Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CosmoBacsika

    tag

    Írok gyorsan egy review-t a V4-ről, míg friss az élmény hátha érdekel valakit. (tldr)

    Elöljáróban: Magam is sok rendezvény szervezésében vettem részt, egészen más szemmel nézek minden hasonlót, a háttérdolgok jobban érdekelnek, mint "frontend". Bár nagyon érdekelne az esemény létrejöttének - gazdasági,infrastrukturális, és politikai környezete, sajnos ezekről semmit sem tudok (csak sejtéseim vannak), így ezen tudás hiányában egyszerű nézőként próbáltam értelmezni a látottakat, pedig az előzőek sok dolgot segítenének helyre tenni.

    Beharangozás:
    Kommunikációsként ez már az elejétől kezdve bántotta kicsit a szememet. A büdzsét tudva(az elköltésekor "szükséges" sarokpontokat viszont nem ismerve) azt hittem, hogy nagyon komoly médiamix készül majd az eseményre. Úgy gondoltam, hogy a rendezvény legitimációját szükséges megszerezni, így egy komoly mainstream kampányra számítottam Ehhez képest - amennyire láttam - nagyon korlátozott volt a promó. Mi persze tudtunk róla, de figyelve a fő csatornákat, nagyon ritkán találkoztam vele. Spotot nem láttam, rádiópromó volt (Rádió1), óriásplakátot nem láttam, print médiáról nem tudok nyilatkozni, azt már jó ideje nem forgatok. Nyilván ha teljes mértékben piaci alapon működik a rendezvény, akkor nagyon komoly célzás kell, ami ismerve a célcsoportot ez értelemszerűen online fog megtörténni (fb, google ad, partnerségek, influencerek stb), viszont most arra számítottam (vagy legalábbis én így csináltam volna), hogy ilyen anyagi lehetőségek mellett a legszélesebb tömegeket megpróbálják majd elérni a szervezők, ezzel is megismertetve ezt az egész kultúrát a jónéppel. És itt jön be a háttérismeret hiánya: A rendezvény bejelentése ha jól emlékszem valamikor december magasságában volt, az időpont március (itt is arra tippelek, hogy "szponzori" igény volt a választások előtti időpont). Simán el tudom képzelni, hogy a szervezési munka lóhalálában zajlott a szoros határidők miatt, így az erős promó hiánya simán visszavezethető erőforráshiányra, arról nem is beszélve, hogy már jó ideje dübörög a kampány, így pl óriásplakáthelyet az időszakra már nem is lehetett vásárolni. De itt csak találgatni tudok, tök jó lenne, ha a szervezési oldalról is megtudnánk ezekről valamit. Persze eleve nincs infóm a kommunikáció fókuszáról. Lehet h a fentiek nem is voltak célok.

    Ilyen szempontból volt némi problémám a kommunikációval is. Nyilván simán megtaláltam, hogy hol lehet követni az eseményt, de egy kis keresést igényelt. Ez a mezei kívülálló esportszűz user szemszögéből talán problémákba ütközhetett, vagy félreértéseket szülhetett.

    Nekem hiányoztak a nagy beharangozó anyagok. A nagy cikkek, ahol ki van belezve minden. Csapatok, játékosok, történetek, beharangozó videók, esélylatolgatások stb. Persze olvastam a hltv promót, de jó lett volna, ha ilyen anyagok elérhetően könnyen fogyasztható formában a laikusok számára is. .Nyilván ez is visszavezethető az általam feltételezett előforráshiányra

    Közvetítés:

    A magyar részről némileg öngólnak éreztem a TVGO-t, de gondolom "kötelező" volt a szponzor miatt, akinek meg fontos volt, hogy egy viszonylag periférián lévő applikációjára irányítsa a figyelmet, meg a userbase-t. Emiatt csak Kodiékat/Kuliékat sajnáltam, mert bár én is az angolt néztem minden esetben, de szívesen belehallgattam volna az ő közvetítésükbe is, de a plusz macera miatt, erre nem vettem a fáradtságot, és félek mások sem.

    Ettől eltekintve szvsz profi volt minden. Zenék, animációk totál rendben voltak, egyedül a reklámokat nem értettem teljesen, szvsz angol streambe, nem lenne szabad magyar reklámot tenni, de itt nem tudom, hogy volt-e ip alapú lokalizáció, és esetleg csak mi láttuk ezeket. (Ide sorolom még DTomi megnyitóját, ami tudom, hogy protokoll, de angolul mondja már banyek).

    Ami még rossz volt, az pénteken az offstage stream minősége. Látványosan gyengébb volt mint a main stage-é.

    A pénteki csúszást erősnek éreztem, nem tudom mi lehetett az ok (technikai gond, szervezési hiányosság, stb). Vasárnap ült előttünk egy srác a nézőtéren, aki mondta h ott dolgozott, és mesélt windows tanúsítványhibáról, illetve egy rossz monitorról is. Nem tudom mi történhetett, remélem erről is megtudunk majd valamit, korábbi tapasztalataimból kiindulva sok apróság összejátszására tippelek. Ehhez kell a rutin (az meg persze honnan lenne, hiszen nincsenek ilyen rendezvények itthon).

    A casterek szerintem hozták a kötelezőt, bár az Anders-Moses duónál néha azt éreztem, hogy rettentően unják a banánt, amit szvsz egy ebből élő profi nem engedhet meg magának. A HenryG-Sadokist kettős lényegesen élvezhetőbb volt.

    Külön pacsi az analyst desknél "szereplő" magyar srácnak. Látszott rajta a lámpaláz, néha kereste a szavakat, de szvsz kiválóan megoldotta a feladatot. Szerez még némi rutint, dolgozik az akcentusán és profi lesz.

    Egyébként a weboldalra a magyar stáb is felkerülhetett volna. A hazai arcok promózása is fontos lenne, az ő brandjüket is építeni kell.

    Országimázs:
    Akkor jutott eszembe, hogy erről írni fogok, amikor megláttam a HR praccolós videóját. Az a kilátás, az az elhelyezés akkora ötlet volt, hogy leírhatatlan. A többi csapat elhelyezését nem tudom, de ilyen "apróságokkal" hatalmas hatást lehet elérni, mind a játékosoknál, mind a nézőknél. Ilyenekre szvsz érdemes ráfeküdni.

    Itt még tök jó lett volna, ha a stream holtidőkben imázsfilmek/drónfelvételek futnak Magyarországról, az éjszakai Budapestről stbstb. Katowicénél volt ilyen nemrég, de annál a látványnál mi sokkal jobbat tudnánk. Az MTÜ biztosan tonna számra tudna adni ilyen anyagokat.

    Koordináció:
    Ez egy olyan általános érzet, ami számomra majdnem végig jelen volt, értelemszerűen az első napon erősen, az utolsón már csak minimálisan. Főleg az elején sokszor volt hangcsúszás, nem kapcsolt be a stream elején a hang, a casterek egymást nézték, nem szóltak egymáshoz, a színpadra bevonuláskor érződött, hogy nincs tökéletes instrukció, hogy "most indulj, Béla balról be, átvesz, köszönt, hang le, zene be, stbstb". Talán úgy tudnám a legegyszerűbben megfogalmazni, mintha nem lett volna egy központi személy, vagy személyek, akik végigkoordinálnak mindent. Nyilván volt, csak gondolom volt némi technikai gond, némi gyakorlatlanság (mégiscsak az első volt), nem tudom, hogy volt-e idő elpróbálni mindent (gondolom nem). Nem tudom más számára ez mennyire volt zavaró, én ezekre érzékenyebb vagyok, mondhatni együtt érzek a szervezőkkel, de hatalmas pacsi, mert konkrétan érződött, hogy menet közben egyre jobban belejöttek mindenbe. Valszeg sok sok átizzadt óra, végtelen adreanalinlöket, és kevés alvás volt a színfalak mögött. Részemről abszolút "éreztem" :D

    Helyszíni élmény:
    Nekem hatalmas élmény volt maga az esemény. Csak vasárnap mentem ki, ekkor lett rá idő, de magával ragadott az egész. Jó hangulat, szép helyszín (előzetesen nem értettem a Syma-t, kicsinek éreztem, de abszolút tökéletes választás), király színpad, király hangosítás (a DJ mókus szettje abszolút élvezhető volt, pedig előzetesen nem értettem, hogy mi a francnak egy esport eseményre). Nagy feeling, hogy a játékosok a nép között mozogtak (vagy csak nekem volt szerencsés a Pasha-Snax-Neo hármashoz). A kiállítói tér nagyon tetszett, érdekes helyek, mindent ki lehet próbálni, a kiállítók jó fejek, segítőkészek, pedig azt gondolnám, hogy vasárnap este már rendesen unhatták a banánt.

    A terület tiszta volt, a segítők szépen sürögtek, szedték a szemetet, csinálták a melót. A Food truck szekció catering címén szvsz hatalmas ötlet. Választék, nem elmebeteg árak, minőség. A fröccsért külön köszönhet, igazán autentikus esport élményt adott fröccsözés közben szurkolni a csapatoknak.

    Egyedül a korhatárt sajnáltam. Azt gondoltam, hogy szülői felügyelettel azért kisebbek is látogathatják majd a rendezvényt, így meglepődve olvastam, hogy 14 (szombaton 12) alatt még szülővel sem jöhet be gyerkőc. Gondolom ez valamilyen policy lehetett, de nekem spec apaként a kiállítói térre belépve az első gondolatom az volt, hogy de elhoznám erre a fiamat, és együtt próbálgatnám vele a dolgokat (Comodore 64 Commando-val überkirály:D). Nyilván az enyém még csak 6 éves, így amúgy sem hoztam volna, de mondjuk 9-10 környékén szeretnék ilyen helyekre elmenni vele (főleg mivel ha 14 lesz már hót ciki leszek,és le fog koptatni, és jobbnak érzem ezeknek az élményeknek a "közös" feldolgozását, hogy ő is a helyére tudja tenni ezeket a fejében). Mindegy, ez csak az én hülyeségem, nem hiányosságként róttam fel.

    Látogatószám:
    Számomra kicsit csalódás volt az embermennyiség. Nyilván csak vasárnapról tudok beszélni, de én azt hittem, hogy gond lesz a bejutással, mert telt házzal fog pörögni az esemény. Nyilván a kiállítói téren ez jó volt, mert mindenhez könnyedén oda lehetett férni, de én örültem volna annak ha inkább tömegnyomor van. Nyilván a péntek reggeli meccsek nézőszámával felesleges foglalkozni, hiszen mindenki iskolában meg melóban van. Szívesen belemennék egy fejtegetésbe, hogy miért volt "csak" ennyi, vagy esetleg arra is kíváncsi lennék, hogy szervezői szempontból elégedettek-e a számokkal, minden esetre nekem látványosan hiányoztak a felső karéjokról az emberek, főleg úgy, hogy az volt az analyst desk háttere. Nem tudom, hogy ez a promónak köszönhető-e, vagy annak, hogy itthon tényleg ekkora az a community aki tényleg hajlandó elmenni egy versenyre. Nem tudom mennyire releváns az összehasonlítás egy Playit-tel, ami azért egy sokkal mainstreamebb rendezvény (viszont belépős), sokkal erősebben épít a celebhatásra (youtuberek), illetve ott nincs korhatár (bármi hülyeséget írtam, javítson ki vki, aki azt az eseményt jobban ismeri).

    Olyan kérdésekbe nem mennék vele, hogy miért ez lett a formátum, miért ezek a csapatok, miért ez a lebonyolítás, mert ehhez már tényleg ismerni kellene a hátteret. Nagy királyság lett volna, ha van magyar vonatkozása a döntőnek, de a hangulat szvsz így is frenetikus volt, köszönhetően a VP jelenlétének, akik részéről érezni lehetett az országszimpátiát (meg persze azt, hgoy van köztük aki "ért" ehhez - Pasha). Nagyon drukkoltam a GA-nak, szerintem szépen teljesítette, sajnos a para érezhető volt rajtuk (volt pár szitu amit nyugodt körülmények között biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban oldottak volna meg, de így a rutinos nagycsapatok ellen, akik évente 20-30x alkalommal játszanak mainstage-en, nem sok sansz volt), örülnék ha ez erőt adna nekik a továbbiakra, és folytatnák a melót, mert ebből még lehet valami.

    Bár a fentieket utólag végigolvasva egy kicsit negatívnak tűnhet a review, de csak a segítő szándék miatt fostam ennyit a szót, meg amiatt mert együtt érzek a szervezőkkel, és nagyon drukkolok, hogy legyen még sok ilyen rendezvényük.

    Szeretném megköszönni mindenkinek aki részt vett az esemény létrehozásában, szervezésében. Nem voltam még ilyen jellegű eventen, hatalmas élmény volt megtapasztalni a virtuális világ ezen IRL lenyomatát, a szervezőknek nincs okuk bármiért a szégyenkezésre, nagyon fasza volt, még sok ilyet!!!!

    És:
    :C :C :C :C :C :C :C :C :C

Új hozzászólás Aktív témák