- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Megvált az Altera többségi tulajdonától az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Melyik tápegységet vegyem?
- Notebook hibák
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Na ja, meg most már P2414H monitorom van, erre már nem volt kedvem drivert írni, szval így nekem még egyszerűbb is.
Hát, ami azt illeti, így 4,5 év távlatából felidézni mi is volt pontosan nem egyszerű.
Az 50hz annyira nem foglalkoztatott, a 72-t sokkal gyakrabban használtam, az volt inkább a prioritás.
-
HSM
félisten
Mindenképen érdekes kör volt. Látod, mindig tanul valamit az ember.
Már csak azt nem teljesen értem, miért 01 00-t írt a programod a helyére, amikor a "nullázás" elvileg 01 01.Amúgy az is érdekes, hogy nálam ha fel is bukkant a 72hz, az is 71,926-ra rakta, mint a descriptoros 71hz.
Érdekes továbbá, hogy csak ez a 2312-es inf-em élte túl az időt, mert én egy tömörített állományba raktam a 2311 és 2312 driverem is.
Úgy látszik előbbire nem volt igény.
Amúgy mostanában már nem driverből szoktam, hanem csak simán a driverbe beírom "egyedi felbontásnak" a megfelelő két timing descriptor értékét és megy is. Szerencsére az újabb akár Intel, akár AMD driverek adnak rá lehetőséget.
Legalábbis Intel HD3000-el win7-en, a Radeonnal meg win10-en és 7-en is, ezeken próbáltam.
Amúgy azon gondolkoztam még, lehet mégis én adtam hozzá ezt a standard módot. Ugyanis ahogy visszaemlékszem, mintha nem fogadta volna el enélkül a timing descriptort sem, minkor tesztelgettem... Tehát nem dobta fel a 71hz-et, hiába volt benne. Valami ilyesmi dereng, ahogy jobban belemélyedtünk, és jönnek vissza emlékek... De jó rég volt....
-
HSM
félisten
Ott a 2312HM driverem van, ha jól látom, én meg most a 2311 driverem néztem, mert azt hittem a topik címből, hogy arról van szó.
Ja, csekkoltam is, stimmelnek a byte-ok a 2312 driveremmel.
No mindegy, én a részletes leírókra gondoltam, szval alapvetően félreértettük egymást azt hiszem.
A lényeg azokban van.
Amúgy igen, ugyanazokkal a paraméterekkel hajtható a 2312 és a 2311 is. -
HSM
félisten
Érdekes... Fogalmam sincs, akkor hogy kerülhetett bele... Bár egyik képemen se az én driverem van, de abban is benne van. Lehet, a program rakta bele automatikusan, amikor drivert csinált a módosított EDID-ből.
Az én EDID-em amúgy ez volt:
00 FF FF FF FF FF FF 00 10 AC 5F A0 12 34 56 78 25 14 01 03 80 33 1D 78 AE EE 95 A3 54 4C 99 26 0F 50 54 A5 4B 00 71 4F 81 80 D1 C0 D1 CC 01 01 01 01 01 01 01 01 02 3A 80 18 71 38 2D 40 58 2C 45 00 FE 1F 11 00 00 1E 21 3E 80 69 70 38 0C 40 19 23 34 00 FD 1E 11 00 00 1E 31 2B 80 69 70 38 0C 40 19 23 34 00 FD 1E 11 00 00 1E 00 00 00 FD 00 38 4C 1E 53 11 00 0A 20 20 20 20 20 20 00 30
-
HSM
félisten
Nem teljesen értem azon mezők működését, azokban elvileg "standard módok" vannak, de minden részlet nélkül, ahogy látod az a programodban, egy felbontás, képarány és frissítési frekvencia és annyi.
Ezeket mint mondtam, érintetlenül hagytam a gyárihoz képest. Ezen blokk után jönnek a részletes időzítéses blokkok, oda van hozzáadva a 71,926hz és 50hz blokkja.Csak az utóbbiakban vannak részletes paraméterek a monitor vezérléséről, csak azokkal fog helyesen működni legjobb tudomásom szerint 72Hz-en.
Amúgy hexában is pont annyi történik. Az a 4 szám, ami piros (D1 CC az eredetiben), az egy 1080 pixel széles, 16:10 arányú, 72Hz frissítésű képi módot ír le, ami "kinullázódik", ha kiveszed a pipát (01 00). Az utolsó byte-ban csak a checksumot igazítja ki.
-
HSM
félisten
Hát nézd... Gyárilag nincs benne 72hz, ezt tudjuk, hiszen ha lenne, nem kéne hozzáadni. Én amiket hozzáadtam időzítési paraméterek, az kettő volt, egy 71,926hz-es és egy 50hz-es, és ezeket kézzel írtam bele a kódba/ellenőriztem a szabványnak megfelelően.
Napi találós kérdés: hogy került akkor oda a 72hz? -
Thusor
őstag
Azt a jelenséget tapasztaltam, hogy csakis teljes képernyőn jelentkezik a probléma. Teljes képernyőn késik a felső egy része a videónak az alsóbb nagyobb részhez képest. És időközönként főleg a gyorsabb effekteknél olyan képvetítésszerű lesz a videó...legalábbis a szememmel így érzékelem.
-
HSM
félisten
Persze, az EDID hardveresen is kijátszható, meg lehet a monitorban is átírható megfelelő felszereléssel és szaktudással, de mindkét verzió szvsz az ágyúval verébre esete.
Az Intelnek kéne picit megerőltetnie magát, és normális supportot adni az IGP-jük mellé, úgy gondolom, a szabvány szerinti működés azért nem túlzó elvárás.Bosszantó, hogy tizenéves VGA-k tudják ezt a fícsört, a hiperszuper HD4000 meg nem....
-
HSM
félisten
Mondom, maga az Intel IGP tudja, mivel az SB-s verzióhoz volt is egy valami hotfix-féle "Use at your own risk" jellegű driver, amivel elvileg működött is.
De fújhatom, ha Linuxon működne, meg a cucc is tudja, ha hülye driverük windózon valamiért tojik a szabványra, és magasról letojja, milyen INF-et használsz, és csak azt hagyja használni, ami "neki is tetszik".
Ezért meg nem térek át Linuxra, inkább használom az 5850-em, csak jó lett volna, ha mondjuk mehetne az IGP, mert netezni, videózni kicsit energiatakarékosabb, pl videólejátszás 5850 alatt +30-40W a megemelkedő UVD-s órajel miatt és plussz zaj, IGP alatt +1W, nem mindegy... -
HSM
félisten
Nem, én is próbálkoztam vele néhány hónapja HD4000-en, és sehogyse fogadott el semmit 60hz-en kívül.
[link]
Pedig elvileg a vas kezeli, csak a driver tudja jobban, mint a Microsoft által saját oprendszeréhez specifikált driver-modell.... Miért is működne úgy, ahogy kéne neki, nemdebár.. -
Bulitt
addikt
"Például pont az imént derült ki, hogy vannak júzerek akik igen is szeretnék otthon kedvükre macerálni a monitort. Ha én bekalibrálom a standard módot szervizmenuben, akkor neki megmarad a custom, amit állítgathat kedvére."
Ekkor van rá szükség. Így a júzer ha alapra állítja a monitort, akkor is a kalibrált profilt fogja kapni. Ez teljesen jó megoldás, ha a családapa azt szeretné, hogy mindig kalibrált maradjon, bármelyik gyereke is piszkálja a készüléket.
A választ meg kaptad, csak nem vetted észre
-
Nyugdíjas
nagyúr
Van amikor érdemes. Nagyonis
Nem feltétlen az U2311H-nál,de praktikus okai ott is vannak. Például pont az imént derült ki, hogy vannak júzerek akik igen is szeretnék otthon kedvükre macerálni a monitort. Ha én bekalibrálom a standard módot szervizmenuben, akkor neki megmarad a custom, amit állítgathat kedvére. -
HSM
félisten
Persze, van olyan film is, de szerintem az eltérés ott már nem olyan jelentős, ami miatt érdemes lenne.
Ha jól számolom, a 23.976-hoz belőtt "72hz" kb. 40 másodpercenként játszik le egyetlen képkockával kevesebbet, az a 0,1%-os sebességkülönbséget nem lenne szabad észrevenni. Egész más, mint a 60hz-nél lévő 30hz-re átlövés 20%-os difije, ott nem tudod 1:1-ben élvezhetően visszaadni a filmet, míg a 23,976-os megjelenítésen a 24Hz 1:1-ben megy.
-
HSM
félisten
Linkelni nem tudok komplett leírást, mert a magam útját jártam...
Elsősorban a wikis EDID leírást [link] és a Monitor Asset Manager [link] nevű progit használtam, ezenkívül a Windóz monitor/driver kezelésének technikai leírását (link passz), némi google-zás és WonderCSabo illetve a gyári Dell drivert is tanulmányozva fogtam, és kb. elölről összehoztam egy saját verziót.
Azóta is szidom az Intel HD4000 aktuális driverét, hogy nem szabvány módon kezeli a monitordrivert, így azzal nem müxik csak a 60hz.
Ja, és találtam még valahol egy tool-t a timing descriptorok előállítására.A frissítések közül nálam ezt engedi, ha minden frekit megjelenítek: [link]
Érdekes, hogy csak a 25hz váltottsoros, amit ilyenkor hozzáad, mármint ha nem rejtem a meg nem jeleníthető frissítéseket.
Amit az INF descriptorából vesz, az amúgy a 60, 50, 71,xxxHz mód.A többi nem tudom honnan adódik hozzá.
-
HSM
félisten
Pontosan mihez kéne útmutatás, a 72Hz-hez?
A 71-72Hz kérdése... Mindkét érték helyesnek tekinthető, ugyanis 71,928Hz egész pontosan, ha jól emlékszem, ugyanis ez éppen a 23,976Hz (szabvány szerint ennyi a 1080p/24 film, bár elvileg épp 24 is lehet, de igazából ez már észlelhető képi különbséget nem okoz) egész számú többszöröse.
Magában a driverben egyébként nincs 72Hz, csak a 71,928 illetve 50Hz van a gyári 60Hz-en kívül.
Nekem azóta is megy a 72Hz a 2312-vel, és egyszer se kellett azóta sem ki-be kapcsolni a moncsit nem támogatott képformátum hibaüzi miatt. (WonderCSabo driverével ugye ez volt a nyűgöm.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó vált!!
- Új PHILIPS gamer monitor eladó! 27" / FullHD/ IPS / 100Hz / 1ms / FreeSync! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LH98QMTBPGCXEN ) 250CM !!! 4K WIFI SMART MONITOR ! AKCIÓ! IGAZI MOZI!!
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- 150db DELL Universal Dock D6000 dokkoló (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 14" WUXGA I MAGYAR I W11 I NBD Gar!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest