- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Akciókamerák
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
A G4600 is tud 4K/60Hz-et HDMI-n csak a már említett DP->HDMI 2.0 átalakító chippel, ami viszont ritka az alaplapokon. Vagy külső DP->HDMI 2.0 átalakítóval is megy elméletileg. De olvastam pár helyen, hogy ezt a megoldást nem mindegyik TV szereti és ebből adódhatnak problémák. (Lehet azóta már megoldották fw/driver update-ekkel). Viszont HDR-t tuti nem tud a G4600, ahhoz minimum 7 vagy 8 gen-es Core procik kellenek.
Amúgy itt egy egész jó hardver kereső oldal pl. az alaplapokhoz, HDMI 2.0-ra is lehet szűrni. Persze utána nem árt azért utánanézni a konkrétumoknak.
-
sb
veterán
válasz stigma #50749 üzenetére
Tudok a 2200GE-ről, de az ugyanaz kb.
A cpu-gpu része ugyanúgy többszöröse mint amire szükség van... még 35W-on is, cserébe olcsóbb nem lesz és még így is viszonylag sokat fogyaszt szvsz a körítéssel együtt.
Nomeg ezt egy mostani 2200G-ből is ki lehetne csavarni TDP állítással.A HDR-ben igazad van. Viszont a G4600-ban is HD 630 van, tehát elvileg annak is tudnia kellene ez alapján a HDR-t. Az a baj, hogy nem bírja az Intel pontosan definiálni. Simán lehet, hogy itt is kiesik 1-2 típus csak elfelejtették leírni.
A G3900 vs main10 dekódolással is erre akartam célozni az előző hsz-ben. Kijött a diákon, hogy hibrid módban az összes Skylake proci tudja. Aztán a DXVA checker szerint meg nem tudja csak a 8 bitet... az U végű i5 meg a desktop i3 pedig simán tudja.
@SunMount3r
Tudom, hogy DP-n tudják a 4k60p-t, nem csak a G4600, hanem mindegyik. csak lap nincs alá érdemben...
A G4600 vs HDR-t lásd fentebb: ez egy gen 7 proci és HD 630 van benne.
Intel szerint HDR-hez gen 7-8 és HD 620 vagy jobb IGP kell. Akkor tudnia kéne...[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #50752 üzenetére
Hi, még nem, de ma vagy a napokban kipróvalom köszi
A sima kernellel nem jó az tuti, hétvégén próbáltam a hivatalos generic buildet , 8.2.5 , gpu nem támogatott üzenetet kaptam.
Milhouse féle buildekkel próbáltam, ment de még voltak gondok.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
SunMount3r
nagyúr
A G4600 vs HDR-t lásd fentebb: ez egy gen 7 proci és HD 630 van benne.
Intel szerint HDR-hez gen 7-8 és HD 620 vagy jobb IGP kell. Akkor tudnia kéne...-> Ezt hol olvastad, hogy "Intel szerint"? Pont az a "gond", hogy az Intel csak Core procikban engedélyezte driver szinten (szándékosan). De örömmel olvasnék egy ennek ellentmondó infót. Amúgy: [link] És érdemes az utolsó oldalt is elolvasni a hardver/szoftver követelményekről.Szerk.: az, hogy esetleg LE/Linux alatt ez meg lesz e oldva más procikon is, vagy sem az pedig jelenleg szintén bizonytalan.
Amúgy itt az eddig tesztelt HDMI 2.0-ás Inteles lapok listája.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz SunMount3r #50755 üzenetére
Olvastam, csak figyelmetlenül. De ha a "core" szó zavar akkor nézd meg a driver release notes-ban. Ott pl. nem írták oda.
Ennyire nem precízek. Az ark-on és a leírásokban is összevissza írnak mindent lassan egy évtizede. 3D-vel ugyanez volt, kint volt az Intru 3D oldalán a támogatott hw lista és tök más volt a cpu ark-os leírásában is.
Érdemes most is ránézni pl. erre... HD 3-4000-ek vannak felsorolva a 3D-hez pedig az újak is tudják. Egy ideig ott is core proci kellett hozzá, aztán - mindenféle írásos nyom nélkül - megjelentek Pentium/Celeron vonalon is.
Clearvideoval is ugyanez volt - bár ott épp volt ilyen mesterséges tiltás amit most itt sejtünk.
Ettől én még simán mernék rá pénzt tenni, hogy a G4600 is tudja.Úgy látom csak Z lap van a listán. Sajnos ugyanott tartunk. Értelmes és nem túl drága megoldás egyszerűen nincs... arra amit amúgy egy droidos 10k-s player is tud már kb.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Szerintem az hogy tudná e elméletileg a hardver és az, hogy valójában is működik rajta jelenleg az eléggé két különböző dolog.
Ez továbbra is csak egy spekulatív feltételezés, amíg be nem bizonyosodik a gyakorlatban. Az eddigi legkonkrétabb infók amiket olvastam pedig mind ellentmondanak ennek.
Ha ennyire kitartasz az "elméleted" mellett, akkor keress a Fórumon valakiket egy ilyen procival, hátha van hozzá HDMI 2.0a-s lapjuk is és HDR-es TV-jük, hogy leteszteljék neked. (Ahogy én is csináltam nemrég a 2200G és a 3D-vel.)
-
sb
veterán
válasz SunMount3r #50757 üzenetére
Kissé támadónak érzem a hangot pedig egyről beszélünk.
Ezért is fogalmaztam úgy, hogy én tennék rá pénzt, hogy tudja. Lefordítva: Ez az én tippem. Nem tény, nem tuti kinyilatkoztatás.Nincs pontos infónk. Kb. tényleg csak a teszt segít. 100%-os pontosságú igaza senkinek nincs a témában mivel volt leírás amiben szerepelt a "core" szó... én meg mutattam olyat - szintén a gyártótól - amiben nem szerepelt. (meg más témában is ellentmondásokat)
1:1 -
Yocee
aktív tag
És vajon egy ilyen kütyütől, vahy ha lenne újabb, h265 verziója, megtáltosodna a mini pc?
https://m.ebay.com/itm/BCM970012-BCM70012-HD-Decoder-AW-VD904-Mini-PCIE-Card-for-APPLE-TV-Netbooks/253479705587?_mwBanner=1&_rdt=1[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #50752 üzenetére
Hali, tippet köszi szépen, kipróbáltam de hibára futottam, majd hétvégén megnézem:
8.2.5-5.42 Build-et néztem, 37 és 39-es végű kernellel, de miután feltettem nem tudja mountolni a HDD-ket:
*** Error in mount_storage:mount_common. Could not mount Storage Label= ***
### Starting debugging shell...type exit to quit ###
sh: can't access tty: job control turned offilyesmi üzenetet kaptam, próbáltam mount-al felcsatolni nem engedte illetve fstab si full üres volt, lyet viszont nem láttam.
Érdekesség viszont ami még soha nem jött elő nekem libreelec alatt, mégpedig hogy ugyanazt produkálta mint Ubuntu 17.10, 18.04 alatt, mégpedig hogy a HDMI jel elveszik...ha erősítőn HDMI-t váltok oda-vissza akkor utána a normál képernyő fogad...Ez majd megoldódik, sokat utánaolvastam és írtak pár dolgot amit ki kell próbálnom.
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #50765 üzenetére
Hali, gond szerintem megvan, habár ezt sajnos csak hétvégén tudom kipróbálni.
Ha régebbi vagy más Libreelec volt előtte az adott meghajtón és te rátelepítesz egy másik verziót akkor szokott ilyen gond lenni. Leformázom a mini SSD-m (16GB) és újra tiszta telepítéssel megnézem.
-
sb
veterán
Ez biztos? Már azért, mert ugye natív HDMI 2.0 nincs Intelnél, csak DP-n keresztüli kimenet. Ez így egyben azt jelentené, hogy nincs HDR-ük sehogy. Vagy ha kijön a DP-HDMI belső átalakításon akkor megoldható kéne legyen külső átalakítóval is jó eséllyel.
Azt meg benéztem, hogy HDR van HDMI 2.0 alatt... mert valóban nincs.
De ha a DP se jó akkor tényleg alig van megoldás 4k és/vagy HDR-re.
- HDMI 2.0 lap alig van (Intelnél az is szar lehet)
- DP-n nem megy (és az is alig van)
- HDMI 1.4-en meg nincs HDR és 4k60p. Marad a mezei 4k24p.Ezzel a felhozatallal így tényleg bek*phatja az összes gyártó.
Lehet még esetleg overkill 2200G-t vadászni 60-120W-os géphez meg hozzá alig létező megfelelő és kisméretű lapot.Asszem a szokásos lesz, új feature ügyben majd vissza kell nézni 3 év múlva mi a helyzet addig meg hagyni.
Vagy tényleg nézek egy droidos playert mert kezdenek felidegesíteni x86-on. -
-
fonok87
aktív tag
Hali!
Kis segítséget kérnék, én éppen a legolcsóbb (vagy legalábbis kompromisszumos) megoldást keresem HTPCre 4k HDR tévé alá. Valószínűleg win10 alapon.
GT1030-al mi a baj? Átnyálaztam a topicot meg feltúrtam már a fél internetet, az egyetlen hátránya amit találtam a 2GB VRAM, úgy tudom a Netflix 4k-hoz minimum 4GB kell (ami nálam valószínűleg nem lesz szempont). Ha viszont egy drágább kártyát mondasz a legjobbnak, itt valami disznóság elkerülte a figyelmem.Truss me, I'm an engineer.
-
-
sb
veterán
Igen, csak ez finoman szólva nem HTPC irány, a dvga sem, de ráadásul egy 550 erősségű kártya...
Nálam - de sztem 10-ből 9 HTPC-be:
- Be se fér a házba
- A tápnak is sok lenne
- A hűtést szintén agyonvágja
- Árban is rögtön 3x szorzó a prociraIgazából ha azt nézem ugye a HDMI 2.0 csati és támogatás hiányzik, ami nem kérne se helyet se extra áramot. Meg a feature: HDR mennyenki'. Az se kér enni.
Így a mostani, sima G3900-hez képest - ami 20-30W-ból elvan egy pár cm magas ITX házban - elég brutál.
Most ugrott be, hogy talán a Gemini Lake tud már natív 2.0-át. Bár ott meg csak HD 605 van, papíron az nem HDR képes... ez is próba alapján derülne ki.
Viccet félretéve: droidos player mit nem tud? 4k-t, 60p-t HDMI 2.0-án tudnakha nem tévedek. HEVC main10 megy nekik, kadenciahelyesség is tudtommal. HDR?
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
7th/8th Gen Core Procikkal van HDR is, ha van megfelelő DP->HDMI 2.0a átalakítós megoldás a konfigban. NUC-okban vagy tán más MiniPC megoldásokban, illetve az alaplapon. Kutakodást, utánajárást igényel, mert bizony nem minden esetben működik és szoftveres/firmware-es dolgoktól is függ. Talán a NUC-okat mondanám a legbiztosabb talajnak. A KODI fórumán érdemes kutakodni. Majd jön az "új" 8th Gen i3 NUC is még ebben az évben, a NUC Blog-on biztos lesz róla HDR-es HTPC teszt is.
A Gemini már biztos natív HDMI 2.0-ás, de a HDR-t -jelenleg- biztos nem tudja. Friss tesztek vannak róla KODI fórum/NUC blog.
-
sb
veterán
válasz SunMount3r #50779 üzenetére
Szerintem kiveséztük. Van... valami, néha, nagy méretben, drágán, hw-sw gondokkal, csillag-együttállással.
vs:
Amlogic-os boxon minden megy (S905X vagy S912), csak nem droiddal, hanem LibreELEC / CoreELEC-kel.
Soha nem akartam PC-ről váltani, de most erősen elgondolkodom rajta. Tényleg cska a szívatás megy már ezen a fronton.
[ Szerkesztve ]
-
djnice
veterán
válasz Falcon Heavy #50780 üzenetére
Ott is megy jól kb minden, kisebb hibák vannak pl a a DVD-nél képarány gondok, a 25p, 50i, 50p mind 50i-re vált, és a chroma, luma csatorna clippingel, CEC-et nem tudom, de elvileg megy az is.
-
djnice
veterán
válasz SunMount3r #50783 üzenetére
Igaz, még az is, és ez az összes új realtekesre vonatkozik, köztük a Dune-re is, ezeket az eltéréseket mérték:
1080p29.97 -> 1080p29.965
720p30 -> 720p24
1080p23.976 -> 1080p23.972
2160p59.94 -> 2160p29.965
2160p23.976 -> 2160p23.972 -
Skillet
addikt
válasz djnice #50778 üzenetére
A normális tekerést megoldotta már valamelyik frissítés? Előkerült a repeat funkció?
Nekem még nem kell a 4k-val foglalkoznom, úgyhogy inkább visszamásztam htpc-re. Csak azért váltottam amlogicra, mert hang problémák voltak htpc alatt, de szerencsére megoldódott.
Amúgy jó dolog az amlogic box, főleg ennyi pénzért, de én nem azt kaptam tőle, amit vártam.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
lyzzard
aktív tag
válasz sugarforce #50743 üzenetére
Köszi! Beszereztem egy hete, meglepően fürgének tűnik a frekvenciája ellenére, ráadásul nem is melegszik. A korábbi Z8700-as Atommal szemben (jó, nem egy liga) jóval gyorsabb
-
SunMount3r
nagyúr
ASRock J5005-ITX és J4105-ITX teszt.
Nincs HD hang passthrough (legalábbis még) és a 4K felbontással problémák vannak. Ez utóbbi a HDMI chip miatt lehet, amit az AsRock-nak kellene megoldani majd BIOS frissítéssel.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #50788 üzenetére
2400G és 2200G teszt ugyanitt.
4K/HDR-el úgy tűnik nincs problémája. Viszont a DTS-HD és X formátumra itt is csak az írják, hogy csak a Core-t küldi ki. Mondjuk elég zavaros ez a táblázatuk, mert nem teljesen tiszta, hogy akkor most a teszt erősítőjük konkrétan miket nem támogat, vagy, hogy konkrétan milyen lejátszó programmal végzik a tesztet...
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #50788 üzenetére
Köszi a teszteket, érdekes dolgokat írnak. Ugye én picit rácáfolok a hangformátumra, mert nekem Pio-932 VSX-932 erősítőm van, +5.1-es Harman Kardon hangfalak. Nekem legújabb és azelötti Chipset driverrel is simán mentek a HD hangok (TrueHD és Atmos is) illetve DTS Ma-HD-t is teszteltem ment vele tökéletesen
(#50789) SunMount3r Én majd a GE jelzésüre leszek kiváncsi, mert ha a mostani Intel nem jönne be a potenciál az AMD 2200GE lehetne.
Libreelecet nem tudtam sajnos hétvégén kipróbálni, ez sajnos szerda-csütörtök fele fogom megtenni és remélem problémamentesen fog futni mint másoknak
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #50791 üzenetére
Igen, Vega8 lesz, viszont 35W-os fogyasztással, ami szerintem ideális.
Akkor most már csak türelmesen kell várni
-
xxlongikaxx
aktív tag
Sziasztok, kellene egy kis segitseg mert elvagyok veszve a sok alaplap meg proci info kozott, es nem igazan vagyok mar uptodate veluk. Szoval van most egy Pi+KODI m amirol mennek a filmek illetve youtube, viszont minden masra laptopot hasznalok. Szeretnem a kettot kombinalni es epiteni egy htpc t.
Amit tudnia kene:
- Fusson rajta egy Win10
- Win 10 alatt menjen a KODI, bar egyelore nem tudom hogy hogyan kell a KODIt felrakni ra es hogy hogyan menne
- Menjen a torrent akar parhuzamosan is
- Skype is fusson rajta
- FullHD lejatszas, teve vasarlas is elott allok ugyhogy HDR es 4K nem tudom mennyie menne, egyelore azert nem prioritas.
- HD hangokat tudja atkuldeni a Denon AVRre.
- Passziv hutes
- Ar ertek aranyban jo legyen, azt sem bannam ha a CPU es GPU mar rajta lenne a lapon.Ha linkeltek nekem tobb mar osszerakott leirast is amit tudok kovetni az is jo. Elore is ezer koszonet.
-
MasterMark
titán
válasz xxlongikaxx #50793 üzenetére
Egyrészt Kodi simán menni fog azzal nincs gond. Sima programként telepíthető.
Másrészt a full passzívot még mindig érdemes elfelejteni, pláne ha HDD is lesz benne.Switch Tax
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz MasterMark #50794 üzenetére
Es akkor hogy oldanatok meg hogy minel halkabb legyen? Mert ez nekem a fo gondom. Igy is a tapban levo ventit nem igen tudom megkerulni ahogy nezem.
-
Ispy
veterán
válasz xxlongikaxx #50795 üzenetére
Félpasszív táp, az jó eséllyel be sem kapcsol soha. Ilyen felhasználásra apus gépet nem ajánlanék, win alá szerintem min. egy G4560, főleg ha torrente is megy közben.
Vagy netezni veszel tabot, torrentre nast és akkor mehet pendriveról egy kodi egy apus-dcs lapról.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
MasterMark
titán
Mostani normális ventiknek semmi hangja nincs leszabályozva, de pont annyi légmozgást csinál ami passzívnál nincs meg.
Meg hát a jó ház is megfogja, illetve nem kell semmit az útjába rakni. (Ne legyen turbulencia, annak van szélzaja.)
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
fonok87
aktív tag
Vannak jó passzív tápok is. Az a baj, hogy zárt házban megreked a levegő ha nincs ami mozgassa, legalább egy házventi kell. Léteznek teljesen passzív megoldások, amelyeknél a ház teljes külső oldala hűtőbordaként működik, a CPU (+GPU) hőcsövekkel van hozzákötve. Ezek a legalább-egy-vesét-eladok típusú megoldások
Hogy érdemben is válaszoljak a kérdésedre, jól szellőző ház, legalább 1 BeQuiet! vagy hasonló, minőségi venti leszabályozva
Szerk.: megelőztek[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
cinemazealot
addikt
Én PicoPSU + külső kocka párost használok tápnak, az egész gép hűtéséről pedig egy 120 mm-es slim (15 mm magas) ventilátor gondoskodik, ami ~750 rpm-mel pörög. Gyakorlatilag hangtalan. Csak 1 méterről hallani, hogy valami "mintha" susogna.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz cinemazealot #50799 üzenetére
Ez milyen ház?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen monitort vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik