Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- VR topik
- Milyen egeret válasszak?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Valami baja van a tápomnak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- ASUS ROG Ally
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
movax
őstag
válasz
baly81
üzenetére
"Most, 2024-ben értelmét sem látom, a hibernálásnak / altatásnak."
Pedig soha nem volt aktuálisabb. Az ember jön-megy a laptopjával, állandóan nyitva van 4-5 program, egy böngésző tíz füllel, ki fogja mindig egyenként indítani meg becsukni, amikor a hibernálás is pár másodperc?
-
movax
őstag
-
movax
őstag
válasz
tulipandavid
üzenetére
Óvatosan, csavarról csavarra, finoman pattintgass, és ha feszíteni kell, akkor ne csavarhúzóval, hanem valami műanyag eszközzel. Egyszerűen kiszeszed a régi hdd-t, be a helyére az ssd-t és kész. Vigyázni a csatlakozóval! A Bios-elemet látni fogod, egy sima nagyobb és lapos gombelem, azt valóban érdemes cserélni. Ha nem is vágsz bele az újrapasztázásba (bár az sem atomfizika), mindenképpen hasznos egy 1000 forintos levegősprével alaposan kifújni a port a gépből.
-
movax
őstag
válasz
Blackhole13
üzenetére
Ez valszeg az istenverte Intel Serial IO driver, vagy még inkább a Dell-es implementációjának a hibája, hónapokig kerestem a megoldását, de nincs.
-
movax
őstag
válasz
Amilo02
üzenetére
Az 1. és 2-est, de próbálkozhatsz egyéb kombinációkkal is. Ezek a wifi-antennák, lényegében egyszerű drótok, amik általában a képernyő keretében húzódnak. Csatlakoztass páronként drótokat és mérd a wifi-kapcsolat sebességét és amelyikkel jobb a sebesség (nem valószínű), azt a kettőt hagyd benne.
-
movax
őstag
válasz
Malachi
üzenetére
Várj, a gépház szétesésével, a repedésekkel, a szétfoszló belső csatlakozókkal még nem szembesültél.
Az én atomjaira hulló Vostrómnál, amit 2 és fél éves létére epoxy és powertape tart össze, most az a legújabb, hogy a ház két csavarja is átütötte a műanyagot a billentyűzet mellett. Érted: alulról van becsavarva, és fönt kinyomta a műanyagot, mint a vakondtúrás. Nincsenek túlhúzva, nem is túl hosszúak, az eredeti csavarjai, csak attól van, hogy a gyurmából készült ház mozog, mivel hátizsákban viszem-hozom.
-
-
movax
őstag
-
movax
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Pedig a pár évvel ezelőtti Ideapadoknak semmi bajuk, 7 db van a környezetemben, átlagban 4 évesek, munkagépek, napi hurcolászással sincs semmi bajuk most sem. Tapogattam boltban Asusokat, HP-ket is, nem venném egyiket sem. A következő gépem fémházas lesz, az tuti, ha még gyártanak ilyesmit. A korábbi, 12 éves fémházas Sony Vaiómon disznót lehet vágni és most is működik.
-
movax
őstag
válasz
davenport
üzenetére
Ez a "mozgatás után néha kifagy" kellemetlenül ismerős nekem is. Két és fél éves Vostro 3510-esem van, és nem tudom, milyen szer hatása alatt tervezték és választották ki az anyagait, de ha nem végeztem volna el a Dell-mérnökök helyett a munkát epoxival (zsanérok) és powertape-pel (belső csatlakozók és ház), akkor már rég atomjaira hullott volna az egész. Most egyben van, de csak az említett beavatkozásoknak köszönhetően. A házat is powertape-pel tartom egyben, mert a csavarok többsége kiszakadt a helyéről, szintén "mozgatás" hatására. Ezek mellett a billentyűzet és a tapipad csatlakozója is ultragyalázatos minőségű, éppen a mozgatás hatására nem szokott működni a két eszköz, mert a vékony műanyagból gyártott és rettentő kényes foglalatokban elmozdulnak a csatlakozók. Jelenleg az van, hogy powertape-pel erősítettem meg a csatlakozókat is, különben nem tudnám használni a gépet. A "mozgatás" nem azt jelenti, hogy a nemzetközi űrállomásról Mach3-mal belevágom a Mariana-árokba, hanem hogy beleteszem egy neoprén tokba és ezzel együtt egy jól kipárnázott laptophátizsákba, ezzel a vállamon pedig heti háromszor elmegyek az irodába, majd onnan haza.
-
-
movax
őstag
válasz
alex devil
üzenetére
A laptop saját billentyűzetéről kéne. Hát hol van még a wireless billentyűzet a preboot-szakaszban?
-
movax
őstag
válasz
üzenetére
Tanúsíthatom, hogy a Vostrók háza lényegében tojáshéjból van, csak ránézel és már hajlik, nyeklik és törik. Társítva a túl szoros képernyőzsanérokkal garantált a katasztrófa. Bármi veszel, vásárlás előtt mindenképpen vedd kézbe, nyisd fel, forgasd meg, különben kellemetlen meglepetés érhet.
-
movax
őstag
válasz
DasBoot
üzenetére
Nem nagyon fogod tudni megoldani, ez a modell egy nagyon régi, Atom-procis gép, amit a jelenlegi oprendszerek, szoftverek nagyon megterhelnek, már ha egyáltalán futnak rajta. Eljárt felette az idő, nincs mit tenni. Valami puppy linux vagy hasonló lájtos cucc esetleg elviszi.
-
movax
őstag
Más is tapasztalt olyasmit, hogy a tapipad lefagy az Intel serial IO I2C host controller driver miatt? Arról van szó, hogy az eszközkezelőben ha nem veszem ki a pipát a System devices alatt levő két eszköz energiagazdálkodásából (alább a képen), akkor használhatatlan a tapipad, mert lefagy, ugrál a kurzor stb.
Ami rendben is lenne, ha egyszer megcsinálnám és elfelejteném, de minden gépújraindításnál visszateszi a pipát és lefagy a tapipad. A rendszer Vostro 15 3510, win10 pro, naprakész.
Az az érdekes benne, hogy a két eszköz driverének verziószáma 30.100.2104.1, míg a Dell oldalán a legfrissebb Intel Serial IO Driver driver verziója 30.100.2020.7, tehát régebbi. Viszont a régebbi driver dátuma frissebb (2021. szept. 21), mint ami a gépen van (2021. jan. 19) Tehát jelenleg fenn van egy frissebb verziószámú driver, aminek a dátuma korábbi, mint a legutóbbi hivatalos, aminek viszont a dátuma frissebb! Régebbi ÉS frissebb?
Csak innen, a hivatalos Dell-repóból tettem fel drivereket. Mivel települhetett a frissebb verzió vagy mi történik itt? -
movax
őstag
Folytatódik a Vostro 15 3510 története, dokumentációs célból, akkor is, ha itt pár embernek nem tetszik.
Előzmények: a vadiúj gépen pár hónap alatt a zsanérok kiszakították a képernyő papírvékony műanyagkeretét, én ragasztottam meg kétkomponensű epoxival, lazítottam a túl szoros csavarokon, azóta tartanak rendesen. A ház szintén papírvékony alsó része nyeklik-csuklik, egy helyen elrepedt, pedig semmilyen erőkifejtésnek nem volt kitéve, hímes tojásként bánok vele, nem emelem egy kézzel stb.
Több csavar fészke le- és kitörött a helyéről, pillanatragasztóval rögzítettem, még tartanak, több hónapja.
Fejlemények: katasztrofális a szalagkábel-csatlakozók minősége. A billentyűzet egyszer csak elkezdett b@szakodni, nem működtek bizonyos billentyűk. Megint szét kellett szednem, helyére igazítottam a billentyűzet szalagkábel-csatlakozóját, közben letörött a csati rögzítő izéje. Ragasztószalaggal rögzítettem a helyére a csatlakozót, csodával határos módon azóta is működik rendben. Két napja sz@rozni kezdett a tapipad. Szétszedtem megint, megigazítottam mindkét oldalon a csatlakozóit, most működik rendesen, de készülök a ragasztóval. Másfél éves gép, asztalon használom, dupla falú neoprén fészekben hordozom hátizsákban. Vigyázok rá. De magától szétesik. A gép amúgy rendben működik, leszámítva a borzalmas hűtőrendszerét, ami a képernyőre fújja a 70 fokot, egy youtube-videótól teljesen kész van. Típushiba minden, amit felsoroltam, olvasom a neten sok helyütt. Ne vegyetek ilyet. -
movax
őstag
válasz
totron
üzenetére
Mert ezt adta a rendszer. A helyzet pedig bonyolult. Egy kurva nagy adminisztratív rendszeren (oktatási intézmény) keresztül lehetett pályázni megadott modellekre, a rendelés leadásától számítva egy év múlva (!!!) kaptam meg a gépet, a gariztatása is hónapokba telne, nem a Dell miatt, hanem a vízfejű és iszonyú nehézkes intézményi bürokrácia miatt, de annyi ideig nem tudok laptop nélkül lenni. Nem úgy működik, hogy bekopogok a hardverosztályra, hogy csókolom, szétment a gép, kérek másikat, és adnak azonnal. Ezért állt elő az a helyzet, amiben döntenem kellett, egy projekt közepén, hogy vagy megragasztom én a zsanérokat (amit már csináltam korábban más géppel, sikeresen, ez is sikerült) akkor is, ha garanciás a gép, vagy pedig hónapokig laptop nélkül maradok. Így természetesen ugrott a gari, de van gép, addig legalábbis, amíg szétporlik ez a kakaós ostya minőségű műanyag csődtömeg.
-
movax
őstag
válasz
trec12
üzenetére
Ezt a gépet nyilvánosan fel kellene gyújtani, ennyire hulladék f@shalommal soha nem találkoztam még, pedig volt pár laptopom. Miután fél év (!!!!!!!) után gyakorlatilag porrá rogytak a zsanérok és a billentyűzet is baszakodik, most látom, hogy megjelent egy repedés az oldalán. Nem volt megütve, civilizáltan használom otthon és a munkahelyen, és duplán bélelt hátizsákrekeszben szállítom.
-
movax
őstag
Hibernálásból felébresztve a gép nem csatlakozik automatikusan a wifire. Látja a hálózatot, de nem csatalkozik. Ha kézzel csatlakozom, akkor azonnal rámegy és ott is marad. A neten talált megoldási javaslatokat kipróbáltam, energiagazdálkodás rendben (áramspórolási opciók kipipálva), mégsem működik. Itthoni jelenség, a céges wifivel ritkán fordul elő, de néha igen. Itthon akkor is fennáll, ha 1 méterre ülök a routertől. (Dell Vostro 15 3510).
Valami ötlet? -
-
movax
őstag
Nálam csak a Support Assist és A Support Assist OS Recovery Plugin van fenn. Az Assistot szoktam driver-update-ek keresésére használni (nem önállóan futtatva, hanem a Dell oldaláról), de nem mindig látja, ha van új driver. Simán meg lehet lenni nélküle, sőt. A másikat soha nem használtam. A többit, ami nálad van, nem ismerem, nem tudom, mire valók, nem is akartak települni sosem.
-
movax
őstag
-
movax
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Nem a szoftverre, hanem a saját hardverjére. Tehát ha én windowsos gépet veszek, olyan hardverrel, amit ubuntuval is forgalmaznak (tehát létezik rá support), akkor ha én ubuntuval próbálom, nem ad supportot BIOS-problémára (ami ugye OS-független), mivel az én gépemet windowszal adta el. Még egyszer: tök ugyanaz a konfig, ugyanazt a hardvert ubuntuval is eladja, tehát a tudásalapja, supportja meglenne hozzá. Vagyis tudja, csak nekem nem árulja el. Ahhoz, hogy elárulja, vennem kellene még egy gépet (tök ugyanolyat), ubuntuval.
Ez egy undorító, kizárólag profitmaximalizálási döntés. -
movax
őstag
válasz
üzenetére
"csak azt támogatják, amivel kijött a gép"
Ez a legaljasabb, legmocskosabb húzás. Mert kiadja a gépet tökugyanazzal a konfiggal windows-zal és ubuntuval is, de a service tag alapján eldönti, hogy melyik melyik és erre hivatkozva megtagadja a segítséget, pedig lazán segíthetne, ő hardvergyártó, ugye. Egy hétig leveleztem emiatt a Dell Supporttal, a végén gyakorlatilag elküldtem őket a rojtos f@szba, de ők csak tolták tovább az undorító corporate-dumát.
-
movax
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Én kizárólag driver-update-re használom, nem is önmagában, hanem a Dell oldalán indítva a keresést, de nem tűnik valami okosnak ez a Support Assist.
Viszont az okos windows10 sem látja a Device Managerből ezt két kritikus drivert, amit említettem, tehát kizárólag magamban bízhatok.
-
movax
őstag
Az miért van, hogy a Dell Assist azt mondja, hogy a rendszer naprakész, miközben a Dell oldalán ott figyel két kritikus update (egy BIOS és egy grafikus driver)? Nem látja, vagy mi?
-
movax
őstag
válasz
Sebaj Fóbiás
üzenetére
A megoldás az lehet, hogy a zsanértakaró műanyag bizbaszokat könnyen le lehet venni és egy célszerszámmal óvatosan meglazítani a csavart, esetleg finoman befújni egy kis kenőanyaggal az egész szerkezetet, hogy könnyebben járjon.
Utólag okoskodom, sajnos, nálam mindkét zsanér kiszakadt, de ha előre tudom, így tettem volna.
-
movax
őstag
Igazából otthoni általános használatra ma már semmi nem indokolja a fizetős Windows használatát, amikor ott van például az Ubuntu, úgy néz ki, hogy csuhajja, atomstabil és gond nélkül elketyeg évekig röccenés nélkül. Vagy a Mint-verziók, vagy sorolhatnám. A megszokás miatt kell az átlagembereknek Windows. (Másoknak a windowsos programok miatt, Photoshop stb., hálózati ügyek, vagy a játékok vagy nem szokványosabb perifériák miatt). De Átlag Gusztáv egészében véve jobban jár egy linuxszal.
-
movax
őstag
válasz
plömplöm
üzenetére
Most visszanézve az én zsanéros kalandomat, egyértelműnek tűnik, hogy a túl szoros zsanér mozgatáskor túl nagy terhelést jelent a környező műanyagokra, csavarfészkekre, ez utóbbiakat mondjuk megoldhatnák masszívabbra (kis, 2,5 mm-es a menetátmérűjök, egy rizsszemnél nem sokkal nagyobbak), melegen beleszorítják a műanyagba, aztán szakadnak ki ezerrel. Ez egyértelműen tervezési hiba (vagy tervezési bravúr, nézőpont kérdése).
-
movax
őstag
válasz
aginor
üzenetére
Saját tapasztalat: a zsanérok a vicc kategóriába tartoznak, a háza pedig rettenetes minőségű műanyagból van, nyeklik, hajlik, törik, szétesik. A hűtése is katasztrofális, ráadásul a venti kivezető nyílása a képernyőre nyílik és fűti rendesen. Nem tudom, hogy tudott ilyen mélyre süllyedni a Dell, egy kínai nagymama is jobbat tervez ennél.
-
movax
őstag
Vostro 15 3510. Ennek a hulladéknak normális, sőt óvatos használat mellett egy év alatt tönkrement mindkét zsanérja, a kis csavarfészkek kijöttek a hátlapból és szétesett az egész nevetséges szerkezet. Ezt ők komolyan gondolják bazz! Egyéves a gép!
Az egyik zsanér tavasszal ment szét, pillanatragasztóval javítottam, most is tart. A másik zsanér tegnap szakadt ki, ezt is pillanagtragasztóval oldottam meg, egyelőre tart. Ha elenged, vastag réteg epoxival fogom összebetonozni a q..jó anyukájával. -
movax
őstag
Adott egy féléves Dell Vostro 3510-es laptop. Pár napja bekapcsolás vagy ébresztés után nem működik pár billentyűzet: x, s, w, 2, ezek egy oszlopban találhatók függőlegesen. Ha viszont párszor megnyomkodom valamelyiket, akkor mind működni kezdenek és utána már nincs gond velük. Olyan egy hónappal ezelőtt, egyszer kibontottam a gépet, az egyik képernyőzsanért javítottam, más helyre nem nyúltam.
Mi lehet a gond? Elmozdult billentyűzet-csati? Valami egyéb? -
movax
őstag
Ez ilyen na: 400 ezer forint alatt minden ilyen, költségtakarékos, hajlékony műanyag. Ebben a szegmensben válaszd ki a legjobb hardvert a legjobb áron és kész. Az egyéb minőségi szempontok sajnos csak a felső kategóriában jönnek be.
-
movax
őstag
Élménybeszámoló:
Dell Vostro 3510-es. Odacsapódott valamihez az egyik sarka, amitől kiszakadt a zsanér a képernyőkeretből. Nem volt nagy ütés, néztem is, mi a sz@r, ennyitől így szétmegy. Nos, a zsanért három darab ilyen kis anyacsavarszerű bizbaszhoz kell csavarral rögzíteni, de ezek a recés szélű kis 4 mm átmérőjű bizbaszok csak simán bele vannak ágyazva a műanyagba, gondolom, melegen préselik bele, és megy beléjük a csavar. Persze, hogy kiszakadtak. Néztem, hogy mit lehet tenni, aztán nekifogtam, lebontottam a képernyő káváját, egyszerű lepattintós, aztán amint hozzáfértem a sérült részhez, pillanatragasztóval visszaragasztottam a kis bizbaszokat, összeszorít és ismét jó minden. Szerencsére a zsanér nem sérült vagy görbült. Csak azért mesélem el, hogy lássuk, mennyire gyenge kis szarok ezek a műanyagépítmények, vigyázni kell rájuk.
-
movax
őstag
Mi akadályozhatja egy Vostro 15 3510 frissülését 21H2-re? A Dell oldalán szerepel a modell a zöld listán, vagyis tesztelték a 21H2-re. Továbbra is 21H1-en van a rendszer, a winupdate troubleshooting sem segít.
-
movax
őstag
Az 1.8.0-ás BIOS-frissítés problémájába belefutott valaki? Olvasom, hogy sok esetben hazavágja a gépet, nem lehet bootolni, és downgradelni kell a BIOS-t.
-
movax
őstag
Az milyen szép, amikor egyszer csak a BIOS-ban kikapcsolódik a billentyűzetvilágítás. Ráadásul magától, mert nem volt sem BIOS-frissítés, sem winupdate, sem semmilyen egyéb változás a gépen. Tegnap műkődött rendben, ma már nem, be kellett menni a BIOS-ba és az Off-ról visszaállítani On-ra mert valahogy átállt. Valaki találkozott ilyesmivel?
-
movax
őstag
Valakinek megjött Vostro 15 3510-re a 21H2-es windows-frissítés?
Itt van a modell a tesztelt gépek között, de mág nem érkezett meg az update. -
movax
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Valamit rosszul tudsz akkor, nézd meg ezt a hozzászólást . A kolléga Ubuntuval vásárolt Dell gépre tett windowst és kapott rendes supportot. Másrészt a windows nem "third party app", mert a Dell-nek van windows-os termékvonala, ami hardveresen tökugyanaz, mint az ubuntus termékvonal.

-
movax
őstag
válasz
Diák66
üzenetére
Jaja, a support sz@rt sem tudott segíteni nekem sem, én oldottam meg a problémámat, mert halvány gőzük nem volt a dolgokról, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy (ez volt a hivatalos válaszuk): ha ubuntuval vásárolt gépre windowst tettem, akkor bocs, de nem tudnak segíteni. (Jó, ezt úgy mondták, hogy nem segíthetnek, de tkp. nem tudtak segíteni, még egyszer: lövésük nem volt a problémáról, amit jeleztem nekik).
A support ahhoz kellett, hogy a retkes perszonalizált Intel-driverüket valahogy bírjam működésre, és hogy az energiagazdálkodási opciókat valahogy tudjam vis
szahozni, miután ők kiölték a BIOS-ból az S3-state sleepet. Még egyszer: fogalmuk sem volt, mit akarok, mert nem ismerték a saját rendszerüket, közösségi segítséggel sikerült megoldani a dolgokat. -
movax
őstag
válasz
Dhampir
üzenetére
Kikapcsoltam a Modern standby-t, ezzel és egy kedves fórumtárstól kapott PowerShell-szkripttel életre keltettem az addig lebénított Powercfg lehetőségeit, beállítottam a megszokott energiagazdálkodási sémákat, képernyőhalványítási értékeket stb. De pl. az Intel-csomag továbbra sem teljesen működőképes, a Dell-verzió sem. Nincs hardverszintű S3 state sleep, és a modern standby kikapcsolásával eltűnik a sleep opció, így alvás helyett most hibernálás van, ami még jobb is.
-
movax
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Tudom, pedig nyújthatnának.
Hadd mondjak egy pozitív példát teljesen más területről: ha veszel egy szett Ernie Ball vagy mittomén, D'addario gitárhúrt, és a hat húr közül az egyikkel valami gondod van, mondjuk kicsit rozsdás, akkor simán előfordul, hogy ha írsz nekik, akkor küldenek a saját költségükön nem egy húrt, hanem egy egész szettet, mert jófejek. Ezt a fajta hozzáállást várnám el néha pl. a Delltől is, ha már vettem tőlük egy ezer eurós gépet. Csak információ kéne, nem materiális adomány. Persze nincsenek illúzióim, csak nem szimpi az attitűd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- i5 7gen HP 250 G6 laptop dedikált GPU-val!
- Dell Latitude 3180 11,6" laptop
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3285
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Tízezer tonna lett, maradjon? Ebből lettek a Vostrók és a Latitude-ok.