Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
katonafull
csendes újonc
válasz katonafull #898 üzenetére
Közben rájöttem.
A finomhangolási beállításoknál kellett beállítani, hogy a címeknél a névelőket is vegye figyelembe... de hogy ez miért nem alap?
Ha egyszer egy könyvnek az a címe, hogy A ciprusi mágus, akkor nem az, hogy Ciprusi mágus.
Na mindegy. Az a lényeg, hogy megvan.[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
válasz katonafull #898 üzenetére
Azt tudom elképzelni, hogy a Cím metaadat nem egyezik a Cím rendezési formával.
Próbáld meg, hogy kijelölöd az összes könyvet, menj a metaadatok szerkesztésébe, pipáld be a Cím rendezési forma frissítése opciót, majd OK. -
katonafull
csendes újonc
Sziasztok!
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy miért nem tudom cím szerint sorba rendezni a calibre-ben a könyveket?
Hiába kattintok a cím fülre és hiába jelenik meg ott a nyíl, akkor is össze-vissza lesznek a könyvek.
Ez elég idegesítő , mert egy új könyv felvételekor guberálnom, kell, hogy lássam nem-e hozzáadtam már.
Meg különben is. Szeretném sorba rendezni -
kuruczz
tag
Nem konvertál a Calibre... Konvertálási hiba ennyit beszél hozzám
Átmásoltam az asztali gép beállításait, és így sem, pedig azon minden működik. Biztos valamit a finomhangolásoknál kevertem el, de mit???? Köszi -
hampidampi
senior tag
Na, megnéztem. Ahogy írtam, worddel szűrt html-lé alakítottam, akkor a felsorolásokat átalakította gondolatjel-nem törhető szóköz-szóközre. Ezt már könnyű volt cserélni.
Szerk.:
Sejtem már mi lehetett a probléma. Html-lé alakítás után ki kell lépni a wordből és aztán újra megnyitni a html-t! A konvertálásból eredő változtatásokat csak akkor látod![ Szerkesztve ]
-
Spy89
aktív tag
válasz hampidampi #894 üzenetére
Szia!
Jobb később mint soha!
Privát ment.Jön még boardosra lavina! :D
-
Spy89
aktív tag
válasz hampidampi #889 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos egyik sem jött be, nem ilyen tab-bal van dolgom . Ez a takarítás hosszú lesz.Jön még boardosra lavina! :D
-
pat77
újonc
válasz hampidampi #891 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
hampidampi
senior tag
A Calibre Libraryre lesz szükséged. Ez alapértelmezetten (Windows esetén) a C:\Users\XX\Calibre Library\ alkönyvtár. Az XX a felhasználói neved. Ezt az alkönyvtárt kell a régi gépről egy az egyben átmásolni az újra, ugyanoda. A Calibre beállításai, pluginek, stb pedig a C:\Users\XX\AppData\Roaming\calibre\ helyen találhatók. Ezt is ugyanúgy egy az egyben másolni.
-
pat77
újonc
Sziasztok!
Tropára ment a winchesterem, de sikerült lementenem a calibret programot egy külső tárolóra.
Most szeretném a régi könyveimet visszahozni.
Feltelepítettem az új winchesterre a programot de itt megakadtam!Tudnátok segíteni?
Köszi! -
hampidampi
senior tag
Ha csak sima tabulátor lenne, akkor egy egyszerű cserével megoldható lenne. A baj ott szokott lenni, hogy ez szerintem inkább felsorolásként szerepel a dokumentumban. Gondolom ocr utáni friss doksi.
Ebben az esetben az ilyen dokumentumot szűrt html-ként szoktam elmenteni, az egyből átalakítja a felsorolásokat.szerk:
"(vagy teszel bele rendes gondolatjelet, én nem vágom ezeket az, n/m dash-os dolgokat ...)"Egyszerű. A magyar tipográfiában párbeszédeknél gondolatjelet használunk, nem kötőjelet. Gondolatjelből alapvetően kettő létezik, az en dash és az em dash. Az en dash a rövidebb (egy n-karakter hosszúságú), az em dash a hosszabb (egy m-karakter hosszúságú). A magyar tipográfiában csak a rövid gondolatjelet használjuk.
Ugyanígy létezik en space és em space is. Fix szélessége miatt párbeszéd nyitásra érdemes az en space-t használni.[ Szerkesztve ]
-
Spy89
aktív tag
Sziasztok!
A következővel találkoztam:
Az anyag amit formázok tele van tabulátorokkal a párbeszédek gondolatjeleinek helyén. Miként lehetne az összeset egyszerre lecserélni? Tud valaki rá módszert?Jön még boardosra lavina! :D
-
Spy89
aktív tag
válasz totasenior #885 üzenetére
Szia!
Próbáld ki, hogy előbb lemented HTML-be, majd azt adod meg kiinduló anyagként a Calibrében.
Ez egy tipp, de talán beválik.Jön még boardosra lavina! :D
-
totasenior
tag
Szervusztok!
Rendszerint rtf, docx formátumból konvertálok epubba.
Az eredeti anyagban lévőillusztrációk a konvertálás után már nem jelennek meg az olvasón (PB TL3).
Mi lenne a megoldás?
Köszönettel:
totasenior -
Geripapa
aktív tag
válasz hampidampi #883 üzenetére
Nagyon köszönöm, így tökéletes
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok,
van egy e pubom amiben vannak fekete fehér képek amúgy színező. (nem is értem mért epub formátumban van...). Szeretném kinyomtatni, be is tettem a Calibrébe, próbáltam állítgatni, de mindig tojás lett a körből. Tud valaki segíteni hogy kell beállítani vagy mire kell figyelni hogy úgy jöjjön ki a nyomtatóból mint ahogy a monitoron megjelenik?Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
keep2000
tag
Köszönöm, Ön nyert! Van egy 5. generációs Kindle is a családban, felküldtem emailre convert-tel, az visszarakta az eszközre, ott jónak tűnt. Lehúztam Calibre-vel az azw-t, konvertáltam epub-ba és felraktam Google felhőbe. Kb olyan, amilyenre számítottam, első oldal kép, utána van néhány apró formázási hiba, de kicsire nem adunk, maga a szöveg rendben van, működik a fordítási funkció is.
Hálás köszönet mégegyszer.Xiaomi 11 Lite 5G NE, Honor MagicWatch 2
-
keep2000
tag
válasz hampidampi #875 üzenetére
Itt a PDF-ben az első oldal kivételével szövegként van minden, kijelölhető, másolható. Ezzel a részével nincs is gond, csak a két hasáb zavarja meg. Tehát ezt szerintem nem kell OCR-ezni
Xiaomi 11 Lite 5G NE, Honor MagicWatch 2
-
keep2000
tag
Nektek, mint gyakorlottaknak biztosan könnyebben megy, de én nem boldogulok.
Van ez a könyv, amit szeretnék epub-ba konvertálni:
http://data.hu/get/9021245/The_Dead_of_Jericho_-_Colin_Dexter.pdf
A gond az vele, hogy ez egy két hasábos PDF és a Calibre nem jól konvertálja, néha a két hasábban egymás mellett levő sorokat összevonja.
A cél egy egyszerű folyószöveg lenne, a képek nem érdekesek, ha van benne 1-2 oldal, ami nem jól jelenik meg az is belefér, pl az eleje képként megy mindig. A formázás, tördelés "szépsége" sem érdekes, a lényeg, hogy a szavak megfelelő sorrendben legyenek és epubként tudjam olvasni.
Tudnátok segíteni?Xiaomi 11 Lite 5G NE, Honor MagicWatch 2
-
BonFire
veterán
-
janosibaja
őstag
válasz janosibaja #870 üzenetére
Csudába, ide írok, privát helyett: egy modi törölje ezeket, lessz szíves.
[ Szerkesztve ]
-
janosibaja
őstag
-
BonFire
veterán
válasz janosibaja #868 üzenetére
Felkeltetted az érdeklődésemet. Kipróbálom a próbaváltozatot, mennyire hatékony. Ugyanis még soha egyetlen programmal sem sikerült a PDF széttördelt bekezdéseit normálisan átkonvertálnom, pedig csak egy kis szemre van szükség, amennyiben normálisan meg van formázva.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
janosibaja
őstag
válasz hampidampi #867 üzenetére
BonFire és hampidampi: mindkettőtöknek köszönöm!
@hampidampi: közben kipróbáltam az Abby PDF Transform+ -t, s szinte hibátlan lett a pdf html-be konvertálva, majd onnan Calibre-vel mobi-ba
-
hampidampi
senior tag
válasz janosibaja #865 üzenetére
Ha szövegként van a pdf-ben, akkor én a pdf2epub programot szoktam használni. Meglepően jó eredménnyel dolgozik. A kimeneti epubot calibre-rel htmlz-be konvertálom, az wordbe elmentem és szerkesztem, majd újrakonvertálom azw3-ra.
Amennyiben viszont a pdf-ben a szöveg képként szerepel (scannelt), akkor csak az ocr marad. Arra a legjobb az abbyy finereader.
Egykattintásos megoldás nincs. Sajnos a pdf mindenféleképp pepecselős.
Magazinokkal, oktatási anyagokkal, színes-szagos kiadványokkal meg eleve nem érdemes foglalkozni. Azok olvasására tablet a jó, nem e-könyv olvasó. -
BonFire
veterán
válasz janosibaja #865 üzenetére
A PDF-et olvasás közben kell korrektúrázni. Nyilván egy rakás dolgot automatizálni lehet, de úgyis olyan sok hiba marad benne (általában rosszul tördelt bekezdések), hogy kénytelen vagy végigolvasni és kézzel javítgatni.
Nem tudom, mások hogy csinálják, leírom, én hogy szoktam.
Keresés és csere funkcióval dolgozunk.
1. Keresse meg a bekezdést, amely kis kezdőbetűvel rendelkezik, és vigye fel az előzőbe (törölje az előző végéről a bekezdés vége karaktert).
2. Keresse meg azt a bekezdést, ami vesszőre, pontosvesszőre, kötőjelre, gondolatjelre végződik. Innen is törölni kell a bekezdés vége karaktert, és a következő – vélhetően szétszakított – bekezdés újra egyesül.
3. Azért is tanácsos ez utóbbit elvégezni, mert az 1 pont szerint nem fog semmit se csinálni, ha éppen tulajdonnév kerül új bekezdés elejére, de még az az előzőhöz tartozik. Az ugyanis nagy kezdőbetű.
Ha ez megvan, akkor el kell kezdeni végigpörgetni a könyvet, és ahol találsz még rosszul tördelt bekezdést, ott manuálisan helyrerakod.
4. Megformázod a fejezetcímeket címsorokkal, javítod az OCR-hibákat és nagyjából kész a könyv.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
janosibaja
őstag
Sziasztok, az a kérdésem, hogy - tudván tudva, hogy a PDF nem e-könyv formátum -, ha mégis kizárólag pdf-ben tudok fellelni számomra fontos szövegeket, akkor hogyan tudom Kindle PW2-n viszonylag élvezhetővé konvertálni azokat. (Viszonylag - mert nem tudok hetekig kézzel javítgatni több ezer oldalt. Már kaptam jó tippeket a Kindle topicban, de felhívták a figyelmemet, hogy itt a Calibre topicban jobban vágják a dolgot.)
Ezer köszönet!
-
BonFire
veterán
Ha a mondat közbevetett gondolatot tartalmaz, azt vagy zárójelbe tesszük (ami irodalomban csúnya), vagy gondolatjelek közé. Így viszont összetéveszthető a párbeszéd és a beszélő cselekménye közötti gondolatjelekkel. Ha sokat olvas az ember, és főleg ír is, ez egy idő után nem zavaró.
Az angolban meg nem használnak gondolatjelet, hanem idézőjelet. Ők ugyanazt az idézőjelet használják a párbeszédhez is, és a gondolatokhoz is, tehát számukra meg az lehet zavaró. Ahány ház, annyi szokás.
-
Spy89
aktív tag
válasz hampidampi #860 üzenetére
Szia!
Lehet, csak egyéni ízlés, de engem nagyon zavar, ha a párbeszéd, és a mondat közbeni megszakítás is ugyan azzal a gondolatjellel megy. Zavaró, hogy egy esetleges párbeszédben, az egyik fél folyamatos szövegében, saját gondolatot említ vagy egy kimondott mondatot.
Az AZW3 kompatibilis nem törhető szóközt mivel tudom elérni wordben?
Jön még boardosra lavina! :D
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #860 üzenetére
Nem tudom. Nálam két androidos eszközön is így használom, EPUB így normálisan jeleníti meg. Azért írtam, mert én mindig így csinálom. Azt se tudom, LibreOffice-ben hogy van a fix szélességű szóköz.
-
hampidampi
senior tag
A nem törhető szóköz erre nem elég. Az csak arra jó, hogy adott szóközt a sor végén nem választja el.
Néhány olvasó parsere tényleg tényleg fix szóközre tördeli, de korántsem mindegyik. Pl. pont a Kindle+azw3-nál nem működik.szerk.:
(#859) Spy89
Igen csakhogy a kötőjel oda sem jó. Oda is gondolatjel kell.[ Szerkesztve ]
-
Spy89
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a gyors segítséget!
Ezt a "nem törhető szóköz" használatot még nem ismertem. Legalább most is tanultam valami újjat!Hampidampi
A párbeszédeknél lévő gondolatjel a word (CTRL+H menü, spec beáll.- gondolatjel) saját gondolatjele, a máshol lévő kötőjel pedig a billentyűzeten elérhető fajta.Jön még boardosra lavina! :D
-
BonFire
veterán
Nem törhető szóközt kell betenni szövegszerkesztőben a bekezdés első gondolatjele után. LibreOffice-ban ezt szürke színnel jelöli a program.
Szövegszerkesztőbe a keresés és csere funkcióval kicserélhetők ezek a szóközök. LibreOffice-ban így:
Keres
^–
(azaz macskafül, gondolatjel, szóköz)Csere
–\S
(azaz gondolatjel, visszaperjel, nagy S)Wordben már nem tudom, mert elfelejtettem, de biztos azt is mindjárt megírja valaki.
Szerk: Úgy látom, megelőztek, de azért talán nem írtam fölöslegesen.
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
veterán
válasz hampidampi #853 üzenetére
Köszi, bíztam benne, hogy valami ilyen "ismertetőt" kapok válaszként!
:-) -
pethYeti
addikt
Nálam így van beállítva a "-" cseréje konvertálásnál. 99%-ban jól működik kivéve ha valami elcseszett módon vannak a bekezdések.
Annyi fontos, hogy pl "-" nem csak simán van cserélve hanem előtte utána szóköznek kell lennie " - ", képen annyira talán nem jön ki. Ugyan ez a ">- " végén kell a szóköz és azt a sima szóközt cserélem le a fix szélességűre.
Lehet el se mentek rajta. De azért hátha nyújt kis segítséget.
-
Spy89
aktív tag
válasz hampidampi #851 üzenetére
Köszönöm a választ!
A gondolatjelekre eddig direkt ezt használtam ( a könyvekben ilyen van ), és a rövidebb kötőjeleket pedig a fentebbi képnek megfelelően. Te mire gondolsz pontosan ennél a témánál?Jön még boardosra lavina! :D
-
Oldman2
veterán
válasz hampidampi #851 üzenetére
Ezeket a különböző típusú gondolat és kötőjeleket hol és hogyan kell helyesen használni magyar helyesírás szerint?
-
Spy89
aktív tag
Sziasztok!
Biztos mindenki találkozott már a következővel:
A két bekezdésnél a gondolatjelek után sima, egy karakteres szóköz van a kiinduló szöveges állományban, mégis a másodiknál, a szöveg bentebb kezdődik mint az elsőnél a kész e-könyben. Biztos pofon egyszerű, de én még nem jöttem rá az okára.
Van valakinek megoldása erre a kérdésre?[ Szerkesztve ]
Jön még boardosra lavina! :D
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #847 üzenetére
Azért „hamis kurzív”, mert nem valódi kurzív. Azaz dőlt!
Amúgy meg betűtípusa válogatja. Ez a Tahoma vagy Verdana, amit alapértelmezetten használunk, például a kurzív betűk 'g'-jét használja, de amúgy tényleg álló. Az 'y' szára is íves, ha megfigyeled. Ezen kívül vannak olyan sans serif betűtípusok, amelyek az 'a' kurzív változatát is használják, lásd itt és itt. Szóval ez a műfaj eléggé tudathasadásos.
Egyéb kérdés?
-
BonFire
veterán
Tipográfiai szakkönyvekben. Ajánlhatok két olvasmányt:
David Jury: Mi az a tipográfia?
Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége – számítógéppelPersze attól, hogy két könyvet elolvas, még nem lesz tipográfus az ember, de jó néhány dologra felnyitja a szemét. Előre szólok, hogy nagyon addikt a téma! Ha kicsit beleásod magad, meg fogsz őrülni, hogy lépten-nyomon belebotlasz az ordító hibákba és hiányosságokba: zavarni fog az „idézőjel” helyett "macskaköröm" használata, a gondolatjel helyett kötőjel, az utolsó, páros oldalra került fél sor, fattyú- és árvasorok, hamis kurzív betűk (itt is ilyen van) stb.
Szóval csak akkor vágj bele, ha ezekkel meg tudsz birkózni, mert nekem megkeserítik a napjaimat ezek az internetes szöveges-szemetelések.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz #72797440 #843 üzenetére
Nem ugyanarról a betűről van szó, hanem az 'a'-ról mint névelőről. Általában igen csúnyán mutat egy szedéstükörben, ha három sor végén is ott árválkodik az 'a'. Ezért a tördelőprogramokba bele van programozva, hogy elválasszon, szóközzel játsszon, tördeljen, ha kell, ilyen esetekben.
Ugyanilyen csúnya, ha egymást követő sorok vannak elválasztva. Itt is általában törekednek rá, hogy amennyiben nem muszáj, egymást követő sorok ne legyenek elválasztva. Éppen ezért lehet, hogy egy kétsoros szövegnél az egyiket még elválasztja, a másikat nem. És nem feltétlenül a betűméret miatt, bár ez esetben inkább ez látszik valószínűnek.
Ha muszáj, akkor természetesen elválasztható két egymás alatti sor is, de három már nem. Ezeket is figyelembe veszi a tördelőprogram, és természetesen nem csak a professzionális kiadványszerkesztők, de a legelemibb szövegszerkesztők is, pl. MS Office, LibreOffice, plusz nem kevésbé a könyvolvasók és olvasó szoftverek is.
És itt nem feltétlenül praktikusságról szól a történet, hanem az esztétikáról. Matematikailag lehet, hogy kiférne abba a sorba még néhány betű, de inkább átviszi az egészet a következőbe. Hogy szebb legyen az összkép.
-
törölt tag
Igazad lehet. Caecilia betűtípussal elválasztja, míg Palatino-val nem. Mondjuk Publisher font-nál sem a Bookerly-t használja ahogy én azt szépen beágyaztam. Na mindegy elfogadom így. Legközelebb kipróbálom, mi van ha nem választom el. Lehet, hogy már a Kindle is tud ilyet.
-
BonFire
veterán
válasz #72797440 #839 üzenetére
A tipográfia szabályait követi. Ezek laza szabályok, de beleprogramozzák őket szoftverekbe is. például nem lehet három egymást követő sorban elválasztás, illetve nem kerülhet három "a" a sor végére stb. Tehát nem fog minden szót elválasztani mindenáron.
-
törölt tag
Beírom ide is. Hátha itt van aki tudja a választ. Eddig nem zavart de szeretnék rájönni, hogy miért van a következő "probléma":
Az "összebarátkoztunk"-at elválasztja, de a "kultúrából" szót már nem. Van úgy, hogy egy-egy szótag van csak a sor elején vagy végén tehát az elvileg nem lehet hiba, hogy kevés lenne az egy sorra jutó szótag.
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #837 üzenetére
Jó. OK. Működik. Feltettem ezt a demó változatot és két perc bogarászás után felfogtam, hogyan is működik. Egy könyvet átküldtem.
-
hampidampi
senior tag
Na várjál-várjál. Milyen IP címet írtál te be a tabletbe? Az tuti nem jó. Az személye alhálózatoké másképp néz ki. A számítógéped IP címét kell beírni! Nálam pl. 192.168.1.4:8080
szerk: ja és persze közben fusson a Calibre és be legyen kapcsolva a szerver ( a három kis golyó zöld legyen).
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #835 üzenetére
Az asztali gépen működik szépen, ahogy írtam a böngészőben. Megjelenik, ahogy kell.
Csak a tablet nem képes ehhez csatlakozni, ha beírom ezt az urlt.
-
hampidampi
senior tag
A Calibre-ben a Hálózati megosztás beállításaiban nyomj egy kiszolgáló tesztelése gombot. Ha így nem működik, akkor valamit rosszul állítottál be. Ha így működik, akkor meg a tűzfalad blokkolja, azt állítsd be!
szerk.: A Google-t én úgy cseleztem ki, hogy Ausztriában vettem Google Playes feltöltő kártyát. Itthon természetesen ilyen sincs.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #833 üzenetére
Na, ez érdekes, mert eddig ilyesmivel sosem foglalkoztam. A telefonom (androidos) még összecsókolódzott a géppel USB-n, és eddig drag'n'droppal húzgáltam rá a könyveket. A mostani tabletem meg csak wifin hajlandó a géppel kommunikálni, akkor ehhez jó lenne ez az említett Calibre Companion.
Most nézem, ebből csak egy fizetős van, ami természetesen baráti ár, csak éppen nincs Viza kártyám (Google válogat, miért nem lehet mondjuk PayPallal fizetni?), a másik meg egy DEMO verzió, ami nem tudom, egyáltalán használható-e valamire, mert a demók általában nem szoktak használhatók lenni.
Ez a webszerver nagyon király, látom a böngészőben a komplett Calibre tartalmamat. Akkor erre az URL-re (http://127.0.0.1:8080/browse/category/allbooks) kellene rácsatlakozzak a tablet böngészőjén ezek szerint? Mindjárt kipróbálom.
update: 500-as errort dob, Connection refused. Azt hiszem, maradok a hagyományos másolásos módszernél.
[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
"Miért jobb ez, mint az egyszerű drag-n-drop módszer?"
Több okból
1. Nem így lett kitalálva.
2. A sima másolásnál kimaradhat néhány dolog, mint pl. kindle-öknél az említett oldalszámozás (apnx-file-ok)
3. nem kell keresgélni, hova mentette a Calibre, csak egy gombnyomás.
4. "Ha a Calibre-t használod, használd a Calibre-t"!"ami kvázi nem szabványos, nincs benne a Calibre készüléklistájában"
Persze, ami nincs, az nincs, nem is az ilyenekről volt szó.
Egyébként: Share books using a web server... gomb/Kapcsoldódás mappához. Kiválasztod a kívánt külső meghajtót vagy mappát, onnantól fogva a Calibre ezt a mappát olvasó eszköznek fogja tekinteni."nem képes USB-vel csatlakozni a géphez, csak Wifin."
Öööö. Miért, ha nem a Calibre-t használod, akkor hogy csinálod???
Nem kell válaszolni.
Egyébként Calibre-ben pl. egyszerűen indítasz egy webszervert: Beállítások/hálózati megosztás. Beállítod a megfelelő értékeket, majd megint a Share books using a web server... alatt a tartalomkiszolgáló indítása. Ezután az olvasó eszközödről bármilyen böngészővel a beállított alhálózati IP címre rá tudsz kapcsolódni.
Ez akár interneten keresztül is működik.Vagy, ha Androidos eszközöd van, szintén ott a Vezeték nélküli eszközhöz kapcsolódás indítása. Az androidos eszközre meg felrakod a Playről a Calibre Companiont és elindítod
"Ott is tudja a Calibre, hogy csak az EPUB-ra van szükségem."
Ha nem ismeri fel az olvasódat, persze nem tudja, milyen formátum kell neked, de azt ugye kézzel is be tudod állítani: Beállítások/viselkedés/kimeneti formátum,. -
BonFire
veterán
válasz hampidampi #830 üzenetére
A készülékre a Küldés az eszközre gombbal tedd fel a könyvet, még véletlenül sem kívülről másolgassál!
Na, erről még nem hallottam. Ez miért jó, és hogy lehet használni egy olyan eszköznél, ami kvázi nem szabványos, nincs benne a Calibre készüléklistájában, urambocsá' nem képes USB-vel csatlakozni a géphez, csak Wifin. Miért jobb ez, mint az egyszerű drag-n-drop módszer? Ott is tudja a Calibre, hogy csak az EPUB-ra van szükségem.
[ Szerkesztve ]
-
balabatyo
csendes tag
válasz hampidampi #830 üzenetére
Oh Uram, nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!! :-)))))))
-
hampidampi
senior tag
válasz balabatyo #829 üzenetére
Igen, jól értetted.
A régi doc nem jó, az zárt formátum, a Calibre nem tudja konvertálni. Perferált inputok: DOCX, HTM(L), vagy RTF.
A kimenetnek AZW3 ajánlatos (nem pzw3, gondolom elgépelted). Abba még feltételes elválasztást is lehet csinálni Calibre pluginnel: [link].
A készülékre a Küldés az eszközre gombbal tedd fel a könyvet, még véletlenül sem kívülről másolgassál! A Calibre nagyon jól tudja mit hova kell tenni. Ráadásul ha így küldöd a könyvet az olvasóra, oldalszámod is lesz. -
balabatyo
csendes tag
válasz hampidampi #828 üzenetére
Thanx!!
elolvastam de még egy kérdés:
Letöltk pl. a mek-ről egy doksit doc vagy html-be, ezt megszerkesztem, és a szerkesztettet kalibrálom
pl. pwz3 formatba?Jól értem?
Hülya vagyok hozzá....
B. -
balabatyo
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha van egy paperwhite 2-sem, akkor
a kalibrével miylen formátumról és milyen beállításokkal érdemes azw3-ra konvertálni,
hogy ne legyen olyan nagy térköz a soroknál, illetve rendesen sorkizártan tördeljen?Köszönöm a segítséget!
Üdv, Balázs, újonc, amatőr :-)
-
escsé
tag
válasz hampidampi #821 üzenetére
nudli
-
BonFire
veterán
Igen, indiai, és a brit írásmódot követi.
Azaz eléggé fura, mert szójáték. Egyrészt a könyvtár szóból (library) és a szabadságból (liberty) áll össze, és mindkét szót másképp ejtik. Viszont ha a mesebeli kardra, az Excalibur-re asszociálunk, akkor kalibernek ejtendő, és ő is annak ejti, bár nem tudom, mennyi köze van a kardhoz.
Oké, nem offolok tovább. Csak felvetettem mint érdekességet.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Nem is azért írtam, csak érdekességképpen, mert én is sokat vacilláltam, hogy vajon hogyan kell ejteni, és a szerző saját maga mondta, hogy ő hogyan nevezi. Gondoltam, ő eléggé autentikus forrás.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Vagy egyszerűen "Lidi"-re torzítva, mert úgy még értelmes név is lesz belőle
("Elment Lidi néni a vásárba") -
hampidampi
senior tag
Igen, pont ezért is jó a magyar nyelv.
Ha ő épp kalibrének ejti (magyarosan), szíve joga, ragozza úgy.
Ugyanez a Kindle-lel. Sokan ejtik kindlének, sőt kindlinek is. Ez utóbbi főleg a sváb behatások miatt amúgy is teljesen természetes, az ilyen végződést a magyar nyelv hajlamos kiegészíteni (ld. sámli, vinkli, ródli, sőt: Lidli!). És ez mind helyes. A magyar nyelv nem feltétlenül veszi át a külföldi kiejtést. -
BonFire
veterán
„off.: amíg nem kezdetem el kellőképpen kihasználni a calibrét”
OFF: a szerzője szerint a program nevét „kaliber”-nek kell ejteni. Mint a fegyver méretét. Kaliber. Ilyen egyszerűen. Ragozd e szerint.
-
escsé
tag
Valójában nem az én kérdésem volt. Köszönöm mindkettőtöknek.
off.: amíg nem kezdetem el kellőképpen kihasználni a calibrét, addig engem is zavart, hogy a fájlrendszeremben mi ez a bénulás. Manapság rá sem nézek, csak a calibrén át.
-
hampidampi
senior tag
Beállítások/könyvek lemezre mentése/Nem angol karakterek konvertálása angol karakterekké legyen kikapcsolva. Ekkor lemezre mentésnél megmaradnak az ékezetes karakterek. De ezt nagyon nem ajánlanám. Nem szerencsés file rendszer szinten speciális karaktereket használni. A metaadatok sokkal hasznosabbak.
-
escsé
tag
válasz hampidampi #814 üzenetére
Ő azt írja, hogy az eszközön is. Nekem is csak a könyvtárban, mint azt írtad is.
-
hampidampi
senior tag
válasz totasenior #813 üzenetére
Mármint a fájlnevek ékezet nélküliek? Ez a természetes, a Calibre így tárolja a Libraryben a fájlokat. De mit számít ez? Ez a Calibre dolga, hogy tárolja magának a könyveket, a programban ez lényegtelen. Az számít, mi van a metaadatoknál kitöltve.
-
totasenior
tag
Szervusztok!
Kérdés:
Metaadatok szerkesztését követően a Calibre Libraryban, illetve az olvasó eszközön is (PB Touch Lux 3) a magyar nyelvű címek, valamint a magyar szerzők neve (a lengyelek is) ékezet nélkül jelennek meg.
Hogyan lenne elérhető, hogy az ékezetes (és a speciális lengyel) karakterek helyesen jeenjenek meg a Libraryban, és az eszközön is. Eddíg átnevezéssel egyesével csináltam, de már untat. Van valamilyen beállítási lehetőség?Más:
Ha valakit érdekelne (amennyiben még ez nem volt) az alábbi linket mellékelem:
http://allesebook.de/anleitung/anleitung-coolreader-fur-neue-pocketbook-firmware-5-x-60942/
Ennek alapján tettem fel az olvasómra a CoolReadert, megmaradt azt követően is, hogy ismételt FW frissítés történt.
A gépemen hiába tettem láthatóvá a rejtett mappákat és fájlokat, az olvasó ilyenjei nem lettek elérhetőek. Végül a Total commander oldotta meg, ott is lehetővé kellett tenni a rejtett mappák megjelenítését (Beállítások->Általános beállítások->Képernyő-> itt pipa a "Rejtett fájlok megjelenítése" illetve a "Rendszerfájlok megjelenítése" ablakokba.
(Bocs, ha fölösleges volt a fenti, "Más", a "Kérdés" ettől még érdekel).Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
escsé
tag
Szevasztok!
A calibre RSS hírforrás letöltő/kézbesítő alkalmazását is használom. A következő hibajelenség mindig is szerepelt néhány oldal rss szolgáltatásában, mikor letöltöm a calibre -vel. A jelenség karakterkódolás probléma lehet, de nem az egész RSS -re jellemző. Vannak cikkek benne, melyek jól és vannak, melyek rosszul jelennek meg. A link az amazon drive -ban van, tehát az amazon már átkódolta azw3 -ra. Az el nem küldött anyagra is igaz mindez. próbáltam epub -ra, mobi -ra is konvertáltatni egyből a letöltés után. Az újság. Nézzétek meg és vélekedjetek róla.
-
hampidampi
senior tag
Az attól függ. Ha csak egyféle, alap betűtípust szeretnél beilleszteni, a legegyszerűbb konvertálni a könyvet és konvertáláskor a Megjelenés fülön a Betűtípus beágyazásánál kiválasztani a kívánt fontkészletet.
Szerkesztőben értelemszerűen a Tools/Betűtípusok kezelése opció alatt lehet a hivatkozott betűtípusokat beilleszteni (Embed All Fonts). -
Melack
veterán
Sziasztok! Calibre e-book szerkesztőt használok Linux Mibt alatt. Hogyan tudok egy e-bookba új fontot belerakni? A Napfogyatkozás c. könyvben nincs font, és feleségem telefonján bizonyos magyar karakterek krikszkrakszként jelenik meg. Előre is köszönöm!
Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
kuruczz
tag
válasz hampidampi #807 üzenetére
Siker! Köszi
-
hampidampi
senior tag
Első körben én csinálnék egy Könyvtár karbantartás/Könyvtár ellenőrzését. Amikor rákérdez az egyeztetésre, kattints igent. Elvileg ekkor összeegyezteti az adatbázisban lévő példányokat a Library file-jaival. A végén felmutatja a feleslegeket/duplikátumokat, jelöld ki ami kell és a fölösleget így törölheted.
Ha valamiért ez sem oldja meg a problémát, készíts egy új, üres Libraryt (Könyvtár váltás/készítés). Jelöld ki a Calibre-ben az összes könyvedet, jobb gomb, és küldd az összeset az új könyvtárba. Ekkor az újban csak a kívánt könyvek lesznek. Töröld a régi Libraryt mind a Calibre-ből, mind a merevlemezről, és használd az újat. -
kuruczz
tag
A Calibre könyvtárát szinkronizáltam (sajnos) több külső HDD között (egy bedöglött, két másikon meg nem volt hirtelen elég hely), meg a bitek is jöttek-mentek...
Lényeg, az aktuális mappában majdnem minden könyv kétszer van meg, de a Calibre felületén egy példány szerepel. Van módszer arra, hogy megtaláljam és töröljem az adatbázisban nem, de a könyvtárban kettőzötten szereplő könyveket?
Köszi -
lazlogogola
tag
válasz hampidampi #804 üzenetére
Köszi a tippet!
-
hampidampi
senior tag
válasz lazlogogola #803 üzenetére
Szerintem kérdezd meg a Wayteq olvasó fórumon.
-
lazlogogola
tag
válasz hampidampi #802 üzenetére
Jogos,ez a Waytech olvasóm.
Elfelejti, hogy mit olvastam és hol jártam szinkronizálás után. -
Degeczi
nagyúr
válasz hampidampi #800 üzenetére
Gondolom nem Kindle. mert ott nincsen most olvasott könyv a kezdőlapon (ill. a resetelt dátum is a könyvek olvasási sorrendjének kavar be, a könyveken belüli pozíciót nem rontja el)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest