- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- OLED monitor topic
- ASUS notebook topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- Milyen házat vegyek?
- Nyomtató topik
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
akos86
aktív tag
Nem rémítgetek senkit sem csupán megpróbáltam segíteni igaz nem olvastam vissza. Ezért javasoltam hogy tegyen rá másik (márkájú) hűtőt egy próba kedvéért. Találkoztam hasonló esettel akkor az alaplap volt a ludas ezért írtam amit írtam. Ha esetleg bárkire a frászt hoztam volna akkor elnézést.
[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
Szerintem bármelyik másik, mivel másra eddig nem láttam itt panaszt... Akár egy Cooler Master Hyper TX 3 is jó lehet. Én annó a freezer 7 és a TX 3 között vaciláltam, már nem tudom miért az Arctic-ot vettem, de most legalább öcsémnek is van egy jó CPU hűtője.
Nála semmi baja.
Jelenleg nekem egy Alpenföhn Brocken van Merlin-től, akkora, hogy passzívan is elég lenne a négymagosított Phenom 2-re. -
-
Aidan85
aktív tag
Tapasztalatok Arctic ventivel.
Ha nem zavar, akkor maradhat, ha nagyon zavar, cserélj hűtőt... Sajna ez van -
Geminiq
csendes tag
Üdv,
Még új vagyok itt. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy M5A99X EVO R2.0 alaplap, aminek van egy kis gondja a proci ventivel(Arctic Freezer 13). Új a gép, 2 napos. És időnként CPU Fan hibával már bootolásnál megkakad(bár ilyenkor a venti pörög), BIOS-ban nem írja ki a fordulatszámot. Aztán hogy-hogy nem, rendesen bebootol CPU fan hiba nélkül, és megy is a gép órákon át, de egyszer menet közben az AI elkezd sikítani hogy CPU FAN 0 rpm. Ennek ellenére a venti ugyan pörög tovább, csak az AI nem jelzi a fordulatot. Ez most micsoda, mit lehet vele tenni? Van valakinek esetleg ötlete?
Üdv,
G. -
gelacihun
aktív tag
válasz
dethroner #889 üzenetére
A pc mindig elavul , de ha évente cseréled akkor aránylag kevés pénzből szinten tudod tartani , és mindig használható .
Ha hagyod "elavulni" akkor az új alkalmazások v. Op.rendszerek nem futnak megfelelően , egyes esetekben sehogyan sem !
Az NF7-es gépemen egy videó megírása a kameráról Hat óra alatt volt kész , most nagyjából háromnegyed óra !
Akkor is százötven volt a gép ára és a mostani is ennyibe kerül , de a köztes időben , tudtam játszani a Moh-al , Cod-al , Bf-ekkel
Teljesen mindegy hogy melyik utat választod , a pénzt akkor is kiveszik a zsebedből előbb vagy utóbb
Ha meg csak zenét akarnék hallgatni vagy PH-zni akkor már egy mobiltelefon is elég harmincért
Az alaplapom egy éve huszunöt volt most tizennyolcért mennek PH-n , a fiam 89gtd-je tizenöt (használan ) és most is eladható annyiért mert újonnan drága és jól felszerelt lap volt . -
válasz
gelacihun #887 üzenetére
Hát ilyent csak akkor lehet megjátszani, ha évente cseréled a géped...
Jövőre lehet én is cserélek, mert hiányzik pár dolog: az alaplap kevésbé tuningos, CPU-ban nincs AES utasításkészlet, és ez is kevésbé húzható, mint vártam...
Bukok rajta, mint ált. mindenki a számtech dolgokon. Ezért is szoktam ismerősök gépébe építeni ha lehet, mert így tudom mit rakok bele, kevésbé fájdalmas a búcsú -
dethroner
veterán
-
dethroner
veterán
Asrock-ot félre tettem a 2 év gar miatt, remélem az asus 970evo jó lesz. Az előző amd-s rendszem is asus alapon volt. A 965-ös phenom jó lesz most nekem, a mostani E6750 is megy már majd 5 éve, és nem is a teljesítménye miatt cserélem le, hanem csak megtetszett a phenom ára. Munkára nincs használva a gép. Én is úgy gondolom hogy a deszka+8GB 1600-as ram, a négymagos phenom elég lesz egy darabig komolyabb játékhoz is, mert a HD7850 már megvan. Plusz még holnap felturbózom az egészet egy ssd-vel, és jópár évig megint nem költök semmire
-
gelacihun
aktív tag
-
válasz
dethroner #885 üzenetére
AM 3+ deszkába mondjuk ASRock extreme 3-4 970-es chipsettel még belefér, mellé FX4100 vagy egy AM3 965 még szvsz évekig elég lesz egy jó VGA-val játékra. Munka más kérdés, függ a munkától is igaz. Ár/értékben -ha az igényeidet kielégíti- akkor ez nagyon jó! Régen ölték egymást a 965 kockáért, persze hogy jönnek az újak, a jobbak
, némileg alacsonyabb fogyasztással... cserébe jó drágák.
-
dethroner
veterán
válasz
gelacihun #884 üzenetére
Minimum 3 évre szoktam gépet összerakni, utána teljes platformváltás. Akkor meg már nem lehet úgysem normális pénzt kihozni belőle. De ha most veszek procit 22, lapot 24 rongyért, akkor bukni sem fogok sokat, ellenben ha intelt veszek drágábban akkor a veszteség is nagyobb. De ez csak az én véleményem.
-
gelacihun
aktív tag
Én már csak a hőcsöves hűtősökben látok fantáziát ,de ez lehet hogy csak egyéni előítélet !
-
laca500
aktív tag
válasz
gelacihun #871 üzenetére
Szóval akkor azt akarod mondani, hogy ebbe jól belenyúltam ezzel a lapválasztással?
Valaki a másik topikban az Asusokat istenítette és sikerült meggyőznie, hogy ne Asrockot vegyek.
Az igazság az, hogy nagyon régóta Asrock lapjaim voltak, talán az első lapom volt még az őskorban asus. Aztán amikor cserélni akartam, akkor nagyon drágának találtam és így lmegvettem az asrockot. Nagyon megvoltam velük elégedve. Nem is tudom mi a fenéért váltottam. Talán azért mert ez aránylag jó áron volt. (29K) Egy asrock extremben sokkal drágább lett volna. Mármint a 990... esek. 970-est nem szerettem volna.
Talán 1-2 bios frissítést megvárok, aztán elgondolkodom a cserében. -
-
dethroner
veterán
Köszi
Többkártyás rendszer nem lesz, firewire eszközöm sincs. Csupán az lenne a cél, hogy ne melegedjen, stabilan működjön, a kinézett x4 965-öt pedig 3,8-4giga tartományban tartsa. Ezeken kívül minden csak ajándék. Mondjuk az asrock 970 extreme 3 hátlapján csak 6 usb van, és jelenleg ennyit ki is használok. Ha beszerzek még valamit, kénytelen lennék hub-ot is venniViccet félretéve, tényleg ilyen jók az asrock deszkák? A másik ami kicsit kínai nekem, hogy az asus 4+2, valahol pedig 6+2 fázisú cpu ellátást ír, az asrocknál pedig 4+1 van. Ez hátrány, vagy mindegy?
-
válasz
dethroner #875 üzenetére
ASRock 970 extreme 3 ~20k: ajánlották anno az alaplapos topikban is, sokan használják. Tuningra is alkalmas, egy VGA-s rendszerhez.
ASUS M5A97 R2.0 ~21k: tuningról nincs még itt infó igazán -sztem ez sem lesz tuning bajnok-, elvileg ez nem is melegszik már.
ASRock 970 extreme 4 ~23k: minden féle jóságok, Firewire, stb... persze ha nem kell, akkor minek. Tuningos deszka, CF és SLI támogatás, igaz csak 16/8
ASUS M5A97 EVO ~24k: ez is melegedős, ennyivel többet nem tud, mint a síma R2.0 sztem...
ASRock 990 FX extreme 3: ~25k: még több minden, 16/16 CF és SLI, ha két VGA-t akarsz...Ugyan azt tenném, mint korábban, amikor az alaplapos topikban Miresz úr és a többiek segítségével keresgéltem: nekem egy VGA-hoz elég bőőőőven az extreme 3. Sajnos az utolsó példány jött, hibás volt. Kicserélni a jelenlegi ASUS M5A97 lapomra tudták csak, így ez lett. Mostani árakkal extreme 4-el próbálkoznék, felszereltség és az ár miatt nagyon jó. De alaplapos topikban okosabban megmondják a tutit
-
Aidan85
aktív tag
-
Valkűr
addikt
Most ezek az Asrock lapok ennyire jók? Mert nekem eddig senki sem ajánlotta az Asrock lapokat, mindenki negativ véleménnyel volt róluk.
-
válasz
dethroner #872 üzenetére
ASRock extreme 3 vagy 4 inkább, ha tuningolsz is. Nekem 3.0->3.3 GHz stabilan megy, nem fűt így. Ennél többet ez a lap (M5A97 alap váétozat) nem akar, pedig a kocka bírná.
Ha új gépet raksz össze, akkor 1155+i3/i5 is érdekes lehet, bár tavasszal jön az új foglalat, ahogy inteltől megszokhattuk -
-
gelacihun
aktív tag
Sok érthetetlen dolog van ezeken a lapokon
Gyanítom nem sok álmatlan órájuk van az Asus-os programozóknak , de a kedves Édesanyjuk biztos rendszeresen csuklik a sok "emlegetéstől"Dethroner : Ha tuningolni szeretnél , akkor csak FX !!!
Nekem az első verziós 97Pro van , ami elég rendesen melegszik , de egy ventivel kordában lehet tartani .
Tuning csak mértékkel megy és elég háklis néhány hardverre (lásd lentebb ) -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Most akarok am3+ rendszert építeni, és ezzel a lappal (is) szemezek. Olvastam róla hogy melegedési gondok voltak, de ezt az R2.0 verziónál már megoldották. Ez tényleg így van? Egy phenom2 x4 kerülne bele, és szeretném majd húzni a procit. Mennyire tuningbarát ez a lap? És még egy kérdés. Mugen2 hűtőm van, és látom a lapon egész szép méretű bordák vannak, szóval mit gondoltok, elfér a bordáktól a mugen? -
laca500
aktív tag
-
gelacihun
aktív tag
Hello
A legegyszerűbben CPU-Z-vel tudod megnézni Win alól , hogy hogy és miként működnek a ramjaid !
A vinyóid közül hármat ismer föl ( Ocz 120 - Samu 1 és 1,5 Terra )
Vagy túl sok neki , a 2,7 Terra
Vagy a vinyó nem támogatott ( Pl: Samu HD502HJ stb...)
Kontaktus hiba ?
Kábelcsere megvolt ?
Csak az egy föl nem ismert bedugása ?[ Szerkesztve ]
-
laca500
aktív tag
Sziasztok skacok!
Én is beléptem a klubba egy Asus M5A99FX Pro R2.0 lappal.
Eddig nagyon régóta csak Asrock lapjaim voltak. Azoknál egész jól tudtam már, hogy a bios-ban mi mit jelent és mi mit csinál.
Ennél a lapnál egyszerűen nem tudok néhány dologra rájönni.Nekem így első lépésben túl bonyolultnak tűnik, de lehet, hogy ezt csak én érzem annak.
Pl.:
1. Hol lehet megnézni, hogy a memóriák Dual chanel-ben mennek vagy nem? Hol lehet ezt beállítani? Egyáltalán lehet? 2X4GB Kingston 1600MHZ és 2X2GB Kingston 1600MHz RAM van benne. Ha itt nézem, akkor most dualban megy, vagy nem?2 Miért van az, hogy Advanced/Sata beállításoknál a 4 winchester közül csak 2-őt ismer fel?
Viszont a Boot menünél látja.
Valamit rosszul állítok be?
Egyszerűen nem tudok rájönni.
[ Szerkesztve ]
-
Hát ez egy újabb chipset, ramokat jobban lehet tuningolni.
'87: 1 x PCIe 2.0 x16 ; 2 x PCIe x1 ; 3 x PCI
'97: 2 x PCIe 2.0 x16 (dual x16) ; 2 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode, black) ; 1 x PCIe 2.0 x1 ; 1 x PCI
Tehát dual PCIe ×16 azért ide két VGA jobban passzol...
Jobb az audio rajta, 2-vel több USB3 port (van 2 belső is), meg van egy tucat tuning bigyó ennél... Ha ezek számítanak, akkor érdemes a csere, amúgy így kis lépésekben sztem nem éri meg $$$-ban. -
Szia!
Én GA-MA 78 GPM-ről váltottam. A boot gyorsabb, de azért ez sem tigris... Melegszik, olvass vissza pár oldalt. Nem vészes, de tuningolni ebben nem nagyon kell, arra PRO veerziót inkább.
Ha tuning is lenne, akkor érdemes megnézni az ASRock extreme deszkákat is. CPU-nak működnie kellene vele, ha nem, akkor netes rendelésnél elállást gyakorolod, igaz a szállítást buktad... Esetleg levelet dobj ASUS-nak, h mi van ezzel.Tigerteam: melyikről melyikre váltanál? Kell több USB, PCIe vagy tuning, vagy mi az oka? Többit alaplapos topikban megmondják. Chipsetek
-
Valkűr
addikt
SZiasztok véleményeket szeretnék...Jelenleg egy Asus M5A87 alaplapom van, érdekelne, hogy egy M5A99 vásárlása hozna -e bármiben előrelépést, és ha igen akkor ez miben nyilvánulna meg?
-
Beretvás
veterán
Hali.
Én pont a napokban vettem egy ilyen lapot, R2.0-ást. A simára azt mondják melegedik de ennél ily en gond eddig nem volt, szerintem a rev2-nél ezt kijavították.. A procidnak mennie kell benne, Hogy gyorsabban bootol e azt nem tudom mert win7 van fent de nálam ezzel is gyors..Nem tudom , hogy legjobb vétel e de végül is nem volt drága.
-
betyarr
veterán
üdv!
M5A97 R2.0: ezt a lapot ajánlották nekem a jelenlegi helyett (állítólag gyorsabban bootolna,mint a mostani giga lapom,igaz ezt írják is a lap honlapján,hogy nagyon együtt tud élni a w8-al)
a kérdésem az lenne,hogy vajon a procimat simmán megkajálná?a kompatibilitási listán nem szerepel (igaz a mostani gigám komp. listáján sem...)
mennyire melegedős ez a lap?illetve szeretném,ha itt is megerősítené/megcáfolná valaki,hogy ez a lehető legjobb vétel ebben az árbanköszönöm!
-
dodopek
addikt
Én nem merek frissíteni, mert félek, hogy utána nem fog működni az a kis segédprogramom, amit itt a PH!-n meg sem illik említeni, de szükséges az oprendszerem folyamatos működéséhez. Hallottam olyat, hogy bios frissítés után nem működtek az addig hiba nélkül használható szoftver... Ti hallottatok ilyenről?
-
Beretvás
veterán
-
válasz
Beretvás #848 üzenetére
Használat közben tapiztam párszor, de még alakítok a rendszeren, rakok oda ventit, utána megpróbálom még húzni...
Tuning miatt reinstall? Az kizárt. Procik adatai, első szám a magokat jelenti. Játékra is elég még a 4 mag elvileg.[ Szerkesztve ]
-
Beretvás
veterán
Neked mikor kezd el melegedni?? Ahogy elindítod a gépet vagy csak egy idő után? Mert én ahogy nézem el még eléggé a tűrhető kategória, legalábbis taperoltam de nem mondanám forrónak inkább csak olyan jó langyosnak..Nem kizárt , hogy ezen módosítottak de mivel tegnap valahogy nem jött össze sehogy sem a tuning és csak egy windows reinstallt nyertem vele az éjszaka ezért azt hiszem nem is próbálkozom ezzel a procival többet, inkább veszek bele egy bullt.. Az fx 6k széria az jól gondolom , hogy 6 magos??
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Beretvás #846 üzenetére
az "eredeti" van, nem a rev. 2.0, sajnos korán vettem, szinte ahogy megjelent, ha jól emlékszem ~26 k volt. Elsőnek ASRock extreme 3 jött, de nem volt jó, gyk. nem is indult, cserélni akartam, de extreme 4 ill. ASUS volt, rábeszéltek, h ez jobb, meg minden, de tuningban pont nokedli, pedig a 960T kockám többet bírna elvileg...
Sebaj, majd cserélek valamikor 2 év múlva
-
Beretvás
veterán
Na megnéztem én is a lapomon a bordákat és egyáltalán nem mondanám forrónak, vagy csak akkor forrósodik fel ha tuning is van??
-
Indiant
addikt
Köszönet thanh2h-nak érte az MDL fórumon!
-
válasz
Jester01 #837 üzenetére
Ezt egyszer már tudni akarom, h mi értelme csúcs procit venni azért, h félgázon pengesd? Mintha gázat rakatnál egy Ferrariba...
Letöltős gépnek oly mindegy mit veszel. Ha a CPU adott, akkor jó a deszka, alap verzión gyengébb a tápellátás és a hang csak nemtomhány csatornás, az EVO és a Pro verzión több (headsetem van, szal a sok.1 nem érdekel...). A probléma tuningnál van, alulfeszelésre bármelyik jó. Lehet profilokat is beállítani, van windózos venti vezérlő progi is, ill. ha linux lenne azzal is símaliba minden.
Alaplapos topikban kérdezz rá mit ajánlanak, 20k-ért ez is jó, vagy van ASRock extreme kb. ebben az árban. -
válasz
Jester01 #834 üzenetére
Ahogy néztem az M5A97 LE verzióra még kisebb bordákat raktak
Ha veszel, akkor inkább a "régi" verziót, persze csak akkor, ha nem tuningolsz. Ha tuning is lenne, akkor M5A97 PRO vagy inkább 990 FX chipsetes lapot... Persze a céltól függ, ha a tuning nem szempont, akkor teljesen jó kis deszka, nekem +10% a stabil tuning amit bír.Agyalok vmi PH! aprós chipset hűtő beszerzésén, mert tényleg forró, pedig a Hyper 212 a chipsetre is fúj...
Itt tesztelik az EVO-t, dícsérik a hűtést és azt írja ne piszkáljuk... Hmm nálam SB is meleg, de a VRM is az, bár meg tudom fogni... veszek CPU-ra vizet, erre meg vmi ventit ráfordítok...
[ Szerkesztve ]
-
Shing
őstag
Majd egyszer még megpróbálom. Köszi.
gelacihun: végülis tényleg stabil, csak mégsem.
Jester01: szerintem ez a téma túl van izgulva. Ha még a kezünket rajtatudjuk tartani, akkor nem lehet több 50 foknál nem? Vagy ez más lapnál 20 fokos sincs? Végülis különösebb baj nem lehet, max az egész házat jobban fűti, de sztem nem olyan nagy hiba... majd megnézem már én is, hogy mennyire forró. (Holnap jövök égési sérülésekkel) -
Jester01
veterán
Alaplap vásárlás előtt állok és most látom, hogy az m5a97 széria NB hűtésével problémák vannak. Mondjuk másik jelöltem gigabyte volt, ahol szintén ugyanerre panaszkodnak szerteszét az interneten. AMD-nek kicsit forrófejűre sikerülhetett ez a chipset.
Az egyetlen jó hír amit itt hirtelen találtam, hogy a samsung merevlemez probléma állítólag az 1AJ10001 firmware verziót nem érinti, nekem meg pont olyanok vannak.
-
válasz
Beretvás #831 üzenetére
Elvileg nem kell, de ha később frissítesz, akkor a beállításokat újra meg kell adni... szal. írd le, h mivel működött rendesen. Másrészt ha elolvasod ASUSéknál mit írnak, eldöntöd érdemes-e frissíteni...
gelacihun: Te így is a kiválasztottak között vagy
Holnap megpróbálok még újra magfeloldást meg ezt-azt ami korábban nem ment, hátha tényleg vmit hegesztettek
, nem csak átcsomagolják...
[ Szerkesztve ]
-
gelacihun
aktív tag
Ha leírom nyolcszor , hogy én vagyok az Isten , akkor elhiszed ?
Szerintem meg nagyon gáz , hogy nyolcszor kell próbálkozni , hogy valamennyire jó legyen
Nekem , mint lentebb írtam a procikkal (AM3 , AM3+) nem volt bajom , "csak" a lappal és a ramokkal , meg a vinyóval és a hűtéssel , de már elértem a határait . -
Csak a CPU/NB, CPU és RAM feszkókat kell állítgatni, többit nem. CPU/Nb is csak ha 2000 fölé tolod a CPU/NB frekit. CPU feszkó egyértelmű, azt a procid adja, illetve kapja
, RAM feszkót emelni sztem a gyári fölé nincs értelme, ahogy a ram tuningnak sem, legalábbis nálam 1333 vs 1600 beállítás sem volt érezhető, csak tesztprogik mutatták. CPU/Nb voltage az meg deszkától függ, offset+ 0,025 nálam jó, szal. kicsit van csak az alap (1,1 V) fölé klattyintva. Neked nem is kell, ha alulfeszelsz, illetve egy klikknyit állíts, mégse auto-n legyen, mert akkor tuningol rendesen.
CPU/NB 1,1-1,25 V között OK[ Szerkesztve ]
-
Shing
őstag
Na jó, de van ott egy csomó. CPU NB, sima NB, SB meg kitudja mi még. Ezek meg nem alaplap és proci függő beállítások? Na mindegy, remélem hogy jól vannak belőve, elvégre kijött már vagy 8 bios frissítés "improve stability" címszó alatt, úgyhogy már betonstabilnak kell lennie...
-
-
Shing
őstag
Köszi a választ, jó kis írás.
Szóval neked is AM3 van, de annak a tagnak is akinek jó, úgyhogy tényleg kilőve... Kössz hogy leírtad, de nekem ehhez a programtesztelgetős részéhez már totál nincs erőm. Amúgy nekem NB-t és HT-t jól állította be. A memóriát is, de nekem azért, mert 1,5V-os. Honnan szeded, hogy hány voltosnak kell lennie az NB-nek meg ezeknek? Mert én nem találok leírást, nem tudom hogy jól vannak-e belőve...
-
Frissítve a BIOS, minden beállítgatva újra, eddig ua. mint korábban...
majd kiderül.
Shing: offset mód az ilyen szopóág, nekem sem tiszta miért kellett így kitalálni... lehetett volna pl. "target voltage" és próbálja azt tartani LLC-vel, kész. Deneeeeem...
Nah, kell egy nagy darab papír, meg toll, türelem, idő... Indítás, biosba be, offsetbe beállítod, hogy mínusz valami, restart, biosba be: megnéz feszültség... adatok felír. ha kb. az, amit akartál, akkor gép indít, Intel Burn Test vagy LinX indít, közben CPU-Z vagy Open HW monitoron nézni a feszt.
---ja, gondolom ram beállítások tiszták, CPU-Z ram adatok alapján korrigálni kell, ha nem jól ismeri fel! Nálam is ez van, 1,65 V-ra kell rakni, meg időzítés is macera 2 helyen, utána elvileg gyárin van a memó.
Másik a CPU-NB link, ha nem tuningolsz, akkor is állítsd be kézzel az értékeket, mert túlhajtja...
CPU-NB 2000-re, HT link 1800-2000 között, ez sokat nem oszt. PCIe értéket fixálni 100-ra, turbo core ízlés szerint, alulfesznél nem tudom kell-e...Nah, terhelve nézni a feszt, CPU frekit, stb. Írni, h mit droppol, mit emel, mennyire, stb. Ezután lehet ez alapján fnomítani lépésenként... Ha borul a bili, akkor Who Crashed progi segíthet megtudni mi volt az ok.
960T BE procim van, Gelacinak is AM3 van, de pro lapban, szal sztem bioson butítottak direkt.Razer6666: Fentiek vonatkoznak kb. rád is. Első lépés, hogy kell pár progi: CPU-Z, LinX, Open HW monitor.
CPU-Z-ben meg kell nézni mit bír a ram: elindít, memory fül, értékeket felír. Ha tuning lesz, akkor az SPD fülön utcsó oszlop kell, ezeket írd le. Elvileg van a deszkán is SPD, de akkor nekem miért nem erre állítja be??? szal CPU-Z vagy a gyári adatok kellenek.Első sorban az ASUS global-ról kell a legfrisebb BIOS, ezt kiszedni zip-ből, fat 32 pendrive-ra rakni, és a bios-ból tools menüben EZ flash indít. Nem para, vár. Akkor is vár, ha olyan, mintha lefagyna...
Restart, biosba be, advanced módban. Ehhez esc-et kell nyomni és kiválasztani az advanced-et. Utána ezt be is lehet állítani: (csak azt írom, amit piszkálni kell)
Boot fül: -logo: disabled -setup mode: advanced
AI tweaker fül:
- AI overclock: manual
- OC tuner: cancel
- CPU bus frek: ezt lehet tuningolni
- PCIe frek: 100
- CPU ratio: BE procinál inkább ezzel lehet emelni, egyel feljebb a gyárinál, és újra...újra...
- Mem frek: ram frekit beállítod
- Turbo core: disabled
- HT link speed: auto, de 1800-2000 lehet, ez sokat nem hoz fentebb sem
- NB-CPU frek: alap 2000, ezt ált. 2200-2400-ig lehet húzni, de előbb 2000-el kell vmi stabil proci tuningot találnod, utána lehet ezt feljebb pakolni.
- Dram timing controll: új ablakot nyit,itt meg kell keresni a tRAS, tRC értékeket, nálam ezeket nem jól állítja be, Neked lehet nem is kell babrálni...
- CPU Load Line Calibration: enabled, nálam auto nem ér semmit.
- CPU/NB LLC: auto: nem oszt nálam, akár mire raktam.
- CPU & NB voltage: offset mode
- CPU offset mode sign: +
- CPU offset voltage: auto
alapból auto, restart és teszt alatt lásd fentebb, figyelni kell a feszt, ehhez ismerni a procidat, hogy mi a plafon. Hőfokot figyelni, stb.. utána itt állítgatni kell, mert durván túlfeszeli nálam.
- CPU/NB offset mode sign: +
- CPU/NB offset voltage: auto dettó. Hajlamos túlfeszelni, így inkább kézzel kell "kikeresni" mi a jó. Később ha CPU NB frekit is emelsz, akkor ide is kell kicsi túlfesz.
Többi érték nálam mindig jó volt auto-n, kivéve a ramot, enyém 1600-on 1,65 V-ot kér. -
Beretvás
veterán
A cpu tuningos topik nem igazán pörög így itt is megkérdem..
M5A97 R2.0 lapban van nekem egy x4630 as cpu meg 2x2gb 1333 as exceleram memoria.. cpu-t szeretném húzni de nem igazán tudok elmenni a biosban mert annyi a lehetőség,mit tegyek autóra meg mit fixáljak " feszültségeket" -
Shing
őstag
Próbáltam az offset módot, de valamiért manuális móddal van most. Asszem az volt a bajom vele, hogy nem lehetett jól beállítani a feszt. Mert most 1,3V-on van és azzal csak vagy ennél már sokkal kevesebben volt vagy többet lehetett. És most így nekem stabil. Amúgy nem lehet, hogy AM3 procikkal van baja? Neked milyen van? De akkor miért jó offset módban?
Azért írd le...
-
Ha manuálra állítod a feszeket, akkor disabledre rakja a C'n'q-t.
Pro tulaj kolléga említette feljebb, hogy nála nem tűnik el a menü ilyenkor... biztosan véletlen. Megjegyzem leveleztem az ASUS-al, adták a hülyét... A fesz ingásra is annyi volt, h AMD így oldotta meg a TDP miatt, blah-blah-blah...
Offset módba rakd, akkor lesz C'n'Q. elég macerás: offsetbe rak, - (mínusz jel, hogy alulfeszelés lenne) autora feszt... restart, újra biosba... Itt kiírja az feszt, most kattintsd lejjebb párral, restart, feszkót néz...
Majd addig csinálod, amíg eléred amit kb. akarsz, de teszt alatt droppolni fog, ezt kalkulálni kell. Nálam LLC enabled-el tartja leg stabilabban, a CPU LLC autó nálam gyak. disabledet jelent, ahogy néztem.
Sok sikert! -
-
-
dodopek
addikt
Sziasztok!
M5A97 alaplapom van. Szeretném 4 magosítani a cpu-mat, és kicsit kézileg visszavenni a frekvenciából. Hol, és hogyan tudom ezt megtenni az Uefiben?
Köszi! -
-
Shing
őstag
Asus M5A97-eshez kijött az 1605-ös bios 31-én. Ahogy nézem 24-én is jöttek ki új biosok, pl. a PRO változathoz. Na mi van, hogy így belehúztak?
-
akos86
aktív tag
Bekapcsolódva kicsit a beszélgetésbe nekem is van egy Asus m5a97 (R2.0) deszkám és picit csalódtam a lapban, tuningolni a Cpu-t frankón lehet de több magosítani nem, holott a kisebb testvér m5a78 simán tudta. Az említett cpu egy Phenom II X2 545-ös. Úgy néz ki hogy a későbbiekben beruházok egy Fx cpu-ra. Félreértés ne essék a lap nagyon pöpec és mindent precízen be lehet állítani a biosban csak ez a több magosítás dolog nem jött össze. Kíváncsi vagyok hogy másnál is előfordult e ilyen probléma a több magosítással.
-
gelacihun
aktív tag
válasz
Madmax81 #810 üzenetére
Szerintem ezek a "vívmányok" csak parasztvakításnak vannak !
Érdemesebb utána olvasni a kiszemelt lap topikjában ,és kikérni a laptulajdonosok véleményét és tapasztalatát !
Ezenkívül a külföldi tesztek is árulkodnak , hogy melyik lap melyikkel van azonos szinten .
Illetve van e hasonló , más gyártó palettáján -
Madmax81
aktív tag
Szeretem az Msi lapokat eddig csak ilyen lapjaim voltak lehet hogy ez egy széria hiba volt de ekkor sem ezt várom ezért a pénzért , kaptam egy csere lapot de nem tudom hogy mi legyen eladjam vágjak be e az ismeretlenbe még egyszer nem veszek 40 ezres lapot az biztos , nem tudom milyenek az Asus lapok ha jól tudom ennek 6+2 fázisa van digit vezérlés stb,, de javíts ki ha tévedek .
-
válasz
Madmax81 #807 üzenetére
Jogos, Sabertooth amit tolnak ASUSék, de ASRock-ot is nézhetsz, azok is elég jók, Giga, MSI kerülendő, Biostar van még, de azt nem tudom milyen. Fentebb épp én is fikáztam, h AMD nálam azért bukó, mert drágák a mobo-k, enyém ~26 k volt, kb. ennyiért fasza 1155 deszkák vannak már.
-
gelacihun
aktív tag
Nekem "csak" 97Pro van és nem FX-es
Az hogy jó , egy kicsit túlzás
Nekem is 8120 van benne , de 3,8-nál följebb nem megy , még fesszel sem , pedig a 4,5 -5 megy az Fx-esekben
Így feszt nem emelek , sőt még vissza is veszem , hogy ne melegedjen annyira !
A Bios profil egész jó .
Van egy játékos beállítás fix 3,8 Ghz/1,28V , és egy netezős-filmezős C1 stb 3,1- en amit visszavesz 1,4 -re ,és így no forróság
Ha játszani szeretnél és kicsi a gépház , akkor kerüld el ezt a verziót , mert iszonyú forró a hűtőbordája és letiltja illetve megvédi saját magát
Egyébként működik , de antituning , ja és a Kingmax Nano 2G/1600 felejtős , legalábbis engem nagyon megszívatott , azóta G-skill 2×4
Ja majd elfelejtettem , ez már a cseredarab , mert az első , két hét nyűglődés után megadta magát
Én a helyedben EZT választanám ,már ha van rá pénzed !!![ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
Az a gondom hogy Msi 990fxa-gd65 alaplapom volt csak kinyirta a 8120 procimat alapfeszes tuning alakalmával a lap is elszállt a proci is , már nem igazán bízom az msi ben, a tdp limitert egyszerűen nem lehet kikapcsolni de ennek ellenére elszállt a proci valahogy nem ezt várom egy 38 ezres laptól .
-
-
Madmax81
aktív tag
Erről a lapról tudtok mondani valamit hideget meleget , ár kategóriában van tőle jobb, sajna csak ennyi pénzem van egy Fx 8120 lesz benne .
-
gelacihun
aktív tag
Nem biztos hogy a lap hibája , a szegényes tudás !
Inkább a piár osztályt kéne jól seggbe billenteni , mert megtévesztik a népet !!!
Amúgy mind a két oldalra igaz hogy a húszezres kategória NEM tuningos , csak annak tüntetik fel !
Inteléknél is (ha nem még jobban ) megkérik a teljesítmény árát .
Asrock meg sokkal szűkebb határok között konfigurálhatóbb , és nem kerül sokkal kevesebbe (2-5 ezer , rövidebb garanciával )
Én a Biostar FXE-t néztem egy pár hónapja , és tizenötezerrel volt olcsóbb a konkurenciánál , de érdekes módon eltűnt a színről , illetve egy forgalmazónál lehet csak kapni feltornázott áron
Különben meg az Fx-es szériát és a hőcsöves hűtőt kell nézni , de ez már a negyven-ötven pénzes széria
Gyártótól függetlenül ki van találva , hogy jó sok pénzt hagyjon ott a delikvens ha nem csak filmet akar nézni , hanem egy kis játékra is vetemedne -
válasz
gelacihun #801 üzenetére
Nem véletlenül _SOHA_ többet nem veszek ASUS lapot. Terelik a népet a prémium felé, ebben az árban ASRock jobb lett volna. Nézd meg, fentebb: a feszt nem lehet stabilizálni, tuningra nem való kicsit sem a síma, de máshol is panaszkodnak. Te vagy egyedül, aki maradéktalanul elégedett vele
, bevallom hatalmasat csalódtam, bár tuning nélkül is elég, mert i5 gépen fogok dolgozni, holnap üzemelem be az irodába.
Tuninghoz még annyit, h a waferen a pozíciótól is sok minden függ, ill. ahol azért van letiltva mag, mert a hibahatárt átlépi - de ettől otthonra még jó- míg másokban valami kritikus dolog miatt van kikapcsolva a mag. Amúgy mostanában raktam össze pár i3 és i5 konfigot, gyanítom ez volt az utolsó AMD-m. Sajnos (igen, én szerettem AMD cuccokat, h nem kell évente lapot cserélni) pl. i5 ebben az árban gyári hűtővel hangtalan és villámgyors... Új AMD-k meg amúgy is APUsodnak és marha drágán akarnak mobót adni hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- BestBuy topik
- OLED monitor topic
- ASUS notebook topic
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Asrock X570 Phantom Gaming 4 és Steel Legend alaplapok (használt) - 1 év garancia, áfás számla
- ASUS ROG STRIX X870-E GAMING WIFI(Új,Garanciás termék,IngyenFoxPost)
- Gigabyte GA-H77-DS3H (rev. 1.1) LGA 1155 alaplap
- Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz CL16 PVS416G400C6K
- Vegance Rgd DDR5 Memory2x16 EXPO 32Gb