- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- OLED monitor topic
- ASUS notebook topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
paleinho
senior tag
Sziasztok!
M5A97 Evo R2.0 lapon hol tudom beállítani a ramoknak az xmp profilt?
köszi -
válasz
atomanti19 #1898 üzenetére
...mert nem ugyan az a ramunk, procink sem biztos, h ugyan azon a feszen üzemel. Ramokat SPD alapján állítsd be, vagy hagyd auto-n 1333 MHz-n a proci tuning beállításig, ramot utánna állítgasd.
-
válasz
MaxxDamage #1896 üzenetére
Nem-nem. Ha az alap órajelet emeled, akkor is csak terhelve dolgozhik maxon, amúgy a C'n'Q visszaveszi... Turbo akkor hasznos, ha kevesebb modult terhel csak a progi, mert akkor csak a modulok felének ugrik meg az órajele.
-
Csak a Turbo -t állítottam , be Auto -ról Manual = 20.5x -ről , 22x szorzóra (4400MHz) és elmegy gond nélkül (feszültséget se buheráltam) - lehet próbálgatom, hogy mi az ami maxot bír így
Magát a CPU (alap órajelét / MHz) nem pisztergálom, mert akkor állandó a sebesség / hőtermelés / áramfogyasztás is nagyobb , így hűtés folyamatosan nagy kell neki ! (így a Turbo van csak piszkálva, nekem bőven megteszi)
egy "eredmény"
L
-
-
válasz
edeleny #1893 üzenetére
Első kép az 3DMark Vantage (System Info)
Egyszerű, de nagyszerű !
Nos, én csak a RAM Freq-t áll. AUTO -ról az 1600-tól van 2400 -as értékig, ott kiválasztottam az 1866 -ot és azon megy , (nekemis sípolt..) Sípolás -ra a megoldás az, hogy DISABLED legyen az Energy Saving és menni fog (vagyis kell) - (+ az a 3 ikonos "Mode" NORMAL -on legyen (KéK) eZ Modeba BIOS) és nem fog sípolni, hanem menni... fogA CPU OC (Auto) -t , hogy lehet és mennyire max. mert jelenleg 3% -ot ír, hogy annyin van (4.2GHz a Turbo Auto-n)
L
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
válasz
MaxxDamage #1892 üzenetére
1866-on mennek a RAM-id!
Az első kép az nem tudom mi,
a második az az érték amit kiolvas a RAm-ból, a gyári érték
a harmadik kép a valós értékek
A negyedik szintén a gyári értékek
Az ötödik szintén a valós!Hogy csináltad, hogy elindult neked 1866-on?
Ha húzom az FSB-t felmegy 1866-ra, és stabil, ha viszont ugyan olyan beállítások mellett alapból 1866-ra teszem csak sípol és pislog, elem ki akkor indul csak! -
M5A97 EVO R2.0 ügyében írok, First: CPU Auto / Overclocked , -nél mi a beállítható "Auto" érték ? (most 3% az "Auto" Tuning)
Second: A RAM -nál ezeket tapasztalom, ha nincs állítva a RAM sebessége (tehát AUTO -n van) akkor 1333MHz -n érzékeli az 1600 -as RAM Modulokat (2db) viszont ha szépen feltolom 1866 -ra akkor 1 program félig jól látja (és a másik is...) ez normális ? Milyen beáll. szűkséges , hogy ez megszünjön és "fix" 1866 -on menjen / lássa a rendszer ?)
1.9 GHz = 1866 MHz (kerekítve)
Max B.: 667MHz (1333MHz)
DRAM Freq.: 936.5MHz (1866MHz)
L
-
edeleny
őstag
Akkor ennek mi értelme van?
Tudom megígértem a teszteket, csinálom!
A RAM időzítések nem sokat számítanak!
Viszont újra kell tanulni a "szakmát".Az előző procinál, ha félrement valami akkor fagyott!
Kékhalál a proci, lefagyás a memória problémát jelentette!
most még soha sem fagyott! Viszont ha valami nem jó, nem indul el!
(pl: RAM időzítések 9-10-11-ről 9-9-11-re írtam és meg sem makkant a BIOS sem jött be! Áramtalanít és akkor jött be a BIOS) -
-
-
laca500
aktív tag
Sziasztok!
Tudok valahogy úgy bios-t frissíteni, hogy utána ne keljen mindent újból beállítani?
Esetleg el lehet a beállításokat a régiből menteni, majd az újba vissza tölteni?
Vagy mindent csak egyesével, manuálisan lehetséges?
Nem sok kedvem lenne minden beállítást ki írogatni egy papírra![ Szerkesztve ]
-
-
edeleny
őstag
Hülye kérdés! (még mindig a BIOS frissítés elrontás hatás alatt vagyok!!)
Tehát idáig ha állítottam valamit a BIOS-ban, akkor kilépéskor Save change and exit. Pár másodpercig még látható volt a BIOS, majd teljesen lekapcsolta mindent, kikapcsolta a gépet, (ventik leálltak stb.) Két három másodpercig kikapcsolt állapotban volt, és automatikusan innen indult újra, az új beállításokkal
Most egyszerűen kilép a BIOS-ból, és újra indul. Nem áll meg!
Ez gond vagy nem?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
atomanti19 #1876 üzenetére
Elbírja. Csak győzd procival is
0805: Az R2.0 elrendezése más, mert az elsők melegedősek voltak. Jobb tápellátás, stb. a korábbi -szintén elég jó deszka- hibáit korrigálták. W8 ready bármelyik, ezeknél régebbi vasakra is rakják, ez marketing plecsni.
-
válasz
atomanti19 #1876 üzenetére
Nálam a GTX770-OC 2GB-GDDR5 -t elbírja simán , felállás pont az amit írtál (lap / táp)
HD7950 -et is simán elviszi szerintem !M5A97 EVO R2.0 is Win8 RDY !
L
[ Szerkesztve ]
-
0805
tag
Sziasztok.
Különbség mi a kettő közt??Asus honlapon nem sok minden derül ki...
Pár dolgot észrevettem ......több sata...több hátlapi csati...és mondjuk Win 8 ready..??
Köszi
-
atomanti19
aktív tag
Milyen VGA t bir el még biztonságosan egy Asus M5A97 EVO R2.0 ? FSP 550 RAIDER-em van.
Konkrétan egy HD7950 et elbír? -
-
edeleny
őstag
Én egyszerűen lehúztam a hangszóró kábelét.
Igaz ez elég halk!
Na meg volt az első problémám.
Feltettem rá windows alól a legújabb BIOS-t. Restart és semmi. Érdekesen recsegett valami a lapon, de semmi nem történt. Elemkivét, és ClearComos után némileg magához tért, be engedett a BIOS-ba, de nem tudtam menteni, és minden egyes induláskor automatába bement a BIOS-ba.
USB-ről ráflasholtam megint. Most jónak tűnik, de nem merek turkálni benne.Kérdés. Az alaplap alján van egy kis gomb, Flash BIOS.
Ez arra szolgálna, hogy ha bedugom a pendrivot hátra a megfelelő slotba automatán felrakja a BIOS-t? -
-
Xirtam
veterán
Kilehet valahogy kapcsolni az alaplapon lévő jelző zöld ledet? Megörülök hogy pont látszik éjjel.
-
-
válasz
MaxxDamage #1868 üzenetére
"LAN -on keresztűl a NET valahogy nem megfelelő számomra..."
ezt jó hogy a végére írtad, mert itt kiakadtak a szemeim és habzó szájjal elvágódtam...
OK, nem mindenki játszik, vagy másol gépek között nagy fájlokat. -
válasz
headhunter86 #1859 üzenetére
Nálam 1866-on stabilan megy az 1600 -as RAM , most megjött a GTX770-OC VGA (Asus) és összegányoltam a gépet (újra) - GTX660Ti meg returnba (csere) vitte a Futár... am. a Nagykerbe cserélték el a 2db kártya belső dobozát... vitrinbe volt azt megnézte 1-ik alkalmazott és "véletlen" átcserélte a 2 doboz belsőségét így került hozzám a 660Ti a 770-OC dobozba...
Am. szereltem a gépbe egy venti-szabályzó panel-t is (remek darab)
Ezzel az alaplapi kötözgetés / beáll. kilőve !
+ a hőm. sensor (4db) 1. az alaplap CPU (hátsó rész) van ragasztva , 2.-ik WD RED -re , 3.-ik CPU Hűtőborda , 4.-ik VGA Chipset-panel rész (vga hátsó fele) - lehet kicsit csicsás dolgok ezek, de nekem bejön !CPU-t meg akkor tolom felfelé, ha látom.. nem elég valamire !
LAN -on keresztűl a NET valahogy nem megfelelő számomra (megszoktam a WiFi -t) így természetesen USB -n keresztűl rádugtam egy WiFi kártyát és alapból jó is lett (driver se volt neki needes - Win7 megoldotta...)
L
-
headhunter86
senior tag
Arra tudtok valamit mondani, hogy PCI-os hálókártyán megy-e a WOL (Wake On LAN)? Mert még sleep-ből sem sikerült felébresztenem. Nem világít a hátulján semmi. BIOS-ban akárhogy kerestem nem találtam erre opciót APM menüpont alatt.
-
válasz
headhunter86 #1863 üzenetére
ipconfig /all
illetve live linuxal teszt, ha ott sem működik, akkor baja van 99%. De akkor modemről közvetlenül se menne. Gondolom kábel teszter nincs a közelben.
-
headhunter86
senior tag
Semmi nem volt. Mintha be se lett volna dugva a kábel. Wint is újraraktam, de semmi. Biosból kikapcsoltam a LAN-t majd be, úgy sem.
A hálózati kábel nincs bedugva, ezt írta. A routernak semmi baja, mivel most is arról megy. Illetve mielőtt hazavittem a gépet akkor még ment.Nincs PPOE, ez ilyen falunet. Bedugod és megy. Nem kell sehova se regisztrálni. Van otthon egy másik gép azzal semmi gond.
[ Szerkesztve ]
-
kungzi
veterán
pls valaki segítsen már
Asus m5a99x EVO R2.0 - ezen a lapon gigabites hálókártya van
na már most most váltottam 240Mbit/s-s UPC netre, de a hálókártya csak 100Mbit/s-n megyújraraktam már a drivert, de semmi
mi lehet az oka ennek?
update: sz@r volt az utp kábel, vmi ócska kínai
kicseréltem és már hasít
[ Szerkesztve ]
-
Azért elsőként Live linuxal teszteltem volna a lan-t vásárlás előtt, de legalább ipconfig volt? Mit írt?
-
válasz
headhunter86 #1859 üzenetére
Ram időzítést CPU-Z-ben ellenőrizni kell, fentebb volt szó róla miként. Ha CPU-t is húztad, akkor ez is okozhat BSoD-t, illetve tömörítéskor írja, h nem sikerült, az is ettől lehet.
Ha modemről jó, akkor jó... feleslegesen vettél kártyát. Az internet beállításokat nézd át, a kapcsolatnál automatikus legyen. Gondolom be van állítva a PPPoE, ezért modemről megy, de routerről nem tud kapcsolódni.
-
headhunter86
senior tag
válasz
MaxxDamage #1858 üzenetére
Nekem egy M5A99X Evo lapom van, DDR3-1600-as RAMokkal, elég ha a BIOS-ban átlövöm DDR3-1600-ra a RAM beállítását, vagy az időzítéseket is nekem kell manuálisan beállítani? Mert most jónak tűnik nekem, AIDA64 is 1600-nak írta RAM sebesség tesztnél.
Tegnap frissítettem a legújabb BIOS-ra azért kérdezem mert előtte manuálisan voltak az időzítések megadva, csak nem emlékszem pontosan, hogyan állítottam már beMás.
Elszállt valószínűleg a LAN-om az alaplapon. Érdekes a helyzet, mert otthon még modemről volt hálózat, viszont routerből semmi. Mintha be se lett volna dugva a kábel. (Router, kábel jó. Próbáltam más routerrel és kábellel is). Elég érdekes jelenség, erre tudtok magyarázatot? Annyit hozzátennék a sztory-hoz, hogy kompresszorral kifújattam a gépet előtte. Ez okozhatta? Viszont ha ez okozta, nem értem, hogy modemből miért van rajta net...
Mindenesetre vettem egy külső PCI Gigabites LAN kártyát. Ezzel viszont az a bajom, hogy a WAKE ON LAN nem megy rajta. Bármit állítottam, kikapcsoláskor nem marad ébren a kártya. Alaplapival megoldottam, ott simán ment az ébresztés kikapcsolt állapotból is.
Erre van megoldás, vagy felejtsem el, hogy PCI kártyás LAN-t ébresszek. Elméletileg egy TP-LINK Gigabites LAN kártya. Alaplapnál ErP (ha jól sejtem ez az) Disabled. Így ment anno az alaplapi LANról is, míg jó volt. -
Bocsánat, elnéztem !
Én esetembe látom a BIOS-ba max. 2400-ig lehet húzni . (ha bírja)
Nekem alapon az 1600-as modulok 1333-on mentek, ezért löttem be 1600-ra majd 1866-ra de feljebb nem merem (hátha nem bírja, megölni meg nem akarom mivel a gari úgy érvénytelen...)CPU-t még nem bántottam, lehet nem is fogom (elégedett vagyok vele) , hőmérséklet gond nincs vele, sőt inkább nagyon hüvős az egész rendszer, még prime95 allatt is !
L
-
-
válasz
MaxxDamage #1851 üzenetére
Köszönöm a segítséget !
Probléma megoldva egy Scythe Kaze Master Flat (KM06-BK) - fordulatszám szabályozóval !ViZion : Nekem gond nélkül meg az 1600 -as KIT 1866 -on !
feljebb is lehetne húzni ?L
[ Szerkesztve ]
-
-
Pacy
aktív tag
Hello! Segítségre van szükségem! Most tervezek venni m5a99fx pro 2.0 lapot. Sajnos elakadtam a ram kérdésben. Menne ebben a lapban egy pár Kingston Khx1600 c9d3b1k2/8gx valamint egy pár Kingmax 1600 cl9 Hercules?
-
Üdv
A mai nappal én is beléptem a klubba egy M5A97 EVO R2.0 lappal, Asrock 970 Extreme 4-ről váltottam
Lenne is egyből 2 kérdésem:
-Amikor belépek az UEFI-be akkor a képernyőnek kb csak az 1/4-e látszik, első indításkor még normálisan jelent meg, van erre valami megoldás?-Ki lehet kapcsolni valahogy UEFI-ből az előlapi ledeket? Asrocknál volt rá lehetőség, itt nem találtam
-
Chasis FAN -t mennyire lehet szabályozni ? (van 2db 4pin -es ami alaplapra van hötve) ez a 2db 1800rpm+ on pörgött, BIOS -ba sikerült levennem 1200rpm -re , de szeretném levenni ilyen 5-600 rpm , CPU-é 5-600 rpm -n pörög, valaki tud megfelelő beáll. ehez a chasis fan -hoz ? - M5A97 EVO R2.0 , BIOS: 1903 van !
Továbbá a 2db PC ház-hűtő (20cm és 12cm) mivel 3pin -es így nem kötöttem az alaplapra , molex -ről megy mind2... ennek fényében nem látom mennyin is pöröghet - gondolom maxon !?)
Segítséget előre köszönöm !
L
[ Szerkesztve ]
-
Igen, ez az általános (tév)hiedelem. Ilyen kis rendszernél, ahol a környezeti hőnél alig melegebbet kell hűteni, kicsit más a helyzet. Valójában a dT és a cfm sokkal fontosabb, mint a push vagy pull beállítás. Vízes topikban volt egy részletes táblázat, ahol 2 radiátor és sok venti kombinációja volt mérve, mindenféle kombinációban... Illetve sok levegős teszt is van, rá kell keresni, ahol konkrétan mérnek is, mint ITT. dT-t mérve Push: 34,8°C, Pull: 34.45°C... nála ez max. 2-3 fokot jelenthet ha tuningol is.
-
-
troll81
addikt
válasz
MaxxDamage #1845 üzenetére
szia tedd a ram tetejére és kész én igy fogattam fel az a pár lamella kimaradt és kész
ha meglehet oldani akkor igy is jo
-
válasz
MaxxDamage #1845 üzenetére
Akkor szívásra rakd a túloldalra, hogy a meleg kifelé menjen mindenképpen. Hatékonyságban szvsz nem hiszem, h rosszíbb lenne.
-
-
válasz
Gabrikovics #1843 üzenetére
Nah, akkor sokat tényleg nem ér... !
Megjött a konfig (mennyi doboz...te jó ég!), rdy setup & install !
L
-
Gabrikovics
aktív tag
válasz
MaxxDamage #1841 üzenetére
Én is tuningoltam a memóriát gondoltam sokat számít de azt mondták mérésekkel bizonyítsam a gyorsulást hát lemértem
ASUS M5A97 , AMD Phenom II X6 1100T , 2*2 GB Kingston HyperX Blu 1600 , Sapphire 7770 VaporX
CPU 3600 MHz HT 2200 MHz NB 2400 MHz RAM 1600 MHzCPU 3600 MHz HT 2187 MHz NB 2406 MHz RAM 1750 MHz
Tehát a RAM tuning kemény 0,2 FPS-t számított
-
válasz
MaxxDamage #1839 üzenetére
Gondolom erősen ajánlott UPDATElni ezt...
" M5A97 EVO R2.0 BIOS 1903
Fixed Power On By RTC function failed."(2013.08.01 -es)
L
[ Szerkesztve ]
-
Köszönöm gyors válaszod !
Igen, elgondolkodtató, hogy csak a RAM részének (külön) nekiáljak - e , de ha mást nem is akkor az "alap" beáll. / kicsit feljebb , opciónálisan valamit állítok rajt ! Max Játékra lesz használva (arra elv. elég a CPU alap. beáll.) azért vettem egyrészt FX-8350 et , mellé Erősnek mondható VGA -t , a 8GB RAM is elég.. s az, hogy miért nem vettem eleve "Tunning" RAM -ot ez egy jó kérdés!
L
-
válasz
Highground #1837 üzenetére
Alapbeállítással mind melegszik, mert túl sok feszt ad neki valamiért...
luimapeiz:
"alapon csak nem lesz kevés... (vagy mégis?)" - attól függ, h mire használod. pl. CAD vagy renderelésre a világ minden frekije kevés...Játéktól is függ, pl. STALKER-nek jót tesz a nagyobb freki, mert mind az 1 magot hajtja...
"Remélem az Asus M5A97 EVO R2.0 rendesen kezeli majd a Samu 840Pro 256GB SSD -t" - ha normális AHCI drivert raksz fel (AMD oldal vagy ASUS oldal), akkor nem lehet baj. Sokunknál SSD van, régi típusok és bizonyos vezérlőknél voltak problémák, de úgy tudom ezeket nem érinti. Ha para, az SSD topikban kérdezz rá, ott Bodor úr megmondja.
Bios frissítés mindíg ajánlott, főleg friss deszkánál sztem első lépés (ha megy a rendszer rajta), biosból tud frissíteni, win alól is, de azt nem szeretem."Igaz húzni nincs szándékomban (így mellékes opció a link) , de RAM -ot szeretném ! (kicsit)" - mérjél is és csodálkozz... Korábban ebből itt is nagy viták voltak, de a tény az tény: ram tuningnál a gyári értékeken kívül már csak a lap auto funkciójában bízhatsz és a tapasztalatodban meg a szerencsédben... Néha a gyári időzítést sem állítja be rendesen a lap auto-n (nem csak ez, szinte minden AMD deszka "okosabb", mint amit a gyárban ráírnak). Mérj 1333 - 1600 - stb beállításokkal, változatlan CPU clock mellett. Memória benchmarkokon kívül elenyésző a gyorsulás (magasabb frekin gyengébb időzítés miatt lehet, h nem is gyorsul), cserébe könnyen instabil lesz a gép és IRL nem érezhető különbség. A linken a beállításokkal biztonságosan és jóval több kraftot lehet kicsiholni a gépből. Másrészt ha ramot szeretnéd húzni, akkor miért nem tuning ramot vettél alapból? Pl.: Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A2133C11B 8GB Kit - DDR3, 4GB x 2, 2133MHz, CL11
-
Véleményre lennék kiváncsi, hogy az adott beáll. alapjába véve megfelelő az FX-8350 -hez is (alapba - azt kiegészítve / modified 1-2 opció) ?
Igaz húzni nincs szándékomban (így mellékes opció a link) , de RAM -ot szeretném ! (kicsit)Továbbá az 1903 BIOS -t érdemes rá Updatelni ? (ha nem azt tartalmazza gyárilag a lap)
Lap: Asus M5A97 EVO R2.0
CPU: AMD FX 8350
FAN: Scythe Mugen 4
RAM: 8GB/1600 KIT (2x4GB) RED (CMZ8GX3M2A1600C9R) --> ezt lehet húzni ?
Táp: FSP Raider 550(gondolom alapjába elég ezen alkatrészekről az info)
UI.: Tudom, hogy még nincs nálam a "konfig", de remélem holnap hozza a Futár... és szeretek előre felkészülni a beüzemelésre !
L
-
válasz
Highground #1837 üzenetére
Elméletben ha veszel egy komplett gépet / konfigot (darabokba) és összerakod (mindent megfelelően) akkor az "alap / gyári" beáll. alatt tökéletesen kéne futni a rendszernek (rendszernek) , de sok esetben ez nem igaz (sajnos). Énis ettől félek, hogy összedobom a gépet azt lesznek melegedési gondok "alapba" és legalább alapbeáll. kell módósítani, hogy megfelelően menjen
Tuningot, nem akarok még !
(ezért vettem 8350 -et , GTX770 -el stb.. 300k nagyker-áron...) - alapon csak nem lesz kevés... (vagy mégis?)Remélem az Asus M5A97 EVO R2.0 rendesen kezeli majd a Samu 840Pro 256GB SSD -t
(majd teszteken minden kiderül...) elvileg a lap Sata 3 csatikkal felszerelt , USB 3.0 is van rajt.. nagy gond nem lehet ! A laphoz lesz még csatlakoztatva egy WD RED 2TB (Sata 3) , és egy ASUS DRW-24B5ST ODD is , azt ennyi ! (a Sata csatlakozás)(+ lesz a laphoz kötve 2db 4pin -es 12cm venti , a házba is van gyárilag 2db venti - Cooler Master RC-912P-KKN1 HAF 912 Plus)
L
[ Szerkesztve ]
-
Highground
aktív tag
válasz
MaxxDamage #1827 üzenetére
Hát teljesen nem volt felesleges, mert a 970 Extreme3 melegedős és azon nem is tudtuk beállítani jóra. Valamint 970-ről 990-es chipset-re felfelé mentem, szóval szerencsére "teljesen" nem volt felesleges. De ahogy te is mondod, valamiért az enyém alap(auto) beállításokkal nagyon melegszik, teljesen mindegy milyen alatta a lap. Most már csak akkor leszek kibukva, a veszek egy jó hűtőt és nyerek vele 2C-ot
-
válasz
atomanti19 #1834 üzenetére
Ubuntunál EZT kell letölteni, a .deb kell, nem tudom repoban fent van-e, úgy könnyebb lenne. A GKrell az repositoryban is van, onnan telepíthető.
Esetleg Stresslinux-ot pendrive-ra, azzal megnézni.
Ha a linux nem ismerős, akkor lehet, h másik gépben kellene tesztelni a VGA-t, az is jó. Esetleg másik táppal is próbáld ki. -
válasz
atomanti19 #1832 üzenetére
Próbáld ki live linuxal is, h ott is csinálja-e. PL. Ubuntu pendrájvról, zárt meghajtókkal. Monitorozásra GKrell elég jó. Ha ott is csinálja, akkor gyanús, h gari, de ezt nagy VGA totyikban megmondják. Szvsz driver vagy ilyesmi hiba linuxos tesztel kizárható.
Minden bios jó, legfrissebbet rakd fel. Bétáknál szokott lenni, h nem mindenkinek ajánlják.
[ Szerkesztve ]
-
atomanti19
aktív tag
Terheles nelkul felkuszik 70 fokra is akàr. Teljesen random. Mindent visz fullosan utana gondol egyet felmelegszik ujaindul es minden akad illetve hamar is melegszik. Itt mintha arestart segitene rajta mert utanna meg olyan mintha minden rendben menne.Speed fan hoz hozza sem nyultam csak feltelepitettem.
Augusztus 1 én kijött egy bios verzio az jolesz vagy tul friss még keressek stabilabbat?
-
válasz
atomanti19 #1830 üzenetére
Szia!
Fentebb linkeltem a BIOS beállításokat. PCI sebességet fix 100-ra kell rakni, ennyi. BIOS frissítéshez az asus oldalról letöltöd, kicsomagolod, pendrive-ra rakod és biosban a tools-nál van az asus flash progi, azzal lehet. Biost utána újra be kell állítgatni.
Amúgy mi a probléma? A GPU másmilyen, annán nem gond a magas hőmérséklet. Vagy hibázik is? Láttam van speedfan is telepítve, esetleg nem veszi valami vissza a VGA venti sebességét? -
edeleny
őstag
Hááát!!
A Macho-val egyenlőre nem vagyunk barátok!!
Sima használat mellett 55-60°C a proci, de ha ráküldök egy komolyabb nyúzóprogit 75°C-ra is felmegy.Amit én észrevettem, hiába a hűtő legtökéletesebb felület kialakítása, ha a proci kupak nem egyenes.
Mondjuk nálam hidegek voltak a csövek, meg a hűtő is, amikor újra pasztáztam!
(meló miatt csak most lesz időm valami értelmes pasztát venni hozáá, ne a gyári Thermalriht-ost) -
mqm
senior tag
válasz
MaxxDamage #1827 üzenetére
Hát azért ott még lehetett volna javítani a hűtésen egy kis cable management-el.
-
válasz
Highground #1826 üzenetére
Akkor a lapcsere is felesleges volt ? (csak beállítás volt szűkséges !?)
Képeken néztem a házba való hűtéssel tutira nem lehet gond !
(sokszor a megfelelő beáll. / "optimizáció" szűkséges és mérvadó a megfelelő műkődéshez !)Sok szerencsét hozzá !
L
-
Highground
aktív tag
Na, hát úgy néz ki, hogy most játszható a proci
Lejjebb vettem a "második fokozatra" a feszeket(CPU,NB) és most 58C kupak/46C maghő volt a max játék közben. Nem is ment feljebb pedig toltam egy 20 percet kb. Prime-ot nem indítottam rá mert az biztos kihajtja megint a lelkét
Annál még tuti, hogy felmelegszik. De az ugyebár 100%-on pörgeti mind a 8 magot, olyan meg azért csak nem lesz addig amíg beszerzek egy új/jobb hűtőt. Szóval még egyszer majd jelentkezem ha lesz új hűtőre való
Az aktuális kínálatból majd melyiket vegyem. Addig is köszönöm a sok türelmet, tanácsot és segítséget!
Mindenkinek jó éjszakát kívánok! -
válasz
Gabrikovics #1824 üzenetére
+1
Másik (nem hűtőnél, hanem pl. mobo-nál, HDD-nél) "terméknév" error, a találatok száma sokat jelent, beleolvasva teljesebb képet lehet kapni az adott termékről. -
Gabrikovics
aktív tag
válasz
Highground #1822 üzenetére
Sajnos már megtanultam ( majd te is megfogod ) hogy minden kijelentést kétkedéssel fogadjak és csak akkor hidjem el ha már leelenöriztem
Roppant egyszerű ha venni akarok valamit beírom a kugliba hogy "kersett termék" review és megnézem hogy a tesztek alatt hogyan viselkedik !
-
válasz
Highground #1822 üzenetére
ha ofsetnél - jel van, akkor a beállított értékkel csökkenti a feszt.
Nálad ott van mondjuk 0,06 akkor kattintsd feljebb mittomém 0,08-ra (nem ezek az értékek vannak), ami azt jelenti, h a CPU feszültsége csökken. Ha ofset + jel lenne, akkor ennyivel növekedne a fesz. -
Highground
aktív tag
Akkor most vegyem vissza azt az egy klikket amit rátettem pluszba az offsetnél, vagy tegyem át mínuszba és úgy egy klikk? Bocs ha hülye a kérdés de még csak pár napja van ez a BIOS és még egyáltalán nem ismerem
Gabrikovics: Akkor nem értem miért mondták a hűtés topikban is, hogy elég lesz alap órajelen[ Szerkesztve ]
-
Gabrikovics
aktív tag
válasz
Highground #1815 üzenetére
Az a hűtő gyengébb mint egy CM TX3 és az is már csak alig bírkózott meg a Phenom II 965BE procimmal
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Highground #1819 üzenetére
Örülünk Vincent!
Nah, akkor még egy kicsit vegyél el a CPU feszből és tudsz játszani.Utána meg gyaníthatóan hűtő csere lesz sajnos. Próbálgathatsz beállításokat, ha megtalálod a stabilt procira, akkor lehet játszani egy-egy dologgal (csak azért egyel egyszerre, h tudd, miért nem stabil), mehet feljebb a HT link és a CPU/NB is (sokat nem gyorsít), lehet a ramot is húzni (nálam a plussz pár % is instabilitást okoz mindig, már sokadik ramommal... szal. ezt a részét nem piszkálom
), lehet feszegetni a proci határait is (ha tudod hűteni).
LinX vagy Prime, szerintem a LinX előbb megborítja, ha hibázik. Na meg a flash... -
Highground
aktív tag
Na mindent beállítottam úgy ahogy írtad. Előtte a képeken azért nem így volt mert akkor powermause beállításait hagytam még bent, valamint én magamtól próbáltam ki a DOCP módot. Előtte viszont mindent gondosan lejegyeztem(most is) és beállítottam pontosan úgy ahogy írtad!
Sajnos a hőmérséklet most is felszökött(75C/59C), viszont valamivel lassabban mint az előzőekben(Prime95 alatt). A CPU fan profilt Turbo-ra tettem a többit pedig ahogy írtad!
Driverek fent vannak a legújabbak igen az ASUS oldaláról rögtön win telepítés után leszedtem őket! A chipsetet is, de azért biztos ami biztos azt is feltettem újra.
BIOS 1503-as verzió van fent, de ahogy elnéztem ez után már csak kettő van a 1708-as és a 1903-as amiben nincs olyan frissítés ami nekem számítana, de ha azt mondjátok akkor felrakom a legújabbatMég szerencse, hogy meghajtóról is be lehet olvasni BIOS frissítés fájlt, mert FAT32-es cuccom nincs sajna(nincs pendrive-om).
[ Szerkesztve ]
-
Beast007
aktív tag
válasz
Highground #1813 üzenetére
Ha még nem tetted akkor szedd le a chipset drivert + legújabb biost a laphoz, nekem is volt gondom a melegedéssel, ugyan iylen lappal nekem bios frissítés után normalizálódott a helyzet.
Csak nekem egy 8320-as procim van. A kollégák segítettek nekem is és láss csodát jó lett.[ Szerkesztve ]
-
mqm
senior tag
Highground:
Best tuning hűtők egyike, és nem 20k[ Szerkesztve ]
-
válasz
Driverek innen. Hanghoz meg ilyesmiket az ASUS oldalról a legfrissebbeket. BIOS-t frissítetted?
Mondjuk a screenshotokon sem az van, ami a leírásban...
OC tuner legyen manual, CPU/NB ofset + és egy klikket rakj rá nyugodtan. LLC-re elég a high, extreme csak durva tuningnál kell. Phase control szintén. APM master mode disabled. HPC mode enabled.
CPU fan profil-t állítsd be kézzel, lehet korábban kellene kezdenie 100%-on pörögni.[ Szerkesztve ]
-
Highground
aktív tag
válasz
Beretvás #1814 üzenetére
Ha ez tényleg így van, akkor szívás. Mert ha veszek, akkor már egy vízhűtést szerintem vagy egy komolyabb léghűtést. Az kb. 20+e ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Max ha eladom a 6100-at meg az Asrock alaplapot.
Most beleöltem közel 40 ezret az új alaplapba. Addig no game...
[ Szerkesztve ]
-
Beretvás
veterán
válasz
szerintem a hűtő a ludas.. 125w a proci,, nem hinném , hogy két lap is rossz lenne...a 6100 as az azt hiszem 95 wattos..
-
Highground
aktív tag
Megpróbálok mindenre válaszolni
Hűtő: Thermaltake Contac 21 2db ventivel(két kép mellékelve a linken)
Ház: Thermaltake Soprano 2x12cm(elöl lent,hátul fent)+1x8cm(oldalt,bordák fölött) ventivel
Vadiúj Win7 van fönt az alaplap csere miatt, gyakorlatilag csak az avast,a Xonar DS és a CatalystCC fut, esetleg még az Origin a BF3 miatt de az sincs bejelentkezve jelenleg. ASUS AI Suite II fent volt, most leszedtem.
"AMD oldalról a drivereket felraktad?" Ezt nem teljesen értem...AMD oldalról? Max a VGA driverét szedtem le, természetesen fent van a legújabb catalyst(13.4)
Lassan már én is a hűtőre, csak akkor azt nem értem hogy lehet? Pl. a 6100-ast simán hűtötte és a hűtő topikban is utánakérdeztem, ott is azt mondták elégnek kell lennie tuning nélkül. Én csak azt nem értem, hogy alap órajelen hogy mehet ennyire az egekbe a hőmérsékletMég a gyári AMD hűtő sem bírta tartani. És most ezzel az új ASUS lappal sem jó.
Link a képekhez: http://sdrv.ms/19A0NvO
Köszönöm a segítséget! -
válasz
Highground #1811 üzenetére
A hőmérséklet növekedés nem gond, az normális. Milyen a hűtőd és a házad?
Gyanítom egyszerűen a hűtő kevés.
Azért dobj be egy fat32 pendrájvot, csinálj képernyőképet biosban.
Milyen progik futnak? ASUS AI suite-t felraktad? ...azt vedd le.
AMD oldalról a drivereket felraktad? Mondjuk hűtőre gyanakszom, kis venti, kis légszállítás és terhelve nem győzi. -
Highground
aktív tag
válasz
powermause #1810 üzenetére
Hát én nem tudom gyerekek, itt valami nagyon bűzlik. Bárhogy állítom nem jó, csak melegszik.
Ezen a képen a legutóbbi powermause kolléga által leírt beállítások mellett, kb. 10mp-nyi Prime95 után visszahűlő proci adatai láthatóak.
Tisztán látható a 68C kupak/61.6C maghő. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy most idle-ben "normálisak" az értékek: 37C/17C De abban a pillanatban ahogy rányomok egy Prime-ot vagy egy BF3-at másodpercenként(!) legalább 1C-ot ugrik a hőmérséklet. -
powermause
tag
válasz
Highground #1808 üzenetére
Nem tudom mennyire segít a melegedésen de a cpu feszt vedd minusz előjelre utána,a beállításnál 1+ nyomj neki,az kb 0,00625 lesz.LLC: CPU Extrém,NB/CPU extrém -nem kell félteni ez a dolga.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Highground #1808 üzenetére
Itt van tuning alap összefoglaló.
Ha valami kérdés van még, akkor segítünk.Azzal a procival 4,2-4,5 GHz-t biztosan eléred 1,4 V alatt. Ha a fentiek beállítása után is melegszik, akkor kevés dolog lehet: hűtő vagy pasztázás hiba (ezeket kizárnám, mert mondtad, h forró a hőcső), nagyon rossz ház szellőzés (meleg nem távozik, így kevésbé tud hűteni), ritka sz@r procit fogtál ki (ezt nem hiszem). Próbáld meg beállítgatni a fenti linken a dolgokat, ~4,2 GHz @1,3 V mondjuk elsőnek.
-
Highground
aktív tag
Üdv!
Asrock 970 Extreme3 lapról váltottam ASUS M5A99FX PRO R2.0-ra mert melegedési gondjaim "voltak" FX8350-el alap órajelen. Ez úgy nézett ki, hogy 50-55C idle állapotban és a csillagos ég terhelés alatt. Most annyiban változott a dolog, hogy idle-ban 37C kupak és 18C maghőmérsékletem van. Viszont ahogy rányomom a Prime95-öt felszökik 30 mp alatt 75C kupak és 60C maghőmérsékletig. Legalábbis eddig mertem hagyni. Gyakorlatilag játszani sem tudok vele alap órajelen. Milyen beállításokat ajánlotok a BIOS-ban ami esetleg ezt a hőmérsékletet normalizálni tudja? Jelenleg a Turbo core ki van kapcsolva és az LLC high-on van. A feszt nem teljesen értem, hogy kell állítani, ebben kellene a legjobban segítség. Hogy és mennyire állítsam, hogy alap órajelen stabil legyen terhelés alatt is. Segítségeteket előre is köszönöm!
-
mqm
senior tag
ASUS M5A99X EVO szeretne az FX-8320-at boseges tuning mellett?
-
mqm
senior tag
válasz
Gabrikovics #1805 üzenetére
-
mqm
senior tag
válasz
Gabrikovics #1803 üzenetére
Hat nem tudom..
Eleg nagy csalodas volt ez a lap, foleg ennyi penzert.
Asrock fele nem nagyon hajlok maximum MSI ami meg szoba johet, de azokbol meg nem tudom mi az "ajanlott" egy ilyen FX ala.De az is lehet eladom a full konfigot es lassan benevezek egy konzolra.. kezdem unni a sok szivast
-
Gabrikovics
aktív tag
Pedig HIDD EL jó lapok ezek az assusokk én pont egy jót fogtam ki
Más: a mai gyártástechnológiában sajnos nagyon nagy széria szórást engednek meg lehet ha az én lapomba tennéd be simán működne , de ne csüggedj azt az M5A97-est könyű lessz eladni és vegyél egy M5A99-et ( asrock-ot NEE ! ) én a Phenom II X4 965BE procival jártam úgy hogy nagyon nehezen tudtam tuningolni azért cseréltem .[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CPU FOGLALATcsere foglalatjavítás LGA 1700 1200 AM5... elgörbült tüske hibás alaplap javítás szerviz
- ASROCK Z690 PG Riptide - Új, bontatlan - Eladó!
- DDR3-as ramok 8-16 Gb különböző árak
- Hibátlan - Kingston - Samsung - Silicon Power - J&A - 4GB DDR4 RAM memória modulok
- LGA2011 Dual CPU foglalatos alaplap - v2 Xeon támogatás - számla, 6 hó garancia, kiegészítők
- DDR4 32 GB ( 2 X 16 GB ) 3200 Mhz Samsung notebook ram.
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 Renegade Black - 1 év magyar bolti garival! -
- Asus prime B250m-k rev 1.01 +i3-7100
- Asus LGA 1155 alaplap +i5 3470 +HD 2500 GPU + 8GB DDR3 + hűtő
- Fél Konfig eladó ! asus rog b360-g-i5-9600k-2x8gb ram-Hűtő