- DUNE médialejátszók topicja
- Házi hangfal építés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASRock lapok általában
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabikaa20
őstag
Aha....mostmar rajöttem en is!DE amugy köszi!
Csinaltam par tesztet AIDA64-el.....Ganged és Unganged módban....És Unganged módban két tesztnél nagyobb gyorsasagot észleltem mint Ganged módban!
Vagyis pontosabban.....Memória másolásnál: Ganged módban: kb. 9781-9802MB.....Unganged módban: kb. 11055-11635MB.....itt már eleg jó látható a gyorsulás!
És még a CPU Photoworks-nél: Ganged mód: kb. 17428-17508pont.......Unganged mód: kb. 21769-22975pont...Itt is jol lathato a különbség!!!
A többi teszt Ganged es Unganged módban nagyon pici különbseggel egyforma volt!
-
dokee78
félisten
-
ZIL
tag
1800-on az adott időzítésekkel tesztelj fölötte nem érdemes. Az a +66MHz effektív úgysem számít a teljesítményben szinte semmit, max instabilitást okoz! Ha átállítod CR1-re kapásból nyersz kb. 10%-ot. Nem a ram ott a rossz, egyszerűen az AMD procik memóriavezérlője nem bír többet! Nekem 2 Phenom II-esem is 1700-nál volt korlátos, szóval itt sem a ram korlátoz (valakinek ugyanilyenek mentek 1800 CL9-et 1,5V-on de Intel rendszerben).
Próbáld ki így! Gyorsabb és stabilabb lesz! -
toyone
őstag
Ha nem skálázódik tovább 1.5v ről 1.55v való emeléssel akkor felesleges tovább emelgetni.
Max 1.5v-1.55v-t mondanám én is.A prime nem eszi túlságosan a memóriát kivéve ha manuálisan be nem állítod. A blend kb 1600MB-t ha használ. Memtestett vagy LinX/IBT-t neki maximális memória használattal inkább és úgy közelebb vagy ahhoz hogy stabilnak mondhasd a memóriákat.
-
ZIL
tag
Na akkor nagy vonalakban, nem csak neked! Leírom néhány pontban az AMD tuninggal kapcsolatban szerzett tapasztalataim.
1. Az északi hidat érdemes mindig alulfeszelni!
2. A HT órajelét is érdemes visszavenni (a postolt képen nekem 1400körül van) 1600 mindig elég
3. A ramsebesség elsősorban a NB és a Ramórajel függvénye
4. Az időzítésekkel csak akkor érdemes pöcsölni, ha extrém tuning ramjai vannak az embernek, mert csak CL7 alatt kezd igazán gyorsítani
5. A procit általában nem érdemes határra pörgetni, mert 3,5-3,7GHz fölött már rosszul skálázódik, így minimális teljesítménytöbbletért óriási hő, és fogyasztástöbblettel kell fizetni
6. Mindig érdemes a biosopciókat végigböngészni, mert némelyik lap biosa olyan beállítási lehetőségeket is tartalmaz amitől jelentősen megugrik a ramsebesség (nekem pl memory bank interleaving +20% a másolásban, és egy kicsi az írásban)
7. A ramok jellemzően +0,1-0,15Vot tolerálnak kényelmesen napi használatban
8. Az FSB-t önmagában nem érdemes túráztatni, mert közvetlenül semminek nem befolyásolja a sebességét csupán egy referenciaérték a szorzókhoz (persze csak ha BE procija van az embernek, amúgy nem lehet elkerülni), magas értéke random instabilitást kozhat
9. Érdemes minden komponenst külön kitesztelni, hogy adott feszen (és időzítésen ramnál) hol korlátos, és ezeket táblázatban le is jegyezni, majd amikor a végleges beállításokat kitaláljuk ennél egy kicsit alacsonyabbra állítani, hogy azért maradjon benne némi biztonsági tartalék
10. Ha a ramra keresünk optimumot (végülis elsősorban arra érdemes), akkor a kitesztelt NB és Ramórajeleket táblázatba szedve olyan FSB és szorzó értékeket tudunk majd találni (nyilván a ramszorzó/órajel az elsődleges irányadó) amivel ez a kettő maximalizálható, aztán szimplán belőjük a procimag szorzóját egy stabil értékre
11. Ha nem akarunk vég nélkül tesztelgetni, akkor futtassunk intenzív terhelőteszteket, és ha lefutott, akkor vegyünk vissza egy kicsit a beállításokból, úgy biztos stabil lesz, és csak egy kis fölösleget hagyunk benne
Ez így leírva hosszúnak tűnik, de a random tesztelgetésnél gyorsabban vezet célra, és stabilabb eredményt ad. Természetesen ez a metódus elsősorban a hatékonyságnövelő (ár/teljesítmény javító) tuningosoknak használható. A High-Score Tuningosok, és 3DMark huszárok, úgyis durvábban, és több kompromisszumot bevállalva tolják.
Itt az én Excel táblám mintának (nem aktuális, már újabb procim van):
De vigyázat, minden alkatrész eltérően viselkedik, így fontos, hogy mindenki a saját kitesztelt értékeit használja!
Sok szerencsét! -
ZIL
tag
Az AMD-n a memóriatuning igen furcsa dolog. Sokkal inkább optimalizációs probléma, mint puszta órajeldömping. Szerintem valószínű a deszka miatt gyorsabb, mint máshol szokott.
De ennek ellenére nagyon meglepődnék, ha a te hardverodból nem lehetne legalább 10%-al jobbat kihozni.
Egy kis inspiráció:
[link]
[link]
[link] -
Pero
senior tag
UD4P vel is szép eredmények születtek, nekem is majdnem az lett, de mindenesetre ha megvan a lap akkor ha tudod úgy vegyél memót, hogy előtte ha tudod próbáld ki. Konfigos kollégának az UD4P van ha jól tudom, és neki a reaperekkel ment jól. ős is porul járt az platinumokkal, ami meg a 16 ill23k-t illetii inkább legyendrágább de menjen, mint h spórpltam 7ropit de nem megy rendesen, .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- Milyen routert?
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi hangfal építés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASRock lapok általában
- További aktív témák...
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged