-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adamL
csendes tag
Már továbjutottam de az a gondom a következő hibaüzenet:
No valid bootloader target device found. See below for details. For UEFI installation, you must include an EFI System Partition on a GPT formatted disk, mounted at boot/efi.
De pedig megcsináltam ott van /boot/efi
Valaki pls...
-
adamL
csendes tag
Örömmel jelentem megoldódott. Ha valakit érdekel annyi a megoldás: hogy én az adott progi desktop iconjához bele írtam Exec=/usr/bin/env XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1 itt pedig már a parancs áll. Az volt a gond, hogy áttetsző volt a szoftver GUI-ja és rosszul látszódtak a legördülő menük és egyebek...
-
Vladi
nagyúr
1. nem nehéz minimalból se, ha az alapokkal tisztában vagy. De ha nem 10 éves a laptopod, akkor felesleges vele bajlódni. Felteszed dvd-ről aztán utána ami kell.
2. wifit és gpu-t nézd meg. A többinek mennie kell. usb 3 linux alatt volt először.
3. ökörszabály, hogy először win, utána linux. Annyi a centos-en, hogy az ntfs partíciót nem látja! epel tárolót add hozzá, utána ntfs-3g csomagot. Aztán én grub costumiserrel szoktam csinálni. Elindítod, rákerestetel a rendszerekere, mentés. készvagy.
4. mér ott csinálod? tedd át user mappába, jogot neki és ott akciózz. Arra van. Aztán majd kézzel betöltöd ahová kell.
-
sonar
addikt
Saját véleményem:
1. minimal-t akkor használok ha szervert rakok össze. Ott szeretem nulláról felhúzni a dolgokat és tényleg csak annyi legyen ami kell. Desktop/otthoni használatra GUI-s változat, de CentOS-t nem. Nagyon sok kényelmi dolog hiányzik, nem jó, lassan jönnek rá a releasek... asztalira én jobban szeretem a LinuxMint-et.
2. A 7.x-es verziók is csak vmi 3.x-es kernellel vannak. Meg kell nézni a támogatást. Többek között ezért sem szeretem asztali gépre a CentOS-t
3. ha jól van particionálva a grub tudja (én szeretem a grub-ot külön particióra tenni. particionáláskor kell csiálni egy particiót /boot csatolási ponttal)
4. passz, vmit nem jól csinálsz v a rootnak nincs irási joga oda, arra a file-ra.#782 Egy költői kérdés: És utána hogy szeretnéd elvégezni a munkádat?
BTW: Erre szoktam mondani parasztosan, hogy googli v cash... -
Vladi
nagyúr
Kevés jó hírem van, ezen a folyamaton kéne átrágnod magad.
-
Vladi
nagyúr
Végül is jó választás a centos kezdetnek, elég a saját hibáidat kerülgetni.
Az 1. hszt javaslom olvasd át. Tárolókban vannak a programok, amikre majd szükséged lesz. repónak hívják általában. rpm csomagban érkezik onnan. Ha új tárolót adsz hozzá a rendszerhez, akkor is rpm csomagot kell telepítened, minden szükséges adat benne lesz.
vezetékre dugd rá a gépet, tedd fel a drivert és akkor lesz wifid. Onnan már könnyebben boldogulsz.
Egyébként rá lehet venni a yumot, hogy repók nélkül dolgozzon és csak az az 1 csomagot telepítse.
root jogot kérsz:
su -
Oda navigálsz a könyvtárba ahová letöltötted:
cd /home/valami/letöltések
majd:
yum localinstall --disablerepo=* csomag.rpmEz kikapcsolja az összes tárolót, nem keres a neten, csak azt az 1 csomagot telepíti.
-
sonar
addikt
Ez itt a repo ala natur
Ezt telepítsd fel és akkor utána yum már látni fogja az epel repot
7-es CentOS-ról beszéltem -
Vladi
nagyúr
De miért nem tudja telepíteni?
Próbáld terminálból:su -
yum localinstall csomag.rpmInkább epel tároló kell neked.
Attól a videós hogyantól egyelőre kíméld meg magad, ha jót akarsz. A csomagolt drivert próbáljuk legelőször felmaszírozni a rendszerre!
-
Vladi
nagyúr
Az a te mázlid, hogy nux csinált csomagot: link.
Különben ezen kéne átverekedned magad: link, vagy mehetnél fedorázni.Ezt a csomagot kell letöltened és telepíteni. Elvileg 2 katt, root pass és már megy is felfelé.
Nem baj, ha felveszed az epel és a nux tárolókat. Régebben írtam hogy kell. Esetleg elrepo kellhet még. Sok sikert.
sonar:
elvben Broadcom 4311AG van neki, nem egyszerű történet.
-
sonar
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest