-
PROHARDVER!
ASUS RT-AC68U (Kétsávos, Wireless-AC1900 gigabites útválasztó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
VGYke
addikt
Korábban zsolt501 írt az időzóna - Asus kezelőfelület (GUI) kapcsolatban, hogy nem mindegy milyen böngészőben nézi az ember és melyikben jelentkezik a probléma. Csak ezért gondoltam hogy ha nem törölték a sárga felkiáltójeles letöltést, mert mondjuk problémákat tapasztaltak, akkor lehet hogy nálam a böngésző kavar be. de ha kizárt, akkor kizárt!
-
jenco73
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy hülye kérdésem. Átvált a telefonom az 5ghz-es sávról magától a 2.4 ghz-es sávra ha távolodok a routertől és gyengül az 5 ghz-es jel? -
VGYke
addikt
Le van töltve, de szándékosan nem telepítem azt, mert pár éve tényleg a support írta, hogy egy dolog ami letölthető, de a "sárga felkiáltójel" alatt csak az jelenik meg ami szerintük 100% (minden teszten átment).
Lehet ha keresgélek, megtalálom az e-mail válaszukat és ide be tudom idézőjelezni, de most fejből "idéztem" a szerintem lényeget...
Azóta minden nap megpróbálom a sárga felkiáltójelet többször, mindig ugyan az az üzenet...
Volt már ugye olyan többször is, hogy kiadtak egy új frissítést, aztán visszavonták, azaz eltűnt...(persze nem biztos hogy ennél a típusnál, az N66U-nál biztosan)
Minden esetre én még várok addig, amíg a sárga felkiáltójeles frissítés nem fog sikerülni. -
törölt tag
válasz
zsolt501 #3889 üzenetére
Openwrt-vel szerintem bármelyik. Csak amin megbízhatónak mondható az openwrt, azon a wifi vagy más hw problémás.
Vagy említhetném Shibby tomato verzióját, csak a srác úgy tűnik, kiszállt.
Ne hidd, hogy szörnyen nagy dolgok ezek.Amit meg te írsz a routeros-ről, az kb. marhaság, mert webes felületen úgy látom, alig bonyolultabb beállítani ezeket és egyéb, otthon is hasznos dolgokat, mint egy asuson.
Annyi a különbség, hogy ott olyasmibe is bele tudsz piszkálni, amihez érteni kell valóban -
Klara_
őstag
Eric (Merlin), a 382.2-t szunetelteti amig nem latja a 384 forrasat, Trend Micro es Adaptive QoS javitasok is vannak a 384-ben amik stabilnak tunnek - jok a visszajalzesek rola, a GPL-ben lattottaktol fuggoen eldonti 382-n marad-e, vagy 384-en folytatja a fejlesztest.
-
zsolt501
Topikgazda
válasz
#73749248 #3885 üzenetére
Olyan routert tudsz nekem mutatni amit itt felvázoltál és nem kell hozzá informatikai végzettség is hozzá?
Linuxos router szoftverek léteznek pl. a RouterOS nagyon jó és tényleg sokat tudó program PC-re is telepíthető, de mire az ember informatikai tudás nélkül egy ilyet felkonfigurál az legény legyen a talpán, pláne a tűzfal része ami gyönyörű de ha nem tudja az ember mihez is nyúl ott akkor lehet mindent az elejéről kezdeni.
De léteznek még ilyen és ehhez hasonló programok jó is mikor az ember épít magának egy kellően erős gépet ami már könnyedén levezényel egy 10 eszközös hálózatot LAN-os és WIFI-n vegyesen, nos sajnos céges eszközök közt is sok a siralmas eszköz ami ugyan úgy bugzik és neked kell a szoftver hibákat ki javítani.Szóval lehet álmodozni a tökéletes hálózati eszközökről de sajnos ilyen nincs és nem is lesz mert magának a gyártónak sem éri meg hogy tökéletes legyen, ha tökéletesre vágysz akkor építs magadnak és magához a hardverhoz készíts egy stabil megbízható szoftvert, mert az egyik a másik nélkül kevés, és ne legyen egy hiba vagy kiskapu se benne, mert akkor ott vagyunk ahonnan elindultál.
Pár méreg drága céges szintű eszköz fordult már meg a kezem közt, és építettünk is már pc-t routernek a fenn nevezett RouterOS programmal, de nem egy napos munka volt mindent felprogramozni és beállítgatni rá.Jelenleg az kijelenthető hogy szoftveresen vannak hibái ennek a routernek és hardver szinten is lehetett volna még csiszolni rajta, DE ha azt veszem ezt nekik akkor hogyan kellett összehozni és milyen hosszú távú már a szoftverezettség így különös képen már nem bánkódok hogy ezt a routert vettem, sőt a többi cég routereivel is vannak gondok és itt nem csak ebben a kategóriában hanem kimondottan a király kategória esetén is vannak gondok.
Én bízok benne hogy a cég ha már ennyi mindent beletolt és fejlesztett a készüléken akkor nem fogják így cserben hagyni a vásárlókat. -
törölt tag
-
Hyena
senior tag
Programozo cimborak az eszkozokben levo kihasznalatlan memoria pazarlas igyhat nincs azzal semmi baj ha a rendszer kihasznalja pl cachenek a rendelkezesre allo lehetosegeket.
A memory leak mar mas kerdes, de mindenesetre attol nem kell felni ha a firmware gazdalkodik azzal amije van
Mikrotik routerhez mar volt szerencsem hihetetlen szeleskoruek voltak a beallitasi lehetosegek a szoftverben.
Velemenyem szerint wifiben nem remekelnek (szamomra ez dealbreaker) de valoszinuleg nem is akarnak mivel nem ezt helyezik eloterbe a fejlesztesnel. -
törölt tag
pl. ha már dnsmasq fut rajta, akkor tisztességes névfeloldás a dhcp fülön rögzített nevekre, wan és lan fizikai megkülönböztetése, normális logolás (ne logolja a lan forgalmat, csak a wan felől jövő csomagokat) stb.
A lan-wan szeparáció nagyon gázos számomra.
Az egyéb bugokat már nem sorolom, lásd google. -
glehel
senior tag
380.69 Ac68u Merlin 8 nap után.
Kb 14 aktív kliens , adblock, dnscrypt, vpnkliens, skynet ami folyamatosan fut.Én várok szépen nyugodtan hagy forrja ki magát a 382.
MemTotal: 255708 kB
MemFree: 120260 kB
Buffers: 3464 kB
Cached: 16312 kB
SwapCached: 0 kB
Active: 69284 kB
Inactive: 10728 kB
Active(anon): 61364 kB
Inactive(anon): 456 kB
Active(file): 7920 kB
Inactive(file): 10272 kB
Unevictable: 8 kB
Mlocked: 8 kB
SwapTotal: 0 kB
SwapFree: 0 kB
Dirty: 28 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 60240 kB
Mapped: 9960 kB
Shmem: 1588 kB
Slab: 24792 kB
SReclaimable: 3328 kB
SUnreclaim: 21464 kB
KernelStack: 808 kB
PageTables: 1024 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
WritebackTmp: 0 kB
CommitLimit: 127852 kB
Committed_AS: 78796 kB
VmallocTotal: 516096 kB
VmallocUsed: 30440 kB
VmallocChunk: 421300 kB -
-
Krinyo
senior tag
Van aki ebben éli ki magát, hogy parázik feleslegesen, van aki meg egyszerűen csak használja, aztán eszik annyi memóriát, amennyit akar. Amíg nincs para, addig nincs para.
A Merlin hülyesége meg végképp nem a router problémája. Sok sikert a mikrobihoz, az egy kicsit mas vonal.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5 #3875 üzenetére
Amit írtál az úgy érthető is, ha folyamatosan fut valami ami változik + agresszívabb lett hirtelen a cache-elés és azért lenne. De nálam nincs torrent a routeren, az a banánon fut. A hdd ami a routerre rá van dugva csak másodlagos mentésre szolgál, heti egyszer mennek rá a banán 2. hdd-jéről az ottani napi mentések, amúgy routeren lévő hdd alszik. De a próbált időszakban mentés sem volt. Szóval akkor vajon mit kezdett el cache-elni a 382-es (nálam az alfa/beta1/beta2 merlin) ha igazából semmi se változik? Ez ami fura, nem az ha a torrent megeszi a ramot.
-
@nahaggyámár: nem is igazán neked szólt, direkt nem reply írtam hogy inkább csak az vegye magára akinek inge -
Enigma^
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #3875 üzenetére
Windowson asszociálódott emberekék nehezen értik meg, hogy is működik linux/unix világban a memória kezelés. Amíg a log nincs tele OOM üzenetekkel addig minden ok
-
törölt tag
válasz
SztiviVander #3874 üzenetére
Bocs, nekem kimaradt, hogy merlinről beszélsz...
-
Memóriahasználat kérdésben nem mindegy, hogy mire is használja a rendszer. Ha ugyanazok az alkalmazások futnak mint korábban, akkor vélhetően agresszívabb lett a gyorsítótárazás, ami meg inkább jó mint rossz a működésre nézve. A memória egyébként sem azért van, hogy üresen álljon. Nálam pl. RT-N18U-n jelenleg így néz ki, 5 nap uptime után, két torrent klienst futtatva:
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# cat /proc/meminfo
MemTotal: 255792 kB
MemFree: 13588 kB
Buffers: 14012 kB
Cached: 138104 kB
SwapCached: 9740 kB
Active: 74340 kB
Inactive: 139008 kB
Active(anon): 20728 kB
Inactive(anon): 40948 kB
Active(file): 53612 kB
Inactive(file): 98060 kB
Unevictable: 0 kB
Mlocked: 0 kB
SwapTotal: 257036 kB
SwapFree: 241280 kB
Dirty: 0 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 56400 kB
Mapped: 9492 kB
Shmem: 444 kB
Slab: 17988 kB
SReclaimable: 4532 kB
SUnreclaim: 13456 kB
KernelStack: 520 kB
PageTables: 752 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
WritebackTmp: 0 kB
CommitLimit: 384932 kB
Committed_AS: 89920 kB
VmallocTotal: 516096 kB
VmallocUsed: 17976 kB
VmallocChunk: 457712 kBVagyis a 256MB-ból van ~13MB szabadon, viszont ~138MB cache-elésre használ a kernel. Értelemszerűen ha egy alkalmazásnak szüksége van további szabad memóriára, akkor a gyorsítótárból az felszabadítható.
Szóval nem kell ezt túlparázni.
-
SztiviVander
addikt
Akkor segítek kicsit az értelmezésben és a korábbi hsz-ekkel (zsolt501 és VGYke) való összefüggés felfedezésében
- Engem az nem zavarna különösebben ha 140megát eszik, de egyrészt fura mód valamiért folyamatosan növekszik (nem vártam meg hogy hetek alatt meddig jutna el) ami az eddigi fw-ekre nem volt jellemző, másrészt miért eszik alapból szinte 2x annyit mint a 380-al, tök ugyanazokkal a szolgáltatásokkal? Fura. Nem gondolnám hogy mostantól ez kéne legyen a "normális" működés. Továbbá én roppant örülök ha akad egy kivétel akinél meg valami extrém alacsony a ram fogyasztás, de ettől másnak nem lesz jobb. Igen, lehet hogy nála nincs se hdd se ftp se samba nálam (meg a többieknél is talán) meg van. De az mindig is volt.
- Nem a ram miatt raktam vissza a 380-at (azt csak leírtam megerősítvén a másik két fórumtag tapasztalatát) hanem mert sz*r az AC wifi és erre is hiába mondja valaki hogy de nála meg jó. Örülök neki, de nálam meg nem. Full üres konfiggal gyári állapotra állítva se. Nyilván se a környezet se a kliensek nem ugyanolyanok, de a 380.69-el érdekes módon nincs semmi gond úgy hogy minden más ugyanaz csak a fw más. Logikusan: csak a 382-ben lehet valahol a sz*rság. Ja és csak úgy mellesleg 382-vel az androidos app (legújabb) sem mutatja se a grafikonokat a nyitó oldalon a gömböcben, se a klienseket a második fülön. A gyári állapotra állítás után sem. Sehogysem. Bár ezt túlélném de hát na, ez se a normális hibátlan működés jele.
- A gyári fw-el hiába példálózik bárki, leírtam többször hogy merlinről van szó innentől az hogy a gyárival kinek hogy megy számomra és a merlin tekintetében teljesen irreleváns. Ha meg választani kell az új gyári (mert az mondjuk úgy ahogy jó) meg a régebbi merlin közt akkor nincs is kérdés hogy nekem az utóbbi. Addig meg pláne amíg Eric backportolja a 382-ből a security fix-eket a 380 branch-ba, még olyanokat is (krekk) ami nem is érint. -
Hyena
senior tag
válasz
SztiviVander #3866 üzenetére
Par nap utan nekem 83 mb a memoriahasznalat...
-
törölt tag
Miután már mindent végig próbáltam, még jött egy mtd-erase2 nvram, még az utolsó előtti verzióval, majd egy upgrade a mostanira.
Annyi változott, hogy immár felismeri a wireless eszközöket is (listázza őket, ha online vannak, nem úgy, mint korábban)
De a DNS a linuxommal ugyanúgy szar maradt, az upgrade keresésnél ugyanúgy azt mondja, hogy van új és telepíti is, ha rányomok egy erőteljes klikket az upgrade gombra...
Szóval van egy olyanom, hogy órákon belül megy vissza ideiglenesen a merlin 380 és sürgősen elkezdek nézelődni mikrotik-ubiquiti vonalon, mert ez minden csak nem használható.
Arra jó, ha valakinek sok mobilja van és azokon akar internetet.
Másra nem nagyon. -
Krinyo
senior tag
válasz
Van belőle 256, miért fáj, hogy többet használ?
-
Nekem is az új fw van fent.
Sok eszköz, kábeles, wifi, switch, nas működik nálam. Épp 48% a foglalt a memóriának.És akkor mi van??? Semmi lassulás, 240 es netem van, maxal megy is. Nem értem mi a baj másoknál ha 58mb ot eszik? Miért zavarja? Mi a hátránya? -
válasz
Nekem is megy vissza szerintem a 380.7378...
-
Klara_
őstag
válasz
-
SztiviVander
addikt
Ugyanazokkal a szolgáltatásokkal (upgrade 380->382 -re és átnézve hogy minden ugyanaze-e) a 380 fw-el 75Mb-ot eszik stabilan heteken át, a 382-vel eleve 115-ről indult, másnap meg már 140-nél járt (akkor ment is vissza a régi). Se torrent, se AI biszbaszok nem futnak rajta csak az alap dolgok, szóval még az sem lehetne mentség hogy pl egyre több a torrent. Van ott baj a memóriakezeléssel alapdolgoknál is.
-
Krinyo
senior tag
A memóriát valószínűleg nem az alapfunkciók zabálják fel, hanem az egyebek, mint a torrent, stb. Erre én inkább egy Raspberry Pi 3-at használok, 100 megáig az is sokkal gyorsabb és megbízhatóbb.
-
Krinyo
senior tag
válasz
#73749248 #3862 üzenetére
Nekem van tapasztalatom jópár routerrel, de nem véletlenül van a cég telephelyein (N18U) és itthon is ASUS AC68U. Messze a legmegbízhatóbban működő és legtovább frissített routerek. Gyári állapotban is rendesen üzemelnek, pedig egy rakás eszköz lóg rajtuk folyamatosan. Nem gigabites a net, az tény, ilyen hibával nincs kapcsolatom, de a wifijük atomstabil, a routert meg csak akkor indítom újra, ha valamit változtatok, a több mint 2 hónapos uptime nem ritka.
Szóval javasolnék egy teljes resetet, újrakonfigot és így megnézni.
Az AiMesh érdekelne, mert nagy a lakás, van egy kis repeater hátul, de nem százas a dolog. Ha tudja amit ígér, akkor érdekes lehet. Már csak egy jóáras másik 68U kellene, lehetőleg 33-nál olcsóbban, mint ezt vettem (black friday
.
-
törölt tag
Egyre gázosabb ez a dolog. Vusszaraktam az utolsó előtti verziót.
A lokális névfeloldás legalább mobilon működik.
Viszont a csatlakoztatott eszközök közül csak a kábelen csatlakozókról tud, a wifis eszközökről nem akar tudni, pedig korábban ez nem volt gond. -
VGYke
addikt
-
Hyena
senior tag
Nem gondolnam, hogy itt az imesh miatt lenne valamifele feleledes hiszen az ez elotti firmware is csak jo 1 honappal ezelott jelent meg es volt meg rajta kivul 5 masik a 2017es evben.
Ne felejtsuk el ,hogy egy 2014ben megjelent routerrol van szo amit ha teszem azt oszehasonlitunk egy szinten abban az evben megjelent tp linkel , akkor azt latjuk , hogy 2015 majusban befejeztek a frissiteset. (es igen tudom, hogy nem 1 arkategoria , de sajnos gyakran ez nem az artol fugg lasd popcorn mediaplayerek) -
törölt tag
Kezd égnek állni a hajam: a notebookom neve szerepel az "offline" eszközök listájában, a DHCP szerver fülön, ahol manuálisan tudok IP-t rendelni MAC address-hez.
Egy gáz van vele: valami C2:5F:5F:XX:XX:XX MAC address tartozik hozzá, amihez még csak hasonlót sem látok a saját hálózatomon.
Na ez vajon mi a túró lehetett?
Valaki betört volna?
Vagy valami hülyeséget rögzített ez a kis csoda?
O.K., ez a linuxos network manager hülyesége volt, valamiért generált egy random MAC-et a wifi kártyának ideiglenesen. -
törölt tag
válasz
SztiviVander #3854 üzenetére
Visszarakom a korábbit, de ez a verzió többek közt biztonsági javításokat is tartalmaz, nem csak a mesh-t.
Többnyire ilyen megfontolásból telepítek új verziókat telefonra, routerre.
A többi... hát igen, nem véletlenül tartok a bétáktól is, de újabban már az összes SOHO routerekre való szoftverektől is.
Ami gyári, az olyan, amilyen, mindre van rengeteg panasz (utolsó reményeim a Ubiquiti és a Mikrotik, őket egyáltalán nem ismerem, lassan időszerű lesz utánanézni, hogy ők mit tudnak), az ilyen 3rd party cuccok meg, mint openwrt, különböző tomato variánsok, dd-wrt vagy asus esetében még a Merlin is... hát... egyre kevésbé bízom a fejlesztőikben. -
SztiviVander
addikt
válasz
#73749248 #3851 üzenetére
Ja így már értem mi volt a problémád vele. De azt nem értem, hogy ha nem érdekel pl a mesh (384) akkor miért raktad fel, vagy miért nem rakod vissza a 380.69 merlint amiben nincs jelen egyik olyan hiba se ami miatt így ki vagy akadva
Megnéztem a 382 merlin bétát, tiszta bug a wifi része (belassul vagy simán megáll a kommunikáció, 380-ról upgrade után kell reset -config visszatöltés nélkül- hogy egyáltalán AC-n helyreálljon a 433Mbit kapcsolat) úgyhogy én ezt köszönöm nemkérem, pláne hogy kb semmi olyasmit nem ad amire szükségem lenne.
-
Patice
nagyúr
"...de valojaban az is szep, hogy a megjelenes utan ennyivel is foglalkoznak egyaltalan ennek az eszkoznek a firmware fejlesztesevel ami mas markaknal nem igazan szokas."
Szerintem a mostani "feléledés" oka pont a pár hsz.-el korábban linkelt AiMesh.
Ahogy követem a routerekkel foglalkozó híreket, és újdonságokat ezen a téren azt látom, hogy a legkomplexebb otthoni megoldások most a Mesh hálózatot tudó eszközök. Szimplán a nagyobb WiFi lefedettség érdekében több routert kapcsolnak össze egy hálózattá, hogy mindenhol jó legyen a vétel. Csak bazidrágák. Az Asus meg megcsinálta egy FW frissítéssel, hogy a felső kategóriás routerei összekapcsolhatóak legyenek egy nagyobb hálózatot létrehozva.
De csak agyalok, lehet totál nincs igazam.
-
törölt tag
Újabb érdekesség: mióta a 384 fut a routeren, már másodszor állt meg a net úgy, hogy a logban semmi jele a leállásnak, de a ping index.hu a 10.0.0.1 címet akarta pingelni, ki tudja, miért...
Aztán, hogy ez véletlen egybeesés és a szolgáltatónál is van valami gubanc vagy ez is az új fw nyűgje, azt nem tudom. -
törölt tag
válasz
SztiviVander #3849 üzenetére
Azt, hogy ha van az otthoni hálón több gép, akkor normál esetben ezek kérnek címet a routeren futó DHCP szervertől, tájékoztatják róla a DHCP-t, hogy mi a nevük, ezt a szerver regisztrálja és ettől kezdve ezen a néven a hálózat bármely gépe képes hivatkozni rá.
Mondjuk az egyik laptopomat úgy hívom, hogy pistike.
Bekapcsolom, feláll rajta a hálózat, a másik laptopon ettől kezdve a "ping pistike" parancs működik, a pistike gép válaszol.
Az új, 384-es fw-t használva egyrészt a router nem is veszi tudomásul, hogy ott bizony vannak aktív eszközök, másrészt, bár belül, a saját táblázataiban tudja, hogy van egy ilyen pistike nevű gép, de valamiért erről a másik laptopom nem tud.
Nem egyértelműen a router hibája, de gyanús, mert a 382 alatt ezzel nem volt gondom, a másik laptop is látta pistikét.A külső címek elérésével semmi probléma, azok normálisan működnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazon Kindle 3 keyboard Wifi hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS!Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Beszámítás! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest