- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
PeeterssoN #599 üzenetére
110W-os VGA-hoz és 95W-os procihoz (+a gép többi részéhez) egy 200W-os tápot használni elég kalandos gondolatnak tűnik.
Nyugodt szívvel cserélj tápot!
-
PeeterssoN
őstag
Sziasztok szakik!
400W Codegen táppal használnék egy asus 4850 512MB videókártyát!
Van 1 giga merevlemez, dvd író, 4Giga memória, proci pentium d 945; az alaplapon.
Nem húznám nem terhelgetném csak játék lenne ami menne.
Nyugodt szívvel vagy inkább cseréljek tápot?
Egy nem szaki!
Választ előre is köszi!
-
mr_ricsi
veterán
A hozzászólásod -szokás szerint- érthetetlen és zagyva, hogy semmi konkrétum ne derüljön ki, amit utóbb számon lehet rajtad kérni.
De ha csak a 12V és az 5V-ot terhelted, a címke szerint azt is 400W-ig kellett volna bírnia."Terhelj le egy tápot úgy hogy ne lépd túl egyik áramot se! Az nem olyan egyszerű!"
Megfelelő eszköz (műterhelés) birtokában ez kicsit sem probléma, anélkül meg nem teszt a teszt, és nem mérési eredmény a valamiféle tapasztalat. -
andrade
senior tag
válasz
mr_ricsi #596 üzenetére
"Nagyon jó lehet az a 400W-os táp, ami 330W-nál kikapcsol!"
Elfelejtesz valamit! A 400W az összes feszültség terhelhetősége nem a 12V-é!Azt elfelejtettem odaírni hogy a 12V-ot emeltem az 5V adta a többit! Terhelj le egy tápot úgy hogy ne lépd túl egyik áramot se!Az nem olyan egyszerű!
-
mr_ricsi
veterán
Nagyon jó lehet az a 400W-os táp, ami 330W-nál kikapcsol!
(Már ha el lehet hinni, amit leírtál, mert nálad a terheléses teszt azt jelenti, hogy 10 napra egy lexikont tettél a dobozára...)Ha valóban értenél az elektrotechnikához, akkor nem állítanád, hogy van PFC a tápodban, ugyanis nincsen.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Astorian12 #592 üzenetére
Újabb Codegen teszt.
(PFC-t továbbra sem találtak benne, és a névleges 50%-a terhelésnél a táp elhalálozott.) -
Astorian12
tag
üdv!
1 kérdésem lenne...a mostani codegen tápoknak is olyan rossz a minőségük mint a régieknek vagy azért javult a helyzet és nem létfontosságú minél előbb lecserélni őket?
model: 400x és 450W-os -
mr_ricsi
veterán
Találtam ezt a cikket.
A lényege:
250X1 ami 250W-os.
Szabványt sért, mert van rajta ATX12V csati, pedig csak 9A-rel terhelhető a 12V-os ága.
A feszültségek ingadozása nagyon jó, a 12V alig látható, az 5V is 20mV-on belül van.
A terhelésváltozásra viszont nagyon lassan - 3-5 mp múlva- reagál, ami nagyon gáz.
A fél órás terhelési tesztet túlélte300X1 és 300X, amelyek 300W-osak:
A 300x-ben van a hálózati feszültségen szűrés, a 300x1-nél nincs. Ezen kívül azonosak.
A kapcsolás hasonlít az előző 250-eshez, csak a diódákat cserélték nagyobbra a bemeneten és a kimeneteken.
A címkéjükön van "PFC" felirat, de belül nincs ilyen áramkör
A teljesítménytényező is azt mutatja, hogy nincs PFC
A kimeneti kondik azonosak a 250W-ossal, emiatt a fesz ingadozás romlott is, az 5V-on pl. 30mV lett, de még mindig bőven jók
Ez fürgébben stabilizálja a feszültségeit.
A fél órás terhelési tesztet túlélték350x ami 350W-os:
A kapcsolás ugyanaz, mint az előző három, de ez 350W-os lett.
Romlott a fesz ingadozás, de még így is jó
A fesz stabilitás is romlott, és az 5 ill. a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A fél órás terhelési tesztet túlélte, de csak az egyik ventije forgott, pedig izzott a kimeneti diódasor.300XX ami 350W-os:
Van benne passzív PFC
A kapcsolás ugyanaz, mint az előzőek
Kiváló a fesz ingadozás
A fesz stabilitás szörnyű, az összes Codegen közül a legrosszabb, és a 3,3 ill. a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A PFC trafó már a mérete alapján is alulméretezett, ezt a mérés is igazolja, mert csak 0,78 a PF, ami nagyon elmarad a passzív PFC-knél elvárható 0,85-0,90-es értéktől.
A terheléses teszt 14. percében az inverter kapcsoló tranyói túlmelegedés miatt elhaláloztak300XX ami 400W-os:
Az azonos típusszám ellenére teljesen más, mint az előző
12cm-es ventit kapott
Van rajta egy 12V-os csatlakozó az LCD monitorok számára
A kapcsolás maradt, néhány kondi értékét növelték meg.
A hálózati szűrőpanel eltűnt
A 12V ingadozása nőtt, az 5V-é jó
A fesz stabilitás rossz, a 12V átment a megengedett tűréshatáron
A címke szerint 35A-t kell tudnia az 5V-ján, de ehhez csak 30A-es kettősdiódát
A főtrafó ugyanaz a 350W-ra méretezett típus, mint az összes előző táp esetén.
A terheléses teszt során a tápegyég elpukkant.Megállapítások:
A Codegen tápok az alsó és a közepes minőség határán helyezkednek el. Nyilvánvalóan nem érik el egy jó közepes táp minőségét.
És a nagyobb címke nem jelenti azt, hogy jobb minőséget kap a vásárló a (több) pénzéért.A Codegen tápok csak olcsó gépekbe javasolható, ahol a minél kisebb áron kívül semmi más nem számít.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
kezdőamatőr #589 üzenetére
Ennek mi köze van a Codegenhez?
-
kezdőamatőr
csendes tag
Hali! Szóval alaplap: biostar nf520-a2 se,athlon II x2 240 regor, 2x1gb ddr2, jupiter 250hdd, sapphire 56701gb gddr5, dvd-rw, tápegység platinum ms-400atx p4!
Igazából a tápról érdekelne a véleményetek!! Elég-e? Jó-e? Cseréljem-e?
Szóval minden vele kapcsolatos reakció érdekel! Köszönöm! -
mr_ricsi
veterán
Van ez a 300X típusú Codegen, amelynél a 12V terhelhetősége 10A:
Hmm, akkor most mennyi is
(Elég nagy igénytelenségre vall, hogy még egy új típusszámmal sem képesek megkülönböztetni a különböző tápokat. Azt már feltételezni sem merem, hogy csak a címkéjükön feltüntetett számadatban térnek el egymástól.) -
mr_ricsi
veterán
"Most te viccelsz? Ha egy azonos márkát táppal árulnak akkor nem szokták kicserélni a tápot akkor táp nélküli házat kell venni és azt teszel bele amit csak akarsz."
Eddig még egyetlen bolt sem tiltakozott, amikor a táp cseréjét kértem. Levonták a Codegen táp árát, hozzáadták az FSP-ét vagy a Chieftec-ét.
Csak akkor nem tudták megoldani, amikor olyan táp van a házban, amit külön nem forgalmaznak. (Valami ColorsIT, vagy Deer volt ilyen, ha jól emlékszem.)"Akár hiszed akár nem az összes elektronikai egység rosszabbul működik a kezdeti időszakban pld az erősítők hallhatóan zajosabbak egy idő kell amire a folyamatos elektronáramlás folytán módosul a kristályszerkezet és simább a működés"
Ez nem hit kérdése, hanem TUDOM, hogy nem így van."És tudod a csapágyak is bejáratódnak 32dB volt a táp zaja indításkor most 28dB"
A Codegened ventijében golyós csapágy van. Ennek a zaja a teljes élettartama alatt folyamatosan nő. Én sokkal inkább a táp fordulatszám szabályzójára tippelnél, mint a zaj csökkenés oka. -
Petzval
senior tag
válasz
mr_ricsi #580 üzenetére
Most te viccelsz? Ha egy azonos márkát táppal árulnak akkor nem szokták kicserélni a tápot akkor táp nélküli házat kell venni és azt teszel bele amit csak akarsz.
Akár hiszed akár nem az összes elektronikai egység rosszabbul működik a kezdeti időszakban pld az erősítők hallhatóan zajosabbak egy idő kell amire a folyamatos elektronáramlás folytán módosul a kristályszerkezet és simább a működés.Ez különben minden anyaggal így van nem véletlen hogy fémeknél feszültségmentesítést alkalmaznak a kristályszerkezet módosítására És tudod a csapágyak is bejáratódnak 32dB volt a táp zaja indításkor most 28dB -
Petzval
senior tag
Most teszteltem 200 órában egy Codegen 3331 házat 400-as táppal. Asrock micro lappal.Hát kellemes meglepetést okozott.Nagyon jó az elrendezés és a nagyság nagyon jól szerelhető ATX-ig.A táp is nagyon jól bejáratódott és stabil.Egyetlen hiba volt a felszerelés körül a lapot becsavarható bakokból még microATX-hez is eggyel kevesebbet adtak .Szép arányos megfelelő merevségű ház.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
adolfka00 #575 üzenetére
Látom, időközben jártál valami másik topicon, ahol átmosták az agyad azzal, hogy a Codegen eredendően az ördögtől származó valami.
Ha elmondod a 12V megengedett áramát, akkor én az áramkorlátra hivatkozva mondtam volna, hogy ez a táp nem lesz elég hozzá. (Ez mégiscsak tudományosabban hangzott volna...)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Csaba105 #576 üzenetére
"alplaot el sem indítja (P4), de a tápteszterrel működik, viszont állandó 11,3V-ot mutat. Az lenne kevés?"
Az még belefér, mert 10,8V az alsó határ.
Bekapcsoláskor mozdul bármelyik venti?
Az alaplapra az összes csati rákerült? (A P4-nél van kiegészítő csati, vagy Molex alakú, vagy fél AT-s.) -
Csaba105
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy 450W-os új tápegység, alplaot el sem indítja (P4), de a tápteszterrel működik, viszont állandó 11,3V-ot mutat. Az lenne kevés? Vagy az még belefér a tűrésbe?
Csaba
-
mr_ricsi
veterán
"Ha van ami 7 évig megy akkor az ugyanabból az alkatrészekből álló másik miért romlana el?"
Mert van aki 150W-tal, és van aki 400W-tal terheli ugyanazt a tápot például.
Egyébként nem rosszabb a hibastatisztikája, de ha bedöglik, akkor nagyobb eséllyel károsít mást is a gépben. Ugyanis belül a legminimalistább kapcsolás található, és éppen a védelmeket spórolták ki. Az alkatrészek alulméretezettek, nem lehet kivenni a tápokból a ráírt teljesítményt. (Van olyan Codegen 400-as tápom, amiben 350W-os a főtrafó, és 10A-re 2 db 3A-es dióda van.) Ahogy nő a kivett teljesítmény, úgy zajosodik be a kimenő áram, ami rendellenes működést okozhat például a vinyóknál.
-
Petzval
senior tag
Én fogadni mernék nincs olyan hardver aminél 10% meghibásodás van.Ha van ami 7 évig megy akkor az ugyanabból az alkatrészekből álló másik miért romlana el? Pont a TV-ben van egy sorozat ahol pld thaiföldi üzemeket mutatnak ben azok bizony nem sufnik és óriásiak a minőségi követelmények.Pld alaktrészgyártásnál 10 ezerből 35 a selejt mert a delikvenst aki többet csinál elbocsájtják rögtön, van helyette más.
-
Jim-Y
veterán
Attól, hogy fos táp, még elképzelhető, hogy van amelyik nem megy tönkre. Azért rossz a híre, mert arányosan nagyon sok megy tönkre belőlük egy nívósabb darabhoz képest.. És akiknél tönkrement , azoknál az is elképzelhető, hogy az egész konfigot vitte, ezért nem is szokták ajánlani, mert lehet, hogy egy olyat fog ki az ember amivel nincs gond, de ha igen akkor nagy a baj:S
-
adolfka00
tag
Elég 1 Codegen400-as táp ehez:5770 1Gb,AMD X2 7850+,1066-os 2Gb-OS ram persze nem húzva ?
-
Cucori
tag
Sziasztok!
Az alábbi cuccaim vannak, plusz egy Codegen 450W-os táp, kérdésem hogy lehet-e vele probléma, vagy ideiglenesen bírni fogják egymást?
MSI-7250
Athlon 64 X2 4200+
1Gb Kingston +1Gb Geil DDR2
640Gb Samsung sata HDD
9800gt*
+DVDRW
+valami régi hangkari
Tudom, hogy a Codegen nem egy jóhírű darab, SOS kellett és nem is szivesen költöttem.... de azért nem akarnám hazavágni semmimLegutóbb egy Zalman vagy Chieftec vágta haza kb a full konfigot majdnem az azutánit is, viszont egy 400Wos szintén Codegennel megy a gép már másfél-két éve csak a VGA más, mivel az most lenne cserélve* ezért a nagyobb táp. (Tudom ígyse éppen elég neki :/ )
Vélemény?
Előre is köszi. -
Majoros89
csendes tag
Oh téves, most néztem meg és nem is Codegen hanem Sinan SL-500 tápom van
Sorry
-
Majoros89
csendes tag
Hello!
Felújítom a gépemet ezek lesznek benne:
Gigabyte GA-MA770T-UD3 alaplap
AMD Athlon II™ X4 645 3,1GHz AM3 processzor
GIGABYTE GTS450 GV-N450OC2-1GI videókártya
Kingston 2GB DDR3 1600MHz CL9 DIMM HyperX Blu Edition memória 2db
plussz még
1 ATA-s és 1 SATA-s vinyó + 1 USB-s külső vinyó
CD/DVD-RW
Leadtek Winfast TV Tuner kártya
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a konfighoz elég egy 500W-os Codegen táp? -
Dózer
tag
Hi,
Adott a következő konfig
Asus A8N-E
AMD Athlon 64 3700+
2*1 GB DDR ram
1-1 sata-s samu hdd+odd
és a lényeg:
Codegen 450W
x550És mivel most csak annyi tőke jött össze, hogy szegény x550 egy HD5770-re lesz cserélve.
Kérdés: Ez a táp fogja-e bírni 1 max 2 hónapot ezzel a konfigga (utánna a maradék is cserélve lesz egy CTG500 kíséretében)l.A válaszokért előre is
-
HATHAZ
csendes tag
köszi. és szted ehhez a konfighoz 400 as vagy 450es tápot vegyek? ( mert 450 es codegenem van, de azt olvastam hogy az nem nagyon szeret maxon menni...)
és mi a különbség a két táp között:
Chieftec A-80 CTG-450-80P 450W 12cm ATX2.0 APFCErP BOX 450W,1xFA
Chieftec A-80 CTG-450-80PB 450W 12cm OEM ATX2.0 APFCErP 450W,1xF
?
-
HATHAZ
csendes tag
sziasztok srácok kösz a tanácsokat.
most úgy áll a dolog a 450Wos Codegenemet minél előbb le akarom váltani,
egy ismerősünknek van egy boltja amit nemsoká bezár és kisöpri a raktárat.... de ez mind1.és neki volna 1-2 tápja.
Colink, Chieftec delta, Chieftec A80, Deer, Xilenceezek milyen minőségű márkák? és megéri beruházni vmelyik márkára?
a konfigom: ASUS P5QL-E, Kingmax 2X2GB 1066MHz DDR2, Sapphire Radeon 4870 1GB DDR5 , WD 500GB 7200prm, Intel Core 2 Duo E8400 (3.00 GHZ),+ 1 LG DVD író/újraíró...+ 2DB 9cm-es ventillátor.
(ehhez a konfighoz elég lenne esetleg egy 400Wos táp is?)
( azért kérdezem mert neki ezek vannak és ha van ezek közt olyan ami jó, akk inkább ismerőstől veszek...)
-
Majkee84
aktív tag
Sziasztok!
Vagy 3 éve büszkélkedik egy codegen 400as táp a gépemben, eddig semmi hiba nem volt -most sem ezzel van, kiment a videokártyám. Egy C2D E4500 volt és egy 8800 GTS (G80). Gondolom a szerencsének köszönhetem a leírtak alapján, hogy a gépem nem ment át füstgépbe... Most veszek egy újabb kártyát, de kellőképpen megijedtem a hozzászólásokat olvasva így a tápcsere is megért egy chieftec 400-asra, remélem az elbír egy hd4850-et... Egyébként a kíváncsiság kedvéért szétszedtem a codegent és nem voltak a kondik púposodva... -
neduddgi
aktív tag
válasz
donbos12 #555 üzenetére
Én inkább várnék pár napot, a 300x-es Codagen szerintem nem erre a konfigra lett kitalálva. Ha mégis rászánod magad, de csak netezel meg ilyesmi, akkor talán elviszi, de jószívvel erre sem tudnám rászánni magam. Arra semmikép, hogy valami komoly cpu ill gpu teljesítményű alkalmazást indítsak el a Codagen táp alatt.
-
donbos12
tag
Üdv!
Van nekem is egy Codegen 300x típusú tápom amit kb. 1 hónapja nem használok ,de addig semmi baja nem volt!
Egy E7500-at hajtott ASUS ENGTS250 DK-val,Scythe Mugen 2 hűtővel,2 darab vinyóval 4 giga DDR3-as rammal egy ASUS P5Q3-as alaplapon.
Egy kérdés : most egy Corsair TX750-es táp van a gépemben amit eladok és veszek helyette egy Chieftec CFT-750-14CS moduláris tápot!A kérdés pár napig megint vissza kellene raknom a Codegen-t ,de nem vagyok biztos benne ,hogy jó lesz-e arra a pár napra.
Annyi változás van a gépemben ,hogy egy Q9650 proci van benne + egy Gigabyte Radeon HD5770 ami szerintem egy-két watt pluszt eredményez (bár a procinál lehet akár 30-40 Watt is)/B]
(B)Előre is kösz a választ!
(/B)
-
maláj
addikt
így van, hallgass a kollegákra - igazat szólnak
fsp-vel nem nyúlsz mellé -
neduddgi
aktív tag
Nem akartam már írni, de most mégis megteszem. Kétmagos procihoz eza táp messze alulméretezett. De például olyan esetben, 2 ilyen is volt az ismeretségi körömben amikor egymagos ( 2600 - 3000 hyptr) konfig esetében megy gallyra táp, tök fölösleges 6000 Ft helyett 15000-et költeni tápra a biztonság kedvéért, mikor az egész konfig se ér többet 15 rugónál. Magam részéről gépösszerakásnál már az 5200-as Pentiumhoz is 450 W-os Chieftech-et választottam. Annál is inkább, mert mint várható volt, lebutított 7200-ként alapfeszen is ment azonnal 2,5 GHz helyett 3,3 GHz-en. A te konfigod esetében a hideg futkosna a hátamon, valahányszor bekapcsolom a gépet...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest