Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tgyulai
csendes tag
-
Nekem-8
tag
válasz
Fairplays #745 üzenetére
Én lehet eladom az 550D-t de csak KIT-ben, vagyis 18-55 kit obi + 16 gigás kari. Ugyanis a képeim 15% -a olyan pozíciós amihez kellene a kihajtható kijelző így erősen gondolkodom a 600D-n. Persze elherdálni nem akarom. Ja igen, boltban vett itthon, 2 év garival...pontosan nem tudom de kb. 15 hónap van még rá....
-
tgyulai
csendes tag
Egyetértek veletek, a gép egy videókamera mellé kéne (konkrétan egy Sony VX2100), hd klippekre, meg hasonló, meg persze fotózásra is, főleg portré. Az ára megtérülne, de csak idővel. Részben esküvőre, alkalomadtán fotózni videózás mellett. Szóval a probléma összetett. Köszi a tanácsokat, nagyon építő jellegűek. Szívesen várom a továbbiakat.
-
Ren Hoek
veterán
Ez hasznos volt, teljesen egyetértek vele.
Azt hozzátenném, hogy alapvetően a legfontosabb szempont, hogy mire kell.
Videó? Esküvő? Sport? Természet? Hobbi?Én pl hobbi szinten DSLR-t sem vennék nagyon, zsúrfotózni... Sokan panaszkodnak rá, hogy megveszik a drága DSLR-eket és a képek nagy része életlen lesz. A kis mélységélesség, egy amatőrnek nehézzé teszik a fotózást. Ha itt nem gondolkodik az ember, csak auto-n nyomja neki, akkor szerintem sokkal több rossz kép születik, mint egy bridge, vagy szappanos doboz géppel.
Aki viszont komolyan gondolja és tényleg ez a szenvedélye, vagy munkára is tudja használni (és visszakeresi vele az árát) annak nagyon megéri, mert hatalmas előrelépés.
Személy szerint, főleg a molyolós, gondolkozós fotózást szeretem. Nem siettet senki, egy képen lehet gondolkozni, több szemszögből különböző fényekkel megvilágítani stb...Cimbiék koncertjét is meg tudom örökíteni a saját felfogásomban... De ha becsúszik vmi videós meló, akkor elvállalom. Vagy legutóbb kibérelték tőlem egy napra, egy reklámhoz. Lehet sohasem termeli vissza az árát, de rengeteg helyen tudom használni. Egy vakura lenne hatalmas szükségem, pont ahogy írtad is, szerintem ez az egyik legfontosabb.
Szóval a legfontosabb, először döntsük el mire kell a gép, mit jelent nekünk a fotózás, videózás. Utána kezdjük el tervezgetni az objektívparkot meg a vázat, kiegészítőket.
Természetesen azt se feledjük, hogy attól mert valaki megvesz egy drága tükörreflexes gépet, még egyáltalán nem biztos, hogy jó képeket csinál. Fontosabb a mondanivaló. -
k1csi
senior tag
Kis költségvetésnél (és DSLR témában az általad megadott limit nem számít nagynak, bár ebben a témában nem járatosaknak másképp tűnhet) részben az is számit, hogy a jövőben mennyi fog a fotós cucc bővítésére rendelkezésre állni.
Miért is mondom ezt? A D7000 váz (nem közvetlen tapasztalatból, tesztek/netes videók alapján) jó váz lett. Ez már nem belépő váz, ennek megfelelő árral.
Azaz, hogy jól ki is lehessen használni már több obi és vaku is kell.De kezdjük az elején. A D7000-et a Nikon valahova a 60D és a 7D közzé pozicionálta. Bár pl. a dupla kártya több mint amit a 7D tud, viszont a 60D elforgatható kijelzős és mostmár a 600D is az lesz azaz ebben meg kevesebb.
A piac is elég hamar ennek megfelelően árazta be.A Canonnál a különböző vázaknak más-más frissítési ciklusa van. Nagyjából a belépő kategória 1 év, haladóbb 2, profi 3. Időnként (nagyon ritkán) kicsit újrarendezik a kategóriákat.
Amikor az azonos kategóriában megjelenik az új váz, akkor a régivel jó vételt lehet csinálni. Az friss vázzal annál kevésbé, mert ilyenkor meredeken esik az ára. Vsz. ez a 60D/D7000 esetében már nagyjából lefutott, innen már csak lassú ereszkedés várható.
Sikeres váz kevésbé meredeken, kevésbé sikeres meredekebben. Innen a forint árfolyama néha vastagabban szól bele mint bármi más.Viszont mostanság már van egy másik tényező is. Nem tudom, hogy volt már-e olyan, hogy az új Canon xxxD váz ugyanazt az érzékelőt használja mint az előd, ugyanazzal a Digic procival. Ez is mutatja, hogy APS-C-n kifutottak az érzékelő csiszolásának a tartalékai azaz ez a fejlődés el fog laposodni mert fizikai korlát közelében van. Ez alól a videó a kivétel, de az egy másik történet.
Azaz innentől már más ficsörökkel lehet új verziókat kihozni. Most Canonnál épp az elforgatható kijelző, legközelebb lehet a videó, több kártyahely jobb AF stb.
Viszont ezek az új ficsörök egyre kevesebb esetben számítanak. Pl. az elforgatható kijelző nagy átlagban szerintem az esetek 1-3%-ban játszik. Persze speciális esetben (pl. makró) jóval több (akiknek ilyen kell már úgyis tudja), de ezt meg kiegyenlíti az akik nem csinálnak pl. olyan makrót ahol ez kell.
Azaz tippem szerint a következő mozgás és újrarendezés a FF-nél várható, ahol még több tartalék van.
Na mindegy. Röviden nem pont rögtön a váz megjelenésénél vásárolva árban nem lehet nagyon mellé fogni. Azt kapod amiért fizetsz. Amiben mellé lehet fogni az, hogy nem azt veszed amit ki tudsz használni.
Nézzük az obit mielőtt ebbe belemennék. Mind a Canonnak mind a Nikonnak van egy minőségi utazózoomja: 15-85, 16-85. Piszok drága (különösen a Canon), ezt sokan nem tudják/hajlandók megfizetni.
A Canonnak van a 18-135 (A Nikonnak is de mivel az nem VR felejtős). Ilyen nagy átfogásnál a nagylátó résznek is esik kicsit a felbontása a tele végén meg jócskán. Azaz a max gyutávon nem biztos, hogy több részlet kinyerhető mint a minőségi zoommal a kisebb gyutávon kivágással. Persze nem kell vágni, ill. olcsóbb is. Gondolom ezt a marketingesek is jól felmérték, kompaktról váltók meg mindent egy obival akarnak megoldani.
A Nikkor 18-105 VR egy köztes megoldás. Kisebb átfogás, de ott jobb felbontás. Persze a tele részén ez is esik, de nem akkorát mint a 18-135.
Összeségében egy kicsit az alap kitobi feletti minőség. Canonnak nincs ilyen obija, gondolom ezt is jól felmérték a marketingesek.Viszont egy szem obival, vaku nélkül ezek a vázak (vsz. még az 550D is) nem használhatók ki.
Azaz vsz egy jó fotós rendszerben a váz ára kb. 30-50% legyen csak az összköltségvetésnek. A többi obi, vaku és más kiegészítő kell legyen. A külső vaku (dönthető/forgatható fejjel) pedig vsz. nem opcionális elem.
A vaku a speciális eseteket leszámítva nagy átlagban az esetek 10-30%-ban kell. Ha másra nem derítésre és az AF segédfény miatt (gyorsabb AF!).Azaz 300k limit esetén (speciális eseteket leszámítva) én egy olcsóbb vázat vennék (azaz nem 60D/D7000), utángyártott 2.8-as obival (beltérre/szűk helyre Tamron 17-50 2.8, nagyobb helyre valami 28-ról induló pl. Tamron 28-75 vagy pl. Canon esetben használt 28-70 bár ez már limiten felülre viszi a dolgot, de az USM az jó dolog). Telének meg pl. 55-250. Ha inkább a tele a lényeg akkor meg 70-200 (vagy alternatíve 85 f/1.8, kicsit öszvérnek) és olcsóbb alapzoom. Canon 70-200-ban nagyon jó viszont az IS-es verzió (70-200 4L IS) még használtan is kiviszi a költségvetésből a dolgot viszont ebben a tartományban vsz. már fontos az IS.
Azaz drágább vázat akkor érdemes venni, ha később még majd annyi pénz lesz fotós dolgokra.
600k-s limitre már írtam egy szösszenetet, igaz kicsit Canon orientált, de vsz. átfordítható másra is. Link
Elég, hosszúra sikeredett, elnézés, ha a hozzászólásokra már nem lesz energiám reagálni.
-
Cancer
senior tag
Tegnap csináltam pár próbaképet.
Amiket tapasztaltam. Ugye ez csak 50-es objektív vs 44-es vs 58-as, vs mittomén... Megnéztem google-on. 58 mm-es, ami ugy 92,8-nak felel meg a gépen. 4 db 60W-nak megfeelelő energiatakarékos égő egy 35 nm-es szobába és f/2-es fényerő ide-vagy oda, stabilizátor nélkül nem lehet kitartani kézben.Ezért felraktam az állványra... a fénymérést én jónak találom. Talán -1/3Fé, ha nagyon kötözködni akarunk.
A fókusz viszont f/2-n olyan minimális, hogy hiába villan fel(és csipog) a fókuszérzékelő, jobb eredményt értem el LiveView+10x-es nagyítással. (értelem szerűen) (A középsőt használtam)
Könyvespolcot fotóztam, hogy megnézzem az élességet... Egyrészről szerintem ráférne egy tisztítás az objektívre, másrészről f/2-n a képszéleken már láthatóan romlik a rajza. Középen viszont kiválló és a hátteret is szépen mossa.Még egy 135 f/2,8-ast akarok beszerezni portrézáshoz, bár akkor már legalább 10-15 méterre kell, hogy legyek majd az alanytól...
-
Cancer
senior tag
Ren! Ha te ilyen jó vagy elektronikából, akkor mától barátok vagyunk!!
Vaku készítésben mennyire vagy otthon? -
Ren Hoek
veterán
Most nem vagyok biztos benne, hogy ez az-e. De kölcsönben feltettem egy 17-valahányas USM IS obit. Hátt biztos hogy nem vennék olyat, nagyon gányul torzított, és lencsehibák is kijöttek.
Aztán láttam obi fórumban, hogy szidták. Kérdezd meg objektív fórumban, mert valamelyik 17-XX objektív nagyon szar, annak ellenére hogy IS, USM. Lehet csak ez az egy van, akkor pont ez.
Semmivel nem csinált jobb képet mint a 18-55. Sőt... -
tgyulai
csendes tag
Mit gondoltok a C 17-85 IS-ről?
-
Ren Hoek
veterán
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Ren Hoek #730 üzenetére
Most ha belegondolok nem is olyan elvetemült ötlet. Az egyetemen a VLSI laborban úgy is pont az emberi látás szimulálásával foglalkoznak (a másik laborban meg két 1000 FPS-es kamera van, leesett az állam
) ilyen 16 magos procikkal dolgozzák fel a képet. Simán lehetne olyat, hogy kivezetem HDMI-n a képet, vagy elég a video outon, a processzor feldolgozza a képet, és utána adagolja az objektívnek a fókuszt... Eh csak ehhez kikell vezetni az obicsatlakozót, meg megfejteni hogy működik az objektívek vezérlése
Najó ez már nagyon kocka téma
Amire eljutok oda, hogy egyáltalán beengedjenek abba a laborba, szerintem már 660D lesz, hiperszuper AF-el, meg minden finomsággal
-
Ren Hoek
veterán
Ebben totál egyetértek.
A rolling shutter és a moiré ami bosszantó. Ezenkívül egy "videós AF" rendszernek örülnék a legjobban, ami pedig nem lehetetlen.. Nézzetek meg egy Pana GH1 AF tesztet.. Igaz a hozzávaló objektív is direkt erre a célra van. Kitudja lehetne-e vezérelni a Canon objektívjeit úgy, hogy finom átmenetes fókusz legyen... De egyszer ha elektronikailag eljutok oda, építek valami PIC-t ami finoman adagolja neki a fókusztVégülis nem lehetetlen. Nem látom akadályát annak, hogy a motort finoman és folyamatosan tekerje, míg éles nem lesz a kép (ahogy kézzel fókuszálunk)
Néha nagyon jól jönne rendezvényeken. -
Cancer
senior tag
Először én is úgy voltam vele, hogy jó gép, aztán az objektívek meg majd jönnek. Most viszont, ha lenne pénzem akár egy 7D-re 15-85-tel, akkor valószínű, hogy nagyon meggondolnám az 550D-t + hozzá fullos kis objektíveket.
Nem olyan könnyű kinőni az 550D-t.
De mit is jelent kinőni egy ilyen gépet?
A fénymérése u.a. mint a 7D-nek, sőt elég sok mindent tőle és az 5D MkII-től örökölt. Ha jók az obik, akko egy nagyon hálás kis gép. Nem sok beállítás marad el a profiktól és szerintem azok is kezelhetőek.
A kinövés max a technikai fejlődés lehet, de ha ezt vesszük, akkor ha ma veszek egy 5D MkII-t akkor az MkIII megjelenésével máris egy elavult tehcnológiám lesz...Én személy szerint akkor fogok 550D-ről váltani, ha komolyat fejlődik videó téren a rendszer... az pedig még jó néhány évet jelent.
-
Ren Hoek
veterán
Fuji S2-ről (Nikon D100-ra épített váz) váltottam 550D-re.
Nem lehet összehasonlítani, nincs is értelmeViszont bóvli teléket, meg utazó zoomot 18-135 nem érdemes hozzá venni, mert nem tudja kirajzolni a 18 MP-elt, az pedig szar érzés, mert látod hogy van benne több...
Most látom át ezt igazán... Carl Zeiss 50 1.8 , 5.6-on olyan penge éles képet ad, hogy lehidalok
De még a 18-55 IS KIT is kirajzolja 18-on. -
Ren Hoek
veterán
Én nem mondanám hogy olyan jó lenne az autofocus D7000-ben...Azért kicsit obi függő is.
De szerintem felejtsük el DSLR műfajban a videó alatti AF-et... Semmi értelme.
Az meg hogy fókuszpontok száma kevés? Nemtudom én az egyedüli középső fókusszal tökéletesen megvagyok, sőt sokkal rosszabb képek születnek automatán ha az összes pont aktív. Én úgy szeretek lőni vele, mint egy puskával.
Obiknak meg: 50 1.8, 18-55 IS, és használt 70-200 f4L. 550D-vel ez már egy használható szett.
Inkább legyen pár jó objektív, mint egy drágább gépváz.
-
tgyulai
csendes tag
Ez lenne a nagyon max keret, sőt már kicsit több is mint ami tervbe volt, annyira nincs eleresztve a srác, erre spórol már 1 éve, szóval nehéz kérdés. 550d mellé milyen obit ajánlanál, fix 50 1,8 szinte tuti lesz, de kéne valami zumm is. Canonban nem vagyok annyira otthon.
d7000 18-105-el lenn -
Cancer
senior tag
-
tgyulai
csendes tag
Sziasztok 1 ismerős kért meg írjam be a fórumba, hátha érkezik valamilyen tanács.
Fényképező vásárlás előtt áll az illető és nem tud dönteni a kiszemelt Nikon D7000 és Canon 60D között (esetleg még 550D játszik). Fontos a magas ISO-n is jó képminőség, legtöbbször portrézásra, ill. különb eseményekre használná. Meg persze videózni is szeretne, ezért esett ki a D90. Eddig egy fuji briget használt, de már kinőtte, az alapokal tisztában van, nem csak az expo gombot ismeri a gépen. Nem szeretnék egy nikon-canon vitát nyitni, csak érveket, ellenérveket egyik másik mellet. Én D7000 velé terelem, nekem is az van, de talán a canon kicsit jobb a videóban, viszont a nikonban meg jobb az af videó közben. És még itt van a Canon 550D is, ami meg hasonló a 60D hez eléggé, csak jóval olcsóbb. De kevesli az illető a fókuszpontok számát (1 keresztszenzoros). Az 550d meglenne 200ból alapobival, a maradék 100-120e-t meg obira tudná költeni. Én már nem tudok tanácsot adni. Legszívesebben összegyúrnám a három gépet tudásban és árban is
. Na ehhez várok tanácsot. Hogy én is tanácsolhassak.
-
Cancer
senior tag
válasz
Ren Hoek #721 üzenetére
Pontosabbat hétfőn tudok mondani, addig talán lesz időm némi tesztelgetésre. De legkésőbb vasárnap a kiránduláson.
Én a hangot kikapcsoltam, így csak a fókuszpontok villannak fel. Viszont, ha egyszer felvillantak, akkor nagyon el kell állítanom a fókuszt, hogy újra felvillanjanak. -
Ren Hoek
veterán
Az oké hogy utánállítja, hát ez a fénymérés lényege
De hogy mennyire pontos? (Túlexpós, alulexpós képek?)Illetve a fókuszpittyegés? Nekem elég pontosan kell élesíteni, hogy pittyegjen. Néha portrénál nem is pittyeg szinte, mert 1.8-on ugye elég kicsi a mélységélesség. (Mondjuk csak a középső pontot használom)
-
Cancer
senior tag
válasz
Ren Hoek #719 üzenetére
Blende előválasztásnál hozzárendeli a záridőt. De, hogy ez mennyire jó azt még nem teszteltem komolyabban. Viszont ahogy húzom be a blendét, úgy növeli a záridőt is. Este teszek fel képet ami az 50-es Helios-szal és a ~3 cm-es közgyűrűvel készült. Kb 1:2-es nagyítás. Tényleg, azt hogy lehet megállapítani?
Hétvégén megyek a Zemplénbe, addigra a 135 f/2,8-as is meglesz. Ott kipróbálom komolyabban. -
Cancer
senior tag
Én is beruháztam egybe! Mármint átalakítóba (M42-EOS). Bár én nem gondoltam, hogy kell a chipes az élet úgy hozta, hogy ezt tudtam gyorsan megszerezni. Egyelőre jól teljesít és az f/2-es Helios 50 mm-esnek szép világos képe van! Anno még kaptam egy kb 3-3,5 cm-es közgyűrűt, így kb a frontlencsétől 1 cm-re tudok makrózni.
Elvileg holnap lesz egy 135 mm f/2,8-as obi is hozzá. Annak kíváncsi leszek a nagyítására. -
Fairplays
aktív tag
Sziasztok!
Keresek egy eos 550d gépet, nincs valakinek véletlen elfekvőben?
-
access_denied
senior tag
Ilyen apropóból tettem én is UV szűrőt az obik elé. Az, hogy Hoya, még nem jelent semmit, itt is van alap modell, de egy UV PRO 1 Digital (99,7%), vagy egy HD UV (2*8 réteg, 99,35% fényáteresztés) jó választás lehet. Az alacsonyabb kategória tényleg komolyabban beleszólnak a kép minőségébe.
-
johnjohn
addikt
Nem jó helyen olvashattál. A 18-135-ös egy nagyon rosszul sikerült darab, 70 mm felett rettenetesen lágy a képe a széleken. Az 55-250 IS viszont egy igen jó kis objektív, az árához képest főleg, és a Canon 18-55 IS kitobi is bőven megéri az árát, használtam mindkettőt egy darabig./ A 18-55-öst később úgyis lecseréled egy fényerősebb obira./
Inkább barátkozz meg a gondolattal, hogy a cserélhető objektíves vázakat valóban cserélgetett objektívekkel érdemes használni.
Az UV szűrőt felejtsd el, teljesen felesleges pénzkidobás, ráadásul az olcsóbbak még el is cseszik esetleg az objektív rajzát. -
Ren Hoek
veterán
Minek DSLR ha nem cserélgetsz? Sokkal jobban jársz akkor pl egy Panasonic bridge géppel. Leica obi stb... és lényegesen könnyebb használni, meg olcsóbb is.
Ennek pont az lényege, hogy van egy obiparkod amit cserélgethetsz. 55-250 helyett 70-200 f4L használtan. Tudom 100K körül van, de jóval jobb.
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
EOS550-t szeretnék venni, de 2 kit között gondolkodom:
1. 18-135 kit 260e
2. 18-55 + 55-250 kit 270eNem ismerem annyira ezeket a gépeket és obikat. Az 550-es váz már el van döntve, amit nem tudok még az az obi(k).
- elvileg a 135 elég lenne, de persze jobb a nagyobb
- cserélgetés annyira nem szimpi nekem
- 2db UV szűrő kell 1 helyett (még +8e Ft)Tudtok abban segíteni, hogy milyen minőségűek ezek az objektívek (nyilván egymáshoz képest). A 135-ösről egész jókat olvastam, tetszene is, de alig drágább a 2 darabos szett. Szintén olvastam, hogy ez a 250-es nem a legjobban sikerült darab. Van valakinek ezekkel tapasztalata?
-
Cancer
senior tag
válasz
maxika2004 #704 üzenetére
Jobb a jel/zaj aránya.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
maxika2004 #702 üzenetére
Lehet érdemesebb most már 600D-t venni.
Az a kihajtható kijelző sokszor nagyon jól jönne...
-
Ren Hoek
veterán
válasz
maxika2004 #700 üzenetére
Vegas szép és jó, de nekem a 4 magoson szaggatott a DSLR videója. Kicsit idegesített...
Aztán kipróbáltam a Premier Pro CS5-öt, és semmi szaggatás, vajsimán viszi!Az elején be lehet állítani hogy HDDSLR, szóval alapból támogatja. Semmit sem kell konvertálni. Meg is őrülnék...
Azóta azt használom, szerintem sokkal jobb mint a Vegas 8-9 amivel kezdtem dolgozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS dokkoló 210-AZBV + DELL 180W AC töltő
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest