- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Próbálgatással hátha lehet javítani a sebességen.
-
-
Sziasztok!
Bejött a sejtésem, a CentOS (jelenlegi állapotban) a hibás, mert azonos gépen windows alatt sokkal gyorsabb:
Íme az átlagos és maximális sebesség windows alatt.
Bármilyen tipp jól jönne, hogy miként szokás az ilyet elháritani.
( Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c) )Kössz előre is!
(Persze, közben guglizom is.)
-
Sziasztok!
CentOS-en szeretnék smb protokolon keresztül egy routerről file-okat másolni, de nagyon lassú 21/37 MByte/sec írás/olvasás.
A router oldalon már mindent kipróbáltam, amit eddig javasoltak.
A routerre kötött winyó 110 felett tud a gépre kötve, és a routernek is 100 felett kellene olvasnia a topikja szerint.
Most azt próbálom kivizsgálni, hogy a gép oldalán minden rendben van-e.
Eddig alap samba install volt csak nulla konfig.
Olyasmik jutottak eszembe problémaként, hogy samba beállítás, vagy hálókártya firmware.
Utóbbit meg is nézem este.Bármi ötlet segítség lenne.
Köszi! -
-
Vladi
nagyúr
"de semmi komoly."
Ha semmi komoly akkor maradj a 7-nél.
De nem azért, mert a 8 az elején rossz lesz, sőt! Ez enterprise linux, itt más a gyakorlat. Itt lassan váltunk, lassan frissül, a stabilitás a lényeg. Pont azért, hogy a munka menjen.
A normál menetren az, hogy megnézed az újat, teszteled egy x független gépen. Mindent kipróbálsz. Mikor látod, hogy mi a váltás menetrendje, akkor megtervezed. Ez leállítást eredményez, mondjuk amikor szabadság van. Utána némi betanítás és megy a munka tovább.
Szóval céges dolgozós gépen a munka az első.
-
Sziasztok!
CentOS-nel mennyire szokott mukodni a foverzio frissites?
A - remelhetoleg - hamarosan megjeleno 8-asra lehet majd megbizhatoan frissiteni, vagy keszuljek a reinstallra?
(Desktop munkaallomas sok elektronikai szoftverrel.)Kossz!
-
Vladi
nagyúr
Elvileg a 28-ra épül, az meg valamikor május-augusztus vonalon lesz kivezetve. Ahhoz alkalmazkodik kb. Meg a 7-es full szupportja 19 éve, 20 eleje. Annál tovább nem nagyon lehet húzni, szal szeirntem is nyár. Már így is 2 évvel a normál ütem után vannak, csökkentik a támogatott disztróik számát.
-
A 8-as CentOS valamikor nyaron jon, ha jol sejtem az eddigi beta - release idokulonbsegek alapjan, ugye?
Vagyis sacc/kb. a 10-es debiannal egy idoben.
Van valakinek ennel pontosabb, vagy ennek ellentmondo infoja?
Kossz! -
Ablakos
őstag
A 8-as (beta) RHEL-ben már nincs BTRFS alap telepítési támogatás. Gondolom, a centos is hasonlóan fog kijönni a nyolcassal. Akkor marad a jól bevált LVM használat.
-
Ablakos
őstag
Ha jól látom a live cd egy külön álló csomag. Az a gondom, hogy ezt nem tudja a rufus (meg más eszköz sem) GPT/UEFI módban kiírni usb kulcsra. Szeretném laptopokon kipróbálni, de azok nem tudnak hagyományos MBR bootról indulni (Persze a biosban lehet változtatni ezen, de nem akarom elszúrni a windows boot managert).
Az everything/dvd iso simán kiírható UEFI -ben, de telepíteni nem akarok egyelőre.
Van erre valami megoldás? -
lakisoft
veterán
zfs eredetileg solarisnál volt lást itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/ZFS
idézem:
Legelőször a Solaris 10-ben jelent meg. Akkor még csak opcionális fájlrendszerként szerepelt az UFS mellett. A Solaris 11-ben már ez az elsődleges fájlrendszer. -
Vladi
nagyúr
válasz
lakisoft #862 üzenetére
2017 szeptember... ne foglalkozz ezzel, húzd fel a centet 7.6-ig!
Ha régebbi, akkor yum clean allt nyomass, akkor jó verzót fog találni. Uccsó háesz!Freenas freebsd nem? Elvileg zfs a bsd és más nemlinux uxin világa.
De beavathatnál mire is kell neked pontosan. Hátha le tudunk beszélni róla és problemsolvd.Jóaz, hadd pörögjön a topik.
-
Vladi
nagyúr
Megnéztem, hivatalos doksi. Meg egy másik szájbarágós.
Azóta már van 7.6-hoz is. A lényeg, hogy felteszed a tárolójukat, aztán 2 csatornát kapsz. egy dkms és kabi-s.
kabit ajánlják mindkettőnél inkább. Csak az egyik csatornát használd egyszerre!!
Mondjuk mindkettőnél ír új kernelnél újratelepítst. De kabinál csak 7.7-re váltásnál lesz ez érdekes. Ha egyáltalán.Aztán felrakod és használod.
-
sonar
addikt
válasz
lakisoft #857 üzenetére
kerneles részre nem reagálnák, már ki lett vesézve.
zfs az érdekes dolog, amennyire én tudom pár éve lett felkapott(abb) Én speciel kb 2 éve egy linuxakademias szemináriumon hallottam róla részletesebben. Sajna még nem volt időm mélységében foglalkozni vele.Viszont btrfs-t támogatja nativan az meg eléggé hasonló megoldás.
CentOS mellett érdemes az RHEL dokumentációját is olvasni. Én rengeteg hasznos dolgot szoktam ott találni. -
Vladi
nagyúr
válasz
lakisoft #857 üzenetére
"De erről részletesen be fogok számolni, hogy mi a gond. "
Hát lécives.Este ha nagyon unom magam, megnézem mit lehet bügykölni c7 alatt.
De a centos nem igazán erre lett kitalálva. Persze ha csak ez a híjja, akkor ugorj neki.Én úgy szoktam mondani, hogy kapsz x mennyiségű csomagaot és kalap. De az neked 101%, hogy a következő 10 évben működni fog.
Najó, csak 99.8
A 3.10-től meg nem kell megijedni. Ezt már sokszor fejtegettem, hogy tökmindegy, hogy 3.10 vagy 4.9. Biztonságilag javítva van, 5 éves ciklusban meg az összes drivert megkapja.
-
lakisoft
veterán
A centos 7 3.10-es kernellel érkezik. A debian világban a 4.19-az alap. De cálfold meg hogy nincs igazam szivesen el vitatkozik veled erről. Konkrétabban ZFS-t akarom kipróbálni natív roottal CentOS alatt. Elég komoly kihívás még normális dokumentáció mellett is. De erről részletesen be fogok számolni, hogy mi a gond.
-
Ablakos
őstag
Nagyon nem értem a telepítőjét a centos-nek.
(VM környezet, 2db 20gb vdisk) raid kötetre szeretnék btrfs file rendszert, természetesen szétszedve a csatolási pontokat.
1. Kiválasztom a fájlrendszernek a btrfs -t és beállítom melyik "fizikai" lemez legyen a raid- ben. A kötet méretet automatikusan max-ra teszi, de fixen meghatározni nem engedi. (nem ír a billentyűzet a méret cellába)
A root így megette a teljes lemez méretet, amit a swap és a boot hagyott.
2. Létrehozom a /home pontot és adok neki 2gb méretet. Az eredmény egyenlő méret a / csatoló ponttal. 9561 MiB méret3. És így tovább...
Ez így normális, hogy bármennyi csatolási pontot létrehozok, azok egyenlő méretűek lesznek?
-
bacus
őstag
Nem is próbáltam.., de annyira nem érdekes, ez egy régi laptom (lenovo W510), megy rá egy windows 7 sztem mert nem jó a centos 7 ezen, nvidia 340 driver kell neki, minden kernel frissítés probléma, repoból is várni kell rá, most is állandóan hibára fut.
El kéne adjam lehet és vennem egy újabbat, amin rendesen fut.., a dropbox nem igazi probléma és pláne nem a centos hibája.
-
lakisoft
veterán
ZFS-t próbált valaki CentOS-sel?
-
Vladi
nagyúr
RHEL 8 béta rilíz van és nem szóltok??
Találgatásoknak vége, fedora 28 alapú lesz. Nem rossz.
Akkor rilíz nagyságrendileg jövő nyár. -
Ablakos
őstag
A console lang/keymap beállításait a /etc/locale.conf -ban kell módosítani? A gondom, hogy nem akar
a billentyűzet qwertz lenni meg a nulla helyén 'í' van. A többi jóZ@centos ~]$ localectl status
System Locale: LANG=hu_HU.utf8
VC Keymap: hu
X11 Layout: hu
X11 Model: pc105
X11 Options: terminate:ctrl_alt_bksp -
Ablakos
őstag
Természetesen a php-val van megint gond. A remi-php72 (esetleg remi) tárolóból telepítettem minden php csomagot. A php-pgsql fel megy hiba nélkül, de a php-v -re:
# php -v
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pgsql (/usr/lib64/php/modules/pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pgsql.so (libpq.so.5: cannot open
shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql (/usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql.so (libpq.s
o.5: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP 7.2.3 (cli) (built: Mar 2 2018 12:41:10) ( NTS )
Copyright (c) 1997-2018 The PHP Group
Zend Engine v3.2.0, Copyright (c) 1998-2018 Zend Technologies
with Zend OPcache v7.2.3, Copyright (c) 1999-2018, by Zend TechnologiesVan valakinek 7.2 -es php telepítésre tippje?
-
Ablakos
őstag
Postgresql telepítés után szeretnék phpPgAdmin managmentet telepíteni. Beállítottam a szükséges port/host stb. igényeket, de a böngészőben Az ön PHP rendszere nem támogatja a PostgreSQL-t. üzenet jön. Természetesen a php-pgsql csomag fent van. (7.2-es php-t használok, @remi-php72)
Merre keressem a hiányokat? -
csixy
addikt
<-
-
agy73p
senior tag
-
agy73p
senior tag
Hello,
erre rá tudnátok nézni?Kernel 3.10.0-693.17.1.el7.centos.plus.i686
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Tudna vki ajánlani vmi hasznos írást a SELinux-ról?
Sokat nézegettem a YT-t meg az RHEL doksikat, de vhogy nem igazán akar teljesen kikristályosodni a dolog. -
sonar
addikt
-
Ablakos
őstag
Nekem még sok google találat/olvasás után sem világos hogy kell az Apache moduljait kezelni. (enable/disable)
pl: Azt írja a apachectl -M, hogy Loaded Modules: ratelimit_module (shared)
Ha a configját (conf.d alatt) átnevezem, akkor is ugyanaz httpd restart után.Tehát hogy is kell korrekten ezeket a modulokat ki-bekapcsolni?
-
Ablakos
őstag
Van arra lehetőség, hogy ha repositoryból telepítek, akkor a cél foldert meg tudjam határozni? Azt szeretném, hogy a repoból telepítés egy ( általam beállított ) külön logikai kötetre kerüljön.
-
sonar
addikt
Nekem van egy ilyenem működő gépem is:
CentOS release 6.2 (Final)
-rw-------. 1 root root 1922 Feb 8 2013 anaconda-ks.cfgDe ez a legrégebbi működő vazs:
CentOS release 5.3 (Final)
-rw------- 1 root root 1526 Jan 28 2010 anaconda-ks.cfg -
Ablakos
őstag
-rw-------. 1 root root 162083 2015 márc 26 anaconda.log
Valóban le a kalappal, hogy kibírt annyi bénázást a rendszer a tőlem.
(néhány hónap ubuntut leszámítva az első distrom)
Nem veszem észre, hogy lassult volna a rendszer. Windows ennyi telepítéssel már széthullott volna.
-
Vladi
nagyúr
Úúúú srácok:
Anaconda logom:00:16:55,192 INFO anaconda: Telepítést záró szkriptek futtatása
Nem ez az érdekes, hanem a fájl létrehozásának dátuma:
2014. szept. 24.Azóta megy a cucc. Anno kérdés volt, hogy tényleg bírja -e a rendszer évekig. Bírja.
-
Ablakos
őstag
(Én csak a 7-es kapcsolódtam a distróba.) A 6-os (vagy korábbi) distrók átáltak a systemd-re vagy az init.d -vel dolgoznak továbbra is?
-
adamL
csendes tag
Hali!
Úgy van mikor telepítem a CentOS 7-et kiválasztom ugye melyik merevlemezre akarom tenni. Az I will configure partitioning opcitót választom. As sda1 és sda2 -n van a win 10. Az sda3-ra teszem a CentOS-t. Meg kell adni a meghajtókat és méretüket típusukat, hogy pl.: /, swap, /boot/efi stb.. Megadom a /boot/efi -t is de valamiért mintha nem látná és akkor írja ezt a hibaüzenetet, hogy:
No valid bootloader target device found. See below for details. For UEFI installation, you must include an EFI System Partition on a GPT formatted disk, mounted at boot/efi.
Innen nem is tudok enélkül továbbmenni a telepítéssel. Amúgy viszonylag új a gép és UEFI-s. Apropó még egy kérdés 114 GB -t szánok a CentOS-re. Ezt a különböző partíciók között hogyan érdemes szétosztani gondolok itt arra mennyi kell a swap -nek a /boot-nak stb ill milyenre választani file rendszert?
Köszi!
-
adamL
csendes tag
Már továbjutottam de az a gondom a következő hibaüzenet:
No valid bootloader target device found. See below for details. For UEFI installation, you must include an EFI System Partition on a GPT formatted disk, mounted at boot/efi.
De pedig megcsináltam ott van /boot/efi
Valaki pls...
-
adamL
csendes tag
Helló!
Az van, hogy ahová a CentOS akarom telepíteni az egy logikai partíció és NTFS típusú. Nem látja csak az egészet egyben -a 2 logikait külön - külön nem. Gondolom amiatt ahogyan említetted is alapból nem látja az NTFS típusút.- A kérdésem az lenne Win 10-en mivel tudnám formatálni, és milyen típusra érdemes, hogy a CentOS biztosan lássa?
Köszi!
-
törölt tag
-
Ablakos
őstag
válasz
#45997568 #801 üzenetére
Kiszolgálónak szerinten nagyon jó a Cent. (desktop nincs telepítve) Munkahely is váltott a "nagy" SUN saját rendszere után/helyett és bejött nekik a vörös kalap. Nekem is ez adta a motivációt, abszolút műkedvelőként használom a Cent7-et kommersz hardveren és több mint két éve stabilan megy éjjel-nappal.
-
törölt tag
Fent van, minimal telepitesen GUI-val, 2 server megy rajta virtual box--on, teljesen jo cucc, tetszik nagyon.
Majd megnezem egy 30 napos trialban (Red Hat) mi a kulonbseg kinezetben a ketto kozott. LFCE a cel minel hamarabb, oda kell a kis lab
2 eve beszelgettem a Centos agytrosztjevel Dublinban, akkor nem nagyon kovettem a Centos-t, par napja fedeztem fel, nyitottabnak kell lennem ugy erzem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elden Ring
- Fujifilm X
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Stellar Blade
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest