Hirdetés
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Androidos tablet topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- A Cherry többé nem gyárt kapcsolókat
- Milyen videókártyát?
- Rémisztő árakkal szembesülnek a notebookgyártók az új mobil platformoknál
- 3D nyomtatás
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
SpamRulez
újonc
válasz
les_polish
üzenetére
provider yahoo finance-en van?

-
donat_sz
senior tag
válasz
les_polish
üzenetére
SWRD.BD-t használom, eddig működött, szintén NYESZ miatt. Ha továbbra se megy megnézem otthon a beállításait, de biztos hogy semmi extra beállítást nem tettem, siman csak Yahoo Finance.
-
les_polish
csendes tag
sziasztok, van esetleg valakinek ötlete, hogyan tudnám a PP-be felvenni az SPDR MSCI WORLD ETF HUF verzióját úgy, hogy bejöjjenek rá a napi quote-ok? A PP-n SWRD.BD-ként egy EPN formáját találom meg amire nem jönnek le árfolyamok.
context: NYESZ számlára csak ezt a verziót tudtam venni BETA-n. -
Yager01
senior tag
Ismerkedem a felülettel azért, hogy majd vmikor. neki álljak és feltöltsem a reális adatokat pár évre visszamenőleg.
Lehet nem értem a TWRR és az IRR logikáját de sztem nem jó számokat mutatnak.Első lépésként csináltam egy KBC EUR pénz számlát amire csináltam depositokat különböző dátumokkal. Majd elköltöttem a rajta lévő összes pénzt VWCE és ZPRV-re. A Balance most 0 az EUR-s KBC pénz számlán míg a Securities accounton-on ott van az egyenleg de már kalkulálva a növekménnyel. Szerintetek jók lehetnek a %-os értékeke amiket kiír dashboard?
-
devil11
újonc
válasz
donat_sz
üzenetére
Értettem, hogy mire gondolsz; az egyes évente nyitott TBSZ-eket külön látni (vagy akár szolgáltatónként is egyesével, esetleg egyedileg csoportosítva őket).
Kipróbáltam egy demo TBSZ 2024-et kreálva és működik.
Külön a TBSZ 2024 (VWCE + Xetra Gold lett rá véve):
Együtt a TBSZ 2024+ TBSZ 2025:
Szépen adja ki a külön és az együttes nézeten is a %-okat.
Biztos, hogy jól beállítottad a filtereket?
Fent jobb oldalon, a 2. kis ikon, az egymáson heverő lapokhoz hasonlítható szűrő > new filters… > és a felugró ablakban kiválogatod, hogy melyik pénz és értékpapírszámlák legyenek benne. Automatikusan mindig az egész portfólióra van beállítva.
Működnie kellene. Bocsánat, ha nem erre gondoltál; akkor tényleg nem értettelek meg.
Köszi a kérdésekre a választ.
Akkor majd visszatérünk rá, ha lesz itt valakinek tapasztalata lejáró TBSZ-szel. -
donat_sz
senior tag
Az általad írt megoldást használom én is, de erről szeretnélk "tovább lépni", hogy TBSZ-enként tudjam intézni a reballanszt.
Egyelőre úgy tűnik egy extra excel/google sheetsen fogom megoldani a kérdést, mert nem találtam egyszerűbbet. Mondjuk a hétvgém többnyire ráment egy közel automata megoldás megalkotására, de mindenféle MI segítség ellenére is falakba ütköztem, így csak manuális megoldás maradt
Illetve nem! az IB-nek van reballance opciója, írtó egyszerűen működik, a gond inkább ott van vele, ha nem akarsz törtrészvényeket (én valamiért még óckodom tőlük), akkor muszáj vagy beletenni 4-5 klikkelésnél többet vagy egy segédet használni, pl excel 
Ami a kérdésedet illeti.
1) egyelőre még nem érint. Illetve biztosan összeolvasztja a TBSZ-eket? van erre trnaszfer után mondjuk tapasztalat?
2) én HICP benchmarkot használom (FT és € mert mindkét devizában követem a változást). -
devil11
újonc
válasz
donat_sz
üzenetére
Sziasztok!
Kb. 3 év „olvasó üzemmód” után idén májusban kezdtem el a tőzsdézést. Köszönöm a sok hasznos infót, cikkeket, könyveket, gondolatokat mindenkinek az itteni megtakarítással kapcsolatos topikokban.
Én is elkezdtem a PP-t használni. Egy-két ETF helyes megtalálása, kiválasztása (pl. AVWS, JPGL) nehézkes volt az elején az ISIN szám és a Ticker beírása ellenére is, de végül sikerült megtalálni, a historikus adatok alapján ezek lesznek a jó eszközök a sok feldobott opció közül.
Nem akarom hosszúra nyújtani, de külön köszönet az itteni topikban pyxis-nek, aztán Blaymoira-nak a MÁK-os adatokért (https://github.com/havasd/pp-data/blob/main/README.md), nort_on-nak és donat_sz-nak a számlák+tranzakciók leképezésével kapcsolatos fejtegetéseiért, powerwade-nek az egyes beállítási trükkökért.
243 donat_sz kérdését én így oldottam meg, mert engem is érdekelt, bár én csak az összes TBSZ-m kapcsán akarom majd tartani a súlyozást, és a rebalance hosszú ideig a havi befizetésekkel menni fog eladások nélkül is.
Taxonómiák>TBSZ 2025 lap létrehozása, ahol a without classificationbe kerül minden eszköz, ami nincs az adott TBSZ-en. Aztán oldalt, a 2. egymáson heverő lapokhoz hasonlítható szűrőn már ki lehet választani az adott évi TBSZ-t, sőt többet is közülük.
Eléggé iparos megoldás, de máshogy én legalábbis nem tudtam megoldani.
Két kérdésem lenne.
1.Ti hogyan oldjátok meg/hogyan tervezitek megoldani a TBSZ-ek összeolvadását?
Technikai és adózási szempontból a 2025-ös TBSZ-em 2030.12.31-én, az akkori értékekkel olvad majd össze a 2030-as TBSZ gyűjtőévével az IB-n. Ha beviszem az adatokat ezeken az új értékeken az IB TBSZ 2030-ra, akkor az említett szempontoknak megfelelek, de a 2025-2030 közötti múltat, teljesítményadatokat elvesztem.
Ha az IB TBSZ 2025-ömet átnevezem pl. IB TBSZ 2025+2030-ra és 2030-ban elkezdem majd a 2030-as TBSZ gyűjtőévi tranzakcióit is egyből erre felvenni, akkor megmaradna a 2025-ös TBSZ egész múltja, a valódi technikai összeolvadás lemodellezése is működne (akit zavar a gyűjtőév elejétől együttes nézet, az csak év végén töltse fel a tranzakciókat és addig vezesse külön számlán), de esetleges feltörés esetén adózási szempontból nem lenne jó a kimutatás.
Nem tudom, hogy lenne-e minden szempontot kielégítő, jó megoldás?
2. A hivatalos inflációs adatokra csinált esetleg valaki adatsort?
https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0040.html
Vagy Ti is a topiknyitós bemutató videóban lévő HICP-s benchmarkot használjátok?
Bocsánat, hogy hosszú lett.
-
Mi ütött a progiba? Naponta be akar léptetni, mert egy árat a PP szolgáltatásából emeltem be. Winsdom Copper ETC (OD7C)
-
donat_sz
senior tag
Valaki megcsinálta már esetleg, hogy az egyes TBSZ-eken belül is adjon segítséget a PP az éves reballancehoz?
Ha igen kérem megosztani.
Nálam az adott TBSZ-eken minden eleméből vásárolok a portfóliónak és szeretném TBSZ szinten is tartani a reballancet, eddig csak a teljes portfólióra néztem. -
A web-es felületen egyszer eljutottam oda, hogy egy eladást kitöltöttem, de amikor elküldtem felfüggesztett vagy milyen állapotba került és egy kattintással lehetett aktiválni.
Most nem találom.
Hogyan tudom beállítani? -
-
IPHUN
csendes tag
Sziasztok!
Elsősorban azokhoz szólna a kérdésem, akik kipróbálták, vagy még csinálnak ilyesmit:
Azon filózok, hogy hitelkártyámat befognám DKJ vásárlásba, havi szinten vennék egy fix összegből valamennyit és a visszafizetés napján visszautalnám a bank pénzét az eladott DKJ-ból. Olvastam erről, hogy aprópénz, de le lehet érte hajolni és nem kerül semmibe sem, csak az OCD-mnek nagyon nem tetszene, ahogyan ezt le lehetne könyvelni a programban. Én úgy érzem, hogy teljesen tönkretenné az összes kimutatást az, hogy ha folyamatosan beutalok, veszek, eladok és kiutalok egy fix összeget. Megfordult a fejemben az is, hogy kvázi kihagyom ezt a könyvelésből, de az meg későbbi ellenőrzésnél zavarhat be ha mégis saját pénzből veszek DKJ-t valamikor.
Ti hogyan oldottátok meg ha foglalkoztok ilyemivel? -
BETa-s ETF-et, amit HUF-ért vettem, hogyan tudok "ábrázolni" a programban?
-
fuser123
csendes tag
v0.77.0
"...
Improvement: IBFlex now imports transfers in different currencies as well."
Ha jól emlékszem, valami hasonló miatt nem működött (nem volt teljes) az import. -
snipr
aktív tag
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Az addig oké, hogy PP-ben ha IBKR-en beutaltok HUF-ot, átvezetem TBSZ-re és utána veszek valami részvényt, akkor a rendszer konvertálja a HUF-ot EUR-ra. Viszont, most találkoztam olyannal, hogy mondjuk 1000EUR-t kellett volna váltani, viszont egy részét 400.1Ft-on váltotta, egy másik részét pedig mondjuk 400.3Ft-on. És utána vette meg a kinézett papírt.
Ezt, hogy lehetne értelmesen adminisztrálni, hogy két különböző árfolyamon váltotta az EUR/HUF-ot?
Köszi! -
donbig
tag
Fórumon írták, hogy a G-Data is jelzett ( ha még Bitdefender motort használnak akkor mondjuk nem meglepő) és valaki beküldte nekik a forrásfájlt elemzésre. A régebbi verzióra nekem csak a Hitman Pro jelez "gyanús" fájlt, bármi mást futtatok, az negatív. Köszi az infót, nem frissítek.
-
torma99
aktív tag
0.74 verziószámú installerben trójait jelez a Bitdefender. Egyelőre csak óvatosan.
-
donbig
tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Köszönöm a segítséget! Igen trade-ből rögzítettem a képet. Valami olyant akartam volna, hogy árfolyamnyereségként mutassa ki a kifizetett kamatot is, ez valószínűleg butaság volt. De jó lesz így, ha már tudom, hogy az absolute performance-t kell néznem, megnyugtat.
Köszi a türelmet!
-
Blaymoira
tag
Ez csak trade szintű kimutatás nem? Nem tudom melyik tabon van ez. De a PnL-ben nincs benne dividend. Csak árfolyam nyereség az pedig mindig veszteséges lesz, mert kevesebbért tudod eladni mint amennyiért vetted kivéve, ha lejár a papír akkor 0.
A dividenddel corrigált performance az az absolute performance-ban van a Securities tabon.
-
donbig
tag
Korai volt az örömöm.
Kincstár 2033/I -nél átírtam az adatokat: 100%-os árfolyamon vettem, tax - tax-refuddal. Kamat dividend-ként került kifizetésre a MÁK deposit számlára. Eladás 99%-on történt ugye, így is rögzítettem. De valami mégsem stimmelhet:
Ha a MÁK számla Heat Map-eket nézem, ott is mínuszban vagyok, ez így az egész portfolio mutatóit lehúzza sztem, ezt nem értem. -
Blaymoira
tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
aktuális értékén nem fog változtatni, mivel mind a kettő esetben névérték lesz a mennyiség, kvázi csak az árfolyam más.
Bruttó PnL-ben látszik a különbség igazából:
- első esetben 120%-on veszed meg ugyanazt a névértéket és dividendel adsz kamatot
- második esetben 100%-on, és tax refoundSzerintem a bruttó PnL a második esetben a helyes és valószínűleg van még pár metrika, ami hibás lesz.

-
Uyuarasy
tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Es a PP oldalan ajanlott modszerrel a kotveny aktualis erteke hogy nez ki? Tehat ha kulon kezelnem a felhalmozott kamatot, akkor az elso kamatfizetesig nem hianyozna ez az aktualis ertekebol?
En most adott arfolyamon veszek es vezetem, valamint a valos visszavasarlasi arfolyamon szamolom az aktualis erteket. Igy lehet valamilyen metrika nem lesz pontos, de ugyanazt latom mint a webkincstarban.
-
Blaymoira
tag
DKJ esetén nincs ilyen probléma, mert ott nincs kamat csak árfolyamnyereség így nyugodtan lehet az árfolyamot használni a vásárlási árhoz.
Egyébként bocsi, de az előző hozzászólásom nem volt pontos. A 100% csak lakossági állampapírokra vonatkozik. A nem lakossági állampapírnál a felhalmozott kamat nélküli árfolyamot kell használni
Alapvetően ugye a probléma az, hogy az árfolyamváltozás nem pontos, ha beleszámolod a vásárlási árfolyamba a felhalmozott kamatot. Ennek kiküszöbölésére van ez a trükk, hogy tax-ként van félrerakva, majd az első kamatfizetésnél refundolod, így kvázi jó lesz a cash flow is és az árfolyam is. Technikailag eladásnál viszont bele lehet számolni a felhalmozott kamatot szerintem, mert ott nem igazán kéne gondot okoznia.
Nagyjából a miért le van írva azon a linken, amit #200DEXTERke küldött. Én is ott választottam a 2. opciót.
-
donat_sz
senior tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Azt, hogy könyveled ha megveszel egy már (1%-nál is kevesebb) felhalmozott kamatot, majd az adott papírt még a hozamfizetés előtt vissza is váltod?
Mit ront el, ha a a példa kedvéért:
1 000 000 pmápot megveszel 1 005 000 Ft-t majd az összeset eladod x hónappal később 1 007 000 Ft-t?
Ha ezt úgy könyveled, hogy veszel 1 000 000 db pmápot 1,005 áron és eladod 1,007 áron, akkor mi fog félremenni? -
donbig
tag
Köszönöm még egyszer, ez volt a megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone Xs 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPad 9th Gen 256GB, Wi-Fi+Cellular, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Lehet nem értem a TWRR és az IRR logikáját de sztem nem jó számokat mutatnak.
Illetve nem! az IB-nek van reballance opciója, írtó egyszerűen működik, a gond inkább ott van vele, ha nem akarsz törtrészvényeket (én valamiért még óckodom tőlük), akkor muszáj vagy beletenni 4-5 klikkelésnél többet vagy egy segédet használni, pl excel 

Köszi a türelmet!
Ha a MÁK számla Heat Map-eket nézem, ott is mínuszban vagyok, ez így az egész portfolio mutatóit lehúzza sztem, ezt nem értem.