- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
naksi88
csendes tag
ha józan paraszti ésszel gonolkozom akkor a vinyón keresi most a biost és akkor mi van ha én formázom a vinyót fat32-re és rárakom a lap bioszát csaz azt nem tom hogy a 3 fájl közül melyket kell rárakni?
vanak olyanok
8ipe1000 f6
autoexec bat
FLASH864 EXEezek közül melyket rakjam jah és az befolyásolja e hogy a vinyó ketté van osztva?
-
naksi88
csendes tag
Üdv mindenkinek olyan problémával fordulnék hozzátok hogy a biosom meghalt és ezt írja a gép Scaning Bios Image in Hard Driveaztán vált egy másikra ami sorozatban fut BIOS Auto-Recovering ha valaki tud meoldást akkor pls jelezze az alaplapom GA-8IPE 1000-L(rev1x)azt előre elmondanám hogy a flopyt és a billentyűzetet nem látja vagyis nem reagál semmit rá.
-
Livius
őstag
válasz
Horkrissz80 #1746 üzenetére
Van MSI liveupdate, de a floppy-s a legbiztosabb. A lapod kézikönyvében benne van hogy kell. De pontosabban milyen MSI lap ez?
-
amerigo
aktív tag
válasz
Horkrissz80 #1746 üzenetére
Ha nem értessz hozzá inkább kérj meg valakit, az MSI nekem többször cirkuszos volt win alól, vagy próbáld a floppys megoldást, az biztosabb.
-
Horkrissz80
csendes tag
sziasztok.msi 845pe neo lapom van.és nagyobb proci miatt kéne bioszt frissitenem,de sehol sem találom a leirást hogyan csináljam,mindenhol csak a veszélyeire figyelmeztet,de sehol egy részletes leirás.és csak a flopy-s megoldás jo.vki tud segiteni?leszedtem a honlaprol a legfrisebb biost mert az kell hozzá 7.5-ös.de aztán hogyan tovább?
-
sssssan
csendes tag
válasz
Taifa Díaz #1744 üzenetére
Köszönöm a segítséget, akkor majd próbálkozok!
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
sssssan #1740 üzenetére
Ez itt azt írja, hogy általában dual channelben szokták ezt az 1 GByte-os Kingston-t használni, és azt ajánlja, hogy vegyél 2-t belőle, és akkor megy a 2 GByte dual channelben. Azt nem írja, hogy ilyenből egy nem fog menni a lapodban, de azt se, hogy esetleg csak 512 MByte-osnak fogja felismerni
Szóval nem tudom.
-
sssssan
csendes tag
válasz
P.K.Gabesz #1741 üzenetére
1 oldalas, és sajnos a bios frissítés után is semmi
-
sssssan
csendes tag
válasz
Taifa Díaz #1738 üzenetére
Amint linkeltem, nekem is ASUS P5VDC-MX lapom van és vettem bele egy kingston KVR533D2N4/1G 1gb os ramot amit a kiskönyve szerint is támogat. Beleteszem de csak 512 mb ot ír ki a bootolásnál és a rendszerinformációknál is csak 512mb ot ír ki!
Erre jó lehet a bios frissítés?
Köszönöm válaszod! -
zsigaviper
csendes tag
Üdv!
A problémám az, hogy a legutóbbi Bios frissítés óta nem működik a magfeloldás ezért vissza akartam tenni egy korábbi verziót. Sajnos ez vmiért nem megy. Próbáltam Ez Flash, Asus Update, Afudos de mind hibát jelzett. Az Asus Update ezt írja ki: Warning! The BIOS image can't use in this motherboard. (The EEPROM Type incompatible.) A másik 2 pedig olyasmit ír, hogy régebbi Bios-t akarok feltenni mint ami van. Még annyit h a Biosokat minden esetben a hivatalos oldalról töltöm le, alaplapom pedig ASUS M4A79T DELUXE.
Please help
-
sssssan
csendes tag
válasz
Taifa Díaz #1718 üzenetére
Sziasztok!
Ebben tudnátok segíteni?
Nekem is ez a problémám a memóriávalTaifa Díaz ha tudsz léci segíts!
Üdv és előre is Köszönöm! -
Livius
őstag
válasz
LagerMaister #1735 üzenetére
A BIOS letöltésnél exe-ket találtam amik valószínű a windows alóli telepítéshez jók. De a kézikönyvbe levan írva a Q-flash használata, azzal is lehet, azzal a legbiztosabb.
-
LagerMaister
tag
Sziasztok! Sajnos nagyon kezdő vagyok a bios frissítése terén, így hát kérnék egy kis segítséget, hogy hol is kezdjem el. Azért van szükség a frissítésre mert így akkor talán menne a procim is jobban,ami egy E5200(2500Mhz), és az Istennek sem akar menni 3,2ghz fölé.Mert ha már 3,3Ghzre állítom a biosban, akkor restart után kékhalál, vagy csak simán újra indul Xp bootolas közben, és mar minden mást kipróbáltam, hogy jobban tudjam huzni a procit(bios reset,progi hasznalata) de semmi.Ezért gondoltam segítene a bios frissítés. Az alaplapom egy GA-P31-ES3G.[ALAPLAP]. Ha valaki leírná részletesen, hogy hol is kezdjem el, és hogy hogy kell frissiteni a biost azt nagyon megköszönném.
-
Hunyus
senior tag
Valaki 1 kis help?
-
Livius
őstag
Olyat szedj le amihez a File description-ben az van írva hogy Flash BIOS update (Flash from operating system version). Ez a windows alól elindul, és ez a legegyszerübb, de mindent mentsél el meg mindnet zárjál be mialatt csinálja.
Ennek ez a menete:Downloading the package
=======================
1. Click the file link to download the file from the web page.
2. When prompted, select a drive and directory in which to save
the downloaded file.Extracting the package
======================
1. Click Start, select Find or Search, then click Files and Folders.
2. Type 2ejy46usa.exe in the search field, then click Find Now.
This will locate the file you just downloaded.
3. Double-click the 2ejy46usa.exe icon.
4. Read the license agreement
5. Click I accept the terms in the license agreement.
6. Click Next.
7. Ensure that "Save files in folder" is set to
C:\LENOVO\FLASH\2EJY46USA.
8. Click Next.
9. Click Finish.Installing the package
======================
1. Close all open applications.
2. Click Start, then click Run.
3. Type C:\LENOVO\FLASH\2EJY46USA\WINPHLASH.EXE.
4. Click OK.
5. Select Backup BIOS and Flash BIOS with new settings.
6. Click Flash BIOS. You will told to save your work and close
all other applications.
7. Click OK. Your system will automatically shutdown and
restart so that the changes will take effect. -
Hunyus
senior tag
Sziasztok van egy ibm thinkcentre m52 alaplapom.Hogyan tudnám a biosát lefríssíteni?Most német bios van rajt,jó lenne ha angol lenne.
Mező Érték
BIOS tulajdonságai
BIOS típusa Phoenix
BIOS verzió 2EKT34AGR
Rendszer BIOS dátuma 02/27/06
Video BIOS dátuma 07/07/05Előre is köszönöm a választ.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
mdani01 #1724 üzenetére
Szerintem semmiképpen ne internetről frissítsd közvetlenül. Illetve inkább töltsd le az alaplapodnak megfelelő legújabbat manuálisan. Ha már bios update-re adod a fejed, úgyis veszed a fáradságot, hogy utánajárj, milyen úton-módon is lehet ezt megcsinálni, vagy tévedek? (Ha gondolod, még segítek is benne.)
Egyáltalán használja valaki flash programokban ezt az Update Bios from Internet opciót -
mdani01
aktív tag
Sziasztok!! Feltelepítem a WIN7 ULTIMATE-t és egy darabig használni is tudom, aztán 2hét múlva folyatosan játék közbe kékhalált produkál. Próbáltam fríssíteni a BIOS-t de nem engedi. Visszatetem az xp-t és egyátalán nem fagy le játék közbe. Xp-n is is próbáltam fríssíten ia BIOS-t ASUS Update Utility-vel. Leírom mit csinálok 1. Kiválasztom a UPDATE BIOS FROM INTERNET pontot majd 2. Megkeresi a szervert ahonnan letöltöm 3. És egyszerűen nem tötli le a bios file-t folyamatosan ezt a szöveget látom: "P4P800-E BIOS 1002
1. Fix Prescott Locked CPU can't run at
highest frequency.
2. Updata Intel RAID BIOS v3.54.
3. Support new CPUs. Please refer to our
website at:
http://www.asus.com.tw/support/cpusupport/
cpusupport.aspx"A gépem egyébként egy.: P4 3.0Ghz, 1GB DDR1 RAM, ATI RADEON 9600, ALAPLAP ASUS P4P800-E, OS: WIN XP HOME SP3
Ha csak internetezek akkor v bármi mást csinálok akkor nem hal be.
Próbáltam letöllteni a file-t de akkor se csinál semmit. Ha pedig megszakítom akkor pedig ezt írja ki: Unable to decompress the file, please try again. Hát ez lenne a problémám. Kérlek segítsetek mert WIN7 szeretnék használni és az XP-t már nem nagyon szeretem. Köszi a segítséget. -
Hasek
Közösségépítő
válasz
T.o.c.a #1722 üzenetére
A képen látható az alaplapod jobb sarka. Ott található az elem, és felette egy jumper - a képen be van jelölve.
Alapállásban - ahogy elvileg most van - az 1-es illetve a 2-es lábakhoz csatlakozik és a 3-as láb szabadon van - azaz amelyiket látod, mikor benézel.
Na mármost, azt kell csinálnod, hogy a jumpert lehúzod az 1-es, 2-es lábról, és visszateszed a 2-es, 3-as lábra. Ekkor törlődnek a bios akkori beállításai. Ehhez a művelethez várni kell 5 percet, és addig nem szabad bekapcsolni a számítógépet. ezt hívják CCMOS-nak, azaz Clear CMOS-nak.
Amikor letelt az 5 perc, leszeded megint a jumpert, és visszateszed az 1-es, 2-es állásba. Mikor elindítod a számítógépet, akkor kiad egy üzenetet. Itt be kell lépned a BIOS-ba, majd rögtön ki is léphetsz, úgyhogy mented a beállításokat. Ha ez is a megvan, a gépnek elvileg működnie kell.
Egyébként itt letöltheted az alaplapod angol nyelvű kézikönyvét: [link]
-
T.o.c.a
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segitenyi?
Tesom elcseszte a biost!
Azt mondta,hogy a biosban a procinál óra jelet át állitota 1 nagyobra és a gép ujraindult és azotta fekete kép van és arra gondoltam,hogy gyári vissza állitást csinálnék de a csampert nemtaláltam sehol a alaplapon
Neve : ABIT-Nf7
Az a baj,hogy a kézi könyvét nemtalálom sehol. -
Taifa Díaz
őstag
A segítséget értékelem mindenkor, és hát túl vagyok már pár száz alaplapi bios frissítésen, de ha kötekedhetnéked van, hát nyugodtan pellengérezd ki a fogalmazásomat - "arc" szóra gondolok itt -. Hogy a problémád mi, azt nem tudhatom, de ha elmondod, akár rajtad is segíthet itt valaki. Ilyen stresszes világban élünk, jó néha elbeszélgetni valakivel a frusztrációkról
Nagyokos...
-
szacsee
nagyúr
Hali!
Az ECS valószínű nem preferálja a win alóli bios frissítést, mivel nincs a program a letölthető cuccok között.
Google-ban is ha rákeresel a WinSFI-re akkor több verzió is van, de ha nagyon utánaolvasol a lapoddal kapcsolatban akkor sokaknak balul sült el... gondolom ezért vette le az ECS a honlapjáról, ha rajta volt.Csináld Dos alól.
5.0-s jelölésű az alaplapi nyákod? (revízió)
Ha igen, akkor töltsd le a download fül alól a biost és a utility-t és csinálj egy rendszerindító floppy-t (jobb klikk formázás, jelölőnégyzet pipa az indítólemez készítésénél és formázás).
Ha megvan a letöltött fájlokat kicsomagolod és rámásolod a floppy-ra és újraindítva floppyról bootolsz be... utána már csak a megfelelő sort kell beírni, ami a Te esetedben:
A:\aminf342 E030811S.rom
Ha minden jól ment, akkor magától ujraindul és csinálni kell egy Load BIOS defaults beállítást....Itt mindent megtalálsz.
Ami biosos a lap ha jól sejtem, ezt ellenőrizd, a specifikációban award szerepel, de a letöltések ami-ra utalnak, ha esetleg award lenne vagy más revíziójú, akkor meg kell keresni a hozzáillő cuccokat. -
tomta
tag
válasz
Taifa Díaz #1718 üzenetére
nem mondta senki hogy hülye vagy ,
az ember segíteni akar, te meg...
arcot meg ne keress, mert az már neked van, csak gondolom nem hozzáértő csak nagyokos -
tomta
tag
válasz
Taifa Díaz #1715 üzenetére
a szintaxis fonetikusan
afudos(ütöl 1 space-t)/i(a bios rom neve+kiterjesztéssel, "i" betü után közvetlenül) -
viktor82
őstag
válasz
Taifa Díaz #1715 üzenetére
Az ntfs-re van formatálva nem lássa a bios ,érdekes ,hogy a hdd-t lássa pedig az ntfs,de hát vannak furcsa dolgok az életben!
Sok sikert! -
Taifa Díaz
őstag
válasz
viktor82 #1714 üzenetére
Oh yeah
Bizony, azért nem ment a boot pendrive-ról, mert ntfs-re formáztam előtte
Eszembe nem jutott volna, ha nem mondod
Természetesen az általad javasolt módszerrel kezdtem, de miután a föntebbi hiba miatt nem jött össze, parancssorból próbálkoztam XP alatt. Ott meg a szintaxissal jött nekem állandóan.
THX
-
viktor82
őstag
válasz
Taifa Díaz #1713 üzenetére
Hát win alól én nem tanácsolom a bios frissitést,de a hivatalos oldalró letöltöd a rom file-t és rámásolod egy pendrivre utána már csak az alt+f2 gomb nyomása marad inditásnál és a pendrivet fat32-re formatálni előtte!
-
Taifa Díaz
őstag
Hi emberek! Mai napon 3 Dragon sört is elfogyasztottam, miközben munkatársam alaplapi biosát próbáltam upgradelni, de a szintaxis kifogott rajtam. A lap típusa Asus P5VDC-MX, és a 0809-es biost próbáltam Windows XP alatt, parancssorból rákarcolni a lapra afudos.exe használatával, de minduntalan csak a következő sor ugrott elő, mikor ráentereztem:
afudos /i<ROM filename> [/o<save ROM filename>]
A témában igen járatos arcok segítségét kérném olyan módon, hogy írja le nekem közülük valaki ide vagy akár privát üzenetben a helyes szintaxist példával. Nem akarom lementeni az eredeti biost, mert megvan, csak fölülírnám az újabbal.
Kösz előre is -
McCoy20
tag
Üdv All!
Egy régi AsRock jól kitolt velem a múltkor.
Eset tanulmány:AsRock K7S8X R3.0 (deszkán 3.01 van, meg a manualban is) és 2200+-os XP (Tbred) meg 256 DDR 266Mhz -es RAM
1.90-es BIOS volt benne, de egy másik rammal nem akarta az igzat, mondom hátha a bios frissítés megoldja. ( a frissítéskor a stabil ram volt a gépben)
asrock supportról leszedtem a legújabbat (2.60) DOS disk, mindent úgy ahogy kell, elkezdi írni, majd egyszer egy summary screen-re hasonlító táblázat, csak fele akkora, majd valami hibaüzenet, hogy "OGPC" vagy tudja a fene hogy mi volt "not supported" meg valami hibakód talán error 22, nem emléxem pontosan. de mikor elkezdte írni akkor meg azt mondta hogy jó a bios, és annak kell lennie mivel support page ról van.
szóval azóta próbáltuk újraírni a chpiet de hiába, meg se mukkan.
még furcsaság, mikor a flash programozoba betettük akkor teljesen üresnek írta a chippet, és első próbára nem írta bele, csak 2.jára, de úgy se lett jó.Gondolom van köztetek olyan aki vágja a BIOS-ok felépítését, mi-hogy-megy pontosan.
Már csináltam egy párszor ilyet, eddig 1szer volt gond, de ott azért mert elnéztem a lap tipusát, most nem rajtam múllot
Ha van ötletetek akkor plz help
-
syler
aktív tag
Sziasztok. Honnan tudnek leszedni winflash progit? Egyszeruen nem talalok. Ilyen laphoz kellene: [link] Koszi elore is.
-
user137
őstag
urak, sikerült egy ZOTAC H55-ITX lapot elrontani windózból, egy BIOS recovery kellene neki. van itt valaki, aki soros portról meg tud támadni egy ilyen lapot? nekem nincs itthon nullmodem kábelem, meg az alaplapi 10tűs csatlakozót sem mellékelték. (kábelt tudok szerezni, csak a DB-9 10tűs csatija kellene RJ45-be.)
USB-ről elkezd frissíteni, de se kép se speaker, és a végén nem lesz jó, úgyhogy a sötétben tapogatózok, h mi lehet a baja, amiért nem sikerül.
nagy segítség lenne, nem is kérném ingyen
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Norby(ToG) #1705 üzenetére
Próbáld meg azzal a másik csippel legfeljebb nem megy, még mindig visszateheted a régit, ha sikerül ráégeted a te biosod,legalább tudni fogod hogy mi romlott el.
-
Norby(ToG)
csendes tag
válasz
atti_2010 #1703 üzenetére
Persze a floppyt tekeri meg a CD-t is megnézi. Ez a CrashFree BIOS nagy előnye, de a frissítés után is ugyan az a hibaüzenet mint előtte. És ezt nem értem hogyan lehet.
Nagyon valószínű, hogy maga az EEPROM halt be, különben működnie kéne a reset és újraflashelés után.
A rev számon az alaplap rev számát vagy a a BIOS chip rev számát érted?
Mert az alaplap az bár nem sokban de különbözik számos funkcióban.
A két alaplaphoz is teljesen más firmware kell.
Nincs esetleg egy nagyon átfogó leírás a BIOS-ok felépítéséről, ami választ adhatna a kérdésemre? -
mephi666
nagyúr
válasz
atti_2010 #1703 üzenetére
régen (p1-es időszakban) mi megjátszottuk, hogy egy biosdöglött lapba egy hasonló lap biosát tettük és működött... 1-2 porttal akadtak azért gondok, de "használható" volt a gép... lényegében nem volt vesztenivalónk, mert egyik lap sem képviselt értéket... azért egy többtízezres lappal nem állnék neki kísérletezni, ha tudnék szerezni fillérekért olyan döglött lapot, amin jó a bios...
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Norby(ToG) #1702 üzenetére
Tökéletesen egyforma kell legyen a kettő, annyira hogy néha a revízió is számít, ha a csip halt be sikeres lehet a dolog de nem biztos, legalább a flopit tekeri?
-
Norby(ToG)
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával és kérdéssel fordulok hozzátok.
Adott egy ASUS A8N SLI Delux alaplap. Netezés közben kifagyott (nem kéket dobott hanem megállt minden) és reset után a következő hibaüzenet fogadott.
BIOS ROM checksum error
majd ellenőrizte a két DVD-t és a floppyt és mivel sehol nem talált bios filet megállt.
Vagyis nem volt képes átlépni a POST témán már az öntesztnél lehalt.
Megpróbáltam egy BIOS resetet jumperrel, semmi
kivettem az elemet, áramtalanítottam és semmi
frissítettem gyári CD-ről, semmi
kipróbáltam a legújabb BIOS-t egy általam készített CD-ről frissíteni, semmi.Két dolgot szeretnék kérdezni, van esetleg más ötlet, vagy tekintsem a lapot halottnak?
Ha szerzek egy BIOS chipet akkor cserélhetem-e, kell-e ilyenkor valamire figyelni?
Találtam egy majdnem hasonló lapot ASUS A8N SLI SE, annak a chipje és a Delux firmware működhet együtt egyáltalán.
Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Óvodások homokozója
- Suzuki topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- ASRock X399 Phantom Gaming 6 Threadripper 2920X ARCTIC Freezer 50 TR
- Garanciális! Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO Alaplap! BeszámítOK
- Crucial Ballistix Red 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 kit (garancia: Alza, 2030.11.02-ig)
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest