- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Házi hangfal építés
- Milyen házat vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Projektor topic
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Úgy néz ki a lap volt a ludas.... F5-ös BIOS-al már bootolt 1450@CL8-on, de még nem stabil... Na, majd talán az F6...
De nem félreérteni, ilyen mix szettel ez is tökély, ne bántsuk már a lapot...
De még azt se tartom kizártnak, hogy valami subtiming üt be.... Majd még próbálkozom. A lényeg, hogy 1333-on, CL7-ben 1,5V teljesen stabil.
-
HSM
félisten
Az nem hinném, hogy flame, inkább tény, hogy minden lap más ramot szeret, mással megy jól, sőt van amelyik egyszerűen jobb, mint a másik.... Amúgy nem rossz ilyen téren a Giga, 3 modullal nagyon szépen megy, lehet, hogy a DFI se ment volna annyit, ha betett volna a srác még 3 teljesen más csippel szerelt modult....
Annyira sajnos nem érdekel a dolog, hogy kiszedjem mind a 6 modult, és a JNM-eket betegyem az elpidák helyére...
(Hülye I7, hogy nem indul 3 modullal, csak ha a megfelelő helyre teszem...
) Na mind1, azért valahogy megpróbálom elviselni ezt a hibát....
Majd még kipróbálom valami friss BIOS-al is, hátha azzal.... Ami van F4, már kicsit öregecske.... -
HSM
félisten
Köszi, átnéztem.... Az az érdekes, hogy a srácnál simán ment 1,65V-on 1750-en CL8-on, a VTT meg gyanítom azért annyi, mert az egekbe húzta az Ucore-t.... Az az érdekes, hogy nálam szépen megy a cucc 1333@CL7-en 1,5V-on, viszont az 1450@CL8 még 1,6V-on is kifog rajta, valahogy az az érzésem, hogy nem a ram ereje fogy el, hanem valami más... Lehet az tesz be neki, hogy 3db elpidás Kingmax mellé tettem be??? Vagy az UD5 lapom nem komálja? Pedig az elpida-kingmax 1750@CL8-at vidáman ment benne, és nem is a QPI/VTT fogyott el, bőséggel adtam neki a megadott leglassabb Ucore-hoz képest.... És elvileg a lapnak is jónak kéne lennie 6 modullal legalább 1600-ig...
-
HSM
félisten
Valakinek van tapasztalata, hogy Micron D9JNM csipes memóriákból milyen órajel/időzítés csalogatható elő stabilan olyan 1,6V magasságában?
-
HSM
félisten
Belinkelem ide is...
ULV Kingmax!(1333@CL7 Ultra Low Voltage! 1,3V!!!) [link]
-
HSM
félisten
Attól függ, mire akarod használni... Ha tuningolni akarsz, akkor határ a csillagos ég, de ha csak simán jó teljesítmény kell, pici, ésszerű tuninggal, akkor egy 1600-as CL8 low voltage (1,65V max) tri-kit is elég szerintem, ha viszont csak alap prociórajel mellett akarsz elfogadható teljesítményt, akkor egy sima 1,5V-os 1333-as CL9-es mezítlábas ramból 3db-al se jársz rosszul, és ha szerencséd van, akkor hozhatja tuningban is az 1600 magasságát.
-
HSM
félisten
Szerintem teljesen jó.... Letesztelte a ramom 2/3-át, és közben használható maradt a gépem, és a sebesség is rendben volt így. De csináltam még egy kört ezen a beállításon, így ~5-10MB szabad ramom maradt, sajnos 800 volt a max, amivel engedte indítani.[link] Amúgy szerintem teljesen 100%-os a több kicsi teszt is... (Az meg hogy 750 megát teszteletlenül hagytam, nem azon múlik....
)
Sajnos most nem volt időm tovább futtatni, de így is több mint fél órát ment.... -
HSM
félisten
Jó kis, ábra, köszi, de nem hozott közelebb a megoldáshoz....
Az L3 meg megint egy érdekes tészta, mivel bár az Uncore-része, mégis az everest-tesztjeim szerint a proci órajelével szinkronban változik a sebessége....És az is érdekes, hogy a memóriavezérlő órajelének növelése miért gyorsítja a kommunikációt? Mondjuk lehet valami belső késleltetést csökkent....
-
HSM
félisten
válasz
Vassili #2384 üzenetére
Semmi különös nincs ebben... A standard DDR3 1,5V, ez megy minden lapban, minden platformon. És igen, AMD-hez 2 modul az ideális, I7-hez meg 3. De senki nem kötelez senkit, hogy kiteket vegyen, vagy ilyen 1.9V-os "tuningmodulokat"...
Csak a hülyék dőlnek be ilyen marketing-szarságoknak.... De itt van, sima 1333-as DDR3 OEM Kingmax, 3 modul, semmi válogatás, ilyet megy I7-ben (persze azonos típusok, azért arra nem árt odafigyelni):[link]
Akinek ez kevés, nézzen magába.... -
HSM
félisten
válasz
eladohardver #2381 üzenetére
Akkor mégis áruld el nekem, melyik cég átbaszós... Mert nekem az Asus P5K3 Deluxe-on nem mentek a gyári szoftverek, semelyik verzió, minden bajuk volt, és a QVL-je ugyanez a tészta. Vegyek akkor MSI-t, Asrockot, stb...? Az még ennyire se müxik...És az 1333-as binnel, 1600-asnak árult ramok nem biztos, hogy a lap miatt nem mennek alapból 1600-on.... Pl. A P5K3-ban 1600@CL7 ment a kingmax, az i7-ben max 1550... Amúgy a Gigának teljesen jók a lapjai jóideje.... Aki meg Giga tervezésű VGA-t vesz, az megérdemli, amit kap....
Ahhoz nem értenek.[OFF][/OFF]
-
HSM
félisten
Én eddig jutottam, nem tudom, láttad-e... [link]
Igaz, enyém csak 3*1 Gb... Amúgy érdekes, hogy az I7-nél nagyon nagy mértékben függ a memória-sávszélesség az NB-frekitől is sajnos... Bár én beletőrődtem a 17K-olvasásba....
(Ennyi fér bele a QPI feszbe, és a max 3400-as Ucore-ba...)
-
HSM
félisten
Figy, ha ezt összeadod, annál több nem tud hova menni, ergó gyakorlatilag felesleges.... Persze gyakorlatilag esélytelen, hogy egyszerre legyen maxon mind a cpu, mind a grafkari igénye.. Meg játszik picit a késleltetési idő is.
Amúgy a modern lapok kétcsatornás módban, 1333-as rammal 21GB/sec elméleti adatátviteli sebességgel rendelkeznek, gyakorlatilag ennek úgy 60%-a érhető el. És ez a legrosszabb esetben is majdnem elég mindkét eszköz etetésére. -
HSM
félisten
Mert így szépen le lehet húzni jó sok pénzt a tudatlan emberektől. "DéDéR3 2500 ramom van, teccikérteni?
Nézd ezt: 450-es FSB, 1500-CL7 ram single channel: [link] és dual channel: [link]
No comment....
Amúgy annyi értelme van a proci kapacitásánál némileg nagyobb ramnak, hogy vannak "egyéb" fogyasztók is, mint pl. a VGA, ami azért bőven használ ramot is. De azért asszem bőven túlzás 1333-as CL7 ramnál gyorsabbat használni/venni.... -
HSM
félisten
Stimmel... Ha nálad az SPD-ben ez a típus van, akkor az 1gb-s SPD-jét felejtették el testreszabni...
Csak volt nálam ebből a szériából 1GB-s és 2GB-s is, de egyik se tovább egy hétnél...Nagyon tetszett az elpidás, olyat akartam, végül sikerült is... Kicsit belezavarodtam csak amúgy az előző postomnál... De be van linkelve a kék 1GB-s és a zöld 2GB-s is.
Nálad amúgy mennyit megy?
-
HSM
félisten
Kék színű a nyák, és kingmax feliratú a csip rajta. De annyira lusták voltak, hogy az SPD-jét se programozták át, onnan tudom, hogy micsoda....
A legrégebbi moduljaikon micron JNM modulok voltak, zöld nyákon, gyári felirattal, majd asszem a 2gb-sekből is jött egy rövidebb elpida feliratos/csipes verzsön (szintén zöld), ami nekem is van, linkeltem is róla, majd ez a nanya/elixires kék nyákos kingmaxfeliratos csoda. De szerintem ez se olyan rossz...Attól függ, mi a célod vele.
Szerk.: találtam róla képet... A 2GB-s nem is kék...
[link] [link]
Mind a két modulpár 1500@cl8 körül ért véget a P35-ömben, 1,5V-on. És asszem ugyanaz a csip van rajtuk, de erre nem esküszöm meg. Általában a típus végéből derül ki, milyen csipes. (Itt B8KG9/B8KG9B) De hogy konkrétan az 1gb-s vagy 2gb-st néztem meg konkrétan, asszem az 1gb-s volt, kicsit belezavarodtam a sokféle kingmaxba,....De szerintem 99% hogy ugyanaz van rajtuk....
-
HSM
félisten
válasz
Achill3uS #2323 üzenetére
az 1gb-s kingmax először jnm volt, aztán elpida, most meg nanya csipes elixir. Az elpida nálam 1600@CL7-et ment P35-ben beton stabilan, az elixir 1500@cl8-at, de elvileg az tud többet is...
Sajnos a Kingmax mindig azzal szereli a moduljait, amit éppen talál...
Nem véletlen az a legolcsóbb....
-
HSM
félisten
Kingmax DDR3-1333@1500-CL7 Single channel:[link]
-
HSM
félisten
Nem, semmi bajom a 64 bittel, de amíg bő 3,2GB ramot tudok használni a 4-ből, addig semmi értelme nekem váltani, minek lassítsam a rendszert nagyobb pointerekkel, és áldozzak fel a rendelkezésre álló helyből? Ráadásul egyelőre még nem is nagyon tudok programot, ami jobban menne 64 biten, ellenben kompatibilitási bajokról annál többet hallottam. Én amúgy szerintem a windóz 7-ig biztosan maradok 32 biten, hacsak nem lesz 6gb ramom és I7-esem....
-
HSM
félisten
Mondjuk volt szerencsém DDR2-1066-CL6 2GB-s Kingmaxhoz... Gyári beállításokon szépen ment, de egy centivel se többet....
Azért örültem volna, ha tud cl5-öt 950 felett, 2,1V-on vagy ilyesmi... De nem....
És ahogy Laraxior kolléga írta, a Q9550 igen szépen tuningolható! 3,6-4Ghz simán egy jó lapban...
Jééé.. fLeSs-nek is ugyanannyit mentek az Elpida 1333-as csipes modulok, mint az én Elpidás Kingmaxom....
[link] Akkor mégse a lapom fogyott el 1600 felett.... De azért 1600@CL7 1,5V-on, hát durva.....
-
HSM
félisten
válasz
zsolt1129 #2282 üzenetére
Én DDR3-ból még nem hallottam rossz Kingmax szériáról... Az 1600-asból JNM csippes van, az 1333-asból van Micron JNM, meg valami jobbfajta elpida. A 2gb-s modulomon Kingmax csip van, amire azért kíváncsi lennék, milyen csip "átnevezve" de az is jól megy, 1500@CL8 1,5V memtest stable....
-
HSM
félisten
Semmi értelme kibontani a sebesség miatt, pláne quad mellé.... Én próbálgattam, olvass kicsit vissza.... Az FSB visszafogja az egész rendszert.... 1600@CL7 untig elég, vagy inkább bőven sok....
Én esetleg betenném a 2*2GB-s kingmaxot, a plusszram nem jön rosszul, a sebesség ddr3-nál másodlagos Core2 alatt.... 1066@CL7 is már elég jó....(#2277) eladohardver:Amúgy nálam röhögve megy az 1333-as 2*1GB Kingmax 1600@CL7-en, Asus P35 lapban.... A 2*2GB-s jelenlegi kingmax kitem is vígan szalad 1500@cl8-on... Úgyhogy nálad valami nem volt kóser....
-
HSM
félisten
Ott minden több fázisról kapja a kraftot, jobban van hűtve, más a NYÁK, más az egész... Jó amúgy hogy a lapod rájött, hogy át akarod verni, különben csúnya vége lett volna az extreme biossal a lapodnak....
Az én 1333-as Kingmaxaim részletes időzítései 1400@CL7-en: [link]
Viszont a "performance level" csak 2:1-es osztóhoz, és 350-es FSB-hez való, ha kipróbálod, próbáld így!Ja, és 1,55V-ot kaptak, és beton stabilak így! (Kaptak 1 óra prime/blend-et, 1 óra linpack-ot, 4 óra Vista extended bootmenüs memória diagnosztikát, 2 óra NFS-t.)
Ha gondolod, írogasd be a BIOS-odba, hátha segít!
Ja, és szerintem kezdetben ne feszeld a ramokat, 1400-hoz azoknak sem kellhet több 1,6V-nál! -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
MCH 1,4V-ot kapott, a hűtés megoldott. (Még újra is pasztáztam a csipszetet jófajta pasztával, bár nem lett jobb...)
Igazából nagyobb VMCH-t nem nagyon szeretnék adni a lapnak.... De meglesem majd mégegyszer, mit bír. És amúgy számold bele, hogy Quadom van, ami lényegesen jobban terheli az NB-t, mint egy sima C2D.... (Az előző P35 lapomban ez a Quad proc ~435-ig volt működőlépes, de inkább 400-ig, míg a korábbi E6550-em lazán elment a walljáig, ami ~475 volt....)
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #2212 üzenetére
Köszi, jófajta...
Bár jelenleg kisfsb-s quadommal "csak" 1066 vagy 1333 CL7-ben üzemel, 1,5-1,55V között...
Sajna az én cumóm nem tud 510-es FSB-t...
Amúgy azok a Kingstonok se semmik, egy elsőgenerációs modultól igen szép eredmény, +30% OC, még akkor is, ha kicsit meg is jött az étvágya 1.8V-hoz...
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #2206 üzenetére
Hello!
Eddig jutottam: 20 perc prime blend test [link]
Sajnos 1800-on sem a CL9-es időzítés, sem az 1,75V nem segített. Érdekes, hogy mikor az 1,65-1,7V-os beállítás nem volt stabil, és 1,75V-ra kapcsoltam a feszt a rendszer már nem is postolt. Szóval lehet, nem komálja a magas feszültségeket. Viszont 1600@CL7 szépen megy 1,65V-on. Ebből én mondjuk arra is gondoltam, hogy az sincs kizárva, hogy a lapom fogy el magasabb feszen, magasabb frekin, mer az azért több mint fura, hogy egy 1600@CL7-en szépen menetelő modul szanaszét hibázza magát 1800@CL9-en... Bár, ki tudja....
Azért a várakozásaim így is bőven túlteljesítette, pláne, ha megnézem, mennyibe került... Ja, és valami pici extrahűtés nem árt rá a tesztelt beállításon. (A direkt ráfújó 12cm-ssel jéghideg maradt, de ha hagytam kb. egy percig, már szépen átmelegedett.) Amúgy érdemes azt is tudni, hogy a quadom 450-es FSB-vel (ami elengedhetetlen az 1800-as RAM-hoz) már nem 100% stabil önmagában sem....Szerk.: Amúgy a modulról képek, teszteredmények, első benyomások vannak kb. 50hsz-el feljebb...
És mégvalami: a jelenlegi integrált memóriavezérlő nélküli procikhoz szerintem semmi értelme gyors DDR3 ramoknak... Lásd az eredményeim feljebb.... Egyszerűen nem bírja a rendszerbusz... Egy jobb 1333-as untig elég.... -
HSM
félisten
válasz
#10949376 #2208 üzenetére
Nem kell hozzá X58, csak mivel kétcsatornás vezérlőhöz raksz 3 modult, ezért csak az "első" 2GB lesz dual channel, a többi single channel. Amúgy még annyit érdems tudni, hogy a 3db-os kiteket X58-ban teszelik, szóval nem garantálják gyárilag, hogy más lapokban is jól mennek együtt. Bár én már többször raktam össze nem összeválogatott ramokat, még nem volt belőle gondom.
(#2206) Motion_Blur: Asszem kicsit túl sokat akarsz!
De megnézem mit tehetek érted! Egylőre nincs rajtuk hűtés, szóval durvulni nem nagyon fogok, bár hétfőn jön rá két revoltek alu hűtő (1,5K a kettőre) amit viszont nem 100%, hogy felszerelek rá. (Gari miatt.) Még alszom rá egyet, de tesztre lehet ráfujatok inkább egy 12cm-ssel, aztán meg van oldva. Amúgy nálam a lap is lehet szűk keresztmetszet, csak 1 tápfázisa van a ramnak, ráadásul P35 csipszetes, szóval 1800 felett nem az igazi....
Amit biztos meg fogok nézni, az 1600@CL7 1,65V körül memtest, + kíváncsi vagyok egy 1800@CL8-ra, lehetőleg alacsony fesszel.
Hű, jut eszembe, nem akarunk mi egy kicsit túl sokat egy ~7000Ft-os memóriától?
-
HSM
félisten
Valahol olvastam, hogy a DDR3 memóriákban opcionálisan lehet hőmérő-szenzor. A kérdésem, hogy hogyan lehet kiederíteni, hogy pl. az enyémen van-e, és ha igen, mivel lehetne monitorozni?
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #2200 üzenetére
Ugyanannyit mér majdnem centire, a másolásra kaptam 1500CL7-en 8500-at, tehát kb +200Mb/sec-el többet.... Ennyi...
Memtest és extra hűtő híján egy kis Blend 1450-CL7 1,65V VDIMM mellett:
[link] -
HSM
félisten
Update: a memória továbbra is bejön, de sajnos gépbe szerelve (lehet a 90 fok forgatás hatására) de igencsak meleg, még alapjáraton is. Asszem valami hűtő nélkül inkább nem állok neki nyúzni.... Vagy vadászok rá egy hűtést....
Ja és a legviccesebb: valami a memóriánál cicereg, 1600@Cl7-en igencsak hangosan!!!
Ez vajon a lap okossága, vagy a ramé?
A gépbe szerelve jöttem rá, hogy a rammal van összefüggésben, ezért már nem szedem ki....
-
HSM
félisten
válasz
Overlocker #2189 üzenetére
Na megvolt az ismerkedés....
A modul:[link]
A csip rajta: [link]A tesztrendszer a kupi közepén: [link] Még nem érkezett meg a centurion 590-em, a régi házamba meg már nem fértem bele....
Ami durva: bár még nem sikerült alapos teszteket csinálni, de!
1. A memória hűtés nélkül is igen hűvös, pedig 1,7V-ot is kapott.
2. A csipszet alapfeszen vitte a rendszert 400-as FSB-n és a memóriákat 1600-CL7 (7-7-7-20) CR2-n. (1,25V Northbridge, 1,7V VDIMM) Q6600-al!!!!
3. Az 1600 CL7 CR2 lazán elindult, tesztelhető volt 1,65V VDIMM mellett, bár memtestet csak ma fog kapni.Majd még megírom az alaposabb teszt eredményét is.
-
HSM
félisten
válasz
Overlocker #2189 üzenetére
THX az infót!
Igazából nem akarom nagyon erőltetni a dolgot, csak kíváncsi lettem volna... Sajnos nem jött össze az 1600-as Kingmax,lesz helyette 1333-as, remélem nem nyúltam nagyon mellé vele... Teszt holnap!
Sajnos már a ddr2-es corsair kitem se nagyon tudtam kihajtani (FSB gyönyörűen visszafogta), a Q6600-am meg nem nagyon fog tudni 450 felett... Szóval egy jól időzített 1333-as memória untig elég lesz alá szerintem..... Csak hát nem hagy nyugodni, hogy mi lesz, ha esetleg elcsábulnék egy deneb vagy később egy I7 után, azért meg nem szívesen vennék komplett új szettet.....
-
HSM
félisten
Lesz egy buta kérdésem....
Ha vennék 4*1GB Kingmax 1600Mhz-es DDR3-as memóriát, és azt betenném egy Asus P5K3 Deluxe lapba, akkor van némi esélyem, hogy az normálisan működjön 1600-7-7-7-20-on? Érdemes egy ilyen Micron D9 JNM csipes csodába befektetni egyáltalán? Jó ez a RAM, vagy csak csicsás "value"??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged