- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
Eszközök/Automatikus javításnál a Módosítandónál kikeresed, Törlés.
Ide lehet bevinni is, pl. olyan szavakat, amiket sűrűn kell begépelni. A módosítandóba egy egy-két betűs rövidítést írsz, de ne olyant, ami önállóan is értelmes (a, az, de, ha, fa, stb.). A Jó szöveg mezőbe a teljes szó jön.Példa: kz -> Kovács Zoltán
Akár tejes bekezdést is lehet bevinni, a Word ugyanezt az adatbázist használja.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
bumper
senior tag
Sziasztok!
Makrós gondom van
Szeretnék definiálni egy függvényt amiben lenne Vlookup, Concatenate és Indirect is.
A gondom az, hogy mintha a VBA-ban nem lehetne kiválasztani a normál funkciók közül a Concatenate fv-t. ( pl a vlookupot ki tudom: Application.WorksheetFunction.VLookup )Ezt szeretném elérni a VBA-ban:
Function VLOOKUPSALES(Product As String, Region As String)
VLOOKUPSALES = .VLookup((.CONCATENATE(Product, "(National)")), .INDIRECT(.CONCATENATE("[", .VLookup(Region, "$A$1:$B$1", 2, 0), "]Sheet1!$C$28:$AD$200")), 17, 0) + .VLookup((.CONCATENATE(Product, "(Exportation)")), .INDIRECT(.CONCATENATE("[", .VLookup(Region, "$A$1:$B$1", 2, 0), "]Sheet1!$C$28:$AD$200")), 17, 0)
End FunctionSegítsetek!!!
-
Bundás22
őstag
hogy lehet azt megcsinálni excelben h
volkswagen--- 50 LE ----800ccm
merci ------------90Le-------1200ccm
Fiat----------------65LE--------950ccmna szal A oszlopban típusok, B oszlopben teljesítmény, C oszlopban Hengerűrt.
úgy kéne h ha rendezem a típusokat pl ABC sorrendben akkor a LE és a Hengerűrt. is passzoljon hozzá, mert nem müxik fölcseréli az adatokat
szal hogy lehet a sorokat egymáshoz rendelni szal ha rendezem pl. akár hengerűrt. szerint akkor a típus ill a LE is egy sorban marad
remélem érthetően fogalmaztamEgo sum magister vitae - I am the teacher of life
-
Delila_1
veterán
válasz Bundás22 #3458 üzenetére
Ne jelöld ki az oszlopot, ami szerint rendezni akarod az adataidat, csak állj benne. Ha kijelölöd, csak a kijelölt oszlopot rendezi, ha nem, akkor együtt az egész tartományt aszerint, hogy melyik oszlopban állsz.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Elrond
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék szerkeszteni egy listához, céges fejlécet!
Annyi volna a kérdés, hogy miként lehet megcsinálni, hogy
amikor görgetem lefelé a listát akkor a tetején lévő fejléc ott maradjon, tehát csak az alatta lévő adatokat görgesse!
Köszi a segítséget!SSD-k rendelésre nagykeráron 1 hetes szállítással!
-
Gabcsika
tag
Kedves Delila!
Pontosan mire jó VLOOKUP fgv.? Hogyan kell "működtetni"? (Példával, ha lehetne).
Köszi!
Freedom, Nature, Love & Music
-
Delila_1
veterán
válasz Gabcsika #3464 üzenetére
Szia Gabcsika!
Megtisztelő, hogy személyesen engem szólítasz meg, de itt a fórumon erre sokan mások is tudnak válaszolni.
A VLOOKUP a magyar FKERES angol megfelelője, azt jelenti, hogy függőlegesen keres.
Példa: van egy halom anyagod, cikkszámmal, súllyal. Az anyag megnevezését tudod, amellé kell beilleszteni a megfelelő cikkszámot, és a súlyt.
Van egy táblázatod, mondjuk a $J$1:$L$100 tartományban, ahol a J az anyag nevét, a K a megfelelő cikkszámot, az L a súlyt tartalmazza.
A napi használatban felviszed az anyag nevét az A oszlopba. Az A1 az oszlop nevét tartalmazza, az adatok A2-ben kezdődnek. A B oszlopba kellene beírni a cikkszámot, a C-be a súlyt, ehelyett a Vlookup függvényt írod be a B2-be:
=Vlookup($A2;$J$1:$L$100;2;FALSE)
Az első paraméter a keresendő érték, jelen esetben az A2 cella tartalma. A 2. paraméter a tábla, ahol keresni kell, ez a $J$1:$L$100.
A függvény a tábla első oszlopában keresi a keresendő értéket, az anyag nevét. A 3. paraméterrel adjuk meg, hogy a tábla hanyadik oszlopában lévő adatot írja az B2-be, ez itt most a második. Az utolsó paraméter egy logikai érték, amivel azt adhatjuk meg, hogy pontos-, vagy közelítő értéket keresünk-e. A FALSE pontos egyezést ad. A súgó leírja a közelítő értékek keresésének módját.
A függvény a B2 cellába beírja a cikkszámot.
A B2 képletét átmásolod a C2-be, és az oszlop számát átírod 2-ről 3-ra, mert ide a tábla 3. oszlopában lévő súlyt kell beíratni.
A C2 így néz ki:
=Vlookup($A2;$J$1:$L$100;3;FALSE)
Ezt a két képletet lemásolod addig, ameddig szükséges. Ezután elég az anyag nevét beírni az A oszlopba, a másik két adatot a függvények mellé írják.Jó munkát
-
Jajj
csendes tag
Sziasztok!
Delila_1 szerintem Te tudsz majd nekem segíteni. Nem vagyok egy informaikai guru, ezt nézzétek el nekem. Adott egy munkafüzet. A10-től lefelé vannak nevek, melyekhez B10-től kezdődően számok tartoznak. Feljebb egy kisebb táblázat van(A2:I8), amelynek a megfelelő helyére nevet lehet írni. Ha ezt megteszem, kiírja a név mellé a hozzá tartozó számot a jobbra mellette lévő cellába, amit a B oszlopból vesz (sima fkeres). De egymás alá több név is írható. A problémám, hogy a nevekhez tartozó számokkal(amelyek fent a táblázatban a nevek mellé kerülnek) számításokat végez, és egy új számot hoz létre egy cellával odébb. Viszont én azt szeretném, hogy erre a megváltozott számra változzon lent a nevek mellé rendelt szám is. És ez, ha jól tudom körkörös hivatkozás lenne. Huhh, lehet, hogy ez így érthetetlen. Tehát:(név mező: bármilyen a listában szereplőt írhatok ide)-(a névhez tartozó szám)-(módosított szám)
(név)-(szám)
(név)-(szám)
stb.Ha pontosítás kell kérlek szóljatok!
Előre is köszönöm!!! -
Delila_1
veterán
Meg kellene írnod, mit is tartalmaz pontosan az A2:I8 tartomány, és hogy a számítás eredményét a B10-től kezdődő tartományba akarod-e bevinni.
Valószínű, hogy egy segédoszloppal, ami lehet rejtett is, megoldható.Ha személy szerint engem szólítasz meg, esetleg később kapsz választ. Vannak itt sokan, akik tudnának jó tippeket adni.
-
Jajj
csendes tag
Szia!
Köszönöm a válaszod, megpróbálom kicsit pontosabban leírni.
Az A2:A8 csupán szöveg, nincs jelentősége. A B28 az a rész, ahová írhatom a neveket, és miután ezeket beírtam, megjeleníti a hozzájuk tartozó számot az E2:E8 tartmányban (a B5-be írt névhez való számot az E5-ben). C, D, oszlop nincs. A H2:H8 tartomány szintén számokat tartalmaz és állandó, nem módosul. Miután beírom a neveket a B28-ba, az I2:I8 celláiban minden névhez további számok kerülnek (itt az E2:E8 tartományban szereplő számokkal számol. G2:G8 pedig E2:E8;H2:H8;I2:I8 tartományok alapján végez számításokat, és ad egy új számot. Persze az egész csak akkor működik, ha minden név mezőt kitöltök és mindegyikhez tartozik egy szám. És a forrás A1050, itt vannak a nevek az A oszlopban, és mellettük B oszlopban a számok.
Azt szeretném, ha miután minden név mezőt (B28) kitöltök, az új szám, ami G2:G8 tartományban jelenik meg (B3-hoz G3-ban stb.), szóval ez a szám kerüljön a megfelelő név mellé A1050 tartományba. Azaz, itt írja felül a régit. -
lorcsi
veterán
van egy nagy adag szöveges táblázatom wordben (20 oldal, beszúrt táblázat rendszerben)
a ctrl+c, ctrl+v nagyon elhúzza és átformázva illeszti excelbe
Milyen módon lehet még átpakolni hogy ne csúsztassa el?[ Szerkesztve ]
eladó: vadi új soundcore motion+
-
Delila_1
veterán
Szia!
Ezt csak makróval lehet (szerintem) megoldani a körkörös hivatkozás miatt. Ímé:Sub atiro()
For sor = 1 To 8
If Not IsError(Cells(sor, 7)) Then
nev = Cells(sor, 2)
For sor_1 = 10 To 50
If Cells(sor_1, 1) = nev Then
Cells(sor_1, 2) = Cells(sor, 7)
Exit For
End If
Next
End If
Next
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
Ennek működnie kell.
A nyitott füzetedben Alt+F11-re előjön a VBE (Visual Basic Editor).
A bal oldali részen megtalálod a füzeted nevét, állj rá. Az Insert menüben a Module-t választva jobb oldalon kapsz egy üres lapot, oda másold be, amit küldtem.
Indítás az Excelben: Eszközök/Makró/Makrók, ott az atiro-ra duplán kattintva indul.[ Szerkesztve ]
-
Johnny1983
csendes tag
Sziasztok!
Teljesen Láma vvagyok a dologhoz, de lenne egy kérdésem. Makróval megoldható lenne az Excelben, hogy egy cellához hozzárendelek egy képet (640x480). Azonban a kép csak akkor látható, ha a cellára kattintok, és ha elkattintok valahová máshová, vagy mégegyszer a képre akkor eltűnik a kép. Ebben tudna nakam segíteni valaki?
Köszi!
-
Delila_1
veterán
válasz Johnny1983 #3479 üzenetére
A cellán jobb katt, Megjegyzés beszúrása. Ezen újabb jobb katt, Megjegyzés formázása. A Színek és vonalak fülön a Szín legördülőből a Kitöltési effektusok, ott a kép fülön Képválasztás.
Az Eszközök, Beállítások Megjelenés fülén a Megjegyzések csoportban beállíthatod, mikor legyen látható a megjegyzés.
-
Delila_1
veterán
válasz Johnny1983 #3481 üzenetére
Örülök, hogy sikerült megoldani.
-
mimi_bacsi
tag
Kérem a segítségeteket ismét:
Van egy szöveges (word) lista, amelyben nevek vannak.
A nevekhez tartozó (web)hivatkozásokat miképpen lehet átvinni egy másik cellába?
-
stop
aktív tag
válasz mimi_bacsi #3483 üzenetére
Hogy néz ki?
mennyire van 'egybe'?
mennyire kezelhező?"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.
-
Dolby
senior tag
Sziasztok!
Kaptam ismerősömtől egy problémát amit minél gyorsabban meg kellene oldanom, de nem találom a kulcsot.. :-S
Helyzet tehát a következő. Van egy doksi, amiben külön füleken különböző országok adatai vannak 2 oszlopba téve. Első oszlop az adat típusa (ország név, képviselő stb) második oszlopban természetesen maga az adat.
Ebből kellene egy oldalt kovácsolni olyan formátumban hogy az oszlopok legyenek a különböző adatok(ország név, képviselő stb) és a sorokban pedig az országok lennének.
Mindezt úgy kellene megcsinálni, mint egy áttekintő. Tehát a külön oldalak maradnának(egyebeket is vezetnek rajtuk) de lenne egy oldal amire válogatottan kitennék az adatokat, tehát ezt lehet valamilyen hivatkozással.
Először nagy bátran nekiálltam fkeres-sel, de rájöttem h nem jó mert nem sorrendben vannak az adatok. Aztán macro-t kezdtem felvenni, de ezt végigcsinálni (ahogy én tudom) ugyanannyi lenne mint kimásolgatni az összeset ami tekintve hogy kb 60 oldalról van szó...
Szóval hálás lennék ha segíteni tudnátok :-)
Üdv
- Nyugalom, a hosszú élet ritka!
-
wyncee
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:
1. Van egy excel tabim amiben duplaklikk hatására a táblázat 10 sorát az excel ugyanarra a munkalapra másolja az előző 10 sor alá.
Maga a másolás megy duplaklikkre, csak azt nem tudom megoldani hogy az excel figyelje, hogy ne ugyanoda másolja ahova eddig hanem a következő tíz sor alá, mivel az elöző sorokban már adatok vannak.
pl.
nézze meg az excel hogy az A8-as cella üres-e?
Ha igen akkor jelölje ki az elöző 7 sort
Illessze be az A8-as cellától kezdőden.
Ha nem üres akkor pedig vizsgálja meg az A15-ös cellát hogy üres-e?
Ha igen akkor ettől a cellától kezdőden illessze be a sorokat.2. A másik kérdésem ugyanehhez a táblázathoz fűződik.
Szeretném szűrni a táblázatot.
A szűrés sikerül csak az értékek amire a szűrést végeztetem függőlegesen egyesített cellákban találhatóak és a szűrés hatására csak a cella legalsó része látható, ergó szeretném hogy ugyanúgy kidobja a szűrés hatására az excel a teljes cellát(kat) ne csak egy sort mutasson amiben nem látom az értékeket rendesen.Üdv,
Vince -
Delila_1
veterán
1. Az alábbi makró sor változója meghatározza az A oszlopban lévő első üres cella helyét, a Cells(sor, 1).Select pedig rá is áll.
Sub Also()
sor = Range("A65536").End(xlUp).Row
sor = sor + 1
Cells(sor, 1).Select
End Sub2. Szélesítsd az oszlopot, akkor látszik a teljes szöveg.
[ Szerkesztve ]
-
Dolby
senior tag
No makrót írtam az alapján hogy felvettem egy részletet az elvégzendő munkából de kicsit hosszú lenne minden adattal így végigmenni, ezért kérdezném hogy lehet-e ezt egyszerűsíteni.
Range("B2").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=Hungary_3!R[1]C"
Range("B3").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=Hungary_2!RC"
Range("B4").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=Hungary_1!R[-1]C"
Range("B5").SelectItt látjátok hogy gyakorlatilag különböző oldalak azonos helyén lévő adatokat teszegetem be makróval egy oldalon egymás alá, de 69 oldal van és nem irogatnám végig ha van más megoldás...
-
Dolby
senior tag
Jah és kérdés hogy makróban az oldalakra csak a nevük alapján lehet hivatkozni? Nincs valami olyan hivatkozás ami tisztán a lap sorozatban való elhelyezkedését veszi figyelembe? Mert így ha valamit átneveznek akkor a makró egyből hibát ír ki illetve külső dokumentumból akarja meghívni az adatot.. :-S
-
wyncee
csendes tag
Köszönöm a segítséget!
Kicsit elbíbelődtem mire testre szabtam, de már működik amit szerettem volna.
Még egyszer köszönöm
-
Delila_1
veterán
Sub Keplet()
For sor = 2 To 4
lap = "Hungary_" & 4 - sor + 1
sz = Sheets(lap).Cells(2, 2).Value
Cells(sor, 2) = sz
Next
End SubA For sorban, és a következő sorban is írd át a 4-et a lapjaid darabszámára.
-
Delila_1
veterán
Ja, és arról a lapról indítsd a makrót, ahol az adatokat össze akarod gyűjteni, vagy az első sorba írd be:
Sheets("ide jön a gyűjtőlap neve az idézőjelek közé").Select
-
Dolby
senior tag
-
Oly
őstag
Sziasztok!
Egy két oszlopos táblázat első oszlopban lévő celláit akarom elnevezni a második oszlopban lévő adatra. Lehetséges ezt automatizálni? nincs kedvem több ezer cellát egyesével manuálisan elnevezni.
SonyEricsson T20 - T68 - T610 - K700 - W800 - K750 - K800 - C702 - P1 - MOTO Defy - Galaxy S Advance - Galaxy S4 - Lumia 820 - Honor 7 - iPhone 5S
-
Delila_1
veterán
Nagyon jó a PC fórumos válasz. Átmásolom ide, hogy más is okulhasson belőle.
Dongetto ezt írta:Function pelda(munkalapszama As Integer, cella As String)
pelda = Sheets(munkalapszama).Range(cella).Value
End FunctionEzt a makrót ebbe a füzetbe, vagy az egyéni makrófüzetbe (hogy minden más füzet is elérje) beírva működik az alábbi képlet:
=pelda(5;"B3") -> az ötödik, bármilyen nevű lap B3 cellájának értékét adja.
Átírtam ennek megfelelően az előző makrómat.
Sub Keplet()
Sheets("Munka1").Select
For sor = 2 To 69
Cells(sor, 2).Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=pelda(" & sor & ",""B3"")"
Next
End SubHa jól emlékszem, 69 lapod tartalmazza az adatokat, amiket az első lapra B2-től kezdve gyűjtesz ki egymás alá (ezzel együtt 70 lapod van). A makróban Munka1-nek neveztem a gyűjtő lapot. Ezt teszed előre, azért indul a ciklus 2-től.
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz mimi_bacsi #3485 üzenetére
Ne az egérrel, hanem a nyilak és a Shift billentyű segítségével jelöld ki a másolandó területet, akkor nem ugrasz a címre jelölés közben.
-
Delila_1
veterán
Az alábbi makró elvégzi helyetted a munkát.
Sub nev()
Dim nev
sor = 1
Do While Cells(sor, 2) <> ""
nev = Cells(sor, 2).Value
Cells(sor, 1).Select
ActiveWorkbook.Names.Add Name:=nev, RefersToR1C1:="=Munka1!R" & sor & "C1"
sor = sor + 1
Loop
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake