- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós kamerák
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
hapakj
őstag
HW T&L-nek semmi köze a Morrowind vizéhez. Az tipikus DX 8.1-es effekt, tehát Pixel Shader 1.3
Szerintem épp a programozható shader stage tehát a Pixel/Vertex Shader volt a deal breaking feature.
A HW T&L az szimplán HW-es gyorsítás volt, az a CPU is meg tudta csinálni.
Am fun fact kissé mosódhatnak is a dolgok, mert sokan pl a HW T&L a Geforce 2 generációhoz kötik, de abban elég advanced pixel processing featureök is voltak Texture Combiners néven. Kb szokták nevezni Pixel Shader 0.5-nek is
De shader code helyett, API-ból kellett dekleratívan összeállítani.
-
Kansas
addikt
"már csak ezért is biztos vagyok benne, hogy nem fog eltűnni."
Nem is várja senki, hogy eltűnjön. Azt várjuk, hogy a technológia elég hatékony legyen hozzá, hogy ne legyen szükség on-off kapcsolóra, hanem az legyen az alap, és akkor a jó kinézet mellett még a fejlesztési időt is rövidíti, mert nem kell időt költeni arra, hogy legyen raszteres codepath vagy baked fényelés... Ehhez az kellene, hogy a leggyengébb VGA ius tudja futtatni RT exkluzívan(full RT feature settel, aka. path tracing) a játékokat, csak max alacsonyabb presettel... csak épp ott tartunk, hogy 6.5 év után a 4. generációs RT hardver legerősebb modelljén(5090) sem lenne ez kivitelezhető, DLSS nélkül meg pláne nem.Sok év telik még el addig, míg eljön az "RT default gaming"...
Az egyetlen dolog, ami jó lenne ha eltűnne, az a framegen nevű snake oil...
"nem csak olyan extra feature, mint a HW T&L vagy a Pixel/Vertex shaderek"
A HW T&L volt akkora ugrás akkoriban látványban, mint most az RT, elég megnnézni pl a Morrowindben a vizet vele/nélküle. A Pixel/Vertex shaderek azok backend infrastruktúra, nem feature, ahogy a unified shader is, az átlag júzer nem is tudott róla, hogy léteznek... -
Lord Myn
senior tag
USB-s hangkeltőkben csak szoftveres volt mindig is, a G6-hoz még van Alchemy, ha a régi Win10-es szoftvercsomagot rakod fel és nem az újabbat, de a 2020 utáni hangkeltőkkel már nem kompatibilis az Alchemy. Régi játékoknál nekem 10-ből 9-szer működik, ha nincs hozzá Alchemy profil, manuálisan késztek hozzá egyet az Alchemy felületéről, persze nem olyan jó a hangzása, mint egy Emu DSP-s SB-nek, de az EAX nélküli hangnál nagyságrendekkel jobb.
#92arty: nemcsak hogy az RT forradalom szerintem, de maga a felskálázás is, csak az egy másik történet, az is generációról generációra jobb lett. Egyébként, ahogy arn kolléga is írta, az RT már több évtizede létezik a számítógép grafikában, már csak ezért is biztos vagyok benne, hogy nem fog eltűnni.
#94Predatorr: tudom, hogy nem minden címhez kell, pl. 1-2 régebbi simán fut DLSS nélkül is (Hitman 3, Control, stb.) és ezek látványosak is, de ami PT-s, ahhoz nálam már kell a DLSS (de csak 4070S van nekem).
#95arn: "az rt szvsz eleg nagy szemeletvaltas" - legalábbis a hardver gyorsított, real time környezetben, ezért is gondolom, hogy forradalom és nem csak olyan extra feature, mint a HW T&L vagy a Pixel/Vertex shaderek voltak.
-
arn
félisten
az rt szvsz eleg nagy szemeletvaltas, jelenleg inkabb egy atmeneti hibrid korszak van, ennyire kepesek a hwek - a rt az, amit szinte a vegtelensegig lehet skalazni. engem jobban zavar ez az 500 wattos tendencia, ami nem fer bele 200-250 wattba, azt inkabb ne eroltessuk.
a voodoo nem az elso generacio volt, inkabb csak az elso, ami szeles korben tamogatast nyert es elterjedt. a swes 3d is legalabb akkora szemleletvaltas volt a szememben (wolf3d, doom, etc), igaz ahhoz nem kellett radikalisan uj hw. utana meg ugyanugy megvoltak az ugrasok, t&l, pixelshader, etc, csak mar ezen belul. evrol evre nagy ugrasok voltak.
-
Predatorr
őstag
Ne nyilatkozz arról, amit nem próbáltál.
Nem kell feltétlenül dlss a sugárkövetés mellé. Mondom ezt 4080 tulajként.
Optimalizálatlan játékok mindig lesznek.
A sk-t is ugyanúgy kukázhatják 10 év múlva, mint bármit.Pikari: te gyengénlátó lehetsz.
Arty: Mindig látszik ám, ki nem használ sugárkövetést, csak úgy mondom.
-
Pikari
addikt
Egyetértek. Ez azért van, mert az emberi érzékelés és észlelés nem lineáris, hanem logaritmikus jellegű.
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy amikor például karakterenként 200 polygon helyett lesz 2000 polygon, az sokkal nagyobb előrelépésnek érződik, mint amikor 2000 polygonból lett 20ezer polygon. Vagy amikor 400x300ból lett 800x600, az sokkal nagyobb lepetézés, mit amikor 800x600ból lesz 1600x1200.
Textúraméret, effektek, árnyékok, fények száma, stb ugyanez.
Már azon a ponton vagyunk több, mint egy évtizede, hogy vizuális tekintetben az élmény nem növekszik, hiába tízszerezik a fogyasztást, próbálják akár százszorozni a grafikai teljesítményt, ez már tévút.
Már az opengl2 környékén, legkésőbb a 8800GT-vel elértük azt a szintet, ahonnan technológiailag nem volt sok értelme az előrelépésnek.
-
az RT-re azt mondani, hogy olyan volt, mint a 3d forradalom, szerintem nem állja meg a helyét. nem olyan, mert ez sok tekintetben visszalépést hozott (felskálázott, fréminterpolált grafika, gyengébb frém, gémervideokártyák árazása amik mamár "minden másra készülnek", stb), ez a 3d gyorsításról semennyiben nem volt elmondható, ott a voodoo iszonyat gyomros volt, neked a játékosnak készült, a többi hardverhez képest brutálisan "megérte"
#90 arn
"Kb ot ev alatt jutottunk el a voodootol a 9700proig, amin mar eleg meggyozo techdemok voltak." - a legelső voodoo1-el más dimenzióba került a pc-s videojáték grafika, nem kellett ehez öt év, sem pedig 4 generáció(mivel voltak a voodoo-t megelőző kísérletek, így azt megadom h a v1 az már a második gen)
abszolut egyetértek, én is jobbszeretem a pixeles, szüretlen 3d-t mára, mint a korai filterezettet, pláne taszít mindez 4K felbontás mellé. steril undormány mind
NADE ANNO!?!?(és nem véletlenül, NAGYON mélyről jöttünk....)
az RT korszak az ... nincs. egy megoldhatatlan problémát lenyomtak a torkodon. elkezdtük a 2060-al, mondjuk és még a papíron 10x gyorsabb millás 5090 sem hoz megoldást normális RT-ra, mert azonnal letérdel a kártya.... mindezt ÖTSZÁZ wattból. szánalmas. RT-re az 5090 ugyanugy alkalmatlan, ahogy a virge volt 3D-re... zsákutca, amibe mögötted behajtott a kamion(nvidia) és tol a falig....
-
Pikari
addikt
Volt kivétel azért, ahol a játék nem csak annyi, hogy wasdvel repkedsz a pályán, hanem igazi nehézsúlyú letehetetlen cucc. pl final fantasy 7, CROC. formula1, vagy ha konzolos játékokat is idevesszük, akkor pl mario64. de való igaz, hogy sok játékban annyi volt akkoriban a lényeg, hogy háromdé, és arra kellett nyáladzani
-
arn
félisten
Miert, en nem ezt irtam…? Miert ne lett volna meggyozo?
Mongy igy utolag nem szeretem azt a korszakot, de anno megorultunk erte. Mai szemmel nem oregedtek jol a pre 98 gyorsitos jatekok, szivesebben jatszom egy doommal, mint egy turok szeru jatekkal, nem a kedvencem ez az atmeneti korszak, ugy late 98tol (unreal, halflife), mar szivesen veszem elo a regi cimeket. Akkoriban sok olyan jatek jelent meg, ahol a korabbi jatekmenetet lecsereltek 3ds latvanyra, hogy eladhato legyen.
De a rt korszakot is fontosnak tartom, 2000 elott is jopar swrenderes rt demo volt, ez nagy adossaga volt a 3d gyorsitasnak, valahol el kell kezdeni. Latvanyra majd akkor lesz nagyobb ugras, ha jonnek az ujabb generacios konzolok, addig marad a skalazgatas.
-
Kansas
addikt
Ezekben a G6, G8, X5-ben van még egyáltalán EAX? Ha nincs, akkor minek hozzájuk az ALchemy?
A játékokból is rég kiveszett a DirectSound3D, és sok esetben a SW 3D hang jobb minőséget ad...
Nekem még van X-Fi-m és fel is van hozzá téve az ALchemy, de a gyakorlatban szinte soha nincs használatban, ahol meg lehetne(régi játékokban), a játék nem ismeri fel az EAX meglétét és nem hagyja kiválasztani az EAX effekteket...Az ALchemy arra volt jó, hogy egy átmernetet képezzen a HW és a SW hang közt... de az az átmenet kb. 15 éve lezajlott...
-
320x200 helyett a 640x480/800x600 parasztvakítás volt?
a bilineár filtering, mip mapping, perspektiva korrekció parasztvakítás volt? az átlátszóság? a 10-20 helyetti 30-40fps ?... már megbocsáss, de itt (5090) már a voodoo3/TNT-nél tartunk és még mindig 10fps és AI-s 320x200 van
.... az anno forradalom volt, az RT pedig a 3d grafika "ellenséges" eltérítése, egy cég általi kisajátítása.
cubemap, screenspace reflection elég jól megoldják a tükröződést, nevetséges gépigénnyel (RT-hez képest), RTGI előtt/óta van számos más GI megoldás, árnyékokról meg végképp kevesen mondják meg kapásból h RT-s. azért nem elég látványos az RT játékokban, mert amikor 20frémed van 5090-en, az nehezen eladható játékot jelent....
#85 arn
jahogy a motorhead nem volt meggyőző voodoon anno? az incoming? a turok??? a 9700-ig csak fintorogtunk, hogy hááát, bőőven elég a soft render is 320x200-ban, alig látni a difit és még lasabb is sokkal.... ?
valszeg én valami alternatív valóságban éltem akkor..... de nem rémlik, hogy BÁRKI is visszasírta volna a 3d gyorsítás ELŐTTI korszakot, mondván "ez egyelőre nem elég jó" -
Lord Myn
senior tag
-
arn
félisten
Sokkal gyorsabban futott mint procin, ugy is, hogy filterezve volt, amit a cpu par fpsel tudott volna megtenni. Ezert volt 3d gyorsito. De amugy termeszetes hogy az evolucio elso szakaszaban a legnagyobb a fejlodes, az ugrasok. Kb ot ev alatt jutottunk el a voodootol a 9700proig, amin mar eleg meggyozo techdemok voltak. [link]
-
Lord Myn
senior tag
Szerintem nem rossz hasonlat. Az elején a 3D gyorsítás is gyerekcipőben volt, sebességelőnyt ugyan hozott (25-30 fps), de az effektek az még parasztvakítás volt akkor, az évek, évtizedek alatt nőtték ki magukat. Itt ez egy kicsit fordítva van, az effektek látványosak (bárki is mondja az ellenkezőjét, bár az igaz, hogy nem minden támogatott címnél annyira látványos, látszik, hogy némelyiknél csak úgy hozzáadták, hogy ez is legyen benne, de nem arra van felépítve a grafika) a sebességben viszont nagy árat kell "fizetni" érte. Engem az AI nem zavar, ha a DLSS-sel olyan képet kapok, hogy csak akkor veszem észre a különbséget, ha percekig nézem az On-Off összehasonlítót, az FG sem zavar, ha nem nő meg a latency olyan szinten, hogy az már játékélmény romboló.
#82kriszpontaz: Ööööö...mihez? Ismerem a Daniel_K drivereket, de már nincs X-Fi kártyám. A jelenlegi G6-ot régi meghajtóval használom, így (még) működik az Alchemy Win11 alatt is, de ha le szeretném cserélni, mondjuk G8-ra vagy X5-re, akkor ilyen szempontból bajban lennénk.
-
"A sugárkövetés az más tészta, az szerintem marad, kb. olyan, mint anno a 3D gyorsítás volt, csak jelenleg még mindig nagyon erőforrásigényes, nem véletlenül párosítják szinte kötelezően a DLSS+FG-vel..."
teljesen rossz hasonlat
a 3d gyorsítás brutális sebességelőnyt és korábban elképzelhetetlen grafikai részletességet, effekteket hozott.... (aki anno megvette a voodoo1-et, az tudja)
az RT pocsolyái picit szebbek, az RTGI már nehezebben észrevehető, az árnyékokon csak röhögni érdemes... midnezekért cserébe a milliós, 500 wattos kártyádon a végén kapsz 25fps-t, amit az AI feltrükköz 73-ra és ha szerencséd van, nem túl sok artifactal. az nv teremtett egy problémát (RT alá most a 4. generációs RTX is hótgyenge, semmire nem elég), amit az AI-val old meg, a kártyák hirtelen a gémereknek eladva valójában VESZTESÉGET jelentenek a cégnek, neked szinte kifizetheteteln, a verseny utolsó reménye is elúszott. win-win. (az nv-nek és a részvényeseknek)
-
kriszpontaz
veterán
https://danielkawakami.blogspot.com/
Ezt a módosított drivert próbáltad? -
Lord Myn
senior tag
válasz
kriszpontaz #78 üzenetére
Nekem is sokáig megvolt az X-Fi Titanium HD-m (PCI-E) mielőtt egy gyűjtőnek eladtam, de a mostani gépeimben már M-s lapok vannak és a k.nagy VGA-k miatt már semmilyen PCI-E hangcucc nem fér oda, így maradok az USB-nél...
#79Predatorr: A sugárkövetés az más tészta, az szerintem marad, kb. olyan, mint anno a 3D gyorsítás volt, csak jelenleg még mindig nagyon erőforrásigényes, nem véletlenül párosítják szinte kötelezően a DLSS+FG-vel...
#80Johnny Cage: Tudom, hogy vannak ilyen 3rd party kalóz megoldások az EAX emulációra, de minek használjam, ha már egyszer fizettem a licencelt cuccért...
(Tudom, mert lassan már nem lesz más megoldás) -
Johnny Cage
addikt
"Ugyanazt csinálja az NV, mint a Creative, már nem működik az Alchemy sem az új hangcuccain, amivel legalább szimulálni lehet valamennyire az EAX-ot"
Én ez alapján a guide alapján használom Asus Xonar-al, de igazából hardverfüggetlen megoldás, elvileg VGA-n vagy alaplapon keresztül kitolt hanggal is működik.
-
Lord Myn
senior tag
Sajnálom, mert én azon kevesek egyike vagyok, akik még játszanak PhysX-es régebbi cuccokkal (Mafia 2, Batman AC, Cryostasis, Metro LL, Mirror's Edge), tudom, hogy elavult cucc, most már CPU-ból sokkal jobbakat lehet(ne) tolni, de ezek a régi játékok sokkal jobban néznek ki PhysX-szel, mint anélkül (jó példa a Mafia 2, ahol a Remasterbe megpróbálták berakni a PhysX-es effekteket CPU-ból, de sokkal rosszabb lett, mint az eredeti, főleg a ruha szimulációnál).
Ugyanazt csinálja az NV, mint a Creative, már nem működik az Alchemy sem az új hangcuccain, amivel legalább szimulálni lehet valamennyire az EAX-ot, pedig a régi játékoknál ég és föld a különbség ott is (még szimulálva is!).
Nem baj, egy ideig így marad a 40xx-es kártyám és a SoundBlaster G6-om is.
-
AnonymusX
őstag
Bizony, ezen a videón meg is lehet tekinteni, mi történik 5080-as kártyával.
-
hapakj
őstag
Ez világos. Nyilván ha bruteforce módon extra ALU-ra költik a tranzisztorokat akkor lesz előrelépés.
De én itt inkább arra gondoltam, hogy architektúrálisan lehet-e javítani még a raszter teljesítményen, vagy falba ütköztünk. 1080Ti, 3060 és 4060 eléggé hasonló paraméterű kártyák. 1080Ti és 3060 szinte hasonló eredményeket hoz, 4060 meg mintha kicsit gyorsabb lenne. Vajon az extra cache számíthat ennyit? (bár az szintén elég sok tranzisztor)
-
nem lett elrontva, AI-ra ezek jó kártyák
és játékra is alkalmasak mellette, de elsősorban ezek nem játék-videokártyák (annak elég szarok, hacsak nem nyomod a fejlesztőknek, hogy a pocsojatükrőződést is 5x lasabb módon oldják meg, mint korábban, mert akkor végülis van mire használni az "AI képességet")
ha a tranzisztorszámot ALU egységekre költik, nyilván van hova előre (lásd korábbi generációban az amd kártyákat), csak azt meg nehéz eladni 5x áron (mert nem számol AI-t)
-
hapakj
őstag
Hát ezek közül valszeg egyik sem lesz nyugdíjazva, hanem emulálva lesznek. Pl DX9 előtti DirectX-ek Windowson mind emulálva vannak, s ha jól tudom a gyártóknak akár elég csak DX12-es driver szállítani, a DX9-11 emulációjáról a Windows gondoskodik.
OpenGL emulációjára is számtalan könyvtár van, talán a Zink és az Angle a legkiforottabbak. -
arn
félisten
No kell egy win7es retro gep is
-
Predatorr
őstag
Úgysem tudtál venni, nem?
Amúgy örülni kéne mindenkinek, hogy ezen túl, az nV jóvoltából, nem kell méregdrága VGA-ra költenie.Vagy méregdrágán eladhatók a 40X0 VGA-k.
Csatlakozó mizéria gerjesztett marketing.
Én amúgy bírom a PhysX-et (és sajna jó pár régi játékkal játszom, amilyen szarok az újak) , de a sugárkövetést is, meg amúgy mindent, ami reálisabbá teszi a megjelenítést, szóval nyilván alig vagyunk így ezzel páran.
-
podtibi
senior tag
Ezt nem teljesen értem. Erről mért csak most tudunk? Megjelent az 5080-90 és csak most tudunk erről? Nem lehet hogy egy driver frissítés okozhatta és nem a "nem támogatja" megállapítás?
-
tibaimp
nagyúr
Sebességgel nem lenne gond, inkább az összes többi, értem ez alatt a hotspot figyelést, ezt, amit a hír hoz, a csatlakozó mizériát, fogyasztás, mondjuk az összefügg a gyártástechnológiával, abban igazad van, ár...elérhetőség (ez összefügg az árral, illetve fordítva). Szóval vannak gondok.
-
atok666
őstag
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
Leleplezted az nVidia terveit. Majd veszunk AMD-t.
Atok
-
hapakj
őstag
hja világos, hogy precedens jellegű. Általános jelleggel mondtam, hogy kb 10 évig szokták támogatni a dolgokat. Amúgy ez a kényeztetés, hogy a Windows ilyen szinten backward kompatibilis az az MS érdeme.
Konkrétan simán el lehetne dobni már a 32 bites alkalmazások futtatását is és akkor semmi el sem indulna. -
K0vasz
aktív tag
válasz
Raysen623 #19 üzenetére
"ha lenne rendesebb fizika a csili-vilin túl." de már régen se volt. nekem legalábbis csak az rémlik, hogy a Batman játékokban sűrűbb volt a füst tőle, meg a Mirrors Edge-ben máshogy lobogtak a zászlók. egy teljesen marginális effekt volt, és pár tucat játékon kívül más nem is használta
-
10 éves game-ek esetében az out-of-the-box kompatibilitás is szokott menni, és ha nem, akkor kiegészítő megoldások (pl. Win compatibility mode). Ez nekem most új, hogy veszel egy új videokártyát, és a kedvenc játékodban megdöglik az egyik feature. Ráadásul úgy, hogy erről az NVIDIA egy büdös szót nem szólt.
-
LOL
Tegye fel e kezet, aki meglepodott! -
hapakj
őstag
No megnéztem ezeket az Arkham Knights-os effekteket, tényleg jól néz ki. Bár ilyen particle system effektekhez szerintem semmi szükség nem lenne, hogy ilyen vendor only csomagot használjunk, mint a PhysX. Ezeket egy jobb csapat simán le tudná implementálni a modern API-kban, vagy már alapból be van építve a kész engine-kbe. Fura egyébként, hogy a fejlesztők inkább a pura grafikára lövik el a GPU teljesítményt mintsem ilyenre.
-
JIRZSI
csendes tag
Lehet, hogy én vagyok az egyetlen aki a PHYSX-et kedveli, de szerintem ez az egyetlen feature volt az NVIDIA-ba aminek értelme volt. Tudom, hogy ez is nagyon hardver igényes dolog, de a mai kártyákkal ez már simább ügy lenne. Sok játékban túl sok pluszt nem adott hozzá, de például Arkham Knightsban a kerék füstje a mai napig baromi jól megcsinált effect, és szerintem sokat dobott a játékon. Erre kellett volna szerintem nagyobb hangsúlyt fektetni nem az RT-re. Sajnálom ,hogy lassan eltűnik, de ez van. Nagyjából ez lesz azRT sorsa is.
-
hapakj
őstag
hát de ha már belementünk abba, hogy ki mennyire tud jól tervezni, akkor technikailag nem rosszak az Intel IGP-k, de elég kiegyensúlyozatlanok, s nagyon nem egy skálázódó architektúra. Ezzel is küzdenek leginkább, amikor dGPU-t csináltak belőle.
Míg nVidia esetén, kb amennyi multiprocesszort raknak a GPU-ba, annak akkora lesz a teljesítménye.
-
hapakj
őstag
Hát a CUDA azért jelentős részben az a SW stack is ami a HW fölé van rakva, hogy használni is lehessen. Szerintem annak az execution meg computing modellnek az alapjait nagyrészt ők tették le, legalábbis nincs infóm ennek az ellenkezőjéről.
Jah, régebben több résztvevő is tett dolgokat a területbe, de szerintem nem túldimenzionálás, hogy utóbbi évekbe még félgázzal is az nvidia az úttörő.
-
Kansas
addikt
A CUDA alapvetően HW megoldás(legalább is annak indult), és nem is teljesen az NVidia szellemi terméke - az alapját adó PhysX-et a később NVidia által felvásárolt Ageia nevű cég fejlesztette ki és forgalmazta a PhysX bővítőkártyák képében.
Innoválni persze innováltak, de az összes többi cég is, mint pl 3dFX, Matrox, ATI, egy időben az AMD is míg bele nem rokkant, szóval nem kell túldimenzionálni.
Persze jól csinálja az NVidia, amit csinál, de egyrészt egyre kevésbé a PC gaming van fókuszban(a cég értékének a nagyobb részét rég nem a Geforce részleg adja), másrészt annak, hogy most akkora és olyan gazdag, amekkora, nem kis részben az az oka, hogy ügyesen és sikeresen gerjesztette majd lovagolta meg előbb a kripto, majd az AI lufit - szerintem legalább is az AI ugyanúgy lufi lesz mint a kripto meg előtte a dotcom, meg kb minden "forradalmi" technológia, ami túltolja a hype cycle-t(eltűnni talán már nem fog, de a normalizálódás előtt szvsz lesz egy kipukkanás és zsugorodás).
Egy kicsit olyan ez, mint hogy a Microsoft se azért akkora óriás és ér annyit, mert a Windows/Office/stb. annyira jó SW lenne, hanem mert elérte, hogy mindenhol ott van és ő számít de facto standard-nek és nem mellesleg elég jó is(good enough)... -
Pikari
addikt
Attól még máshoz nem értenek. Például már 25 éve próbálkoznak CPU-t csinálni, hello worldig nem jutottak el, végül minden magjukat úgy kellett licenszelni. Pedig tucatnyi vállalatot vásároltak fel, olyanokat is, amiknek kész komplett cpu dizájnjuk volt. Az nvidia sosem tudott tudott túllépni a grafikus kártyák világán. A physix nerfelése is azt bizonyítja, hogy szellemileg impotensek.
-
hapakj
őstag
az nvidiánál sajnos nincs meg a szellemi tőke ilyesmihez
-nyilván ezért ők a világ legértékesebb cége, meg kb mindig is innováltak 3D grafika meg computing terén
Am szerintem pont ilyenekre is használják a VGA-ikat, csak erre nem az nvidia adott konkrét szoftveres megoldást, a CUDA-n kívül. -
tibaimp
nagyúr
Elég gusztustalan, hogy ez is így, a megjelenést követően derül ki! Én nem értem az nv mostani hozzáállását....
pedig alapvetően a gémereknek köszönhetik a létüket.
-
-
Gomez86
őstag
-
a red faction guerillában komplett házak omlottak össze... egy xbox360on, mindenféle nvidiagpufizika nélkül....
aztán kiderült, hogy a szebb grafikával és a lootboxos, szezonpaszos játékdrogokkal több pénzt lehet keresni.
-
Pikari
addikt
válasz
Raysen623 #22 üzenetére
a potenciált én is látom magában a koncepcióban - de nem ilyen videójátékos effekteskedős formában, hanem inkább ipari felhasználásra, szimulációkhoz.
pl cső modelljébe szimulálod, hogy a folyadékot X nyomással egy ponton belépteted, ami megy tovább a csöveken, és akkor hol/mi/merre/mekkora mennyiségben és nyomáson fog áramlani, hol lehet esetleg olyan áramlás, ami az anyag fáradását okozhatja, stb. de ez sose fog megtörténni, az nvidiánál sajnos nincs meg a szellemi tőke ilyesmihez, a világ nem arról szól, hogy wasd-vel repkednek egy fpsben, az nvidiánál 200 év alatt se tudnának összehozni egy olyan apit, ami ilyenre alkalmas lenne, ez az api meg kompletten mehet a szemétbe szerintem.
-
-
Pikari
addikt
válasz
Raysen623 #19 üzenetére
marad mindenki a két darab for ciklusnál meg benne a kétszer 6 soros boxtobox intersectionnál. egy videójátékban egy fizikai api nem más, mint illúzionista farokveregetés, amikre semmi szükség nem volt, 20 év alatt semmilyen módon nem sikerült kihasználni a physixben rejlő lehetőséget egyik játékban sem, max azon a szinten volt az egész, hogy egy leeső tégla nem 2 hanem mondjuk 8 fele tört, rohadtul nem érdekelt senkit, max azt, akit ilyen baromságokkal kábítani lehetett.
-
Raysen623
addikt
Emlékszem, amikor óriási hír lett abból, hogy a zöldek megvették ezt a technológiát és exkluzívvá tették a GPU-ikon. Már akkor mondtam, hogy ezzel meg is halt az egész és tessék, szépen kivezetik a játékos kártyákról ha jól értem a cikkben leírtakat. Pedig pont ezzel a résszel lehetne most nagyot szakítani, ha lenne rendesebb fizika a csili-vilin túl. De akkor a marad mindenki a Havok-nál?
-
JohnyX
tag
"A játékfejlesztőket utoljára a PhysX 3 célozta, de annak az utolsó kiadása is hét éves, így nem meglepő az NVIDIA döntése a korábbi változatok támogatásának leállításáról."
A legfríssebb: Version: 9.23.1019 / Release Date: 2024.5.23 [link]
Ez egy kicsivel újabb driver.
-
kriszpontaz
veterán
A PhysX is társkártya volt kezdetben, jöhetne egy ilyen az RT-re is
.
-
És ezennel igény lett egy gyártófüggetlen GPU-PhysX emulátorra.
A ZLuda-s fickó figyelmét felhívta már valaki erre? -
Hát, nekem az S3 Trio64-en nem tudom, menne-e
Amúgy Abu szerint nem fog menni a társkártyázás sem - majd valaki leteszteli.
-
Alogonomus
őstag
A katasztrofális 5090 és 5080 készletek, valamint a hírek szerint az 5070-esekből is kínosan alacsonynak ígérkező készletek után újabb jele annak, hogy az Nvidia nagyon letekerni tervezi a szórakozási célú kártyák piacán a jelenlétét. Ezzel a lépéssel is egyszerre gyűjtött be rossz pontot a játékosoknál és a stúdióknál is.
-
válasz
Trailblazer #4 üzenetére
10-11 éves játékokban még van ilyen. Ezek szerint senki ne építsen arra, hogy egy játék 10 év múlva még teljes értékűen használható lesz?
-
icon
senior tag
A végén még egy RTX50XX mellé be kell tenni egy régebbi kártyát, ha valaki PhysX effektet szeretne látni a cikkben megadott játékokban.
-
Trailblazer
veterán
Read my lips: 32 bites.
-
Pikari
addikt
Ez mindigis egy komolytalan eye candy volt. Értelmes fejlesztőnek az ilyen gyártóspecifikus proprietary megoldásoktól feláll a szőr a hátán. Nem csoda, hogy megdöglött.
-
Busterftw
nagyúr
Engem ebbol a AC: Black Flag erintene max, de talan a hirek szerint mar keszul a remaster.
-
FLATRONW
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A GeForce RTX 50-es sorozat már nem támogatja a 32 bites CUDA futtatási környezetet, és ezzel a régebbi játékokban bizonyos effekteket sem.
- 3 Év Gari - Asus RTX 3060 12GB Dual V2 OC 192bit
- 27% Számla! Sapphire RX 7900 XTX Vapor-X 24GB GDDR6 Nitro+ Videokártya! BeszámítOK
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Xiaomi Mi 11 8/256GB HIBÁS!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest