Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

válasz suomalainen #14984 üzenetére

az a baj, hogy ég nem nagyon látjuk át a koncepciót
    az új CCIE / CCNP / CCNA hogy fog viszonyulni a jelenlegiekhez

Összegezném én mit értettem eddig a dologból:

CCNA
    - csak egyetlen vizsga lesz (nem lesz ICND1 és ICND2)
    - ezáltal nem lesz CCENT szint (kivéve a DevNet, az eddigi design vonalat, ahol lesz CCT, azaz technician)
    - nem lesz specializáció (R&S, wireless, security, data center, cloud....) CCNA szinten
    - ezáltal lesznek speciális szintek, amik eddig csak CCNA szinten léteztek, amik beleolvadnak az általános CCNA-ba (ilyen a CyberOpps, az Indrustrial)
    - a 2020 február vége előtti specializált CCNA-k kapnak valami badge-et, de senki nem tudja ez mit jelent majd a gyakorlatban

CCNP
    - kevesebb vizsgát kell letenni (eddig egy CCNP R&S 3 db vizsga volt)
    - ha jól értem nincsenek előfeltételek a CCNP vizsgáknál (nem kell érvényes CCNA hozzá)
    - csak itt jelenik meg specializáció

CCIE
    - ez is 3 évig lesz érvényes
    - az eddigi CCIE written helyett lesz a vonatkozó CCNP vizsga előfeltétel (egyik "300-" vizsga)
    - kérdés, hogy a "300-" újbóli letétele megújítja-e a CCIE-t?

CCDE
    - egyenlőre úgy néz ki ezt nem érintik a változások

Általános dolgok
    - a legnépszerűbb R&S megszűnik, helyette Enterprise lesz, ami két részből a struktúrált hálózatokból és a wireless-ből áll, ahogy írtam, ilyen specializált vizsga, csak CCNP szinten lesz
    - a design vonal is átnevezésre került CCDA, CCDP szinten DevNet-re
    - az várható volt, hogy az autómatizáció, az SDN bele fogja magát rágni a tanúsítási rendszerbe is

Szigorúan magánvélemény, de szerintem a CCNA a jövőben kevesebbet fog érni a munkaerő piacon. Amolyan svájci bicskának lehet elképzelni, amiben lesz routing, switching, de lesz wireless, autómatizáció, SDN , security is, de elég felszínesen lehet ennyi mindent egy vizsgába belezsúfolni.
    Az is szinte beiztos, hogy az álláshírdetésekben pedig egyre inlább csak CCNP-ket (a vonatkozó specializációval) fognak keresni.
    Sajnos legkevésbé a CCIE-t tudom értékelni. Még nem értjük pontosan a retake policy-t, ami lehet könyebb lesz a jövőben és pláne semmi gyakorlati infó a labor vizsgáról. Ami kár lehetetlenül nehéz, akár könnyebb is lehet a jelenleginél. (Nekem a CCIE written le fog "járni", ha nem megyek ismét októberig laborra, de most ezek a változások végkép elbizonytalanítottak, hogy van-e értelme menni.)

Új hozzászólás Aktív témák