Új hozzászólás Aktív témák
-
Shame21
tag
Tényleg azt asszem a tech2 Laci tesztelte is. Most egy dilemmám van még, hogy olvastam fórumokon hogy a surface pro oled-je elég gyengusz. Volt egy teszt ahol az lcd meg az oled verzio volt hasonlítva és mindenki a baloldalit tippelte oled-nek és mondta a srác hogy az az lcd verzió és a jobboldali az oled. Meglepő volt. Az m4 pro 13 oledjével mikor hasonlítgatták csak annyit mondtak hogy kisebb fényerő meg fakóbb. Van egy 2 éves lenovo tab p11 pro 11,5 oled asszonynak abba nem egy brutál oled van de az is bármely ips lcd-nél jobb színekben. Meg az 100.000 ft-os cucc. Ez meg 600.000 és szar az oledje. Bár ebbe az oled vivobook-ba is gyengusz az oled. Nem tudom mi ez a spórolás prémium áras kütyüknél.
itt a teszt elég meglepő
https://youtu.be/KMmz3bazXXQ?si=KE0Y1SfYRm1kUnoa
Na annak az asusnak utána nézek bár ha a vivobookban szar az oled akkor lehet a tab-ban se lesz jobb. -
Shame21
tag
Ezek jó infók. Én egy oled surface pro 11-en gondolkodom, tartalomfogyasztás a cél és ipad pro 13 m4 volt a terv de az nagy iphone és ha már 5-6 kilót adnék valamiért akkor már tudjon többet mint az iphone-om. És jelenleg oled-es windows-os tablet csak surface pro 11 amit találtam. Bár még nem égető kijöhetne lassan egy lenovo vagy más kínai oled win tablet.
-
Rover623
félisten
Nem használhatok Linux-ot, a vállalati sztenderd a Microfos!
A policy-k, a gépen futó biztonsági kliensek, stb.-k csak ebben a környezetben futnak!
Amíg nem próbálok valamilyen elmaradt feladatot, hibát azzal "fedezni", hogy rákenem a Windows for ARM-re, nincs gond!
Amúgy meg szerintem stílusos, slank, csendes, sokáig bírja akkuról...nekem bejön.
No meg a remény hal meg utoljára: csak csiszolnak még a drivereken, alkalmazásokon!
Dögivel jönnek ki a Snapis laptopok! -
Rover623
félisten
Hálózati, nyomtató szerveren megosztott nyomtatót nem tudom felvenni!
A drivert ugye a szerver propagálná, de azon nincs ARM driver csak x86 és x64.
Nem is lehet telepíteni rá.
Próbáltam kicselezni, lokálban telepíteném az ARM-es drivert a hálózati megosztott nyomit kijelölve célnak, de elhasal a telepítő (csoda hogy egyáltalán van!De a Konica úgy látszik halad a korral!). Próbáltam régebbit is, az is megdöglik. Direktben (IP cím szerint) megcímezve valamelyik nyomtatót felmegy a driver, de hát nem illik belerondítani a központi nyomtatásba.
-
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #174 üzenetére
Két hét után gondoltam egy merészet és polcra tettem a melós laptopot.
Ma az egyik kollégám () felgyűrte rá az Office-t, nem tudom hogyan, tényleg itt az ideje, hogy én már ne kerüljek (mások) gép(e) közelébe, mert csak lebőgés lenne belőle!
Nem minden ikon él még az asztalon, de tartományban van, van rajta Office, minden böngészőben ott vannak a könyvjelzőim, jelszavaim, stb.
Az USB 4.0 csati jó dolog, a lapos egyetlen madzaggal csatlakozik az asztali és vállalati infrastruktúrához.
Egy féltégla méretű levedlett Dell K20A001 dokkoló kezel minden perifériát, kapcsolatot, annak a (másik féltégla) 180W-os tápja elbánik a dokkolóval a perifériákkal és a laptopot is tölti zokszó nélkül.
Becsületére legyen mondva, minden portja működik gond nélkül, nem kért drivert, nincs felkiáltójeles cucc az eszközkezelőben.
2 FHD monitor, Gigabit LAN, USB-n még egy Gigabit LAN, egér, billentyűzet, DAC...de az USB4 még mindig tart!
Hétfőtől jön a napi üzem, felélesztek minden alkalmazást ami még szükséges, aztán meglátjuk! -
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #171 üzenetére
Windwos Home van a gépen alapból.
Imádom a gyártókat amúgy...a legtöbb laptop adatlapján ott van valahol jól láthatóan, hogy a gyártó a Windows Pro-t ajánlja hozzá (ebben az esetben is!), mégis Home-al szállítják.
Sebaj, vettünk hozzá W11 Pro licenszet.
Persze a gépházban nem lehetett aktiválni a termékkulcs átírással (szegény beszállítót szívattam, három kulcsot is kipróbáltunk, mind "érvénytelen termékkulcs" lett), telepíteni nem lehet rá, bütykölni kellett.
Powershell-ben: irm https://get.activated.win | iex
[7] Extras
[1] Change Windows Edition > Professional
Végignyomkodni…újraindul, stb.
Utána már megette a nyomi rendszer a Pro kulcsot!Most harmadik napja szívok az Office telepítéssel.
On prem Exchange-et használunk, még nem járunk a fellegekben.
Az előtelepített Office-ban lévő (new) outlook-ot egyszerűen nem tudtam rábírni, hogy a céges postafiókomat felvegye (Exchange fiókként szeretném, IMAP/POP3 már kicsit nevetséges lenne). Letöröltem, azonban nem tudom rávarázsolni a 365-öt. 14-16 óra letöltési próbálkozás után ledobja a láncot.
Lehet, szégyenszemre 2021-es vagy még régebbi Office-t kell majd rá telepítenem? -
Hatvan9
senior tag
válasz
Rover623 #171 üzenetére
Én is figyelemmel kisérem, érdekes tapasztalat.
Mindenképp jó hogy foglalkoznak vele, lásd Bios frissítés.
Viszont meg kell jegyezni hogy az x86 architektúra vonalán az intel frászt kapva menekült a fejlesztésbe.Korábbi éveik stagnált teljesítményt hozó viszonyához képest, mostanra újra ott vannak ahol elvárják vagy elvárták volna, a teljesítmény/fogyasztás tekintetében is, igaz még csak a legújabb generációkban.
Viszont talán ezért nem apadhat majd elég figyelem erre a vonalra, hiába kezdtek ezzel is versenybe, pedig ha ez nincs szerintem nem indult volna be az x86 vonal ilyen mértékben.
Reméljük az Ms a gyártókkal egyetemben kicsit több tekintettel foglalkoznak majd vele. -
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #170 üzenetére
Üzemidő teszt...
WiFi hálózaton, FHD Youtube lejátszás, fényerő szabályzó 50%-on: 9.5 óra
(Én mindig kikapcsolom az USB-k, hálózati adapterek összes energiatakrékos funkcióját. Ebben az esetben az képernyő fényerő szabályozása is ki volt kapcsolva, viszont fix 120Hz-en ment.)
Nem tudom, milyen beállításokkal tudott Wombath 15 óra videolejátszást kihozni belőle.
Nem találtam módszertani leírást a PH! laptop tesztjeihez.
Viszont ezek alapján is valószínű, hogy kibír egy teljes munkanapot autonóm üzemben. -
Rover623
félisten
Geekbench benchmarkok...
Az AI eredményei jónak tűnnek de nehezen összehasonlíthatóak a Geekbench oldalán található eredményekkel, mert nekem nem értelmezhető a listájuk.
A sima Geekbench 6 érdekes eredményeket hozott.
Nekem annyira nem jött le a "csúcs Intel proci és Apple gyilkos" teljesítmény!
Kiegyensúlyozott energiaprofillal megy a lapos, nem tudom, van-e jelentősége.
Majd kipróbálom.
Az látszik, hogy a hagyományos Android-os mobil platformok fölött van...még szép!
De hogy Apple gyilkos legyen?
A GPU úgy általánosságban harmatos, de ez szerintem driver kérdés most még.
Intel procikból is minél régebbi generációhoz hasonlítjuk, annál fényesebb az eredmény...de azért jön fel szépen az Intel.
AMD-hez nem értek, majd megszakérti valaki! -
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #167 üzenetére
Mai napi apróságok:
Bedugod a tápot...és nem világít semmi. Se a gépházon, se a tápegységen.
Ha bekapcsolod, akkor persze jobb oldalt két LED is égeti magát!Edge megint csontra fagyott első indításkor, csak feladatkezelőből lehetett kilőni!
Geekbench AI: első futtatásra runtime error...próbáljam újra!
Próbáltam...imponzáns eredményeket hozott, főleg az NPU!
No meg: az amúgy tök néma és hűvös laptop bekapcsolta a sugárhajtóműveket és szarrá égette a combomat!Ja...és ha "ű"-t akarok ütni, állandóan Enter-t nyomok. Szokni kell ezt a klavot.
Ami amúgy lehetne fémből, a világítás 1-es fokozata szarabb mintha nem is lenne bekapcsolva, mert pont annyira világosítja ki a betűket mint a sapkák színe, és így semmi sem látszik a betűkből.Asus formatervezőknek és marketingeseknek: párom, aki amúgy majdnem kocka, imádja a kütyüket, autókat, stb., meglátja az ölemben a lapost.
- Az mi? - kérdezi.
- Az új laptopom! - válaszolom büszkén.
- Elég csöves - néz rám fitymáló tekintettel.
Szubjektív vélemény...szerintem szolíd, nem hivalkodó!
De ha valami olyat akart előállítani az Asus, ami figyelemfelkeltő, tükrözi hogy előremutató hardver van benne, stb., akkor innen üzenem nekik: ez nem sikerült! -
Rover623
félisten
Rám hozta a frászt, rendesen...
Csak úgy munka mellett mellékesen nyomkodtam, amikor észrevettem, hogy belassult mint állat...magában álldogálva. Böngésző kockánként rakta össze a képet, menük nem jönnek be, stb. Tartott vagy 5 percig. Aztán közölte a MyAsus, hogy frissítések vannak, újra kellene indítani!
Megtettem.
Percekig tartott amíg kilépett a Windows-ból és újraindult...aztán a sötétség.
Merthogy semmiféle boot képernyője nincs ennek a szerencsétlennek...se egy logo, se egy státuszjelzés! A(z Insyde-tól származó) BIOS is rettentő puritán, olcsó netbook-ok esetében látni ilyet.
Hosszú csend és feketeség után aztán bedobott egy ablakot, miszerint bazi nagy probléma van: nincs tápegység csatlakoztatva!
Pedig de!
Egyértelmű volt, hogy BIOS-t is akar frissíteni, ilyenkor szoktak tápegység ellenőrzést is csinálni laposok...na, neki nem sikerült.
Leokéztam, erre befogta a száját és nekifogott...valaminek.
Mert látni semmit nem lehetett!
Sötét képernyő, néhány 10mp-ként valamilyen ablak töredékek, sorok felvillantak, pont mint régen, amikor olyan kép- és/vagy sorfrekivel sikerült a videokártyának megtámadnia a monitort, amit az nem csipázott.
Néhány perc múlva aztán egy státuszablaknak sikerült megmaradnia a képernyőn, aztán megint csak a villódzás!
De végül nagy nehezen újraindult és betöltött a winfos.
Ellenőriztem: "300"-ról "312"-re frissült a BIOS, látható nyoma nincs, a menüstruktúra és a beállítási lehetőségek ugyanazok.
Szóval ezen még van mit gyúrni...mert ez jelenleg pont az a színvonal, mint a hőskorban vagy a csóró laposok világában. -
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #165 üzenetére
Tervezek egy rendes blog bejegyzést, de nem tudom magamban tartani...
A kijelző hatalmas csalódás!
Köze nincs a mai telefonok OLED kijelzőihez, de még a 10 éve piacra dobott Galaxy Tab S képernyője is kenterbe veri (verte)!
A fényerő nem túl acélos, a kontraszt szemre nem jobb mint a Dell Vostro-m BOE gyártmányú IPS panelje (még ha levonom belőle a matt/fényes felületek közti különbséget, akkor is!).
Az asztali LG paneles Dell S2715H monitor (az is fényes!!) pedig egyértelműen kellemesebb látvány, pedig szintén 10 éves fejlesztés.
A Windows alapból 200%-os nagyítást állít be az Asus-on, de tök mindegy mire teszem, a Vostro képernyője jobban olvasható, élesebbek a kontúrok, stb.
Az Asus képe "mosott".
A színek valószínűleg jobbak(a valóshoz közelibbek?) az Asus-nál a Vostro-hoz képest, de az S2715H képe már szebb, emberi fogyasztásra alkalmasabb (amúgy már az is 99%-os sRGB lefedettséggel rendelkezik). Standard módban használom, semmi csicsa, bár lehet , hogy gyárilag fel(jebb) van húzva a szaturáció. Az alapbeállításokon való használat ellenére kontrasztosabbnak, élénkebbnek látszik rajta minden, mint az Asus-on.
Hangsúlyozom, érzem hogy az LG monitorok valószínűleg szoftveresen tuningolt képet adnak mindig, de egyszerűen jobb nézni őket. Otthon is van kb. egyidős Samsung és LG TV...a Samsung egyértelműen gyengébb képet ad. Nem véletlenül LG (vagy LG paneles) az összes monitorom...meg ásatag Pana plazma a TV-m!
Nem reménytelen a Samu, vannak QLED TV-k a közelemben, azok már nézhetőek.
De ez az OLED az Asus-ban, ez botrányos! -
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #164 üzenetére
Több mint 1.5 óra volt, amíg újraindult, lefrissítette magát, majd megint újraindult.
Már az élesztés sem volt zökkenőmentes: nyelv, ország, billentyűzet, egyebek kiválasztása, mókolt 10 percet...majd előlről kezdte!
Jelenleg (rendes) support nincs az Asus oldalán . A Download Center üres, csak speckó van és általánosságok. Se manual, se driverek, szoftverek (MyAsus és Webstorage kivételével)!
Kiderült: pendrive-ról nem telepíthető a Windows az ARM modelleken. -
Rover623
félisten
Mai napi első élmény/bosszúság: annyira az akkuidőre gyúrtak, hogy elalszik Windows frissítés közben...gyak. fél percenként fel kell ébresztenem, mert így nem haladunk!
-
Rover623
félisten
válasz
Rover623 #162 üzenetére
Előbb megérkezett, a beszállító kitett magáért...meg a vételárért!
Mai események: unboxing, Win11 felélesztés, tapogatás, néhány Youtube 4K HDR videó megtekintése párhuzamosan a régi laptoppal és az asztali monitorral.
Röviden: a hűha faktort nem tartalmazza a csomag!
Holnap frissítések, hangolgatás, ismerkedés a Win11 ARM változattal...mert néhány apróság másképp néz ki, minden settings panelen van újdonság. -
Rover623
félisten
Úgy látom, testközelből még nem sokan láttak ilyet...bevállaltam tehát.
Persze nem saját zsebből, a cégem volt olyan jó fej, hogy finanszírozta a projektet.
Szerintem adni kell egy esélyt az új versenyzőknek, nem jó ha monopolhelyzetben vannak szereplők, a verseny jót tesz mindenkinek.
Alapvetően a kedvezőbb fogyasztás ígérete érdekes nekem, meg a jó minőségű kijelző. Ha több natív alkalmazás lesz, talán a tempó is megjön...és még kevesebbet zabál.
Addig is ott lesz az izgalom, az emuláció körüli hercehurca, szeretem az ilyen kihívásokat.
Szerencsére ahogy öregszem, meg változik a munkaköröm, egyre kevésbé zavar ha valami nincs a gépemen közvetlenül, nem indul, stb.
Bármikor bárhonnan elérek remote olyan vasat amin működik a kívánt app.
Régebben minden szart a gépemre telepítettem, minden nálam futott...most meg azt veszem észre, időről-időre átnézem a progikat, és törölgetem azt amit hónapok óta nem futtattam...vagy azt se tudom micsoda!.😃
Korábban figyeltem hogy dedikált GPU-m legyen, erre a napokban tudatosult bennem, hogy már a második IGP-s laptopot gyűröm.
Azt olvasom, drága.
Dell laptopot használunk 95%-ban, ha komolyabb igénye van a user-nek, x86 alapon is tud vastagon fogni a ceruza!
Persze tényleg nem olcsó...de az elején vagyunk még. Ha nem termel bevételt a gyártó, miből fognak fejleszteni?
Nem veszünk még évekig ARM gépet minden kollégának...bár ki tudja? Irodába általában nem kell ilyen erős vas...egy passzív gép már szóba jöhet. Százas nagyságrendben az éves megtakarítás a villanyszámlában is számottevő lehet.
S végül ne hagyjuk figyelmen kívül a "hűha faktort" se...szakmai körökben azért most még lehet feltűnést kelteni, ha arra a kérdésre, "milyen proci ketyeg benne?" lazán rávágod: Snapi! 😃
Legalább úgy lehet vele kapcsolatot teremteni/ építeni, mint ahogy babával/kutyával csajozni!
Rendelni kellett, három hét a szállítás, szóval szeptemberben kezdek átköltözni a Vostro-ról...
Mindenről beszámolok...pártatlanul!
Engem nem érdekel, milyen proci ketyeg egy gépben...a lényeg, hogy Intel legyen! -
válasz
eladocuccaim #19 üzenetére
Chrome OS-nek hívják.
-
sb
veterán
Itt van a kanyarban a Ryzen AI start, utána Intel, gyanítom, hogy ez volt az a tényező ami miatt jönnie kellett a Qualcomm-os gépeknek is.
Lehet, hogy kicsit korábban mint kellene.Ettől függetlenül én továbbra is életképesnek látom. Legalábbis a sok korábbi halott (nem)próbálkozás után ez hosszú távon annak tűnik.
-
azbest
félisten
válasz
paprobert #157 üzenetére
Level1Techs is beszélt róla, nem volt elragadtatva a kompatibilitástól [link]
Még hónapokkal későbbre ígérik a fejlesztői kitet (snapdragon armos devkit gépet), a korábbi másra épült és nem lehet rajta ezért gpu problémákat debuggolni
Szóval kb most jutnak először hozzá a fejlesztők is ehhez a soc-hoz.
A notikon lévő windows olyan verzió, amit úgy hekkeltek össze, hogy menjen, nem lehet elérni máshonnan a telepítőt még.
-
paprobert
őstag
Linustechtips tesztelte élőben 30+ játékkal a kompatibilitást, nagyon jóindulatú hozzáállással.
A játékok fele megy, a másik fele nem indul el. -
consono
nagyúr
válasz
Parallaxis #155 üzenetére
Benne van, hogy rosszul emlékszem, nem ma volt már ilyen gép a kezem között
-
consono
nagyúr
válasz
Parallaxis #153 üzenetére
De a hátulján a PowerPC-s iMacek mintha világítottak volna…
-
MrPetya19
addikt
válasz
JulianSinulf #147 üzenetére
Direkt szívatják a felhasználókat?
Igen. Nekem sok új laptoppal az a bajom hogy nagyon idióta kiosztások vannak, mert hát nehogy már több féle kiosztást kelljen gyártani.
Vagy amikor csak szimplán lecserélik a del-t teams gombra. -
JulianSinulf
őstag
Nem vigasztal.
De legalább nem vagyok egyedül a problémával.
Már csak az a kérdés, hogyan lehetne ellene tenni valamit, hogy a jövőben normális billentyűzettel gyártsák.
Nem lenne jó, ha elkezdene szép lassan mindenki átállni erre a hülyeségre.Anno a Logitech csinálta jól a G11, G15-ökkel. Mindenhol megvolt mindennek a helye. Ha QWERTY-set vett az ember, akkor kellett pár kupak és mindjárt lett í betű, meg rendes enter és a helyén lévő ű.
-
kcsa
veterán
válasz
JulianSinulf #147 üzenetére
Ha ez bármennyire is vigasztal: az én 14"-es Vivobookomon is az enter felett van az ű, rendszeresen nyomok is entert ű helyett...
-
JulianSinulf
őstag
Vajon melyik félkegyelmű találta ki az Asus-nál, hogy a QWERTZ-es billentyűzeteken az Ű-betűt vagy kettőskeresztet az enter fölé kell tenni?!
Nemrég vettem egy 14"-os Zenbook-ot német kiosztással és azon így van. Amikor ű-t kell nyomni, akkor rendszeresen ütöm az entert. Csevegő alkalmazásnál nagyon zavaró. Egyébként, meg többet kell javítani, ami szintén nem kellemes.
Ahogy néztem, a magyar kiosztás még éppen jó. De mivel nem akartam ezért magyarba rohanni és úgy gondoltam majd elleszek vele, így nem küldtem vissza. Tévedtem.
Erre most látom itt a képeken, hogy ennek a magyar kiosztásnak is el van cseszve a billentyűzete.
Direkt szívatják a felhasználókat? -
bteebi
veterán
válasz
gliskard #141 üzenetére
"pl. a LvL2-ben is elég sok magasan képzett ember tartozik (pl. orvosok, mérnökök) akiknek a munkájukban a számítógép csak egy eszköz, aminek a segítségével el tudják végezni a munkájukhoz szükséges feladatokat"
Orvosnál oké, egy mérnöknél azért... hááát. Ha agrármérnök, akkor még esetleg elfogadom, de ha mondjuk gépészmérnök
... hogy is mondjam. De van olyan is. Hallottam már nagyon sötét gépészekről is, akik a sima szögfüggvényeket se tudták, sőt olyan műkörmös (!) lányról is, akinek fixa ideája volt, hogy neki már pedig kell egy diploma is, mert miazmá', hogy ő csak egy körmös. Erre milyen szakot talált ki magának?? Gépészmérnökit.
És az a poén, hogy bár tök hülye volt hozzá, de megtanulta, és talán le is diplomázott.
"Továbbá egy rosszul megtervezett, nem intuitív SW vagy OS aminek a használata magas kognitív terheléssel jár az nem a felhasználót minősíti, hanem a céget aki azt készítette."
Ezt viszont abszolút aláírom. A szoftverfejlesztők, programozók között is rengeteg olyan ember van, akinek nagyon nem szabadna ott lennie.
-
sb
veterán
válasz
gliskard #134 üzenetére
Nem hiszem, hogy buborékból beszélnék. Legtöbbször - itt is - pont amellett próbálok érvelni, hogy mi lehet az átlagigény. Itt is leírtam a reagált hsz-ben, hogy nem reprezentatív az én hozzáállásom és a ph kör.
A tök átlagusereknél viszont a hozzá nem értés nem csak azt erősíti amit írsz: nem tudja, nem is akarja mitől és hogyan működik és ezért bármi jó neki. Az jó ami a legegyszerűbben működik. Most akkor vásároltass a postással egy tök más rendszert mint amit használt. Integrálja az IOS telefonját a Win-es PC-jével. Elveszik a korábbi egyszerűség amikor úgy-ahogy ez "just works" volt. Szóval ez nem csak az egyik irányba működik, hogy akkor bármi jöhet.
Etőtl függően végig azt írtam, hogy ez életképes alternatíva és ha a fő paraméterekben nincs óriási különbség a platformok között (ill. ha van is, bármelyik magasan átviszi a user igényeket) akkor megérkeztünk. És én a problémázókkal szemben így is látom alapvetően.
(Erre volt példa, hogy én, ph-s, messze nem átlaguser és átlagelvárásokkal, hanem spec igényekkel is használhatónak látom. Akkor az átlagnak miért ne lenne az...?) -
gliskard
senior tag
pl. a LvL2-ben is elég sok magasan képzett ember tartozik (pl. orvosok, mérnökök) akiknek a munkájukban a számítógép csak egy eszköz, aminek a segítségével el tudják végezni a munkájukhoz szükséges feladatokat, de ennél tovább nem érdekli őket a számítástechnika. Hasonlóan ahhoz, ahogy a legtöbb ember nem érdekli a szarvasmarhák fiziológiája, csak a húsra, tejre és tejtermékekre és a bőrükből készült cipőkre és egyéb tárgyakra tartanak igényt.
Továbbá egy rosszul megtervezett, nem intuitív SW vagy OS aminek a használata magas kognitív terheléssel jár az nem a felhasználót minősíti, hanem a céget aki azt készítette.
-
gliskard
senior tag
Nézőpont kérdése... Magyarországon a legolcsóbb Macbook Air 499.000 forint, ami szerintem bőven felette van annak a határnak amennyit a legtöbben ki tudnak fizetni egy notebook-ért. Én erre mondtam, hogy a high-end kategória alja. Persze a 16" MBP, az M+ Max SoC-vel már 1.999.990 forint és ezt pillanatok alatt fel lehet konfigurálni 2,5-3M-re.
Az USA-ban az adózás utáni éves átlagkereset 43.000-51.000 $/év körül alakul, az alsó értékkel számolva és elfelé kerekítve ez kb 769$ jelent hetente. Ez alapján ott 1,5 heti fizetésből meg lehet venni ugyan ezt a gépet, vagy elég jó ajánlatott lehet kapni 12 havi részlet fizetésre.
-
gliskard
senior tag
Amit leírtál az a te nézőpontodból valid. Annyiban ellenkeznék, hogy itt a PH-n és más hasonló számtech fókuszú fórumokon a user-ek nagy része nagyon távol van az átlag user-től és attól, hogy felmérje azok valós tudását és igényeit.
Kb 10-13 év foglalkozom ux/product design-nal, a munkám miatt némileg sikerült elvonatkoztatni a saját információ buborékomtól és kognitív torzításaimtól. A munkámmal szoros kapcsolatban lévő témákban kicsit jobban a többiben kevésbé.
A saját és a 3rd party kutatásokból nagyon más kép rajzolódik ki az "átlagos számítógép vagy okostelefon felhasználóról" mint amit itt a PH az emberek gondolnak.
Nézd meg ezt elemzést NNg - The Distribution of Users’ Computer Skills: Worse Than You Think. Te, én és kb a PH 99% a LvL3 részben vagyuk. Ebből a szempontból az átlag kb a postás, kisboltban az eladó, stb.
Vagy nézd meg ezt a videót amiben azt kérdezik az utca emberétől, hogy "mi az a böngésző?", meglepő válaszokat adnak. A video 15 éves ezért jogos lenne azt feltételezni, hogy ez sokat változott pozitív irányba – a kutatások alapján nem nagyon... De ettől még ezek az emberek nem ostobák vagy buták, egyszerűen más az érdeklődési fokuszuk. -
gliskard
senior tag
válasz
Busterftw #131 üzenetére
Magyarországi laptop használat és vásárlás ebből a szempontból egy kis pont, sajnos mi ebből a szempontból sem számítunk a világ többi részének.
Az USA-ban az Apple lényegesen nagyobb penetrációval rendelkezik a home és soho szegmensben mint itthon. Ráadásul ott megfizethető a Mac – USA-ban az adózás utáni éves átlagkereset 43.000-51.000 $/év körül alakul (a medián ennél valószínűleg alacsonyabb). Ha az alsó értékkel számolok és erősen elfelé kerekítek, akkor az hetente kb 769$. Jelenleg a online az M3-as Macbook Air 13" (16Gb RAM, 512Gb SDD) $1499 (boltokban a helyi adók miatt kicsit több) – ez kb 2 heti kerest, de 12 havi részletre $125-tól el lehet hozni.
"Ha errol az egyeni-ceges lebontasrol van kimutatas, szivesen megnezem"
A jelenlegi cégnél ahol dolgozom látunk statisztikákat (és vannak interjuk is) a user-eink (usa, kanda) által használt gépekről és telefonokról – akik nagyobb cégnél dolgoznak, ott a dell dominál, mindenki másnál (soho) az apple. Telefonok esetében pedig kb 90-10% az arány az Apple irányába. Ez persze nem reprezentatív (kb 240.000 felhasználó), de nagyon hasonló adatokat hallok vissza másoktól is.
Az amerikai kollégákkal folytatott beszélgetésekből is az a kép rajzolódik ki, hogy a középosztály inkább mac-et vesz, ha nincs windows only alkalmazás ami kell neki (a HC gaming más), illetve többen is elmondták, hogy egyetemek egy részén szinte mindenki macbook-ot használ (részben mert van kedvezményes beszerzési lehetőség is). -
sb
veterán
válasz
gliskard #126 üzenetére
Az átlag user egy eszközt szeretne ami gond nélkül működik illetve a lehető legkisebb tanulási görbével és legalacsonyabb kognitív terheléssel tud használni.
Ez abszolút igaz, de amíg a hw ilyen szempontból (user számára) irreleváns, mégis hordoz(ott?) az os-en, sw-ken keresztül olyan kötöttséget ami már érinti. Pont azért mert a megszokottat keresi, a legkisebb energiabefektetés irányába megy. Teljesen jogosan.
Emiatt nem lesz mindegy a rendszer és emiatt szerintem a korábbi mondatod egyelőre nagyon korlátozottan lehet igaz. Vagyis inkább két esetre bontanám:
Jóskának, ha fontos az használhatóság és a teljesítmény mellett az üzemidő, de nem fontos a Windows és nem az alsó polcról kell választania, akkor Mac-et fog venni...
1. Vagy korlátozott az sw elérhetőség a platformokon, mert bár univerzálisnak indulnak, mégsem 100%-os. Akkor számítani fog a dolog. Sőt, ha továbbmegyünk, még a környezeti ökoszisztéma is számít. Mondjuk Apple telefon, okosóra, PC, stb...Amikor megjelent az M1 én is elgondolkodtam a vásárláson pedig soha nem használtam mást mint x86+Win. Lassan 30 éve. Úgy, hogy itt kb. mindenkinek affinitása is van az újdonságra és arra, hogy foglalkozzon vele. Ellentétben a fenti, legkisebb ellenállás felé haladáshoz képest. Aztán mégis maradt az x86, nyilván itt is megvolt a fenti "hátrány" a meglévő ökoszisztémához képest... meg a rengeteg újszerű előny. (Amiből aztán szerintem x86-on is elég sokat visszahoztak, ez volt nálam a döntő.)
2. Mindegyik platform elég univerzális már most is és csak jobb lesz. Én erre hajlok. Akkor pedig a többi preferencia fog dönteni. Ott meg azért mégsem teljesen azonos a körítés os részről, ez is simán döntő lehet.
Fenti példa folytatva: Ha hasonlót hoz a QC+Win mint az M1-M3, és megvannak az előnyök x86+Win-hez képest akkor nekem ez már szimpatikusabb alternatíva Win-es ökoszisztémából indulva. -
Busterftw
nagyúr
válasz
gliskard #129 üzenetére
A statisztikaban minden benne van, Applenal is. Ha errol az egyeni-ceges lebontasrol van kimutatas, szivesen megnezem.
De szerintem boven eleg korbenezni akar itteni "milyen laptopot vegyek" topikot es a boltok-online boltok kinalatat, tobbsegeben Windowsos gepek vannak ott is.
Nem akarok belemenni olyan szuk mintaba, hogy mind a csaladban es az osszes ismerosnel minden korosztaly Windowsos laptopot vett es hasznal, de ha megkerdezunk eleg embert szerintem hasonlo minta jon ki."Az sem mellékes, hogy az Apple árképzése a Windows gépek high-end kategóriájának "
Termeszetesen, ami alatamasztja azt, hogy nem (csak) a technikai reszletek a fontosak az atlagusernek, a magasabb atlagar miatt sem fog Mac-et leemelni az atlaguser a polcrol. -
gliskard
senior tag
válasz
Busterftw #128 üzenetére
Apple 17%-a főleg az egyéni vásárlókból jön össze, a három nagy OEM esetében a 60% pedig sanszosan a céges beszerzések dominálnak.
Az sem mellékes, hogy az Apple árképzése a Windows gépek high-end kategóriájának az alján kezdődik (usa-ban egyébként nagyon kedvező havi részletfizetéssel el lehet hozni őket, de egyben is kijön egy átlagos havi fizetésből).
"Életelözmény" alapján az USA-ban nagy valószínűséggel Macintosh-t fog választani. Ez jellemző a boomerekre és az fiatalabbakra is, mivel az Apple és a Macintosh kb olyan ismert brand mint itthon a túrórudi (1977-ben jelent meg az Apple II, ami anno az egyik legelterjedtebb iskola számítógép lett az usa-ban, de otthoni és üzleti téren is magas penetrációval rendelkezett. Erre írták meg a VisiCal-t de a Prince of Persia-t is. A Macintosh vonal szintén elég jól teljesített az USA-ban mielőtt az iPod és az iPhone durván felpörgette a céget)
-
Busterftw
nagyúr
válasz
gliskard #126 üzenetére
Ezt ertem, de akkor ha mar az egyeni vasarlok nagyreszet nezzuk akkor maradjunk a realitasok talajan es hogy mit mutat a piac.
A realitas az, hogy a laptopok piacan az Apple 17%-on allt 2023-ban, a harom nagy OEM pedig 60%-on, illetve mindenki mas meg hozzajon ehhez.Tehat amikor Amy vagy Julcsi egy uj notebookot vesz, akkor eletelozmeny (nagy atlagban csaladban Windows van, suliban Windows tanult, meloban Windows van) alapjan sanszosan Windows laptopot fog venni.
A "Mac sokkal jobb uzemideje" szamara ugyanolyan technikai reszlet, amivel a boltban-neten ugyanigy nincs kisegitve. -
gliskard
senior tag
"Egyébként meg menjetek a fenébe a geekezéssel. Teli a hócipőm az átlaghülyékre optimalizálással - sokkal körülményesebbé teszi a gép használatát ha csak kicsit is feljebb vagy ettől a kategóriától, és bármilyen hibaelhárítást aránytalanul megnehezít."
Az alábbi táblázat alapján azért ez érthető, hogy rájuk "optimalizálnak". Az "átlaghülyék" a LvL3-tól lefelé vannak, de még a LvL3-ban is vannak olyan "átlaghülyék" akik az eszközöket szimplán csak a problémájuk, feladatuknak a megoldására akarják használni olyan módon amiben a lehető legkisebb a tanulási görbe és alacsony a kognitív terhelés.
source: NNg - The Distribution of Users’ Computer Skills: Worse Than You Think
-
gliskard
senior tag
válasz
Busterftw #108 üzenetére
"Mikozben ugy hasonlitasz, hogy az Apple kezeben van a szoftver es a hardver is. Windowsnal nincs ilyen luxus."
Technikai szempontból jogos az állításod, de az egyéni vásárlók nagy részének a szempontjából ez nem igazán releváns. Az átlag user egy eszközt szeretne ami gond nélkül működik illetve a lehető legkisebb tanulási görbével és legalacsonyabb kognitív terheléssel tud használni.
Apple egy vertikális vállalat (mint anno az IBM) ahol egy kézben van az SoC és HW tervezés, az OS, a szolgáltatás, stb. ennek sok előnye van (pl. amit te is írtál), de sok hátránya is (pl. nagyon drága felépíteni és üzemeltetni, stb.)
Ellenben a Windows és Android platformok esetében a versenytársak horizontális cégek laza és részben egymásra utalt "szövetsége", ahol sok esetben ütköznek az üzleti érdekek. (Amiben a két domináns OS gyártó – Microsoft, Alphabet – főként csak platformként tekint a Windows-ra és az Android-ra amelyeken keresztül a teremékeiket és szolgáltatásaikat tudják terjeszteni)Mind a két struktúrának vannak előnyei és hátrányai, de az átlag vásárlók nem ez alapján döntenek, ők csak a végtermékeket és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nézik.
Amikor Amy vagy Julcsi egy új notebook-ot vesz nem a technikai részletek alapján fog dönteni...
-
Hatvan9
senior tag
Szeretném megjegyezni hogy a MB Air M1-2-3 változatai rendszer összteljesítmény szintjén "némi? szárnyra kapnak" a nagyobb ssd és ram mennyiség okán.
Az alap 256/8 verziónál felezett cache butítatást "alkalmaznak" de a ram esetében is van egy hasonló fojtás amitől nem kevés boost lép fel a nagyobb felszereltségű gépeknél.
Azt szeretném mondani egyfelől, ezek mind csak számok, a tárhelyet leszámítva persze mert az kézzel fogható és elfogy.Viszont a legtöbb "Giga, mega, terra" pé*ó, felesleges méregetés mert ez a konkrét semmit is eladhatja.Ha megnézed a lényeget hogy mi az amire kell és figyeled hogy emögött még mi áll.Képzeld el hogy a terméknek csak egy kis jelentéktelen része az amin valójában lovagolnál és csak megeszed azt.Mert nem kevés mértékegység és különbség is lehet amögött ami helyett lekapsz a polcról valamit mert az "giga és mega".
Másfelől, igen az Apple sokkal drágább de az általad említett gép egy már jelentősen gyorsabb gép is az alapgépet tekintve kiindulóként.#97 joey04: Kijött az anyag a durrantásnál.Rájöttek mennyi meló van az M architektúrában.
Kemény hogy az egymagos energia/teljesítmény hatékonyság 99% -al jobb egy MB Air M3 alapgépnél, mint ebben.
A YT influenszerek pedig beharangozták, mekkora áttörés lett, csalódtam bennük. -
JohnyX
tag
Így kell készíteni "nem egészen pártatlan tesztet": [link]
Akinek erre van szüksége használja egészséggel, Én ennyi pénzért az asztali gépet bővítettem, nekem arra van szükségem.
-
gliskard
senior tag
Igen, pont a Nuvia felvásárlás hatásaként indult per lehet az ami (durva forgatókönyv esetében) betehet a Qualcomm Windows-os terveinek.
source: Arm, Qualcomm legal battle seen disrupting AI-powered PC wave
-
azbest
félisten
Az m1 procin 2x64 bites talán a két lpddr4. Az m1 proban 2x128 lpddr5, maxban 4x128, az ultrában meg 8x128, ha jól nézem.
Az egyik minipécémben meg két 32 bites lpddr5 chip van forrasztva. A laptopomban 4x16 bit forrasztva. Pécés notikban dual channel (128bit) a jellemző max, néha dtr kategóriában van quad (256 bit). -
hapakj
őstag
válasz
freeapro #118 üzenetére
Saját tervezésű magok, a Qualcomm ex Apple mérnökök által alapított Nuvia céget vásárolt meg. Ők fejlesztették az ARM Oryon magokat és az van ebben is, szóval ez most csak a Qualcommé.
Ami vicces, hogy a Nuvia csak szerver processzorok fejlesztéséhez vásárolt licenszet az ARM-tól és most ezt berakták consumer eszközökbe, emiatt az ARM pereli a Qualcommot, mert részekrűl ez így most illegális konstrukció
-
freeapro
senior tag
Én nem értem miért a reklámokhoz hasonlítanak egyesek. Ha 20-30%-ot ígérnek es 50% lett, most oda vissza lennének?
Ha ez az uj soc pariban van a core 7-el, akkor bőven erősebb a legtöbb ember igényeinel
, kicsit visszafogva elmegy passzivan is.Engem az érdekelne, hogy a Qualconm hogy érte el? Van az armnak nagyteljesítményű X es magja is. Azt húzták meg, vagy teljesen saját tervezés? Mert ha ez arm tervezés, akkor hamarosan viszont látjuk olcsóbb soc ban is. Es akkor beindul az árverseny.
-
sb
veterán
Ez az egész ok-okozat hülyeség. A céges nálam is konnektorról megy, miért is menne akkuról akár bent vagyok, akár HO-ban. Ettől meg még van olyan eset amikor akkuról kéne mennie és kellene...
Hordozva se sokat van, lásd office+HO. Erre jöhetne példaként, hogy akkor a tömege sem érdekes, lehetne 20kg is...Vagy tök más példával, autó. Csak hétvégén használod, a garázsban van, akkor már elég 50km-es hatótáv is. Ill. ha te így használod akkor már nem is érdemes az autógyáraknak figyelni erre az igényre. Hosszú hatótáv csak a taxisoknak és a kamionosoknak kell akik folyamatosan mennek vele. ?
Egyébként nálam a cégesen (Dell) ba van lőve, hogy hálózatról nem tölti az akksit 50-80% között. Így gyakorlatilag alig tölt rá. De pl. ez senkit nem érdekelt annyira, hogy céges beállítás legyen belőle.
-
consono
nagyúr
Szerintem ez az egész a teszt hibája: nem pártatlan és nem is mutatja meg hogyan működik az új architektúra, egyetlen összehasonlítás sincs pl. natív és emulált appok között. El tudom fogadni, hogy azért, mert a végfelhasználót ez nem érdekli, de hát szerintem ez egy szakmai fórum...
Az olcsó nem tudom mikor fog jönni ARM alapon, mert egyelőre nem az látszik, hogy azt a rést akarnák betölteni...
-
sb
veterán
válasz
Robitrix #109 üzenetére
Én azért vettem traktort, mert nagy a kereke és az jó.
Most mondjuk nem annyira optimális ezzel vinni a gyerekeket az oviba, iskolába, de mindegy.
Azért szerintem abba kár belekötni, hogy egy hordozható gépnél az akkuval és akkuidővel foglalkoznak emberek.@Cassi
Szerintem ez a lényeg. Ez egy működő, teljesen versenyképes alternatívának tűnik elsőre.
A versenyképességet úgy kell érteni, hogy nem (agyon)veri bármiben a többi megoldást, hanem, hogy teljesen, széles körben használhatónak tűnik, komolyabb dealbreaker nélkül (Van amiben jobb, van amiben gyengébb.. épp ahogy más megoldások is. Persze egyelőre még több a gyengeség - első gen - de az is vállalható mértékű.).És ez szerintem nagy dolog.
1. User oldalról ha már partiban van akkor óriási jelentőségű a sok tíz éves x86 uralom után az is, ha van alternatíva. Nem veri agyon, csak mondjuk elmegy majd "szánalmas" 20-30% részesedésig? Mindenkinek óriási dolog lenne az x86 gyártókat kivéve.
2. Aki technikailag is rálát annak szerintem még nagyobb dolog. Ezeket az elégedetlen kommenteket értem itt a legkevésbé.Lehet, hogy én is benéztem valamit, de nem rémlik mondjuk csak 5 évvel ezelőttről, hogy várt megoldás lett volna az x86 hegemónia megtörése. Csak az rémlik, hogy 10+ éve lóg a levegőben milyen jó lenne, de senki nem tekintette valósan elérhető célnak, sem az átportolásokat, sem a viszonylag jó hatékonyságú emulációt. No way kategória volt. Azóta meg ott az M1 és itt a QC. Ráadásul a low power szegmensben ami szintén árulkodó. Ha annyira szar lenne a hatékonyság akkor nem ebben a ligában menne a verseny.
Nem mellékesen - thx AMD - az x86 low power szegmens is óriásit lépett előre az utóbbi években. Ez sem véletlen... -
consono
nagyúr
válasz
Robitrix #109 üzenetére
Otthon így van, a saját notim is folyamatosan a konnektorba dugva, monitoron lóg. Ellenben a cégesen, ha bent vagyok és nem HO-ban, akkor eléggé tud fájni, hogy 2 hosszabb meetinget már nem tudok letolni anélkül, hogy konnektort kellene keresnem... Jó, már lassan 5 éves a gép, de volt egy akku csere is már benne. Sajnos a friss gépek sem húznak ki többet, mint 3, max 4 órát, ha meg a Teams meeting is megy, még annyit sem. Szóval én kipróbálnék egy ARM-os gépet, ha csak 20%-kal is jobb az akksi ideje, akkor is.
-
Robitrix
senior tag
Sokan azért vesznek notebookot, mert az kisebb helyen elfér és nincsen kábel dzsungel. A mostoha anyám is ilyen ott a gép az asztalon, ahová eredetileg le volt téve és bár van wifi a lakásban, de vezetékkel van betolva a routerba. és soha nem vitte el a gépet még a szomszéd szobáig se. Az még egy olyan gép volt, amiről le lehetett kapni az aksi csomagot. Így végül leszedtem róla, hogy a folyamatos le fel töltés az elektromos hálón ne cseszze szét az aksit. Egyéb tapasztalatok okán is úgy vélem az emberek döntő része konektorral használja a notebookot vagyis baromira mindegy neki, hogy mennyi idöt tud aksiról működni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
gliskard #105 üzenetére
Persze, M3-on mar jo az elmeny, ketsegtelen.
Akkor nezzunk majd vissza erre 2-3 ev mulva, milyen az elmeny.Mikozben ugy hasonlitasz, hogy az Apple kezeben van a szoftver es a hardver is.
Windowsnal nincs ilyen luxus.Ez kicsit olyan hitvita mint az Android-iOS esete, hogy az iOS milyen smooth and Android meg "laggol". Persze, mert iOS eseteben ott a fix belos hardver es szoftver, mikozben Androidnal van tobb gyarto tobb eszkoze, tobb hardverrel es az Android is "komplexebb" olyan szempontbol, hogy tobb mindent lehet vele csinalni, ha akarod.
Jelenleg tobb embernek fontos a Windows, mint a Mac. Mert a tobbseg azon no(tt) fel es a legtobb meloban is azt hasznaljak.
Nem tokeletes? Nem hat, az M1 Mac sem volt az. Hasznalhato? Az. A cikkbol is ez derul ki. Majd jon par generacio es erosodik a szoftveres resz is idovel.
-
Robitrix
senior tag
Amúgy eszembe jut egy régebbi munkahelyem. Ahol a kereskedelmi igazgató minden áron akart magának iMac-et céges gépként. Mert hogy annak olyan szépen világit az alma a tetején...
Igaz, hogy minden dolgunk windowsban futott X86-on. Innen kezdve csak úgy lehetett használni a gépet céges hálón, ha egy virtuális gépben elindított windowsban futott minden. Ami egyrészt le kurta a teljesítményt másrészt bonyolult volt és mindig hibákat okozott. Nem mindig látta a virtuális gépből a hálót és ilyenek. Ami által folyton a rendszergazdát baszogatta, hogy ez nem megy, az nem megy. Pechemre én voltam a rendszergazda....... igaz, hogy sokszor volt vele gond, de az alma azért mindig világított a tetején....
-
gliskard
senior tag
"Azt értem normális vezérlőpult alatt, ami egy helyen, átlátható módon lehetőséget ad a grafikai beállítások módosítására és a GPU finomhangolására, valamint képes egy átfogó képet adni a GPU állapotáról és arról, hogy az alkalmazások hogyan használják."
Átlag felhasználók esetében ez marginális probléma. Őket ez nem érdekli és valószínűleg azt sem tudják, hogy hol kell keresni.
-
gliskard
senior tag
válasz
Busterftw #93 üzenetére
Ha Jóska notebook-ot használ notebook-ként és nem asztali gép helyett fixen konnektorra kötve, akkor nem mindegy, mert azt fogja észrevenni, hogy akku-ról észrevehetően rövidebb ideig működik a gép és valószínűleg hamarabb felpörög a hűtés is.
Akinek fontos a hosszú üzemidő, elfogadható teljesítménnyel annak ez egy pain point lesz (és ez egy elég életszerű felhasználás).
Apple (Jobs) esetében az egyik lényeges pain point volt az Intel megoldásaival szemben, az relatív rövid akku üzemidő (bár az x86 Macbook OSX-szel igy is tovább bírta mint Windows-zal), mint ahogy a PPC-->x86 esetében is az volt a fő probléma, hogy a PowerPC vonalon nincs megfelelő notebook CPU (asztali G5 CPU-k az AltiVec-cel elég jók voltak az x86-hoz képest).Valószínűleg ezért is került a M1-es SoC-be az x86 memória kezelés HW-es támogatása (pár másik utasítással együtt), mert ezzel lényegesen csökkenteni tudták az x86 kód futtatásának erőforrás igényét és ezzel a fogyasztást.
Tudomásom szerint a Qualcomm nem rakott hasonló HW szintű megoldást a saját SoC-jébe és inkább magasabb erőforrás igénnyel oldotta meg az x86 kód futtatását.
Elvileg a 2021-ben bemutatott ARM64EC (EC – Emulator Compatible) nagyrészt egyszerűsíti a komplex alkalmazások portolását és ezzel csökkenti az SoC terhelését, de ehhez fejlesztői oldalon kell extra erőforrást (kellene) belerakni a portolásba.Én jelenleg egy M3 Pro SoC-vel szerelt MacBook Pro-t használok (munka és privát) ennek a teljesítménye bőven elég annak ellenére, hogy szinte mindig minden nyitva van (két böngészőben összesen kb 40-50 tab, Zoom, Slack, Jira, Confluence, Miro, Figma, Spotify, Discord, stb.) és eddig csak Zoom meetingek közben hallottam, hogy felpörgött a hátés egy kicsit.
Ehhez képest bőven kibír egy teljes napot amiből legalább 2-3 óra zoom meeting bekapcsolt kamerával. Ezért a töltőt már nem is viszem magammal.
Jóskának, ha fontos az használhatóság és a teljesítmény mellett az üzemidő, de nem fontos a Windows és nem az alsó polcról kell választania, akkor Mac-et fog venni... -
Robitrix
senior tag
A dolog még bonyolultabb. A legtöbb notebook be van dugva a konnektorba és 10 évig ott müködik az asztalon, ahova 10 éve letették. Sokan azért vesznek notebookot, mert kisebb és kevesebb a vezeték, mint egy asztali gépnél, de gyakorlatilag a többség simán asztali gépként használja. Az emberek 80% magasról leszarja az aksi időt, mert el se mozditja a gépet sehová....
-
hapakj
őstag
hát ez csak spekuláció, hogy az MS Qualcomm megegyezés része, hogy ilyen ne legyen. Elképzelhető, hogy maga a Qualcomm csak simán nem csinált. (Miért csinálna btw, androidba sincs ilyen)
Egyébként részemről Win 10-ben is eléggé szépen össze vannak szedve egy helyre a GPU beállításai, TM-ben meg ott a kihasználtsága. Igazából részemről nincs igény még egy fancy, vendor specifikus control panelre. -
joey04
titán
hát ez nem nagy durranás, csak egy kis pukkanás.
-
pengwin
addikt
válasz
eladocuccaim #92 üzenetére
& #93 Busterftw
Tesztek alapján az emulált appok futtatása sokkal jobban meríti az akksit, szóval általános felhasználásra is lenne haszna, hogy látja a lyúzer.Egyébként meg menjetek a fenébe a geekezéssel. Teli a hócipőm az átlaghülyékre optimalizálással - sokkal körülményesebbé teszi a gép használatát ha csak kicsit is feljebb vagy ettől a kategóriától, és bármilyen hibaelhárítást aránytalanul megnehezít.
Minden ilyen gyártói/MS hülyeségért problémázni kell, mert ugyanez a dizájnfilozófia hozta el pl. Win11-be a butított jobbklikkes kontextusmenüt a megkülönböztethetetlen piktogramjaival.
#89 hapakj
Azt értem normális vezérlőpult alatt, ami egy helyen, átlátható módon lehetőséget ad a grafikai beállítások módosítására és a GPU finomhangolására, valamint képes egy átfogó képet adni a GPU állapotáról és arról, hogy az alkalmazások hogyan használják.Ha a GPU gyártónak nincs ilyenje, akkor a Windows gépházban kell több helyen turkálni meg a task manager butított statisztikáira kell hagyatkozni. Ez az egész Qualcom platform nagyon szoros MS-os együttműködéssel készült, gyanítom közös megállapodás tárgya volt, hogy nem lesz ilyen dedikált Adreno Control Center.
-
-
martonx
veterán
Elvileg nagyobb a teljesítménye bizonyos alkalmazásokban. Másokban meg rosszabb. Ergo kb. pariban van. Ami nagyon nem köszön össze a hülyére veri az x86-ot fele annyi fogyasztással marketing anyagokkal.
A fogyasztása valóban alacsonyabb, DE közel sem annyival, mint azt előzetesen a marketing anyagok mondták. Ráadásul egy hónapon belül itt van az AMD aktuális generációja is, és még az ősszel befut az Intelé is.
Szóval ez sok minden csak nem game changer. -
Busterftw
nagyúr
válasz
eladocuccaim #92 üzenetére
Pontosan, Jóskának úgy is az számít megy-e.
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
Evil Snowman #90 üzenetére
De kit érdekel? A geekek, akiket pusztán a kíváncsiság hajt, majd megnézik a TM-ben.
-
weiss
addikt
válasz
Evil Snowman #90 üzenetére
Ötletem sincs, ez kinek lenne hasznos.
-
Szerintem az egyértelműen alatt pont arra gondolt, hogy ne kelljen akár csak egy Task Managert is elindítani ennek a lecsekkolására.
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az adott app tálcán lévő ikonjának mondjuk a jobb felső sarkában egy apróbb buborékban lenne egy kisebb N (native) vagy egy kisebb E (emulated) betű. Így rögtön tudná az ember, hogy natívan vagy emulálva futtatja az adott app-ot éppen a gép. 🤷♂️
-
azbest
félisten
cpu-z milyen cpu-t lát paralelsben?
A mostani natív armos winen némelyik progi azért sírhat, mert nem ismeri a procit. Persze az, hogy nem a featuret, hanem a cpuid-t nézi, az a program butasága valsz.Szerintem, aki ért hozzá, az érti, hogy tartalomfogyasztáshoz ez is jó és lehet az üzemidő miatt (ha tényleg hosszabb lesz), akkor jobb.
Csak ugye volt itt lefagyásról is szó.És hozáértőbbként azt a kérdést tettük még fel, hogy hasonló vagy olcsóbb áron miért ez kéne. De oké, az üzemidő lehet egy ilyen ok.
-
pengwin
addikt
Több nagyon aggasztó trend figyelhető meg ezekkel a laptopokkal kapcsolatban.
1. Nincs normális dedikált vezérlőpult pl. a GPU-hoz, mert az OS-be van integrálva valamennyire - vagyis tenni akarnak még egy lépést az Apple-féle integráltság irányába.
2. Nem jelzi a rendszer egyértelműen, hogy most emulált vagy natív egy adott alkalmazás... még egy lépés az Apple-mentalitás felé, nehogy véletlenül összezavarjuk a felhasználót túl sok információval.
3. A lehető legtetűbb cégek (Qualcom, MS) próbálják ezekkel a zártabb, korlátoltabb eszközökkel eltéríteni a PC piacot.Szóval köszönöm, én nem kérek ebből. Semmi bajom nem lenne az egésszel, ha az ARM-alapú megoldások nem a felhasználók mozgásterének korlátozására mennének rá, de minden jel szerint leginkább ezen a téren és a cégek kontrollja terén lesz előrelépés.
-
hapakj
őstag
szerencsére az apple erről nem tudott
De viccet félretéve, igen, kevesen értik meg, hogy a nagytöbbségnek arra kell laptop amit leírtál. Azt se tudják mi fán terem az x86 vagy ARM. Ha ugyanazokat a dolgokat jó sebességgel el tudják végezni s az akku idő is + 4-5 óra, akkor számukra ez egy jobb termék. -
Noukoum
veterán
Azért az látszik hogy nagyobb a teljesítménye mint a legerősebb mobil intel és amd processzoroknak ebben a kategóriában, alacsonyabb fogyasztással és valószínűleg olcsóbban (?).
Pl. az inteles dell xps-ek a mai napig szenvednek (melegedés, zajszint, üzemidő), ha ezek a snapdragonos verzióban jelentősen javulnak az elég nagy game changer. -
martonx
veterán
Egyetértenék, ha nem a csapból is az folyt volna kb. egy éve, hogy ez mindent vinni fog, mekkora game changer lesz. Legerősebb inteles procikat is verni fogja, töredék fogyasztással. 2025-re 50%-os arm részesedés windosws vonalon stb... Erre kiderült, hogy ugyan nem lett rossz, de a hype-ból semmi se igaz. Egy ígéretes új platform, távol a game changertől, gyerekbetegségekkel. Nem látom, hogy miért lenne ez mindent vivő, mint ahogy be lett harangozva.
-
Cassi
őstag
Ez egy új platform, nem kell csodákra várni. Nem lehet elvárni, hogy első belépéskor végigverjen mindenkit. Nem is ajánlanám senkinek, aki egyszerűen csak dolgozni akar a gépen. Azoknak való, akik egy új platformot akarnak kipróbálni, akik tudják, hogy óriási dolog, hogy ismét van egy esélyes kihívó az x86-on kívül. Határozottan van érdeklődés iránta. A geizhals.de -n most a top 10 notebook között 5 Macbook van, 3 Snap X és 2 inteles x86 diszkrét GPU-val. Sokaknak csak egy könnyű notebook kell internetezéshez, egyszerű dokumentumok készítéséhez. Az AI-ban utazó cégeket is érdekelheti, mint egy potenciálisan jobban testre szabható kliens.
-
azbest
félisten
válasz
MrPetya19 #77 üzenetére
TB két külön streamet támogathat, azért fordulhat elő, hogy megy 2 kijelző vele. Usb3.x/4-nél ez nem követelmény. Persze, ha tb dokkal sem megy arm macen, akkor lehet nem támogatja a több stream módot a soc. Aha Sokat fizethetett az apple, hogy részleges támogatásra is megkapja az inteltől a thunderbolt plecsnit
Amúgy ja, ezt érdekes lehet tudni, hogy ennél a snapdragonnál mit támogat pontosan
-
paprobert
őstag
Kezdésnek nem rossz ez a QC-tól, de tény, hogy se energiahatékonyságban, se sebességben nem hozott újat, annak ellenére hogy a mobil szegmensben lenne a legkönnyebb elkapni az x86-ot.
Egyelőre számomra ez csak egy gyors chromebooknak tűnik, ami akár lehet jó döntés olyan felhasználónak, aki a weben éli az életét. (Arra viszont talán már túl drága és túl prémium)
Haladó felhasználóként szerintem egy Windowsról Linuxra váltás kisebb megterhelést jelent, mint vásárlás után azért imádkozni, hogy fusson a PRISM-mel a '98-ban írt számlázóprogram.
És mivel ARM-on a Windows kényelmének és programhagyatékának a nagy része elveszik, ennél még WINE-t használni Ubuntu-n is könnyebbnek tűnik. -
azbest
félisten
válasz
MrPetya19 #74 üzenetére
már az inteles macnél is ez volt. Ott a natív win alól bottolva a külső port tudott többet hajtani mst-vel. MacOs alól csak 1-et tudott egy külső port (ugyanazt mutatta minden kijelző az mst dockon).
Lehet az is, hogy vedd a drágábbat, de lehet a szokásosnál nagyobb felbontású kijelzőjük sávszélesség igénye miatt is csinálták, hogy ne legyen gond vele.eléggé lehet szívni a sokféle type-c dokkal pécés notival is. Főleg az olcsóbbaknál.
-
MrPetya19
addikt
-
martonx
veterán
Nem lett rossz, de az előzetes hype-ok alapján mégis kiábrándító. Sebaj, ismét láttuk, hogy nincsenek csodák.
-
gliskard
senior tag
válasz
Dr. Akula #25 üzenetére
Pletykák szerint (source) a Qualcomm-nak szerződése van az MS-sel az ARM alapú Windoes-os gépek kizárólagosságra (bár már nem sokáid). Ez persze senkit nem gátolna Linux-os vagy Chromebook gépek forgalmazásában (csak abban nagyobb a rizikó).
De az ARM vs Qualcomm vitája a Nuvia-val felvásárolt technológiák miatt még botot dughat a kerek közé és ezzel akár blokkolhatja is az a Qualcomm eladásait... -
JohnyX
tag
Ez az ARM-os laptop igazából semmire se jó: irodába alapnak = drága / komolyabb CAD-re = kompatibilitás ? + gyenge / otthonra játékra = kompatibilitás ? + lassú.
Ezért az árért x64-el diszkrét VGA-as laptopot lehet venni.
Ez az NPU jelenleg kb. semmire sem használható, mire meg lenne hozzá szoftver, addigra kijön az Intel és az AMD is hasonló SOC-al.
-
hibavissza
veterán
Őszintén kérdezem. Ennek mi értelme? Miért jobb ez mint egy Macbook Air vagy i5+3060 notebook Oleddel?
-
-
sb
veterán
Vivobookom és Ideapad Pro-m is van Ryzennel. Mindkettő remek gép és anno bőven 300 alatt sikerült még kifogni őket 5500/5600U, 16GB, fém ház, jó kijelzők. (Igen, az Asusról egyedül a kispórolt USB hiányzik. Ez régi szokásuk. Ezen van Type-C, de sima USB, se PD, se DP.
)
És ezekhez képest a Phoenix, mondjuk több rammal még 1-2 szinttel feljebb van. Plusz itt lesz rögtön a 9000-es széria is.
Ezért mondtam, hogy a fő gond az ARM-es gépek árával van.
Amúgy ha olcsóbb lenne akkor az erő/kompatibilitás szerintem kevésbé érdekes. Szerintem hozza az elvárható szintet átlagfelhasználásra, a fogyasztás pedig plusz. Könnyű megpakolni plusszokkal is, kicsit igényesebb ház, kijelző, csatik, Wifi7. Persze ez van x86-ban is, de ott még mindig szokás spórolni velük... néztem Phoenix Lenovokat, ahol minden stimmel ott már 4-500 közötti ársávban vagyunk.
Erre mondom azt, hogy átlagfelhasználásra máshol is lehet prioritás. Mondjuk egy 450k-s 7840HS gép helyett nem biztos, hogy rosszabbul jár valaki egy 300k-s 5600H-7735HS közötti géppel ha jobban felszerelt. És ugyanígy lenne előnye az ARM-esnek is ha nincs szükség - szerintem speciálisan - erős gépre. Cserébe nyilván ne kerüljön ugyanannyiba.
Olcsóbban, jobb fogyasztással simán választanám.És valószínűleg ezekhez még csak ezután jönnek majd az még jobban kidomborodó előnyök.
Lehet, hogy alacsonyra teszem a lécet, de 1. próbálkozásra ennél sokkal szarabbat vártam. Én simán balanszban látom a hátrányokat és előnyöket, egyedül az árral nem tudok mit kezdeni.Ja igen, Copilot... hát az jelenleg ennyit nem ér ha ez volt az árazás/extra húzó funkció. Nem véletlen, hogy fel se hoztam, sztem a többivel is ellenne értelmes áron.
szerk:
@Valamivagyok
Az kimaradt, hogy az új Ryzen még okozhat meglepetést szerintem, negatív irányban.
Pont az Asusról volt hír itt, ZenBook 16, az új Copilot kompatibilis 12 magos Ryzennel: 900K. Remélem nem így kerülnek helyre árban az ARM-es modellek.Ja és ez is jó példa, sok extrát nem csinálok a gépen, de mégis van néha egy kis izzasztás, viszonylag erős desktop gépeim voltak anno. Itt simán nem tudnék mit kezdeni egy 12 magossal, inkább venném az olcsóbb, lassabbat.
-
Valamivagyok
tag
Dgpu nélkül több mint fél milla. Kompatibilitási gondok? Nem bújom napi szinten a notebook piacot de ismerős most vett r7 7840hs /32GB/1TB ideapadot 430-ért. És hát brutális kis gép. Ez a Snapdragon attól mennyiben jobb, ha a "kompatibilitás" dolgot levesszük róla, meg a 0 napos árat?
Az új Ryzen és az Intel Lunar lake sem hiszem, hogy jelentősen drágábban nyitna. Valahogy nem látom, hogy fog ez teret nyerni. -
azbest
félisten
tetszeni nekem is tetszene, csak aztán megláttam, hogy az asusnál is hasonló vagy jobb áron vannak amd vivobookok, szintén ai-san reklámozva. Más kérdés, hogy most mintha levették volna az elérhető kínálatból őket vagy legalábbis jobban eldugták a webshopjukban, gyengébb változatokat ad ki.
Ha olcsóbban, kompatibilisebb, gyorsabb laptopot kapni (szintén oled és egyéb dolgok, amik a jobb vivobookoknál szoktak lenni [link] ), akkor nem az arm változatot választom. Ezt egy 12gen oledes vivobook S-ről írom
Most AMD 7-8000 széria is van érdekes, vagy 5000 szériás olcsón.
Mondjuk az asust sem kell félteni, hogy csak 3.0-ás lassú usb portokat tesz egy gépre [link]
-
sb
veterán
Nekem tetszenek. Az árukkal van alapvetően gondom.
Szerintem egy 6-8 (és lassan még több) magos x86 noti és a talán lassan szintén eléggé beerősödő gpu-kkal a közönség 95%-ának eleve túl sok.Az meg kb. senkit nem érdekel itt rajtunk kívül, hogy x86 vagy mi van mögötte.
- Menjen minden - gyengébbek de nem sokkal, szerintem teljesen korrekt szintet hoznak. Ennek megfelelnek.
- Legyen jó üzemidő. Ebben jobbak.
- Támogatottság oké.
- Cross platform: szerintem jó. Nem nagyon követtem eddig de számomra meglepően jól megy ez ahhoz képest, hogy 5 éve ez a no way kategória volt. És ha választani kell akkor ebbe az irányba tűnik jobbnak. Lásd itt, Apple M procin, vs most szedték ki az x86 Win-ből az Android támogatást.
-Sw: A végére hagytam de szerintem még ez a kulcs. És itt is tévedést érzek amikor x86 hegemóniáról beszélünk. Egy ilyen fórumon lehet, hogy így néz ki, 25-30 éve x86-ot látunk és Windowst nagy részben. Én is. Mégis el tudom képzelni simán a váltást még ilyen beágyazottság mellett is. És akkor ez megint olyan ami az átlaguserekre hatványozottan nem igaz. Eleve jó pár éve elvannak tableten és mobilon. Androidon/iOS-en.
Kb. ez is mindegy nekik, vagy tán jobban is fekszik mert azért a Win soha nem volt a használhatóság/ergonómia/újszerűség mintaképe.
Én pl. a fenti hátam mögött hagyott idővel is fájóan hiányolom Windowsról az aktív felületet, widgeteket, rengeteg ilyen ergonomikus apróságot. (oké, tudom, hogy ez is Win, nem Android, de az oda-vissza átjárás elkezdődött)De ha megnézem az sw-ket, kompatibilitást, emulációt, akkor a tök átlagos igényeknél mélyebben se hiszem, hogy nagy gondok vannak. Desktop x86-nál speciális esetben is jártam már úgy, hogy videóvágásnál aktívan keresgéltem milyen hw/encode gyorsított, próbáltam a csillagromboló studiószoftvert ami elsőre mégsem akarta az igazságot. Közben meg S22-őn az első kommersz app átkonvertálta úgy ahogy megfelelt...
De pl. egy AV1-et lehet nézelődni hol találod meg előbb, ARM vagy x86-os platformon.
És ezek már megint a spec igények. 99% meg tölt valamit az app store-ból és menjen. Mindegy mi hajtja belül. -
válasz
Evil Snowman #37 üzenetére
Minek vennenek ARM licencet es gyarta(t)nanak ARM CPU-t? Van nekik x86, ugyanez a fogyasztasi osztaly, jobb teljesitmeny, nincs baj a kompatibilitassal.
-
azbest
félisten
válasz
Busterftw #49 üzenetére
jaja. A legtöbb vásárlónak nem az számít mi hajtja, hanem amire használja az menjen.
A pécés oldalon az armos gép még nem találja a helyét.
A gyártó nem olcsó gépet akar kiadni, nem akarja kannibalizálni a drágább gépeinek piacát, bevételt csökkenteni. Ezért nem olcsó.
Viszont, ahogy a teszből is kiderült, azért még kompromisszumos egy armos win. Programok nincsenek felkészítve arra, hogy nem intel vagy amd a proci és hisztiznek, akár kompatibilis lenne akár nem - ez persze a program hibája.
A teljesítmény lehet nem olyan rózsás. Amit sokaknál nem pótol az, hogy valamivel tovább megy akkuról.Lehet, ha valami új gyártó, akinek még nincsen laptop vonala, az léphetne be érdekes gépekkel a piacra. De az meg pénz és kockázat, kis száriában a gyártás is drágább. Ismeretlen gyártóval szemben az emberek is kétkedőbbek.
-
Busterftw
nagyúr
Olyan nem nagyon van.
A Macbook usert teljesen hidegen hagyja, hogy az aktualis Air vagy Pro generacio a polcrol ARM-os vagy sem, laptopot vesz.Az ARM laptop market share ugyan csokkent 14%-rol kb 10%-ra tavaly, de eves 114.8 millio eladott laptoppal szamolva az 11.48 millio ARM-os laptoprol beszelunk.
Ezt idenre 186milliora becsulik.
-
-
kalimist
aktív tag
válasz
Evil Snowman #37 üzenetére
Összekapta magát az Apple. Az M4 P magjainak +9-10% IPC-je az M3-hoz képest Spec2017-tel mérve, ami nem is használja az új dedikált SME gyorsítókat. 4 éve ez a legnagyobb ugrás.
-
freeapro
senior tag
válasz
eladocuccaim #19 üzenetére
Így van. Android alapokon mehetne sok minden. Samsungnak, Huawei/Honornak van használható desktop módja, BT-s egérrel és billenytűzettel használtható. Office, böngésző van hozzá (TotalCommander is!) irodai munkák 90%-ra ez bőven elég.
-
Én annyira nem vagyok borúlátó ezzel kapcsolatbna, mint fentebb páran. Szerintem az irány jó, ha másra nem, akkor legalább arra, hogy az Intel és az AMD is összekapja magát és virítsanak valami igazán jót ARM fronton.
MacBook alternatíva szerintem egyelőre tuti nem lehet, tekintve, hogy egyedül Cinebench 2024 - CPU Multi Core teszt alatt veri meg az ALAP M3-at, ami ugye egy passzív hűtéses Air-ben van. Ugyankkor ugyanaz az alap M3 mind Cinebench 2024 - CPU Single Core teszt, mind pedig 3DMark / Wild Life Extreme Unlimited teszt alatt sokkal jobb eredményeket hoz. És ami nem elhanyagolható az a Power Consumption / Cinebench 2024 Single Power Efficiency és a Power Consumption / Cinebench 2024 Multi Power Efficiency, mert ott nagyon nagy előnyben van az Apple.
Én személy szerint kicsit többet vártam, mert naívan azt hittem, hogyha már X Elite a név, akkor az Apple M3 Pro és M3 Max chipekkel lesz pariban, de azoktól még "fényévekre" van. Szóval nekem ez maximum Snapdragon X Medium.
Mindenesetre az irány jó, főleg a felhasználóknak. Remélem emiatt az Apple is kicsit összekapja magát, mert eléggé belekényelmesedtek abba, hogy az M1 széria óta nagyon érdemi fejlesztés nem volt az M2 és M3 szériák tekintetében. Rengeteg HC user a mai napig nem cserélte le az M1 Pro vagy Max Mac-jét, mert minden igényét kiszolgálja teljesen a mai napig.
-
Pí.Nandee
csendes tag
Chromebook hihetetlen jó ötlet, de olyan drága, hogy inkább mellé rakok meg egy picit és veszek egy sima x64-et.
És az jó lesz mindenre is amire egy windows-os gép jó. Én konkretàn csak videohivasokra, pdf olvasásra, és böngészésre használom a laptopom, minden másra ott az asztali gép. Egyszerűen olyan rettentő olcsón vannak használt business notebook-ok, hogy soha nem érné meg venni egy új Chromebook-ot, használatat meg nem nagyon találok itthon.
Nyilván nem fair összehasonlítás, de az igazság az, hogy max az akksi idő lenne egy nagy plusz, az új Chromebooknál, de az még nem fontos számomra, így megint maradnak a régi business notik. Mert amit egy Chromebookon tudsz csinálni, arra elég egy régi laptop is.
-
formula01
senior tag
Valahol el kell kezdeni persze, de ennek a gépnek ilyen áron egyszerűen nem értem, hogy ki a célközönsége, mikor 400e Ft körül lehet kapni 14-es OLED Zenbookot Intel Ultra 5-el, vagy 470e körül base M3 Air-t, ami meg egyrészt passzív hűtéses, másrészt más kategória.
-
-
ddekany
veterán
Keveset gyártanak, és annyi elkel ennyiért is? Vagy majd esik az ára?
Következőnek mutassák mit tudnak passzív hűtéssel. Amolyan Air koppintás. Arra tán lenne piac, már ha jobb, mint amit az Intel tud hasonlót.
-
mekker
őstag
válasz
eladocuccaim #5 üzenetére
Mobil vonalon mondjuk ez pont nem igaz. Pakoltak rendes iGPU-t a procijaikba, eDRAM, 2 magos vonalat elengedték, és az architektúrák is sokkal jobban kiadják mobil vonalon a különbséget (teljesítmény/fogyasztás), mint PC-n
-
Szoval kiderult: nem fogyaszt jelentosen kevesebbet az x86-nal, lassabb es kompromisszumos.
A siker receptje!
-
weiss
addikt
Tök jó, hogy ennyi elméleti dolog van a tesztben, de az jobban érdekel, hogy hány % a teljesítmény csökkenés emulálásnál. Vagy hogy különböző TDP-nél mennyi a teljesítmény.
-
Dr. Akula
félisten
Hol az Nvidia? Nekik lenne leginkább érdekük nyomni ezt az ARM-ot, ha már az x86 APU-ból kihagyták őket, most itt a lehetőség. De szerintem ez a vonat is elmegy, ahogy a köv. gennel az x86-ok is "AI"-sak lesznek.
-
hapakj
őstag
válasz
Busterftw #18 üzenetére
hát macbook airből az első gen fanless megoldás sem volt gáz
Szerintem sokan vannak úgy, akiknek mondjuk a teljesítmény másodlagos, de örülnének egy fanless megoldásnak. S ezt azért ARM alapokon ennyi év mobil/tablet chip tervezés után a Qualcommnak illett volna abszolválni
-
L4mie
veterán
Árérzékeny piac a magyar, árérzékeny userekkel, nem szeretjük amikor egy félkész konkurenciánál gyengébb rendszert jó drágán adnak nekünk, aztán ha nem válik be akkor hoppon maradsz. Pont ahogy sirály69 mondja.
Persze drukkolunk kell a verseny a piacra mert eléggé eld(k)urvultak az árazások. -
eladocuccaim
junior tag
Amúgy ezt nem is értem ilyen nincs. Csomó embernek elég lenne az, amit az Android nyújt, otthoni használatra.
#16kcsa: igen, és nekik ez sikerült 2020-ban, azóta pedig csak elhúztak. Igy Intel/AMD/Apple mellett ennél nagyobbat kellett volna gurítania Qualcomm-nak, ez így ebben a formában, 2024-ben nem versenyképes semmilyen szempontból.
-
Busterftw
nagyúr
Ott mar ugye jott par generacio, illetve megvan a szoftver-hardver feletti teljes kontrol.
Igy kell nezni a dolgokat.
Az, hogy ezt az elso genes Windows-os laptopot leemeled a polcrol, es a teszt alapjan nincs vele semmilyen kulonosebb szoftver problema (ami az atlag jozskat illeti), szerintem nagyon jo jel. -
kcsa
veterán
Aktív hűtés... így már nem is olyan izgalmas.
-
freeapro
senior tag
Ennyire nem kell negatívnak lenni. Mégiscsak egy olyan piacról beszélünk, ahol 30 éve nincs új versenyző. Az ARM pedig kapásból megugrotta ezt a szintet.
Én inkább natív ARM os desktop Androidra lennék kíváncsi. Olcsón. -
-
kalimist
aktív tag
Ha 1.5-2 évvel korábban jelen volna meg akkor igen. De így elég gyenge eresztés különösen, hogy augusztusban Strix Point utána Lunar Lake ősszel. Több szálon az energiahatékonysága majdnem megegyezik a 8845HS-sel, egy szálon az M3 pedig kétszer jobb energiahatékonyságban. A GPU gyenge.
-
Alogonomus
őstag
A teszt megállapításai közül kimaradt legfontosabb információ az, hogy az X Elite a jelenlegi x86-os felhozatallal szemben nem tudott valódi plusz előnyt felmutatni, viszont az AMD oldalán pár héten, Intel oldalán pár hónapon belül érkezik már az új generáció, amik minden valószínűség szerint jelentős fejlődést hoznak, így az X Elite nagyon rövid időn belül ki is szorul az ajánlható kategóriából.
-
Busterftw
nagyúr
Teljesen jo ez elso generaciohoz kepest.
-
Chiller
őstag
Hát 15 év alatt csak eljutottunk odáig, hogy egy ilyen bill. kiosztással már "különösebb gond nincs".
Amúgy valahova a ló kell, valahova a szamár, és biztos van ahova meg öszvér. Én maradok a lovaknál
-
L4mie
veterán
válasz
bandigyerek #4 üzenetére
Ja és kezdésnek meg is veheted, a béta változatot 0.5M huf körül
Nem is értem mire fel, mikor egy alap zenbook hozza ezt a szintet szvsz. -
eladocuccaim
junior tag
Szóval totálisan le van maradva jelenleg az Apple M processzoraitól (hőtermelésben mindenképp), és mellé jó drága is. Többet vártam, de az utóbbi 1-2 évben sokat fejlődött Intel/AMD, pedig előtte 10-15 évig elég nagy állóvíz volt az évenkénti minimális teljesítménynövekedést leszámítva.
-
bandigyerek
senior tag
Tehát, ha jól értem... ez a "valahol el kell kezdeni" gép, béta verziós körítéssel?
-
consono
nagyúr
Jó lett volna látni valami olyan tesztet is, ahol nem az x86-64 fordító sebességét mérik meg, hanem ARM natív alkalmazást hasonlítanak össze az x86-os párjával. Akkor látszott volna a potenciál, így ez elég féloldalas teszt.
-
törölt tag
Szándékosan visszavettétek a Zenbook teljesítményét, csakhogy nyerjen az Snapdragon Cinebenchben ? Itt azért reálisabb számok vannak.
-
troller
senior tag
Pozitívum, hogy ebben nem az a tácspadba integrált numerikus pad van, mint az én céges vivibook-omban és amiért a tervezője ott az asusnál nyugodtan szarhat sünt.
Az viszont biztos, hogy nem szivatnám magam ARM-es procival windowson
Új hozzászólás Aktív témák
ph Forradalom vagy csak epizódszerep? Közel egy hetet használtuk az ASUS új notebookját, hogy választ kapjunk a kérdésre.
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- PlayStation 5
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest