Hirdetés
- XMLTV EPG letöltő progi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Túllépne a DRAM limitjein a Neo Semiconductor-féle 3D X-DRAM
- Nem tetszik a PC-gyártóknak az Xbox új iránya?
- Projektor topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- OLED TV topic
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Ma is tanultam valami újat. Egyik este félálomban felkelek és eszembe jut hogy van olyan hogy BIOS boot partition. Rákerestem erre és elolvasva egy cikket a GPT partícionálásról, hogy abban van olyan, hogy Protected MBR + GPT, hogy amelyik rendszer nem ismeri a GPT partíciós sémát, akkor is mutassa a rendszer, hogy az egész lemez foglalt, tehát nem üres.
Viszont tovább olvasva, lehetséges olyat csinálni, hogy legacy rendszeren is lehet használni GPT partícionálást, úgy hogy kell készíteni egy legalább 31KB-os BIOS boot partíciót a partícionálás elején (én 2 MB-osat hoztam létre), majd ESP és jöhetnek a többi partíciók, amennyi kell. Aztán mikor a grub2-t telepíti az ember, akkor felismeri, hogy GPT lemez és van BIOS boot partíció, ami fájlrendszer nélküli, erre írja a saját boot logikáját, így gyakorlatilag a legacy BIOS indításnál képes GPT lemezről bootolni a grub2 a rendszert (Debian 13 és 12). Komoly, át is állítottam az egyik csak legacy bootképes laptopot erre a GPT + MBR partíciós stílusra, és majd rakok rá egy Archot talán egyszer.Eddig amin még meglepődtem, hogy UEFI boot és képes a grub2 indítani egy MBR-es lemezről indítani egy rendszert. Windows alatt ez lehetetlen lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Háztartási gépek
- Autós topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Gitáros topic
- LEGO klub
- XMLTV EPG letöltő progi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 50.000 ft
- AKCIÓ! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP ProBook 650 G5 512 GB / 12HÓ Garancia
- 2000GB NVMe SSD, 1 év gar
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Samsung Galaxy S23 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest