- SSD kibeszélő
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
ez elég hasznosnak néz ki:
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6714 üzenetére
linux-os parancsok általában úgy működnek, ha nincs hiba, akkor nem írnak ki semmit
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.0.0 _Jessie_ - Official amd64 kde-CD Binary-1 20150425-12:51]/dists/jessie/main/binary-i386/Packages
az /etc/apt/sources.list-ből töröld ki a cd-rom-os sorokat
Le van töltve pedig, a /home/oliver/ mappában van.
akkor azt add meg neki
dpkg -i /home/oliver/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
-
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6711 üzenetére
az ubuntu alapúnál valóban több a különbség, de a tisztán debian alapúnál (LMDE 2, Betsy) nincs olyan nagy különbség
itt volt egy kis összehasonlításom
Jessie vs. LMDE 2 -
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6710 üzenetére
uh, van itt minden
architektúrát elírtad, nem i-386
távolítsd el a hülyeséget:dpkg --remove-architecture i-386
apt-get updatenem írtam le szájbarágósan, de a skype nincs benne a repóban, azt kézzel le kell töltened innen
válaszd a debian 7.0 multiarch-ot
és ekkor lesz meg a skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb fájlod, amit telepítesz a dpkg-vel:dpkg -i skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
vagy tedd abba a könyvtárba, ahol futtatod az előbbi parancsot vagy add meg az elérési útvonalát
majd megint:
apt-get -f install
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6705 üzenetére
tegnap írtam, hogy nekem mit kellett csinálni
-
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6682 üzenetére
igazából a témát és a betűtípust kb. egyszer kell beállítani jól, utána nem nagyon kell hozzányúlni
(egyébként ajánlom a precise-es ttf-ubuntu-font-family fontot, újabbat nem, mert abban a medium-os típus kicsit megbolondítja a programokat)Az elején jelszót kér a Debian, hirtelen nem jut eszembe, hogyan kell azt kilőni, nincs erre tipped?
lightdm-et használ
/etc/lightdm/lightdm.confautologin-user=valami
vigyázz, a [SeatDefaults] alatti résznél írd át, feljebb is van egy hasonló kikommentezett rész, de ott nem lesz jó
Minten vagyok most, itt nem idegesít annyira a hozzáférés engedélyezése, ha másik meghajtó partícióiba akarok dolgozni.
állítsd be az fstab-ot
switched to clocksource tsc szuttyogás
ez nekem nem mond semmit
-
tlac
nagyúr
"de egyébként ha kell a folyamatosan a friss Cinnamon, akkor ott van az LMDE 2 (vagy lehet fel is lehetne pakolni onnan Jessie alá, ha bátor vagy)"
próbaképpen behúztam a mint-es repót, talán még menne is:
deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
root@debian:~# apt-get dist-upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
gir1.2-gdesktopenums-3.0 gir1.2-gnomedesktop-3.0 gir1.2-meta-muffin-0.0 gnome-session-bin javascript-common libcinnamon-desktop4 libjs-jquery libmozjs185-1.0 xwayland
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
cinnamon-l10n libcjs0
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
cinnamon-translations consolekit evolution-common evolution-data-server-common gir1.2-muffin-3.0 gnome-menus gnome-panel gnome-panel-data libcamel-1.2-49 libcinnamon-desktop0 libcjs0e libck-connector0 libecal-1.2-16 libedataserver-1.2-18 libgnome-menu-3-0
libmetacity-private2 libopencv-photo2.4 libpanel-applet-4-0 metacity metacity-common mintsources python-glade2 python-opencv
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
cinnamon cinnamon-common cinnamon-control-center cinnamon-control-center-data cinnamon-desktop-data cinnamon-screensaver cinnamon-session cinnamon-session-common cinnamon-settings-daemon cjs dmz-cursor-theme gir1.2-cinnamondesktop-3.0 gir1.2-cmenu-3.0 gir1.2-gtk-3.0
gnome-keyring iputils-arping iputils-ping libcinnamon-control-center1 libcinnamon-menu-3-0 libgail-3-0 libgtk-3-0 libgtk-3-bin libgtk-3-common libgudev-1.0-0 libmuffin0 libnemo-extension1 libpam-gnome-keyring libpam-systemd libsystemd0 libsystemd0:i386 libudev1
libudev1:i386 muffin muffin-common nemo nemo-data nemo-fileroller synaptic systemd systemd-sysv ttf-ubuntu-font-family udev
42 frissített, 23 újonnan telepített, 2 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 37,1 MB.
A művelet után 85,1 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva. -
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6678 üzenetére
nekem a témaváltásoknál egyszer sem fagyott, ellenben mikor a betűtípusokat állítgattam, akkor egyszer igen
de egyébként ha kell a folyamatosan a friss Cinnamon, akkor ott van az LMDE 2 (vagy lehet fel is lehetne pakolni onnan Jessie alá, ha bátor vagy)
Alapértelmezett alkalmazásoknál a váltást nem szereti megjegyezni, hiába állítom át gedit- re a szöveg fájltipust. utána is LO- val nyitja meg.
txt a kiterjesztése?
most próbáltam, úgy megjegyzi -
tlac
nagyúr
válasz
Jester01 #6677 üzenetére
jah, valószínűleg a qt miatt, mert behúz egy libQtOpenGL.so.4-et is
igen, nekem is fura, hogy magától nem jött rá a függőségre
de egyébként a skype letöltésénél nincs is ott a Jessie, csak a Wheezy, elképzelhető, hogy a Jessie-n másképp vannak a lib-ek csomagokba rendezve -
tlac
nagyúr
64 bites Jessie-n kicsit küzdeni kellett a skype-pal:
dpkg --add-architecture i386
apt-get update
dpkg -i skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
apt-get -f installeddig voltak a szokásos dolgok, viszont így csak egy hibát dobott:
skype: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
zárt nvidia driver-t használok, és kézzel még telepítenem kellett ezt a csomagot:
apt-get install libgl1-nvidia-glx:i386
-
tlac
nagyúr
Kiadták a Debian Jessie alapú Mint-eket:
LMDE 2 “Betsy” Cinnamon
LMDE 2 “Betsy” MATEtöbb Mint-es dolgot nem írok már ide, bár a másik topik az Ubuntu alapúval foglalkozik, így igazából egyik topikba sem illik
-
tlac
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #6571 üzenetére
lehet nincs semmi beállítása, amit konfigolni lehetne vagy nem elég magas prioritásos, hogy előjöjjön valami
dpkg-reconfigure debconf -
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6563 üzenetére
nem feltétlen, mivel nem én adtam hozzá kézzel valami talált repót, hanem alapból a rendszer része, ezért én ezt nem érzem problémának
(deb-multimedia.org-ot viszont nem szeretem, azzal már párszor futottam problémába)itt egy Mint-es synaptic van, amiben tiltva a frissítés lehetősége, de át lehet állni a Debian-os csomagra
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6561 üzenetére
de, ez most majdnem az
ezeket a repókat használja:
deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie main contrib non-free
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org jessie/updates main contrib non-free
deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free
deb http://extra.linuxmint.com betsy mainMint-es repóból jön kb. 120 csomag, a többi gyakorlatilag teljesen Debianos
plusz kicsit másképp van az alaptelepítésben konfigolva
ami különbséget láttam, hogy a Mint nem a systemd-re épít, alapból sudo-ra van beállítva, frissítés a mintupdate-en keresztül megy (vagy persze a konzolos apt-get-tel), bejelentkezéshez GDM-et használjaa korábbi LMDE-t nem próbáltam, de az még rollingként indult
-
tlac
nagyúr
Kipróbáltam a Jessie-ben lévő Cinnamon-t, egész korrekten működik. Nincs benne a legfrissebb verzió, mint a Mint-ben, de ez is jó. Aki szereti a klasszikus felületet, annak tetszeni fog.
Bónuszként telepíthető hozzá az Mint LMDE 2-hez készített ikoncsomag és gtk téma is:
mint-themes
mint-themes-gtk3
mint-x-icons -
tlac
nagyúr
megjelentek az RC verzió az LMDE 2 Betsy-nek
LMDE 2 “Betsy” Cinnamon RC released!
LMDE 2 “Betsy” MATE RC released!sose tudom, hogy ez a téma a Mint-es vagy a Debian-os topikba illik-e jobban
-
tlac
nagyúr
ha minden jól megy pár nap múlva megjelenik a Debian alapú Mint (LMDE 2, "Betsy")
már RC fázisban van
Betsy past QA, going for RC -
tlac
nagyúr
válasz
beloadjoker #6499 üzenetére
ezzel úgy néz ki, hogy nem lesz szerencséd, mert nincs ilyen fájl a csomagok között
https://packages.debian.org/search?searchon=contents&keywords=libnl1&mode=filename&suite=oldstable&arch=any -
tlac
nagyúr
Friss infók a Debian Jessie alapú Mintről az LMDE 2-ról (kódnevén: Betsy)
[link] -
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6375 üzenetére
az nem segítene
vlc-hez ragaszkodsz? -
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6366 üzenetére
az nem a vsync hiánya?
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6354 üzenetére
lehet fel kellene még tenni backports-ból a xserver-xorg-video-intel csomagot is
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6352 üzenetére
korábban jó volt? mit csináltál azóta?
miért rootként indítod? simán mit csinál?
-
tlac
nagyúr
én meg a pont a kde-vel vagyok úgy, hogy sokszor próbálkoztam vele, de sosem tudtam megszeretni
alapbeállításban is rusnya, és még sosem sikerült szépre beállítani
plusz firefox-ot használok, az meg a gtk-jával elüt a qt-s világtól, még ha vannak is rá trükköktearing probléma meg addig nem izgat, amíg a videók alatt nincs
sőt régen problémám is volt vele, amikor az asztali környezeten is volt egy vsync, meg a filmen is, és a kettő együtt már gondot okozott -
tlac
nagyúr
A friss béta chrome-ban (39.0.2171.19-1) már van Wheezy alatt működő friss flash player.
[link]
Ez a két fájl kell belőle:
/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so
/opt/google/chrome/PepperFlash/manifest.json
és ez működik a mostani stabil Chrommal (38.0.2125.101-1) is. -
tlac
nagyúr
Felhackeltem a friss ropogós nvidia drivert wheezy-re. Kicsit dolgozni kell rajta, olyan lazán nem ment.
-lepucoltam az összes csomagot, amiben benne volt az nvidia és nouveau szó
-egy gcc 4.6 és 4.7 is fent van, alapból az nvidia installer a 4.7-es próbálta használni, de az nem volt jó, mert a 4.6-ossal van a kernel fordítva
ezért rootként a következőket kell futtatni:update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-4.6 10
update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-4.7 20
sudo update-alternatives --config gccEzután már simán ment a telepítés. Kicsit meglepődtem, mivel támogatja a DKMS-t is, érdemes így fordítani a kernelmodulokat, mert ha legközelebb frissülni fog a kernel, akkor nem kell kézzel vacakolni, hogy a friss kernelhez is legyen megfelelő nvidia-s kernelmodulunk.
-
tlac
nagyúr
válasz
jagyugyaerik #5389 üzenetére
mekkora vinyód van? guid-os partíciósémát használsz?
-
tlac
nagyúr
úgy tűnik megoldották a problémát és vannak most már i386-os nonfree wheezy backports-os csomagok
és sikeresen telepítettem is ezt:
libgl1-fglrx-legacy-glx:i386
és most már legalább elindul a wine, már csak hangot kell csiholni (ez valószínűleg a libasound2-plugins:i386 lesz) -
tlac
nagyúr
még sincs ott, megkérdeztem őket
az i386-os non-free csomagok nincsenek a wheezy backportsban(#5123) bambano:
kösz, így tisztább
A portokat a szerver szoftverek nyitják meg, amíg azokat nem raktad fel, addig zárva vannak (a kernel eldobálja a kapcsolódási kérelmeket, jobb esetben egy icmp port unreachable hibaüzenetet küld vissza)
itt meg lehet különböztetni két esetet, én is így tudtam
[link]
de értelek -
tlac
nagyúr
igen, viszont telefonon a netstat kiírja, hogy ott van valami az 53-as porton, a program nevét pont nem adja már meg
(#5121) bambano:
ha telefonról osztod a netet, akkor nem vagy tűzfal mögött? szerintem igen.
de valószínűleg igen, csak ez akkor még nem esett nekem le, bár az android nem tudom, hogy a háttérben hogyan oldja meg
(korábban tényleg közvetlenül csatlakoztam egy usb-s modemmel, így most is erre gondoltam elsőként)debian egyrészt üres tűzfallal érkezik, másrészt nem is rak fel szinte semmit
ahha, akkor ezek szerint a portok nyitva lennének, csak nem válaszolnának
mert most azt láttam, hogy zárva vannak (kivéve 53-as)az exim4 szokott még felkerülni alapból, de azt mindig legyalulom, egyáltalán minek ez otthonra?
-
tlac
nagyúr
hmm, kösz
sajnos hálóból kevés a tudásom, tűzfal beállítsáom annyi szokott, hogy valami vacak grafikus felületen bekattintgatom, hogy minden bejövő portot zárok, de most ezt elfelejtettem
a korábbi hozzászólásomra tudsz válaszolni?közben online port scanner-ekkel nézelődtem és az 53-as port válaszol
telefonról osztom meg a neten, lehet az okozza -
tlac
nagyúr
miért van ott a root?
netstat -taep
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State User Inode PID/Program name
tcp 0 0 localhost:9090 *:* LISTEN x 118080 5014/xbmc.bin
tcp 0 0 debian:53759 bud02s01-in-f15.1:https ESTABLISHED x 233750 4205/iceweasel
tcp 0 0 debian:47572 r7.prohardver.hu:http TIME_WAIT root 0 -
tcp 0 0 debian:34646 muc03s01-in-f17.1:https ESTABLISHED x 231726 4205/iceweasel
tcp 0 0 debian:47573 r7.prohardver.hu:http TIME_WAIT root 0 -
tcp 0 0 debian:47571 r7.prohardver.hu:http TIME_WAIT root 0 -
tcp 0 0 debian:33395 fra02s21-in-f31.1:https ESTABLISHED x 233739 4205/iceweasel
tcp 0 0 debian:47569 r7.prohardver.hu:http TIME_WAIT root 0 -
tcp 0 0 debian:47718 bud02s01-in-f22.1:https ESTABLISHED x 163175 4205/iceweasel -
tlac
nagyúr
basszus, most jutott eszembe, hogy nem állítottam be semmi tűzfalat
router mögött szoktam lenni, de sokszor közvetlenül mobilnetről kapcsolódok
gyárilag wheezy-ben nyitva vannak a portok? kezdjek aggódni?
elvileg semmi szerver nincs (kivéve X, de annak a meg a távoli funckiója alapból ki van kapcsolva) -
tlac
nagyúr
Egy kis segítséget kérek a wine felélesztéséhez wheezy 64 biten. Csak simán telepítettem, de nem működik:
err:wgl:has_opengl Failed to load libGL: libGL.so.1: nem nyitható meg a megosztott objektumfájl: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
err:wgl:has_opengl OpenGL support is disabled.
err:d3d_caps:WineD3D_CreateFakeGLContext Can't find a suitable iPixelFormat.
err:d3d:InitAdapters Failed to get a gl context for default adapter
err:ddraw:ddraw_create_swapchain Failed to create swapchain, hr 0x8876086c.
err:ddraw:ddraw7_SetCooperativeLevel Failed to create swapchain, hr 0x8876086c.
fixme:x11drv:X11DRV_desktop_SetCurrentMode Cannot change screen BPP from 32 to 16
wine: Unhandled page fault on read access to 0x0000001c at address 0x7e8171cb (thread 0009), starting debugger...
Unhandled exception: page fault on read access to 0x0000001c in 32-bit code (0x7e8171cb).A sejtésem az, hogy kellene neki a libGL.so.1-ból a 32 bites változat is. (Azt már nem értem, hogy egyáltalán miért települt így fel a wine nélküle...)
Valószínűleg nekem ennek a csomagnak kell a 32 bites változata:
libgl1-fglrx-legacy-glx
Wheezy backports alatt a 64 biteset látom is. Viszont:dpkg --add-architecture i386
apt-get update
apt-get -t wheezy-backports install libgl1-fglrx-legacy-glx:i386
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libgl1-fglrx-legacy-glx:i386 csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „libgl1-fglrx-legacy-glx:i386” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaNem értem, hogy miért nem találja miközben itt van.
Ötlet?
-
tlac
nagyúr
inkább a régebbi ubuntu fontot tegyünk fel wheezy-re, ha tetszik nekünk ez a betűtípus
ttf-ubuntu-font-family_0.80-0ubuntu2_all.deb
ebben még nincs benne a medium-os verzióha újabbat teszünk fel, akkor a qt-s alkalmazások a medium-ot fogják választani a normál vastagságú helyett, és így olyan lesz, mintha bold-ot választottunk volna ki
-
tlac
nagyúr
Hogyan tudom feltenni úgy az új xbmc-t a deb-multimedia repository-ból, hogy csak is kizárólag azok a csomag frissüljenek be, amiket nagyon muszáj és a többiek maradjanak a debian stabil ágból?
Az apt pinning-gel próbálkozok, de kellene hozzá egy kis segítség.
Package: *
Pin: release o=Unofficial Multimedia Packages
Pin-Priority: 1Mi a helyes érték a priority-ra? Hogyan tudom telepíteni ezután apt-get-tel az új xbmc-t?
-
tlac
nagyúr
válasz
sanchomuzax #5031 üzenetére
gnome-ot használok, jobb klikkel be tudom állítani, hogy mi jelenjen meg
-
tlac
nagyúr
válasz
sanchomuzax #5029 üzenetére
balról jobbra:
értesítési terület (pl. idekerül a skype ikonja, ha háttérben fut), hangerőszabályzó, munkaasztalváltó, rendszerfigyelő (proci, ram, hálózat, vinyó, mind hasznos, mert rögtön észreveszem ha valami olyan megy, aminek nem kellene), óraaz értesítési területen megjelent még egy hangerőszabályzó, de annak ronda volt az ikonja, így azt kikapcsoltam az indítópultban, hogy ne induljon el automatikusan
alt + az egér jobb gombjával tudod szerkeszteni a panelt
-
tlac
nagyúr
4-es libreoffice elérhető a wheezy-backports-ban
sources.list-be és update
deb http://ftp.debian.org/debian/ wheezy-backports main non-free contribaztán
apt-get -t wheezy-backports install libreoffice libreoffice-help-huplusz a többi cucc, ami még kellhet
apt-get -t wheezy-backports install libreoffice-gnome libreoffice-gtk libreoffice-style-tango
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- SSD kibeszélő
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- One mobilszolgáltatások
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest