- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hobby elektronika
- Milyen processzort vegyek?
- Otthoni időjárás-állomás
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi szépen!
Ez az alkalmazás nekem fent is van a telón, azt nem tudom a későbbiekben működni fog-e, vagy kukázzák és csak a DÁP marad.
Közben magamnak elkészítettem az ügyfélkapu+-t. Ahogy nézem a DÁP-hez szükség van a személyi mellé kapott plasztik kártyára, na azt nem tudom hol lehet és biztosan nem lett aktiválva annó.
Gondolom akkor lesz majd egy utam a kormányablakba.
-
csendes
addikt
[link]
Az Ügyfélkapu megszüntetését el kell halasztani – szögezi le csütörtökön kiadott közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). Azt írják, „a jogalkotó nem engedi a Digitális Magyarország Ügynökségnek (DMÜ), hogy elhalasszák az Ügyfélkapu 2025. 01. 15-én éjfélkor való megszüntetését”.Az MKOE megkérdőjelezi azt az érvelést, miszerint az Ügyfélkapu+ kötelezővé tételére azért van szükség, „mert az eddigi egyfaktoros belépés (login +jelszó) »kevés«” – szerintük erre nem mutatott senki bizonyítékot. Álláspontjuk szerint a QR-kódos, autentikátoros bejelentkezés ugyanakkor sokaknak kényelmetlenséget okozna, tapasztalataik szerint ugyanis az állampolgárok még az autentikátor kifejezést se értik, a QR-kódos regisztrációt pedig bonyolultnak, érthetetlennek tartják.
Azt írják, a DMÜ irányítása alatt álló IDOMSOFT Zrt. csak most, 2024. december 4-én írt ki pályázatot az Ügyfélkapu helyébe lépő Ügyfélkapu+ második faktorának bővítésére. Az MKOE szerint a cég az egyszerűsítés érdekében döntött úgy, hogy bővítik a második faktort egy emailes bejelentkezéssel.
-
csendes
addikt
Az Ügyfélkapu+ kétfaktoros azonosításnál az eredeti "Ügyfélkapu" jelszó megmarad. A második faktornál a hitelesító alkalmazás a QR kóddal beolvasott (de be is lehet gépelni) kulcs és a pontos idő alapján generálja a második faktort, ami 30 másodpercig érvényes.
Egyébként semmi különbség nincs, a változás csak annyi, hogy a központi azonosítási ügynök (KAÜ) használatához kétfaktoros azonosítás szükséges. -
Zsolt,72
senior tag
A felvázolt helyzet, amire válaszoltam, az volt, hogy meg szeretné tekinteni az igazolvány számát (erre teljesen megfelel a linkelt alkalmazás).
Innen indultunk:„Mikor elindítottam egy "biztonsági ellenőrzést" indított, ami abból állt, hogy be kellett írnom a személyim számát és a kibocsátási dátumát.”
-
ledgeri
nagyúr
QR-kódot bármely QR-kód olvasó olvas! Az megláthatod, hogy mit mutat az app nettel, vagy nélküle... max olyan adat lesz ami nem mond semmit neked, de a rendőri rendszerben van értelme.
El tudnám képzelni hogy úgy működik (ha net kell neki, és mindig más), hogy az app be van regelve, a rendőri app be van regelve. Az igazoltatáskor az app jelez a szerónak, hogy küldj egy generált, alkalmi azonosítót, és a rendőri app meg azt ellenőrzi vissza, és kiküldi az adatokat. Nem tudom, hogy egy személyi hurcibálásához miért kell net, és szerver (+ teló, meg használónak előfizu, stb stb járulékok)... De szép új jövő, már ma itt! (és járulékai) -
blueye
veterán
Örülj hogy nem ismered a helyzetet.
Fúj a szél, hideg van, süvöltenek melletted az autók és éppen az előbb ütköztél elől-hátul. Nyugodt ember vagyok általában de ilyenkor nem racionális minden, gondolom érted... Igen, a DÁP "világít" ahogy mondtad, gondoltam onnan olvasom ki az adatokat (amit persze a rendőrök mögöttem a kocsiban mind láttak) nem pedig az apró számokat próbálom leolvasni a jogsiról (pl. mikori napra pontosan). Talán már érthető, részemről lezárva. -
csendes
addikt
Ha nincs nálad se a saját mobilod se a saját számítógéped, akkor is van egyszerű megoldás.
A [TOTP.APP] böngészőből is működik.
Ügyfélkapu+ regisztrációnál azt érdemes kiválasztani, hogy nem tudod beolvasni a QR kódot, akkor helyette agy szöveges kulcs (seed) lesz látható.
Utána a TOTP.APP-nál megnyomod a "+" gombot, bemásolod a fenti kulcsot (secret key) és elnevezed ahogy szeretnéd, és megnyomod, hogy "Add".
Alul egyébként a QR kódot is be lehet szkennelni, de szerintem egyszerűbb a szöveges kulcs.
És itt jön a legjobb rész, ugyanis az app a kulcsot helyileg tárolja cookie-ként, semmi nem kerül fel a webre.
Ez egyfelől persze rossz hír, mert ha bármilyen okból törlődnek a cookie-k, akkor a kulcs eltűnik a böngészőből és nem fog működni az azonosítás.
Másfelöl le lehet tölteni (Download backup) és vissza is lehet tölteni (Restore backup). A mentés eredménye pedig egy egyszerű szöveges json (JavaScript Object Notation) állomány, ami tartalmazza például a kulcsot (ez a "secret"), az elnevezést (ez a "name"), sőt még egy színes könyvjelzőt is (ez a "color"), ami hasznos, ha sok helyen használja valaki TOTP-ként (time based one-time password, vagyis időalapú egyszeri jelszó). A json file egysoros, kb 0.1 kB.
Vagyis, ha a json file nálunk van, vagy el tudjuk érni a neten keresztül, akkor ezt bármilyen eszközön, bármilyen böngészőben be lehet tölteni a "Restore backup" opcióval.
Majd a használat után az adott TOTP téglalap jobb felső sarkában a "Configure or move" gombbal törölni lehet a "Delete"-re kattintva, ha idegen eszközt használunk.
Fontos az óvatosság, mert a json file-ban benne van a kulcs/secret key/seed. Ha valaki azt megszerzi és a név alapján kideríti, hogy mihez használják, akkor a kétfaktoros azonosítás (TFA) második elemét már tudja generálni. Ahhoz, hogy be is tudjon lépni vele, ahhoz kell az első lépcső, az azonosító és a jelszó. -
zoli62
addikt
Másrészt nem tudom, hogy néztétek, de a KIFÜ, akinek a szárnyai alatt mindezek a "jó dolgok" készültek, decembertől jogutód nélkül megszűnik, minden hivatal január után a saját cégeivel oldja meg a fejlesztéseket, nem lesz itt semmi hiba, írja a KIFÜ hivatalos oldala. Én korábban a KIFÜ elődjével, az NIIF-fel dolgoztam, azt biztosan állíthatom hogy az egyetemi, és kutatói hálózatok, szuperszámítógép program összefogásában az NIIF mint szervezet jobban otthon volt, mint az utód KIFÜ, és most ez utóbbi is jogutóda nélkül megszűnik.
-
-
sherlock82
senior tag
-
bon
őstag
Igen az, hiába adom meg az új telefonon nem fogadja el az alkalmazás, régi telon üzemel az alkalmazás. Megpróbáltam az újratelepítést és ott rögtön regiszrációval indít, amivel nem is lenne gond ha nem 2021. február előtti lenne az igazolványom, így majd bemegyek személyesen intézni, újra. Miért nincs mentés és visszaállítás funkció az alkalmazásban, ha már Digitális állampolgársági Programról beszélünk.
-
csendes
addikt
Megnéztem, hogy mi lesz az ügyfélkapuval, illetve az ügyfélkapu+-szal, persze nem tudom, hogy ez [link] mennyire pontos forrás, de valóban Google/MS authenticator lesz, illetve azen kívül a TOTP:APP böngészőből. Ezt elég átgondolatlan dolognak tartom, mert egy állami szolgáltatás elérhetőségének kritikus eleme harmadik feles szolgáltatásokon fog múlni, amelyek elérhetőségére, megbízhatóságára a magyar államnak nincs befolyása.
A DÁP még embrionális állapotban van, jelenleg nem egyértelmű az Európai Unió adatvédelmi irányelvének (GDPR) teljesítése, ami miatt újabb "uniós" vizsgálat indulhat Magyarország ellen. Nekem egyébként sem kényelmes az okostelefon, az informatikai biztonságot tekintve annyi a sebezhetőség, hogy semmilyen pénzügyekkel kapcsolatos ügyet sem intézek rajta, így nyilván az állami, közigazgatási dolgokat sem fogom egyelőre. Én X évvel ezelőtt rootoltam az akkori saját (nem céges) telefonom, azonnal települt is rá a malware. De lehet sok példát hozni az elmúlt néhány évből is konkrét esetekre. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- bambano: Bambanő háza tája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Az AI-ügynökök közel fele hamarosan a kukában végzi
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen routert?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Asus RTX 2070 Super OC 8GB GDDR6 Videokártya!
- ASUS Phoenix GTX 1650 OC 4GB GDDR5 Videokártya
- 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 MX450 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest