Új hozzászólás Aktív témák
-
BiP
nagyúr
válasz
Rendo84 #3896 üzenetére
Ahogy TheChos3nOne mondja. Contrast 75, a Brightness meg egyéni igény szerint.
Példánytól is függ valamennyire, meg a 2312-re mondják, hogy jóval erősebb fénye van, mint a 2311-nek.
Nekem a 2311 40-es fényerőn van, éjjel-nappal, nem állítgatom, nekem az macera. Meg szerencsére jól bírja a szemem. (mondjuk amikor télen, vak sötétben, hétvégén délutáni alvás után első dolgom az volt, hogy résnyire nyílt szemmel beüljek a monitor elé, kicsit vakított)
De van, akit még 0-ás fényerőn is zavar. Szóval tök egyéni. -
vond
MODERÁTOR
Nálam a kalibrált érték (120 cd/m2-re) 23-as brightness... De gyakorlatilag majdnem mindig 0-án használom... Ha erős a fény a szobában, vagy nagyon fontos, hogy minden szín és árnyalat 100%-ig a helyén legyen, csak akkor tolom fel 23-ra... Éjjel, két monitor mögötti kislámpa mellett még épp elmegy a 0-ás fénysűrűség... Ha huzamosabb ideig kell világos felületeket bámulnom (és ez nem fontos, hogy színhelyes legyen), akkor néha még a kontraszthoz is hozzányúlok, leveszem 70-re, 65-re, ott még elenyésző a kontrasztvesztés, viszont sokkal kevésbé fárasztja a szememet...
-
válasz
Rendo84 #3896 üzenetére
Contrast Fix 75, azon ne állíts. Brightness az a fényerő, ezt neked kell érezni, hogy a környezethez képest mi a jó, pl vak sötétben 20-assal is elvagy, de ha épp rávilágít a nap akkor édeskevés az az érték. Monitoronként is a dolog, nálam mondjuk 40-es fényerő lehet, hogy sokkal gyengébb, mint nálad, de lődd be 50-re, az egy kb középérték.
-
Rendo84
senior tag
Segítségeteket szeretném kérni.
Leginkább játékokat jelenítek meg a monitoromon és ehhez milyen Brightness és Contrast beállításokat ajánlanátok?
Előre is köszönöm!
-
Efbialy
tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy U2312hm monitort, és meglepődve láttam hogy ez már REV. A02-es.
Valakinek van tapasztalata vele, esetleg icc profil, vagy egyáltalán csak annyi, hogy mi változott? -
-
-
-
zoleeno1
veterán
A nyáron én pontosan ezt csináltam, nekem próba monitorra volt szükségem. A laktársamé akkora őskövület, hogy még DPI csati sem volt rajta. Szépen becsöngettem a szomszédokhoz (hozzá teszem nem ismertem őket, tömblakás rákfene, nem nagyon tudja senki ki lakik mellette
), a 3-nál sikerrel jártam
jó fej volt, rám bízni azért nem merte, de készségesen átjött velem, hóna alatt a monitorral, 1 teszt erejéig
Szerintem monitort kéne neked is "tarhálni" vhonnan, azt egyszerűbb mint vga-tMeglepően készségesek amúgy az emberek, ha nem kerül nekik semmibe. Segítőkészek vagyunk mi magyarok
Vasinger!: ott sem fogsz csalódni. Nekem anno old_artist kolléga kalibrálta, én sem használom grafikai munkára, de szemmel látható a különbség szerintem is.
-
-
Vasinger!
nagyúr
Nos mint írtam, alávetem a kalibrálásnak.
Itt látható a végeredmény: Katt
Szerintem egyáltalán nem lett rossz eredmény, főleg azt tekintve, hogy 2.5k-ból megúsztam. (ez ügyben ne írjon senki, aki kalibrálta nem vállal többet már)
És akkor most válaszolnék a saját kérdésemre:
Megérte?
Meg. Mivel mondtam, hogy nem használom grafikai munkára (egyelőre) és bár nem is vagyok háklis annyira az ilyenekre, de látható a különbség. Főleg a két végletben a fekete és fehér lett jobb, de a többi szín is szebb.
Filmezésnél abszolút jobb lett, játékokban még nem próbáltam, remélem ott sem lesz csalódás. -
-
-
Nyugdíjas
nagyúr
Inkább valami egyéb inkompatibilitásra gondolok. Driver, mittudomén. Szerintem nincsen hardveres hiba itt... De aztán kitudja.
-
válasz
old_artist #3875 üzenetére
Kipróbáltam egy másik konfiggal, ott tökéletesen működött a kábel, tehát 3-ból egy lehetőség kilőve. Már csak az a kérdés, hogy a VGA-m, vagy a monitorm hibás? DVI-n mindkettő ad/vesz jelet. Lehet úgy hibás a monitor, hogy érzékeli fizikailag, hogy a DP be van dugva, de mondjuk jelet nem vesz át rajta? Mert úgy képzelem el, ha a monitor lenne hibás, akkor azt sem érzékelné hogy bedugtam.
-
válasz
old_artist #3875 üzenetére
Másik kábel kilőve, mert csak egy van, de másik géppel és monitorral tudom tesztelni. (Szintén U2311H)
-
válasz
old_artist #3872 üzenetére
A kábel lehet hibás? Ez a pontos típusa: [link]
-
válasz
old_artist #3872 üzenetére
Követtem a leírást, de így sem megy.
-
válasz
old_artist #3870 üzenetére
DP<>DP a kábel.
-
Mi lehet a hiba ha a monitor DP-re kötve egyáltalán nem ad képet? Ha Auto Select van beállítva, akkor annyit ír, hogy "No DVI-D cabel", ha kiválasztom a DP-t, akkor egyszerűen csak Power savingbe megy, mintha semmi sem lenne bedugva.
mod: Érzékeli, hogy be van dugva, mert amikor kihúzom, akkor egyből felugrik, hogy "No DP cabel", de ha visszadugom, ugyanúgy Power saving, tehát nem visz át rajta jelet, de miért nem?
-
Vasinger!
nagyúr
Nos arra jutottam, hogy bekalibráltatom. 2.5k-ba fog fájni szóval viszonylag olcsón megúszom, egy itteni fórumtárs fog lejönni hozzám
Majd írok véleményt, hogy érdemes volt e vagy nem ilyen kondíciók mellett
-
pana0017
senior tag
Sziasztok!
Már egy ideje u2311h tulaj vagyok, de még szinte semmit nem változtattam az alap színbeállításon. Mit ajánlotok, milyen legyen? DVI-t használok 72hz-en.
-
HSM
félisten
válasz
El Kebir #3862 üzenetére
Addig oké, hogy másféle jelet visz, de azért az elég nagy difi, hogy D-SUB-nál digitális-analóg-digitális átalakításnál veszhet el adat, addig a DVI-nál és DP-nél nem, mivel mindkettő digitális-digitális. Tehát elméletileg ami DVI-nél kalibrált annak illene olyanak maradni DP-vel is.
Ez persze csak elmélet, de nem látom indokoltnak másként gondolni. Márpedig alaposan végiggondoltam, mert nekem DP-vel lett kalibrálva a moncsim, de DVI-n használom... Ráadásul szabad szemmel sem vettem észre semmi elcsúszást a színekben. -
-
Egy gyors kérdés. A HDMI ugyanazt a jelet szállítja, mint a DVI, így gondolom a DP is, de úgy hallottam újra kell kalibrálni, ha DP-n keresztül van összekötve a géppel a monitor. A kérdés, hogy miért kell újrakalibrálni ha ugyanazt a jelet viszi?
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
Vasinger! #3856 üzenetére
A kalibralas csak egy opcio, hogy ezen a monitoron az eleve jo kepet megjobba tegyuk. Ha nalad 2 masodpercig erezteti ez a hatasat, akkor valoban nincs ra szukseged, mert felesleges penzkidobas lenne szamodra. Viszont meg mindig azt mondom, szemmel nezd meg a kulonbseget. En nem bantam meg kiadni erte a ra szant osszeget. Az en szemeimnek elenkebbek a szinek, foleg a feketeben latom meg a feketet, ha van elteres (nyilvan, ami nem #000000, azt mar nem is hivhatjuk tokeletes feketenek, de egy hobbi szinten szerkesztett videonal belefer). A kalibralatlannal is eszrevettem, csak ott jobban kellett sasolnom. De ez valakinek nagyon zavaro is lehet, szemparja valogatja.
-
HSM
félisten
válasz
Vasinger! #3856 üzenetére
Lehetnek eltérések, de nem katasztrófális. Ha téged nem zavar, hogy nem pontosan olyan színeket látsz, mint amiket a képek (filmek, játékok) alkotói szerettek volna, akkor nem kell aggódj. Ilyen különbségekre gondolok, mint itt az a doksiban, ahol például különböző gammákat hasonlítanak össze: [link]
Plussz mondjuk sokszor jó, ha a fehér a monitoron is fehér, és nem csak valami hasonló.
Azért egy szoftveres kalibrálást érdemes lehet megpróbálnod, azzal is sokat lehet dobni a használhatóságon, bár ott csúnyán félre is lehet kalibrálni a dolgokat, szval csak óvatosan.
Egyébként Nyugdíjas tanácsával maximálisan egyetértek. -
Vasinger!
nagyúr
válasz
jim_raynor70 #3855 üzenetére
Kalibrált TN-t már láttam.
Annyi volt a reakcióm, hogy oké, szép, de egyébként ez a szenzáció 2 mp-ig tartott és el is múlt. Attól félek, hogy az IPS-nél is így lenne.
Lehetőségem nincs arra, hogy megnézzem, hogy milyen egy kalibrált IPS sajna.
Most én itt olyan dolgokra gondoltam, hogy játékban, filmben észre lehet e venni olyan különbségeket, ami mérvadóak. Hogy olyan dolgokat látok amiket nem, vagy jobban kivehetőbbek lesznek a tárgyak, a szemnek kellemesebb lesz e ilyenek.
Mert igazából én úgy látom, hogy 1.5 év alatt simán megszoktam ezeket a színeket, az új színeket is ugyanígy meg tudnám szokni mint a nem kalibráltat kis idő után.
És olyan nagy különbség nincs a kettő között, a sárga akkor is sárga lesz és a kék is kék lesz, ha értitek mire értem.
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
Vasinger! #3854 üzenetére
"Ezen tevékenységek mellett nem vettem észre, hogy valahol is szükségem lenne rá..."
Ott a kulcsmondat. Ha nincs szukseged ra, ne kalibraltasd, viszont hogy legyen osszehasonlitasi alapod, mindenkepp nezz meg egy kalibralt peldanyt, ha van ra lehetoseged. Most hiaba irnek szamokat, mi, mennyire van optimalizalva, szerintem a szemmertek az, ami ilyen helyzetben meghatarozo es ez alapjan donts, hogy megeri-e neked. A parlagon hasznalt monitor kepe is szep, de muszerrel beallitva megtokeletesebb.
-
Vasinger!
nagyúr
Egy egyszerű kérdés:
Mikor érdemes kalibráltatni ezt a monitort?
Nem használom grafikai munkára és nem is fogom.
Főleg a szakmám által megkövetelt munkákat végzem rajta, virtualizáció, programozás stb. játszok illetve filmet nézek rajta és természetesen netezek.
Ezen tevékenységek mellett nem vettem észre, hogy valahol is szükségem lenne rá, de még nem láttam kalibrálva IPS panelt, így nincs összehasonlítási alapom.
Van e értelme ilyen kondíciók mellett műszerrel bekalibrálni?
Én már kézzel beállítottam valamennyire, de messze nem az igazi szerintem, zöldből vettem le 5 egységet.
Válaszokat előre is köszönöm!
-
-
Nektek mi az optimális élesség? Nálam most a gyári értéken van (50), de csak nemrég váltottam egy sokáig használt túlélesített TN-ről ezért a szemem ahhoz van szokva még, így nem tudom, hogy jó-e amit használok.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
netseft #3847 üzenetére
Hali!
Kösz, hogy válaszoltál!
Örülök, hogy nem vagyok egyedül...
Én órákat töltöttem már nyomozással, de sehogy sem tudtam megoldást találni. Azóta már felkerestem az Intel Support-ot is egy részletes leírással. Most arra várok, hogy emberi lénnyel diskurálhassak, mert az előre megírt támogatási cuccokkal sokra nem megyek...
Mert bizony nem igazán szeretnék emiatt külön videókártyát venni. Direkt azért választottam az Intelnek ezt a megoldását, hogy ne kelljen diszkrét VGA-kkal vackolnom... Játszani úgysem játszok, az IGP tökéletes lenne minden célra, keveset fogyaszt, nincs hangja, nem foglal helyet a házban, stb., stb...
De ez az 50/71/72/75 Hz es baki nem túl kellemes... Leginkább a 23,976 fps-es filmeket szeretném 60Hz helyett 72Hz-en nézni...
Bízom benne, hogy szoftveresen orvosolható lesz a probléma, mondjuk az egyik leendő driverben...
Majd megírom, hogy mire jutottam velük...
Reméljük a legjobbakat!
-
vond
MODERÁTOR
Jjjja, még valami:
Használja valaki a monitort 71/72/75Hz-en Intel HD Graphics 2000/3000-rel? Csak mert nekem sehogy sem sikerült kipréselnem belőle, hogy egyáltalán képet adjon...
Felteszem a módosított driver-t, restart, átállítom 71/72/75 Hz-re és teljes sötétség... Visszaállítani is csak csökkentett módban, illetve videóvezérlő un/reinstall-al tudom...
Lenne valakinek bármilyen ötlete?
-
vond
MODERÁTOR
Ahogy Nyugdíjas is írta, az U2312HM-nek a LED miatt picit szűkebb a gamutja, kevésbé fedi le a színtereket, de még így is 100%-hoz közelít sRGB-ben (tftcentral-on 97%-ot írnak, a 2311-esre meg 100%-ot)...
Ezen kívül némileg magasabb a minimum fénysűrűsége (kevésbé lehet minimalizálni pusztán brightness állítgatással), és hangyányit gyengébb a kontrasztja is... Input lag-ben viszont jobb, mint az U2311H...
Amúgy próbáld ki 100% fényerőn, hogy úgy is búg-e... A PWM szabályozás miatt alacsonyabb fényerőn szűrődik ki némi zaj az enyémből is (ami 100%-on megszűnik), de szerencsére nem annyi, hogy normál távolságra a monitortól halljam... Szintúgy 700-on pörögnek a ventik, a gép gyakorlatilag hangtalan...
-
-
.mf
veterán
válasz
WonderCSabo #3833 üzenetére
Jobban megnézve a 60Hz minimálisan búg (az csak akkor észrevehető, amikor bekapcsol, vagy ha a monitor mögé dugom a fülem), a 75Hz-et még épp kiszúrom, ha nincs rajtam fülhallgató, a 72Hz-et viszont még fülhallgatón át is hallottam. Igaz a szoba és a gép is halk (5V-os ventik, 5400-as winyók). Este még megnézem, hogy más felbontáson is csinálja-e, aztán lehet írok Oáziséknak. -
.mf
veterán
Sziasztok!
Másnál is búg a monitor 60Hz-től eltérő beállításon? Sajnos az enyém 72-nél már hallhatóan teszi, bár 75-nél kevésbé, de még az is jobban búg, mint a 60 -
MIFtIli
aktív tag
Utóbbi napokban direkt figyeltem, próbáltam rájönni mitől lehet.. leállítva nem sikerült elcsípni. Nem hiszem, hogy videó hiba lenne, hivatalos reklámok, videóklippek nem mennének ki ilyen látható hibával.
Videókártya driver, directx, flash player, böngésző? Melyik lehet a probléma? Sima filmeknél nem jelentkezik a hiba. -
MIFtIli
aktív tag
Youtubenál, de más flash videóknál is a gyors mozgásoknál becsíkozódik a kép egy része. Általában a fejek.(lehet máshol is, de csak ott veszem észre) 2-3mm vastag csíkokra esik szét a kép, kb 1 másodpercere. Külső monitoron is és a laptop kijelzőjén is látszódik.
Mitől lehet ez? -
jookomak
őstag
Sziasztok!
Nézte valaki mostanában újabb nv driverrel, hogy a vga megfelelően visszaveszi a frekvenciát 60 hz-től eltérő beállításokon? -
Ringman
félisten
válasz
WonderCSabo #3814 üzenetére
közben leszedtem innen a 72Hz-es drivert, most azzal megy.
csak driver-eltávolítás nékül nem tudom, hogy lehetett volna visszaállítani a képet (ha nem lett volna 2 monitorom), mert win restart után nem volt kép, csökkentett módban meg nem lehetett átállítani a képfrissítést.
-
-Solt-
veterán
Gyakorlatilag minden cserélve volt már, csak a billentyűzetem és a hangkártyám az ami az elmúlt 1,5 évben nem volt cserélve... ideiglenesen már ezek cseréjét is próbáltam!
Két olyan pont van, ami ehhez az akadás jelenséghez köthető nálam. 1. A gigabyte mint márka az alaplapokat tekintve. 2. Monitor csere. Nem emlékszem rá, hogy a régi TN paneles LG-m produkált volna ilyet, de lehet, hogy csak az idő szépíti meg a dolgot, vagy észre sem vettem. Minden más ki lett cserélve, újabbra, jobbra, nagyobbra, stb...
-
Ringman
félisten
hello!
Felraktam az 1. hsz módosított displayport driverét, újraindítás után a win egyből 75Hz-re állította be a képfrissítést, amin a monitor nem volt hajlandó működni, 72Hz-en minden jó.
az lehet hiba, hogy mini-displayporton használom a monitort? (win7x64 az oprendszer egyébként)
-
HSM
félisten
Ja, korához képest nagyon patent ma is, elvisz bármit a hátán FullHD-ban, és amit én nagyon bírok benne, hogy 150W TDP-ből, viszonylag halkan, hűvösen működik, nem olyan hangos kazán, mint mondjuk a 4890-em volt előtte, pedig az is elvileg csak 190W-os volt. Megnéztem én is, nálam 36 a minimum és 44 az átlag.
Nem olyan rossz az se, pláne ha hozzáveszem, hogy még 20% OC potenciál figyel a kariban alapfeszen...
Amúgy jó a megfigyelés, a hagyományos V-sync lényege, hogy ha a kép hamarabb elkészül, mint az ahogy a kép kiküldésre kerülne a monitorhoz, akkor addig vár a rendszer. Tehát hiába lenne 1000FPS-ed (1ms-onként készülne el egy kép) a rendszer megvárja mindig, hogy kimehessen a monitorra, tehát 1ms alatt kész a kép, és még 15,6ms-ot vár a rendszer, mire a következő kép kiküldésre kerül a 60hz-es monitornak. (75hz-nél ugyanez, csak ott 13,3ms-enként megy ki a kép 16,6 helyett.) Ezen segít OpenGL alatt a triple buffer, ami v-sync is, de ott nem vár a rendszer, hanem a háttérben cserélget mindig két külön képmemóriát, és az aktuális monitorra kerülő kép egy harmadik, amibe mindig az előző két bufferből mindig az kerül képfrissítéskor, amelyik teljesen kész van. Vsync nélkül meg a kép monitorra küldése közben is felülírja a küldés alatt lévő képet, ezért akárhány FPS lehet, és ezér van az a "szétcsúszás" is, de ezért lesz folyamatosabb a mozgás is, mert ha időközben valami arrébb került, akkor nem kell annyit várni, mire a képre kerül. -
Bulitt
addikt
-
HSM
félisten
El Kebir, franc0: Ne vesszetek ezen össze! Mindkettőtök álláspontja valós, és mindkettőtök kicsit messzire ment az igazának bizonygatásával.
A 3ms tényleg nagyon kicsi idő, de bizonyos körülmények között igenis látható különbséget eredményez. (Mivel a szem bizonyos változásokra a képen jóval érzékenyebb, mint másokra)Én az egérmozgáson is egyből észreveszem hogy 125 vagy 250hz-en megy, pedig az is csak 4ms...
De érzésre csak az 500 és az 1000, ami között már nem veszek észre semmit. A mozgások (pl az egér) egyenletesebb 75hz-en (mint ahogy 250-500hz-es USB polling-gal), és ez bizony látható, ha hozzászoktál. Nem egetverő, sőt, apró, de látható, nem kell hozzá szupermennek lenni.
Gondolj bele, egy gyors mozgást nem mindegy, hogy 60 felé osztasz másodpercenként vagy 75 felé. Utóbbi jóval egyenletesebb lesz, és ez biza látható.
-
franc0
őstag
válasz
El Kebir #3804 üzenetére
Én is látom, a testvérem is látja. A héten csinált teljes Win reinstallt, mondta hogy valami nem jó a monitorral, valahogy szarabb.
Kérdeztem tőle, feltette-e a moddolt drivert. Ez volt a hiba.SIMÁN feltűnik, akár hiszed akár nem. Akkor most mindketten benne vagyunk az 1%-ban?
szerk: az mondjuk tény, hogy az ember könnyen beleszokik a jóba. Tehát hamarabb megérzed a 75->60-ra váltást, mint a 60->75-re váltást.
-
El Kebir
őstag
"ha valaki hazugnak állít be"
Semmi ilyen állítás nincs benne, lehet placebo hatás is; lehet más látsz, mint aminek gondolod; lehet tényleg benne vagy az 1%-ban; na és persze hazudhatsz is... az, hogy te ebből csak az utolsó lehetőséget vetted magadra, nem az én hibám.
De hihetetlen, hogy szerinted a 60Hz-75Hz közötti különbséget még a win asztalon is látod...
-
franc0
őstag
válasz
zoleeno1 #3802 üzenetére
Kibuktam rá, mert látom a két szememmel a különbséget. Nem szokásom hülyeségeket dumálni bele a nagy világba, és kurvára nem komálom, ha valaki hazugnak állít be. Nem őriztünk együtt libát s nem 16 éves vérpistike vagyok.
Nem csak hogy játék közben, már Win asztalon is látni az ablakok húzogatásánál, weblapok scrollozásánál.
Egyébként egy 955BE mit nem hajt ki fullHD-ban? Még csak meg se húztam, mert minek. De ha meggyőzöl, máris indulok 2600K-ért... -
zoleeno1
veterán
-
El Kebir
őstag
Jaj istenem, ennyire gyerekes kijelentést, elárulok neked egy titkot (
), nem a pénz miatt használok "nem normális" hardvereket... hanem mert jelenleg nincs szükségem többre, és nem akarom lecserélni. (bármennyire is hihetetlen ez számodra, van ilyen)
sokadik szerk.: manapság kész vagyon 2db 2terás hdd
(én még olcsón vettem
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Óvodások homokozója
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Projektor topic
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Opel topik
- LG LCD és LED TV-k
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest