2010 az alany. A probléma, hogy egy, már szöveget tartalmazó cella, ha csak ki van jelölve, és megnyomok egy karaktert, abban a pillanatban felülírja a cella tartalmát, és ha ezt nem vesszük észre, meszeltek az infónak. Tehát erre kellene egy megoldás. Nyilván ez akkor jó, ha üres cellába írok, de egyébként nem. Egy műszaknaplóról van szó, és már többször okozott komoly problémát a jelenség.'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Delila_1
veterán
Az elrontott tartalmat a visszaállítás ikonnal rendbe teheted.
Ha módosítani akarsz a cella tartalmán, akkor azt a szerkesztőlécen teheted meg, vagy az F2 megnyomása után a cellában.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Samus
addikt
válasz Delila_1 #41664 üzenetére
Tudom, de két nap múlva már problémás a visszavonás. Komolyan nincs opció arra hogy egy cellán állva egy karakter ne írja felül a tartalmat azonnal, véletlen leütés miatt?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Delila_1
veterán
Lehetne eseményvezérelt makrót írni rá, ami figyeli a módosítást, és minden leütés után rákérdez, hogy komolyan gondoltad-e. Ez egy szörnyűség lenne. Jobb figyelni a bevitelre.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
TigerCat
nagyúr
Sziasztok,
Szeretném szétbontani a bankszámlaszámokat, ehhez kérnék segítséget. Jelenleg szövegként vannak eltárolva a számlaszámok, vegyesen, hol 16, hol 24 karakterben:
123456781234567812345678
1234567812345678A fentieket szeretném átalakítani ilyenre:
12345678-12345678-12345678
12345678-12345678A szétválasztást csak valami jelölő mentén találtam, de rengeteg az adat és nem akarom egyesével pötyögni. Milyen eszközzel lehet megoldani?
Office 365
Verzió: 16.28 (19081202)
♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Egy közös használatra megosztott excelt lehet statisztikázni? Az érdekelne, ki az, aki megnyitotta, dolgozott benne, mentette. Esetleg ha az is látszik, hány cellába írt, az még jobb lenne.
Excel 2016
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha a változások követése be van állítva, akkor az ott megjelölt napokra visszamenőleg egy munkalapra ki lehet íratni a változtatásokat. Abból pedig tudsz kimutatást csinálni.
Sajnos a megnyitás és a mentés időpontja nem látszik, de miután a közös használatnál a vátoztatások csak a mentés során kerülnek be véglegesen (ezért -is- lehetnek ütközések egy-egy cellában), aki a változtatást végrehajtotta, nyilván mentette is.
Így keresd a súgóban: Változások nyomon követése közös munkafüzetekben
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
dellfanboy
őstag
Kezdek elerni az excel hatarait, mert tul nagy file okkal dolgozok, ill limitet a sorokra vonatkozolag is mindjart elerem.
Gondolkozok, hogy az egesz excel cuccaimat atrakom Power Pivot fele adatbazisba, viszont Errol jelenleg halvany fogalmam sincs. Van otletek hol/hogy kezdjek hozza a power pivot-hoz? Esetleg egy jo tutorial?ebook?akarmi? ph-n nem talaltam hozza topic-ot letezhet hogy nincs?eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
spe88
senior tag
válasz Delila_1 #41662 üzenetére
Igen ezt a verziót ismertem, de ez csak akkor működik tudtommal, hogy a cella ahova másolom nem egy képletet tartalmaz csupán szövegként tárolt számokat.
Viszont ahogy a videón is látszik, azok a cellák egy képlet alapján számolnak értéket és mégis szövegként vannak tárolva. Holott a formátuma ugyanaz, mint a másik celláknak, amelyek normálisan működnek.
próbáltam már
1. ezt a szorzós módszert
2. érték fv.-t írni a képlet elejére
3. cellakategóriát visszaállítani számra
4. szövegből oszlopok parancsegyszerűen semmivel nem megy. Mindegyiknél nyilvánvalóan #érték hibát mutat.
Ettől a cellakategóriás dologról (szöveg-e, szám-e stb.) nincs valami tutorial? Ezt sose tudtam megérteni, hogy miért ilyen macerás.köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
A sok feltételt tartalmazó képlet utolsó, hamis ágában magad állítod szöveges típusra az értéket a "" megadásával. Nézd végig az egészet, és üres string helyett 0 értéket adj meg.
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni DAX-ban?
Van 1 2019-ig tartó lookup táblám (Dátum) és 2 adat táblám, amiben múlt vasárnapig van adat.
Mindkét táblában van egy érték, amit egy egyszerű measure-rel összesítek.
Total = sum(tábla1[érték])+sum(tábla2[érték])
Ez tökéletesen működik, viszont van több olyan chartom, ahol csak az utolsó hét adata kellene.
Dinamikus filterrel ezt meg tudom oldani, de szeretnék rá egy measure-t, ami nem igazán működik.
Arra gondoltam, hogy egy calculate függvénnyel leszűrök a dátum táblában arra a napra, ami a tábla1-ben az utolsó dátum.
Last value = CALCULATE([Total];FILTER('Dátum';'Dátum'[Nap] = LASTDATE(tábla1[Dátum])))
Ez így egy filter nélküli totált eredményez. Akkor is, ha a [Totál]-t kicserélem a SUM-ra és két calculate-t adok össze, uh feltételezem a filter nem jó.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
spe88
senior tag
válasz Delila_1 #41678 üzenetére
Azt is próbáltam, de mivel olyan cellákkal van baj, amiben van eredmény, ezért ez irreleváns most.
Megpróbálnád? Most már nagyon kíváncsi vagyok mi okoz ilyen anomáliát. Sokszor találkoztam már ilyennel és nekem nagyon nem tiszta.
Feltöltöttem ide.
A CALC fülön lévő C206, C208, C210, C211 cellák csinálják ezt a random hibát.
Köszi előre is.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Nem véletlen az a random hiba, hanem a pénznemtől függő ...
A képleted a C206 cellában ez:=HA(INPUT!$D5="";"";HA(ÉS($B$206=INPUT!$D5;INPUT!E5<>"");HA(INPUT!C5="HUF";INPUT!E5&" "&INPUT!$C5;FKERES(INPUT!$C5;DATA!$A$1:$B$4;2;HAMIS)*INPUT!E5);""))
Ebben a részben:HA(INPUT!C5="HUF";INPUT!E5&" "&INPUT!$C5;
a HUF pénznemű dolgokhoz még hozzáteszed szövegként a " HUF'" -ot, ettől szöveggé válik az egész.
A nem HUF-nál viszont szorzod az összeget az árfolyammal és nem teszed hozzá a HUF végződést, mert nem is kell.
Miután a cellaformátumban beállítottad, hogy minden HUF-ban legyen - hozzátetted a " HUF" toldalékot - ezért ezek a számok "természetesen" számok maradnak.Tehát az "& " " &INPUT!$C5 rész törlendő a képletből!
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
Még valami:
1.Minthogy az árfolyamtábládban a HUF is szerepel 1-es szorzóval, elég az FKERES függvényt használni.=HA(INPUT!$D5="";"";HA(ÉS($B$206=INPUT!$D5;INPUT!E5<>"");FKERES(INPUT!$C5;DATA!$A$1:$B$4;2;HAMIS)*INPUT!E5))
2.Mivel a Pénznem számformátum automatikusan beírja a Ft-ot vagy a HUF-t választásod szerint a szám mögé, továbbá annyi tizedest mutat, amennyit szeretnél, nem látom értelmét saját hasonló egyedi számformátum kreálásának.
Így elkerülhetők a képletedben levő hibák is.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
válasz Polllen #41679 üzenetére
Szia,
Ha az utolsó hetet próbálod meg mindig összegezni, akkor ezt próbáld meg:
=CALCULATE(SUM(Table1[Érték]);DATESBETWEEN(Table1[Dátum];LASTDATE(Table1[Dátum])-WEEKDAY(LASTDATE(Table1[Dátum]);3);LASTDATE(Table1[Dátum])))
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Polllen
nagyúr
Szia!
Köszi! Igazából itt nem egy hetet kell összegezni, csak kiválasztani az utolsó értéket (ami pont hétvége) két táblából és összeadni.
De az ötleted alapján ez tökéletesen működik:
DATESBETWEEN(Dátum[Dátum];LASTDATE(Table1[Dátum]);LASTDATE(Table1[Dátum]))
Illetve megtaláltam ugyanezt a problémát az SQLBI-n egy quiz formájában.
A megoldás az, hogy minden maradhat az eredetiben, de LASTDATE() helyett a MAX() kell...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
MasterMark
titán
Sheets("egyéni").Range("A1").Formula = "=JOBB(CELLA("filenév"; A1); HOSSZ(CELLA("filenév"; A1)) - SZÖVEG.KERES("]"; CELLA("filenév"; A1))) & " (" & PADLÓ(SZORZATÖSSZEG((NEM(ÜRES(J3:J1002))*(1/DARABTELI(J3:J1002;J3:J1002&""))));1) & " darab)""
Ez így miért szintaktikus hibás?
Switch Tax
-
MasterMark
titán
-
Delila_1
veterán
válasz MasterMark #41688 üzenetére
Makróban a függvények angol nevét kell megadnod.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz MasterMark #41687 üzenetére
Szia!
Azon kívül, amit Delila írt, fontos még, hogy az idézőjeleket a képletben párosával kell írni, ha valóban idézőjelet szeretnél ott kapni.
A képleted helyesen:Sheets("egyéni").Range("A1").Formula ="=RIGHT(CELL(""filenév"",A1),LEN(CELL(""filenév"",A1))-SEARCH(""]"",CELL(""filenév"",A1))) & ""("" & FLOOR(SUMPRODUCT((NOT(ISBLANK(J3:J1002))*(1/COUNTIF(J3:J1002,J3:J1002 &"""")))),1) & "" darab)"""
(Sőt, még a filenév helyett is a filename az igazán helyes, de csodával határos módon ezt érti az Excel).
Van viszont egy olyan lehetőség is, hogy magyar nyelven add meg a képletet a makróban, ezt a FormulaLocal tulajdonsággal lehet megtenni. Ennek az a hátránya, hogy csak a magyar Excelben érti meg a VBA, más nyelvterületen nem, azaz a munkafüzet nem hordozható.
Természetesen az idézőjelekre ebben az esetben is oda kell figyelni.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Köszi szépen mindkettőtöknek.
Switch Tax
-
spe88
senior tag
Az alábbi kódban, ha rossz jelszót ütök be vagy ki cancelezem a jelszókérő ablakot, nem ugrik vissza az előző worksheetre, gyakorlatilag bezárhatatlan a jelszókérő ablak. Mit tegyek?
Köszi
Public ASH As Worksheet
Private Sub Workbook_Open()
Set ThisWorkbook.ASH = ActiveSheet
Sheets("HELP_DATA").Select
Columns("E:E").Select
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Clear
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("E1"), _
SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal
With ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort
.SetRange Range("E2:E601")
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.Orientation = xlTopToBottom
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
Sheets("HELP_DATA").Select
Columns("G:G").Select
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Clear
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("G1"), _
SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal
With ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort
.SetRange Range("G1:I601")
.Header = xlGuess
.MatchCase = False
.Orientation = xlTopToBottom
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
End Sub
Private Sub Workbook_SheetActivate(ByVal Sh As Object)
'Munkalap aktiválásakor mengnézzük, hogy az új munkalap a védendő-e:
If Sh Is Worksheets("Output") Then
'Ha a védendő, akkor jelszót kérünk:
Sh.Visible = xlSheetHidden 'elrejtjük
If InputBox("Jelszó:") = "MusterMaster" Then
'Ha jó a jelszó, engedjük az aktívvá tételt,
'és elmentjük új aktívként
Sh.Visible = xlSheetVisible ' láthatóvá tesszük
Application.EnableEvents = False 'letiltjuk az eseménykezelést
Sh.Activate 'aktíváljuk
Set ASH = ActiveSheet
Application.EnableEvents = True 'visszaállítjuk az eseménykezelést
Else
'Ha rossz, akkor:
MsgBox "Rossz jelszó!."
'Visszaállítjuk az előző munkalapot aktívnak:
ThisWorkbook.ASH.Activate
Sheets("Output").Visible = xlSheetVisible 'láthatóvá tesszük, hogy kiválasztható legyen a lapfül
End If
End If
End SubSpóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Az eseménykezelés nincs a helyén. Ha az elején letiltottuk, akkor máshol nem kell vele foglalkozni, csak a végén engedélyezni. Ezen kívül az ASH változót is be kell állítani.Private Sub Workbook_SheetActivate(ByVal Sh As Object)
'Munkalap aktiválásakor mengnézzük, hogy az új munkalap a védendő-e:
If Sh Is Worksheets("Output") Then
'Ha a védendő, akkor jelszót kérünk:
Application.EnableEvents = False
Sh.Visible = xlSheetHidden 'elrejtjük
Set ASH = ActiveSheet 'az előző munkalap az aktív, ezt tesszük be a változóba
If InputBox("Jelszó:") = "MusterMaster" Then
'Ha jó a jelszó, engedjük az aktívvá tételt,
'és elmentjük új aktívként
Sh.Visible = xlSheetVisible ' láthatóvá tesszük
'Application.EnableEvents = False 'letiltjuk az eseménykezelést
Sh.Activate 'aktíváljuk
Set ASH = ActiveSheet
'Application.EnableEvents = True 'visszaállítjuk az eseménykezelést
Else
'Ha rossz, akkor:
MsgBox "Rossz jelszó!."
'Visszaállítjuk az előző munkalapot aktívnak:
Sheets("Output").Visible = xlSheetVisible 'láthatóvá tesszük, hogy kiválasztható legyen a lapfül
ThisWorkbook.ASH.Activate
End If
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub
Üdv. -
törölt tag
Sziasztok!
Most kezdtem pivot táblákkal foglalkozni, és azonnal jött egy automatizálásra váró probléma.
Van 200+ tételem, amelyek három értéket vehetnek fel. Minden értékhez egy gyakorisági szám lesz hozzárendelve. Például a BMX659 38-szor volt Green értékű, 5-ször Yellow és 1-szer Red.
Ez jelenleg egy 200+*3-as oszlopmátrixban van tárolva. A Pivot táblához ebből kell egy (200+*3)+1-es mátrixot gyártanom. Van rá valami automatizmus, hogy ezt ne manuálisan kelljen legenerálni, hanem függvénnyel megcsinálja, a függvényt pedig húzással, másolással jól tudjam másolni? Lehetöleg úgy, hogy az eredeti helyen átírva lehessen módosítani az értéket és az végig is menjen a teljes munkalapon.
MSO Pro Plus 2013. -
Delila_1
veterán
válasz #06658560 #41694 üzenetére
Felvettem egy segédoszlopot, a P-t, ahol összefűztem az összetartozó adatokat. A képlet a szerkesztőlécen látható.
A B3 képletét a zöld-, az E3-ét a sárga hátterű tartományba másoltam. A B1-ben és az E1-ben van a két cím, cellaformázással, vízszintes igazítással középre helyezve a B1:D1, ill. az E1:G1 tartományba.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz #06658560 #41694 üzenetére
Szia!
Igazából az nem világos, hogy miből mit szeretnél elérni. A jobb oldalon van egy 4 oszlopból álló lista. A bal oldalon egy kimutatásnak látszó forma.
Nem látok 3 oszlopból álló mátrixot...
Miből kell 3+1 oszlopot csinálni és minek kell a 4. oszlopba kerülnie?
Az adatforrásodat alakítsd át táblázattá fejléceket rakva hozzá. Ezután a Kimutatás forrása legyen a táblázat (név szerint megadva). Így ha hozzáírsz adatokat a forráshoz, utána frissíted a kimutatást, akkor automatikusan beszívja az új adatokat.Üdv.
-
C64
őstag
Sziasztok. Amatőr kérdés, de azt hogyan lehet beálllítani, hogy ne lógjon ki a táblából a szöveg, ha túl hosszú? Sehogyse jövök rá
Köszi
Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest