- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Haladó fotósok digitális fényképei
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen tapasztalatok vannak mostanában a Backportsos kernelekkel? Lassan aktuális egy AMD apu-s gép összerakása egyik ismerősömnek és én Debiant tennék neki, mert azt lehet engedni frissíteni a jelenlétem nélkül is, nem fog elcsesződni.
Mire aktuális lesz a gép, már valszeg lesz 3.12-es kernel a backportsban, emiatt érdekel a dolog. A 6-os Debianon viszont egy régebbi nVidia videokártyával nem volt jó az akkor backportsos kernel, mert a kép a képernyő negyedét tette csak ki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki az aktuális Xorg verzió nem kompatibilis az r.128 driverrel. Próbaképpen megnéztem a 3.9-es kernelt a backportsból, de ezen változtatott.
Olyat olvastam, hogy az egyetlen járható út jelenleg a xorg visszafejlesztése egy korábbi verzióra. Szerintetek?
Egyszerűbb lenne egy másik vga-t betennem, csak amit itthon vannak és jók, azokkal az alaplap nem hajlandó képet adni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az első boot után ez fogadott:
A telepítés még hibátlanul ment (LXDE-s Debian 7.1, P3 + 512MB ram, Ati Rage Ultra) gui-val.
Mit lehetne csinálni? A helyreállítási konzol működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen ismerem.
A sima "Install" talán nem az lenne? Ugyanis azzal sem ment, ahogy írtam. Továbbá expert módban addig jutok el, hogy kiválasszam a terminál felbontását, onnantól meg folyamatosan ismétlődik a xorg halála.Viszont mivel nem találtam pci-s videokártyát, így inkább az alaplapot kompletten kicseréltem egy normálisra, amin van agp port...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet valamit kezdeni megfagyó telepítővel? A 7.1-es LXDE-s iso-t akartam telepíteni egy P3-as gépre, de mind az install és a grafikus install opcióknál nem tud tovább menni, csak villog a kép.
Az expert install alatt kiderült, hogy segfaultot dob a xorg és benne ragad ebben az állapotban. A gép egy régi Inteles 82801 -re épülő űber retek IBM masina francia biosszal és kapaszkodjatok meg, 1MB-s integrált videokártyával (I810 azt hiszem)!!!
Szerk: hopp mondjuk lehet egy PCI-s S3 trio megoldja a gondot, ez most ugrott be. Amúgy XP felment rá, de azt csak a régi korok emléke miatt raktam fel, jobb szeretném ha a tulaj nem használná...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Talán még egyszerűbb, ha valami bash scriptet írok, ami boot után lefut és végrehajtja az apt-get update, apt-get install -t backports valami... iceweasel parancsokat.
Mondjuk még nem csináltam ilyet, ki kellene próbálni.Amúgy azt mondod, a /home-ba rakott Firefox tudja magát frissíteni? A cégünknél a netezős gépen is Debian van, arra felrakták kézzel a Firefoxot, de az nem tudja frissíteni magát, nekünk meg nincs sudo jogunk. Mondjuk azt nem tudom, hogy hova rakták fel, vagy miért ez van az Iceweasel helyett, ha már egyiket sem frissítik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Deb7-en meg lehet oldani, hogy backportsos progik (gyakorlatilag az Iceweaselről van szó) frissüljenek jelszó kérés nélkül?
Egy ismerősömnek fejlesztem fel a régi P3-as gépét, XP helyett kapná ezt, csak informatikailag eléggé nem ért hozzá és nem is szeretne, szóval egyszerűsíteni kellene a rendszer használatát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van mód kiiktatni leállításkor a 60 másodperces kötelező várakozást Wheezy alatt? Azt szeretném elérni, hogy ha megnyomják a power gombot, akkor kérdés nélkül induljon el a leállítás, ahogy az a Squeezeben volt.
Gnome3-as
a Wheezy, a dconfban a session managerben letiltottam a kérdező ablakot, de az valószínűleg nem ez volt, mert nem tűnt el. Más infót meg nem találtam erről...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #5022 üzenetére
Ez oké, a gond az, hogy az alapból beállított téma miatt az ablak címsora kétszer olyan vastag, mint magának a böngészőnek a sorai.
Most keresem hol lehetne témát, vagy betűtípust választani, de ez a Gonme3 valami borzalom. A Gnome2 menüinek felépítése is logikailag borzasztó volt, de ez csak rosszabb lett...tlac: megvan, megtaláltam benne. Régebben is használtam a lockdownt, csak nem találtam meg eddig a dconfban.
Most még azt keresem, hol lehet beállítani, hogy mit csináljon a főkapcsoló megnyomásakor. Eddig frankón a leállítás indult el, de a 7-el átváltott sleep módra és az energiagazdálkodási beállításokban semmi értelmes beállítás nem érhető el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4986 üzenetére
Ha nem szólt az apt-get a gpg kulcsok miatt a terminálban, akkor nem érdekes, megoldotta.
Az i386 telepítő az a normál 32 bites telepítő.
Nyugodtan töröld a a 486-os kernelt, ha megteszed, ki fogja törölni a grub bejegyzésekből is magától.
Egyébként sokat nem számít, hogy ott van-e a rendszerben, kb. 70MB lemezterületet foglal egy kernel, mást nem.A másik kérdésedre nem tudom a választ, nem ismerem azokat a környezeteket, ablakkezelőket. Most a Gnome2-es squeeze frissítése wheezyre jól sikerült memória foglalás terén, a teljes disztró fogyasztása megállt 170 - 185MB ramnál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4984 üzenetére
Lehet csak lemaradtak a 20.0.1-el. Valszeg hamar bent lesz. a 20.0.1-es.
A GPG az gyakorlatilag a hitelesítő kulcs a csomagokhoz.
Kiderült miért van 486-os kerneled, ha synapticban frissítesz kernelt, akkor a 686-os mellé azt is felteszi, ha ugyanezt apt-get -ben csinálod, akkor az kerül fel, amit szeretnél. A 486-os kernelt pont úgy tudod leszedni, mint bármi mást. apt-get remove linux-image-3...valami, a tab majd segít.
A többire én spec nem tudok mit mondani, még csak most fejeztem be a frissítést deb7-re, itt meg Gnome maradt az asztali felület.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4981 üzenetére
Nem, csak követni kell a leírtakat:
Hozzáadod kellő repót a sources.list fájlhoz:
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
Majd terminálban így:
apt-get update
apt-get install -t wheezy-backports iceweasel(ha wheezy-t használsz)
Lentebb meg írják, hogy a GPG kulccsal mit kell tenni.
szerk: most a gépen nézd meg melyik kernel fut. uname -a parancs kiírja. A másikat törölheted, majd jöhet egy sudo update-grub
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4979 üzenetére
Amit én írtam, az az apt-get -ből települ, és nem 3.6, hanem a 20.0.1, de a bétea és az aurora is választható.
Ezt félreértetted: Please note the Iceweasel 3.6 packages that used to be provided here are not supported anymore, and you are strongly advised to update to esr or release. The outdated Icedove release was also removed in favor of an esr.
A sudoers fájlos üzenet meg azt jelenti, hogy az adott felhasználónak egyáltalán nincs sudo joga. Nézz ennek utána, hogy hogyan kell hozzáadni felhasználót, meg annak adott parancsot engedélyezni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4974 üzenetére
Az Iceweasel az Firefox, csak nem nevezhetik annak. Telepítés itt: [link]
A 486-os kernel emlékeim szerint nagyon régi procikra van, neked nincs rá szükséged (miért lett feltelepítve?). A 686-os felel meg a mai 32 bites prociknak, mint a P3.
A gomobos leállítás normál ACPI leállítást indít el. Amúgy ott a sudo parancs, elvileg paraméterezhető, hogy az adott felhasználó milyen parancsokat indíthat el a sudo-t és vele a saját jelszavát használja. Nézz ennek utána, és a "sudo shutdown -h now" parancsot tudod használni leállításra.
A 256MB ram egyébként elég kevés, még egy Debiannak is. Megérné szerezni bele még 128 - 256MB ramot, sokat segítene, ezek úgy sem kerülnek 100 forintnál többe a vásárban...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Squeeze -> Wheezy dist upgrade után a teljes felület át fog állni GMD3 - XFCE -re? XFCE-n le lehet zárni a felületet úgy, mint egy segédprogrammal a Gnome2-t lehetett?
Nagyszüleim gépéről van szó, ahol már sikerült a háttérképig lecsupaszítaniuk a Gnome2-t, amíg nem volt lezárva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4519 üzenetére
Hmm tényleg, amit ott törölt, az Rasp. specifikus dolog.
...
/opt/vc/src/hello_pi/hello_video/test.h264: 30MNow that’s more interesting! The first 3 files are the apt caches and the swap, we’ll take care of those at the end. Some icon takes appear to take a lot of space, the .a file show there are some development libs installed and the last file reminded me there’s some Raspberry media sample code.
Let’s take care of those code samples:
sudo rm -rf opt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A raspberry-s Debiannal kapcsolatban van egy kérdésem. Nem magával a rasp-al kapcsolatos, hanem a Debiannal.
Aki visszaalakította a komplett gui-s imaget egy terminálos minimál rendszerre, az kicsit pontatlanul, de leírta, hogy mit csinált. [link]
Az egyik lépésben törölte az egész opt-ot. Ezzel kapcsolatban írta neki valaki, hogy ezt nem kellett volna megtenni, mert problémákat fog okozni, de arra nem írt választ az illető.Azt írta neki, hogy így elveszti a felbontás váltás és az opengl használatának a lehetőségét. Ezzel így mi a helyzet?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Squeeze-ben már nem várható frissebb kernel, mint a 2.6.32?
Próbálkoztam a backportsban lévő újabb kerneleket, de a monitoron a kép mérete minden irányból összemegy velük a felére, vagyis egy kis kép marad középen. Nem jöttem rá ennek az okára, egy GF5 FX5200 a VGA, mind alapon, mind az nVidia drivert telepítve ez történik, egyik esetben sem lehet felbontást állítani. Sima crt monitor van a gépen.
A testing repót nem keverném bele, inkább maradok a stabil rendszernél, annyira nem fontos a kérdés, csak érdekel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hol tartanak most KDE verzióban? 4.4.5 a stabil és 4.8.4 a Wheezy-s?
Amikor próbáltam, a stabil squeeze-vel jött 4.4-es KDE verzió tele volt buggal, mikor váltottam Wheezy repóra, akkor felkerült a már használható 4.6, csak maga a rendszer halt meg nem sokkal később. (vagy legalább is általam meg nem javítható gondja lett)
Ekkor kerestem meg disztrowatchen a friss KDE-s disztrókat, úgy jött a Chakra, de azt ismered. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
GPT akkor jön képbe, (többek közt) ha 2TB feletti partíciókat akarsz, egybefügő 2TB a maximum, amit MBR-el létre tudsz hozni, GPT-vel lehet nagyobb is.
Ez a cucc a képek alapján valami home szerver, ott van értelme a GPT-nek.Hogy mi a megoldás nálad, az jó kérdés, mivel a "csak" 2TB a vinyó, egyik lehet az, hogy az egész vinyót átalakítod GPT helyett MBR-re.
szerk:
Na akkor ez megoldva. parancssoros formázás, meg particionálás: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian stabilt használva hogyan lehet hozzájutni a Firefox 15-ös verziójához? A Debian Mozilla Team oldalán [link] írtak szerint van feltelepítve a gépre, de már jó ideje megállt a 14-es verziónál a dolog, eddig jó volt minden.
Valamint az apt letöltési sebességének tartós korlátozására tudtok valami megoldást?
Ubuntus leírás szerint ez megoldja:
nano /etc/apt/apt.conf.d/limitlevel
Acquire
{
http {
Dl-Limit “300″;
}
}Bár egyelőre nem dőlt be az adsl a szokás szerint, de nem tudom, hogy ez a jó mód-e.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #4332 üzenetére
Az nélkül hogy lehet megszüntetni, hogy minden bootolás után ne azzal fogadjon az alsa, hogy xyz meg pqr eszköz el lett távolítva a rendszerből, de van qwerty meg qwertz új eszközök. Valamint, hogy törölni akarom-e az abc def eszközöket.
Ez jó alaposan kicseszett az eszközsorrenddel is minden alkalommal...Van 3 hangkártya a gépben, folyton ez volt mind Debian, és Chakra alatt is. Pulseaudio felrak, kicserélte a beállító felületet, minden gond megszűnt. Haver laptopjánál is ugyanilyen jelenséget tapasztalt, Pulse felrak, nála is minden jó azóta.
Speeedfire: mi az, hogy semmi? Egy teljes új beállító felületet kellett kapnod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4330 üzenetére
Havernél és nálam is az alsa hülyeségeit a PulseAudio telepítése oldotta meg. Ha máshogy nem jutsz dűlőre, megpróbálhatod. Eltávolítása azt hiszem nem egyszerű, szóval csak utolsó lehetőségnek próbáld meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4315 üzenetére
Mit ír a uname -a parancs?
Egyébként a properity... oldal azt hiszem egy kissé outdated, az ottani leírás korábban sem működött, az alapján nem lehetett feltenni a zárt AMD drivert.
Ténylegesen csak annyi volt a telepítés, hogy az fglrx csomagokat felpakoltam dselectben, aztán kiadtam az aticonfig --initial parancsot mikor kész lett, aztán újraindítás után minden ment rendesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4313 üzenetére
Mennie kellene itt is, anno csak felraktam a kellő 3 v. 4 csomagot, és volt működő driver Debianon...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4311 üzenetére
Ha nagyon nem jön össze, dobd fel az említett Chakrát, ott semmit nem kell telepítened a működő driverhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4303 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik, de a másik cég meg csal a tesztekben, stb. ilyenekkel én nem üzletelek...
Speeedfire: vagy nem frissítesz kernelt meg X-et, mert valszeg a régi kártyákhoz készült drivert nem fogják aktualizálni.
Egyszerűbb beszerezni egy 5000-es szériás radeont, ott még jó sokáig nem lesz driver gond. Ez azoknak szopás, akiknek mondjuk laptopjuk van beépített vga-val.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4299 üzenetére
Utoljára 3 v. 4 csomagot fel kellett tenni ez miatt nálam. Most ez van a wikijükben, ezeket a lépéseket megtetted?
Squeeze
Add a "non-free" component to /etc/apt/sources.list, for example:
# Debian Squeeze/6.0
deb http://ftp.us.debian.org/debian squeeze main contrib non-freeUpdate the list of available packages, then install the relevant linux-headers, fglrx-control and fglrx-driver packages:
# aptitude update
# aptitude -r install linux-headers-2.6-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') fglrx-control fglrx-driver
[link]Valamint sajnálattal közlöm, hogy az 5000-es széria alatt megszűnik a RadeonHD termékek támogatása minden platformon a következő drivertől. Hogy azután mi lesz, jó kérdés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én Firefoxot használok, még P3 kategóriás gépen is. Ott egyszerűbb, csak ennyi a beállítás:
Be kell írni a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Nekem nagyon bejön ez a módszer, mert leállításkor ugye a teljes /tmp tartalma törlődik. Manapság már nem tudok olyan lassú internetet találni, ahol hátrányt jelentene a weboldalak újbóli letöltése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem érzem lassúnak vagy erőforrás zabálónak a KDE-t. Egy AthlonXP 2400+, 1.5Gramos gépre raktam legutóbb Chakrát, teljesen normális sebessége volt. Az R52 kb. ugyanez a szint.
Viszont van 2, disztró független fstab opció, az egyik a noatime, ami nem menti a fájl hozzáféréseket, másik meg a nobarrier, amit akkor írd be, ha nem tud hirtelen lemerülni a gép. Ezek gyorsítanak kicsit a vinyó kezelésen, ha jól néztem, az R52 a vinyó sebesség terén nincs nagyon elengedve.
Még a /tmp-t a ramban tartani sem árthat, aztán böngésző cache is mehet oda:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0*csak legyen kikapcsolva a nepomuk fájlindexelő, ha kipróbálsz bármi KDE alapút.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én egy T60 ThinkPaddel nyomulok, ezen volt már mindenféle "desktop Linux", meg Debián is ebben a sorrendben: Mint -> Opensuse -> Debian + KDE -> Debian + KDE a testing repókkal -> Chakra Project
Mint egy frissét után kernel panicos lett -> kuka
OpenSusét szerettem, fasza novelles cucc volt, csak valahogy az RPM nem az én világom, most meg már asszem az is Unitys lett, így nekem kiesik.
Debian + KDE jó volt, csak régi a KDE és csupa bug...
Ugyanez testinggel: KDE bugjai megjavultak, de idővel valami olyan hiba lett a rendszerben, ami miatt meghalt az egész. Ha nem lennék KDE-s, akkor stabil Debiánt javasolnám a Backportsos tárolókkal. KDE-hez nincs Backports.
Chakra: most ez a kedvenc, ez tisztán KDE-s disztró, arch alapokon. Szerintem kapd le a telepítőt, lilivel (linux live) egy penről ki tudod próbálni rögtön live módban. Akiknek eddig javasoltam, szeretik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Feltettem egy Squeeze 6.04-et egy 4Gb-s pendrivera, csak alaprendszer + laptop összetevőkkel. Minden jól ment, telepítés alatt ki volt húzva a laptop HDD-je, hogy ne akadjanak össze a betöltők.
Ezen a képen az a probléma látható, ami akkor fogad, ha bedugom a laptop HDD-jét is a gépbe, de pendriveről bootolok:
Ezen a képen meg az, ami azóta van, hogy feltettem a KDE-baseapps-t és a nyelvi csomagot. Helyből nem fogytam ki, még mindig csak 1.7G-t használ a rendszer.
Ez meg az fstab tartalma:
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=fce1a06e-bd98-4560-bfec-23ceb5bfbdca / ext2 defaults,noatime,nobarrier 0 1
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sdb1 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0chab7: KDE-n kapcsold ki az asztali keresést (nepomuk asztal), valamint tedd fel a "preload" csomagot.
Egyébként saját tapasztalataim alapján nem javaslom a testing élesben használatát. Ha csak friss progik és kernel kell, akkor ott a Debian Backports. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chakrán tedd fel a pulseaudio és pulseaudio-alsa csomagokat a pacmannal. Egy restart után valszeg minden helyre fog jönni, mert átveszi a pulseaudio a beállítások szerepét, de sokkal komolyabb, mint az alsa.
Nálam 3 hangkari van, alsában még a default hangeszköz is minden bootnál megváltozott, meg jöttek az eszköz eltávolítva szövegek, mint nálad. - bár ez Debian + kde esetén is így volt, csak ott még nem tudtam, mit kezdjek vele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kellene nekem egy "live" Debian, amivel el tudok indítani a laptopon egy fat32-es partíción lévő Linuxos progit.
Letöltöttem az LXDE-s live képfájlt, majd pedig DD-vel kitettem bootolható formában pendrivera, és indult róla a gép. A partíciókat a gépben magától csatolta, ez oké. Viszont a bill. kiosztás tiszta katyvasz lett, mondjuk ez nem lényeg, de az igen, hogy nem volt jogosultságom az állomány futtatásához.
Chown nem oldotta meg a problémát. Ha GUI-s fájlkezelőben néztem a hozzáféréseket, csak a usernek volt írás / olvasási joga, futtatási senkinek. Ha itt átállítottam, az sem változott semmit, magától visszaállt minden. Szóval végül sehogy nem tudtam futtatni a progimat. (per pill nincs helyem telepíteni egy Debiant is a gépre)
Pendrive közben beadta a kulcsot, szóval másik live isoval nem próbáltam ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadcoca #4018 üzenetére
Igazából meguntam a szórakozást, keresetem egy friss KDE-vel rendelkező disztrót és feltettem Debian helyére.
Választásom a Chakra projectre esett, az sokkal közelebb van ahhoz, amit én szeretnék. Pl. telepítés alatti egyszerű partíció felcsatolások, egyből van friss kernel és KDE 4.7, meg van pl, a csomagkezelőn kívül egy bundle kezelő, onnan felraktam Firefoxot, rögtön rakott flash playert is kérdés nélkül, meg pl. nem kell szenvedni a Wine-felrakással.
Nagyszüleimnél továbbra is marad a Debian és én is használnám ha a squeeze nem állt volna meg a KDE4.4-nél. Mégis csak kellenek energiagazdálkodási beállítások egy laptopnál, a többi bugról a 4.4-ben nem is beszélve...
*szerk: más ablakkezelőknél is voltak gondok a dolgok megnyílásával, gondolom valami a mélyében ment szét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4016 üzenetére
Átmentem az ftp.debian.org -ra, ott sincs.
Amúgy továbbra sem frankók a dolgok. Pl. az MC a terminálban olyan 50 másodperc alatt nyílik meg, és egy csomó más, grafikus program is ilyen, várni kell, mire megnyílik, valamint már a betöltés közben, mikor sorra jön ki a KDE 5 darab "ikonja", az elsőnél megáll kb. fél percre a gép, aztán megy tovább, mintha mi sem történt volna.
Ez már kb. 1 hónapja ilyen, hiába jönnek a frissítések, semmi nem javul.Valami normális módszer ha lenne a Squeeze és a KDE 4.6 összeházasítására a testing / wheezy repók nélkül, akkor tennék egy friss Debiant a gépre ahol nem babrálnék a sources.list-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtok mondani oylan progit, ami alkalmas a hangkártya Line-in bemenetét, mint oszcilloszkópot használni?
Az ll-scope progi van a tárolóban, de nem hajlandó működni, két Debianon is néztem.
Több weboldalon az Xoscope progit [link] említik, de ennek meg nincs telepíthető verziója a tárolókban, csak valami hivatkozik rá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bekapcsoltam a laptopot, és kaptam egy értesítést, hogy nekem most kernel hibám volt. Elküldtem az automata reportot a felajánlott oldalra, ha jól emlékszem kernelloops.org oldalra.
Átfutva a kern, a messages és a syslogot a /var-ban, nem találtam semmi rendelleneset.
jozsikka: nem teljesen tiszta, ezt mind a virtualbox alatt akarod összehozni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na megint jól megszívattam magam.
Kb. 2 hete már azzal küzdök, hogy gui-n nem akarnak megnyílni a dolgok, nem reagál a kattintásra, stb. Mondom itt valami gebasz van, gondolom KDE bug, nézzük meg a gnome-ot. Felrakom, ott sem jók a dolgok. Erre nézem, hogy a Thinkpadem csiklója nem működik, meg hol működik a felső két egér gomb, hol csak az alsó.
Szóval az egerek problémája szívatott. Ellenben tényleg van bug is, mert pl. a gnome shell és a classicusban sem lehet témát váltan, meg KDE alatt nem szeret elindulni a Dolphin és terminálban az MC.
Szóval ilyenek vannak most a wheezy-re állított repókkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valakinek van tapasztalata USB-s jtag interface terén?
Ma eljutottam odáig, hogy már van egy másik usb driver, ami a preload segítségével már működik az iMPACT progiban, de a végén nem látja a kábelt, így nem tudom programozni a kitemet.
Próbáltam az xc3sprog progit is, az sem látja az eszközt. lsusb-nél viszont szépen ott van, Digilent CoolRunner-II CPLD Starter Kit néven. (Persze spartan3E starter kit, de ez normális)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na új kérdés, szeretném használni a Xilinx ISE-jét, de a francnak sem akarja feltenni az USB programozó kábel driverjét, (rootként futtatva).
A windrvr6.ko -val van valami probléma, de a logfájl sorai ellentmondanak egymásnak. Szerintetek mi a teendő? Nem igazán találok a googleben hozzá semmi értelmeset.
--Installing windrvr6---------------------------------------------
--Checking version.
--File /lib/modules/3.1.0-1-686-pae/kernel/drivers/misc/windrvr6.ko does not exist.
--File LINUX.3.1.0-1-686-pae.i386/windrvr6.ko does not exist.
--Setting source version to 1301.
--File LINUX.3.1.0-1-686-pae.i386/windrvr6.ko is newer than the destination file.
--make windrvr install rc= 127
--install_windrvr6 rc = 127
--Module windrvr6 is not running.
--Module xpc4drvr is not running.
--Note: By default, the file permission of /dev/windrvr6 is enabled for the root user only
and must be changed to allow access to other users.
--real rc=127
--Driver installation failed.
--Digilent Return code = 0
--Xilinx Return code = 1
--Return code = 1 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, nem software gond van, maga az interface úgy néz ki, hogy tönkrement, mert Win alatt sem érzékeli, hogy be lenne dugva kábel.
bambano: melyike szeressem a két sor közül? A wikiben mindkettőt beírták oda.
- ill. most kiszedem az autót, akkor nem küzd vele a boot alatt fél percig, hogy kapjon IP-t. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez van az /etc/network/interfaces -ban:
auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
A debian,org-on lévő wikinek [link] megfelelően, azóta boot alatt ez fogad (mindegy, hogy van-e bedugva ethernet kábel):Így továbbra sem tudom használni a laptop ethernet portját. Visszajelző ledek sem világítanak rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze digitális, nincs is rajta analóg vga bemenet. Ez most egy JVC HD ready tv, az elődjével is ugyanez volt, az meg Akai volt, szintén HD ready, szintén digitálisan összekötve.
Egyébként nem Linux only a jelenség, Win alatt is szükség van a scaling csúszkára, csak ott kisebb a kép, nem lóg ki a képernyőből...
De hogy mondjak még érdekeset, haver laptopjánál is szükség volt erre win alatt, szintén Radeon vga-val. Azt gyanítom ez valami Ati bug/feature lehet.
Mondjuk min1, mióta végre fejlesztik a Linuxos CCC-t, azóta legalább be lehet állítani a scalinget ott is. 1360*768-meg egyszerűen nincs, erre semmi magyarázatot nem találtam. xrandr parancsal sem lehet ráküzdeni a gépre ezt a felbontást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3952 üzenetére
Csak hogy ez nem monitor, és nincs autó gomb, az előző TV-n sem volt ilyen funkció. Az egyetlen dolog ami helyre tudja tenni, az a scaling csúszka a CCC-ben, ami már szerencsére egy ideje Linux alatt is megy. Persze mikor elkezdtem, még nem ment...
Egyébként Linux alatt továbbra sem lehet beállítani 1360*768-as felbontást, ezt nem tudom mikor fogják végre kijavítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megint van egy kis gond. A hiányzó vga driver miatt gondoltam kap egy friss telepítést, tiszta lappal kezdést a gép.
Squeeze alaprendszert telepítettem, GUI nélkül.
Átváltottam a wheezy repókra, contrib non-free cucokkal együtt, aztán csináltam egy dist-upgradet, majd toltam egy újraindítást.
Itt már jöttek a gondok, mert a terminál felbontása megnőtt, és 2-2 centi kilógott a képből, mint a squeeze előtti időkben az összes többi Linuxnál, így a parancsokat élmény volt vakon gépelni. (LcdTV-t használok monitornak, ez a jelenség kísért Linuxon amióta csak felraktam az első Ubuntu 8.04-et, és azóta már másik TV van, de jelenség azonos. Mindkettő HD ready, nem FullHD, de mégis FullHD felbontást kapcsol a TV-re magától a Linux)
Ekkor felraktam a kde-full csomagot, majd az Fglrx drivert minden kellő csomaggal, ami fel is ment, nem írt hibát.
KDE működik, végre van grafikus felület. Az is FullHD-ben indul, term. minden kilóg az asztalról, vakon kell keresgélni. Lejjebb véve a felbontást, szinte semmi hatása nem lett. Mennék be az Aticonfigba, hogy átállítsam a scaling értéket, amivel a képet be tudnám állítani a TV-re, de persze az meg közli, hogy nem lehet elindítani, mert nincs driver telepítve. Na itt feladtam.
szerk: lehet h. az aticonfig --initial még hiányzik, ez kap egy esélyt, de nem hiszem, hogy megoldja.
vadcoca: most kicsit szünetel a laptop, mert kiment a ccfl fénycső, várok a cserealkatrészre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3935 üzenetére
dpkg --list|grep firmware
ii firmware-linux-free 3 Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
dmesg| grep e100
[ 0.201242] pci 0000:00:02.0: reg 10: [mem 0xee100000-0xee17ffff]
[ 1.035168] e1000e: Intel(R) PRO/1000 Network Driver - 1.3.10-k2
[ 1.035171] e1000e: Copyright(c) 1999 - 2011 Intel Corporation.
[ 1.035203] e1000e 0000:02:00.0: Disabling ASPM L0s L1
[ 1.035220] e1000e 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[ 1.035248] e1000e 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
[ 1.035448] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 1.148407] e1000e 0000:02:00.0: eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:15:58:7c:2b:5e
[ 1.148412] e1000e 0000:02:00.0: eth0: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 1.148489] e1000e 0000:02:00.0: eth0: MAC: 2, PHY: 2, PBA No: 005301-003
[ 12.586892] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 12.640161] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 14.250612] e1000e: eth0 NIC Link is Up 100 Mbps Full Duplex, Flow Control: Rx/Tx
[ 14.250619] e1000e 0000:02:00.0: eth0: 10/100 speed: disabling TSO
[ 171.512185] e1000e: eth0 NIC Link is Down
dmesg|grep firmware
[ 6.281743] thinkpad_acpi: WARNING: Outdated ThinkPad BIOS/EC firmware
[ 6.281746] thinkpad_acpi: WARNING: This firmware may be missing critical bug fixes and/or important features
[ 12.913258] IBM TrackPoint firmware: 0x0e, buttons: 3/3 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3933 üzenetére
Kivágták?
lshw -class network
*-network
description: Ethernet interface
product: 82573L Gigabit Ethernet Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:02:00.0
logical name: eth0
version: 00
serial: aa:00:04:00:0a:04
capacity: 1Gbit/s
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e1000e driverversion=1.3.10-k2 firmware=0.5-1 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
resources: irq:44 memory:ee000000-ee01ffff ioport:2000(size=32)Ez ír egy fw verziót, ebből arra gondolok, hogy van FW.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3931 üzenetére
Megváltozott a csomag neve és a helye, de az új fájlal is működik.
Tehát aki régi kamerával akar skype -olni wheezy / testing alatt, az ezt írja be a "parancsikonba":
LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
Viszont a vezetékes lan még mindig nem jó, ez van most az interfaces fájlban:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
allow-hotplug eth0
#NetworkManager
iface eth0 inet dhcpÉs ez a 27.-eli mentésben:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcpDe egyikkel sem jó a net. A KDE network managerében nem szerkeszthető a wired kapcsolat, és az van írva, hogy az interface korlátozva van valami restricted interfacere, term. azt sem lehet állítani eth0-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3929 üzenetére
Leellenőriztem rögtön a telepítés után!
Megvan, de tegyük hozzá, hogy most wheezy van beírva a sourcesbe, nem testing. Lehet h. az ftp.bme.hu.... -s reóban volt valami elkutyulva a testing részen.
Am. pl. a video4linux még érdekes lesz, a könyvtár is eltűnt, de a csomag fel van téve. Majd holnap megnézem, látja-e a kamera képét, vagy nem. Vagyis meg kell keresni, hova került a fájl, és meg kell adnom a preloadnak...
Plusz valamiért nem jön létre UTP-n a kapcsolódás DHCP-s routerhez, és az alap wired kapcsolat meg nem szerkeszthető és nem is törölhető a beállításokban, valszeg bele kell túrni az interface beállításaiba. Frissítés alatt persze még szedte a csomagokat UTP-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3924 üzenetére
No találtam egy repó, amolyan backports jellegű a KDE-hez: [link]
Végigcsináltam, bár nem volt zökkenőmentes, és 1-2 dolog bugos, de már van új 4.6-os KDE-m a squeezeben, és bár nem enged emelt jogosultságokat állítani a systemsettingshez a kdesu-val, így nem tudok autó bejelentkezést beállítani, de legalább az energiagazdálkodás jól működik, minden beállítható és végre nem bugos a paneltálca.
Valszeg az lesz, hogy szerdán felrakok egy tiszta image-t az említett oldalról, amiben alapból 4.6-os KDE van a squeezeben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3922 üzenetére
A debian faq szerint:
Currently testing is called wheezy. So, if you change the third field of /etc/apt/sources.list to wheezy, then also you will be running testing. But when wheezy becomes stable, you will still be tracking wheezy.
a testing a wheezy. Most akkor nem ugyanoda fogok jutni, mint korábban? Nem említve a fájlrendszerrel történteket, hanem pl. a hiányzó sun féle java, meg a hiányzó fájl amit korábban említettem, meg ilyenek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3918 üzenetére
Vajon olyan összetett dologgal, mint a KDE működhet ilyesmi? Nem tudom, hogy valaha fogják-e frissíteni a stabel ágban, mert az ott lévőben még azt sem lehet állítani, mit csináljon a laptop a fedél lehajtásakor.
Pl. elindítom a menüben a leállítást, és mikor már dolgozik a gép, lecsukom a fedelet, erre kijelentkezik, és megáll minden. Fedél felnyitás után meg már nem csinál semmit a leállítás gombra, mert nem tudja mi a frász történt. Biztos van terminálos állítási módja, de KDE-ben tök egyszerű lenne, ha az a menüpont élne. Testinges KDE-ben tökéletesen működik, de nem akarok megint összeborult rendszert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mai Ubuntus hír kapcsán egy gondolatom támadt. Ott azt írják, hogy az Ubuntu LTS kiadásait a Debian Testing repójából csinálják, míg a köztes kiadásokat meg az unstableből.
Hogy tud egyáltalán valaki kiadni egy rendszert az unstablere alapozva? Pont én vagyok az esete, hogy a testinges Debian sem nevezhető stabil alapnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3904 üzenetére
Természetesen mindig volt apt-get update. Valamint megpróbáltam dselectben is megkeresni (az ottani frissítés is apt-get updatet csinál), az sem találta meg a sun-os java csomagokat, csak a két másik java csomagot.
Ez olyan, minthogy az Ati-s fglrx driver egyik modulja / állománya eltűnt az asztali gépen, szintén a testing repót használva, ami korábban volt. A sun-féle javás csomag is megvolt korábban a testingben, de most nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3900 üzenetére
Hopp, ez a backports hiányzott eddig az életemből! (kivéve az iceweaselt, annál nem tűnt fel, hogy honnan van)
Rögtön lett 2.6.39-es PAE-s kernelem és megy is a TV vevő.
KDE-ből is jó lenne ilyen megoldás, mert elég ronda úgy a tálca, hogy valami 10 centis betűnek a szürke maradványa kerül rá fekete alapon. És ez nem csak nálam ilyen, más gépén is ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3900 üzenetére
Ez most tiszta Squeeze, semmi testinges repóval. Rákerestem a csomagok közt, és ott volt a sun-java6-jre, még tegnap a testing ágat használva nem volt. Mindkettőnél ott szerepel(t) a contrib és a non-free szavak a sources.list fájlban a sorok végén.
3.x kernel is jó lenne nekem, csak végre legyen valami. 2.6.37-től támogatott az alcor dvb-t vevőm.
Jah a tegnapi compat fájl is a helyén van magától, és működik is tökéletesen vele a kamera a skypeban.
Nowhereman: szerintem már nem térek vissza Debianról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ZCoyote #3895 üzenetére
Hát igen. Nekem az ottani féléves release kiadás nem tetszik, hogy ha törik, ha szakad, akkor is kiadjuk a rendszert, mert ez van előírva. Véleményem szerint ez a minőség rovására megy. Valahol az Intrepid Ibex után éreztem azt, hogy na ez nem nekem való.
Aztán jött az Unity, és az Ubis GF5200-as vga-val szerelt gépen az ikonok helyett fekete kockák voltak. Persze klasszikus gnome rendben volt, de mondom ez így nem frankó. Pont akkortájban kezdtük el használni a Debiant embended progira, na onnantól Ubinak lőttek nálam.
Csak a fene vigye az ezer éves csomagjait a stabil ágnak.
Bugos a KDE, régi a kernel. Áhh. És ugyanazok a bugok vannak benne, amik már márciusban is benne voltak, azóta sem javult semmi. Testing ágban pl jó a kde és van friss kernel, de több dolog meg nem jó és pont tegnap halt meg a rendszer vele... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ZCoyote #3893 üzenetére
Szerintem kezdőknek is oda lehet adni. Pl. Ubuntut szokták mondani, hogy kezdőknek vagy Windowsról jövőknek való, na de ott is egy rakás dolog miatt a terminálba kell menni. (sőt, Ubuntus időszakomban állandóan gond volt valamivel, ami miatt terminálban kellett matatni)
Összehasonlítva, átlag használathoz itt sem kell több terminál használat, mint Ubuntun, márpedig ettől félnek az emberek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új kérdés, arról van valami infó, roadmap, hogy mikor lesz 2.6.37-es kernel a stabil ágban? Amíg ez nincs, addig nem tudok tv-t nézni, vagy fordíthatok kernelt saját magam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest