Hirdetés
- Projektor topic
- Hobby elektronika
- Milyen notebookot vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple notebookok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4796 üzenetére
Az rendben van, hogy van éjszakai jegy, csak mikor tölteném ki a formot, nem engedi folytatni, amíg nem "választok" valamit a napijegyes kínálatból, hiába van a csütörtöki és pénteki kezdőknek szóló program feljebb kiválasztva (és ezen a táboros jegyen kívül minden fullra kitöltve).
Ebből nekem az jön le, hogy minimum 40k annak, aki a kezdőknek szóló programon részt szeretne venni. A jó hír, hogy akkor már nem kell éjszakai látógatójegyeket venni.
Viszont még továbbra is kérdés, hogy jól értem-e, mivel azért 2*12k vs 1*40k azért nem mindegy. -
Cray Tyler
senior tag
válasz 4580693 #4796 üzenetére
Nekem is ez jutott eszembe, hogy jobb akkor már ha itt egyeztetünk egy pénteket vagy szombatot és kimegyünk ketten-hatan valami sötét ég alá.
Bortle class 3 pl. a Kisszékelyi kilátó, és nincs is messze, van pad is meg minden, ketten-öten-hatan éjjel simán odaférünk szerintem. Nem voltam még, nem tudom hogy mennyire van "zárva" éjszaka, de képek alapján semennyire.
-
4580693
senior tag
válasz 4580693 #4795 üzenetére
Na, van éjszakai jegy.
Éjszakai jegy: csak helyszínen váltható. Érvényes a megváltás napján egész napra, az azt követő teljes éjszakai észlelésre, infrastruktúra használattal, igény esetén saját sátras pihenéssel, másnap reggel 9:00 órás távozásig.
Ha mcse tag vagy, az 8000 forint. Ha nem, akkor 12000 forint. Hát, nem olcsó, az biztos. Napi jeggyel begyek, az csak 2000, aztán este jövök is haza. Azt hiszem, nekem ennyi volt a táborozás. Kurva sokba kerül idén és szerintem nem is lesz ez olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #4792 üzenetére
kis matekkal szerintem meg lehet tudni:
egy fehér lappal meg tudod állapitani hova esik a fokusz a tubusnál: full betekered a kihuzatot, a lapot mogé teszed és addig távolitod a kihuzattol mig meg nem kapod a fokuszpontot, lényegében kivetited az optika fokuszpontját a kihuzat végéhez. attol a ponttol kell lemérni a fénykup hosszát a betekert kihuzat végéig.
utána már csak meg kell mérni a metszéspontban a kup átmérojét. de szerintem nem takar ki
bocs a kezdetleges rajzért, sosem volt erősségem.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
xcds
őstag
válasz Cray Tyler #4785 üzenetére
Én úgy mértem, hogy kb 110mm-es csőnek felel meg olyankor, ha be van tekerve a kihuzat.
Ez kb 16% fényfeszteség, ha jól számolom. Ha nincs mivel összehasonlítani, nincs mit észrevenni. Meg kéne nézni egymás mellett egy rövidített kihuzatost meg egy gyárit és kiderülne, látszik-e a különbség. -
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #4787 üzenetére
köszönöm. végre valaki megértette a sok sodert amit itt lenyomtunk feleslegesen belebonyolodva mindenbe ami szembejött.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
4580693
senior tag
Én csak szombaton leszek lent. Az asztrobazárra jó lenne lejutni. Aztán maradunk este, ameddig tudunk, majd irány haza. Sajna szolgálat és egyebek vannak, ezért van ez a nyúlfarknyi táborozás.
Minden évben ez van sajnos. Mire az MCSE meghírdeti a tábort, addigra a szabis füzet betelik. -
Cray Tyler
senior tag
Tök egyszerű: popey (szerintem) arra (is) gondolt, hogy 2"-os tükörrel van opciód használni 1,25-ös és 2-es oklikat is. De az 1,25-ös tükörrel nem tudsz 2-es oklikat használni. Ezért "jobb" a 2"-os zenit: teret hagy a további upgrade-nek, lehetőséget hagy a 2-es oklik felé mozdulni, azokat használni, kipróbálni. Az 1,25-ös zenittel meg "be vagy korlátozva" az 1,25-ös oklik használatára. Ennyi.
-
szoja
tag
válasz popey37 #4781 üzenetére
Szerintem itt már mindenről volt szó, konkrét felhasználásról is meg általános tanácsról is. Aki akarja, leszűri azt, ami magára vonatkoztatva a leghasznosabb. Sajnos a kiinduló kérdésemre nem igazán kaptam választ, miért lenne jobb 1.25-ös oklikat 2-es tükörben használni, ahhoz képest, ha csak 1.25-ös tükörbe tennénk. Ha a felületi kidolgozás és a reflexiós képesség ugyanaz, a látott képben nem lesz különbség. De igazából mindegy, valamit nagyon félreértünk egymásban... De részemről béke, talán majd egyszer személyesen jobban megértjük majd, mire gondolt a másik.
[ Szerkesztve ]
-
4580693
senior tag
Jövőhéten MTT. Ki jön?
-
xcds
őstag
120/600-nal van egy gond a 2es zenittukorrel. A kihuzatot sokkal jobban be kell tekerni és így a kihuzatcso belelog a fenyutba ezzel csökkentve a hasznos átmérőt. Vagy nagyobb átmérőjű kihuzat kell vagy vágni kell a csőből,de akkor meg a fókusz tartomány nem lesz mindig elég. Egyébként nekem a 120/600-al mindig túl fényes volt az égi háttér 30-as okli fölött még vidéki égen is, szóval nekem nem érte meg hozzá a 2es szett.
-
szoja
tag
válasz popey37 #4778 üzenetére
Ne szórakozz már, a 68 fokot hoztad fel pro érvként, hogy 30 mm-en csak 2"-essel érhető el. Én meg azt mondtam, hogy rövidebb tubussal elég lehet ugyanahhoz az élményhez az 1.25"-ös szintén 68 fok. Az eredmény ugyanaz. Ha rövid a tubus, nem feltétlenül kell a 2". De befejeztem, kezd szánalmas lenni.
-
szoja
tag
válasz popey37 #4772 üzenetére
Akkor mutatom is, mert még mindig nem érted, tök ugyanarról beszélünk. Ugyanazt látod te a 120/900-ban 30 mm 68 fokon, mint én a 714/102-ben 24 mm 68 fokon. A sárga a te eszközeidben látott kép, a zöld az enyém. Az egyedüli különbség a kilépő pupilla, az nálad 4 mm, nálam 3.42, de a látószög mindkét esetben 68 fok. Ennél szemléletesebben nem tudom elmondani - ugyanaz az "űrséta-élmény" mindkettő.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #4774 üzenetére
sokan vagytok? kár hogy nem vagyok otthon, lementem volna szivesen.
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
én ezt megértem, de z 1,25"-os zentit + 30mm-es 50 fokos okli egy 600-as fokusznál mélyégre lófütty, ugyanez 2" zenit 30mm 68 fok 2" okli űrséta élmény. és ez a nem mindegy.
én nagyon keveset használom vizuálisan a tubusomat, sajnálom rá az idot, ha kin vagyok inkább fotozgatok, de ha mélyegezni van kedvem, vagy bemutatozok/ néhe előfordul/ bizony a 2" szettet veszem elő.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
és még egy nyomos érv a 2" zenit mellett: az SW tubsok egyik gyenge pontja a 2"-ról 1,25" -re szukito adapter, egy totál gagyi megoldás 2 csavaros rogzités ami osszekaristolja az okulárnyakat, a zenit szukitoje viszont szoritogyurus, én mindig azt használom ha bolygozok kamerával, fixen rogzit, nem tolja ki a kamerát oldalra mint a csavaros megoldás. tehát lényegében a 2" zenit 2 az 1-ben.
-
szoja
tag
válasz popey37 #4767 üzenetére
Egyről beszélünk. 30 mm-nél 70 fokos látószögnél már kell a 2"-es tükör. De ez egy döntés, hogy szükséged van-e rá. Már a 2"-es zenittükör is, de az okulárok különösen, sokkal nehezebbek. A legsúlyosabb 1.25-ös oklim az ES 68 fokos 24 mm, az 370 gramm, a zenittükör (GSO, 1.25" dielektrikus) pedig kb 150 gramm. Egy jóminőségű 2"-es okulár simán kiló körüli, a zenittükör is kb 3-400 gramm, ez már majdnem 1.5 kiló. A méret és a súly mindig fontos szempont, nekem emiatt az utazómechanikámat már cserélni kellene, az már akkora többlet lenne, ami nekem nem éri meg. A hosszú fókuszú oklik ráadásul mélyegezős cuccok, oda új szűrőket is kellene venni, szintén dupla áron.
Szóval persze, tök jó a 2"-es vonal, de ha az embernek rövid fókuszú csöve van és a könnyen utaztatható felszerelését nem cserélné robosztusabbra, már közel sem biztos, hogy minden szempont alapján megéri. Néztem bele ilyenekbe, tudom, mit tud adni, de pl. nekem nem annyira fontos. 714 mm-es csővel nálam a legkisebb nagyítás 30x-os, az 1.25" 68 fokos 24mm ES oklival a valós égi látómező nálam konkrétan ugyanannyi, mint nálad 900 mm tubussal a 30 mm-es 2"-es GSO-val: 2.29 fok vs 2.27...
-
Oppenheimer
nagyúr
-
popey37
addikt
a lacertábol két fajta van: az egyik SWA 70 fok ez kb. 20k/db. a másik UWA 82 fokos 57k/db.
ez a bolt leirása:
"A nagy látómező számos előnnyel jár. A 16 mm-es modell például ugyan akkora látómezõt ad, mint egy 25 mm-es Plössl, de lényegesen nagyobb nagyítás mellett. Így a látómező és az égi háttér sötétebb, montrasztosabb lesz," szoval valami kulonbség csak van.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
nekem is 9 db 1,25-ös oklim és csak 1 db. 2" van, mégis 2" a zenittukrom. van 1,25-os zenitem is, de a 2"-hoz képest bovli kategoria. amit a szetthez adnak az meg kimondottan bovli, és ha már csere, miért ne 2"-ra? 5k a kulonbség a ketto kozott.
a másik fele, meg ha van egy jo nagy látoszögü oklid, mondjuk 30mm-es 70 fok koruli azt 1,25-os zentitben nem fogod tudni kihasználni. példa: 30mm celestron 50 fok 1,25", GSO 30 mm 68 fok 2". van mindketto, ég és fold a kulonbség ugyanabban a tubusban.
1,25"-nál elég kevés nagylátoszögu okli van kis nagyitáshoz, általában a 30mm felettiek 40-50 fokosak.
ha netán egyszer osszefutunk kiprobálhatod és meglátod a kulonbséget.
a kérdésed elso felére meg az a válaszom, ha van egy 1,25" zenit késobb nem tudsz venni 2" oklit csak ha zenitet is veszel, viszont ha van egy 2" zenited abba bármit beletehetsz.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
szoja
tag
válasz popey37 #4756 üzenetére
A Lacerta 4 mm lehet, hogy nem 82 fokos, azt nem tudom, de meglepődnék, ha 5 foknál nagyobb a tényleges eltérés. Van a neten egy egész érdekes táblázat okulárok aberrációiról, ott egész pontosan megmérték az egyes tételek látószögét. A Nagler és az ES 82 fokos sorozata is benne van, azok 77 és 84 fok között szórnak, szóval azért az a 82 fok egy elég jól átlagolt érték a teljes sorozatokhoz.
[ Szerkesztve ]
-
szoja
tag
válasz popey37 #4756 üzenetére
Ja, igen, ezzel én is tisztában vagyok, de mivel elenyésző a látószög és a látómező kifejezések helyes használóinak száma, maradtam én is annál, ahogy te is írtad a hozzászólásodban (te is látómezőt használtál). Az angol egyébként egy tök jó megoldással különbözteti meg a két fogalmat: AFOV (apparental fiels of view) a látszólagos látómező és FOV (field of view) a tényleges látómező elnevezése. A magyar látószög és a látómező használata egy jó irány lehetne, ha mindenki következetesen használná. Az idézett cikk egy ilyen hely, de a hétköznapi életben én még nem találkoztam olyannal, aki így tenne.
-
szoja
tag
válasz popey37 #4752 üzenetére
Szerintem lord_devil a 2"-es okulárokat és zenittükröt, mint lehetséges fejlesztési irányt a vizuális észlelés szempontjából kérdezte. Erre ajánlottad a 2"-es tükröt, de 1.25"-ös oklikkal, ezt nem értettem, mert nem logikus. Nyilván kell zenittükör az észleléshez, különben alá kell feküdni, ez nem kérdés. És ha más irányba fejlesztene, akkor is érdekes lehet. De pusztán csak vizuális célből szerintem félrevezető - ha csak 1.25-ös oklikat használ az ember, szerintem teljesen felesleges. "Been there, done that", ahogy a művelt angol mondaná - ugyanezt a kérdéskört én is végigvettem anno, volt minden nálam, de mivel jelenleg rövid fókuszú refraktort használok, nem láttam értelmét a 2"-es kiegészítőknek, mivel akkor már a mechanikát is cserélnem kellene és azért az évi 1-2 alkalomért nem akartam átalakítani az egész rendszert.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #4760 üzenetére
Ja, állítható, jusztírozni is lehet, de még nem nyúltam hozzá, eddig nem volt nagy jelentősége.
Jó, hogy beszélünk róla; azt írják, hogy egy jól beállított Crayford 3 kg-ot bír el, fékező csavar nélkül, szóval hangolni fogok rajta.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #4757 üzenetére
a crayt lehet állitani, ha beljebb tekered a csavarokat szorosabb lesz, az enyém teljesen betekert állapotban nem folrdul el, jó feszes. pedig csak skywatcher. gondolkodtam én is a cseréjén, de ilyen árak mellett pont megfelelö.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
a találkozohoz visszatérve: kinek van esetleg kertes háza ahol elférnénk 4-5-en és nem zavarnánk senkit?/ ez csak egy felvetés/
-
kuyarashi
őstag
válasz Cray Tyler #4735 üzenetére
Cray
Nem, ez a Lacerta Octo Bearing Type Linear kihuzata. Iszonyat feszes, illetve fixálható a fókusz, és a kihuzat körbeforgatható, szóval a kamerával utólag is tudsz elegánsan átkomponálni.
A dörzshajtás is lehet keményen passzos. Minden az anyaghasználaton és a megmunkáláson múlik. Például a 200/1000-en a Crayt, koppanás' után is simán tudom tekerni, pedig a gyári fókuszírozó ki van cserélve Lacertára.Ja, minden kell, Popeynek 3 db-ot vágtam. A külső átmérője mindnek 138 mm, a belső 100, 80 és 60 mm.
Nimda
Pont néztem én is a Lacerta árát. Kofferben, a hozzá készült korrektor nélkül 220.000 Ft, én még 142.000-ért vettem (mondjuk erősen akcióban), később pedig a korrektort használtan, féláron. Korrektorral most 272.000 Ft.popey37
Ja, patika.
A gyártók akkor is felviszik az árat a nyersanyag drágulásra hivatkozva, ha még a 2 évvel ezelőtt beszállított anyagokból dolgoznak. Valahol érthető, mert a következő kört már drágábban veszik, amit az aktuálisan eladott termékekből kell finanszírozniuk. A legtöbb kereskedő ugyanígy gondolkodik.
Szóval, szerintem a "luxuscikkek" ára egy jó ideig magas marad.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
csak hogy tiszták legyenek a fogalmak:
" A látószög az a szög, melyet akkor látunk, ha az okulárt (távcső nélkül) valami fényes felület felé fordítjuk és belenézünk. Ekkor - ha megfelelő távolságból beletekintünk - egy világos "kört" láthatunk, melynek mérete az okulár látószögével párhuzamosan változik. A legelterjedtebb okulárok 50-60 fok körüli látószöggel rendelkeznek, míg egyes különleges felépítésű okulárok esetében ez az érték eléri a 100 fokot is.Az okulárok látómezeje alatt a távcső és az okulár által leképzett égterület értjük. Ennek mértéke a nagyítással ellenkező irányba változik: minél nagyobb nagyítást használunk, az égboltból annál kisebb részt láthatunk egyszerre. Ugyanaz az okulár tehát eltérő látómezőt képez le eltérő fókuszú távcsövekben.
lényegében elég faramuci a helyzet, mert a boltok az oklulároknak a látomezejét irják ki, ami ugye változik a fokusz fuggvényében. a pontos az lenne ha a látoszöget irnák oda, ugyanis az okulárokon szereplö fok a látoszöget jelöli nem a látomezöt.
az én lacerta 4mm-es oklim 82fokos, de megeszem ha azzal 82 fokos látomezom van.
-
popey37
addikt
azért kell 2" tukor, mert ha késobb fejleszteni akarsz, vagy beesik egy jo 2" okli, akkor ne kelljen feleslegesen pénzt kiadni az ujabb zenittukorre, valamint van amikor csak zenittel van fokusz, és a 2"-nak hosszabb a fényutja mint az 1,25-é ergo kevésbé kell kitekerni a fokuszirozot. / egyébbként meg vizuális megfigyeléshez alapbol kell, hacsak nem akarsz a tubus alá hasalni ha a zenitet kukkolod.
és az árkulonbség párezer forint a ketto kozott.: lacerta 1,25" 34900, castell 2" 39900
[ Szerkesztve ]
-
szoja
tag
válasz popey37 #4726 üzenetére
Nem értem a logikát, mitől lenne előrelépés egy 2"-es zenittükör, ha nincsenek csak 1.25"-ös okulárjai az embernek? Ebben a méretben 68 fokos látómezőt el lehet érni 24mm-es fokuszú okulárral és alatta, 82 fok 16 mm-en és alatta és így tovább. Ezekhez nem kell 2"-es tükör...
-
Cray Tyler
senior tag
A gyári sem volt rossz ám, egyáltalán nem. Amíg 1,25-ös amici prizma + okulár volt rajta, addig a gyári fogasléces kihuzat is teljesen fasza volt. Én ott voltam hülye, hogy rácsavarodtam a 2"-os szettre. Utólag belegondolva lehet hogy felesleges volt. Bár az a 82 fokos 23mm-es okli elég jó...
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4748 üzenetére
Dehogy szar, azért érzed a különbséget a gyári és e között. Az Octo meg kerül annyiba mint egy komplett tubus
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4745 üzenetére
Igen ez dörzsi, de ez a CR eredeti működési elve. Viszont itt nagyobb felületen fut a tengely. Sose bánd, mert mérföldekkel jobb mint a gyári fogasléces rettenet.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #4738 üzenetére
a photoline korrektoromat 59k-ért vettem tavasszal, most 114k az ára. és mi jon még?
-
popey37
addikt
csak arra leszek kiváncsi, ha realizálodik a forint az eurohoz képest: visszaáll a régi ár, akkor a boltok vajon lecsokkentik e az áraikat: szerintem nem./ ha az ukrán balhénak vége lesz, várhato az euro árának csokkenése, meg ugye lesz ujra köolaj oroszbol mindenkinek, soha nem lesz tobbé 500 alatt az uzemanyag ára. europaszerte mindenhol 2 euro/ liter a benzin-diesel.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #4733 üzenetére
na ez nem csuszik meg, akár egy tankot is rátehetsz.
csak persze a réz drágább mint a spiáter, igy az olcso szegmensben marad a gagyi , bár a bresser is csak belépo szintu tubus: sima akromát, mégis ilyen van rajta. ráadásul azt is kinában gyártják. nem is értem.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Nimda
addikt
Nem, ez gyári tartozéka a csőnek. FLO -ban az okulár/zenit rögzítő adaptert vettem, ami rézgyűrűs.
Azért nem semmi ez a drágulás gyakorlatilag a régi új árában el lehetne adni szinte mindent.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4739 üzenetére
Tudom, létezik futárszolgálat is, de mostanában nagyon a háttérbe szorult ez a hobbi, egyéb okok miatt (pl. költözés), talán ez is az oka.
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4732 üzenetére
Ezen a kofferen én is gondolkoztam, csak rohadt lusta vagyok elmenni a boltba érte, messze van tőlem
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4735 üzenetére
Az Octo kihuzat. Az SW ilyen (CR):
A CR hátránya, ha nincs jól beállítva, csúszik a kihuzat, mert "dörzshajtású". Az enyém nagyon erős, ha ráverek sem mozdul el. Cserébe nagyon finoman lehet fókuszálni. De úgy emlékszem neked is ez van.
Amúgy piszok felment az ára a 72/420 ED -nek, van ahol ~175 ezer Ft. Én még 110 ezerért vettem.
[ Szerkesztve ]
-
Cray Tyler
senior tag
Lett közben tároló. Ilyenből vettem egyet, beleraktam az oklikat, aztán úgy találtam hogy a mechanika fej is hordható lenne vele, így másnap vettem még egyet. Az állványnak meg a tubusnak van "puha" táskája (az állványé ilyen hátizsáknak is felvehető fajta). Így most egy hátizsák, egy oldaltáska, és két koffer. Ennyi a motyó. Kell még egy szék.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #4727 üzenetére
nevetni fogsz, azon gondolkodom, hogy a 100-as ED-be is csináltatok egyet, crayford kihuzat ide vagy oda. csak egy jo esztergályos kellene.
lényegében ez a betét szinte csodát muvel a fogasléces kihuzattal. ha pontosan van megcsinálva szerintem jobb mint a crayford, ugyanis a fogasléc miatt nem csuszhat meg, akkor lenne még precizebb ha ferde fogazásu lenne mint a bresser tubusok kihuzata és finomabb fogazásu. ráadásul a bresser kihuzata nem kerek, hanem hatszogletu.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
amit még javasolni tudok, az egy blende ami 90mm-re szukiti le az optikát, bolygozáshoz ideális: igaz elvesz az átmérobol 30mm-t, de ezáltal a szini hibát is radikálisan csokkenti. holdnál, bolygoknál meg amugy is van fény boven, valamint sokkal jobb lesz a tubusod leképezése: minden optikának a kozepe a legjobb, a szélek felé meg gyengul a minoség, mivel a blende a szélét takarja ki igy sokat javul a létott kép.
nekem kuyarashi forumtárs csinálta a blendéket, szerintem neked is csinál ha megkéred.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz lord_devil #4725 üzenetére
egy ilyen teflonbol készitett betéttel béleltem ki a kihuzat belsejét. az eredméye az volt, hogy a kihuzat csove csak és kizárolag be és kifelé mozgott tekeréskor, kokadás nélkul. egy jo esztergályos párezerért megcsinálja. ha lehetoség van rá tefolnbol csináltasd, mert az nem szivja a párát, 2-3 tizedes pontossággal tokéletes lesz, annyi kell , hogy a cso mozoghasson benne. ha még egy kicsit tuningolni akarod, akkor a csovon lévo fogaslécnek a nutjába oldalra teszel két vékony lemezt vagy akár egy meghajlitott U alaku betétet, amit bele tudsz csavarozni apro csavarokkal, ezáltal a fogasléc fogai nem darálják le az oldalát a nutnak, fokuszáláskor nem fog oldalirányban mozogni a kihuzat csove./ nekem nem volt benne, mire csináltattam volna bele, eladtam a tubust./
viszont a 2"-os zenitet ne hagyd ki ha birod anyagilag, 2" okli nem kell, elegek az 1,25-ok is, a választék elég nagy, van 1,25-bol is nagy látomezovel rendelkezo kis nagyitással. 60 fokos látomezovel már lehet mélyegezni, azt meg szinte bármelyik drágább okli tudja.
Lacerta, Celestron omni ploss, ES, bármelyik jo.[ Szerkesztve ]
-
lord_devil
tag
válasz Cray Tyler #4724 üzenetére
Pont, hogy nagyon hasznos volt az írásod: elmúlt a kétségem, maradok a kisebbiknél. Köszi!
popey37: viszont, ha lehet javítani a kihuzaton az érdekelne.
-
Cray Tyler
senior tag
válasz Cray Tyler #4722 üzenetére
Bocsánat, önvizsgálatot tartottam, és inkább (talán) lebeszélnélek a 2"-os útról. A 2"-os szett súlya eszkalál egy olyan problémát, ami egy upgrade-spirálba vezethet. És neked most lehet hogy nem erre van szükséged
-
Cray Tyler
senior tag
válasz lord_devil #4714 üzenetére
Ja, arra figyelj még, ha ezt az utat járod: a 2"-os zenit NAGY és NEHÉZ. Ha meg egy 2"-os oklit is teszel bele, az meg még nehezebb lesz.
Jobbra a gyári amici prizmád egy sima 1,1/4"-os oklival, balra a 2"-os zenit, 2"-os oklival. Csak hogy lásd a különbséget. Súlyban is van...
És a gyári fogasléces fókuszírozó (másnéven kihuzat), na az bizony le fog picit kókadni a full 2"-os szettől. Meg magától elállítja a fókuszt, mert a nagy bazi súly "lehúzza". Ezért upgradelned kell majd crayfordra. Nekem ez van, tutira jó a tubusba, atom precíz cucc, és nem kókad.
Vagy popey mingyárt mongya a tutit a béléscsővel, ami filléres tuning és szintén 100%-osan kókadásmentesre pimpeli a távcsövet.
-
Cray Tyler
senior tag
Szerintem neked tökéletesen ugyanaz a szetted van, amit én is vettem annó. 120/600-as tubus, EQ3 alulábbal, amici prizma, 2 db bárium okulár. Csodálkoztam is amikor írtad hogy zenittel adják.
Vegyél bátran 2"-os zenitet, nekem is az van. Simán tudod használni 37,1-es oklikkal is. Arra figyelj, hogy dielektrikus réteg legyen rajta. Fontos eleme a felszerelésednek, megéri egy kicsit drágábbat venni. A szar zenit valósággal lopja a fényt.
A következő upgrade legyen néhány jó okulár. Érezhető fejlődés lesz már egy huszonpárezer forintos okli is a bárium csodákhoz képest. Mélyegezni 20 - 30mm közötti a jó (ha lehet akkor valami UWA), bolygászni meg 2,5 - 4mm (de már a 4mm-essel is 150x-es nagyításod lesz, amivel színezni fog mintaz állat, ha 120mm-en használod, korábban írtam erről egy reply-t asszem).
-
popey37
addikt
válasz lord_devil #4720 üzenetére
na és? mindenki volt kezdo. de leskelodni is lehet. ha van cuccod hozd, tanulgatni mindig lehet.
bár ha Attit rá tudjuk venni hogy jojjon, ugyis a tubusánál fogunk sorba állni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
és akkor most felvetem a témát:
augusztus kozepén otthon leszek pár napig, mivel vagyunk már jópáran, ossze kellene hozni egy jo kis bulit valahol. akár 2 naposat is/ zseilcet preferálom, nincs kozel de kurva jó/ Attissal már voltunk ott/ a szállás sem horror. Kaposvár kornyékén van, a kocsimba befér rajtam kivul még 2 cimbora.
mi a véleményetek?
mert lassan itt a tél
-
popey37
addikt
válasz 5150head #4713 üzenetére
hát nem tudom, a legutobbi vásárlásomkor 200k-bol 30k kedvezményt adtak. ha visszajáro vásárlo vagy, akkor szinte mindent lehet. és ez most nem vicc.
az asim 2 hét alatt megvolt a kézben, a makinál 3 honapot kellett volna várni rá. egyik helyen sem volt készleten. meg Ivánéknál szerintem nagyobb a választék, ha meg valami épp nincs, beszerzik ha kell./ meg nekem kozelebb is van /Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
nem tudod drágábban eladni és lehet honapokig fogod hirdetni.
egyszerubb féláron becseréltetni, mint honapokig hirdetni. eladni sem lehet félárnál joban és prizmát nem igazán vesznek.[ Szerkesztve ]
-
lord_devil
tag
válasz lord_devil #4703 üzenetére
Már válaszoltak is (pedig szombat van)! Nagyon korrektek, kicserélik. Ami viszont nem szimpi, hogy ha másik zenittükröt kérek, az eredetit csak 50% áron számolják be!? Megéri ez így, vagy inkább adjam el aprón (9500 huf az új ára)?
-
5150head
senior tag
válasz popey37 #4712 üzenetére
Makival nekem nincs tapasztalatom, a BTC-vel meg kicsit vegyes.
Iván nekem is sokat segített hihetetlen jófej volt.
Amikor garis kavarodás volt (rossz címre küldték vissza a cuccot) akkor is ő oldotta meg a dolgot. Ellenben beszéltem ott telefonon egy idősebb figurával, ő elég lekezelő volt, de lehet h csak rossz napja volt, van ilyen. -
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #4711 üzenetére
igy van, valami miatt én is átpártoltam a BTC-be, bár van pár dolog ami náluk nincs, igy kénytelen vagyok a makszutovba menni.
kulonben a BTC-ben Iván jó fej, ha benn van a boltban/ általában benn van/ mindent meg lehet vele beszélni.
/ régen nem ez volt a tapasztalatom, de a BTC hozzáállása 200%-os fordulatot vett pár éve/" Igen, köszi én is arra gondoltam az itt olvasottak alapján. Megéri esetleg 2"-ost vennem (aprón csak olyat láttam)?"
persze, hogy megéri, van hozzá 1,25 szukito, szorito gyurus-nem karistolja ossze az okli nyakát-, a kis oklik ugyanugy használhatoak benne, mellette fogadja a 2"oklikat is. nekem SW van, de a Lacerta sem rossz, sőt talán még jobb is. de egyikkel sem nyulsz mellé.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz lord_devil #4710 üzenetére
Nekem amúgy jó tapasztalataim vannak velük. Ha írsz nekik készséggel korrigálni fogják a hibát. Makszutovval vannak rossz tapasztalaim, ott már nem vásárolok.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
lord_devil
tag
válasz Oppenheimer #4709 üzenetére
Rendben, a tavcso.hu oldalon rendeltem.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz lord_devil #4707 üzenetére
Hogy a fenébe ne írnád már le, közérdekű információ.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
lord_devil
tag
válasz 5150head #4705 üzenetére
Valószínűleg már javították, viszont mikor vásárlás előtt rákérdeztem ezt a választ kaptam:
"Elnézést a kavarodásért!Mivel csillagászati (ekvatoriális) mechanikán van, ezért zenittükör van ehhez a távcsőszetthez."
Írjam le a bolt nevét? Nem szeretnék rossz hírt kelteni... -
popey37
addikt
lehet kér volt reklamálni, ugyanis alaptartozékként amici jár hozzá:
" Az alaptartozék amici-prizma egyenes állású képet ad így spektívként is jól használhatóvá teszi az eszközt."az más kérdés, ha a számlán zenittukor szerepel és amicit kaptál hozzá, ha viszont kicseréled zenitre, javaslom a skywatcher vagy Lacerta dieletikus 99%-os zenittukrét. igaz kicsit drága de megéri az árát.
bár használtan is van fenn a bazárban olcsobban a boltinál.[ Szerkesztve ]
-
5150head
senior tag
Melyik boltban vásároltad? A hazai két nagy boltnál csak amicivel látok 120/600 -ast.
Legalább megtudjuk melyik boltban nem figyelnek oda. -
popey37
addikt
válasz lord_devil #4696 üzenetére
ez prizma, látszik a sokszogu uveg benne.
-
Nimda
addikt
válasz lord_devil #4701 üzenetére
Akkor az amici. Zenittel jobb lesz a leképezésed egy fokkal, mert csak egy tükör van benne, nem csillapítja a fényt (persze minimálisan ez is) Az amicit természet megfigyelésre találták ki, nem csillagászatra.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest