Új hozzászólás Aktív témák
-
Delfi
tag
válasz
hampidampi #1249 üzenetére
Nem tudom szabad-e oldalakat reklámozni, de épp most vettem észre, hogy az egyik "könyves" oldal szabad regisztrációt tart [link] ahonnan azért rendes e-book formátumokat is be lehet szerezni.
-
Delfi
tag
válasz
frankstork #1246 üzenetére
Ennek nekifuthatnánk újból, mert egy szót sem lehet érteni abból, hogy eddig mit csináltál.
Nem ismerem az Alcor olvasókat, szóval azt neked kellene tudni, hogy mit szeret és mit nem. Szögezzük le gyorsan, a Calibre könyvtárprogram, ez az elsődleges funkciója. Az, hogy emellett több-kevesebb sikerrel át is konvertálja a könyveket, csak egy másodlagos funkció, ennek megfelelően vagy jó lesz, vagy nem.
A "Bemásoltam a könyvtárba az egészet" számomra értelmezhetetlen. Ha esetleg arra gondolsz, hogy bedobtál egy könyvtárba 440 könyvet, majd az új könyv ikon "könyvek hozzáadása mappából" funkciójával behúztad őket a Calibrébe, akkor az nagyon rossz megközelítés és oltári katyvasz lehet a végeredmény.
Miután a felsorolt kiterjesztéseid közül egy sem e-book formátum, így jó eséllyel egyik sem jött létre helyes szerzővel és címmel. Ugyan a Calibre tud olyat, hogy a fájlnév alapján teszi be, de elég sok alkalommal megzavarja ha a fájl fejlécében talál valami szemetet. Ez a könyv készítőjének hibája, de mielőtt ezen elkezdenénk lovagolni, inkább köszönjük meg neki, hogy dolgozott vele. Aki tökéletes e-bookokat szeretne, az fáradjon a Libri pénztárához.
Nos, ha a fájlokat szépen egyesével húzod be(új könyv ikon), akkor a megjelent könyvet a "metaadatok" részen tudod az általad kívánt megjelenésre formázni. Szerző, cím borító hozzáadása, fülszöveg, és ami fontos, itt kell hozzáadni ugyanannak a könyvnek a több kiterjesztését! Pl, van neked egy .pdf, de megkaptad wordben is, akkor nem veszed fel kétszer, hanem jobbra fent ott lesz egy plusz jel, "új formátum hozzáadása". Ilyenkor a Calibre fő részében azt látod majd, hogy jobb oldalon a formátumoknál már pdf,doc is lesz, kattinthatóan, szóval megnyithatod onnan is. Akár ki is törölheted ha felesleges.
Amikor csatlakoztatod az olvasódat, akkor megváltozik a felső menüsorod, megjelenik az olvasó is. A főoldalon pedig új oszlop lesz, ami mutatja, hogy az adott könyvet áttetted-e már. Ilyenkor tudsz küldeni könyvet az olvasóra, a Calibre megkérdezi, hogy konvertáljon-e. Az én Kindlém pl. kezeli a pdf-et, de csak bicebócán, mert nem lehet ilyenkor nagyítani. Így én .mobit szoktam használni. Te tudod, hogy az olvasód mit szeret, így neked azt kellene kérned a Calibrétől. Alapvető ismeretként fogadd el, hogy a pdf nem szöveg, hanem kép. Egy nyomdai formátum, ami elszabadult és mindenki használja. Ha kapsz egy 40 megás könyvet pdf formátumban, azt előre tudhatod, hogy nem fogja tudni konvertálni a Calibre, mert ahhoz már egy karakterfelismerő program kell, mint pl. az ABBYY finereader, de még ott is hetekig fogod javítgatni az eredményt, hogy jó legyen. De az már egy másik témakör, az e-book készítése komoly feladat.
Szóval, ha van egy text formátumod, abból több-kevesebb hibával csinál megfelelő(inkább mondjuk úgy, hogy kompromisszumokkal olvasható) verziót a Calibre. A 3 mega körüli pdf-ekből is, mert ott már valaki átalakította a fájlt, az biztosan nem scannelt pdf.
A könyvtárszerkezetet ne piszkáld, szerintem teljesen mindegy, hogy hogyan kezeli a Calibre, neked nincs vele dolgod. Amúgy elég jó rendszere van, a Calibre Library(oda teszed, ahova akarod, nekem a gyökérben van) alatt szerző szerint könyvtárba teszi, majd alatta könyvek szerint is. Ott már látsz egy számot is, ami a könyvtár szerinti sorszáma, szóval azt sem kellene piszkálni. Egyáltalán nincs semmi dolgod sem ezzel, ahogy az olvasódon sem, ahol ugyanezt a metódust fogod megtalálni, ha fájlkezelővel nézel rá. De ne tedd!
Azt tudnod kell, hogy a .mobi nem kezeli a sorozatokat, így ha szeretnéd tudni, hogy a Harry Potter negyedik könyve melyik, akkor sajnos azt a fájlnévben kell megjelenítened, különben az olvasón nem fogod tudni. Az .epub kezeli ezt, így viszont érdemes a Calibrében a helyén kezelni ezt.Nem szeretnélek megsérteni, de az illegális e-book olvasás a türelmeseknek való. Akik hajlandóak elfogadni a sok munkát a könyvtárukkal, a kompromisszumokat amit az olvasás érdekében hozol, amikor pl. minden sor között van egy üres sor, vagy amikor bent marad az oldalszám, esetleg a lábjegyzet bekerül a törzsbe.Ha ez téged zavar, akkor marad a vásárlás, azok elvileg profi formázáson esnek át, megfelelő felhasználói élményt nyújtva.
-
tecsu
addikt
válasz
frankstork #1246 üzenetére
Ez egy ilyen bicikli, messze van a tökéletestől.
Sajnos sokféle formátum kering a neten, mint e-könyv, de valójában a jpg, djvu, pdf, txt, doc stb. nem annak való.
Érdemes tényleg e-könyv formátumban leszedni a könyvet (epub, mobi, prc, azw, kepub stb.). A Calibre próbálkozik az előzőkkel is, de ez utóbbiakkal boldogul igazán.
Txt-ből konvertálni nem jó dolog, hiszen úgy újra kell formázni a szöveget (szinte sorról sorra).A Calibre inkább csak rendszerező, mint konvertáló, viszont vannak kifejezetten (ingyenes) konvertáló programok. Figyelni kell a magyar ékezetekre, elválasztásra, szó és sortávolságra különböző fejezetek esetén (pl. párpeszéd szokott érdekes lenni).
A Calibre-hez pedig le lehet tölteni plug-ineket, pl. a Kobo olvasóhoz, de konkrétan már nem emlékszem, mert egyszer megcsináltam (talán két éve) és azóta van olvasnivalóm.Nem mindegyik könyv lett jó, nekem sem.
Leginkább a trehány feltöltés miatt van probléma. Én már azt sem értem, hogy a szerzőt és címet miért nem lehet helyesen megadni a metaadatokban...
Sajnos ezeket nekünk kell utólag kijavítani - ha pl. szerző szerint szeretnél keresni majd az olvasódon. -
frankstork
aktív tag
Sziasztok. Ebook fórumban javasolták hogy jöjjek ide...
Új nekem a calibre, nem igen értem néha mi miért történik. Csináltam magamnak egy válogatást kb 440 könyvet tartalmaz. Van ott minden. Doc, rtf, txt, html, pdf. (Egyébként költői kérdés, de minek ennyi kiterjesztés?)
Gondoltam hogy miután mindenki dicséri ezt a programot, biztos tök egyszerű lesz. Aha. Bemásoltam a könyvtárba az egészet, aztán elküldtem az eszközre. Alcor Myth Led.
Össze vissza könyvtárakat kaptam, van ahol semmi sincs, van amit nem is konvertált. Ha egyesével szüttyögök vele akkor minden rendben. De pl Asimov összes tartalmaz vagy 4 formátumot, konvertálás után a várt 6mappa helyett van 20, és van amit nem konvertált mert valamit hiányolt, van amit igen, de nem epubra, hanem hagyta doc.-ban. Szóval bonyolult. Nincs valahol valami leírás? Most úgy csináltam hogy egy mappát megnyitottam, a doc. és a html. kiterjesztésűeket megnyitva a tartalmukat atmasoltam txt.-be, és azt konvertáltam. Így viszont nem tudom az egészet megcsinálni, mindig csak annyit, amennyit a közel jövőben olvasni fogok, hátrány hogy nem tudok egy könyv elolvasása után válogatni több szerző közül, csak abból azb5-6 könyvből amit megcsinálgatok egyesével. -
tecsu
addikt
válasz
excalibur36 #1234 üzenetére
Szia!
A Kobóhoz át kell alakítani a fájlokat Calibre-vel, pontosabban az epubok helyett keubokká, amihez plug-inokat kell letölteni. De most nem találom éppen melyiket, talán megváltozott ez a része a programnak... -
Degeczi
nagyúr
Azért [HOME], mert rendeszerfüggő, az éppen hol van (Linuxon /home/usernév, mai Windows-okon /Users/usernév, régebbi Windows-okon /Documents and Settings/usernév, stb).
De tökmindegy: megnyomod az említett, eszköztáron lévő "Calibre Library" gombot, és tetszés szerinti helyre átállítod. -
repro
tag
Sziasztok!
Ha adva van egy PC, vagy Mac és calibre-t használok.
Hogyan lehet megcsinálni, hogy ne a gépen legyen a calibre és az összes könyv, hanem egy külső meghajtón?
Így a külső meghajtón történne minden munka, a könyvletöltés, a konvertálás, és a tárolás. -
hampidampi
őstag
válasz
excalibur36 #1234 üzenetére
-
excalibur36
senior tag
válasz
hampidampi #1233 üzenetére
Aha... és azt hogy kell?
-
hampidampi
őstag
válasz
excalibur36 #1232 üzenetére
"pl. wifin keresztül rá tudjam küldeni az olvasnivalókat."
Max a böngészőn keresztül, ha a Calibre-ben Content servert indítasz. -
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
A napokban vettem egy Kobo Aura olvasót [link] nagyon elégedett vagyok vele, pedig Kindléről váltottam rá...
Abban kérem a segítségetek, hogy ehhez az olvasóhoz mit, hol és hogyan állítsak be a calibrében, illetve van e arra lehetőség, hogy anélkül, hogy a gépre kötném az olvasót, pl. wifin keresztül rá tudjam küldeni az olvasnivalókat.
Továbbá a Pocet funkciót hogy kell használni? (már regisztráltam a gépen és az olvasón is, de nem tudom letölteni a gépen lévő cikkeket az olvasóra...)
A segítséget előre is köszönöm! -
repro
tag
válasz
hampidampi #1230 üzenetére
Köszönöm, sikerült!!
-
repro
tag
válasz
hampidampi #1228 üzenetére
Próbáltam, de nekem nem jó.
Ilyenkor "A könyvlista rendezése a program indulásakor" ablakban mit kell beírni? -
repro
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
A gépemen a calibre-t újra kellett telepíteni.
Mindent sikerült megoldani, egyet kivéve.Hogyan tudom beállítani, hogy mikor újraindítom a könyveknél csökkenő dátum szerint rendezzen.
A finomhangolásban próbáltam beállítani " A könyvlista rendezése a program idulásakor " helyen a 'None' jelöltem be, de újraindításkor mindig más helyre ugrik.Ha tudnátok segíteni előre is köszönöm
-
Oldman2
nagyúr
válasz
phedi77 #1221 üzenetére
Átmásolod a teljes könyvtárat a PC kívánt helyére (pl. egy Pendrive segítségével).
Nálam az alapértelmezett Calibre Mappa itt van: C:\Users\saga\Documents\Calibre\Main Library\
Másold pl. ide: C:\Users\saga\Documents\Calibre\Sajat\
A PC-re feltelepített és onnan elindított Calibre -ben (nálam jelenleg v3.2.1) az Eszköztárban rányomsz a (buburéksúgó szerint) Calibre adatbázis kiválasztása ikonra, majd itt a Könyvtár váltás / készítés pontra.
Az "Új hely" sorban add meg a fenti, átmásolt mappát.
Majd végezetül lesz itt egy olyan pont, ami ezt az átmásolt mappát "aktiválja", konkrétan "Az előző létező könyvtár használata az új helyen."
Szerintem ennyi a teendőd. Biztonsági okokból kifolyólag, ne átmozgasd, hanem csak átmásold a könyvtárat. Ha minden működik rendben, csak akkor töröld a Laptopról a feleslegessé vált dolgokat.
-
phedi77
tag
Sziasztok!
Calibre könyvtáramat átvinném laptopról PC-re (formátumokkal, metaadatokkal stb. - vagyis mindenestől). Hogyan tudnám csinálni a legegyszerűbben?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Degeczi
nagyúr
válasz
Ajándékok #1219 üzenetére
Persze, senki nem gondolatolvasó, h vajon mire célzol a könyvtárstruktúrával... de még most sem tiszta, milyen rendezési szempontjaid vannak. Tudsz mentési útvonal-sablont előállítani a metaadatok (szerző, cím, kiadó, kiadás dátuma, nyelv, értékelés, ...) alapján, de a többség nem vacakol vele, mert nem sok értelme, nem az e-book olvasón célszerű rendszerezni (nem is mindegyiken lehet, nem erre tervezett eszközök)
-
Ajándékok
aktív tag
válasz
fundaluk #1218 üzenetére
Akkor nem voltam érthető.
Jelenleg 4-5 szint mélységig directory-kba rendezve vannak a könyvek.
Nem érdekel, hogyan tárolja a calibre, vagy az ebook olvasó, de az olvasón így szeretném látni.
Megoldható?
Meg tudja csinálni a jelenlegi directory struktúra felhasználásával, vagy újra meg kell csinálnom a rendezést? -
fundaluk
tag
válasz
Ajándékok #1217 üzenetére
- A Calibre saját könyvtárszerkezetet használ a háttérben amibe nem lehet és nem is érdemes belenyúlni. Címkékkel, virtuális könyvtárak létrehozásával tudsz katalogizálni a könyveid között. Ha a fájlokat akarod mindenképp saját elgondolásod szerint rendszerezni akkor ki kell exportálnod Calibréből és úgy megcsinálnod.
- minden támogatott formátumban beolvasott könyvet tudsz mobiba és prc-be konvertálni.
- a konvertálás után automatikus törlést nem ismerek, de két kattintással megoldható: az összes könyv kijelölése, aztán jobb katt - "minden formátum törlése kivéve..."
- tömörítést nem lehet beállítani. A fájl méretet a formátum határozza meg
-
Ajándékok
aktív tag
Ebook forumról ide zavartak, lenne pár kérdésem:
Calibre-vel lehet 3-4 mélységű könyvtár szerkezetet csinálni?
Be lehet állítani, hogy milyen ebook formátumot használjon (én mobi-t, prc-t használok, mert azt majdnem minden ismeri) az olvasótól függetlenül?
A többi formátumot, konvertálás közben keletkező file-t lehet automatikusan törölni?
A tömörítés szintjétől függően egy könyv harmad akkora is lehet már a nagyon régi prc formátumban is. Be lehet állítani, hogy a maximális tömörítést használja prc és mobi formátummal is? -
BonFire
veterán
válasz
hampidampi #1215 üzenetére
Értelmezi, mert zárójelben vannak. Kipróbáltam. Néhány egyszerű mondattal:
Azt mondta "kérem szépen".
"Azt mondta, kérem szépen."
"Nyertünk!"
"Nyertünk?"Cseréltesd ki vele.
-
BonFire
veterán
Szerintem ez így működik (tesztelve), ha beszerkeszted ezt a kereső Batch parancsai közé:
[Name] Magyar idézőjelek cseréje
[Find]"([a-zA-ZéáűőúöüóíÉÁŰŐÚÖÜÓÍ0-9])
[Replace]„\1
[Parameters] MsgOff Regular
[Command] ReplaceAll
[Find]([a-zA-ZéáűőúöüóíÉÁŰŐÚÖÜÓÍ0-9.!?])"
[Replace]\1”
[Parameters] MsgOff Regular
[Command] ReplaceAll -
BonFire
veterán
>>Köszi, időközben csináltam rá a "Search & replace" menüben két regex-et, így a konvertálás elvégzi a feladatot:
"([a-zA-ZéáűőúöüóíÉÁŰŐÚÖÜÓÍ0-9]) -> „\1
([a-zA-ZéáűőúöüóíÉÁŰŐÚÖÜÓÍ0-9])" -> \1”<<Az idézőjel írásjel után is záródik, tehát fel kell venni a [.!?] jeleket is a cserébe.
Ez a regex amúgy hogy működik? Mert én csak sokkal bonyolultabban tudtam megoldani ezeket a cseréket.
-
BonFire
veterán
Én ezt úgy oldottam meg, hogy az MS Keyboard Layout Toollal csináltam egy custom magyar kiosztást a szükséges változtatásokkal, majd ezt a kiosztást telepítettem. Így Win+Space-szel tudok a nyelvi kiosztások között könnyen váltani, és tudok „rendes” idézőjeleket, továbbá – gondolatjeleket – is írni.
Shift+2 – nyitó zárójel „
AltGr+2 – záró zárójel ”
Shift+- gondolatjel –Más egyelőre nem kell.
-
AcCEsS
senior tag
Most vettem észre, hogy az "Elegánsabb írásjelek" funkció elrontja az írásjeleket. Szerintem ez régen jól működött (3.x előtt), de a fene tudja biztosan...
Eredeti próbaszöveg:
Az "ólomszürke" felhők 'hajnal' óta könnyeztek.Az "Elegáns írásjelek" lefuttatása után:
Az “ólomszürke” felhők ‘hajnal’ óta könnyeztek.Nem tudom benyeli-e a spéci karakterek megjelenítését a fórum-motor, azért itt van képen is:
Ezt valahol lehet állítani/korrigálni? Vagy van valakinek jó kódja a konvertálás "Search and Replace" funkciójához, ami megoldaná az írásjelek megszépítését?
A segítséget előre is köszönöm!
-
gubenyg
újonc
válasz
hampidampi #1205 üzenetére
A kérdésem főleg arra vonatkozna, ha tele van beállításokkal, könyvekkel, könytárakkal. Mi az amit kimásoljak, aztán vissza, hogy azúj calibre működjön, de semmilyen adat, beállítás és könyv ne vesszen el.?
-
gubenyg
újonc
Frissíteni szeretném a Calibre portablét a 3.0-ás verzióra. A portable egy külső vinyón van, mit kell tennem pontosan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Horgász topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Egyedi ékszerdobozka
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest