- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Androidos tablet topic
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz
Zsolt,72 #1147 üzenetére
Nem kell NFC. Személyicserét intéztem mikor az ügyintéző mondta hogy amúgy a mostanira is tudja aktiválni. Regisztráltam egy fiókot, volt valami kód amit be kellett neki diktálnom, amit ő aktivált és onnantól kezdve élt az egész.
Az NFC-s személyivel még meg se próbáltam újra regisztrálni, majd telefon cserénél fogok ezzel elsőnek szembesülni.Mindazontáltal én 2025-ben már nem vennék olyan telefont amiben nincs NFC.
-
DarkByte
addikt
válasz
MaCS_70 #1131 üzenetére
Ha valakinek az agya genetikailag nem erre van huzalozva
Ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó. Nincs rákényszerítve hogy napi szinten használja, így a rutin sem alakul ki. Így amikor szökőévente egyszer mégis kellene a kínok kínját éli meg, ilyenkor szokott jönni hogy inkább ledelegálja valaki másnak.
Erősen 60-as szüleim a számítógépet és az internetet sosem értették hogy az miért jó. Aztán végül lett otthon, apámat a használtautó hirdetéseken át, anyámat a végeláthatatlan recepteken keresztül sikerült behúzni, ez volt a kapudrog.
Azóta már sok mindent meg tudnak csinálni, ügyfélkaput, orvosnál időpont foglalást, leleteket meg tudják nézni maguknak, termékeket keresgélnek és összehasonlítani, Messenger-en üzengetünk, stb. Apumat épp a hétvégén tanítottam meg a telefonról apróhirdetést feladni.
Segítséget még kérnek, de ösztönzöm őket hogy merjenek kísérletezni, mert nem harap. Nagyon sokáig azt gondolták kb. felrobban egy atomerőmű ha rossz helyre nyomnak
Persze azért próbálom edukálni őket, pl. az átverésekkel és csalásokkal kapcsolatban, ha venni akarnak valamit valami új helyről előbb inkább beszéljük meg.
De amúgy ez pontosan ugyanaz mint valakinek elsőnek megtanulni kitölteni egy adóbevallást. Én is évekig riogtam tőle mert bonyolúltnak tűnt. Aztán kiderült hogy annyira nem is az. Rá kell szánni az időt megérteni, de egyszerre nem kell az egészet, mert minden úgy sem vonatkozik rád.
Sajnos annyira hozzá vagyunk szokva hogy mindent a szánkba rágnak és instant a tl;dr megoldást akarjuk, hogy ha van egy kis gondolkodni való, mindenki fülét-farkát behúzva menekül. Beleértve engem is sokszor.
-
DarkByte
addikt
válasz
cinemazealot #888 üzenetére
Van lokális jelszó kezelő, pl. KeePass XC, aminek az adatbázis fajlját akár beteheted egy titkosított VeraCrypt kötetbe. Mindkettő ingyenes és keresztplatformos.
Vagy ott a lokál host-olható Vaultwarden ami megy a hivatalos Bitwarden kliensekkel. -
DarkByte
addikt
Igazából nem lepődtem meg. Esetleg nem ártana ha létezne ehhez valami hitelesítt leolvasó program amelyet a másik oldal tud használni úgy, mint a rendőr az igazoltatásnál (és még ott sem hiszem minden járőr tudja ezt jelenleg megoldani).
Ez a része azért hogy kiváltja az okmányokat, kimondatlanul is eléggé nyílt alfa teszt szerintem
-
DarkByte
addikt
Apropó még nem volt időm kinyitni a borítékot a zöld kódkártyával ami jött az új személyihez. Van nekem azzal valami teendőm amit meg kell csinálni záros határidőn belül? Idén tervezek majd telefont cserélni, akkor jó lenne ha magam újra tudnám aktiválni a DÁP-ot, esetleg ez miatt lehet érdekes.
-
DarkByte
addikt
Új személyigazolvány száma megjelent 24 órán belül szépen a DÁP-on belül. Az ügyintéző hölgy mondta hogy elvileg automatikus, de ezekre mindig kicsit ráncolom a szemöldököm hogy nem-e nekem lesz vele plusz köröm. De szerencsére nem kellett semmit csinálni.
-
DarkByte
addikt
Hogy valami pozitív is legyen itt.
Egész modernnek hat így már hogy app-ot ujjlenyomat olvasással feloldva, QR-t bescan-elve belépek az állami oldalakra.
Korrektül működik a KAÜ integrációja, a korábbi süti törlős őrület sem mutatkozik egyelőre, nagyon béna volt már állandóan inkognitó ablakban tevékenykedni ez miatt. -
DarkByte
addikt
válasz
Zsolt,72 #701 üzenetére
Félreértitek. Ingyen van a csere. (60 napon belül legalább is biztosan) Azért kell 2 ezret fizetni ha nem akarsz másodjára is bemenni és postán kéred hogy kézbesítsék.
PitLee: pff, akkor inkább nem írok semmit mert úgy látom ügyintézője válogatja hogyan tudja mi lehetséges.
-
DarkByte
addikt
válasz
kovacs65 #690 üzenetére
Sajnos már nem találom melyik oldalon olvastam ezt, úgy emlékszem hivatalos közlemény volt.
De akkor ezek szerint csak lehetett igazság alapja, ha neked megcsinálták.Doky586: nem kell második látogatás, ha oké vagy azzal hogy 2 ezer forintért kipostázzák. Én már bánom is hogy nem úgy kértem. De most már mindegy.
(A DÁP miatt azt hittem úgy is be kell mennem megint, de végül utána aktiválták a régire, és már nem akartam variálni.) -
DarkByte
addikt
Hasznosabb lenne ha megírnád nekik közvetlen a bánatod, mert mi a világon semmit se tudunk ezzel kezdeni. De ha egyáltalán foglalkoznak is majd vele, a sok bevállalt fejlesztés mellett ez tippre a backlog legaljára fog kerülni. Azt se tartom kizártnak valami 3rd party kódkönyvtár köti ezt ki amit készen megvettek hozzá, akkor meg veszett fejsze nyele.
Szerintem egyszerűbb lesz lenyelni a pirulát és telefont cserélni idővel. -
DarkByte
addikt
Ez magyarországi ha ennek lehet hinni. [link]
Meg is lepett hogy az Android 12+ ilyen magas arányban van, 72.7% összeadva azon verziókat.
De ha tippelnem kellene sok benne a Samsung telefon amik egész hosszan kapnak frissítést. (pl. az S21 FE-m Android 12-vel kezdett, most 14-en vagyok, a 15-öt még biztosan, a 16-ot talán még megkapja a hátralevő kicsit több min 1 év support alatt).cocka: ATA adapter amit keresel szerintem.
-
DarkByte
addikt
Amikor bejött a DÁP app, pár hónapja összeraktam hogy a telefont lássa NFC olvasónak a desktop proxy program-ja (amiből screenshot-oltál), de a tároló elem tanúsítványát nem tudta frissíteni a 2021 előtti személyin. Szórakoztam vele egy negyed órát hátha, de végül feladtam. De mint le is van írva, nem fog menni 2021 előttivel. Ez van.
Nem néztem utána de a tanúsítvány szerintem nem a kártyán van, hanem valahol a kormányzati szervereken, és csak azzal van aláírva a kártyádon a tároló elem aktuális tartalma, ha ezt cserélik, újra alá kell írni az adatokat a chip-en hogy a tanúsítvánnyal összetaláljon (kb. mint egy https domain-nek az SSL tanúsítványa, az is csak addig érvényes amíg egyrészt alá van írva, másrészt amíg a fő tanúsítvány amihez ki lett állítva annak az érvényessége érvényes; ami lejárt itt szerintem az az utóbbi analógiája), és amennyire értettem ebből az utolsó lejárt 2023-ban, azóta nem hosszabbították, ami a kártyákon van adat az így hiteltelenné vált.
Gondolom a régi személyiben lévő chip nem kompatibilis az újjal amit használnak (túl kicsi a memóriája, vagy nem ismeri azt a titkosítást, stb.)Már úton van az új személyi, plusz be is aktiváltam a DÁP-ot a régivel ha már arra jártam.
Meglepő módon nekem most épp minden funkció működni látszik, biztos jó épp a csillagállás.
-
DarkByte
addikt
Valami olyasmi van, hogy ezekben a régi személyikben a tároló elem tanusítványát már nem hosszabbítják 2023 óta. [link] Talán emiatt nem alkalmas erre sem, ha jól értettem.
Mindenesetre én is így jártam. De amúgy is lejár hamarosan a személyim, a napokban akarok próbálkozni beújítani egyet. -
DarkByte
addikt
Már le volt írva, de a te telefonodon a Google Autenticator app-ba (vagy ami szimpatikus) felveszed az ő token-jeiket és kész.
(Technikailag szerintem azt a QR kódot annyi authenticator app-ba olvasod be amennyibe akarod. Szüleimét konkrétan befogom olvasni mindkettőjükébe keresztbe, plusz még a biztonság kedvéért az én telefonomban is le lesz mentve, ha megeszi a mobiljukat a malac, vagy valami.
)
Mod: ah. kinyitottam jóval előre a fórumot és nem frissítettem..
Átrakom off-ba.
blueye: meg tudom erősíteni, egy ilyen baleseti szituáció után elég szétszórt tud lenni az ember. (Én legalább is első alkalomnál azt se tudtam merre vagyok előre, hívtam is rendőrt mert a másik fél meg akarta oldani közös megegyezéssel. Végül ő is volt a hibás.)
Optimális esetben túl nagy gyakorlat se alakul ki ezekkel, mert nem sokszor fordul közlekedési baleset elő az emberrel. -
DarkByte
addikt
Apropó, a telefonos Egészségablak appot be lehet állítani úgy, hogy egy ujjlenyomat olvasással fel lehessen oldani mindenféle jelszó és authenticator token nélkül. Nekem aktív az Ügyfélkapu+, de ennek ellenére is képes így működni.
Anyumnak konkrétan ezért raktam fel az új telefonjára amiben már van ujjlenyomat olvasó, mert így sokkal egyszerűbb és gyorsabb neki megnéznie a recepteket amiket felírtak.
-
DarkByte
addikt
Nekem már az OTP egy ideje nem kéri QR kód leolvasását. Webbankba ha belépek kéri hogy a telefonon hagyjam jóvá az OTP app-al, ami ilyenkor ujjlenyomatot kér tőlem és már tovább is engedi a webet.
De gondolom valamikor engedélyeztem ezt az app-ban. Apuméknak pl. még mindig SMS-ben jön a 2FA kód mikor fizetnek és az app át tudja magának húzni az üzenetekből automatikusan. SMS elvileg kevésbé biztonságosabb mindent összevetve.
-
DarkByte
addikt
Gondolom addigra lesz (vagy lehet már van is) olyan megoldás, hogy meghatalmazással egy fiókkal akkor is fogod tudni kezelni majd az övéket, mint ahogy az EESZT-n is át tudsz váltani azon profilokba akik még hozzád vannak kötve.
De én egyelőre nem sietnék ezzel, mert ahogy olvasom ezt a cikket, az Ügyfélkapu+ jó eséllyel maradni fog még sokáig, a pánikkeltő cikkek híresztelésével ellentétben, mert aki nem akar DÁP-ot, annak is biztosítaniuk kell az elérést törvény szerint.
-
DarkByte
addikt
Igen, annyi token-t veszel fel a Google Authenticator app-ba, amennyit akarsz. Nekem van benne vagy 30 fajta különböző dolog már. A token-nek van egy neve, annyi "<felhasznalói_azonosító>@ugyfelkapu.gov.hu" nevű bejegyzésed lesz ott, amennyit hozzáadsz.
Teljesen mindegy hol lépsz be vele, számítógépen is be fogsz tudni.
Ez az egész csak annyi hogy a név/jelszó mellé még be kell írnod egy extra számsort az Ügyfélkapu+ bejelentkezésnél. Ezt adja neked az authenticator app, egy 30mp-ként változó kódot.A regisztrációs token (ami amúgy egy QR kód, és azt kell beolvasnod az authenticator app-al, úgy adod hozzá) tartalmaz egy kezdő számsort (seed), amiből utána az összes további kód ki van számítva.
A trükk az hogy ezt csak a kiszolgáló és az authenticator app ismeri. Ezért biztonságos, mert ha valaki le is hallgatja az ez utáni bejelentkezésed bármelyikét, akkor se tud vele mit kezdeni, mert az aktuális kódból nem lehet visszafejteni a kezdő számsort. -
DarkByte
addikt
Ugyanúgy mint eddig, csak most már az Ügyfélkapu+ opciót fogod belépéskor kiválasztani. A név + jelszó mellé még be kell írnod az authenticator token-t. A saját mobilodon lévő Google Authenticator-ba felveszed az ő token-jüket is amikor aktiválod a fiókjukra az Ügyfélkapu+-t.
Szerintem egyelőre ez a legegyszerűbb, aztán majd ha ezt is ki akarják vezetni, majd addigra kiderül mit enged meg a DÁP.
-
DarkByte
addikt
Ebben egyetértünk. Nem mostanában ugyan, de dolgoztam állami szoftver fejlesztés közeli projekten, és a Luca széke az egy startup projekt azok elkészülési sebességéhez képest.
Amúgy szerintem keverednek itt dolgok. Megint a nyomorult clickbait cikkeknek sikerült szerintem félrevinni az embereket.
Az Ügyfélkapu nem szűnik meg. Csak a bejelentkezési lehetőségek változnak, a sima név/jelszavas bejelentkezési lehetőség szűnik meg.
Helyette két opció marad:
- a két faktoros authentikátor app-os Ügyfélkapu+ (ez már régóta van, szerintem vagy 2 éve használom már, Google Authenticator-ba bementve a token-jét; de azt rebesgetik már ez sem sokáig lesz)
- illetve a DÁP-al való bejelentkezés lehetősége, ami idővel valószínűleg kizárólagos lesz.
De ez az idp.gov.hu (Központi azonosítási ügynök) részhez tagozódik be, amit sok más állami portál is használ a föderált beléptetéshez, pl. NAV, Földhivatal, stb. De azokat a rendszereket biztosan nem mostanság fogják a DÁP-ba integrálni. Valószínűleg a DÁP-on intézhető ügyek köre fokozatosan bővülni fog, és esetleg több év múlva már kiválthatja az Ügyfélkaput funkcionalitásban, de ez még nem most lesz.
-
DarkByte
addikt
Számomra az egyik leghasznosabb funkciója az lesz, ha minden okmányomat tárolja majd, és hivatalos okmányként el is fogadják igazoltatásnál vagy ha valami ügyet kell intézni. Elvileg ezt tudni fogja egyszer csak.
Akkor végre tényleg otthon maradhatna az esetek nagy többségében a pénztárca, mert a telefon helyettesíti (fizetés telefonnál már adott jó ideje). -
DarkByte
addikt
válasz
sherlock82 #117 üzenetére
Úgy értem a Polgár Jenő hivatalba menés nélkül nem tudok regisztrálni a kártyámmal a telefonhoz érintve, mert ahhoz túl régi. Ezt a vezetői engedély se fogja tudni.
-
DarkByte
addikt
válasz
sherlock82 #112 üzenetére
Áprilisban jár le az előző személyim, az bár már e-Személyi, de túl régi és még nem lehet a DÁP-ban regisztrálni. Van egy sejtésem mire odaérek sem nagyon fog még többet tudni. De ne legyen igazam. Szerintem jövőre a legnagyobb feature az lesz hogy már Ügyfélkapura be fogsz tudni lépni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest