- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Házimozi haladó szinten
- Monitor hiba topik
- Fujifilm X
- Milyen házat vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
"Egyébként ja, a cisco.com-on kellene tudnia az érintettnek csinálnia acc-ot, de nem is értem, hogy CSCO ID nélkül hogy tette le a vizsgát?
Meg össze kell barátkoztatni a CSCO ID-t a VUE ID-val, mondjuk én ezeket bőőőven a vizsga előtt csináltam."
Cisco ID -van, de ahhoz, hogy be tudjak lépni, kell lennie egy Acc-nak, azt nem tudom megcsinálni. Tegnap elmentem sógorhoz, ő is megpróbálta, de nem enged a szerver regisztrálni, hiba üzit kapunk, meg egy bazi nagy bocsánat kérést. Írt nekik egy levelet, na ezt én nem tudtam volna, mivel az angolom nagyon gyenge.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #686 üzenetére
Nem szemét, inkább ügyes.
Ha azt mondom, hogy nagyon régen olvastam, akkor hazudnék, mert kb márciusban, de azóta elolvastam még vagy 3000 oldalt, úgyhogy nem igazán emléxem rá, mi is volt benne, de nem emléxem benne az említettekre. Ennek ugye van egy 4. része is, azt nem vettem már meg, mert az OKJ-s vizsga napján beszélgettem a tanárral és azt mondta, hogy a discovery az csak mese, a másikat kell tanulni, az Official Exam Guideot.A némettel meg hagyjál már, tegnap elkezdtem a CCNP switcet és nem bírom lerakni
Nem vagy pite Feco, ez sűűűrűűűű nagyon -
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #695 üzenetére
De a CCNA sec vizsga alapfeltétele a CCNA megléte. Nekem vagy egy CCNA secutity könyvem magyarul, karácsonyra kaptam asszonytól, a ciscioworld.com on rendelte.
Nagyon címszavakban van leírva, de elég jó anyag. Onnan tanultam meg a ZB FW alapjait, a többit meg youtube ról. -
zsolti.22
senior tag
CCNP-ben nem hiszem, hogy benne lenne a PKI is akár. Nem hülyeség szerintem.A vizsgadíj 250$, ÁFÁval meg 317,5, majdnem egy fullos CCNA vizsga, viszont negyed annyi tanulnivalóval
Az a baj, hogy melóhelyen is tesznek rá, hogy akár CCNA-m is van. Úgyhogy máshol kell visszakeresni a vizsga árát.
-
FeRkE
őstag
válasz
zsolti.22 #686 üzenetére
CCNA Security témához: Nekem is megvan ez a tananyag, az őszi félévben végig vettük a suliban Informatikai biztonság tárgyként
Szerintem lenne értelme megcsinálni, bár nem tudom, mennyi lenne a vizsgadíj. De az életrajzban biztos jól mutatna, meg melóhelyen se baj ha securitybe is jobban hozzá tud szólni az ember.
Aztán fene tudja, korábban itt olvastam másnak a véleményét, aki azt mondta, nem sok értelme van megcsinálni, akkor inkább a CCNP-re tanuljon az ember.. -
tacsk0
aktív tag
válasz
sunyijanika #692 üzenetére
Hello
Koszi, utananezek ennek a GNS3-nak. Hat igen itt az amazon marad...
sztem olcsobb mintha megrendeltetem.
-
sunyijanika
tag
Szia!
Nem fogod megtalálni egy könyvesboltban sem ezeket a könyveket, esetleg megrendelhetik neked, de akkor már te is megtudod ezt tenni az amazonon.
PT mellett a GNS3 programot tudnám ajánlani amiben valódi IOS-ket tudsz emulálni, remek kis program!
ccnaSec -ben sajna nincs tapasztalatom.
-
tacsk0
aktív tag
válasz
f_sanyee #676 üzenetére
Hello!
Igen amazonra dobott ki talalatokat, csak gondoltam meg erdeklodom, hogy itt a kozelben (BP) lehet e kapni valami konyvesboltban.
Azt tudom hogy a CCNA vizsga angol. Csak egyenlore felkeszito anyagot gyujtok hozza, atporgettem az Explorationt (online angol) hat eg es fold a ket tananyag.Erdeklodtek tobben is a ccna sec utan, ha valaki elvegezte az leirhatna a tapasztalatait, mivel csak het fejezet azthiszem.
PTben nem mindent lehet megcsinalni, pl EIGRP authenticationt, ha esetleg nincs penzem eszkozre, mivel baromira draga lenne nekem egy sajat labort felallitani gyakorlas celjabol. Mit tudnatok ajanlani? Igazabol valami szimulacios program erdekelene... Ha van ilyen. PT-n kivul semmi mast nem hasznaltam.
-
FecoGee
Topikgazda
Igy nez ki a konyvespolcom
:
http://db.tt/ZyKH5WeJ
-
bugizozi
őstag
1) én rendszeres olvasója vagyok a topicnak
már jó régen, 2009 július végén tettem le a minősítő vizsgát, előtte egy középiskolába jártam tanfolyamra, ahol laza tempoban 4 félév alatt vettük át a 4 szemesztert, ami még a Discovery előtti tananyag volt, mindezt fősuli mellett. Utána a gyakorlati helyemen, ahol a szakdogát írtam még foglalkoztam cisco routerekkel és olyanokat csináltam, amit a tanfolyamon nem (pl netflow), de aztán egy kisebb helyi cégnél rendszergizda lett belőlem, ahol egy deka cisco-s eszköz sincs, így át kellett térjek az M$ vonalra...
-
zsolti.22
senior tag
Én voltam az a szemét, aki csak Discoveryből ment vizsgázni!!! Nekem több, mint elég volt. Tusi_, van benne VPN (site-to-site az CCNA secu!!!) , FR is, IPv6 is. A CCNA 3.1 tananyagban benne van a FR konfig, de azt már 5 éve nem olvastam, mégis meg van a vizsgám
Aki hasonlóan csóró, mint én, az ebből a kevésből is megtanulja a tananyagot; persze sokat segít, hogy magyarul tanul az ember.
Olvasni legjobban e-book reader-en lehet, én is kétkedve fogadtam, de az áll legközelebb a papír alapú könyvhöz, mármint élményben vagy érzésben és még mindig olcsóbb az ebook-öt letölteni, mint könyvet nyomtatni. Én nem tudok monitorról tanulni, legyen bármilyen technológia, a könyv nálam a legjobb.
Hogy álltok a CCNP SWITCH-csel? Nem azt mondta itt valaki, hogy kell hozzá 3550-es jószág!? Most akkor mégis meg lehet oldani fizikai eszköz nélkül? Oder was?
tusi_: vizsgát ablegen-ezni szoktak inkább, sem mint machen-elniMásik: Van egy egy csodaszép Discovery kinézetű (tehát az újabb megjelenésű Flash-es HTML-es CCNA tananyaghoz hasonló, csak más nevű) CCNA Security-em (azért -em a toldalék, mert tyé a szó vége
), ami angol nyelvű, ám számomra lazán érthető, így hát felmerült bennem a gondolat, hogy megcsináljuk a CCNA Secu-t is. Van értelme? Mennyire lehet vajh jó az a tananyag, ami nekem van? 1 szemeszternyi anyag csak, de mivel cöcöenára épül, nem is gondoltam, hogy többnek kellene lennie. Tele van fincsi, szaftos dologgal; esetleg valakinek CCNA Secu vizsgája van-é, hogy tudjon nekem válaszolni, vagy mindenki a CCNP-re gyurmázik?
Egyébként ja, a cisco.com-on kellene tudnia az érintettnek csinálnia acc-ot, de nem is értem, hogy CSCO ID nélkül hogy tette le a vizsgát?
Meg össze kell barátkoztatni a CSCO ID-t a VUE ID-val, mondjuk én ezeket bőőőven a vizsga előtt csináltam.
Ja! A bizonyítvány postán jött, nem ajánlottan, AIRMAIL-osan Californiából. Tetszik az a névjegykártya, amit küldtek, most azzal villogok; a kísérőlevélen lévő Congratulationsnál többet meg úgyse értek
No a végére egy kérdés: most nekem 2015-ben lejár a CCNA vizsgám, ha közben lerakom a CCNA Sec-et, vagy CCNP-t, akkor az új természetesen 3 évig érvényes lesz, de a régi is meghosszabbodik ilyenkor automatice, vagy megint mehet a pénzem a pénznyelőbe és újra vizsgázni CCNA-ból? Rosszul hangzik.
Antworte, wer kann!
-
f_sanyee
senior tag
milyen tablet? mekkora? pdf-et olvasol rajta csak, vagy valmai ebook formatumot?
nekem egy 7"-os van, de nem nagyon szeretek rajta olvasni, ha haladok folyamatosan ugy oke, de amikor vissza kell lapozni valamit megnezni gyorsan, akkor gaz szerintem.amugy androidon kindle klienst hasznalom.
-
FecoGee
Topikgazda
Szia,
IS-IS nincs már a ROUTE-ban, a régi CCNP-ben volt, de kivették. A multicast-tal együtt. IS-IS már CCIE-n sincs (multicast kőkeményen van, CCNP TSHOOT-ban alapok csak).
Persze, nyugodtan. Annyit kérnék, hogy közösbe dobd fel a kérdést, ne privátba, hogy mások is tanulhassanak belőle
! Szoktam olvasni rendszeresen a topicot.
Feri
-
FecoGee
Topikgazda
(OFF TOPIC rész 1: örülök, hogy így pörög ez a topic! Jó látni, hogy Magyarországon is sok érdeklődő van a hálózatozás, Cisco iránt).
OFF TOPIC rész 2: régen én is megvettem a könyveket, mert papírról szeretek olvasni, lehet bele színezn, jegyzetelni, stb. De CCNP után olyan anyagi kiadás ami tarthatatlan (CCIE Reading List-re gondolok, plusz Lab Guide-kra, ami csak pdf-ben létezik, és több ezer oldal). Ezért rászántuk magunkat az asszonnyal egy tabletre. Tartottam tőle, milyen lesz olvasni rajta, de jó. Nem olyan, mint a könyv, de sokkal jobb, mint a notebook. Egy idő után talán megtérül az ára, pláne hogy böngészni is lehet vele, én sok blogot olvasok, meg cco-t. Aki sok könyvet rendel, érdemes szerintem elgondolkoznia egy tableten, hosszabb távon lehet, hogy megéri!
-
tusi_
addikt
Megpróbáltam mindegyiket. Nagy szégyen, de megyek a sógorhoz, ő csacsog angolul.
Itt is bejön sajnos a nyelv tudás hiánya. De nem baj, megtanulomIs-Is sincs a routeban? Pedig azt mondták, hogy az kökeményen benne lesz a ccnp-ben és azért mert kapcsolatállapotú az is, mint az ospf, ne higyjük, hogy ugyanaz
Nagyon jó így tanulni, hogy nem kell rohanni, így tényleg élvezet. Esteleg, ha valamit nem értek meg, zargathatlak, ha van egy kis szabad időd?
-
FecoGee
Topikgazda
CCNP-ből is kimaradt az ATM, én is annyit tudok róla amennyit a CCNA-ban tanultam.
ROUTE: EIGRP, OSPF, BGP, Redistribution, IPv6-ra épül.
SWITCH: itt már téma van, de nem olyan mélyen (ROUTE-hoz képest). A VLAN, VTP, Port-channel rész CCNA-hoz képest alig bővebb szerintem.Hmm... És ha cisco.com-on próbálsz usert csinálni nem itt a certification trackingnél? Úgy sem megy?
-
tusi_
addikt
Hát én nagyon gratulálok annak, aki megcsinálta a Discovery alapján a vizsgát. Lehet, hogy a 4. szemszter nagyot dob rajta, de számomra elképzelhetetlen, hogy az 1-3 alapján valaki 96%-ot teljesített.
FRankón nem emléxem, de mintha nem is lenne benne, ip6, meg VPN. A frame-relaynak meg csak az alapjait mondja el, mi a CIR, FECN, AR............
Konfig egy darab nem volt benne, HA JÓL EMLÉXEM.Nálunk a a suliban szó nem volt wifiről, (csak alapjaiban), frame-relayt csak mint csomag kapcsolt hálózatot említettük meg, ugyanúgy az ATM-et - ez mondjuk CCNP - mint cellakapcsoltat és a VPN IPV6 teljesen kimaradt.
Speciel az én CCNA vizsga anyagomban volt 1 vpn, 3 fr, 2 IPV6 és 2 wifi kérdés.
Esküszöm megnézem még egyszer a discoveryt, bár most a CCNP switchet kezdtem el olvasni. Vaskos anyag -
tacsk0
aktív tag
Ez nem konyv, en arra gondoltam, hogy:
Cisco CCNA discovery (online magyar tananyag, ebbol tanultunk az OKJ alatt ebbol is az elso 3 szemesztert)
Cisco CCNA exploration (online angol tananyag, elvileg ez egy bovitett valtozat csak angolul)Utobbit akkor ezekszerint nem ismered. Kerdesem igazabol az lett volna, hogy az utobi online tananyagbol valo felkeszules eleg e egy CCNA vizsgahoz?
Bar reszben kaptam valaszt, hogy a Discovery edes keves, es ra kene gyurni. Kicsit egy cipoben jarunk, nekem is eleg gyer az angol tudasom (ha te irtad), egy egesz nyarat szanok a CCNA vizsga felkeszulesre! Utana esetleg egy security-t csinalnek vegig. Discovery-t ugy erzem jo egy alapnak, de ra kell gyurni. Lehet ezt a konyvet beszerzem amit az elobb irtal
(CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide 3rd Edition.)
Kulfoldrol rendelted amazonrol vagy itthon is lehet kapni?Gratulalok a 94% teljesitmenyhez, en is osztaly elso vagyok vagy voltam, 4. lettem az orszagos versenyen igy mentesultem egy csomo vizsga alol.
-
tusi_
addikt
Ja és nagy az örömbodottá, mert megy simán Linuxon a gns3, még a benti vérszegény gépen is. Egy darab IOS-em nincs itt hozzá, tehát sokat nem kellett még számolnia, de ezen még a PT is kiakadt 4 db router és OSPF mellett.
-
tusi_
addikt
Szia
Én március 27-28 án vizsgáztam OKJ-s ugyanabból, mint Te, 94%-al évfolyam elsőként és a discoveryt elolvasva nagyon kevés lett volna a vizsgához.
Amit ajánlok Neked az a CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide 3rd Edition.
Elég szépen, a lényegre koncentrálva és nagyon átláthatóan magyarázza el a dolgokat.
Hajrá -
tacsk0
aktív tag
Hello All!
Most fogom befejezni a halozattelepito OKJ-t, es szeretnek Cisco CCNA vizsgara menni. Eddig csak a discovery-bol tanultam 1-3 szemeszter. Mennyire kene az Exploration?
Mibol all egy ilyen CCNA vizsga? Esetleg meg egyeb hasznos tanacsokkal ellathatnatok.
Mibol erdemes keszulni stbstb...Udv tacsek
-
tusi_
addikt
Én meg szívok velük. Próbálom magam regisztrálni, de nem fogadja el, pedig módosítanom kéne az adataimon. A házszám jó, de emelet ajtót, nem írtam rá, a postás meg akkora bunkó, hogy cölöpöt lehetne vele beverni
Tutti nem fog beletalálni a postaládába. -
zsolti.22
senior tag
Megjött a bizonyítványom, tök állat
-
tusi_
addikt
Kövi vizsga nálam úgy is csak kb 1, 1.5 év múlva lesz, addigra összekapom magam angolból.
Március 28-án végeztem az OKJ-s tanfolyamot, utána kezdtem el olvasni az angol nyelvű anyagot és azért megértettem. MOst már egyre jobb, de nekem még a német is ott van. 1.5 év rengeteg, ha 6 nap alatt világot lehet teremteni, akkor 2 nyelvet is meg lehet tanulni. Meg még a CCNP-t is -
zsolti.22
senior tag
Olvasni tudok én is, csak a szó kiejtése meg a jelentése az egyelőre nem tiszta
Kiejtést magamtól kitalálom, ami 70%-ban nem jó, de úgyse beszélgetek anyanyelvűvel. Pl. ami nálunk putty, az angoloknál az már páti
Németül sokkal jobban menne, na de Arbeitspeicher, meg Festplatte, így ki tudja, miről beszélek
-
FecoGee
Topikgazda
-
-
zsolti.22
senior tag
tök kilátástalan a helyzet, ez a CCNP
160ezer csak 4 db 3550-ösért, ez még oké lenne, de sokkal jobban örülnék, ha magyarul írnák ezt a könyvetMegnéztem a THOOST lab-ot, az IPv6 címzést komolyan gondolták?
Mire elolvasom ezt a ROUTE-t, már úgy fogok tudni IPv6-tal címezni, mint IPv4-gyel? Mindezt angolul megérteni?!
dzsízüsz édzs krájszt
-
tusi_
addikt
Akkor szerintetek felesleges a 2811 továbbra? Ha ki lehet váltani a GNS3-al, akkor csak a 1760-t tartom meg és inkább veszek switchet.
-
zone
őstag
Jó ez az Odom könyv, olyanokat tudhat meg az ember pl., hogy az FTP az Fred's Transfer Program rövidítése, Fred Flintstone tiszteletére.
-
tusi_
addikt
válasz
f_sanyee #641 üzenetére
Nekem konkrétan nagyon fontos volt a vizsga megléte, mert nagyszabású terveim vannak és egyik előfeltétele ez volt, hogy mehessen a második lépcső.
Most végre nem az elmélettel kell foglalkoznom, lehet konfigolni orba-szájba és a nyelvtanulás is 1000-el beindul
De ha ne adj isten megbuktam volna, akkor megint ezzel kellett volna foglalkoznomAmúgy engem a VPN, voice és a tűzfalak érdekelnének, tehát a security része. Érdemes esetleg egy ccna securityt letenni?
-
f_sanyee
senior tag
-
tusi_
addikt
Erre adjál légyszi tippeket. Már próbáltam mindent, nagy levegő, rágógumi, clear my mind..
Semmi hatása. Amint elmúlik a nyomás, letisztul minden.
Melóhelyen pl, ha valamelyik usernek próblémája van, akkor inkább távolról oldom meg, mert nem szeretem, ha ott lihegnek a nyakamba és nézik mit ügyködök, már ettől lámpalázas leszek -
zsolti.22
senior tag
Etherchannelt a packet tracer is tud
-
FecoGee
Topikgazda
Az vagyok. De rájöttem, hogy a "stress management" a legfontosabb. Ha bepánikol az ember, nem tudja megoldani. Vizsgán még hagyján - legrosszabb esetben elmegyünk még egyszer. De mikor valósa hálózatot üzemeltetsz, ott nincs második esély. Próbálom tanulni, hogyan kezeljem nyugodtan az eseményeket, higgadtan, átgondoltan. Gondolj bele mondjuk CCIE-n: 1500$-t kifizetsz, és bepánikolsz mert nem megy, bebukod. Stress management. Ez a kulcsszó - a valós életben még inkább, mint a vizsgán.
-
sunyijanika
tag
Ne vegyél még egy 2950! Igen CCNP-hez vagy 3550 vagy 3560 multilayer switch fog kelleni. Igazság szerint 4db lenne az ideális, esetleg 2db , de tudom, hogy nem 2ft már 1db sem, szóval alternatíva lehet a [link] ahol felállított labokat találhatsz ilyen eszközökből és gyakorolhatsz ingyen! csak előtte időpontot kell foglalnod!
-
tusi_
addikt
Szupi, köszi mind3-oknak.
Akkor sztem veszek még egy 2950-t. Vagy a cnnp már a 3000-es szériát igényli? Arra azért nem futja.
-
sunyijanika
tag
válasz
sunyijanika #631 üzenetére
Kicsit helyesbítem magam! lehet emulálni ez tény (kicsit körülményes), de szerintem mindenféle kép érdemes valódi eszközön is kipróbálnod a dolgokat.
-
sunyijanika
tag
Nem! mivel Etherchannelt és DHCP snoopingot csak Catalyst Switch-ken (Layer3) tudsz gyakorolni amihez valódi eszköz kell!! GNS3-al CSAK a Routingot tudod gyakorolni (RIP,EIGRP,OSPF,BGP etc.) ami a CCNP Routing vizsgához kiváló, a CCNP Switch examhez elengedhetetlen a valódi eszköz!
-
Cyber_Bird
senior tag
Elvileg lehet csinálni, fizikai eszközt emulál és azon futtatja az ios-t tehát ha az image tudja, akkor az is tudja. Megy viszonylag gyenge gépen is, csak az idle time-al kell szórakozni fentebb i'rták valamelyik kommentben hogy 1.7 ghz-es egymagos centrinon is fut, szóval csak kisérletezni kell a jó értékekkel, sok cikk van róla googlin.
-
tusi_
addikt
Most szófosásom van
A GNS3-ban lehet pl ether chanelt csinálni, vagy dhcp snoopingot? Mert a PT-ban csak lan.base ios-ek vannak a 2960-on, és nem igazán lehet rajtuk a biztonsági beállításokat megcsinálni.
És mekkora az a minimum vas, amin elindul, illetve fut is rendesen?
-
tusi_
addikt
"Egyetértek, ne használjátok a dump oldalakat. De nem azért, mert elrontják, hanem mert csalás. Magatokat becsaphatjátok vele, de előbb-utóbb kiderül azért hogy csak "papír CCNA/CCNP" -e valaki vagy ért is hozzá..."
Ez nagyon igaz. Én bevallom őszintén, eleinte használtam, aztán amikor ugyanarra a kérdésre különböző tezstekben 3 különböző választ fogadtak el, akkor inkább hanyagoltam, mert tényleg csak össze zavar. Sajnos én nem tudok angolul, tehát nekem maga a kérdés megértése is nehézség. Amit itt javasolt valaki, hogy a rossz válaszok kizárásával könnyen lehet helyes megoldást adni, az nagyon bejött. Abból a szempontból rendesek a ciscosok, hogy tényleg néha bazi nagy blődségek vannak megadva "helytelen" válasznak.
Én elolvastam a cisco discovery-t magyarul, (1200 oldal), a Cisco certification exam guidet- angolul (1400) oldal és a CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide 3rd -t (1000) oldal, az OSPF design guide-t (300 oldal), és a cisco ios command nevű (kb 200 oldal)-as könyvet. Nem mondanám, hogy lusta voltamSajnos mivel angolul csak nagyon gyérül tudok, ezért voltak olyan dolgok, amiket nem értettem meg és csak szótárral tudtam nagyjából lefordítani, az sem mindig vezetett eredményre.
A CCNP-ig megtanulok angolul és arra már úgy megyek, hogy mind szakmailag, mind nyelvileg felkészült legyek. -
tusi_
addikt
Köszönöm. Nem a pontszám idegesít. Nemrég tettem le egy OKJ-s tanfolyamot, rendszergazda és hálózat üzemeltető-t és ott is ugyanez volt. Órán megcsináltam a feladatot, aztán kimentem cigizni, amíg a többiek még dolgoztak vele. De a vizsgákon, szívtam.
(Switc konfig, előtte ugye: delete flash:vlan.dat, erase startup.config, relod) Én ezeket elfelejtettem, megcsináltam a konfigot, wr, reload és visszajött 60 vlan
Kezdhettem volna elölről a konfigot, még szerencse, hogy csináltam egy Hyper terminálos tesztkonfig mentést.
Sajnos bennem olyan vizsga drukk van, hogy még azt is elfelejtem, amit tudok. Az eigrp-s konfigra csak 77%-t kaptam, mert töröltem a rossz AS numbert, megadtam a networkokat, de nem ment a sh cdp neighbors. Belépek az R2-re, nem lehet konfigolni, belépek R3-ra, nem lehet konfigolni. Amilyen f.sz vagyok, R4-t már meg sem próbáltam, pedig csak azon kellettt volna az R1 felé vezető linket beadni a ro eig xxx netw yyyyy és ennyi.Utólag persze mindig rájövök, de sajnos én ilyen vagyok. Ahhoz képest, hogy fél éve azt sem tudtam, mi az a cisco, szerintem szép eredmény.
Igen, jön a CCNP, de sztem csak egy év, másfél év múlva megyek.
Te nem vagy izgulós, ahogy láttam az eredményed
-
FecoGee
Topikgazda
Gratulálok! Szép munka! Csak így tovább! A pass az pass, ne foglalkozz vele! Ráadásul nyugodtabb körülmények között megoldottad volna a hiányzó részt is.
Egyetértek, ne használjátok a dump oldalakat. De nem azért, mert elrontják, hanem mert csalás. Magatokat becsaphatjátok vele, de előbb-utóbb kiderül azért hogy csak "papír CCNA/CCNP" -e valaki vagy ért is hozzá...Gratulálok még egyszer? Következő lépés? CCNP?
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #622 üzenetére
85% és 48 kérdésből 82,5% ponthatárral.
Amikor megtudtam az eredményt nagyon örültem, de amikor asszony észre vette, hogy van egy pontozó lap is és ott kihagytam egy feladatot, akkor mérges lettem. Írtam priviben, hogy én bazi rossz tesztíró vagyok, én inkább konfigolni tudok. Van otthon 6 eszközöm éjjel-nappal nyüstölöm őket.Mindenkinek, aki CCNA tesztre készül: NE HASZNÁLJÁTOK A CCNA DUMP OLDALAKAT, MERT SZERINTEM DIREKT ELRONTJÁK.
Leveleztem egy kollégával itt és ott rengetg kérdésnél felmerült, hogy rosszak a válaszok. Az én véleményem az, hogy direkt rontják el némelyiket, lehet, hogy maguk a ciscosok
-
Tsory
tag
válasz
zsolti.22 #610 üzenetére
A packet tracer-rel ellentétben a GNS3 magát a hardvert emulálja, ebbe lehet valódi ios-t betölteni. Az emuláció miatt erőforrás igényesebb, de cserébe a hardver közeli parancsok kivételével az összes ios parancsot lehet használni. Pl. én megszoktam a w rövidítést a packet tracerben, és meglepődtem, hogy a GNS3-ban és valódi eszközön ez nem elég, hiszen sokkal több parancs elérhető, így w-vel is több kezdődik, így wr-t kell gépelni. A felhő emulátoron keresztül össze lehet kötni fizikai hardverekkel is.
A GNS3-hoz érdemes az ios-t kitömöríteni pl. winrar-ral, mert így jobban fut vele. Ha betöltesz egy ios-t, akkor érdemes ellenőrizni a minimális követelményeit, amit az ios lapon elhelyezett linkkel könnyen meg tudsz tenni. Pl. Image Name c3745-adventerprisek9-mz.124-15.T14.bin DRAM / Min Flash 256 / 64. A 3700-as routereknél valamiért 16 MB a flash alapértelmezett értéke (legalábbis nálam), ezt át kell állítani legalább 64 MB-re, amit a router konfigurációjánál lehet megváltoztatni. Ezután már rendesen elindul a router. Az összekötéseknél ha manuális módot választasz, akkor meg lehet adni neki konkrétan, hogy melyik portot mivel akarod összekötni.
Szerintem jóval kényelmetlenebb a kezelése a GNS3-nak, mint a packet tracernek, de mivel valódi IOS-t lehet betölteni, ezért több mindenre használható, mint a packet tracer. Az emuláció miatt sok eszköznél nem árt az erős PC alá.
-
tusi_
addikt
válasz
Teréz Atya #615 üzenetére
1, Az adni kívánó eszköz ellenőrzi, hogy a csatornán ad-e már valaki van-e, hallható-e egy vivője. Ha az eszköz adott ideig nem érzékel vivőt, elkezd adni. Ha két eszköz egyszerre ad, ütközés következik be, melyet minden adó érzékel. Ütközés esetén minden a hálózathoz kapcsolt eszköz érzékel, akik véletlen ideig várnak, mielőtt újra próbálkoznának az adással.
2, 180+60. Ha egy hálózatról kapott egy poisoned routot, akkor 180 s ig nem fogad el frissítést róla. Ha a 180s után sem jön jelentés, akkor flush time van.
-
FeRkE
őstag
válasz
Teréz Atya #616 üzenetére
Ezt a 180at hogy kell érteni? Másból se vizsgázhatok hamarabb Ciscobol, vagy mi?
-
f_sanyee
senior tag
válasz
Teréz Atya #615 üzenetére
1. minden host futtatja.
2. egyszerre indulnak a timerek. -
Teréz Atya
senior tag
Lenne 2 kérdésem:
1. CSMA/CD-nél amikor collision jön létre, akkor minden host futtatja a random backoff-ot vagy csak azok akik küldtek? (2 könyben kétféle magyarázatot találtam.)
2. RIP-nél ugye 180 sec az invalid timer és 240 a flush. Mindkettő egyszerre indul be egy adott route-ra (tehát 180 sec invalid + 60 sec és flush) vagy egy más után(azaz 180+240)? -
f_sanyee
senior tag
válasz
zsolti.22 #610 üzenetére
sztem 100-200 ezerbol nemigen veszel olyan hasznalt labort amilyen nekem fut GNS3-be, de ahogy erzed
a hibakra nem hiszem hogy google ne adna valaszt, nekem se ment minden elsore, de meg lehet oldani a problemakat.
ha elbukod a vizsgat akkor 5 nap mulva lehet ujravizsgazni.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #610 üzenetére
"És @tusi_!
Most gondolom piázol, na de azért, mert meg van a vizsga, vagy azért, mert nincs?! És kérek beszámolót! Ha holnap nem fog fájni a fejed annyira
Remélem nem buktál meg, mert akkor legközelebb 180 nap múlva vizsgázhatol újra!"B+ ezt jó hogy nem mondtad előtte, mert még idegesebb lettem volna
-
tusi_
addikt
Megvan a vizsga
Persze hoztam a formám, az egyik feladat felét kihagytam. Csináltam egy ACL 100-t, aztán felraktam egy 101-st az interfészre, persze semmi nem működött. Gyorsan megoldottam, de annyira már annyira felhúztam magam, hogy a feladat másik felét nem csináltam meg
-
zsolti.22
senior tag
Igazából elég az első 3 szemeszter a Discoveryből (hangsúlyoznám, én CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A DISCOVERYBŐL TANULTAM, és 96%-ot írtam!!), a 4. szemeszterből csak a VPN és a Frame-Relay a fontos, a többi egy fiktív cég papírmunkájának a leírása, ami vizsgára nagyon nem kell, majd max. ha az életben is kell majd papírozni, akkor kell majd elolvasni a 4. szemeszter kimaradt részeit, addig tök fölösleges, nekem ez a meglátásom!
@FecoGee
Nos, mondtam, hogy belebukom ebbe a GNS3-ra, röviden tömören: egy nagy határ ××××, felhúzza az agyamat 3 perc alatt, jobb mint a híradó
Ami nem megy: két 3745-ös routert beraktam kezdésnek, hogy tanulgassam a program működését. Aztán nagy nehezen megtaláltam, hogy hol kell őket összekötni, a SERIAL-t választottam, de ez a nyomorék hibát ír, hogy serialon nem tudja őket összekötni, mert Isten tudja honnan, de a 0/16-os port nem létezik, na itt már anyáztam egy kicsit.
A jó kérdés: egyáltalán megmondhatom én ennek a nyomorultnak, hogy én melyik interfészt melyikkel akarom összekötni, vagy mindent ilyen idiótamód automatikusan csinál?!Második érdekesség a PC! Behúzom a PC-t, hogy lássuk, hogy működik. Én nem jöttem rá, hogy hol kell IP-címet adni annak a szerencsétlennek, ráadásul ezek a NIO, DIO meg ilyesmi rövidítések is csak az agyamat húzták. Tehát, hol tudok IP-címet adni a gépnek és van-e a gépen valami istenverte CMD parancssor, ahol esetleg pingelhetnék a PC-ről?
Harmadik: szerintem tökmindegy, melyik IOS-t adom meg neki, szopatni fog végig. Most netről szedtem egy 3745-enterprisek9-mz.akármi.bin-t, és
egykettő 3745-ös routert tettem a topológiába. Csináltam egyetlen egy IDLE PC-t, és viszlát. Amúgy megint előjött az a szánalmas probléma, hogy a konzol ablaka megnyílik 127.0.0.1-es címmel, majd szépen be is záródik azzal a lendülettel (a sokadik konzol-bezárogatás után).Előbb veszek élő labort, mint ez a program nekem itt műküdjön. Elnézést a háborgó-tenger hangvételű hozzászólásért, de így legalább már kijött belőlem az a 4V, ami bennem volt.
És @tusi_!
Most gondolom piázol, na de azért, mert meg van a vizsga, vagy azért, mert nincs?! És kérek beszámolót! Ha holnap nem fog fájni a fejed annyira
Remélem nem buktál meg, mert akkor legközelebb 180 nap múlva vizsgázhatol újra! -
FeRkE
őstag
CCNA vizsgára elég a Discovery 4.1 4 szemeszterének az anyaga? Vagy érdemes az Explorationt is átnyálazni?
-
Teréz Atya
senior tag
Az explorationből a 4-es a legújabb. De tiszta szívvel nem nagyon ajánlanám, ugyanis egy-két fogalamat úgy magyaráz el hogy három napig bandzsítasz utána.
Van benne olyan is pl. PHY layernél, hogy szétválasztja hogy van signaling és encoding, utána két oldallal meg mindenre encodingot használ.
Viszont a packet tracer gyakorlatok azok nagyon-nagyon jól jönnek. Vannak közte olyanok amik teszt formájában vannak kidolgozva és %-ban méri a teljesítményedet.
Plusz megtanít a wireshark használatára ami nem kicsit hasznos eszköz. Ha mobilneted van, akkor a microsoft network monitorral tudod a csomagokat elkapni.Magyarként nekem a legérthetőbb nyelvezetű könyvek a következők:
Lammle ICND1, 2007 - van benne próbateszt, igaz csak kiválasztós
Wendell Odom féle study guide, 3rd edition - mindenki csak dicséri, kicsit bő lére eresztve, de meglepően olvasmányos, jár hozzá letölthető próbateszt
Chris Bryant - Ultimate CCNA/CCENT package - szerintem a legérthetőbb -
zone
őstag
Todd Lammle CCNA Study Guide könyvében (2000-es kiadás) az IPX-ről szóló részeket átugorhatom, vagy azt még mindig kérdezik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Óra topik
- Autós topik
- Motoros topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Filmvilág
- További aktív témák...
- X13 Yoga Gen2 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- Dell Latitude 5490 14" HD i5-8250U 16GB DDR4 256GB SSD gar
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- HP Zbook 15 laptop (15,6FHD/I7-G4MQ/16GB/128SSD/Nvidia2GB)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest