Hirdetés
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Glaz-dozfhut #386 üzenetére
Lehet még mindig kereste a megoldást
Amúgy másnak még hasznos lehet a jövőben
-
G.FeT
tag
válasz
Glaz-dozfhut #383 üzenetére
Nagyon köszönöm, úgy néz ki, ez megoldotta a problémámat.
Úgy látszik, le vagyok maradva, nem tudtam, hogy ezeknek van bootolható változata. Ugyan még kellett vele kicsit szöszölnöm, mert először nem látta az SSD-t, oda kellett neki adnom az IRST drivert, de utána már látta, sőt, tudtam bootot javítani, azóta működik a gép, ahogy kell, még tulajdonképpen mentenem se kellett semmit (bár a jövőre nézve nem ártana). A szervizes az iPonban meg azt mondta, megdöglött az SSD és ment minden adat a kukába, hát nagyon képben volt.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Lehet, hogy linuxos alapokra epül az adott program, de ugyanúgy ablakokkal kezeled. Egy kompakt csomag a legalapvetőbb mentési műveletekre. Az említett programodnak is van bootolható verziója. ISO formátumot keress. Windowstól független kimenti az adatokat és jó esetben használhatóak maradnak. Mint beállítási fájlok, mentések, na meg a dokumentumok. Hirtelen nem tudok más programot sorolni. Személy szerint az Acronis true image programját használom, de 3 éve nem mentettem a sajátomat. Anyámét szoktam, mert ő dolgozik rajta.
-
G.FeT
tag
Üdv mindenkinek!
Egy másfél éve vásárolt (garanciális) Asus ExpertBook B1500C-vel történt, hogy BSOD-s lett, miszerint nem találja a bootolható meghajtót. De a Windows 11 javítási menüje azért feljön, de sehogy se tudom előcsalogatni a C meghajtót. A márkaszervizben ledúlnák róla az adatokat (vagy cserélnék az SSD-t), szétszedéssel meg ugrana a gari. A tervem az volt, hogy WinToUSB-vel csinálok egy Windows To Go telepítést pendrive-ra, majd onnan valami adatmentő progival (pl. EASEUS Partition Master) lementem a menthetőt. A bootolásig el is jut, de eddig minden általam próbált Windows verzió belefagyott az indulásba. Mit javasoltok ilyen esetekre? (Elvileg létezik direkt adatmentő program is, amit bootolható pendrive-ról kell futtatni, de nem találtam róla infót, valószínű Linuxos, ahhoz meg hülye vagyok.) Köszönöm előre is a segítségeteket! -
zsoltip
őstag
válasz
Glaz-dozfhut #380 üzenetére
Siker! Lanra kötve update BIOS-on belül indítva, majd beállítások gyári állapotra, restart, és minden beállítás nélkül felismerte a telepítő pendrive-ot!
-
zsoltip
őstag
válasz
Glaz-dozfhut #378 üzenetére
Ha volt, ha nem volt, gyalulva lett secure earase-zel.
Így most passz, hogy mi lenne a teendő. -
zsoltip
őstag
Üdv Fórmtársak!
Adott HP Elitebook 850 G3. Secure Earase került elvégzésre rajta.
Most telepíteném a Win11-et, amit már más gépre is feltettem, de itt elakadok.Amivel próbálkoztam:
1.) MediaCreationTool_Win11_23H2 MS programmal létrehozott adathordozós telepítés.
2.) Letöltött Win11 image fájl RUFUS-szal való telepítési adathordozó létrehozása.
És ezek mellett számos beállítás a BIOS-ban.
Nem jutok előre. Nem látja a pendrive-ot a laptop mint boot eszközt, így nem tudom elindítani róla a bootolást.Elakadtam, kérem szíve segítségetek lehetőség szerint.
-
King Unique
titán
válasz
Kezdőként #371 üzenetére
• How to Create Bootable USB Flash Drive to Install Windows 10
• Create Windows 11 Bootable USB Installation Media• Ha legacy (CSM) szerinti bootolás van beállítva, akkor evidens, hogy a telepítési adathordozót is annak megfelelően kellene elkészíteni, a Rufus esetében az MBR-BIOS/UEFI opciót használni az UEFI only bootoláshoz való GPT-UEFI helyett. Vagy másik opcióként értelemszerűen átállítani a bootolási módot UEFI-re.
• Mind a Windows 10, mind a Windows 11 esetében eleve adott a microsoftos MCT / MCT használatának lehetősége, amivel elkészített telepítési adathordozó utána Legacy (CSM) és UEFI módban egyaránt bootolható. Azon felhasználók számára, akiknek nem tiszta a Legacy (CSM) vs. UEFI és MBR vs. GPT téma, pláne javasolt ezt használni.
• A Ventoy, YUMI, stb. elsődlegesen multiboot telepítőeszköz létrehozásához való és nem létszükséglet az előbbihez, max. csak egy opció a több közül.
"Betölti a file-okat,majd ahogy alul megjelenik a Microsoft felirat,kikapcsol és újraindul a gép"
Akkor ott nem feltétlen a telepítési adathordozó elkészítésével és bootolásával van a gond, hanem magával az eszközzel, a laptoppal, ami ügyben a notebookok témakategória megfelelő topijában lehetne érdeklődni.
-
Kezdőként
kezdő
válasz
Glaz-dozfhut #372 üzenetére
Sajnos a Yumival sem megy. Betölti a file-okat,majd ahogy alul megjelenik a Microsoft felirat,kikapcsol és újraindul a gép. Valami nagyobb gond lehet vele, úgy hogy inkább hagyom. Köszi.
-
Kezdőként
kezdő
válasz
Glaz-dozfhut #372 üzenetére
Köszi,megpróbálom azt is.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Kezdőként #371 üzenetére
Van másik program, ami - régebben legalábbis, manapság nem foglalkoztam vele, - nem UEFI képes boot pendrive-ot csinál. Ugyanilyen géppel használtam, csak akkor klónoztam lemezképet, de pendrive-ról indítottam. YUMI a program neve. Ne tévesszen meg az oldal, van windows telepítő funkciója. (ha megjelenik a windows logo, én ki szoktam szedni a pendrive-ot, mert a beállítás alapján újra arról bootolna. )
-
Kezdőként
kezdő
Üdv. Egy Lenovo T510 régebbi tabletet szeretnék újraéleszteni. Kapott egy SSD-t, valamint 8 gb memóriát. A Biosban látja a gép mindkettőt. Rufus-al sajnos nem enged telepíteni (van jogtiszta kulcsom hozzá). Próbáltam minden féle módban elkészíteni a Pendrive-ot, van hogy elindul a telepítés, de amint megjelenik a Win kocka,utána újra indul a gép. Van,hogy azt írja ki,mint ami a képen látható. Viszont a gép Bios-ban nincs lehetőség UEFI beállításra.
-
tekes
tag
Pendive-ról bootolni csak telepítőket lehet, vagy telepíthetek rá w10-et is?
Esetleg ha iso-t csinálok a C meghajtómról, az a Ventoy-al be is fog bootolni? -
-
válasz
laracroft #365 üzenetére
Nyilván úgy hogy a gyors boot menüben [kép] ha legacy módban akarsz bootolni akkor a legacy-t választod, ha uefi-ben akkor a uefi kezdetűt.. Ez ilyen egyszerű.A gyors boot menüt jellemzően F11 vagy F12 vagy F8-al lehet előhívni. A legtöbben bootolni sem tudnak, azt hiszik be kell lépni a biosba és ott sorrendet állítgatnak - na ez hibás módszer.
(persze legacy módhoz legyen bekapcsolva biosban a CSM) -
-
Tegnap találtam a Ventoy nevű megoldást multiboot-os USB készítésére, nagyon tetszik!
Csak elő kell készíteni a pendrive-ot az alkalmással, majd simán fel kell másolni az ISO-kat, és ennyi. Megtalálja bármelyik almappában, bármikor lehet hozzáadni/törölni, és témákat is lehet rá húzni
Én ezt másoltam fel rá, nagyon jól néz ki
Ennél egyszerűbb és jobban működő megoldást nem találtam.
-
voronyezs
újonc
Sziasztok! A következő a problémám: Adott egy merevlemez amin Windows 10 rendszer van, erre szeretnék Windows 8.1 telepíteni. Van egy Rufusal elkészített penem ami egy másik gépen amin Win 8.1 van tökéletesen működik. Indításnál kiválasztom hogy a penről bootoljon de a következő errort kapom: Error code: 0xc0000098. Esetleg erre lenne valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm.
-
Irmscher 353
aktív tag
Üdv!
Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb topicban járok, de hátha Ti tudtok nekem segíteni:
Szeretnék USB-ről BIOS-t flashelni egy Fujitsu Siemens D2584-A1x-as alaplapnál, mert a gyári boot usb készítő szoftver nem működik.
Nagyvonalakban: Adott egy FuSi D2584-A1x-as alaplap (GS3 + BIOS: 6.00 R1.16.2584.A1), benne egy E8400-as proci. Ezt váltanám egy Q9450-es procira. ( A FuSi cpu support oldala szerint 95W-ig a Q94**-procikat bírja), azonban ezzel a procival nem bootol, s képet sem ad a lap. >> E8400-et visszahelyezve, minden a régi.
A Fujitsu support oldalán a laphoz van is újabb BIOS 6.00 R1.18, viszont a Flash BIOS Update - USB Stick opció nem működik.
(nincs már floppymeghajtóm, illetve XP-t sem szeretnék emiatt telepíteni - de lehet ez lesz a végső megoldás)Ti hogyan indulnátok el?
Előre is köszönöm!
-
King Unique
titán
Azt jelenti, ami oda van írva, nem teljes az említett funkciók támogatása UEFI boot esetén, ezért a HP az UEFI boot bekapcsolása előtt azok kikapcsolását javasolja. Ahol a W10-nél alapesetben adja magát az UEFI bootolási mód szerinti telepítés, de ha az adott PC-nél nem teljes, tökéletes a támogatása, vagy éppen bugos az UEFI, akkor értelemszerűen a legacy/CSM szerinti telepítés is megfontolandó. Egyébként meg értelemszerűen kipróbálod, aztán kiderül, meg hogy a driveres része rendben lesz-e, ennyi.
+ Ha jelenleg W7 van a laptopon, akkor a közvetlen W7—►
W10 upgrade is opció lehet, nem feltétlen kell W10 clean install. -
MacEdm
tag
válasz
King Unique #357 üzenetére
-
King Unique
titán
Tehát UEFI BIOS-os a laptop, nem pedig legacy BIOS, ahol gondolom a CSM-et kellett volna kikapcsolni az előbbihez. Az olyan modern OS-ek mint a W10, rendesen támogatják az UEFI-s telepítést is, ellenben a régi és elavult W7 nem feltétlen (példa), az utóbbit legacy/CSM mód szerint javasolt inkább telepíteni.
-
MacEdm
tag
válasz
King Unique #355 üzenetére
Beléptem a BIOS-ba a legacy enabled volt, az UEFI meg disabled, amikor át akartam rakni enabled-re akkor kiírta, hogy valamit kapcsoljak ki, de azt nem találtam a BIOS-ban. (Szóval inkább hagytam legacyn)
Rufussal csináltam egy próba MBR-BIOS sémás boot pendriveot, azt felismerte a gép és tudtam is volna telepíteni. (De még előtte lementem a dolgokat a laptopról)
Gondolom, hogyha felismerte a pendriveot akkor utána nem lehet baj ugye?
Ilyen régi laptopnál mennyire jelentősége van amúgy, hogy legacy vagy uefi módban telepítem? -
King Unique
titán
How to Create Bootable USB Flash Drive to Install Windows 10
Alapesetben adott az MCT használata, ami legacy/CSM és UEFI-s telepítéshez egyaránt használható telepítési adathordozót kreál.
A Rufus esetében a legacy/CSM módhoz értelemszerűen az MBR-BIOS sémát kell választani, ennyi, ami MBR | NTFS | aktív partíció beállítást használ a pendrive-on. UEFI esetén pedig értelemszerűen a GPT-UEFI séma kell, ami alapesetben GPT | FAT32 beállítást használ.
A hogyan kell pendrive-ról telepíteni a Windows 10-et témában lásd bővebben a téma topikjában leírt, linkelt információkat.Egyébként nem biztos, hogy legacy BIOS-os az a laptop, pl. itt is van utalás az UEFI-re. Ami viszont biztos, hogy a gyártó weboldalán csak XP, Vista és W7 driverek vannak, ahol ha sikerül W10-et telepíti és ott talál a WU eszközillesztőket, akkor oké, ellenkező esetben nyilván nem.
-
MacEdm
tag
Egy HP EliteBook 6930p-ra szeretnék windows10-et rárakni és a bootolható pendrive készítése kapcsán lenne kérdésem.
Windows media creation tool-al vagy a rufussal érdemes csinálni a bootolható pendriveot?
Ha jól tudom ez a gép csak a legacyt támogatja akkor a rufusban a patríció sémát MBR-re kell állítani és a fájlrendszert fat32-re? Ez igaz? -
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #341 üzenetére
Egy kis előrelépés a problémámmal kapcsolatban: nyitottam egy jegyet a corsair support oldalán, ahol egyelőre ott tartok, hogy kiderült, USB 2.0-s porton tudok boot-olni a pendrive-ról, USB 3.0-s porton azonban nem
. Pont amilyen portok a gépeimen vannak. Egy kölcsön laptoppal tudtam kipróbálni az USB 2.0-s portot, ott jött a csodálkozás, hogy megy rajta a boot-olás a pendrive-ról. Remélem tudnak valamit ajánlani arra, hogy menjen a boot-olás USB 3.0-ról is, akár firmware frissítés, vagy valami. Esetleg kicsit foglalkoznak a problémával, hátha nem csak nálam van ez és lesz valami javítás rá.
-
Véreshurka
senior tag
Ha így nézzük valóban nem szabványos a minipc-n lévő firmware
.
Valóban elfelejtettem megemlíteni, hogy Linux ISO-t próbáltam kiírni. Sajnos virtuális környezeten kívül nincs más ahol UEFI lenne a rendszer, pedig pl. a Dell BIOS-a is viszonylag "friss": 2020.11.05 a legutolsó, bár azt hioszem nekem 2020.februári van fent.
A minipc-hez nem volt sok user manual, illetve a coreboot-nál igyekeztem azért tanulmányozni a leírásokat, a dell-nél már régen (még az elején) néztem át a teljes lehetőségeket, bár user manual-t nem olvastam róla. -
Véreshurka
senior tag
válasz
King Unique #349 üzenetére
Igen azzal már nem akartam tetézni a dolgot, hogy ez a pendrive tulajdonképpen egy külső SSD. Partíciós táblát majd meglesem, de ha emlékeim nem csalnak akkor MBR, de lehet tévedek és akkor esetleg meg is lenne a probléma forrása. Igen azt valóban elfelejtettem megemlíteni, hogy Linux ISO-t próbáltam kiírni. Ha windows kell akkor a Win MCT-t használnám. Amazon-os vélemények között is keresgéltem, hátha valaki említette volna, hogy nem megy a pen-ről a boot-olás, de azonkívül, hogy sokan a beesett másolási sebességre panaszkodtak, egy hozzászóló írta, hogy nála a sebességek vannak a rátelepített rendszer alatt, azt hiszem windows to go rendszert említett. Köszi a corsair fórumot! Lehet regisztrálok oda és ott is érdeklődöm...
-
válasz
Véreshurka #347 üzenetére
Tehát egyik se szabványos és öregebbek a dédapámnál..
Nem tudni mit akarsz telepíteni. Linux/windows? Mindegyikből van pár verzió.
Legacy (=bios) bootal már inkább nem foglalkozom, elavult dolog.
(elolvastad a lapok ezzel kapcsolatos user manualját?) -
King Unique
titán
válasz
+ A gyártó fórumán is van ilyen problémára utaló bejegyzés, bár az nem teljesen tiszta, hogy ennél a pendrive-nál / külső SSD-nél esetleg alapból nem támogatott a bootolás (egyes hardvereknél), vagy csak beállítás (pl. legacy BIOS BBS menü) kérdése.
Az meg gondolom megvan, hogy add
az ISOHybrid képfájlokhoz való, mint pl. a Linux ISO-k, ellenben a normál ISO-khoz nem jó, mint pl. a Windows ISO-k. Bár magának a boot eszköznek normál esetben ettől függetlenül is meg kell jelennie a BIOS/UEFI boot menüben. -
King Unique
titán
válasz
A Corsair Flash Voyager GTX először is nem egy hagyományos pendrive, hanem egy külső SSD, ami az adatátviteli sebességén és a támogatott funkciókon (pl. UASP, TRIM/UNMAP, SMART) is látszik. Viszont ettől még normál esetben tudni kellene erről bootolni, illetve nemcsak pendrive, hanem külső HDD és külső SSD meghajtó is használható ilyen célra.
Milyen partíciós séma van rajta, ha GPT és a PC-k pedig csak legacy BIOS-osak, akkor akár az is magyarázhatja, hogy nem jelenik meg a boot menüben és/vagy nem lehet róla bootolni.
A szabványos úgy értendő a PC-knél, hogy a gyárilag rajta lévő BIOS/UEFI, illetve UEFI firmware, nem az utólag feltákolt, mint ez a coreboot. -
Véreshurka
senior tag
Nincs előtag. A dell csak legacy BIOS, a minipc is, uefi-t csak virtuális gépről tudok tesztelni ovmf-el, de ott sincs előtag. Ha nem szabványos brand gép alatt a minipc-t érted, ott speciel coreboot van, így én azt is a szabványosak közé sorolnám. A dell meg ugye szabványos. Az EFI könyvtár jelen van a pendrive-on. Ezért is nem értem a dolgot
. Elvileg minden adott, hogy megjelenjen a boot menüben. Azt elvetném, hogy valami tiltva van a bios-ban, mert egyébként minden más pendrive-ot észlel (legalábbis amik itthon vannak nekem) és tudok is boot-olni róluk.
-
válasz
Véreshurka #345 üzenetére
Más pendrivera kiírva ezen gépen ott az UEFI: előtag a boot menüben? Vagy le van tiltva valami a biosban. Ezért utálatosak (szerintem) a nem szabványos =brand gépek.
A pendriveon/isoban ott az EFI könyvtár..? -
válasz
Véreshurka #343 üzenetére
Melyik "boot menüben" ?
-
válasz
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Van egy Corsair GTX pendrive-om. Viszont egyszerűen nem tudok róla boot-olni. Linux alól
dd
paranccsal szoktam készíteni a telepítős pendrive-jaimat, de ezzel az egy pendrive-al valamiért ez nem sikerül. Nem tudtok valamit, hogy mi okozhatja azt, hogy különböző boot menük (egy kínai minipc boot menüje, egy dell 7480 boot menüje, de virtuális gép seabios-a ,vagy ovmf boot menüje) nem látják ezt a pendrive-ot? Gondoltam arra, hogy esetleg magával az ISO-val van gond, vagy a kiírás módjával, de ugyanazt az ISO-t ugyanazzal a módszerrel kiírva egy másik hagyományos pendrive-ra rögtön tudok boot-olni arról a pendrive-ról.A segítséget előre is köszönöm!
-
petya1985
tag
Sziasztok.
Kis segitseg kellene!Egy Lenovo ideapad 330 at akarok Win10zel ujratelepiteni,cheking media hibajelenseg miatt(barmit ,barhogy allutottam legacyba ,letiltottam a pxet mind hiaba,szoval boot part hibara gondoltam ).
Szoval elkezdtem telepiteni,rufussal keszitett bootpent,gpt-be volt es ntfs beallutassal. Szepen el is kedett telepiteni majd mikor felmasolta a windows fajlokat utana ugye elsonek ujraindul es probalja a wint beloni... na de 1 orat vartam es csak tolt,gondoltam csinalok egy ujabb boot pent a rufussal,de most sima uefis nem gpt-t.
Igy aztan a regi megkezdett win jon be m8ndig es hiabat ir,mert varja a "regi" pent bootom... az a kerdesem,hogy tudnam az egeszet szuzen ujratenni?? Ezzel az uj boottal...Koszi
-
Kovács86
tag
Sziasztok!
A DELL Dimension 5150t szeretném pendrivról bootolni.
A Bios szerint tudja. Ennek ellenére egyszer sem indult el, pedid az 5 évvel kesobbi HP-n elindul.Arra gondoltam hogy a bios csak a régi sys/Grub... managerekkel indul el. Tudtok olyen USB-Boot-... rendszerrel dolgozó W10-es programot amivel Linux ISO-t tudok "ráheggeszteni" a pendrive-ra?
???
Köszönöm.
-
KRoli92
tag
Sziasztok!
Hol tudom ellenőrizni, hogy a BIOS legacy vagy UEFI? A rendszerinformációknál csak BIOS verziót és dátumot, és SMBIOS verziót ír, de olyan hogy BIOS-mód, nincs.
-
Kiskokó
veterán
válasz
King Unique #333 üzenetére
Helló, Köszi.
Ja. Már rég megvagyok, a pendrive volt rossz valamiért, csináltam is újat, frisset stb.
Hálózatból átraktam amit kellet, stb.
Hozzányúlva meg nem volt egész addig, amíg rendőrségre kellet hirtelen videót bevinni, és erre lett másolva. -
King Unique
titán
Azért, mert egész egyszerűen vagy nem megfelelően csinálod, nem passzol a BIOS-ban a boot mód beállítása és/vagy bootolásnál a boot eszköz kiválasztása a pendrive-ra kiírt telepítőhöz, vagy közben a pendrive / rajta lévő telepítőfájlok sérültek, ilyen egyszerű.
"Lehet attól lett baja hogy raktam rá más kivülálló fájlt? (amit később töröltem) de mégsem jó most"
Ha a telepítőfájlokba nem töröltél bele, akkor annak elvileg nem kellene gondot okoznia. Amúgy meg gányolás az ilyen, ha ugyanazon partícióra lettek odamásolva egyéb fájlok a telepítőfájlok közé, pláne hogy a Windows 10 a 1703-as verzió óta már támogatja (+) a cserélhető lemezeknél a több partíciót...
Egyébként ha régebbi verziós a pendrive-on lévő Windows 10-telepítő, akkor célszerű lenne frissíteni, pl. MCT-vel is lehet az aktuális verziójú (2004) telepítési adathordozót készíteni. Meg az előnyös azoknak is, akik nincsenek tisztában az ISO-fájl megfelelő letöltésével és kiírásával/másolásával.
-
Kiskokó
veterán
Helló
Régebbről van egy Win10 Pendriveom bootolni és telepíteni. Kb 5-6x tuti használtam már.
De most nem akar működni.
Lehet attól lett baja hogy raktam rá más kivülálló fájlt? (amit később töröltem) de mégsem jó most :S -
King Unique
titán
válasz
Slipandris #326 üzenetére
Vagyis a BIOS-ban a boot opciók vsz nem a kírásnak megfelelően voltak beállítva és/vagy nem a megfelelő boot eszköz lett kiválasztva stb., mert normál esetben nyilván működik a GPT-UEFI séma, ami natív UEFI only telepítéshez való. Az MBR-BIOS/CSM alapesetben legacy BIOS-os gépekhez való, plusz olyan UEFI-s gépekhez is jó, amik támogatják UEFI módban NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozóról (pl. pendrive-ról) a bootolást. Az amúgy érdekes, hogy az MCT-vel sem ment, ami MBR | FAT32 | aktív partíció beállítást használ a pendrive-on, ami CSM és UEFI telepítéshez egyaránt jó.
A másik probléma nem újdonság, szimplán abból fakad, hogy egyesek keverik a BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítési módokat. Azaz ha UEFI módban fut a Windows-telepítő, akkor nyilván nem jó a célmeghajtón az MBR séma szerinti particionálás, ahogyan fordított felállásnál a CSM-hez sem a GPT. De erre egyik megoldás a céllemez törlése grafikus felületen / parancssorban, másik a lemezen lévő sémának megfelelően bootolni a telepítőt, lásd az előbbi párosításokat.
-
Slipandris
tag
válasz
Slipandris #326 üzenetére
#MEGOLDÁS 2.0: Újabb hiba, újabb megoldás. Miután elindult a telepítő, nem engedte a telepítést semmilyen partícióra. Ám erre van egy parancssoros megoldás, ebben a videóban megmutatják: https://www.youtube.com/watch?v=o13PHFXQ6e4
FONTOS: itt csak visszalépnek a telepítőben, majd újrakezdik és működik. Nekem az egész gépet újra kellett indítanom hozzá.
Remélem, lesz akinek megspóroltam pár óra szenvedést.
-
Slipandris
tag
válasz
Slipandris #325 üzenetére
#MEGOLDÁS: Megvan. Az én gépemen arra kellett állítani a Rufus-t, hogy "MBR partíciós séma BIOS-os vagy UEFI-CSM-s gépekhez", a fájlrendszer pedig NTFS.
-
Slipandris
tag
Sziasztok, nem várt módon akadtam el egy windows-telepítéssel. Megcsinálom pendrive-ra rufussal fat32-őn és "GPT partíciós sémával UEFI-s géphez" módon, a gép látja is a bootolható eszközök között a pendrive-ot, de amikor elindítom csak fekete képernyő jön be és úgy is marad. Már minden verziót próbáltam, több pendrive, usb 2.0 és 3.0, kivett fast boot, letiltott Legacy USB support (így nem is talált semmit), de mindig a fekete képernyőnél lyukadok ki. Rufus mellett a Microsoft toolját is használtam, az se jó.
Kivettem és visszaraktam az alaplapi elemet is, hátha, de semmi.
A gép 6-7 éves, új HDD van benne. Alaplap típusa ASUS M4A87TD/USB3
Biztonsági beállításokat sem tudok kiiktatni, mert a BIOS-ban Security-ben nincs semmi, csak jelszóváltoztatás.
Mit kéne még tennem?
-
Geri01
újonc
Bios alap beállításon van
Alaplap:msi z390 edge ac gaming
Más usbs eszköz a billentyűzet a pendrive-on kívül -
King Unique
titán
Ilyenkor kapásból felmerülhet pl. az ISO-fájl és a pendrive hibája is, de ha másik gépen állítólag gond nélkül bootol és működik vele a telepítés, akkor azok elvileg kizárhatók. Viszont az nem derült, hogy milyen beállítással lett kiírva, a problémás gépen lévő BIOS-ban annak megfelelőek-e a boot opciók, szükség esetén frissítve lett-e a BIOS, nincs-e valami zavaró tényező (pl. csatlakoztatva felejtett USB-s tároló, SD-kártya), csak egy adott W10 verzió (melyik?) telepítője nem bootol, vagy a többié sem, stb.
-
Geri01
újonc
Sziasztok
Készítettem rufussal egy win 10 (64 bit) telepítőt pendrive-ra,és mikor elindítom a telepítőt megáll a win 10 logonál és nem tölt tovább. Más gépen elindul a telepítő. Mi lehet a probléma? -
schottgun
tag
SZiasztok, lenne egy Lexar 64gb-os pendriveom. Ha bedugom a gépbe formázni szeretné mert formázatlan ami nem sikerül. Lemezkezelő azt írja RAW formátumú. diskpart clean próbálkozáskor pedig i/o eszközhibát ír. kontaktsprével ki van fújva. Esetleg valakinek ismerős, van még remény a javításra?
-
King Unique
titán
A Rufus a telepítéshez használt képfájlok (pl. ISO, IMG) kiírásához, FreeDOS boot eszköz készítéséhez való, meg újabban a Windows 8.1, 10 telepítőket is le tudja tölteni. Viszont a telepítési adathordozóról (pendrive) nem lehet vele másolatot készíteni, ahhoz az ImageUSB, vagy más program való.
-
stifi82
aktív tag
válasz
King Unique #318 üzenetére
Köszi megcsináltam. Amúgy a Rufus is tudja ugyanezt mint ez a program?
-
King Unique
titán
Ott van pl. ImageUSB program képfájl készítéséhez, visszaállításához. Egyébként meg akár a sima fájlmásolás is megteszi, a fájlkezelőben 1:1-ben átmásolni a pendrive tartalmát a kijelölt célmeghajtóra, célmappába. Majd az új, FAT32 / NTFS fájlrendszerű pendrive-ra 1:1-ben visszamásolni. UEFI-s bootolásnál simán működik ez a módszer, Legacy (CSM) módban meg max. csak annyi kell, hogy a pendrive-on lévő partíció aktív legyen.
-
stifi82
aktív tag
Sziasztok!
Abban kérnék segítséget, hogy van kölcsönben nálam 1 pendrive amin rajta van a bootolható windows10 64 bit kimondottan a géphez való így nem kell a driverekkel vesződni.
Új pendrivot nem sikerült venni ezt meg vissza kell adnom.
Milyen programmal másoljam fel a hddre?
Ha lesz pendriveom ezt a felmásolt cuccot meg milyen programmal kell felrakni majd az új pendrivere felrakni?
(Sajnos az a fájl csomag nincsen meg és nem is tudom már megszerezni amiből létrejött ez a pendrive tartalma, lenovo a gép)
köszi a segítséget előre is. -
mzso
veterán
válasz
King Unique #315 üzenetére
Csodálom, hogy így egyáltalán működni tud egy oprendszer telepítő lemez.
Az rendben, hogy a bootolás simán lemegy, de hogy utána működik úgy hogy egy almappából olvas fájlokat egy várt meghajtó helyett az elég érdekes. -
King Unique
titán
Nem, mert az ilyen programok nem külön-külön partíciót hoznak létre a pendrive-on, hanem 1 partíción belül különféle mappákat, almappákat a program saját struktúrájától is függően. Meg mivel cserélhető lemezeknél (pl. memóriakártya, pendrive) csak a Windows 10 újabb verziói támogatják a több partíció kezelését, ezért nyilván problémás lenne a régebbi Windowsoknál az ilyen megoldás. Továbbá ha maga a pendrive GPT partíciós séma szerinti, akkor legacy (CSM) módban bajos lenne róla a bootolás, ellenben MBR alapon a CSM + UEFI is működhet.
-
mzso
veterán
válasz
King Unique #313 üzenetére
Oké. Kösz, majd jobban elmélyedek.
(Gondolom, ha négynél több dolgot adok meg akkor gondolom csak GPT használatával lehet, akármelyik tool-al is próbálkozom, ugye?)
-
King Unique
titán
A célra nyilván megfelelhetnek a felsorolt programok és a YUMI esetében is saját boot menü van, ami önmagáért beszél. A rendszerbetöltő (bootloader) pedig általában Syslinux, valamilyen Grub stb. szokott lenni az ilyen programoknál, ami pl. az XBOOT esetében is szemléltetve van. Ha spéci live rendszer, rescue disk stb. kell, akkor nyilván az is megoldható, csak hozzá kell adni a multiboot rendszerhez a megfelelő képfájl betallózásával. Egyébként meg ennyi idő alatt akár már ki is lehetett volna próbálni...
-
mzso
veterán
válasz
King Unique #311 üzenetére
Kicsit nézegettem a YUMI-t leginkább. De olyat amit én elképzeltem nem hinném, hogy össze lehet hozni:
1. Legyen Super Grub2 Disk (vagy azonos funkcionalitás), amivel azonosítani és bootolni lehet az összes csatlakoztatott lemezen a partíciókat.
2. Legyen valamilyen rescue disk, sok hasznos cuccal, hasonló mint a rescatux.
3. Legyen valami live USB linux. (Ez lehet ugyanaz mint a 2.-es pont ha van olyan disztró)
4. Pakolhassak, tetszőlegesen cserélhessek (ha újabb verziót, vagy mást akarok telepíten), rendszer telepítőket (Windows, Linux), hogyha telepíteni akarok.(A legjobb az lenne ha egy olyasmi grub menü töltődne be mint a grub bootlemezzel, de a pendriveon lévő live opcióval/opciókkal, meg a telepítőkkel amik indulnának kiválasztásra. És meg lenne a PC egyéb meghajtón lévő partícióinak keresése/bootolása lehetőség is. Bár ez aligha nem leányálom.)
Leginkább azért mert 5-6gigás (egy telepítő DVD-nyi) Pendrive-okat nem nagyon kapni jó áron, főleg olyanokat amik
-
King Unique
titán
Ha Windowsra kell ilyen program, akkor pl. a MultiBootUSB, SARDU, YUMI, WinUSB stb. alkalmas multiboot telepítési adathordozó létrehozásához. Viszont az UEFI-s bootolás nem mindegyiknél támogatott megfelelően, van hogy a program (pl. YUMI) külön UEFI-s verziója szükséges hozzá, vagy csak kikapcsolt Secure Boot mellett működik.
A portable Linux nem igazán reális, van az alap live rendszer, lehet arra épülő perzisztens rendszert létrehozni, meg akár fel is lehet telepíteni 1:1-ben a pendrive-ra. De az utóbbit nyilván csak akkor javasolt, ha van rajta elég tárhely, nem tetű lassú, valamint nem árt, ha az átlagosnál valamivel strapabíróbb.
-
mzso
veterán
Helló!
Van olyan program amivel vegyesen pakolhatok egy pendrivra/SD-re Live cuccok, OS telepítőket (igény szerint utólag hozzáadva/cserélve) meg esetleg valamilyen portable (nem live) Linux-ot ha van olyan.
Természetesen úgy hogy mindegyik használható legyen. (Pl a windows telepítő ha nem tud végig lefutni a bootolások közepette akkor nem sokat ér)
-
dzsoke2
tag
Sziasztok.
Az alaplapom:gigabyte fm2a x88xm hd3.
Teljesen behalt a win10.Csak is kizárólag biosba tudok belépni.A probléma az hogy csak pendrive ról tudom újratelepíteni a wint.Rengeteget olvastam gugliztam ahoz hogy bootolható legyen a Secure boot opciót tiltani kell.Én viszont az egész biost aprólékosan átnéztem.Nincs ilyen lehetőség.Mit tudnék még csinálni? -
sludgeboyx
tag
válasz
King Unique #307 üzenetére
Sajnos a BIOSban nem volt ilyen opció szóval nem támogatja.Lehet keresni kellene egy frissítést a biosra de ilyen mélyre még nem merültem szóval nem akarom totál tönkre vágni a rendszerem.Most működik nekem jó szóval nem piszkálnám azt amihez nem igazán értek és nagy katyvaszt tudnék okozni.Kösz mindent.
-
King Unique
titán
válasz
sludgeboyx #306 üzenetére
Mármint nincsen a BIOS-ban a screenshoton lévő UEFI-s beállítási opció, Legacy (CSM) módban telepítetted a Windowst, vagy csak a pendrive-on volt MBR?
Ha van UEFI boot, akkor működnie kellene GPT-vel is, de amúgy nem kötelező a GPT a pendrive-on, működik MBR alapon is az UEFI-s telepítés. A GPT a natív UEFI only bootoláshoz és telepítéshez kell.Egyébként ha esetleg BIOS/MBR módban telepítetted a Windowst, az sem akkora probléma. Ha most minden oké, akkor maradhat úgy is. Meg a Windows 10-nél szükség esetén akár utólag is van lehetőség átkonvertálni a telepítést UEFI-sre az MBR2GPT parancssori eszközzel. De ez esetben nyilván a BIOS-ban is UEFI-s bootolást kell beállítani.
Szívesen!
-
sludgeboyx
tag
válasz
King Unique #304 üzenetére
Sajnos az én gépem nem támogatta a GPT-t így maradt az MBR ami nem tudom mennyivel rosszabb de ez van. Köszönöm szépen a segítséged.
-
sludgeboyx
tag
válasz
King Unique #304 üzenetére
Köszönöm válaszod én csak amatőr horgász vagyok szóval ilyen mértékben nem értek ezekhez a vasalókhoz
Emiatt kérdeztem és ezek alapján próbálok javítani hibámon. Jár a 10 pont
-
King Unique
titán
válasz
sludgeboyx #302 üzenetére
Szerintem a mellékelt screenshoton lévő hibaüzenet elég egyértelmű... A Rufus program GPT-UEFI opcióját használva natív UEFI only telepítőt készítettél, amihez az UEFI BIOS-ban a bootolási módot is annak megfelelően kellene beállítani, azaz UEFI-sre, vagy akár UEFI only opcióra. Ellenben ha nálad a Legacy (CSM) opció aktív, akkor nem csoda, hogy nem bootolható Legacy módban a GPT-UEFI séma szerinti pendrive-ról a Windows telepítője...
Tehát vagy beállítod megfelelően (UEFI) a BIOS-ban a bootolási opciót, vagy a mostani beállítás mellett Legacy (CSM) módban telepíted a rendszert. Vagy egyéb módon írod ki, illetve másolod rá az ISO-t az MBR séma szerinti pendrive-ra és akkor Legacy (CSM) & UEFI opció is választható a boot eszköznél, ahol értelemszerűen az UEFI-s kezdetű az utóbbi, míg a "sima" az előbbi.
Egyébként az SSD-t felesleges volt előre particionálni, illetve GPT-re inicializálni. Majd a Windows telepítője particionálja és formázza a telepítésnél. Meg ha most GPT, akkor Legacy módban nem is fog engedni rá telepíteni, max. a teljes lemez törlése után.
-
sludgeboyx
tag
válasz
sludgeboyx #302 üzenetére
-
sludgeboyx
tag
Sziasztok bocs ha egy picit hosszú leszek de próbálom így egyszerűsíteni, hogy érthető legyen a kérdésem.Nos van egy működő rendszerem:
Ebbe vettem egy SSD winyót és erre szeretnék telepíteni egy új tiszta windows 10-et.
Sokat olvasgattam és a javaslatok alapján GPT partíció van a meghajtón.:
Szóval letöltöttem a rufust meg a win10 is és csináltam belőle egy usb boot telepítőt ezekkel a beállításokkal
Aztán beléptem a boot menübe itt ezeket állítgattam
Ezek után ugye kiléptem a boot menüből és ez a kép fogadott:
Mit tudok tenni, hogy elinduljon a telepítő és felrakhassam az új SSD-re a win10-et?
Köszönöm a segítséget -
King Unique
titán
válasz
karcsi42 #300 üzenetére
Milyen Windowst, mivel, milyen hibaüzenet és hol?
Mivel kb. semmi konkrétumot nem írtál, ezért csak találgatni lehet, hogy valószínűleg innen a 10-est és az MCT-vel. Ha erről van szó, akkor normál esetben ugyan működni kellene az MCT-vel is, de amúgy nem kötelező azt használni. Az ISO-fájl letöltése megoldható direkt formában onnan, valamint pl. a TechBench weboldaláról is. A kiírásához pedig használható a Rufus, vagy a sima fájlkezelős másolás. Az utóbbi lényege, hogy a fájlkezelőben csak fel kell csatolni az ISO-fájlt, majd a tartalmát 1:1-ben átmásolni a pendrive-ra, ami FAT32-re legyen formázva. Annak utána EFI módban simán bootolnia kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest